Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Klodovik

Post by Klodovik »

chuchumbamayumbe wrote:Ja sam u onih 10% kojima njena maharama ne smeta, vec ono sto je ispod mahrame, u njenoj glavi.
Blago tebi kad znaš šta je drugim ljudima u glavi.
SaraLe

Post by SaraLe »

Ahmmed wrote:
SaraLe wrote:
tranquil wrote:Problem u cijeloj ovoj tematici, i zbog čega sam i ja potpisao peticiju su:

1. Anonimna anketa roditeljima samo jedne nacionalnosti.
2. Porez koji svi izdvajamo za ovakve pojave (s obzirom da već postoje vjerske obrazovne ustanove koje se bave edukacijom ovakvog tipa)
3. Segregacija u školama, tj. obdaništima.

Problem NIJE pokrivena direktorica, nego njeno ponašanje.
Problem je sto je 90% forumasha, napada samo iz razloga sto je pokrivena :-? :roll:
SaraLe, ne mislim da je taj procenat toliko visok....I nije joj svaka koju izgovori vrijedna dukata, jer lupeta svašta.
No, da postoji nemali broj forumaša kojima smetaju pokrivene žene , koje su se "usudile" izaći iz svojih avlija, obrazovati,raditi u javnim ustanovama, ...e i to je tačno :D

Slazem se :) nisam ni mislila da je svaka pokrivena zena, primjer postenja 8-)
Ali je problem ovo drugo, sto si napisao, cijela stvar je u tome :-?
suncica24

Post by suncica24 »

član 22.

Programi predškolskog odgoja i obrazovanja zasnivaju se na načelima Deklaracije Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i Konvencije o pravima djeteta, posebno u pogledu zaštite djece od svireposti i nemara, te postupaka koji mogu dovesti do religiozne, nacionalne, rasne ili neke druge diskriminacije.

1. Da li je uvodjenje islamske, i ostalih vjeronauka u vrtice, moze dovesti do xyz diskriminacije?

član 4.

Predškolski odgoj i obrazovanje je djelatnost od posebnog društvenog interesa, koja se zasniva na najnovijim teorijskim saznanjima svih relevantnih nauka do kojih se došlo u razvijenom svijetu i primjena novih metodologija u radu.
Predškolski odgoj i obrazovanje obezbjeđuje podjednake uslove za njegu, razvoj i odgoj sve djece predškolskog uzrasta i jedinstvo odgojnih uticaja na dijete na relaciji predškolska ustanova - porodica - društvena sredina.

2. Da li je ova preambula zakona narusena anonimnim, jednostranim anketiranjem roditelja?

član 25.

U cilju zadovoljavanja posebnih interesovanja, a u skladu sa načelom dobrovoljnosti i slobodnog razvoja ličnosti djeteta, roditelj djeteta se može opredijeliti za vjersku pouku u predškolskoj ustanovi.
Program vjerske pouke, kao i njegovu realizaciju, obezbijedit će vjerske zajednice.

3.... "vjerske zajednice" a ne vjerska zajednica, sto je ovdje bio slucaj

član 36.

U realizaciji programa predškolskog odgoja i obrazovanja, pored odgajatelja, učestvuju i druga stručna lica koja su završila odgovarajuće obrazovanje: defektolog, ljekar, pedagog, psiholog, teolog, socijalni radnik, nastavnik likovnog, dramskog i muzičkog odgoja, jezika, tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

4. Po meni, najbolji nacin za stjecanja "znanja" o vjeri i religiji jeste stjecanje znanja o svim religijama, ako se vec mora nesto takvo uvoditi u program odgoja.

I da, mislim da je vazno napomenuti da su zakone o odgajanju i obrazovanju na svim nivoima donijeli oni kojima takav nacin obrazovanja i odgajanja i odgovara. :(
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Ahmmed wrote:
cyprus wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja sam u onih 10% kojima njena maharama ne smeta, vec ono sto je ispod mahrame, u njenoj glavi.
Džaba, ne vjeruju nam :D .
Što vas ima, mašala... :D :D
ne smeta ni meni, ociju mi. sta vise jako mi drago vidjeti zene aktivne u drustvu koje su pokrivene :-) :D
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

Shoshana wrote:Moje misljenje je da nikakvoj religiji (niti ideologiji) nije mjesto u predskolskoj ustanovi. No, to nije tema ove emisije.

Svakakvih argumenata ovdje vidjeh, svakakvih misljenja. I dobro je, svako ima pravo na svoje misljenje, na svoje vidjenje ispravnog, pozeljnog, pravednog i demokratskog. Nekome je vazno kako je u Njemackoj, nekome je vazno da i njegovo dijete ima odgovarajucu vjersku poduku...

No, upravo zato da mi ne bi ovdje naglabali o tome sta je ispravno a sta nije, kao i u svakoj pravno-organizovanoj drzavi, i kod nas postoje zakoni koji su (uglavnom) jasni po pitanju sta je dozvoljeno, a sta nije.

Ukoliko je ovaj zakon jos uvijek na snazi (a ja ne nadjoh drugi) http://www.skola.ba/s/index.php?option= ... Itemid=139
prema clanovima 24 i 25 predskolske ustanove imaju pravo u svoj program uvrstiti vjersku pouku. Gotova prica. Ostaje vam, dragi moji jedino da se borite da se clan 22 ispostuje, te da se organizovanjem vjerske pouke vasa djeca ne diskriminiraju...

I, naravno, da drugi put gledate za koga glasate :oops:
elem, mislim da je opet mala fula.. anyway, hvala sto si iskopala ovaj dokument jer ga ne mogah naci.
da, po zakonu imaju pravo uvesti vjeronauku ali isto tako taj isti zakon regulise na koji nacin to moze biti ucinjeno...

ali haj'mo redom:

dakle zakon:
član 22.

Programi predškolskog odgoja i obrazovanja zasnivaju se na načelima Deklaracije Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i Konvencije o pravima djeteta, posebno u pogledu zaštite djece od svireposti i nemara, te postupaka koji mogu dovesti do religiozne, nacionalne, rasne ili neke druge diskriminacije.

član 24.

U okviru programa predškolskog odgoja i obrazovanja, obavezno se realizuju primarni programi predškolskog odgoja i obrazovanja.
Pored primarnih programa, realizuju se i kraći, specijalizirani i specijalni-kompenzacioni programi. Vjerska zajednica, drugo pravno ili fizičko lice, kao osnivač predškolske ustanove, može donijeti svoje posebne programe, uz saglasnost Ministarstva.

član 25.

U cilju zadovoljavanja posebnih interesovanja, a u skladu sa načelom dobrovoljnosti i slobodnog razvoja ličnosti djeteta, roditelj djeteta se može opredijeliti za vjersku pouku u predškolskoj ustanovi.
Program vjerske pouke, kao i njegovu realizaciju, obezbijedit će vjerske zajednice. SLUŽBENE NOVINE Subota, 7. marta 1998. KANTONA SARAJEVO Broj 4 - Strana 73
nije niko doveo u pitanje pravo roditelja da se njegovom djetetu omoguci vjerska nastava u vrticu (ma kako se ta ideja meni ili nekome drugom cinila bolesna), sto mu ovaj zakon "obilato" dozvoljava. ovaj zakon omogucava vjerskim zajednicama da osnivaju predskolske i skolske ustanove...

anonimnom anketom medju roditeljima samo jedne nacionalnosti je narusena odredba člana 22. koja se tice "zaštite djece od ... postupaka koji mogu dovesti do religiozne, nacionalne, rasne ili neke druge diskriminacije" jer je ovo ocigledno favoriziranje jedne (vjerske) skupine spram druge, a sve to se desavalo u jednoj javnoj ustanovi koja si ne moze dopustiti taj oblik autonomije u odlucivanju bas zato sto je zajednicki finansiraju svi gradjani. ovde argument da svi roditelji izdvajaju mjesecni iznos za obdanista pa bi zato trebali da odlucuju sta ce njihova djeca da uce tamo - ne stoji jer je taj novac samo manji dio ukupnog novca koji je potreban da bi se namirili troskovi poslovanja vrtica. sa svojim novcima uvijek mozete otici u neko privatno, vjersko ili neko drugo obdaniste ako vam se program javnog ne svidja...

ovim neodgovornim potezom su roditelji dijece ostalih nacionalnosti i vjeroispovijesti dovedeni u poziciju u kojoj su posumnjali da su njihova prava ugrozena i s pravom reagovali na ovo trazeci da se nesto ucini...

nista vise, nista manje...

da je ovo odradjeno po ovom bh modelu konstitutivnih naroda u kojem se sve mnozi sa 3, a u ovom slucaju sa 4 ili vise jer da bi se ispostovala jednakost ovde bi osim vjeroucitelja velikih monoteistickih religija trebao postojati bar jos jedan zamjenski program i za one koji ne zele ucestvovati u bilo kakvim vjeronastavnim "ritualima"... a ukoliko to nije moguce obezbijediti, kadrovski ili finansijski, onda se po zakonu ne mogu primijeniti "polovicna" rjesenja...
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

dok sam ja natipkao - suncica me pretekla.. :)
suncica24

Post by suncica24 »

silence_is_sexy wrote:dok sam ja natipkao - suncica me pretekla.. :)
:D :D :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Klodovik wrote:
Blago tebi kad znaš šta je drugim ljudima u glavi.
Dodje to sa godinama, sa iskustvom...
Sacekaj i ti koju godinu dok izadjes iz puberteta, vidjeces kako ces drugacije da gledas na svijet...
Shoshana

Post by Shoshana »

Pazi, nigdje ne rekoh da zakon nije prekrsen (niti da jeste).

Dapace dodah da se treba boriti da se clan o nediskriminaciji treba postovati. Dakle, umjesto peticija, treba naci par svjedoka, pa pisati prijave.

O tome kako i sta se tumaci - sve sto su ljudi napisali je podlozno tumacenju. Meni, na primjer bode oci cinjenica da ti je Ustavom zagarantovano pravo na vjeroispovijest, a nije ti zagarantovano pravo na ne-vjeroispovijest. Pretpostavljam da su pisci istog pretpostavljali da je ne-vjeroispovijest stanje by default, no nepreciziranjem takvog tumacenja daje se 'oruzje' u ruke vjernicima (koji dakle imaju svoja prava), a ne daje se ama bas nista onima koji vjeroispovijest nemaju. Dakle, vjernici imaju i vjerska i gradjanska prava, a nevjernici imaju samo gradjanska!

Dalje, prava nisu precizirana. Ja imam pravo na vjersku poduku. Da li to znaci da imam pravo na vjersku poduku u svim drustvenim ustanovama i o trosku budzeta? Da li moje pravo obavezno podrazumijeva duznost drzave da mi obezbjedi? Ili tek da me ne sprijecava da sama sebi obezbjedim svoje pravo?

Ako pravo na vjersku pouku podrazumijeva obavezu drzave (ili nadlezne institucije da mi obezbijedi istu), i ako to sve skupa u skladu sa UN poveljom o pravima djece, ja bih onda isto tako insistirala na tome da mi drzava obezbjedi "right of the child to participate fully in cultural and artistic life and shall encourage the provision of appropriate and equal opportunities for cultural, artistic, recreational and leisure activity" (direkt iz UN povelje)

U ovome lezi odgovornost izabranih, jer nije cinjenica da vecina nesto hoce presudna za donosenje demokratskih odluka. Ljudska prava su izvan domena 'donosenje vecinskih odluka'.
smayo

Post by smayo »

Ej vjerska nastava u vrticu, e ljudi moji :-)
tranquil

Post by tranquil »

cyprus wrote:
SaraLe wrote:
cyprus wrote: NetOčno :D .
Jel 99% :oops:
Evo navedi mi jednog forumaša ovdje koji kaže da je ne može podnijeti zbog pokrivenosti :-)
Dakle, do koje smo brojke došli ? Dva - tri neprimjerena komentara (koji su u međuvremenu i nestali u čišćenju) su postala 90 % pa čak i 99 % forumaša ? Da malo ne preuveličavate ?

Kako bi bilo da se, nakon što utvrdimo postotak ksenofobičnih islamomrzaca među sa-x populacijom, vratimo na izvorni problem (crveni dio) ?
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

smayo wrote:Ej vjerska nastava u vrticu, e ljudi moji :-)
cudno?

zasto ljudima koji su imali marksisticku poduku u jaslicama, vrticima i obdanistima danas smeta vjerska nastava? Zar su vam u komunistickim vrticima toliko isprali mozak?
uozo

Post by uozo »

Tema je tipican primjer zabijanja autogola. Pocelo je sa negodovanjem o uvodjenju vjeronauka u predskolskom obrazovanju, sa kojim se njih dosta prilicno agresivno solidarizovalo da bi se na kraju svelo, intervencijom par Yobaza cije se misljenje veoma cijeni, na kritikovanje ugrozavanje ljudskih prava Yobaza koji rade po javnim ustanovama. :D
Last edited by uozo on 02/02/2008 19:37, edited 1 time in total.
Prozor

Post by Prozor »

basta sljezove boje wrote:
cudno?

zasto ljudima koji su imali marksisticku poduku u jaslicama, vrticima i obdanistima danas smeta vjerska nastava? Zar su vam u komunistickim vrticima toliko isprali mozak?
Tako je
chuchumbamayumbe

Prozor wrote:
cudno?

Tako je
Klin se klinom izbija, zar ne? :sad:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

pa sta predlazu pokretaci peticije? Ponovno uvodjenje lika i djela druga Tita u predskolske institucije? Da djeca opet uce na pamet imena 7 ofaziva i 7 sekretara SKOJ-a? Partizanske pripovjesti? :lol:
tranquil

Post by tranquil »

cudno?

Prije bih rekao da oni koji su imali marsizam u jaslicama danas uvode vjersku nastavu u iste.
chuchumbamayumbe

basta sljezove boje wrote:pa sta predlazu pokretaci peticije? Ponovno uvodjenje lika i djela druga Tita u predskolske institucije? Da djeca opet uce na pamet imena 7 ofaziva i 7 sekretara SKOJ-a? Partizanske pripovjesti? :lol:
Jok.
Vracaju se Sava Kovacevic i Bosko Buha, kao provjereni borci protiv fasizma svih vrsta, da se obracunaju sa domacom fasistickom bagrom i stranim ugnjetacima.
Jedan geverom, drugi bombama.
Nema druge.
tranquil

Post by tranquil »

basta sljezove boje wrote:pa sta predlazu pokretaci peticije? Ponovno uvodjenje lika i djela druga Tita u predskolske institucije? Da djeca opet uce na pamet imena 7 ofaziva i 7 sekretara SKOJ-a? Partizanske pripovjesti? :lol:
Predlažu da se ne uvodi segregacija djece jer su zabrinuti roditelji. Ofanzive i sekretari SKOJ-a žive samo još u glavama onih koji sa njima prepadaju malu djecu.
Prozor

Post by Prozor »

tranquil wrote:
cudno?

Prije bih rekao da oni koji su imali marsizam u jaslicama danas uvode vjersku nastavu u iste.
takodjer moze bit, samo ja ne vidim zasto da manjina uredjuje vecini, ako vec vecina roditelja zele vjeronauku? Zbog koga da onda cuvamo "princip", drzave? Zar drzava nije tu za gradjane?
tranquil

Post by tranquil »

Prozor wrote:
tranquil wrote:
basta sljezove boje wrote: cudno?

takodjer moze bit, samo ja ne vidim zasto da manjina uredjuje vecini, ako vec vecina roditelja zele vjeronauku? Zbog koga da onda cuvamo "princip", drzave? Zar drzava nije tu za gradjane?
Podjela na većinu i manjinu u današnjem svijetu postoji ne samo zato da bi osigurala da se sprovede bilo koja želja većina, nego i da se zaštite prava manjine.
uozo

Post by uozo »

chuchumbamayumbe wrote:
Jok.
Vracaju se Sava Kovacevic i Bosko Buha, kao provjereni borci protiv fasizma svih vrsta, da se obracunaju sa domacom fasistickom bagrom i stranim ugnjetacima.
Nema druge.
.ebena imena imaju ta dvojica nikako se ne uklapaju! Cuj Sava i Bosko! :shock: :D
chuchumbamayumbe

Prozor wrote:
tranquil wrote:
basta sljezove boje wrote: cudno?

Na koju si drzavu konkretno mislio, da li na drzavu gradjanskog tipa ili ipak na dzamahiriju?
Ako je ova druga, onda te razumijem.
chuchumbamayumbe

uozo wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Jok.
Nema druge.
.ebena imena imaju ta dvojica nikako se ne uklapaju! Cuj Sava i Bosko! :shock: :D
Pa i oni su konstitutivni (al' u qrtzu)
Prozor

Post by Prozor »

tranquil wrote:
Prozor wrote:
tranquil wrote: Prije bih rekao da oni koji su imali marsizam u jaslicama danas uvode vjersku nastavu u iste.
Podjela na većinu i manjinu u današnjem svijetu postoji ne samo zato da bi osigurala da se sprovede bilo koja želja većina, nego i da se zaštite prava manjine.
Kako se manjina stiti uskracivanjem vjeronauke za one koji zele? Slazem se da niko ne treba da luta skolskim dvoristem, ali zato se mogu naci druge stvari za djecu koja ne pohadjaju vjeronauku da rade za to vrijeme, zapravo koje dijete nebi voljelo da se igra jedan extra sat sa recimom drugom uciteljicom?
Post Reply