BH fudbalski/nogometni talenti

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
adisio

#301 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by adisio »

Ohrane sad ti je prica vec malo realnija. Da samo nebude zabune ja sam se suprostavio tome kad si rekao da je NCAA bolja od pola Evropskih liga, a sto se tice MLS ja sam licno misljenja da je MLS u rangu (pa i bolja) Hrvatske, Poljske, Srpske lige pa cak i Turske (ako naravno izdvojis klubove kao Partizan, CZ, DInamo, Galata, Fener, Besiktas... koji ruku na srce sami proizvode vise igraca nego kompletna USA)

A sto se tice za tog golmana, nije taj... kakvi ovog fudbal uopste vise nezanima... ustvari ni jednog od ovih.

Sto se tice liste ovih igraca, kao sto rekoh to su sve nizerazredni klubovi, i vecina njih jedva imaju ista sa amerikom. Ovakvu slicnu listu imamo za BH igrace, pogledaj topic koji sam ja zapoceo prije par mjeseci NASI IGRACI U INOSTRANSTVU. Imamo barem 4 puta ovoliko igraca, sto naravno ne znaci da smo mi bolji. ALi opet ponavljam ja ti ovo sve govorim jer vidim da ti dizes mnogo americki fudbal a isto tako ponizavas BH fudbal, a u sustini nije velika razlika.

Ovo za djecu znam prijatelju jer i sam sam bio mnogo ukljucen u fudbal, od igranja do treniranja, sudjenja itd.
U-9 znaci 8-godisnjaci igraju na velikom terenu (koji je nesto manji od regularne velicine ali opet veliki i umanjenim projem igraca 8na8. U-11, znaci 10-godisnjaci igraju na velikom terenu 11-na-11, tako je barem ovdje na jugu.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#302 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Dado dijasporitus »

Ohran wrote:Evo prvo link za ovoga sto pita da mu nabrojim te igrace, malo se i sam potrudi. Ne znam kad je tacno vrsen update pa ne zamjeri na eventualnim greskama:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8& ... urce=embed

Dalje, slazem se sa vecinom komentara i to je uglavnom ono sto i ja govorim. Kako neko rece MLS je bolji od liga tipa Hrvatska, BiH, Slovenija, Makedonija, Poljska, Slovacka...uglavnom rekao sam pola evropskih liga.
Zatim je tacno da se u USA vise paznje posvecuje snazi, fizickoj izdrzljivosti, borbi, mada sve vise pod uticajem juzno amerikanaca i evropljana dolazi do izrazaja i tehnika iako ja takva poredjenja ne volim. Moderan fudbaler mora imati i jedno i drugo, sta bi C. Ronaldo bio samo sa tehnikom? Zbog snage se Ronaldinjo nije uspio odrzati duze od par godina, a bojim se i za Mesija iako on i nije bas neki slabic posebno sto nedostatak snage nadoknadjuje nepredvidljivim pokretima, brzim startom, neocekivanim mjenjanjem pravca kretanja uz fantasticnu kontrolu lopte u tim kretanjima... Ono sto je problem je promjeniti ustaljeni ritam sportskih takmicenja jer amerikanci imaju sve isplanirano tako da je za fudbal veoma tesko naci termin. Treba balansirati izmedju NFL, NBA, Bejzbola, Hokeja. Ali ono sto je bilo prije deset godina nije isto, mnogo se promjenilo, a vi koji ste ukljuceni mislim da mozete te promjene osjetiti. Vjerujte da su pare pocele kruziti oko fudbala (fudbal = soccer) a znate kako je to kada oni vide da mogu zaraditi na necemu, te sam ja optimista po pitanju razvoja i popularnosti ovoga sporta.
Nije tacno da djeca od 8 godina igraju na velikom igralistu, bar ne zvanicne utakmice. Na velikom igralistu 11v11 igraju tek, U13 sto podrazumjeva starije od 12 godina, manji uzrazti imaju skroz razlicite dimenzije igralista, golova i broj igraca, tako da klinci i curice do 5 godina igraju na male golica sa igralistem od 15-20 metara 4v4. Do sedam godina se igra 5+1 na "rukometne" golove, te onda slijedi 6+1 (od 10 -12 godina 7+1) na golove izmedju 4 i 5 metara duzine, sa igralistem od jedne polovine normalnog.
Ja ne znam kako si ti dosao do toga da pustaju djecu od 8 godina na veliko igraliste.
Sve ove kategorije sam prosao licno sa klincom koji je sada 14 godina i koji je vec drugu godinu zaredom pozvat u kamp gdje USA fudbalski savez okuplja 50-tak najtalentovanije djece odredjene starosne kategorije.
PS-Nisam mislio na Sabanadjovica nego na onoga, kako si ti rekao, "veoma poznatog golmana iz Sarajeva".
Ja mislim da si ti rekao da je US College liga bolja od polovine evropskih, ali nije bitno sada.

Ovdje se ipak moram sloziti sa @adisiom. Vidio sam nebrojene primjere gdje u Americi klince stavljaju da igraju na velikim terenima, ili vecim nego na kojim bi trebali igrati. Kao I svi igram fudbal od malih nogu ali na velikom terenu sam prvi put zaigrao tek nakon 15. godine. I u tome je sustina. Brazilska djeca kao I kod nas stave po dva kamena za golove I onda se u malom prostoru uce snaci se sa loptom I u tome se razvija tehnika koja se kasnije prenosi na veliki teren. Ameri puste klince na livadu I daju im da napucavaju loptu kako im dodje pa onda ko prije stigne do nje. I danas igram na malim terenima koje preferiram a Ameri su I vise nego izgubljeni u takvim situacijama.

Ali moram se sloziti I da popularnost fudbala u SADu nevjerovatno raste. U samo zadnje tri godine rekreativni fudbal je postao izuzetno popularan I vecina fudbalskih skupina su utrostrucile clanstvo I broj igraca, barem u New York-u
Ohran

#303 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Ohran »

Dado dijasporitus wrote:

Ja mislim da si ti rekao da je US College liga bolja od polovine evropskih, ali nije bitno sada.

Ovdje se ipak moram sloziti sa @adisiom. Vidio sam nebrojene primjere gdje u Americi klince stavljaju da igraju na velikim terenima, ili vecim nego na kojim bi trebali igrati. Kao I svi igram fudbal od malih nogu ali na velikom terenu sam prvi put zaigrao tek nakon 15. godine. I u tome je sustina. Brazilska djeca kao I kod nas stave po dva kamena za golove I onda se u malom prostoru uce snaci se sa loptom I u tome se razvija tehnika koja se kasnije prenosi na veliki teren. Ameri puste klince na livadu I daju im da napucavaju loptu kako im dodje pa onda ko prije stigne do nje. I danas igram na malim terenima koje preferiram a Ameri su I vise nego izgubljeni u takvim situacijama.

Ali moram se sloziti I da popularnost fudbala u SADu nevjerovatno raste. U samo zadnje tri godine rekreativni fudbal je postao izuzetno popularan I vecina fudbalskih skupina su utrostrucile clanstvo I broj igraca, barem u New York-u
Tako to ispadne kad je ponekad "jezik brzi od pameti". Uglavnom sam mislio na MLS, a sve uporedbe oko NCAA i evropskih liga i timova su se odnosile na mladje kategorije posto je starost u toj lizi u prosjeku oko 20 godina.
Malo nama problem stvara sto smo mi uglavnom zivjeli u predubjedjenju da amerikanci blage veze nejmaju, da su teladi koje moze nabiti kako ko stigne. Ima linkova pa pogledajte malo rezultate amere i van ove njihove zone pa ce se mnogi iznenaditi.
Neznam momci mozda ste vi u pravu, ali meni specijalno nije nikada bolo oci to oko velicine igralista. Djelovalo mi je normalno da se na polovini (mozda samo malo vise) igraju utakmice djecaka od 10 i 11 godina sa 7+1. Na trenizima je u zadnje vrijeme velika guzva tako da podjele igraliste i na cetiri ekipe pa bas ono igraju seve. Po meni je prekasno da tek sa 15 godina pocnes da igras na velikom igralistu pa ti je bas mozda i zbog toga ostala navika na malo igraliste. Jeste ono fora biti majstor na malom prostoru, tu dolazi da izrazaja tehnika, vic, kreativnost...ali fudbal je igra koja se uglavnom igra na velikom igralistu (mislim ono ako se ozbiljnije bavis). Mozda bi mogli pustiti jos jednu godinu momcice da igraju na manjim igralistima po poceti sa 13+ na velike, mada nije strasno ni sa 12+ kako se igra u USA.
adisio

#304 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by adisio »

Dobro sad se bolje razumijemo. Ipak velika je razlika izmedju MLSa i NCAA tu je doslo do nesporazuma. A i ja bi se slozio s tim da je Americki fudbal u velikoj ekspanziji. Ustvari dobro se sjecam kad je Amerika 1994 na prvenstvu igrala nerjeseno sa svajcarcima i to je kao bilo veliko iznenadjenje. A eto pogledajte danas Svajcarsku i Ameriku, vjerovatno bi se neki slozili i da bi Amerika bila blagi favorit.
Ohran

#305 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Ohran »

adisio wrote:Dobro sad se bolje razumijemo. Ipak velika je razlika izmedju MLSa i NCAA tu je doslo do nesporazuma. A i ja bi se slozio s tim da je Americki fudbal u velikoj ekspanziji. Ustvari dobro se sjecam kad je Amerika 1994 na prvenstvu igrala nerjeseno sa svajcarcima i to je kao bilo veliko iznenadjenje. A eto pogledajte danas Svajcarsku i Ameriku, vjerovatno bi se neki slozili i da bi Amerika bila blagi favorit.
Da, tome u prilog ide i malo prije zavrsena utakmica izmedju SAD i Svedske. Jako dobar fudbal iako su obje ekipe igrale u oslabljenim sastavima a Ameri pobjedise 3:2. Ovim bi sa moje strane zavrsio diskusiju o ovoj temi, hvala svima na korektnoj razmjeni misljenja, iskustava, znanja...
anlayan12

#306 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by anlayan12 »

izgleda da ljudi u savezu napokon rade...po nezvanicnim informacijama blizu poziva u U21 reprezentaciju je " Danac" Izet Sabanagic koji ima 21 godinu. igra za danski Viborg , ima jak i precizan sut i zna cesto pogoditi sa distance dobar igrac ...
belafonte

#307 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by belafonte »

Jeko ovaj mali, naletih na ovaj klip dok sam gledo detalje sa tekme najveceg kluba u Engleskoj i najveceg kluba u BiH :skoljka:

cico x

#308 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by cico x »

joj mali je zvjer,pravi bosnjo,voli driblat,nikome je ne da,hahahahaha!
nalici su iz tuzle,tamo je nekad igrao nalic....
a siguran sam da ce uške prvim letom za englesku gdje ce otici da upozna roditelje malog adija i da ga pozove za pionirsku rep. bih !
FAP mashina

#309 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by FAP mashina »

anlayan12 wrote:izgleda da ljudi u savezu napokon rade...po nezvanicnim informacijama blizu poziva u U21 reprezentaciju je " Danac" Izet Sabanagic koji ima 21 godinu. igra za danski Viborg , ima jak i precizan sut i zna cesto pogoditi sa distance dobar igrac ...
hajd mašala :roll:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#310 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Dado dijasporitus »

Zna li neko sta o ovom Zlatku Janjicu. Pogodio je ovaj vikend za pobjedu Armenia Bielefeld

http://soccernet.espn.go.com/players/st ... 31&cc=5901
klixober

#311 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by klixober »

Dado dijasporitus wrote:Zna li neko sta o ovom Zlatku Janjicu. Pogodio je ovaj vikend za pobjedu Armenia Bielefeld

http://soccernet.espn.go.com/players/st ... 31&cc=5901

Vec je rekao da ce igrati za BiH...ima samo nase i njemacko drzavljanstvo,a obzirom da tesko moze imati mjesta u Njemackoj(bar za sada),mislim da ce biti nas.
Vlatko und jaranen

#312 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Vlatko und jaranen »

klixober

#313 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by klixober »

Strasan igrac!!! Adnan Gabeljic,ima tek 16 godina,jedan od najvecih talenata u Americi.Nevjerovatno je razvijen za svoje godine.Odlican dribling,dodavanje...
Naravno,do sada ga niko iz naseg saveza nije kontaktirao.

Abacija

#314 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Abacija »

komeba wrote:Strasan igrac!!! Adnan Gabeljic,ima tek 16 godina,jedan od najvecih talenata u Americi.Nevjerovatno je razvijen za svoje godine.Odlican dribling,dodavanje...
Naravno,do sada ga niko iz naseg saveza nije kontaktirao.

Ovi oko njega padaju kao da ih je podplatio za to. :lol: Mislim da Amerika nije neki arsin za poredjenje, i da bi se momak dosta namucio da igra protiv vrsnjaka u Evropi. Gledao sam vise utakmica sa zadnjeg EP do 16 godina i tesko da bi on u toj konkurenciji mogao ovako dominirati. Ali za svaki slucaj, ne treba ga otpisati. Neka dodje u Evropu pa nek oproba.
sarajlijica

#315 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by sarajlijica »

cico x wrote:joj mali je zvjer,pravi bosnjo,voli driblat,nikome je ne da,hahahahaha!
nalici su iz tuzle,tamo je nekad igrao nalic....
a siguran sam da ce uške prvim letom za englesku gdje ce otici da upozna roditelje malog adija i da ga pozove za pionirsku rep. bih !
Tacnosti radi: NALIĆI nisu 'samo' iz Tuzle!
Fudbaler kojeg spomnjes da je nekad igrao "tamo u tuzli", je rahmetli Mesud Nalić, sjajno desno krilo i jedan od najbrzih igraca svog vremena u ex-Yugi.
Mesud Nalic je rodjeni Banjalucanin, igrao za Borac i presao u Slobodu iz Tuzle i do kraja svog zivota ostao i zivio u Tuzli.

A mali s videa - Adnan je super talenat, samo je mlad da bi se moglo preciznije predvidjeti njegova fudbalska buducnost. Deset godina zivota je, ipka, samo 10 godina. Pred njim je vrijeme i treba pustiti djecu da se IGRAJU, i ne treba im veliki publicitet-"pokvarice se".
A o fudbalskim talentima koji bi mogli biti zanimljivi za nase mlade (pa i "A") selekcije treba neprestano voditi 'racuna', pratiti ih preko raznih fudbalskih "skauta" i biti s njima (i njhovim roditeljima) u kontaktu, jer BiH je "mala zemlja" i ne smije prepustati olako fudbalere dugima.

Volim te Bosno, i Hercegovino... :bih:
Last edited by sarajlijica on 18/08/2015 10:56, edited 1 time in total.
Aladar

#316 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Aladar »

sarajlijica wrote: A o fudbalskim talentima koji bi mogli biti zanimljivi za nase mlade (pa i "A") selekcije treba neprestano voditi 'racuna', pratiti ih preko raznih fudbalskih "skauta" i biti s njima (i njhovim roditeljima) u kontaktu, jer BiH je "mala zemlja" i ne smije prepustati olako fudbalere dugima.

Volim te Bosno, i Hercegovino... :bih:

OK, daj nam ideje,

"kako voditi racuna o mladim talentima"!?

"kojih raznih fudbalskih skauta"!? (kako organizovati scoutsku udrugu, ko ce to finansirati, kome ce biti odgovorni, kako uticati na scoute da ne primaju mito, koji kriterij uspostavit da bi neko bio scout,itd.. tid.. )

"ko da bude s njima (njihovim roditeljima) u kontaktu" (scouti, ljudi iz saveza, osoba koja bi radila na bazi podataka nasih talenata, selektor mlade reprezentacije, selektor a reprezentacije)

da se razumimo, ja se u potpunosti slazem tobom, al to je jedan veoma veliki projekat kojeg se niko do sada iz saveza nije dotakao (nemogu uradit mnogo jednostavnije stvari) niti ce u buducnosti (predpostavljam) upravo iz razloga svoje nestrucnosti...

Zanima me imas li ti neke ideje, kako bi ti zamislio sve to?????

prijateljski pozdrav!!!!
Meho Kodro

#317 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Meho Kodro »

Abacija wrote:
Ovi oko njega padaju kao da ih je podplatio za to. :lol: Mislim da Amerika nije neki arsin za poredjenje, i da bi se momak dosta namucio da igra protiv vrsnjaka u Evropi. Gledao sam vise utakmica sa zadnjeg EP do 16 godina i tesko da bi on u toj konkurenciji mogao ovako dominirati. Ali za svaki slucaj, ne treba ga otpisati. Neka dodje u Evropu pa nek oproba.
U pravu si, trebao bi igrati u malo jacoj konkurenciji da se vidi kakav je
papacja

#318 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by papacja »

Evo naši juniori U19 pobjedili juniore Slovenije 3-1

Strijelci: Haris Handžić u 2, Ervin Gadžo u 27. i Dragan Džaković u 81. minutu.

I za Slovence je zabio neki nas Adnan Bešić :lol:

A evo i sastava naših:

1. Tomović Stefan (FK "Slavija" - I. Sarajevo)
2. Mašić Mato (HNK "Orašje" - Orašje)
3. Pandža Dalibor (FK "Sarajevo" - Sarajevo)
4. Bičakčić Nermin (FC "Štutgart" - Njemačka)
5. Markić Toni (NK "Zagreb" - Hrvatska)
6. Brekalo Slavko (NK "Široki Brijeg" - Široki Brijeg)
7. Čilić Semir (HŠK "Zrinjski" - Mostar)
8. Đaković Dragan (FK "Modriča Maksima" - Modriča)
9. Kvesić Josip (FC "Žilina" - Slovačka)
10. Bilbija Nemanja (FK "Borac" - Banja Luka)
11. Višća Edin (FK "Budućnost" - Banovići)
12. Milinković Milan (FK "Slavija" - I. Sarajevo)
13. Hasanović Eldar (FC "Žilina" - Slovačka)
14. Sadiković Enis (FC "Sparta" - Prag - Češka Republika)
15. Handžić Haris (FC "Lech" - Poljska)
16. Pinjuh Ante (NK "Široki Brijeg" - Široki Brijeg)
17. Živković Pavo (HNK "Orašje" - Orašje)
18. Stevanović Miroslav (FK "Vojvodina" - Novi Sad - Srbija)
19. Rezdeušek Ivan (NK "Posušje - Posušje)
20. Gadžo Ermin (NK "Slovan Liberec" - Češka Republika)
21. Haurdić Anes (FC "Jablonec - Češka Republika)
22. Jusić Dino (FC "Grenoble" - Francuska)
:bih: :thumbup:
papacja

#319 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by papacja »

Sulejman Krpić potpisao za Dinamo
Nova Dinamova devetka - Sulejman Krpić
Datum objave: 24.04.2009 14:00 Autor: D. K.

Zagrebački Dinamo od petka je bogatiji za još jednog nogometaša. Mladi 18-godišnji Sulejman Krpić došao je u Maksimir iz Orašja te potpisao desetogodišnju vjernost modrima
Nekadašnji član juniorske momčadi HNK Orašja te najbolji strijelac i napadač među kadetima u prošloj sezoni, Sulejman Krpić (18), novi je član zagrebačkog Dinama. S aktualnim prvacima Hrvatske Krpić je potpisao desetogodišnji ugovor, a već sad ga najavljuju kao nevjerojatno kvalitetnog napadača.

Krpić je prošloga ljeta došao u Maksimir te je nakon kaljenja u juniorskoj momčadi, gdje je zabijao kao na tekućoj vrpci, potpisao profesionalnu obvezu modrima.

Na predstavljanju je novi modri profesionalac bio povučen i izrekao je istu antologijsku rečenicu koju ponavljaju svi igrači kada dolaze u neki klub:

'Oduvijek sam navijao za Dinamo i zahvalan sam što sam potpisao ugovor te tako ostvario svoju veliku želju. Moji idoli su Tomo Šokota i Cristiano Ronaldo', kratko je kazao novopečeni Dinamovac.

Nešto više o njemu rekao je direktor Dinamove omladinske škole Romeo Jozak, koji ga je nahvalio na sva usta.
'Radi se o klasičnom napadaču, agresivan je i pravi killer. Uz Andreja Kramarića, on je naša najveća nada', objasnio je Jozak.
izvor: http://www.tportal.hr

Da li je mali nastupao za neku od naših selekcija?
bijelo_dugme

#320 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by bijelo_dugme »

Samo napadaci :-)
xXBl0odXx

#321 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by xXBl0odXx »

Trebali bi ovog malog Matej Delača nekako nagovoriti! Ipak momak ima 16 godina, a Hasagic je 80. godiste. Njega ako dobijemo to bi bila prava stvar! 8)
papacja

#322 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by papacja »

DARKO BODUL, stasiti i perspektivni napadač čiji su roditelji iz Kiseljaka pribjegli u Austriju, polako se nametnuo u igrača od velikog povjerenja trenera Ajaxa Marca van Bastena. 20-godišnjak koji je karijeru započeo u bečkoj Vienni, da bi ga Ajax prošlog ljeta povukao u svoje juniore iz Heerenveena, debitirao je za seniore kopljanika početkom veljače, i vrlo brzo je slavni Nizozemac na klupi impresivne povijesti shvatio da u rukama ima nebrušeni dragulj. Klub mu je ponudio novi, dvogodišnji ugovor i Bodul nije puno razmišljao. Sljedeće sezone od njega i Darija Cvitanića Van Basten očekuje jako puno.

Dečko je iz Kiseljaka, a igrat će za Hrvatsku jer ga je već zvao Dražen Ladić. Još jedan propust naših čelnika ili nije... Možda Ćiro uspije nagovoriti dečka da zaigra za nas ili pak ne... Mislim da su Delač, Bodul i slični izgubljeni za nas i sva priča o Delaču je suvisla, on je kockast i mi možemo samo naklapati o njegovom mogučem povratku pod našu zastavu. :x
mevkobass

#323 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by mevkobass »

Posto je gore vec pomenut Nermin Bicakcic odbrana VfB Stuttgart , da dodam jos i golmana Harisa Mesica iz iste ekipe U19 VfB Stuttgart. Hasan Pepic igrac sredine terena igra za U16. Za U15 igra Halil Hajtic.
Interesantno je pomenuti da je Halil jedini stranac koji je igrao za repku Baden Würtemberga. Tada je pokazao odlicne igre na sredini terena i vec se sad nagadja dali ce ostati u VfB Stuttgartu. Osim scouta drugih njemackih klubova , bilo ih je i iz drugih evropskih liga.
winabike

#324 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by winabike »

KICKER: Bayern pod ugovor uzeo bosanskog napadača Nazifa Hajdarevića:

http://www.kicker.de/news/fussball/3lig ... el/508356/

Kratak izvod:

NApadac Nazif Hajdarovic od sljedece sezone igra za drugi tim FC Bayern-a. Napadac iz Bosne i Hercegovine moze preci bez odstete iz nizeligasa 1. FC Saarbrücken, gdje je u prethodnoj sezoni postigao 20 pogodaka. 24 godine su mu, a na njegovom dovodjenju je insistirao pomocni treber Bayerna Hermann Gerland.

OK, nije bas "talenat", 24 godine su mu, ali prvi put cujem za covjeka... mozda dobaci i do Bundeslige cak.
Edin H.

#325 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Edin H. »

Mahir Hadziresic dolazi u West Ham :zoka: :skoljka:

http://www.san.ba/index.php?id=6464
Post Reply