Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

Post Reply
se

Post by se »

osa wrote:ISTINA.

Savezna vlast u Bosni i Hercegovini nalazi se u stanju kliničke smrti. Formalno postoji, no de facto je potpuno paralizirana. Savezna vlada u tehničkom mandatu (Vijeće ministara), koja od ostavke premijera Nikole Špirića, još nije održala ni jednu sjednicu, ne može usvajati i parlamentu predlagati zakonska rješenja, niti donositi bitne odluke.

Sve kad bi to i činili Parlament bi ih, ako ne u Zastupničkom, onda u Domu naroda odbijao, jer zastupnici , sada oporbenog SNSD, koji imaju većinu u srpskom klubu glasali bi, logično, protiv. Parlamentarna većina više ne postoji, pa ni Parlament ne može donositi zakone, odluke, deklaracije, zaključke.
Istina Predsjedništvo BiH, u čijoj je nadležnosti samo vanjska politika i obrana, za sada još uspijeva donijeti po koju odluku, ali samo dok Dodik ne odluči drugačije, i Radmanović od svog stranačkog šefa ne dobije instrukcije da blokira i to tijelo.

U postojećoj situaciji država se može pokušati deblokirati na dva načina, no, čini se kako ni jedan ne jamči uspješnu reanimaciju.

Jedan od mogućih izlaza iz krize je raspisivanje novih izbora, no svi relevantni političari, a i međunarodni dužnosnici suglasni su kako bi to bio uzaludan gubitak vremena i novca, jer novi izbori, uvjereni su, ne bi promijenili odnos snaga na političkoj sceni u BiH.

Druga mogućnost je pokušati sastaviti novu koaliciju.

Na taj korak odlučilo se Predsjedništvo BiH, nakon što je Špirić odbio povući ostavku. Kolektivni šef države odlučio je krenuti u konsultacije sa stranačkim liderima kako bi pokušali doći do novog mandatara koji je u stanju osigurati parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu u odgovarajuću većinu u Domu naroda Parlamenta BiH.

No, već sada je jasno kako bez Dodikovog SNSD-a nije moguće formirati novo Vijeće ministara. Da bi prihvatio sudjelovati u novoj vladi SNSD traži povlačenja Lajčakovih mjera. Šanse da se to dogodi ravne su nuli, jer bi to značio poraz međunarodne zajednice, što ona ne može dopustiti.

Rješenje je, dakle, da netko popusti. Dodik ili Lajčak. Budući malo tko vjeruje kako će međunarodna zajednica ustuknuti jedina nada je da pokuša pronaći Dodiku „častan izlaz“ iz postojeće, za BiH, pat pozicije.

Premda su posljednje mjere Visokog predstavnika potpuno bezazlene za poziciju RS-a i mačji kašalj u odnosu na ono što su Lajčakovi prethodnici ranije radili, situacija, što je paradoksalno, izgleda beznadežnije nego ikada.

Međunarodna zajednica, koja je favorizirala Dodika, kriminalizirajući i sankcionirajući SDS i smjenjujući dužnosnike ove stranke, sada je u Dodiku, dobila što radikalniju opciju i ostala bez alternative. Lajčak može smijeniti Dodika i sve dužnosnike njegove stranke, no bez njega BiH ne može funkcionirati. Druge dvije parlamentarne srpske stranke, SDS i PDP nemaju dovoljno ruku, a i da imaju nisu rješenje jer imaju identične stavove o Lajčakovim mjerama kao i Dodik.

Nakon 12 godina poluprotektorata odnosno dvovlašća jedna benigna mjera OHR-a proizvela je prilično čistu situaciju - ili će OHR preuzeti potpunu upravu nad BiH ili će se povući. No ni jedno ni drugo, neće se dogoditi pa će Bosna i Hercegovina, po svoj prilici, još mjesecima biti u komi.

U takvoj situaciji funkcionirat će dva entiteta, kao samostalne države, koji će, pod izlikom da je savezna vlast blokirana preuzimati njene ovlasti.

U takvom scenariju deblji kraj će izvući bosanskohercegovački Hrvati, koji su najbolje bili zaštićeni na razini države. Stoga će oni biti i najzainteresiraniji za što žurnije otpočinjanje pregovora o ustavnoj reformi i donošenje novog ustava. To je jedini način da se osigura da BiH bude funkcionalna i, za sva tri naroda, pravedna i samoodrživa država, te da je se ponovo vrati u život.
Istina ,jeli to izvor ili naslov ove iscrpne analize. A šta ako međunarodna zajednica preuzme potpunu upravu u BiH dok sa Kosovom ne riješi situaciju.Pa BiH već 12 god. stoji pa može i tih 6 mjeseci.I znam dobro da bi bilo kakva federalizacija ili samoproglašavanje proizvelo novi rat jer bosanci to neće dopustiti .Svako dalje cijepanje BiH značilo bi pripremu ne za genocid nego za holokaust nad bosancima .Zna se kako je RS nastala i da fašisti iz RS drže do Dejtonskog ko do lanjskog snijega.
Uostalom taj sporazum nikad nije stavljen na glasanje u parlamentu BiH.Prema tome na svaki zahtjev bilo kakve podjele trebamo postaviti zahtjev za vraćanje ustava BiH iz 1974 god.
osa

Post by osa »

želiš li da se bošnjaci ponovo zovu muslimani i da pričaju hrvatskosrpskim ili srpskohrvatskim jezikom, šala.istina je naslov, stanje je trenutačno tako, i po meni je preuzimanje potpunog nadzora od strane međunarodne zajednice, možda trenutno najbolje rješenje da se deblokiraju institucije, ali trenutno, dugoročno će se bih ponovo vratiti na ove pozicije, ako se ne poradi na unutrašnjim promjenama, prvenstveno ustavnim.bez obzira što većina bošnjaka bježi od federalizacije zemlje kao vrag od tamjana, ovakvo stanje u kome rs funkcionira kao država u državi a federacija zbog nesloge hrvata i bošnjaka stagnira i postaje u principu, u očima svijeta problem, dugoročno upravo ide na ruku onima koji definitivno ne žele nikakvu bih.
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:postavimo stvari ovako: srbi se žele otcijepiti od bih i ne žele nikakvu bih, hrvati žele bih kao federalnu državu s tri ili više dijelova, bošnjaci žele bih kao unitarnu državu u kojoj će moći ostale preglasati. šta je najpoštenije i svima najprihvatljivije, nemoj misliti samo na sebe i svoj narod.
Decentralizirana BiH na multi-etnickoj bazi. Shvati da Bosnjaci nece prihvatiti etnicku podjelu makar se hrvatska regija zvala "Neretvansko-morska regija" :-) i da cete morat protiv nase volje stvarat tu Herceg-Bosnu. A to da je svi Hrvati hoce je meni itekako upitno...
AmoK

Post by AmoK »

evo bas cujem. kolegicu mi zove sestra iz Njemacke i pita sta se to suska ovamo.. pita hocel' to rat biti ? Tako barem tamo pricaju.
osa

Post by osa »

Prozor wrote:
osa wrote:postavimo stvari ovako: srbi se žele otcijepiti od bih i ne žele nikakvu bih, hrvati žele bih kao federalnu državu s tri ili više dijelova, bošnjaci žele bih kao unitarnu državu u kojoj će moći ostale preglasati. šta je najpoštenije i svima najprihvatljivije, nemoj misliti samo na sebe i svoj narod.
Decentralizirana BiH na multi-etnickoj bazi. Shvati da Bosnjaci nece prihvatiti etnicku podjelu makar se hrvatska regija zvala "Neretvansko-morska regija" :-) i da cete morat protiv nase volje stvarat tu Herceg-Bosnu. A to da je svi Hrvati hoce je meni itekako upitno...
onda ćete vi morati takvu bih stvarati protiv volje više od polovice njenih građana, nekako mi se čini da će to biti teže ostvarivo nego federalizacija.
samela

Post by samela »

eh dobro...posto tako svi pametno zborite i sta sve ne...dajte recite mi onda...jeste li vi za rat...jer stvarno meni sama rijec rat i dize mi se kosa naglavi...umjesto sto svi nalazite tako neke izgovore treba se otcijepiti treba ovo treba ono....razmislite sta smo dobili s ovom proslom agresijom,osim sto nas je nazadila 20 godina....
osa

Post by osa »

rat je opcija koju se svi groze, govore da je nemoguće, kao ko bi i slično, pa koliko vam je kratko pamćenje, pa ista priča je pričana prije samo 15 godina, nikad više u europi, nikad više nakon 2. svjetskog, nikad više brat na brata, susjed na susjeda, pa šta smo ono doživjeli.
zemo_online

Post by zemo_online »

Federalna Bih je moguca ako Srbi u Hrvatskoj i Bosnjaci u Sandzaku dobiju svoju federalnu jedinicu.Recimo da bi t bio dogovor 3 drzave,kao neka mala Jalta npr.
Jel posteno?
sveznajuci

Post by sveznajuci »

kao novi wrote:
xyz2007 wrote:pa sasvim je jasno :D ako vidis 10 postova pa :D nova registracija ne mojmo biti naivni. :D nisu svi Tuzlaci bas Tuzlaci :D

vala mogu sve uzeti ali moral sigurno ne mogu. :D

upoznajmo svoje neprijatelje prije nego sto se odlucimo na strategije.

Sta im je srcu priraslo? :D
1. USTAV DEJTONSKI drze ga se ko davljenik za slamku. To se treba rusiti.

2. NEGIRANJE BOSANSKE NACIJE - to se treba uvoditi pod hitno. Ne smeta im Bosnjastvo koliko im je muka Bosanska Nacija da postoji.

Jer znaju da sa Bosanskom Nacijom - rs nestaje.

3. KOSOVO im je dusa i srce moralno i emotivno i svakako i duhovno i religiozno.

Uzmu li im Kosovo Srbi su porazeni. :D ( bar oni tako misle ) To je nasa prednost. Odmah su manji teritorijalno....

svarno koji bi to poraz bio da posto smatraju da im je kosovo SRCE I DUSA drzave. :lol:

ja mislim da treba sad podrzati Kosovo nek izgube i srce i dusu. :lol:

poptisujete peticije za nezavisno kosovo i saljite Bijeloj Kuci ako treba adresa javite se meni na pp. ovo je istorijski dogadjaj. I od nas puno zavisi!

Ja vjerujem da ako je srca i dusa Kosovo, daj da ih onesposobimo sada bez borbe bez icega.... mislim da nemozemo ovdje nikako pogrijesiti.
ko drugome jamu kopa... :D
Posto vidim da si pravi srpski prijatelj, predlazem solomonsko resenje bosanskih neprilika. Pripajanje Bosne Srbiji! Srbi iz Bih bi bili zadovoljni jer su ponovo sa maticom, a Bosnajci isto tako zadovoljni jer bi im se ostvario san o gradjanskoj drzavi.
Komentar?
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

sveznajuci wrote:
kao novi wrote:
xyz2007 wrote:pa sasvim je jasno :D ako vidis 10 postova pa :D nova registracija ne mojmo biti naivni. :D nisu svi Tuzlaci bas Tuzlaci :D

vala mogu sve uzeti ali moral sigurno ne mogu. :D

upoznajmo svoje neprijatelje prije nego sto se odlucimo na strategije.

Sta im je srcu priraslo? :D
1. USTAV DEJTONSKI drze ga se ko davljenik za slamku. To se treba rusiti.

2. NEGIRANJE BOSANSKE NACIJE - to se treba uvoditi pod hitno. Ne smeta im Bosnjastvo koliko im je muka Bosanska Nacija da postoji.

Jer znaju da sa Bosanskom Nacijom - rs nestaje.

3. KOSOVO im je dusa i srce moralno i emotivno i svakako i duhovno i religiozno.

Uzmu li im Kosovo Srbi su porazeni. :D ( bar oni tako misle ) To je nasa prednost. Odmah su manji teritorijalno....

svarno koji bi to poraz bio da posto smatraju da im je kosovo SRCE I DUSA drzave. :lol:

ja mislim da treba sad podrzati Kosovo nek izgube i srce i dusu. :lol:

poptisujete peticije za nezavisno kosovo i saljite Bijeloj Kuci ako treba adresa javite se meni na pp. ovo je istorijski dogadjaj. I od nas puno zavisi!

Ja vjerujem da ako je srca i dusa Kosovo, daj da ih onesposobimo sada bez borbe bez icega.... mislim da nemozemo ovdje nikako pogrijesiti.
ko drugome jamu kopa... :D
Posto vidim da si pravi srpski prijatelj, predlazem solomonsko resenje bosanskih neprilika. Pripajanje Bosne Srbiji! Srbi iz Bih bi bili zadovoljni jer su ponovo sa maticom, a Bosnajci isto tako zadovoljni jer bi im se ostvario san o gradjanskoj drzavi.
Komentar?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , vazda neki komicar!! :lol: :lol: :lol: :lol:
pa, zar je Srbija, "gradjanska" drzava??? :lol: :lol: :lol: :lol:
p.s. i "Herr Fuhrer". Adolf Hitler, je svojevremeno Njemackom narodu pricao istu pricu, koja je trenutno (mislim zadnjih 30 godina :D ) najpopularnija u Srbiji, i cini mi se , zvala se drugacije, nije "gradjanska" nego .... kako ono bjese??? :lol: :lol: :lol: :lol:
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Moram jos jednom da se "oglasim" na ovu temu! Ne mogu da vjerujem, da je onaj "zadihani pjanski poklic", Superhika Zdravka Greba, napravio 13 stranica na ovom forumu!! Pa zaboga ljudi, zar niste skontali, da je i sam "govornik", mor'o da "cvrkne" onu zadnju u trku, i taman je bris'o slinu sa brade, ulijecuci u studio, a "vajni" novinar, i "branilac Bosnjastva, g. Hadzifejzovic, je bio primoran da uvodnu spicu pusta dva puta, jerbo Grebo, jos nije bio "obris'o" slinu!!
Tesko Bosni, ako su joj ono "jaki intelektualci"!! :D :D
samela

Post by samela »

seiko22 wrote:Moram jos jednom da se "oglasim" na ovu temu! Ne mogu da vjerujem, da je onaj "zadihani pjanski poklic", Superhika Zdravka Greba, napravio 13 stranica na ovom forumu!! Pa zaboga ljudi, zar niste skontali, da je i sam "govornik", mor'o da "cvrkne" onu zadnju u trku, i taman je bris'o slinu sa brade, ulijecuci u studio, a "vajni" novinar, i "branilac Bosnjastva, g. Hadzifejzovic, je bio primoran da uvodnu spicu pusta dva puta, jerbo Grebo, jos nije bio "obris'o" slinu!!
I to sto kazes...napokon jedna pametna :wink: i previse smo je paznje dobio...ima "nas"jos intelektualaca koji mozemo podici Bosnu na noge,bez agresije naravno....niko normalan to ne bi ponovio...iako uvijek ima onih nenormalnih izuzetaka :D
samela

Post by samela »

seiko22 wrote:Moram jos jednom da se "oglasim" na ovu temu! Ne mogu da vjerujem, da je onaj "zadihani pjanski poklic", Superhika Zdravka Greba, napravio 13 stranica na ovom forumu!! Pa zaboga ljudi, zar niste skontali, da je i sam "govornik", mor'o da "cvrkne" onu zadnju u trku, i taman je bris'o slinu sa brade, ulijecuci u studio, a "vajni" novinar, i "branilac Bosnjastva, g. Hadzifejzovic, je bio primoran da uvodnu spicu pusta dva puta, jerbo Grebo, jos nije bio "obris'o" slinu!!
I to sto kazes...napokon jedna pametna :wink: i previse je paznje dobio...ima "nas"jos intelektualaca koji mozemo podici Bosnu na noge,bez agresije naravno....niko normalan to ne bi ponovio...iako uvijek ima onih nenormalnih izuzetaka :D
stochar

Post by stochar »

ono sto mene brine je da za Grebu mozete reci da je ovaklav ili onakav, ali ne mozete reci da ne zna predvidjeti tok zbivanja ili pak zaslijepljenim masama razjasniti o cemu se u odredjenom momentu radi. evo nekoliko njegovih izjava iz januara 1994.:

U medjuintervalu, ono sto je u pocetku bila propagandna parola o gradjanskom ratu polako se pretvorilo u realnost. Dakako, gradjanski rat je vjestacki proizveden u BiH i to nakon godinu dana pa ce najtuznija cinjenica biti da ce oni koji su ga proizveli moci kazati kako su bili od pocetka u pravu i da je ovo tribalni sukob Hrvata, Srba i Muslimana i nista vise. Time ce opravdati ne samo svoje osvajacke pohode nego i svoje zlocine. Gledano globalno, mi smo od strane svijeta naprosto "zalozeni" - to je tuzna cinjenica, ali gotova stvar. Mi smo zavrsena epizoda.

Mozda je ova dvogodisnja katastrofa bila potrebna upravo iz razloga da to narod prihvati i da svima nama, koji znamo da nije tacno kako razliciti narodi ne mogu zivjeti zajedno, dokazu i usade takvo misljenje i desperatni zakljucak. Zato, pravednog rjesenja nema, ali istorija nikada i nije pravljena na pravednim rjesenjima. Pravo bi pitanje bilo ima li iole trajnog rjesenja koje bi znacilo mir - mi na zalost odbrojavao posljednje dane jedinstvene Bosne i Hercegovine ako to nekome jos od pocetka nije bilo jasno. Jer, stvar je odlucena i radi se jos samo o dogovoru oko nekih marginalnih detalja {to cijelu stvar cini jos sramnijom.

Radi se nedvosmisleno o barabama koje ce, na zalost, biti nagradjene. Ako se zarad trgovine Bosnom i umirenja necije sasvjesti i uprilici nekakvo sudjenje - vjerojatno ce nahvatati desetak budala tipa Heraka kojem je sudjeno u Sarajevu - pa ce nam prodavati rog za svijecu tvrdeci kako se svijet drzao svojih principa i vlastitih obecanja.

seiko22

Post by seiko22 »

stochar wrote:ono sto mene brine je da za Grebu mozete reci da je ovaklav ili onakav, ali ne mozete reci da ne zna predvidjeti tok zbivanja ili pak zaslijepljenim masama razjasniti o cemu se u odredjenom momentu radi. evo nekoliko njegovih izjava iz januara 1994.:

U medjuintervalu, ono sto je u pocetku bila propagandna parola o gradjanskom ratu polako se pretvorilo u realnost. Dakako, gradjanski rat je vjestacki proizveden u BiH i to nakon godinu dana pa ce najtuznija cinjenica biti da ce oni koji su ga proizveli moci kazati kako su bili od pocetka u pravu i da je ovo tribalni sukob Hrvata, Srba i Muslimana i nista vise. Time ce opravdati ne samo svoje osvajacke pohode nego i svoje zlocine. Gledano globalno, mi smo od strane svijeta naprosto "zalozeni" - to je tuzna cinjenica, ali gotova stvar. Mi smo zavrsena epizoda.

Mozda je ova dvogodisnja katastrofa bila potrebna upravo iz razloga da to narod prihvati i da svima nama, koji znamo da nije tacno kako razliciti narodi ne mogu zivjeti zajedno, dokazu i usade takvo misljenje i desperatni zakljucak. Zato, pravednog rjesenja nema, ali istorija nikada i nije pravljena na pravednim rjesenjima. Pravo bi pitanje bilo ima li iole trajnog rjesenja koje bi znacilo mir - mi na zalost odbrojavao posljednje dane jedinstvene Bosne i Hercegovine ako to nekome jos od pocetka nije bilo jasno. Jer, stvar je odlucena i radi se jos samo o dogovoru oko nekih marginalnih detalja {to cijelu stvar cini jos sramnijom.

Radi se nedvosmisleno o barabama koje ce, na zalost, biti nagradjene. Ako se zarad trgovine Bosnom i umirenja necije sasvjesti i uprilici nekakvo sudjenje - vjerojatno ce nahvatati desetak budala tipa Heraka kojem je sudjeno u Sarajevu - pa ce nam prodavati rog za svijecu tvrdeci kako se svijet drzao svojih principa i vlastitih obecanja.

E, vala, bas mu je bilo "tesko pogoditi"!! :D
Pa, jesil' ti procitao analizu Prof. Francisa Boyla, o Daytonskom Sporazumu, i svim mogucim i nemogucim nacinima blokade drzave, po scenariju tog istog sporazuma, a koja je napisana jos davne 1995-te godine??
Bosnu nisu "osvojili", ni Srbi ni Hrvati, Bosnu su IZDALI Bosnjacki "zastitnici naroda" svojim "dogovorima" i potpisima!! Ti isti "zastitnici naroda" su uveli i prihvatili sva faschisticka obiljezja ovoga sistema, a kao prvo tzv. konstitutivnost naroda i etnicko glasanje!!
Intelektualci, hocu reci nazovi intelektualci, k'o Grebo, iliti jos "originalnije, Filipovic Muhamed iliti "Tunjo", nisu nista do obicna piskarala, koji se prilagodjavaju situaciji u datom trenutku!! Jedino sta znaju raditi, je "palamuditi" neke teorije i teze, a sve u svrhu pripreme terena za svoj licni opstanak, ako se "ne daj boze" situVacija promijeni, pa dodje neka druga vlast!! A, ako dodje, valja hraniti celjad sa necim - a kopati ne znaju (ili nisu navikli :D )
Nelson Mandela, se je borio 50 godina, protiv aparthaida, i segregacije, tj. da svaki gradjanin bude priznat, kao ravnopravan, da se ljudsko bice, bez obzira na boju koze, naciju, vjeroispovijest, mjeri samo po jednom arsinu , a to je JEDAN COVJEK - JEDAN GLAS, i u tome je uspio, a kod nas u Bosni, nakon 50 godina vladavine tog istog pravila, Bosnjacki "zastitnici naroda", a sve u sluzbi faschistickih nalogodavaca, protiv kojih se "kobajagi" bore, uvode "etnicko glasanje"!! I onda, jos tzv. "intelektualci" palamude raznoraznim teorijama, tipa "e jesam rek'o"!!
E, Bosanci, aferim nam bilo!! :D :D
signature

Post by signature »

obrni- okreni,sve se vrti oko Kosova i potezanja konopca izmedju dvije sile.znajte da Rusi zatezu konopac u Bosni zbog Kosova.ove nase politicke mucenike-smusnjake mozete slobodno izbaciti iz ovih dogadjanja,oni su minorni i bas nista neznace.Oli Rehn danas porucuje bosanskim politicarima,valjda je trebao napomenuti "srpskim politicarima" u Bih.

Spiricu su Rusi omogucili govor u UN-u iako je podnio ostavku,ovo se moze tolerisati samo u Bih I nigdje vise ni u jednoj drzavi pa da je ta drzava i u Africi.
--------------------------------------------------------
Rehn poručuje:

"Rehn je također pozvao bosanskohercegovačke političare da ne slušaju "glasove koji stižu iz Beograda i Moskve". U intervju za European Voice,"
------------------------------------------
pametnom sasvim dosta, da se opet odmjeravaju snage preko ledja Bosne i Bosnjaka.

interesantno je da je Rusija bas izabrala Bosnu za prepucavanje iako ima nekih aduta u svom dvoristu.zalosno ali izgleda da Rusija smatra i Bosnu za svoje dvoriste.
signature

Post by signature »

a Lagumdzija nam danas u ulozi Alije Izetbegovica,porucuje i tjesi nas kako situacija nije zabrinjavajuca a Spiric iz Njujorka porucuje da svasta moze biti,vjerovatno osokoljen podrskom ruskog ministra ino.poslova Sergeja Lavrova.

ovim kriticarima dr.Grebe bi porucio,da vi gospodo niste izvukli nikakvu pouku iz ovog rata u BiH ili ste u kriticnom momentu bili na sigurnoj udaljenosti.

prosta stvar;

kad ides kroz selo puno pasa onda moras imati stap a ne ici goloruk.

pripremi se i cekaj!!!
Ahmmed

Post by Ahmmed »

bandit wrote:
AmoK wrote:evo bas cujem. kolegicu mi zove sestra iz Njemacke i pita sta se to suska ovamo.. pita hocel' to rat biti ? Tako barem tamo pricaju.
Bogami evo i kod nas u Holandiji se 'suska', stizu vijesti da se nesto sprema ...

:(
Pa, recite nam, da i mi znamo šta se to sprema... :D
signature

Post by signature »

Ahmmed wrote:
bandit wrote:
AmoK wrote:evo bas cujem. kolegicu mi zove sestra iz Njemacke i pita sta se to suska ovamo.. pita hocel' to rat biti ? Tako barem tamo pricaju.
Bogami evo i kod nas u Holandiji se 'suska', stizu vijesti da se nesto sprema ...

:(
Pa, recite nam, da i mi znamo šta se to sprema... :D
pita zeljanica...!!

opet po glavi Bosnjaka.
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
Prozor wrote:
onda ćete vi morati takvu bih stvarati protiv volje više od polovice njenih građana, nekako mi se čini da će to biti teže ostvarivo nego federalizacija.
Pa nije bas polovice, nas je malo preko 50% :-) A ima i sasvim dovoljan broj Hrvata i Srba koji to podrzavaju, ne zavidan ali dovoljan... A to sto ti zelis stvarati federalnu jedinicu za Hercegovce preko ledja Bugojanaca i drugih srednjo-bosanskih Hrvata je samo tragedija...
rashid

Post by rashid »

osa wrote:želiš li da se bošnjaci ponovo zovu muslimani i da pričaju hrvatskosrpskim ili srpskohrvatskim jezikom, šala.istina je naslov, stanje je trenutačno tako, i po meni je preuzimanje potpunog nadzora od strane međunarodne zajednice, možda trenutno najbolje rješenje da se deblokiraju institucije, ali trenutno, dugoročno će se bih ponovo vratiti na ove pozicije, ako se ne poradi na unutrašnjim promjenama, prvenstveno ustavnim.bez obzira što većina bošnjaka bježi od federalizacije zemlje kao vrag od tamjana, ovakvo stanje u kome rs funkcionira kao država u državi a federacija zbog nesloge hrvata i bošnjaka stagnira i postaje u principu, u očima svijeta problem, dugoročno upravo ide na ruku onima koji definitivno ne žele nikakvu bih.
Imas mnogo pametnih posto-va. Ali to sto pises je i bitni problem ove zemlje. Ja licno, bi posla sve hrvate u Hrvatsku, sve Srbe u Srbiju a Bosnjake u Istanbul ili Meku/Medinu pa brusite vase jezike tamo. A Bosnu i Hercegovinu ostavite nama!!!

Ne znam u cemu je problem????? Aj mi ti reci?

Ali nemoj traziti da zivis u Mostaru a da budes gradzan Hrvatske? Nemoj traziti da zivis u Banja Luci a da budes gradzan Srbije? I nemoj absolutno trazit da budes gradzan Sarajeva ali po nekom cudu mislis da si u Turskoj. I to je problem!!!

Bošnjak,Hrvat,Srbin ... ma daj ... serem se ja u to!

BOSNA JE BOSNA! Bosna bosancima ... jel to tako tesko shvatiti? Ociglegno jeste ...
signature

Post by signature »

rashid wrote:
osa wrote:želiš li da se bošnjaci ponovo zovu muslimani i da pričaju hrvatskosrpskim ili srpskohrvatskim jezikom, šala.istina je naslov, stanje je trenutačno tako, i po meni je preuzimanje potpunog nadzora od strane međunarodne zajednice, možda trenutno najbolje rješenje da se deblokiraju institucije, ali trenutno, dugoročno će se bih ponovo vratiti na ove pozicije, ako se ne poradi na unutrašnjim promjenama, prvenstveno ustavnim.bez obzira što većina bošnjaka bježi od federalizacije zemlje kao vrag od tamjana, ovakvo stanje u kome rs funkcionira kao država u državi a federacija zbog nesloge hrvata i bošnjaka stagnira i postaje u principu, u očima svijeta problem, dugoročno upravo ide na ruku onima koji definitivno ne žele nikakvu bih.
Imas mnogo pametnih posto-va. Ali to sto pises je i bitni problem ove zemlje. Ja licno, bi posla sve hrvate u Hrvatsku, sve Srbe u Srbiju a Bosnjake u Istanbul ili Meku/Medinu pa brusite vase jezike tamo. A Bosnu i Hercegovinu ostavite nama!!!

Ali nemoj traziti da zivis u Mostaru a da budes gradzan Hrvatske? Nemoj traziti da zivis u Banja Luci a da budes gradzan Srbije? I nemoj absolutno trazit da budes gradzan Sarajeva ali po nekom cudu mislis da si u Turskoj. I to je problem!!!

BOSNA JE BOSNA! Bosna bosancima ... jel to tako tesko shvatiti? Ociglegno jeste ...
mogao bi ti pripaziti sta laprdas,ne mozes se ti srati po narodima bas tako.

ovi su narodi mnogo stariji od tvoje nacije.

Bosnjaci netrebaju ici u Tursku,u Turskoj su Rashidi pa i u SAUD.Arabiji.
Bumbar

Post by Bumbar »

signature wrote:
rashid wrote:

hmh...
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

rashid wrote: a Bosnjake u Istanbul ili Meku/Medinu pa brusite vase jezike tamo. A Bosnu i Hercegovinu ostavite nama!!!
Kao prvo, Bosnjaci su se kroz historiju borili protiv te iste Turske. Velika legenda Zmaj od Bosne nam je ostavio u amanet hrabrost i ponos prema ovoj Bosni i Hercegovini. Dok su se drugi Turcima ulizivali u guzicu, Gradascevic je okupio sva tri naroda i temeljio granice Bosne.
Kao drugo, nisam Turcin - niti smo Turci, a jos manje Arapi da idemo u Tursku ili Arabiju, zemlja nam je jedna i jedina Bosna i Hercegovina.
Govorimo svojim BOSANSKIM jezikom, a ne turskim ili arapskim.

Ove price o ko gdje da ide su ista pametovanja agresora i genocidlija koji su palili narod da bi svoje ideologije ostvaravali :x
rashid

Post by rashid »

signature wrote:
rashid wrote:

Eeeeee .... šta ima Šešelju, nisam te prepozno. Odkad imaš internet u Hagu? Koliko ti je upload? Pada li konekcija?
Post Reply