Jehovini svjedoci

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PRO testant

#301 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

5.
Ivan 8:58
Image
Ista namjera je kao i u Izlasku 3:14 iznad.

Kršćanska sadašnjost
58 Isus im odvrati: "Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, JA JESAM."
Hrvatsko Biblisko Društvo – prevod Ivan Šarić , 2go popravljeno izdanje
58 Isus im odgovori: „Zaista, zaista kažem vam: Prije nego je postojao Abraham, ja jesam“
PRO testant

#302 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

6.
Ivan 14:14
Image
Kršćanska sadašnjost
14 Ma što me zamolili u moje ime, ja ću to učiniti."
Hrvatsko Biblisko Društvo – prevod Ivan Šarić, 2go popravljeno izdanje
14 Ako me što zamolite u moje ime, ja ću to učiniti.

(doslovni prevod sa engleskog prikazanog na KIT) „Ako nekada bilo što vi trebate pitati mene u ime moje to ču ja uradtiti.“ Očigledno je da je u JS prevodima ispušteno „mene“ sa ciljem da se ne prikaže činjenica da se molimo Isusu. Istina je da neki kasnije datirani grčki manuskripti nemaju ovu riječ, ali večina ranije datiranih je ima, a također i večina modernih izdanja Grčkih NZ-a je ima. Najmanje što su mogli da urade jeste da spomenu ove informacije u nekoj od fusnota.
PRO testant

#303 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

7.
Kolašanima 1:16-20
Image

Kršćanska sadašnjost
16 jer je u njemu sve stvoreno - sve na nebu i na zemlji; vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva, bilo poglavarstva, bilo vlasti; sve je stvoreno po njemu i za njega. 17 On je prije svega, i sve se u njemu drži u redu. 18 On je i Glava Tijela, Crkve: on je početak, prvorođenac od mrtvih, da u svemu bude prvi, 19 jer Bog odluči u njemu nastaniti svu Puninu, 20 i po njemu pomiriti za nj sve što je na zemlji ili na nebu, uspostavljajući mir krvlju njegova križa.

16U njemu je sve stvoreno, što god je na nebu i na zemlji, vidjlivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Poglavarstva, bilo Vlasti: sve postoji po njemu i za njega je stvoreno. 17A on je prije svega, i sve postoji u njemu. 18 On je glava tijelu Crkve, on je početak, prvorođeni od mrtvih, da on bude u svemu prvi. 19Bogu se svidjelo nastaniti u njemu svu puninu, 20i po njemu pomimriti sve sa sobom, izmirivši krvlju njegova križa sva zemaljska i nebeska bića.

Prvo u egleskom prevodu je dodana 5x riječ „other“, u našem jeziku je zadržan več prisutni pogrešni prevod fraze „by means of“ što bi u našem prevodu bilo „preko“, te je ubačena i riječ „Božija“ koja je u engleskom prevodu stavljena u zagrede, jer nije prisutna u grčkom. Ta ista rečenica nema isto značenje i ne konotira istu misao u grčkom, doslovnom prevodu na Engleski jezik, i u našem prevodu.

Dodajuči riječ „other“ nastoji se izbječi očigledna prvobitna namjera iz Grčkog teksta da je Isus iznad svih stvorenih stvari. Obično je opravdavana tekstovima iz Luka 11:41-42 („drugo“) i 13:2,4 („ostalih“) gdje je slična formulacija rečenica. Ubacivanje riječi „other“ ne mijenja značenje nego čitanje čini lakšim. Ali u Kolašanima ubacivanje te riječi čini zaista veliku razliku u značenju. Čak šta više to nije izolovani slučaj nego se ponavlja i u Djelima 10:36 – „sviju“, Rimljanima 8:32 – „ostalo“, Filipljanima 2:9 – „drugog“. Ono što se čini jeste pokušaj da se potkopa implikacija de je Isus Bog.
PRO testant

#304 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

8.
Kolašanima 2:6-12

Image

Kršćanska sadašnjost
6 Kako ste primili Gospodina Krista Isusa, tako nastavite u njemu živjeti: 7 u njemu čvrsto ukorijenjeni, na nje¬mu stalno naziđivani i učvršćivani vjerom, kako ste poučeni, obilujte zahvalnošću! 8 Pazite da vas tko za sobom ne odvede "filozofijom" - ispraznom prijevarom koja se oslanja na predaju čisto ljudsku, na prirodne sile svijeta, a ne na Krista. 9 Budući da u njemu stanuje stvarno sva punina božanstva, po njemu ste i vi ispunjeni. 10 On je glava svakog Poglavarstva i Vlasti. 11 U njemu ste i obrezani; ne obrezanjem obavljenim rukom, nego obrezanjem Kristovim: odlaganjem tijela koje služi grijehu.
12 Zajedno s njim ukopani u krštenju, s njim ste i uskrsnuli vjerom u snagu Boga koji ga uskrisi od mrtvih.

Hrvatsko Biblisko Društvo – prevod Ivan Šarić , 2go popravljeno izdanje
6 Kako ste, dakle, primili Krista Isusa Gospodina, onako nastavite živjeti u njemu, 7ukorijenjeni inazidani na njemu i utvrđeni vjerom, kako ste naučili obilujuči zahvalnošću. 8Pazite da vas tko ne prevari filozofijom i praznom prijevarom po predaji ljudi, po načelima ovoga svijeta, a ne po Kristu. * 9Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva. 10U njemu ste i vi ispunjeni, a on je glava svakome Poglavarstvu i Vlasti. 11U njemu ste i obrezani nerukotvorenim obrezanje, skinuvši tjelesnu put Kristovim obrezanjem. 12Ukopani ste s njim u kršetnju u kojemu s njime uskrsnuste po vjeri u silu Boga koji ga uskrisi od mrtvih.
FUSNOTA : * 2,8 – Riječ “filozofija” spominje se samoovdije u cijelom Novom Zavjetu i ne označava ovdije neki filozofski sustav, nego religisku spekulaciju praznovijernih stanovnika Male Azije Pavlova vremena.

Kolašanima 2:6-12 – Promijne su očigledne, i jasno je da ove varijacije služe isključivo doktrinalnom učenju JS. A čiji je cilj da potkopa učenje koje inače proizilazi iz pasusa a to je da je nadnaravna veza i odnos sa Bogom kroz vjeru u Isusa Krista neodvojivi dio kršćanskog života.
Također postoje još primjera gdje se vrši slična promijena, npr. Matej 5:19, koji je i savršen promjer da su neke revizijeizbačene u ovim kasnijim izdanjima na naše jezike jer u NSP-u koji ja imam to nije tako za ovaj pasus, ali u KIT je promijena prisutna i glasi „in relation to“
PRO testant

#305 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

9.
1 Timoteju 4:1
Image

Kršćanska sadašnjost
1Duh izričito veli da će u posljed¬nja vremena neki otpasti od vjere i pristati uz prijevarne duhove i đa¬volske nauke,
1A Duh govori jasno da če u posljednja vremena odstupiti neki od vjere, slušajuči razne duhove i đavolske nauke,

Ova promjena nastoji iskriviti realnost i aktivnost Duha Svetoga tako što ga prikazuje kao “poruku” umjesto kao “osobu”. Slična opstruiranja su prisutna i drugdije, npr. 1Ivanova 4:1,3,6, jer otvorena i direktna izjava tipa “Duh govori” bi bilo jasno prikazivanje atributa ličnosti a ne samo sile.
PRO testant

#306 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

10.
Hebrejima 1:8
Image

Kršćanska Sadašnjost
8 za Sina, naprotiv, veli: "Prijestolje. tvoje, Bože, postoji vječno", i: "Žezlo je pravde žezlo tvoga kraljevskog do¬stojanstva.
8A Sinu: „Prijestolje je tvoje, Bože, uvijek; i pravedno žezlo je žezlo tvoga kraljevstva

Promijena nastoji izbjeći obraćanje Sinu, Isusu kao Bogu, da bi se potpomoglo doktrinalno učenje JS a to je odbacivanje njegove Božanske prirode.
PRO testant

#307 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

11.

Image

Kršćanska Sadašnjost
23 i sastanku prvođenaca koji su upisani na nebesima, k Bogu, sucu svega, k dušama pravednika koji su učinjeni savršenima,
23I Crkvi prvorođenaca, koji su zapisani na nebesima, i Bogu, sudcu svih, i duhovima savršenih pravednika.

Izmjena je jasna : „duhovi pravednika“ je promijenjeno u „duhovni život pravednika“, jasno je da je značenje izmjenjeno i iz kojeg razloga.
PRO testant

#308 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

12.
Image

Kršćanska Sadašnjost
28 Zato, primajući u posjed kraljevstvo koje se ne može uzdrmati, čuvajmo i dalje milost. Njom i dalje štujmo Boga kako mu je ugod¬no, u strahu i poštovanju.
28Zato, jer primamo postojano kraljevstvo, budimo zahvalni te ugodno služimo Bogu s poštovanjem i sa strahom.
„primamo/primajući ... kraljevstvo“ je zamjenjeno sa „ budući da trebamo primiti kraljevstvo“

JS drže do učenja da Isusovo Kraljevstvo nije počelo do njegovog nevidljivog povratka 1914. Oblik Grčke riječi “primati” (paralambano) indicira trenutno stanje, ali promjena sugeriše da je to u budućnosti, što opet podržava doktinu JS o ovom pitanju.
PRO testant

#309 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

13.
Image

Kršćanska sadašnjost
11 Dok su ispitivali na koje i na kakvo je vrijeme upućivao Kristov Duh - koji bijaše u njima - kad je unaprijed navješćivao Kristu odredene patnje i proslavljenje što će doći poslije njih,

11Oni su ispitivali na koje illi na kakvo vrijeme smijera Kristov Duh u njima kada unaprijed svijedoči o Kristovoj muci i kasnijoj proslavi.

„Kristov Duh u njima kada unaprijed svjedoči“ je promijenjeno u „na kakvo vrijeme je duh u njuma ukazivao s obzirom na Krista“
Još jedan primjer kada je prikaz natprirodnog prisustva Krista u životu vjernika poremećen pogrešnim prikazom teksta, koja je naravno u skladu sa JS učenjima.
PRO testant

#310 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

14.
Image

Krščanska sadašnjost
1Ljubljeni, nemojte vjerovati sva¬kom duhu, već duhove podvrgnite kušnji da vidite jesu li od Boga, jer su se pojavili mnogi lažni proroci u svijetu. 2 Po ovome poznajete duh Bo¬žji: svaki duh koji priznaje: "Isus Krist došao je u tijelu", od Boga je; 3 svaki duh koji takvim ne priznaje Isusa, nije od Boga. To je duh Anti¬krista, o kome ste čuli da dolazi, a već je sada u svijetu.
4 Vi ste, dječice, od Boga i vi ste ih pobijedili, jer je veći onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu. 5 Oni su od svijeta; zato govore jezikom svi¬jeta, i svijet ih sluša. 6 Mi smo od Bogav tko poznaje Boga, nas sluša; tko nije od Boga, nas ne sluša. Po to¬me poznajemo duha istine i duha za¬blude.

1Ljubljeni ne vjeruj te savkom duhu nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci izađoše na svijet.
2 Po ovome poznajete Duha Božijega: svaki duh koji priznaje da je Isus Krist došao u tijelu, od Boga je! 3I svaki duh koji ne priznaje Isusa, nije od Boga; taj je Antikristov, a za njega čuste da dolazi, i sada je več u svijetu. 4Vi ste od Boga, dječice, i nadvladaste ih, jer je jači onaj koji je u vama negoli koji je u svijetu. 5Oni su od svijeta, zato govore svjetovno, i svijet ih sluša. 6Mi smo od Boga. Tko poznaje Boga, sluša nas. Po tome prepoznajemo Duha istine I duha zablude.

Riječ „duh“ je promijenjena u „izjava/u/i/e“

Cijela poenta Ivanovog govora je da ne vijerujemo svakom „duhu“ koji tvrdi da je od Boga nego da ih testiramo tako što provjerimo učenje koje njihovi zagovarači iznose.

JS u BPNS iskrivljuju ovaj tekst da bi izbjegli implikaciju da je Božiji Duh osoba prije nego li samo „sila“, isto onako kako što prihvataju da su demonski duhovi bića a ne sila.

Osim toga, niko se od JS ne čudi što u ovim slučajevima riječ „izjava“ je prevod iste Grčke riječi „pneuma“ koja je u 3:24 prevedena „duh“.

Image
PRO testant

#311 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

dr. Gog
Šta je izmjenjeno i na koji način ukratko, slijedeći Novi zavjet standardnih prijevoda na naše jezike?
Šta je neprijatan način i po koga je neprijatan?
Koji prijevodi grčkog su aktuelni i na koja nova razmišljanja ukazuješ?

Hvala na odgovorima.
Mislim da sam odgovorio na većinu pitanja, ako ne direktno onda indirektno.

Što se prevoda sa grčkog tiče, jasno je da su zanemarili i onaj koji su sami izabrali za osnovu svog najranijeg prevoda, a taj prevod je korišten i kao podloga za sve daljnji radove, s time bih zaključio da je daljnji govor o toj temi suvišan.

Izvinjavam se ako sam nekoga urijedio nije mi to bila namjera.
Moja jedina namjera je da pravilno prenesem informacije koje posjedujem.
Pravilno komuniciranje je osnov modernog društva.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#312 Re: Jehovini svjedoci

Post by dr.gog »

Ma ne sekiraj se :D "ne sudite"-pa ja i ne sudim,već pokušavam da pričamo o konkretnim stvarima.

Ima veoma stare literature, neka vrst Kule Stražare stare 60-ak godina, i vidno je da se mišljenje razvijalo i mijenjalo.To je ok, osim ako se ne mijenja suština novozavjetnog teksta u svrhu prilagođavanja ljudskoj teologiji.

Ali sam znaš da je to svojstveno svim denominacijama :wink: ,tako da ja uvijek malo reagujem na ,možda, bezveze način.Pojave se likovi koji ne pišu o smislu i suštini pojedinih dijelova Biblije ili Kur'ana, već isključivo započinju polemiku u cilju unižavanja nečijeg truda i doprinosa društvu( a časni vjernici zasigurno ne čine ništa loše).

Naslućujem odakle ti gradivo, ali bih više volio da se javi neko od naših sugrađana ko bolje poznaje način razmišljanja i teologiju JS-a.

I sam sam imao u posjedu interni udžbenik-skriptu velike protestantske zajednice(za potrebe propovjednika štampano) posvećenu analiti teologije JS-a.

Ipak, ja uvijek razmišljam u pravcu onoga" po djelima njihovim ćete ih prepoznati",tako da nikad nijednu zajednicu(jer nijedna nema ekskluzivitet nad "duhom svetim"), ne trpam u isti koš sa sektama.

Kad navedeš skenirane dokumente dobro je da uporediš tekst sa njihovim objašnjenjem, ionako su vremena smutnje, a loše je vjernika prikazivati kao odlutalog sina jer njegov prevod ne paše drugoj katedri...

Dobrodošao na sarajevo-x.com :) (zaboravih)
fia

#313 Re: Jehovini svjedoci

Post by fia »

PRO testant wrote:
dr. Gog
Šta je izmjenjeno i na koji način ukratko, slijedeći Novi zavjet standardnih prijevoda na naše jezike?
Šta je neprijatan način i po koga je neprijatan?
Koji prijevodi grčkog su aktuelni i na koja nova razmišljanja ukazuješ?

Hvala na odgovorima.
Mislim da sam odgovorio na većinu pitanja, ako ne direktno onda indirektno.

Što se prevoda sa grčkog tiče, jasno je da su zanemarili i onaj koji su sami izabrali za osnovu svog najranijeg prevoda, a taj prevod je korišten i kao podloga za sve daljnji radove, s time bih zaključio da je daljnji govor o toj temi suvišan.

Izvinjavam se ako sam nekoga urijedio nije mi to bila namjera.
Moja jedina namjera je da pravilno prenesem informacije koje posjedujem.
Pravilno komuniciranje je osnov modernog društva.

Odlično :D , kako dokazati trojstvo na najbolji način: ipak ima Trojstvo jer tu se pojavio "Borg" u trečem obliku :D

ali kraj šale, jer si stvarno već svojom manipulacijom pretjerao, pripremit ću odgovor - možda ne radi tebe, nego više radi ostalih... ovo što si ti pripremio je opet poluistina... ipak još uvijek malo vjerujem, da toga nisi svjestan, da samo koristiš ono što si dobio...
dr.gog

#314 Re: Jehovini svjedoci

Post by dr.gog »

Vidi nje :D ...

Ma jednostavno je uzeti nešto malo materijala i usporediti, a čisto sumnjam da vam je mrsko :evil:
Broj 1

#315 Re: Jehovini svjedoci

Post by Broj 1 »

Koliko vidim protestant se trudi da pobije vjerovanja JS.
Poznata mi je odbojnost istih prema JS, na zapadu ih ne mogu smisliti isto kao i muslimane.

Ja u razgovoru sa JS cesto kazem: vi ste jedini krscani koji ste ste se najvise priblizili ucenju Kurana iako to ne priznajete.
Mislim da ce sami JS pred kraj ovog sustava ipak priznati da je Kuran zadnja Bozija Objava jer oni istinski i bez straha istrazuju i objavljuju.
Oni same svoje nedoumice u kojima su bili pocetkom proslog stoljeca objavljuju i razgovaraju o njima.
Oni su u pocetku slavili Bozic pa kada su shvatili da to nije krscanski praznik odbacili. oni su u pocetku imali kriz pa kada su spoznali da Isus nije umro na krizu odbacili isti, a kazu da i jeste to bi bilo ruganje. cesto kazu zamisli kada bi otac kojem je ubijen sin sa kalsnjikovom nosio privjesak u obliku kalsnjikova isl. sredstvo za ubistvo ne moze biti simbol kome se klanja.
Po meni imaju potpuno pravo.
PRO testant

#316 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

Broj 1 wrote:Koliko vidim protestant se trudi da pobije vjerovanja JS.

Ja u razgovoru sa JS cesto kazem: vi ste jedini krscani koji ste ste se najvise priblizili ucenju Kurana iako to ne priznajete.
Mislim da ce sami JS pred kraj ovog sustava ipak priznati da je Kuran zadnja Bozija Objava jer oni istinski i bez straha istrazuju i objavljuju.
Oni same svoje nedoumice u kojima su bili pocetkom proslog stoljeca objavljuju i razgovaraju o njima.
Oni su u pocetku slavili Bozic pa kada su shvatili da to nije krscanski praznik odbacili. oni su u pocetku imali kriz pa kada su spoznali da Isus nije umro na krizu odbacili isti, a kazu da i jeste to bi bilo ruganje. cesto kazu zamisli kada bi otac kojem je ubijen sin sa kalsnjikovom nosio privjesak u obliku kalsnjikova isl. sredstvo za ubistvo ne moze biti simbol kome se klanja.
Po meni imaju potpuno pravo.

Iz dijelova tvojih izjava vidim da si malo politički orijentisan/a, te i teološki netačn/a.
Poznata mi je odbojnost istih prema JS, na zapadu ih ne mogu smisliti isto kao i muslimane.
Izgleda da ne znaš puno o JS.
Prvo koliko često sa njima razgovaraš?
Koliko si njihove literature pročitao/la?
Šta su to oni konkretno istražili i objavili? Molio bih te da nam prikažeš.
Koje su to nedoumice imali i gdje su o njima razgovarali?
Odakle potiče Božić, te šta on simbolizira, odnosno predstavlja?
Šta predstavlja Križ/Krst? Te o kojem ruganju govoriš?
Da li se klanja simbolu ili onome što taj simbol simbolizira?

Hvla za odgovore
Bosanac sa dna kace

#317 Re: Jehovini svjedoci

Post by Bosanac sa dna kace »

:-) ovaj forum postaje ponovo zanimljiv :wink:.... sa starim clanovima :wink:
PRO testant wrote:Odakle potiče Božić, te šta on simbolizira, odnosno predstavlja?
Šta predstavlja Križ/Krst?
ja bi volio da nam ti napises o ova dva pitanje ono sto kaze tvoja evangelisticka crkva, naravno uz citate iz Novog zavjeta da vidimo dje to pise da je Bozic na 25.12. te ostatak odgovora naravno uz citate iz Novog Zavjeta
dje i sta sve pise u Novom Zavjetu o krstu? i licno mislim da je ispravno krst a ne kriz, jer kazemo krscani a ne krizani :-)
eto volio bi da nam ti odgovoris na ta pitanja, naravno bilo bi sasvim fer da @br1 prvo odgovori :wink:
fia wrote:Odlično :D , kako dokazati trojstvo na najbolji način: ipak ima Trojstvo jer tu se pojavio "Borg" u trečem obliku :D

ali kraj šale, jer si stvarno već svojom manipulacijom pretjerao, pripremit ću odgovor - možda ne radi tebe, nego više radi ostalih... ovo što si ti pripremio je opet poluistina... ipak još uvijek malo vjerujem, da toga nisi svjestan, da samo koristiš ono što si dobio...
velkaM bek :zoka: javi se češće, znamo mi da ti viriš i pratiš nas... na forumu :D :P sa velikim interesovanjem očekujem odgovor ;-) :wink: :zoka:
PRO testant

#318 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

Bosanac sa dna kace wrote::-) ovaj forum postaje ponovo zanimljiv :wink:.... sa starim clanovima :wink:
PRO testant wrote:Odakle potiče Božić, te šta on simbolizira, odnosno predstavlja?
Šta predstavlja Križ/Krst?
ja bi volio da nam ti napises o ova dva pitanje ono sto kaze tvoja evangelisticka crkva, naravno uz citate iz Novog zavjeta da vidimo dje to pise da je Bozic na 25.12. te ostatak odgovora naravno uz citate iz Novog Zavjeta
dje i sta sve pise u Novom Zavjetu o krstu? i licno mislim da je ispravno krst a ne kriz, jer kazemo krscani a ne krizani :-)
eto volio bi da nam ti odgovoris na ta pitanja, naravno bilo bi sasvim fer da @br1 prvo odgovori :wink:
Svakako, samo da dobijem odgovore na moja pitanja.
Mislim da je to neki red, al' možda sam u krivu.
dr.gog

#319 Re: Jehovini svjedoci

Post by dr.gog »

Bosanac sa dna kace wrote::-) .....zavjeta da vidimo dje to pise da je Bozic na 25.12. te ostatak odgovora naravno uz citate iz Novog Zavjeta

25.12 - Ne piše nigdje i nije utemeljeno Evanđeljem već crkvenom tradicijom i propisima Crkve(koja sebe predstavlja kao jedinu istinsku Crkvu još uvijek).Preuzeto je iz nekoliko paganskih tradicionalnih svetkovina kao vjerskopolitički ukaz rimskog cara u svrhu lakšeg nametanja nove državne religije.

Koliko god se to nekome ne dopadalo ili zvučalo uvredljivo(što mi zbilja nije namjera), sam naziv Božić je suprotan Božijim Zapovjedima,kao i kreiranje plastičnih ili drvenih skulptura koje malog Isusa predstavljaju kao maleno pagansko božanstvo-dječačića i njegovu majku Mariju kao majku-polubožanstvo.
Devijantno tumačenje uloge Marije je također produkt spisa ranih i modernih spisatelja Katoličke Crkve i nekolicine iznimno filozofski potkovanih Papa.
Nesumnjiva je hrabrost i čast, požrtvovanost te hrabre i vjerne žene, ali je to ne čini božanstvom kao ni bilo koju drugu vjernicu bilo kakav drugi čin.

Po logici evanđelja i ranih rimskih spisa, Isus uopšte nije ni bio rođen u zimskom periodu, a tačan datum ne zna niko.Teološki,ne postoji niti jedan razlog zašto bi dan njegova rođenja bio poseban u odnosu na uobičajene svjetovne praznike ili bilo čiji drugi rođendan.

Krst / križ je drvena konstrukcija smišljena za polagano i bolno umiranje osoba koje se na njega prikivaju dugim metalnim šiljcima, sa ili bez varijacije od naslona za vrh prstiju,prokivanja stopala ili potkoljenice, dlana ili podlaktice, ovisno o tome koliki stepen kazne je nadležni sudija odredio.
Krst i križ znače isto i jezičko razvlačenje pojma je besmisleno.Ne postoji niti jedna evanđeoska osnova za nošenje, isticanje ili ritualnu upotrebu križa/krsta.

Osnova upotrebe tog simbola je čisto crkveno-tradicijska i najčešće mitološka i uzrokovana sujevjerjem, te raznim mističnim spisima nekolicine crkvenih spisatelja ranog vremena.

Pravoslavna teologija posjeduje predaje i spise koji na alegoričan način objašnjavaju simboliku križa ,njegovom geometrijom u odnosu na samu planetu i prostor kojim se krećemo(suviše je zamršeno da bi se ovdje opisalo u detalje).Isti opisi nisu utemeljeni na Bibliji već na predajama i religijskoj filozofiji.

Naziv kršćani ili hrišćani nije ni korišten u Isusovo doba, niti zadugo poslije njegove likvidacije od strane Rimljana, i predstavlja samo trivijalni oblik za imenovanje jedne zajednice onih koji vjeruju u Jednoga Boga.

Sve kršćanske zajednice, pa i protestantske i slobodne,te zajednice vjernika bez određenog imena, su sklone upornoj apologetici/odbrani vlastitih teoloških stavova,posebno ako se radi o školovanim teolozima, pri čemu se veoma često zanemaruje osnovna poruka i suština pisanog teksta koji je prilično jednostavan bez obzira na prevode.

Na kraju, identičan obrazac podjela i ispraznih/taštih polemika postoji u svim monoteističkim religijama.
fia

#320 Re: Jehovini svjedoci

Post by fia »

dr.gog wrote:
Bosanac sa dna kace wrote::-) .....zavjeta da vidimo dje to pise da je Bozic na 25.12. te ostatak odgovora naravno uz citate iz Novog Zavjeta

25.12 - Ne piše nigdje i nije utemeljeno Evanđeljem već crkvenom tradicijom i propisima Crkve(koja sebe predstavlja kao jedinu istinsku Crkvu još uvijek).Preuzeto je iz nekoliko paganskih tradicionalnih svetkovina kao vjerskopolitički ukaz rimskog cara u svrhu lakšeg nametanja nove državne religije..................................................................................................................................

Naziv kršćani ili hrišćani nije ni korišten u Isusovo doba, niti zadugo poslije njegove likvidacije od strane Rimljana, i predstavlja samo trivijalni oblik za imenovanje jedne zajednice onih koji vjeruju u Jednoga Boga.
.................................................................................
:lol: :lol: :lol: amen, osim nekih sitnica naravno :wink: .... samo za ovo podebljano vidi Djela apostolska 11:26

26 "Kad ga je našao, odveo ga je u Antiohiju. I tako su se cijelu godinu sastajali s njima u skupštini i poučavali veliko mnoštvo ljudi, te su božanskom providnošću upravo u Antiohiji učenici prvi put nazvani kršćanima."
Bosanac sa dna kace

#321 Re: Jehovini svjedoci

fia wrote:
dr.gog wrote:
25.12 - Ne piše nigdje i nije utemeljeno Evanđeljem već crkvenom tradicijom i propisima Crkve(koja sebe predstavlja kao jedinu istinsku Crkvu još uvijek).Preuzeto je iz nekoliko paganskih tradicionalnih svetkovina kao vjerskopolitički ukaz rimskog cara u svrhu lakšeg nametanja nove državne religije..................................................................................................................................

.................................................................................
:lol: :lol: :lol: amen, osim nekih sitnica naravno :wink: .... samo za ovo podebljano vidi Djela apostolska 11:26

26 "Kad ga je našao, odveo ga je u Antiohiju. I tako su se cijelu godinu sastajali s njima u skupštini i poučavali veliko mnoštvo ljudi, te su božanskom providnošću upravo u Antiohiji učenici prvi put nazvani kršćanima."
pa mislio sam da ces postirat neki tekst, al nema veze, :-) okej je, zanima me odakle je ovo sto si citirala

dr.gog wrote:Koliko god se to nekome ne dopadalo ili zvučalo uvredljivo(što mi zbilja nije namjera), sam naziv Božić je suprotan Božijim Zapovjedima,kao i kreiranje plastičnih ili drvenih skulptura koje malog Isusa predstavljaju kao maleno pagansko božanstvo-dječačića i njegovu majku Mariju kao majku-polubožanstvo.
Devijantno tumačenje uloge Marije je također produkt spisa ranih i modernih spisatelja Katoličke Crkve i nekolicine iznimno filozofski potkovanih Papa.
Nesumnjiva je hrabrost i čast, požrtvovanost te hrabre i vjerne žene, ali je to ne čini božanstvom kao ni bilo koju drugu vjernicu bilo kakav drugi čin.
mozes li dat neke primjere ''devijantnih uloga Marije''???
pitam se ako je Isus ''dio bozanstva'' ili bolje receno ''vrsta bozanstva'', zasto i Marija ne bi imala Bozansku prirodu ili dio iste? Ako idemo logikom svetog trojstva da je Isus i Bog i covjek, kako SPC kaze ''Bogočovjek" ,onda Marija na neki nacin jeste i ''Bogorodica'',
dr.gog wrote:Po logici evanđelja i ranih rimskih spisa, Isus uopšte nije ni bio rođen u zimskom periodu, a tačan datum ne zna niko.
koja je logika evandjelja po kojoj vidimo da Isus nije bio rodjen u zimskom periodu?
fia

#322 Re: Jehovini svjedoci

Post by fia »

@"Bosanac sa dna kace"

e.. moj Bosanac, nisam ja još ništa posebno, samo sam na brzinu reagirala na dr.gogov post... :)

prvo – hvala za dobrodošllicu :) .. da, u pravu si, virim i pratim vas... ali nije mi namjera puno se javljati, samo sad kad vidim na šta sve su neki pojedinci spremni....pa ću odgovorit i radi tebe i još nekih koji prate, inače samo gubim vrijeme, kojeg imam zadnje vrijeme premalo... uostalom nemože se reći da nemate koga pitati je li? :D ..../ malo će to naravno trajati jer stvarno mi nedostaje vrijeme/

Ali sad mi reci, kako da odgovaram nešto dublije kad sad nisi prepoznao citat iz Biblije... zar ne znaš da Djela apostolska su dio Biblije? To ti je citat. :D U ovom slučaju prijevod JS, ali slobodno potraži i u drugim prijevodima. Kad već tu se prati Šarić – evo ga.

http://wwwyu.com/izrada/

Djela apostolska 11:26 - još jedan put...
26 "I oni se cijelu godinu zadržaše u toj crkvi, i učili su mnogi narod. U Antiohiji se najprije učenici nazvaše kršćani."

ljenčina si :P , i ja se već orijentišem u Kuranu... :D :roll:
cistunac

#323 Re: Jehovini svjedoci

Post by cistunac »

Bosanac sa dna kace wrote:koja je logika evandjelja po kojoj vidimo da Isus nije bio rodjen u zimskom periodu?
Narode, odoste u stranu od samog onoga sto vas interesuje.

Najprije da se pojasnimo: ja nisam ateista jer sam se zbog komunista ili slicnog tako opredjelio nego zato sto trazim cinjenice koje mi Biblija ne pruza. Onoga koga sire interesuje oko toga, mogu da dam dosta materijala za razmisljanje. Zato mi izgleda da diskusija na zadnjih par strana nema nista sto bi bilo vrijedno istorijski.

@Bosanac, kao prvo nema nikakvog istorijskog traga o postanku Isusa a jos manje o njegovom zivotu. Da se razumijemo: stari Rimljani i njihova savrsena (bar za to vrijeme) administracija nigdje nije zabiljezila postojanje takvog covjeka. Najprije, trebalo bi da postoji posto je po prici bio buntovnik koji je racimo usao u jevrejski hram i prevrnuo stolove mjenjaca novca. To je bio ozbiljan prekrsaj koji bi bio zabiljezen (jeste ali u jevandjelju o kojem mozemo kasnije), ali zvanicno nije a za isto bi se prestupnik kaznio. Za mene licno, jedan od najvaznijih dokaza da Isus nije postojao je neoboriv i potpomognut je nedostatkom informacija (tacno tako, nedostatkom). Kao dokaz, evo vam lista vidjenijih istoricara, pisaca, naucnika, vojskovodja… dakle osoba kojima je zajednicko da su ili aktivno pisale o tom dobu ili su aktivno radile u Isusovo doba biljezeci ono sta se dogadjalo:

Aulus Perseus (60 AD tj. nase ere); Columella (1vijek); Dio Chrysostom (oko 40– oko 112 AD); Justus of Tiberius (oko 80 AD); Titus Livius (59 prije Hrista–17 AD); Lucanus (fl. 63 AD); Lucius Florus (izmedju 1. i 2 vijeka AD); Petronius (umro 66 AD); Phaedrus (oko 15 BC– oko 50 AD); Philo Judaeus (20 BC-50 AD); Phlegon (1vijek AD); Gaius Plinius Secundus (23?–69 AD); Plutarch (oko 46– oko 119 AD); Pomponius Mela (40 AD); Rufus Curtius (1vijek AD); Quintilian (oko 35– oko 100 AD); Quintus Curtius Rufus (1 vijek AD); Seneca (4 BC?-65 AD); Silius Italicus (oko 25–101 AD); Statius Caelicius (1vijek AD); Theon of Smyrna (oko 70– oko135 AD); Valerius Flaccus (1vijek AD); Valerius Maximus (oko 20 AD– ?)

Sta im je jos zajednicko? Niti jedan od gornjih koji je zivio u Isusovo doba i mnogi od njih u Judeji, ne spominje postojanje Isusa.

A za akcije nekoga ko je zagorcavao zivot jevrejskim vjerskim vodjama a time i Rimljanima, ko je ucinio da slijepi progledaju, hodao po vodi, podigao i ozivio mrtvog (Lazarus), ili hranio armiju ljudi sa par vekni hljeba, to je van pameti. Rimljani su bili vrlo napredna civilizacija i njihovi podanici su bili zeljni interesantnih vijesti isto toliko koliko su danas znatizeljni citaoci ‘Glorije’ za podvige gole Severine.

Zasto i cemu onda Isus?

Zato sto je Isus proizvod (tj. nastavak) mitologije (posebno egipatske) i tradicije Bogova Sunca. Egipatski bog sunca je bio Horus i to nekih 1800 godina prije Isusa, o kome su nam Egipcani ostavili masu detalja. Da vidimo paralele koje su 'kristjani' izvukli od Horusovog zivota i prisili ih Isusu:

• Horus je rodjen 21. decembra. Isus je rodjen 25. decembra. I oba u jaslama. (I Mitra, perzijski Bog Sunca, je rodjen 21 decembra);
• Horus je podignut od ocuha Sepha kao sto je Josip podigao Isusa;
• Horusovo rodjenje su pratila trojica posmatraca zvijezda slijedeci zvijezdu Sirijus i noseci poklone… isto kao Isusa ‘tri mudraca’ koji su pratili ‘istocnu zvijezdu’ i donijeli poklone;
• Rodjenje Horusa su proglasili andjeli kao i Isusovo;
• Horus je imao 12 slijedbenika ili pomagaca, isto kao i Isus apostola;
• Horus je pokrsten u 30 godini od Anupa na Eridanu, a Isus od Jovana Krstitelja, takodjer u 30 godini, u rijeci Jordan;
• Krtstitelju Horusa Anupu je odrubljena glava kao i Jovanu Krstitelju;
• Horus se 40 dana odupirao u pustinji izazovima i obecanjima Suta (sotone), isto kao sto se Isus opirao 40 dana sotoni na planini;
• Herut je prijetio da ce ubiti Horusa isto kao i Herod Isusa;
• Horus je cudotvorstvom lijecio bolesne i hodao po vodi kao i nas poznanik, (slicno kao i Hermes i Atina u grckoj mitologiji);
• Horus je ozivio (oca) Ozirisa, a Isus Lazarusa. Oziris se na arapskom zove El-Azarus—pa ako ime procitate glasno dobicete… ali, pokusajte sami;
• Horus je sahranjen u mjestu Anu (Mjesto Hljeba) gdje je i uskrsnuo. Isus je uskrsao takodjer u Bethany sto se kao kovanica sastoji od ‘Bet’ i ‘Anu’ a sto je u prevodu ‘kuca hljeba’;
• Horus je ‘razapet’ na krst i to zajedno sa dva ‘lopova’ isto kao i Isus;
• Horus je bio sahranjen tri dana u grobu i zatim otisao u nebo;
• Horus je bio poznat i kao Mesija, Govor Istine, Put, Zivot,
• Horus je imao titulu Karast ili Krst sto je u slobodnom znacenju ‘neko kome je sudjeno da bude nesto osobito.’ Isus je dobio ime Krist (grcki: Χριστός) sto podrazumjeva poslanika, Mesiju.

Ovdje nema slucajnosti. Sada, ako neko vjeruje da Isus nije novo-izmisljena licnost, neka vjeruje. Gornje su cinjenice koje govore same za sebe.
PRO testant

#324 Re: Jehovini svjedoci

Post by PRO testant »

cistunac wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:koja je logika evandjelja po kojoj vidimo da Isus nije bio rodjen u zimskom periodu?
Narode, odoste u stranu od samog onoga sto vas interesuje.

Najprije da se pojasnimo: ja nisam ateista jer sam se zbog komunista ili slicnog tako opredjelio nego zato sto trazim cinjenice koje mi Biblija ne pruza. Onoga koga sire interesuje oko toga, mogu da dam dosta materijala za razmisljanje. Zato mi izgleda da diskusija na zadnjih par strana nema nista sto bi bilo vrijedno istorijski.

@Bosanac, kao prvo nema nikakvog istorijskog traga o postanku Isusa a jos manje o njegovom zivotu. Da se razumijemo: stari Rimljani i njihova savrsena (bar za to vrijeme) administracija nigdje nije zabiljezila postojanje takvog covjeka. Najprije, trebalo bi da postoji posto je po prici bio buntovnik koji je racimo usao u jevrejski hram i prevrnuo stolove mjenjaca novca. To je bio ozbiljan prekrsaj koji bi bio zabiljezen (jeste ali u jevandjelju o kojem mozemo kasnije), ali zvanicno nije a za isto bi se prestupnik kaznio. Za mene licno, jedan od najvaznijih dokaza da Isus nije postojao je neoboriv i potpomognut je nedostatkom informacija (tacno tako, nedostatkom). Kao dokaz, evo vam lista vidjenijih istoricara, pisaca, naucnika, vojskovodja… dakle osoba kojima je zajednicko da su ili aktivno pisale o tom dobu ili su aktivno radile u Isusovo doba biljezeci ono sta se dogadjalo:

Aulus Perseus (60 AD tj. nase ere); Columella (1vijek); Dio Chrysostom (oko 40– oko 112 AD); Justus of Tiberius (oko 80 AD); Titus Livius (59 prije Hrista–17 AD); Lucanus (fl. 63 AD); Lucius Florus (izmedju 1. i 2 vijeka AD); Petronius (umro 66 AD); Phaedrus (oko 15 BC– oko 50 AD); Philo Judaeus (20 BC-50 AD); Phlegon (1vijek AD); Gaius Plinius Secundus (23?–69 AD); Plutarch (oko 46– oko 119 AD); Pomponius Mela (40 AD); Rufus Curtius (1vijek AD); Quintilian (oko 35– oko 100 AD); Quintus Curtius Rufus (1 vijek AD); Seneca (4 BC?-65 AD); Silius Italicus (oko 25–101 AD); Statius Caelicius (1vijek AD); Theon of Smyrna (oko 70– oko135 AD); Valerius Flaccus (1vijek AD); Valerius Maximus (oko 20 AD– ?)

Sta im je jos zajednicko? Niti jedan od gornjih koji je zivio u Isusovo doba i mnogi od njih u Judeji, ne spominje postojanje Isusa.

A za akcije nekoga ko je zagorcavao zivot jevrejskim vjerskim vodjama a time i Rimljanima, ko je ucinio da slijepi progledaju, hodao po vodi, podigao i ozivio mrtvog (Lazarus), ili hranio armiju ljudi sa par vekni hljeba, to je van pameti. Rimljani su bili vrlo napredna civilizacija i njihovi podanici su bili zeljni interesantnih vijesti isto toliko koliko su danas znatizeljni citaoci ‘Glorije’ za podvige gole Severine.

Zasto i cemu onda Isus?

Zato sto je Isus proizvod (tj. nastavak) mitologije (posebno egipatske) i tradicije Bogova Sunca. Egipatski bog sunca je bio Horus i to nekih 1800 godina prije Isusa, o kome su nam Egipcani ostavili masu detalja. Da vidimo paralele koje su 'kristjani' izvukli od Horusovog zivota i prisili ih Isusu:

• Horus je rodjen 21. decembra. Isus je rodjen 25. decembra. I oba u jaslama. (I Mitra, perzijski Bog Sunca, je rodjen 21 decembra);
• Horus je podignut od ocuha Sepha kao sto je Josip podigao Isusa;
• Horusovo rodjenje su pratila trojica posmatraca zvijezda slijedeci zvijezdu Sirijus i noseci poklone… isto kao Isusa ‘tri mudraca’ koji su pratili ‘istocnu zvijezdu’ i donijeli poklone;
• Rodjenje Horusa su proglasili andjeli kao i Isusovo;
• Horus je imao 12 slijedbenika ili pomagaca, isto kao i Isus apostola;
• Horus je pokrsten u 30 godini od Anupa na Eridanu, a Isus od Jovana Krstitelja, takodjer u 30 godini, u rijeci Jordan;
• Krtstitelju Horusa Anupu je odrubljena glava kao i Jovanu Krstitelju;
• Horus se 40 dana odupirao u pustinji izazovima i obecanjima Suta (sotone), isto kao sto se Isus opirao 40 dana sotoni na planini;
• Herut je prijetio da ce ubiti Horusa isto kao i Herod Isusa;
• Horus je cudotvorstvom lijecio bolesne i hodao po vodi kao i nas poznanik, (slicno kao i Hermes i Atina u grckoj mitologiji);
• Horus je ozivio (oca) Ozirisa, a Isus Lazarusa. Oziris se na arapskom zove El-Azarus—pa ako ime procitate glasno dobicete… ali, pokusajte sami;
• Horus je sahranjen u mjestu Anu (Mjesto Hljeba) gdje je i uskrsnuo. Isus je uskrsao takodjer u Bethany sto se kao kovanica sastoji od ‘Bet’ i ‘Anu’ a sto je u prevodu ‘kuca hljeba’;
• Horus je ‘razapet’ na krst i to zajedno sa dva ‘lopova’ isto kao i Isus;
• Horus je bio sahranjen tri dana u grobu i zatim otisao u nebo;
• Horus je bio poznat i kao Mesija, Govor Istine, Put, Zivot,
• Horus je imao titulu Karast ili Krst sto je u slobodnom znacenju ‘neko kome je sudjeno da bude nesto osobito.’ Isus je dobio ime Krist (grcki: Χριστός) sto podrazumjeva poslanika, Mesiju.

Ovdje nema slucajnosti. Sada, ako neko vjeruje da Isus nije novo-izmisljena licnost, neka vjeruje. Gornje su cinjenice koje govore same za sebe.
Sve bi to bilo u redu da to što si naveo nije već nekoliko puta pobijeno na raznim sajtovima i forumima.
jedan od problema koji je naveden je istoriska potvrda Isusa kao ličnosti i nekih vjerovanja zabilježenih od strane nekršćana u ranoj istoriji.
Da ne idem dalje izguglajte pa se uvjerite.
Bosanac sa dna kace

#325 Re: Jehovini svjedoci

@cistunac , kao prvo nisam pito' o jel Isus postojo' il' ne, vec sam pito' kao sto i sam citiras moj post: koja je logika evandjelja po kojoj vidimo da Isus nije bio rodjen u zimskom periodu?
kao drugo to da li ti vjerujes ili ne, kako, zasto, na koji nacin.... da li imas dokaze da Isus nije postojao mene, a vjerujem i ostale, na ovoj temi uopste ne zanima, imas druge teme gdje smo to sve svi zajedno zvakali, prezvakali a potom sazvakali :wink:
uopste ne vjerujem da smo otisli daleko od teme jer se vrtimo oko interpertacije Isusovog rodjenja od strane evangelista i Jehovinih svjedoka kao sto i sam vidis :wink:
Post Reply