Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
pčelar

#301 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Apolon wrote:Ja sam pročitao novi časopis o pčelarstvu i meni je odličcan. Čitam i Hrvatsku pčelu i srpsku Pčelu. Oni su šturi i samo valjaju bezvezne podatke. Mislim da će BH pčelar imati svoju publiku. Samo naprijed!
Pozdrav za Apolona.
Kupio sam i ja taj novi časopis BH pčelar ako misliš na njega i ima lijepih stvari međutim o pravoj problematici još treba da se ozbiljnije piše. Valjda će redakcija obratiti pažnju i na to. Ima još jedan časopis Matica koji se štampa u Tuzli kojeg uređuje ugledni pčelar i profesor Ferid Velagić isto sa dobrim sadržajima. Također čitam i Hrvatsku i Srbijansku literaturu i ne bih da ih sad hvalim, ali zaista na žalost Zagreb i Beograd su daleko ispred Sarajeva i BiH po pitanju pčelasrstva. Pomalo se bude i naše institucije ali na žalost sporo ide. Mi na USK smo preko kantonalnog saveza pčelara i poljoprivrednog zavoda organizirali smo dvije škole pčelarstva jedna za poluprofesionalce sa više od 50 košnica koja je trajala dva mjeseca i jednu za početnike pčelare u trajanju od 4 dana. Smatramo da je ovo pravi potez jer samo edukovani pčelari mogu imati uspjeha a na ovaj način možemo se boriti protiv falsifikatora. Svakako bih želio da ima još časopisa o pčelarstviu sličnih Matici i BH pčelaru koji će pisati o problematici u pčelarstvu, dobroj pčelarskoj praksi, tehnologijama pčelarenja, liječenju pčela i mnogim drugim stvarima. :bih:
P.S. Ne bih da me neko pogrešno shvati da propagiram susjede (lijevo i desno) kao pčelare, već da i mi budemo kao oni uspješni a imamo potencijala. :bih:
pčelar

#302 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:15, edited 1 time in total.
pčelar

#303 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

pčelar wrote:
pčelar wrote:
Apolon wrote:Ja sam pročitao novi časopis o pčelarstvu i meni je odličcan. Čitam i Hrvatsku pčelu i srpsku Pčelu. Oni su šturi i samo valjaju bezvezne podatke. Mislim da će BH pčelar imati svoju publiku. Samo naprijed!
Pozdrav za Apolona.
Kupio sam i ja taj novi časopis BH pčelar ako misliš na njega i ima lijepih stvari međutim o pravoj problematici još treba da se ozbiljnije piše. Valjda će redakcija obratiti pažnju i na to. Ima još jedan časopis Matica koji se štampa u Tuzli kojeg uređuje ugledni pčelar i profesor Ferid Velagić isto sa dobrim sadržajima. Također čitam i Hrvatsku i Srbijansku literaturu i ne bih da ih sad hvalim, ali zaista na žalost Zagreb i Beograd su daleko ispred Sarajeva i BiH po pitanju pčelasrstva. Pomalo se bude i naše institucije ali na žalost sporo ide. Mi na USK smo preko kantonalnog saveza pčelara i poljoprivrednog zavoda organizirali smo dvije škole pčelarstva jedna za poluprofesionalce sa više od 50 košnica koja je trajala dva mjeseca i jednu za početnike pčelare u trajanju od 4 dana. Smatramo da je ovo pravi potez jer samo edukovani pčelari mogu imati uspjeha a na ovaj način možemo se boriti protiv falsifikatora. Svakako bih želio da ima još časopisa o pčelarstviu sličnih Matici i BH pčelaru koji će pisati o problematici u pčelarstvu, dobroj pčelarskoj praksi, tehnologijama pčelarenja, liječenju pčela i mnogim drugim stvarima. :bih:
P.S. Ne bih da me neko pogrešno shvati da propagiram susjede (lijevo i desno) kao pčelare, već da i mi budemo kao oni uspješni a imamo potencijala. :bih:
Ako si mislio na ovaj časopis nije loš, a vjerovatno će biti i bolji ubuduće. :bih:
Image
A ovo je drugi časopis Matica koji je manjeg tiraža ali i opravdano jer iza BH pčelara stoji AVAZ, a iza Matice stoji malo ljudu ali ipak nije loš ni časopis Matica jer piše o problematici u pčelarstvu i pišu ga pčelari iz cijele BiH :bih:
Image
emir_du

#304 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Pcelaru, kako cu ovu Tuzlansku Maticu nabaviti i gdje :?:
pčelar

#305 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

emir_du wrote:Pcelaru, kako cu ovu Tuzlansku Maticu nabaviti i gdje :?:
Emire evo ti telefon i adrese od profesora Ferida Velagića.
Broj telefona: 00387 (61) 168 679
E-mail: [email protected]
http://www.pcelinjaci-velagic.com
pčelar

#306 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

GODIŠNJI RADOVI NA PČELINJAKU :)
Ja ću ih podijeliti na četiri dijela zbog manjeg teksta i lakšeg čitanja.
Pčelarska godina počinje sa mjesecom Avgustom kada se vrši zadnje vrcanje meda i analiza planiranog i ostvarenog u toj pčelarskoj godini. Uglavnom početkom ili polovinom osmog mjeseca je krajnje vrijeme kad se treba izvršiti zadnje vrcanje meda, a to opet ovisi o terenu i o tome dokle se i gdje koja vegetacija sa cvijetanjem produžava (nije isto Krajina i Hercegovina). Važno je znati da u ovom mjesecu Matica polahko počinje da smanjuje polaganje jaja, a Varoa destruktor (mali napasnik koji napada pčele) njen razvoj se povećava pa se mora ići sa tretiranjem pčela, a da bi se tretirale pčele potrebno je izvaditi med (na žalost neki pčelari tretiraju i sa varolikom u vrijeme medenja što je ne dopustivo). Nakon što se med izvrca (izvadi) odmah se ide sa tretiranjem i to dozvoljenim lijekovima a trenutno je na tržištu malo dozvoljenih lijekova (Tymovar, Api Life Var, Apiguard i Binehvol) a kad Matica prestane da polaže jaja onda se može tretirati sa Organskim kiselinama (Oksalnom, Mravljom, Mliječnom kiselinom). Tijela koja se izvrcaju najbolje ih je vratiti nazad na košnice i to preko hranilica dok ne zahladi a tek onda ih skidati i ostavljati u neku prostoriju. Na ovaj način će se tijela sačuvati od voskovog moljca (Galleria melonella), također jednog napasnika koji može da uništi sve okvire sa saćem. Kasnije na ova skinuta tijela postaviti trulekse natopljene sa Protocerom (tekućina crvenkaste boje), koja će štiti okvire od moljca dok ne zahladi a kasnije moljac nema uvjeta za razvoj ili nekom drugom metodom. Ova skinuta tijele se opet na proljeće vraćaju na pčelinja društva da ih čiste i tako pripremaju za unos nekatra i polaganje jaja.
Tokom Septembra, kontrolišu se društva i po potrebi dodaje šećerni sirup.
Šećerni sirup se daje iz razloga što u ovo vrijeme se vrši tzv. smjena pčela ljetnih i zimskih i treba "iskoristiti" ove ljetne pčele da prerade sav nektar i sirup u med tako da zimske pčele ulaze u zimu što manje "izrađene" i isrpljene i na taj način lakše podnesu zimu. Najbolje je da pčelari koji su u blizini hrastovih i crnogoričnih šuma da izvade sav med i dodaju više šećernog sirupa jer pčele mnogo lakše zimuju na sirupu ako se na vrijeme doda nego na šumskom medu. Razlog je taj što šumski med češće "tjera" pčele van jer se ne može puno probavljenih tvari nakupljati u debelom crijevu i dolazi do uginuća pčela na hladnoći ili do ispuštanja izmeta u košnici kojeg ližu druge pčele kao sladunjavu tečnost i na taj način se izaziva bolest. Tokom Septembra također treba prekontrolisati imaju li sva društva matice i obavezno sve okvire sa leglom staviti u sredinu košnice gdje će biti zimsko klube ili klupko, jer pčele zimuju u jednoj cjelini kao lopta i na taj način najlakše održavaju toplotu tokom zime a i ekonomičnost u ishrani.
Tokom Oktobra ili Novembra kad već nestane legla treba tretirati pod povoljnim uvjetima sa nekom od gore pomenutih kiselina i to prema uputama proizvođača. Ostatak vremena do nove godine mnogi koriste za čišćenje skinutih tijela, topljenje voska, pripremanje novih okvira i satnih osnova. Na pčelinjaku se više nema šta raditi pa i kad padne snijeg eventualno ispred košnica posuti malo slame ili sijena ako koja pčela ide na pročisni let kad padne da ne padne direktno na snijeg jer se neće moći podići.
Oprostite pokušao sam skratiti koliko je moguće ovaj jesenski dio radova na pčelinjaku. :bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#307 Re: Pčelarstvo

Post by PipiDugaDevetka »

U Konzumovom SARA centru, tramvajsko-autobuski terminal Ilidža, kupio FINAB-ov MED KESTEN!

Hej @pčelaru, rekao sam ti da mi je otac nekada, davno imao 2 košnice, pokušavao započeti pčelariti i ista kvaliteta.

Okus se ne da opisati, ali ono što sam jeo kao dijete prije 45+ godina i ovaj okus kestenovog meda je skoro isti, mislim, kvaliteta okusa, jer u sarajevskom polju i okolini nema šuma pitomog kestena.
Ovako nešto kvalitetno odavno nisam kušao!
Cijena 9,90KM/900grama, a sutra kupujem i CVJETNI MED + BAGREMOV MED firme FINAB.

Šteta ako ga ne mogu certificirati kao organska proizvodnja. Čim to dobiju, mogu cijenu podići za 30%. I akoBgd-a, inšalah, da ga počnu izvoziti. Satraće konkurenciju ovakvom kvalitetom.

Jeo sam afrički med koji je mnogo tečniji, ali ima kvalitetu da nema žestinu kao ovaj naš, evropski. FINAB-ov KESTEN MED je bolji i od afričkog (afričke pčele su drugačije i čini mi se opasnije ako ubodu nekoga).

MEDENI DAR! FINAB-Velika Kladuša!
pčelar

#308 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:16, edited 1 time in total.
jennisjoplin

#309 Re: Pčelarstvo

Post by jennisjoplin »

stvarno, prvi put čujem da postoje hrvatske, srpske, a sigurno će uskoro i bosanske pčele? naravno zezam se , svi normalni pčelari, znači oni koji se zaista razumiju u pčelarstvo znaće ako neko stavi atribut bilo koje nacije ispred pčele, da od toga pisanija nema ništa. pčelari su svugdje pčelari i svugdje su prijatelji i poznanici jer oni imaju problem da održe pčelarstvo na nekoj samodrzivoj razini jer naša država ne haje ništa o toj grani privrede, profitabilnoj, ekološkoj, zdravstveno ispravnoj i nadasve apsolutno povoljnoj za nas sve :thumbup: :run:
pčelar

#310 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
jennisjoplin

#311 Re: Pčelarstvo

Post by jennisjoplin »

pčelar wrote:
jennisjoplin wrote:

Na sajam su se prijavili pčelari iz Prijedora, Bos. Novog ali i iz Karlovca, Knina pa čak i iz Zagreba vjerovatno dolazi pored Bosanskih predavača i ugledni predavač Prof.dr. Nikola Kezić pa bujrum dođite i vi i ne zamjerite nam jer je ovo prvi sajam :bih:
znam da su pčelari normalni ljudi, a pčele još više :P , shvaćenoje što si htjeo reći ali to je bila opaska da se ne nasjeda na takve naslove, sigurno ćeš nam dati barem osnovne činjenice sto se dešavalo tamo, OK?
pčelar

#312 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

znam da su pčelari normalni ljudi, a pčele još više :P , shvaćenoje što si htjeo reći ali to je bila opaska da se ne nasjeda na takve naslove, sigurno ćeš nam dati barem osnovne činjenice sto se dešavalo tamo, OK?[/quote][/quote]

Svakako očekujte "izvještaj" a ako neko bude u prolazu bujrum navratite i samo pitajte za "pčelara" :-) :bih:
jennisjoplin

#313 Re: Pčelarstvo

Post by jennisjoplin »

pčelar wrote:znam da su pčelari normalni ljudi, a pčele još više :P , shvaćenoje što si htjeo reći ali to je bila opaska da se ne nasjeda na takve naslove, sigurno ćeš nam dati barem osnovne činjenice sto se dešavalo tamo, OK?
[/quote]

Svakako očekujte "izvještaj" a ako neko bude u prolazu bujrum navratite i samo pitajte za "pčelara" :-) :bih:[/quote]

ma svakako dok je pčela bit će i svijeta moja je deviza aostali kako hoće :thumbup: :run:
Zah

#314 Re: Pčelarstvo

Post by Zah »

Drago mi je da imamo i ovu temu, a jos mi je draze sto je ovako posjecena. I sam sam prije rata imao pcele na vikendici. Nije ni malo a ni puno, samo 12 kosnica. I danas sanjam pcele, cesto razmisljam kako bi bilo lijepo da se vratim, napravim vikendicu i da ponovo pocnem sa pcelama, jer ljepseg hobija nema.
Ipak, danas je problem varoa, lijekova ima puno kao i nesavjesnih pcelara koji lijekove upotrebljavaju kad im vrijeme nije. Moze med biti prirodan, bez dodataka secera kojim neki pcelari hrane pcele, ali u medu zbog tretiranja pcela protiv varoe ima otrova, jer se otrov protiv varoe primjenjuje kad mu vrijeme nije, pa se tako nadje i u medu. Iz toga razloga svaki covjek koji ima vikendicu treba da ima i mali pcelnjak, prvo iz hobija, jer boljeg hobija nema, a i zbog meda, sobzirom da obezijedis sebi pravi med,med koji ce biti odraz medonosnog bilja tvoje okoline, jer svi predjeli nisu isti, na njma ne rastu iste biljke.
pčelar

#315 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
emir_du

#316 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

E za taj med medova zlatnu medalju je dobio moj jaran iz Krupe Idriz, za svoj (od svojh pcelica naravno) med od lipe.
SAJAM PČELARSTVA I PČELARSKE OPREME otvoren je danas u 10 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu i traje tri dana.
Na sajmu se takođe moze kupiti i pomenuti med medova koji se nalazi na standu preko puta knjizare Svjetlost. :P
Leonid Breznjev

#317 Re: Pčelarstvo

Post by Leonid Breznjev »

nekoliko puta za jutarnjih sata, vozio me je jedan taxista (sarajevotaxi).. svaki put kad bi me vozio, pricao mi je o pcelarstu, nikad mi nije bila ugodnija voznja.. :)
emir_du

#318 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Postao Arslan dana 04/09/2008 22:19
nekoliko puta za jutarnjih sata, vozio me je jedan taxista (sarajevotaxi).. svaki put kad bi me vozio, pricao mi je o pcelarstu, nikad mi nije bila ugodnija voznja.. :)
e taj sam ti ja moj Arslane .
pčelar

#319 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:17, edited 1 time in total.
Leonid Breznjev

#320 Re: Pčelarstvo

Post by Leonid Breznjev »

emir_du wrote:e taj sam ti ja moj Arslane .
znao sam, znao.. :D rekoh ja tebi dodji na sax, imamo plaho dobrog pcelara i pcelica.. :) dobro nam dosao.. :)
Zah

#321 Re: Pčelarstvo

Post by Zah »

Ako se vratim bit ce druzenja. Stalno mastam o dvenoj vikendici, pcelnjaku i jednom dobrom psu, nekoliko vocki, jednom redu grozdja i maloj bastici. Meni dosta za ugodan zivot.

Strah od pcela
http://www.youtube.com/watch?v=oZlOv4-Xjaw
pčelar

#322 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

:bih:
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:17, edited 1 time in total.
pčelar

#323 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Išao sam sve regularno pa mi nije jasno zašto se ne vide slike. :? :?
b.boja

#324 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

pčelar wrote:Išao sam sve regularno pa mi nije jasno zašto se ne vide slike. :? :?
imageShack zna cesto da zeza, mozes ici i preko http://www.picoodle.com/
emir_du

#325 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Hvala na dobrodoslici Arslane! Reko da i ja nesto napisem o ovoj temi iz ovog svog skromnog znanja i da da nesto pojasnim onima koji znaju manje od mene. ;-)
Post Reply