Izbori 2007 - Hrvatska!

Doda37

Post by Doda37 »

pun_mjesec wrote:
doda37 wrote:...sto se tice Bosnjana mozda oni slusaju dida ili fratra kako ti kazes, ali Hrvati glasaju svojom glavom
ne bi se bas slozio, mozda u HR ljudi glasaju svojom glavom, bh hrvati definitivno ne.
i kako objasnjavas da je u hr za hdz glasalo 30 i nesto procenata a u bh skoro 90%... ne samo na ovim izborima, vec uvijek :?
znam da nisu imali opciju sdp, hss idr. al' i da je bila isto bi bilo

i jos samo da objasnim, nemam nista protiv, nije mi ni iz dzepa ni u dzep... samo pokusavam da shvatim. malo mi je to sve nelogicno, mozda je formalno ok ali ne ide bas s logikom
Cim prije dolazi do mene, jer sa ovim tvojim tekstom vidim da ti stvarno nemas pojma o politici, strankama itd... porediti SDP BIH i SDP HR, porediti stanje ili polozaj Hrvata u HR i Hrvata u BIH :? :? :? :?

Nemoj da te zabrine ruzno vrijeme u Sarajevu, dođi kod nas je u 99 % slucajeva suncano
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Prozor wrote:
basta sljezove boje wrote:Bosnjani bi vodili svaciju politiku osim svoje :D

na ovoj temi se upucuju Hrvati da glasaju za Vesnu Pusic za koju se zna da stalno visi u britanskoj ambasadi u Zagrebu, pa cak i sa personalom na bozicnim slavljima (a znamo kakva je britanska politika prema Hrvatskoj), p je cak i hrvatsko osoblje britanske ambasade prezire jer se prema njima ponasa kao neka sefica. Na temi o Kosovu opet isti likovi podrzavaju Srbe i smatraju da Kosovo zbog nekoliko manastira treba ostati u Srbiji. Zanimljivo da su ti likovi, koji se furaju na nekakvu multi-kulti foru, potpuno na strani srpske kolonijalizacije na Kosovu, mada postoji opcija Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovica koja je za multietnicko Kosovo koja im je neprihvatljiva - dakle za Bosnje samo srpsko Kosove

summa summarum - perfektan svijet za jednog Bosnju izgledao bi ovako - Vesna Pusic u Hrvatskoj, Bogoljub Karic na Kosovu a Haris Silajdzic u BiH :lol:
Kako ba zar Bosnjo postoji? :shock:
ako su Mostarci Bosnje postoji :lol:
Prozor

Post by Prozor »

basta sljezove boje wrote:
Prozor wrote:
basta sljezove boje wrote:Bosnjani bi vodili svaciju politiku osim svoje :D

na ovoj temi se upucuju Hrvati da glasaju za Vesnu Pusic za koju se zna da stalno visi u britanskoj ambasadi u Zagrebu, pa cak i sa personalom na bozicnim slavljima (a znamo kakva je britanska politika prema Hrvatskoj), p je cak i hrvatsko osoblje britanske ambasade prezire jer se prema njima ponasa kao neka sefica. Na temi o Kosovu opet isti likovi podrzavaju Srbe i smatraju da Kosovo zbog nekoliko manastira treba ostati u Srbiji. Zanimljivo da su ti likovi, koji se furaju na nekakvu multi-kulti foru, potpuno na strani srpske kolonijalizacije na Kosovu, mada postoji opcija Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovica koja je za multietnicko Kosovo koja im je neprihvatljiva - dakle za Bosnje samo srpsko Kosove

summa summarum - perfektan svijet za jednog Bosnju izgledao bi ovako - Vesna Pusic u Hrvatskoj, Bogoljub Karic na Kosovu a Haris Silajdzic u BiH :lol:
Kako ba zar Bosnjo postoji? :shock:
ako su Mostarci Bosnje postoji :lol:
?
Arogantni

Post by Arogantni »

Doda37 wrote:
pun_mjesec wrote:
doda37 wrote:...sto se tice Bosnjana mozda oni slusaju dida ili fratra kako ti kazes, ali Hrvati glasaju svojom glavom
ne bi se bas slozio, mozda u HR ljudi glasaju svojom glavom, bh hrvati definitivno ne.
i kako objasnjavas da je u hr za hdz glasalo 30 i nesto procenata a u bh skoro 90%... ne samo na ovim izborima, vec uvijek :?

i jos samo da objasnim, nemam nista protiv, nije mi ni iz dzepa ni u dzep... samo pokusavam da shvatim. malo mi je to sve nelogicno, mozda je formalno ok ali ne ide bas s logikom
Cim prije dolazi do mene, jer sa ovim tvojim tekstom vidim da ti stvarno nemas pojma o politici, strankama itd... porediti SDP BIH i SDP HR, porediti stanje ili polozaj Hrvata u HR i Hrvata u BIH :? :? :? :?

Nemoj da te zabrine ruzno vrijeme u Sarajevu, doði kod nas je u 99 % slucajeva suncano
Pa fino te covjek pita...kako u HR HDZ dobije 30% glasova a za taj isti HDZ glasa 90% Hrvata BIH. Ovdje covjek misli na izbore u HR.
Pa taj odogovor znamo svi...HDZ vam je omogucio HB i sve ostalo, pa jel?

Malo prije objasjavas kako svi BIH Hrvati imaju hrvatske osobne iskaznice prebivaliste i boraviste (koja je razlika), pa hajd nek je tako. Sto ti onda ne vozis auto na BIH tablice, posto je to jeftinje? Pa kad te drot zaustavi u ZG, ti njemu finu reci da imas boraviste u Sarajevu i da imas na to pravo :-) Nema od tog nista...zaboravi pricu o 2 prebivalista.

Ljudi koji imaju boraviste u BIH a sjede u Saboru HR...pa i to glup bi skontao zasto se to radi. Politika Franje Tudzmana kako je HB dio Hrvatske...Hajde molim te nabroj mi bar jednu zemlju na svijetu u kojoj poslanici koji sjede u parlamentu te drzave nemaju boraviste u toj zemlji. Ne moze neko ko zivi u Mostaru sjediti u Saboru Hrvatske...to je za mene ne normalno :D
basta sljezove boje

Arogantni wrote:
Doda37 wrote:
pun_mjesec wrote:ne bi se bas slozio, mozda u HR ljudi glasaju svojom glavom, bh hrvati definitivno ne.

Nemoj da te zabrine ruzno vrijeme u Sarajevu, dođi kod nas je u 99 % slucajeva suncano
Pa fino te covjek pita...kako u HR HDZ dobije 30% glasova a za taj isti HDZ glasa 90% Hrvata BIH. Ovdje covjek misli na izbore u HR.

Malo prije objasjavas kako svi BIH Hrvati imaju hrvatske osobne iskaznice prebivaliste i boraviste (koja je razlika), pa hajd nek je tako. Sto ti onda ne vozis auto na BIH tablice, posto je to jeftinje? Pa kad te drot zaustavi u ZG, ti njemu finu reci da imas boraviste u Sarajevu i da imas na to pravo :-) Nema od tog nista...zaboravi pricu o 2 prebivalista.

Ljudi koji imaju boraviste u BIH a sjede u Saboru HR...pa i to glup bi skontao zasto se to radi. Politika Franje Tudzmana kako je HB dio Hrvatske...Hajde molim te nabroj mi bar jednu zemlju na svijetu u kojoj poslanici koji sjede u parlamentu te drzave nemaju boraviste u toj zemlji. Ne moze neko ko zivi u Mostaru sjediti u Saboru Hrvatske...to je za mene ne normalno :D
zanimljiva logika

a neko sa prebivalistem u New Yorku i Chicagu i americkim drzavljanstvom moze sjediti u bh. Parlamentu, pa cak i biti ministar vanjskih poslova u BiH :D
Arogantni

Post by Arogantni »

Arogantni wrote:
Doda37 wrote: Cim prije dolazi do mene, jer sa ovim tvojim tekstom vidim da ti stvarno nemas pojma o politici, strankama itd... porediti SDP BIH i SDP HR, porediti stanje ili polozaj Hrvata u HR i Hrvata u BIH :? :? :? :?

Nemoj da te zabrine ruzno vrijeme u Sarajevu, doði kod nas je u 99 % slucajeva suncano

zanimljiva logika

a neko sa prebivalistem u New Yorku i Chicagu i americkim drzavljanstvom moze sjediti u bh. Parlamentu, pa cak i biti ministar vanjskih poslova u BiH :D
Ti ljepotice sa Kosova nisi jos skontala moje pitanje! :D

Imati dzavljanstvo je jedno a imati prebivaliste je drugo. Ti sto sjede u BIH parlamentu ne zive u USA (nemaju adresu, prebivaliste, doktora...), oni su samo njeni drzavljani. Kontas li sad?
basta sljezove boje

nemam namjeru nikoga javno da kompromitiram, ali postoji bas u BiH, stjecajem okolnosti, puno likova koji imaju americka, australska, svedska, spanjolska ... drzavljanstva. Za neke od njih znam da su, iz raznih razloga, prijavljeni i na adresama u USA, Australiji, Svedskoj, Spanjolskoj, bas kao sto su i neki Hrvati iz BiH istovremeno prijavljeni u Hrvatskoj.

da sumiramo - tebi smeta kada Pero Peric iz Ljubuskog, drzavljanin BiH i Hrvatske, sjedi u Saboru RH, ali ti ne smeta kada Haris Silajdzic, drzavljanin Turske i BiH, sjedi u Predsjednistvu BiH?
Arogantni

Post by Arogantni »

basta sljezove boje wrote:nemam namjeru nikoga javno da kompromitiram, ali postoji bas u BiH, stjecajem okolnosti, puno likova koji imaju americka, australska, svedska, spanjolska ... drzavljanstva. Za neke od njih znam da su, iz raznih razloga, prijavljeni i na adresama u USA, Australiji, Svedskoj, Spanjolskoj, bas kao sto su i neki Hrvati iz BiH istovremeno prijavljeni u Hrvatskoj.

da sumiramo - tebi smeta kada Pero Peric iz Ljubuskog, drzavljanin BiH i Hrvatske, sjedi u Saboru RH, ali ti ne smeta kada Haris Silajdzic, drzavljanin Turske i BiH, sjedi u Predsjednistvu BiH?
Ljepotice......nije.

Pero Peric (nikad cuo) ako zivi u Ljubuskom, ima adresu tu, po meni ne moze sjediti u Parlamentu druge drzave.
Ako Haris Silajdzic ima drzavljanstvo Turske moze sjediti u Predsjednistvu BIH, samo ako nema prebivaliste u Turskoj (a nema garant). Kad se Haris prehladi, gdje on ide doktoru? U Tursku? :-)
A gdje ide Pero? U Ljubuski.
:-D

Ako ja selim npr. iz Svedske za Dansku, onda odem u opstinu da se prijavim u tom gradu u Danskoj i onda Danska opstina mene pita odakle ja dolazim. Nisam valjda pao sa Marsa. Ja im fino kazem dolazim iz Svedske i pokazem im ispisnicu iz moje stare opstine u Svedskoj i onda me oni upisu da zivim od danas u Danskoj. Nemam vise nista sa Svedskom.
Ne mogu ja zivjeti u 2 drzave u isto vrijeme...Kontas?
basta sljezove boje

eto, ti ne mozes, ali ja mogu u 3 drzave u isto vrijeme :lol:

i u svakoj od njih placam struju, vodu, grijanje, telefon, kablovsku TV, ... :-)
Arogantni

Post by Arogantni »

basta sljezove boje wrote:eto, ti ne mozes, ali ja mogu u 3 drzave u isto vrijeme :lol:

i u svakoj od njih placam struju, vodu, grijanje, telefon, kablovsku TV, ... :-)
Blago tebi :D :D :D

Hajd ti nama fino reci sto ti nemas momka nego samo visis na ovom forumu :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ako mene pitate, RH je u zadnje 4 godine napredovala strahovito. Ne znaci da sa SDPom ne bi jos vise napredovala, ali...po svemu sudeci dobro im je i sa HDZom, stoga ne vidim razlog da se tako i ne nastavi.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

suncana strana ulice wrote:
jeza u ledja wrote:Moze li mi neko objasniti kako fercera ovaj sistem sa posebnom XII-om izbornom jedinicom za manjine?
Zanima me to u kontekstu na koji nacin se odredjuje ko ima pravo glasati u toj izbornoj jedinici (ona je za podrucje cijele RH). Da li recimo neki prosjecni Ante iz Virovitice moze glasati kao Ceh ili Madjar?
Htio bih da vidim kako je to rjeseno u RH jer u BiH imamo problem sa 'neprebrojavanjem krvnih zrnaca na glasackim mjestima' pa neki Mujo iz Zavidovica moze glasati za Zeljka Komsica, hrvatskog predstavnika.
Znam da je malo off topic, ali ima vas ovdje iz Lijepe Nase pa ako ko zna malo vise o tome....
Unaprijed hvala na info (znam mogao bi guglati negdje po hrvatskom izbornom zakoniku, ali mi mrsko :D)
Pokusat cu odgovoriti na tvoja pitanja.
Ovako, za pocetak, postojao je popis stanovnistva u kojem su se izjasnjavali ljudi kao ti i ti, dakle, srbn, albanac, talijan...
No, to je samo pocetak...
Nakon sto se raspisu izbori, uredi drzavne uprave salju registriranim biracima ceduljice na adresu prebivalista u kojima pise: xy, rodjen tad i tad, po nacionalnosti npr. Madjar... pisu jos poneki podaci, ali nisu bitni za ovu pricu...
E sad, ako se ti ne slazes s tim sto pise da si Madjar, mozes otici u ured drzavne uprave i promijeniti taj podatak- nisi Madjar, nego si, recimo, Ceh...
Taj rok je bio do 10. novembra ovaj put i trubili su po svakoj zivot TV i radio stanici...
Nakon tog roka, tko je ispravio, ispravio, tko nije- vise brzine sljedeci put ;)

Drugi dio price je taj da prilikom glasovanja ima 7 izvoda iz popisa biraca- 1 onih koji su se izjasnili da su hrvatske nacionalnosti ( opci popis biraca), te 6 ostalih, manjinskih- posebno glasuju talijani, srbi, madjari i cesi i slovaci, a dvije su grupe za albansku, makedonsku, bosnjacku ( i jos) manjinu, te za austrijance, nijemce ( i jos).

Srpski predstavnici imaju pravo zaokruziti 3 predstavnika, ostali po jednog i tako i ulaze, te tako u Saboru sjedi 8 manjinskih predstavnika.

Prilikom dolaska na biracko mjesto, clan birackog odbora onome koji je upisan u izvod biraca za pojedinu manjinu moze ponuditi da glasuje za svoju, majinsku listu ili za tzv. opcu listu.
Nema mogucnosti da onaj tko je upisan u opci izvod iz popisa biraca "prijedje" na dan izbora glasovati za neku manjinu, ali onaj tko je upisan u manjinski izvod iz popisa biraca moze odluciti da nece glasovati za manjinsku listu, vec za opcu...

Imal jos pitanja?
Pucaj!!!
Hvala na odgovoru. :)
xon_sa

Post by xon_sa »

Prosto se covjek rastopi kad cuje koliko se neki, kao ova basta, brinu za Bosnjake...
Doda37

Post by Doda37 »

Arogantni wrote:
Doda37 wrote:
pun_mjesec wrote:ne bi se bas slozio, mozda u HR ljudi glasaju svojom glavom, bh hrvati definitivno ne.

Nisam rekao da imaju svi, rekao sam politicari i imucniji Hrvati, drugo vecina rodilja se prebacuje u HR radi naknade, vjeruj mi nebi se zezali sa tim i moljakali jer su provjere ceste, sto ces BIh ne daje nista, pa se ljudi snalaze, moji dokumenti su HR, nemam BH dokumenta (ne treba mi) pa ja u tom slucaju nebi mogao voziti BIH tablice u HR, ali kad bih imao nebi mi bio problem sa HR dokumentima vec primanje HR mirovine, ove godine covjek ih dobio na sudu, pa je sada dozvoljeno ovo sto ti govoris ali pod jednim uvjetom da ne primas placu, mirovinu ili socijalnu skrb u HR, prije su bile kazne do 5000 kuna, ne mogu sada traziti taj link da ti pokazem ali mozes naci na netu gdje Đapic javno pokazuje osobnu iz BIH a bio saborski zastupnik

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/c ... h,43294.jl
Doda37

Post by Doda37 »

Arogantni wrote:
basta sljezove boje wrote:eto, ti ne mozes, ali ja mogu u 3 drzave u isto vrijeme :lol:

Nemam je namjeru braniti, ne poznajem doticnu cak ni virtualno, ali si izgubio argumente kad si ovo napisao :? :zzzz:
Arogantni

Post by Arogantni »

Doda37 wrote:
Arogantni wrote:

Nemam je namjeru braniti, ne poznajem doticnu cak ni virtualno, ali si izgubio argumente kad si ovo napisao :? :zzzz:
Hvala na odgovoru ovom gore :D

Ma ta basta ima prebivaliste u BIH, Kosova i CRO ali moze tako dok se ne uspostave neke normalne relacije u tim drzavama :)
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Arogantni wrote:
basta sljezove boje wrote:nemam namjeru nikoga javno da kompromitiram, ali postoji bas u BiH, stjecajem okolnosti, puno likova koji imaju americka, australska, svedska, spanjolska ... drzavljanstva. Za neke od njih znam da su, iz raznih razloga, prijavljeni i na adresama u USA, Australiji, Svedskoj, Spanjolskoj, bas kao sto su i neki Hrvati iz BiH istovremeno prijavljeni u Hrvatskoj.

Ljepotice......nije.

Pero Peric (nikad cuo) ako zivi u Ljubuskom, ima adresu tu, po meni ne moze sjediti u Parlamentu druge drzave.
Ako Haris Silajdzic ima drzavljanstvo Turske moze sjediti u Predsjednistvu BIH, samo ako nema prebivaliste u Turskoj (a nema garant). Kad se Haris prehladi, gdje on ide doktoru? U Tursku? :-)
A gdje ide Pero? U Ljubuski.
:-D

Ako ja selim npr. iz Svedske za Dansku, onda odem u opstinu da se prijavim u tom gradu u Danskoj i onda Danska opstina mene pita odakle ja dolazim. Nisam valjda pao sa Marsa. Ja im fino kazem dolazim iz Svedske i pokazem im ispisnicu iz moje stare opstine u Svedskoj i onda me oni upisu da zivim od danas u Danskoj. Nemam vise nista sa Svedskom.
Ne mogu ja zivjeti u 2 drzave u isto vrijeme...Kontas?
Sve se moze...
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

pun_mjesec wrote:...inace, mislim da ce hdz skupiti neku koaliciju sa seljacima, srbima i penzionerima (66+8+3-1). jest da ce ih kostati :D al' to je cijena demokratije :)
evo, malo da citiram sam sebe i da ispravim krivi navod. hdz izgleda moze i bez onog penzionera jer seljaci imaju 8 mandata :D
najnovije vijesti sa nove tv:
zoka je pregovarao sa onim bradatim liberalom, haman sa srbima, sa glavasevim i sa prvim romom u saboru. to sad ispadne, zajedno sa hnsom, idsom i sdaom (ako se seljaci sloze s bradatim) 56+8+7+3+1+3+3+1=83
e sad, ovo mi je pravo nategnuto ali nije nemoguce. izgleda da je samo do seljaka, kome se oni prodaju taj ce sastavit vladu. osim ako sdp ne pronadje jos trojicu, cetvoricu iz manjina i onda moze i bez njih.

sve u svemu sanader moze sve da sracuna i bez digitrona, pa ce najvjerovatnije i da dobije amin od mesica
suncana strana ulice

Post by suncana strana ulice »

@ jeza u ledja

Molim :-D
Prozor

Post by Prozor »

Arogantni wrote:

Jel´ se to kandidujes? :D
mostarac

Post by mostarac »

Doda37 wrote:
pun_mjesec wrote:

Ako stanje u nekom SDP-u moze biti gore nego u bosanskom, onda je to u SDP HR. Nazalost SDP HR nema stav o tome ni je li im srediste na Iblerovom trgu. Cak i bosanski SDP je miljama ispred hrvatskog, ako nista po nedvosmislenosti stavova. Ivica Racan mi se nikad nije svidjao i uvijek je bio beskicmenjak i covjek kojem nikad ne znas sta misli i kako misli i na koju ce stranu okrenuti svoj brod. Da li ce Zoran Milanovic taj brod usmjeriti konacno u jednom poznatom smjeru ostaje da se vidi. Ruku na srce nisam bas mnogo pratio Milanovica, pa i ne mogu reci sta se tacno desava u hrvatskom SDP-u u posljednjih pola godine i kuda idu, ali ono kuda je Racan vodio SDP-ov brod u hrvatskoj nije licilo ni na sta. ne volim partije bez stava i sa kojima ne znas na cemu si. Sa SDP BiH ljudi uvijek znaju na cemu si i kakav im je stav i mislim da je SDP BiH i pored znatno manje sredstava i znatno tezih uslova za rad i politicke konkurencije i stanja u drustvu uopste, miljama ispred hrvatskog SDP-a i glupo je porediti a i ne moze se, ali mislim da ovakav kakav je hrvatski SDP ne bi bio u stanju opstati 2 mjeseca u BH loncu i sa BH konkurencijom i stanjem drustva.
Vesna Pusic je nedvosmilena, jasna, egzaktna i ja je zbog toga volim i cijenim i ona dolazi iz najpozitivinije partije u Hrvatskoj, jer na kraju krajeva i sam Stipe Mesic je clan njene partije, a ona dodje nesto kao hrvatska Natasa Kandic.
Doda37

Post by Doda37 »

mostarac wrote:
Doda37 wrote:

Ako stanje u nekom SDP-u moze biti gore nego u bosanskom, onda je to u SDP HR. Nazalost SDP HR nema stav o tome ni je li im srediste na Iblerovom trgu. Cak i bosanski SDP je miljama ispred hrvatskog, ako nista po nedvosmislenosti stavova. Ivica Racan mi se nikad nije svidjao i uvijek je bio beskicmenjak i covjek kojem nikad ne znas sta misli i kako misli i na koju ce stranu okrenuti svoj brod. Da li ce Zoran Milanovic taj brod usmjeriti konacno u jednom poznatom smjeru ostaje da se vidi. Ruku na srce nisam bas mnogo pratio Milanovica, pa i ne mogu reci sta se tacno desava u hrvatskom SDP-u u posljednjih pola godine i kuda idu, ali ono kuda je Racan vodio SDP-ov brod u hrvatskoj nije licilo ni na sta. ne volim partije bez stava i sa kojima ne znas na cemu si. Sa SDP BiH ljudi uvijek znaju na cemu si i kakav im je stav i mislim da je SDP BiH i pored znatno manje sredstava i znatno tezih uslova za rad i politicke konkurencije i stanja u drustvu uopste, miljama ispred hrvatskog SDP-a i glupo je porediti a i ne moze se, ali mislim da ovakav kakav je hrvatski SDP ne bi bio u stanju opstati 2 mjeseca u BH loncu i sa BH konkurencijom i stanjem drustva.
Vesna Pusic je nedvosmilena, jasna, egzaktna i ja je zbog toga volim i cijenim i ona dolazi iz najpozitivinije partije u Hrvatskoj, jer na kraju krajeva i sam Stipe Mesic je clan njene partije, a ona dodje nesto kao hrvatska Natasa Kandic.
Pitanje za milijun kuna, maraka sto vec hoces :D

Zasto me tvoj post uopce ne iznenađuje ? :D :D
kicky

Post by kicky »

mostarac wrote:Ivica Racan mi se nikad nije svidjao i uvijek je bio beskicmenjak i covjek kojem nikad ne znas sta misli i kako misli i na koju ce stranu okrenuti svoj brod. Da li ce Zoran Milanovic taj brod usmjeriti konacno u jednom poznatom smjeru ostaje da se vidi. Ruku na srce nisam bas mnogo pratio Milanovica, pa i ne mogu reci sta se tacno desava u hrvatskom SDP-u u posljednjih pola godine i kuda idu, ali ono kuda je Racan vodio SDP-ov brod u hrvatskoj nije licilo ni na sta...
Malo je momenata kad se s tobom ne slažem, evo ovo je jedan od tih! Podvlačim ovo tvoje da nisi pratio SDP.hr zadnjih pola godine!
Prvo o SDP.ba i SDP.hr! Vidiš ja ne mislim da jedinstvenost stavova u jednoj stranci mora biti pod must have - jer to nas dovodi često do postojanja autoritarnog vođe, npr. HDZ.hr! Gledaj njemački SPD, gledaj britanske Laburiste i konačno gledaj francuske Socijaliste (koja istinabog jesu u kaosu), vidiš da pluralitet stavova postoji i da je to nešto potpuno normalno (naravno ne u smislu radikalno suprotnih pozicija ali razmimoliaženja - DA), frakcije također postoje i to je potpuno normalno. Ja baš u nepostojanju toga vidim problem bosanskog SDP, uostalom to dokazuje i činjenica da je na čelu te stranke ista osoba zadnjih 15 godina (ako se ne varam)!
Što se tiče Račana! Na hrvatskoj lijevoj političkoj sceni smrću Ivice Račana nastalo je (ružno je to reći) opće olakšanje s obzirom da su ga kitile karakteristike koje si nabrojo! Ja nisam osjećao olakšanje jer sam znao da se takav političar na ovim prostorima nikad više neće pojaviti (bez obzira na moje neslaganje s nekim njegovim potezima). Riječ je o čovjeku koji se jedini na hrvatskoj političkoj sceni može nazvati pravim demokratom! Njegova okljevanja i pasivnost trebaju se gledati u kontekstu u kojem su se dogodila! Međutim, danas kada je Račan u pepelu u nekoj murni, cijeli lijevi establishment, počevši od novinara, intelektualaca i kulturnjaka - licemjerno žali za Račanom jer su ti ljudi (isti oni kojima je laknulo) gle čuda dobili naknadnu pamet pa im sad fali Račanova popustljivost!!!

Što želim reći? Milanović je trebao priznati pobjedu HDZ-a na izborima, točnije priznati njihovu relativnu većinu, uz jasno postojanje mogućnosti sastavbljanja Vlade lijevog centra, ALI tek nakon HDZovog mandatarstva tj. njihovih pokušaja koje im pripadaju kao pobjednicima - jednostavno demokratski uzus!
Naravno Milanovićeva pozicija danas, i Račanova prije 4 godine nije ista, jer Milanović ima najbolji rezultata SDP-a u povijesti i ima izgledne šanse za sastavljanje nove vlade, dok je Račan imao samo teoretske, ali opet demokracija se prepoznaje po demokratima u nakon ovih izbora ja takve demokrate u Hrvatskoj nisam vidio. Nažalost!
kekec

Post by kekec »

Tri dana pred izbornu šutnju Zoran Milanović me je na konferenciji za tisak prozivao “frustriranim korporativnim namještenikom” jer sam ustvrdio kako je kampanja “Odlučimo u Hrvatskoj” bila obojena šovinizmom prema bosanskohercegovačkim Hrvatima.
Dva dana pred šutnju, u jednom od svojih promocijskih intervjua, već me persirao carskim pluralom pa me nazvao “frustriranim korporativnim namještenicima”.
piše: Miljenko Jergović
A dan prije nego što će mu zakon odrediti da ušuti, Milanović je, postavljajući samom sebi pitanja i dajući odgovore, na predizbornom skupu na Jelačić placu ...
...
...
...
...
No, očisti li se spomenuto štivo od baražne ambalaže, razgrnemo li guste nanose uvreda, kletvi, psovki i mrkih metafora koje bazde na holokaust i masovne grobnice, ostaje sljedeće: Jergović optužuje Milanovića da je šovinist zato što Hrvate iz Bosne i Hercegovine tretira kao građane Bosne i Hercegovine. Autor pamfleta u svom je zanosu toliko nacionalno osjetljiv i delikatan da ne može prikriti agresivno protugrađansku poziciju.
...
...
http://feral.mediaturtle.com/
Image
:-)
kicky

Post by kicky »

isse bože Jergović :? kolko ga god poštivo ko vrhunskog pisca, toliko ga smatram lošim društveno političkim komentatorom, zasad su se najboljim pokazale njegove kolumne o nogometu! nek se toga drži :D
Post Reply