Silajdžić i Tihić odbili Lajčakov prijedlog o ref.policije??

Post Reply
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Ako kome nije jasno, zbog Kosova se pravi druga srpska drzava, ne Republika Srpska, vec citava Bosna i Hercegovina. Ne zaboravite cinjenicu da je Bosna i Hercegovina druga srpska drzava na Balkanu.

Republici Srpskoj nije u nekom velikom interesu pripajanje Srbiji kada se ovako moze kontrolisati i Srbija i cijela BiH. Ne kazem da i Bosnjaci i Hrvati to isto ne mogu, mogu itekako, ali na prvi nacin.

Instrumenti sigurnosti se ne grade na prijetnjama bilo koje vrste, vec na zajednickom radu. Rad je taj koji goni u napredak.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

drug_clan77 wrote:Ako kome nije jasno, zbog Kosova se pravi druga srpska drzava, ne Republika Srpska, vec citava Bosna i Hercegovina. Ne zaboravite cinjenicu da je Bosna i Hercegovina druga srpska drzava na Balkanu.

Republici Srpskoj nije u nekom velikom interesu pripajanje Srbiji kada se ovako moze kontrolisati i Srbija i cijela BiH. Ne kazem da i Bosnjaci i Hrvati to isto ne mogu, mogu itekako, ali na prvi nacin.

Instrumenti sigurnosti se ne grade na prijetnjama bilo koje vrste, vec na zajednickom radu. Rad je taj koji goni u napredak.
Evo, recimo, nije jasno meni. Kakve veze ima Srbija sa izborima u BiH, pogotovo za Bosnjacke funkcije? Hoce li vazda neko drugi biti kriv?
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

_BosanaC wrote:Slazem se da bi, i slazem se da je s jedne strane ovaj potez ispravan, jer i sam prepoznah u tom prijedlogu kukavicije jaje. Ali nije li to prvi put nakon rata da se jedan entitet ne pita za nesto, u ovom slucaju Federacija? Nije li to put i kantonizaciji RS-a? A koja je poenta funkcija jednog entiteta ako ne postoji drugi?

A vezano za OHR - nije li vakat napokon za radikalizaciju? Nije li vrijeme da napokon ispliva na povrsinu ko je i sta je svako od nas po na osob? Da se vidi kakva je prava slika stanja u drzavi, a ne da svi zivimo u nekakvoj prividnoj sigurnosti koje ce biti samo dok je stranac tu da pali i zari?
Daje se Hrvatima prostor za disanje kad vec ne mogu dobiti zeljeni treci entitet.

A prostor za disanje se ogleda u posrednom umanjenju nekih ovlastenja entita ali sam uz prenos istih na kantone (cijelu RS plus ostatak).

Pogadjate da su Hrvati najzadovoljniji, Srbi srednja zalost jer malo gube a malo dobijaju, a Bosnjaci nikako da svare gubitak potencijalne kontrole nad cijelom BiH.

To je iz te perspektive, ali ta perspektiva je prilicno pogresna i ogranicena jer ovakav razvoj situacije sa vremenom zatvara pricu o toboznjoj ugrozenosti, sto bi valjda dovelo do koncetrisanja na druge bitnije probleme. Inflaciju, nezaposlenost itd.
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Zakon o dvojnom drzavljanstvu...

I ja i ti moze moemo uzeti drzavljanstvo Republike Srbije i glasati tamo, ali isto tako to moze uraditi bilo ko iz Novog Sada, Pozarevca ili Novog Pazara i glasati u Bosni i Hercegovini.

A to je tek najnebitnija i najprizemnija veza...
Phia

Post by Phia »

Ja mislim da će ovdje uskoro opet biti rat.. :( :roll:
Ili nikad nije ni prestajao.. :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Phia wrote:Ja mislim da će ovdje uskoro opet biti rat.. :( :roll:
Nije nikada ni prestao, to je ono o cemu upravo pricam. O laznoj uljuljkanosti, sigurnosti, i laganju samog sebe da ce doci MZ, mahnuti carobnim stapicem, i vratiti Republiku, i ukinuti RS, i...
Phia

Post by Phia »

_BosanaC wrote:
Nije nikada ni prestao, to je ono o cemu upravo pricam. O laznoj uljuljkanosti, sigurnosti, i laganju samog sebe da ce doci MZ, mahnuti carobnim stapicem, i vratiti Republiku, i ukinuti RS, i...
Jedino što se čovjek može ovdje zapitati jeste želi li sebi učiniti to da ostane živjeti u ovoj zemlji gdje će mu, za što su velike šanse, neko sutra pobiti familiju i zapaliti kuću..ili mu dijete postati ubica.. :( :( :(
klif

Post by klif »

_BosanaC wrote:
MZ neće mahati čarobni štapićem i vraćati na silu Republiku BiH, ali će - prije ili kasnije - podržati one snage koje se kreću u okviru međunarodnog prava, pogotovo bude li došlo do povrede istog.

Stoga je najvažnije ostati u okvirima međunoradnog prava. To jeste igra nerava i može trajati jako dugo, jer ona strana u BiH koja prva napravi grešku i posluži se nedemokratskim sredstvima ima realne šanse da izgubi stečene pozicije.

Ne smije se izgubiti iz vida da država BiH postoji. Uprkos svemu.
cyprus

Post by cyprus »

klif wrote:MZ neće mahati čarobni štapićem i vraćati na silu Republiku BiH, ali će - prije ili kasnije - podržati one snage koje se kreću u okviru međunarodnog prava, pogotovo bude li došlo do povrede istog.

Stoga je najvažnije ostati u okvirima međunoradnog prava. To jeste igra nerava i može trajati jako dugo, jer ona strana u BiH koja prva napravi grešku i posluži se nedemokratskim sredstvima ima realne šanse da izgubi stečene pozicije.

Ma, neeeeeeeeeeee. MZ je na strani srpskog fašizma, na štetu bošnjačke demokratije, šta ti pada na pamet. :roll: :roll: :roll:
el flaco

Post by el flaco »

drug_clan77 wrote:
_BosanaC wrote:Slazem se da bi, i slazem se da je s jedne strane ovaj potez ispravan, jer i sam prepoznah u tom prijedlogu kukavicije jaje. Ali nije li to prvi put nakon rata da se jedan entitet ne pita za nesto, u ovom slucaju Federacija? Nije li to put i kantonizaciji RS-a? A koja je poenta funkcija jednog entiteta ako ne postoji drugi?

A vezano za OHR - nije li vakat napokon za radikalizaciju? Nije li vrijeme da napokon ispliva na povrsinu ko je i sta je svako od nas po na osob? Da se vidi kakva je prava slika stanja u drzavi, a ne da svi zivimo u nekakvoj prividnoj sigurnosti koje ce biti samo dok je stranac tu da pali i zari?
Daje se Hrvatima prostor za disanje kad vec ne mogu dobiti zeljeni treci entitet.

A prostor za disanje se ogleda u posrednom umanjenju nekih ovlastenja entita ali sam uz prenos istih na kantone (cijelu RS plus ostatak).

Pogadjate da su Hrvati najzadovoljniji, Srbi srednja zalost jer malo gube a malo dobijaju, a Bosnjaci nikako da svare gubitak potencijalne kontrole nad cijelom BiH.

To je iz te perspektive, ali ta perspektiva je prilicno pogresna i ogranicena jer ovakav razvoj situacije sa vremenom zatvara pricu o toboznjoj ugrozenosti, sto bi valjda dovelo do koncetrisanja na druge bitnije probleme. Inflaciju, nezaposlenost itd.
Vidim oba HDZ-a likuju, sto nije cudo jer u ovom vide osnove za buduce uredjenje Bosne i Hercegovine u kojem bi oni dobili ono sto ratom nisu uspjeli. Oni nikad nisu bili presretni sa rjesenjima koja je donio Vasingtonski sporazum a Dejton i entitetska podjela BiH je napravila taj sporazum jos nepozeljnijim jer ih je to podsjecalo na sve ono sto su sami zeljeli a nisu mogli ostvariti.

Ja se samo nadam da prave racun bez krcmara jer za Bosnjake je ovo totalno neprihvatljivo. Ukoliko bi se stvari odvijale u ovom smijeru, imali bi nekakvu drzavnu vlast proforme radi dok bi sva vlast bila na nivou manjeg entiteta a na teritoriji federacije na nivou danasnjih kantona, sto znaci da bi Bosnjaci bili rascjepkani na nekoliko mini drzavica/rezervata, trougao Sarajevo -Tuzla - Zenica, Bihacka regija i Gorazde....a docekivala bi ih jedna trobojka na Trebevicu, druga na Bradini....klaustofobicno.

Moje misljenje je ako ostaje jedan entitet, treba da postoji i ovaj drugi. Srednjebosanski i HN Kanton su utemeljeni kao mjesoviti kantoni i to je bio kljuc za zaustavljanje sukoba Armije BiH i HVO-a..tako treba i da ostane.

Ukoliko ovo prodje, onda smo trebali prihvatiti Kutiljerov plan (koji je predvidjao jacu centralnu vlast nego sto je to slucaj sa ovim novim ustavnim promjenama) i kapitulirati bez rata.
doktor78

Post by doktor78 »

Senad Pecanin u novim "Danima":
"Prošlog mjeseca u svom predavanju u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske bard srpskog nacionalizma, ugledni historičar Milorad Ekmečić lišio je sve "prave srpske intelektualce" problema s kojim bi se mogli sresti u eventualnom sudaru morala i mogućnosti opstanka Republike Srpske. Vrijedi citirati Ekmečićeve riječi: "Istorijske osnove na kojima je stvorena Republika Srpska kao ostatak ostataka srpske etničke teritorije zapadno od reke Drine predstavljaju istorijsku konstantu njenog budućeg postojanja. Pravo na egzistenciju dobiva iz ove legitimne podloge, bez obzira na to koliko je, sa moralne tačke gledišta, ona plod povrede svih međunarodnopravnih normi zapadnih država koje su o ovome odlučivale."

Dakle, bez obzira na to koliko je Republika Srpska sa moralne tačke gledišta plod povrede svih međunarodnopravnih normi, nije upitan njen, već opstanak Bosne i Hercegovine. Akademik Ekmečić je ovim stavom definirao pravila po kojima Dodik učestvuje u pregovorima o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini...
...Bivša Jugoslavija nije preživjela Miloševićevu "antibirokratsku revoluciju". Kada je nedavno Milorad Dodik bh. ministru vanjskih poslova Svenu Alkalaju ponudio opkladu da Bosne i Hercegovine neće biti za deset godina, očito je računao na učinak svoje "antibosanskohercegovačke revolucije". Da sam bio na Alkalajevom mjestu, i nakon racionalnog promišljanja, prihvatio bih ponuđenu drskost. Odgovorio bih Dodiku ponudom za opkladu po kojoj za deset godina neće postojati današnja Republika Srpska. Jedini razlog za zebnju u ishod opklade svih koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom državom ne treba biti Dodikova moć kojom je pokušava rasturiti. Brine nešto drugo: praktično sljepilo branitelja države koji ne shvataju da je na sceni u osnovi isti velikosrpski scenarij kao i početkom devedesetih. Najčešća demonstracija tog sljepila jeste u podgrijavanju teze o sukobu Silajdžić - Dodik kao uzroku problema. Međusobna isključivost njihovih politika jeste bila opravdanje u manje-više balansiranom personaliziranju krivaca. Ali, samo do trenutka dok novi srpski vođa strategiju opstruiranja države nije zamijenio strategijom njenog rušenja, koristeći pri tom kecmanovićevski cinično činjenicu paralize države koju je on proizveo razlogom za njeno rušenje.
Vjerovatno sam jedan od posljednjih koji će Harisu Silajdžiću oprostiti rušenje predloženih ustavnih promjena. No, tražiti opravdanje za Dodikovu "AB revoluciju" u Silajdžićevoj krivici za neusvajanje ustavnih promjena, jednako je promašeno pokušaju objašnjenja genocida u Srebrenici činjenicom da je u Sarajevu prije rata ubijen "srpski svat". Ako i dalje postoji veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji vjeruju da je propast ustavnog "aprilskog paketa" uzrok Dodikovom projektu rušenja BiH, onda će imati vremena da se uvjere u suprotno dok budu iščekivali humanitarne pakete. "
kucuk

Post by kucuk »

Nisam siguran je li ovo sto cu pisati realnost,jer ne znam sta u tom dikumentu pise, ali ako je ovaj Lajcekov prijedlog skica buduce BiH drzave, sto je, sobzirom na jaku podrsku gospodina Rena i skica MZ, buduca BIH bi otprilike po njemu izgledala ovako:

.- u njen sastav bi usle; jedna zupanija /HB/, cetiri pasaluka i jedna rs/trajna /, rs bi dobila i Brcko a Ramo bi morao rusak na ledja pa u Tuzlu.
- posto rs ima vec uradjen ustav koji je ujedno i sveta knjiga koja se ne smije cackati i drugi bi je morali prepisati jer zasto bi rs mogla imati vise ovlasti od recim HB ili pasaluka,/ustav rs nije nikakva drga razina vlasti/
- znaci na teritoriji sadasnje BIH bi nastalo sest drzavica
- na nivou drzave bi ostalo samo ministarstvo vanjskih poslova koje bi Dodik uvazavao onda kad je njegov covjek na celu a u ostalom tu je i Beograd i Zagreb pa to ministarstvo za njeg nije ni vazno.
-sve ostalo na nivou drzave bi bilo pretvoreno u servis koji bi posredovao izmedju drzavica i Brisela
Ko bi bio gubitnik? – oni jadnici sto cistise dvorista i pravise ponovo kuce na starim zgaristima, oni koji sebe smatraju Bosancima, oni sto prolaze pored crkve i dzamije, oni sto su iz mjesovitih brakova a jos uvijek su za toleranciju i na kraju Bosnjacki narod koji bi bio podijeljen u cetiri drzavice.
Ako se Bosnjaci pobune onda ce dobiti mogucnost da i oni naprave jednu drzavicu a to je ono 1/3 posle cega sigurno dolazi geometar i kraj BiH.
Volio bih da je Haris Lajceka pogresno razumio, ali strah je strah.
klif

Post by klif »

cyprus wrote:
klif wrote:MZ neće mahati čarobni štapićem i vraćati na silu Republiku BiH, ali će - prije ili kasnije - podržati one snage koje se kreću u okviru međunarodnog prava, pogotovo bude li došlo do povrede istog.

Ma, neeeeeeeeeeee. MZ je na strani srpskog fašizma, na štetu bošnjačke demokratije, šta ti pada na pamet. :roll: :roll: :roll:
Takve nepromišljene i kratkovide izjave od strane onih koji ne razumiju ili ne žele da razumiju demokratske procese ili im služe za kontraproduktivno emocionaliziranje dijela biračkog tijela nema potrebe ozbiljno komentirati.

Možemo poći od situacije da će se sve strane u BH vrtešci dugo vremena ponašati u okvirima međunarodnog prava i da ni jedna strana neće napraviti suštinsku grešku.

Smatram da bi u takoj situaciji jedina mogućnost za rješavanje otvorenih BH političkih pitanja u doglednom periodu, a od značaja su za prijem u EU (ustavne promjene, reforma policije...), bila – međunarodna arbitraža. Znači imenovanje od strane svih političkih faktora u BiH međunarodnih političkih predstavnika i pravnih i drugih relevantnih međunarodnih eksperata koji bi nakon sagledavanja cjelokupne situacije u BiH ponudile rješenja za konkretna pitanja, a uzimajući u obzir evropske principe i specifičnosti BiH. Ta rješenja bi za BiH bila obavezujuća. Međutim, nisam siguran da bi to bilo svrsihodno sprovoditi sa trenutno vladajućom političkom garniturom.

Pođemo li od suprotne situacije i izgubi li neka od strana nerve te počne vući jednostrane i nedemokratske poteze, zadatak za MZ-u u BiH će biti znatno olakšan. Ta politička opcija relativno brzo nestaje sa političke scene BiH.
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

Joj naprdjivanja, Tito dragi :roll:
blah blah

Post by blah blah »

ne znam za vas, ali ja samo cekam da neko kaze "moze i ovakav prijedlog, i ovakav Ustav, ali uz reviziju teritorija (i onih PC)". iz PC-ja vec govore da kao Silajdzic radi na mapama, sto bi moglo biti i pripremanje za njihov ulazak u takve pregovore kasnije.

ne kazem da je ovo trenutno najizglednija mogucnost, ali svakim danom smo sve blize...
nezeljeni nadimak

blah blah wrote: iz PC-ja vec govore da kao Silajdzic radi na mapama,
Imas li neki link ili nesto o tome?
blah blah

Post by blah blah »

nezeljeni nadimak wrote:
blah blah wrote: iz PC-ja vec govore da kao Silajdzic radi na mapama,
Imas li neki link ili nesto o tome?
fokus.ba wrote:Silajdžić crta mape
M. KREMENOVIĆ | 03.08.2007 18:09
Najava Harisa Silajdžića i SBiH da će ova stranka u narednom periodu organizaciono djelovati podijeljena u pet regiona, što, prema zvaničnicima ove stranke, tobože predstavlja usklađivanje s budućom decentralizovanom strukturom BiH, uvod je u novu rundu isključivosti, neposredno pred reforme policije i Ustava BiH, ocijenili su političari u RS.
Silajdžić na mala vrata najavljuje odranije poznat stav sarajevskih partija o regionalizaciji BiH, i to podijeljenoj u pet regiona, a modalitet stranke podjelom u pet regiona, najava je isključivog stava SBiH u svjetlu regionalizacije BiH.
SBiH je time, praktično, kako su rekli, pregovore o reformama već proglasila propalim.
Gavrilo Antonić, izvršni direktor PDP-a, rekao je da ono što se naslućuje iz poteza Stranke za BiH govori da reformski pregovori neće otići daleko.
- Imamo stav svih stranaka iz RS da ovaj entitet može da bude jedna federalna jedinica. Od toga nema odstupanja. Silajdžićeva najava regionalizacije u pet regiona vodi samo u ćorsokak - istakao je Antonić.
Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, najavu Silajdžića okarakterisao je kao još jedan pokušaj kršenja Dejtonskog sporazuma, čime je lider SBiH najavio još dublju političku krizu.
- Silajdžić ne mijenja svoje stavove ni za milimetar. Samo inicira nove krize i razdore. Ne vidi se izlaz iz krize koju najavljuje SBiH. SDS je otvoren za razgovore sa svima, posebno sa srpskim partijama, kako bismo usaglasili stavove, a od koga će Silajdžić dobiti podršku za besmislene ratne projekte, nije naša briga - rekao je Bosić.
Rajko Vasić, sekretar Sekretarijata SNSD, kaže da se zbog najava SBiH ne treba uznemiravati, jer ta stranka svojim propalim ideološkim rješenjima svakodnevno gubi kredibilitet.
- Silajdžića malo ko uzima za ozbiljno. Istina, čvrsti stavovi možda neće daleko odvesti predstojeće reforme u BiH, ali zašto da se brinemo zbog toga, kada je nama sasvim dobro i sada - obrazložio je Vasić.
Prema najavama SBiH, nova struktura stranke sadržavaće najmanje pet regionalnih stranačkih vijeća, a predviđeni su regionalni organi za sarajevski makroregion, region Hercegovina, region srednja Bosna, region sjeverozapadna Bosna i region sjeveroistočna Bosna.
To se u osnovi i ostvarilo sa prijedlogom SDA/SBiH, s tim da mape nisu objavljenje kao takve koliko znam. Dakle, malo izmedju redova, malo "kompromis" i to je otprilike ono sto spominjem gore. Da li ce stvarno tako i biti, vidjet cemo.
blah blah

Post by blah blah »

btw, iz istog izvora jucer, iscjecci Lajcakovog prijedloga:
Lajčakov dokument

N. ĐEVIĆ | 31.08.2007 19:51

Nacrt protokola o ispunjavanju uslova za reformu policije koji su potrebni za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je visoki predstavnik za BiH, Miroslav Lajčak, ponudio političarima BiH, kroz 16 tačaka obradio je kompletnu buduću policijsku strukturu u čijem sastavu bi bila zastupljena nacionalna zastupljenost prema popisu satnovništva iz 1991. godine.
U prvoj tački dokumenta do kojeg je došao "Fokus" jasno se definiše državni nivo buduće policijske strukture, koja pored formiranja Direkcije za koordinaciju, svojim sastavom obuhvata Državnu agenciju za istrage, Graničnu policiju BiH, Centar za kriminalističko-tehnička vještačenja, Centar za obrazovanje kadrova, Agenciju za policijsku podršku, direktora i zamjenika direktora policije, te odbor direktora policije i odbor komesara lokalnih policijskih oblasti.
Direkcija za koordinaciju policije trebalo je da se formira kao policijsko tijelo koje ima status upravne organizacije u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH.
U drugoj tački obrazlaže se pojam lokalnog nivoa buduće policijske strukture, koja bi trebalo da se osnuje zakonom BiH, a činila bi je lokalna policijska tijela koja bi imala status upravnih organizacija unutar Ministarstva bezbjednosti BiH.
Sva lokalna policijska tijela imala bi pravni status upravne organizacije Ministarstvu bezbjednosti BiH, a u teritorijalnom smislu uglavnom bi uzela u obzir strukture organizacije Uprave policije RS, policijske uprave u kantonima FBiH i policije dristrikta Brčko.
Na teritoriji RS kao i na teritoriji FBiH nalazilo bi se više lokalnih policijskih oblasti, a teritorijalna nadležnost policijskih oblasti bila bi u skladu s teritorijalnom nadležnošću postojećih tužilaštava u RS, i kantonalnih u FBiH, te distrikta Brčko.
Pored toga, zamišljeno je postojanje i jedne lokalne policijske oblasti koja bi pokrivala teritoriju opštine Srebrenica.
Dokumentom je predviđeno uspostavljanje Kolegijuma ministarstva bezbjednosti BiH kao konsultativnog tijela ministarstva za pitanja vezana za rad policije na lokalnom nivou, koji bi sačinjavali zamjenik ministra bezbjednosti BiH, dva člana iz RS, tri člana iz FBiH i jedan član iz Brčkog.
Radi omogućavanja efikasnog izvršavanja poslova i zadataka iz nadležnosti policije formiraju se jedinstvene baze podataka na državnom nivou u okviru buduće policijske strukture. Obaveza je svih policijskih tijela da propisane podatke pohranjuju u državnu bazu podataka, odakle će ih na propisan način moći koristiti u operativne svrhe sva policijska tijela.
Lokalna policijska tijela biće uspostavljena zakonom BiH i biće zadužena za realizaciju policijskih zadataka utvrđenih spomenutim zakonom.
Finansiranje će se realizovati iz jedinstvenog budžeta usvojenog na nivou institucija BiH, koji će predstavljati jedinstven budžet svih policijskih snaga u BiH.
Otvoriće se poseban escrov račun za RS, za svaki od kantona u FBiH, te za distrikt Brčko. Sredstva naznačena za pokrivanje troškova lokalnih policijskih organa na teritoriji RS, u kantonima i distriktu Brčko ići će preko spomenutih escrov računa.
U ponuđenom protokolu navodi se da će potpisnici ovog protokola prvo da obezbijede da sve kantonalne zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva policijska pitanja budu prenesene na FBiH, te da FBiH i RS poslije zaključe sporazum po prenosu njihovih zakonodavnih i budžetskih nadležnosti za sva policijska pitanja na BiH do 15. decembra 2007. godine.
U ponuđenom nacrtu visokog predstavnika BiH, Miroslav Lajčak, o reformi policijskih struktura u BiH, navodi se da reforma podrazumijeva da sve zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju da budu na državnom nivou.
Funkcionalne lokalne policijske oblasti moraju se utvrditi na osnovu tehničkih kriterijuma za rad policije, pri čemu se operativna komanda sprovodi na lokalnom nivou navodi se u dokumentu
kucuk

Post by kucuk »

“Finansiranje će se realizovati iz jedinstvenog budžeta usvojenog na nivou institucija BiH, koji će predstavljati jedinstven budžet svih policijskih snaga u BiH.
Otvoriće se poseban escrov račun za RS, za svaki od kantona u FBiH, te za distrikt Brčko. Sredstva naznačena za pokrivanje troškova lokalnih policijskih organa na teritoriji RS, u kantonima i distriktu Brčko ići će preko spomenutih escrov računa”.

Mislim da je ovdje sve receno.Nema FBiH
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Nema nista od svih ovih reformi..zasto..???

Cilj velikosba u BIH nije BIH kao nezavisna drzava i medjunarodno-priznata u sadasnjim granicama..njima ni na kraj pameti nije da vide BIH narednih 100 godina u ovim granicama....sve ove ujdurme ..prihvacanje..ne prihvacanje...prijedlozi...ovo ..ono je samo u cilju iscrpljivanja bosnjacke komponente i MZ -e....Cilj je podjela BIH..a trenutno se vodi bitka koliki ce dio te BIH pripasti velikosrbima u BIH.....Dok MZ jos vjeruje da se srbi u BIH kao bore za svoja prava i ubijanje straha od bosnjacke brojnosti i kao unitarizacije BIH gdje bi bosnjaci(po evropu strahovitije zvucalo muslimani) nadglasali srbe.....BIH ce bas opstati i poraz ce doziviti oni koji je hoce da dijele jer im je cilj podjela BIH a Evropa nece muslimanske drzave u centru Evrope..nerealni i okrutni zahtjevi onih koji hoce podjelu BIH i pripojenje njenih dijelova susjednim drzavama ce rezultirati krahom te politike....

Ovo sto se sad desava u BIH ..isto ce se desavati na Kosovu za kratko vrijeme....ovo sto pokusavaju tvorci i ideolozi velike srbije je isto kao i 90-tih samo politickim sredstvima.....sledeci Dodikov korak je jasno i glasno zahtijevanje podjele BIH i referendum u rs-u..i tad ce MZ shvatiti sta je stvarni cilj svih ovih godina velikosrba u BIH..i tad bal vampira ce poceti..
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

FOKUS

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46

Piše: Vlastimir Mijović
01/09/07

Gubitnici
Problem je uvećan, ali smo se bar riješili još jedne velike gnjavaže. Sulejmanu Tihiću i Harisu Silajdžiću svakako se treba zahvaliti što su brzim i odsječnim reagovanjem presjekli još jednu jalovu epizodu reformatorsko-policijske trakavice koja nam dvije pune godine u stomaku stvara nesnosnu mučninu. S onim što je na sto stavio Miroslav Lajčak, moglo se mjesecima zaluđivati javnost, trošiti vrijeme i novac na „obećavajuće“ sastanke i pregovore, i da na kraju dobijemo ništa do – duplo golo. Gnjavaže, dakle, neće biti, ali – problem ostaje neriješen, čak i uvećan. Osim što će policija do neznano kad ostati etnička, a put do Evropske unije i nadalje blokiran, Tihićevo i Silajdžićevo rezolutno odbijanje Lajčakovog recepta do kosti je ogoljelo međunarodnu političku strategiju u Bosni i Hercegovini. Ona je, i pored svih priča i obećanja, bila i ostala – etnička. Lajčakov prijedlog na toj je koncepciji baziran i ne da se ničim kamuflirati. Na djelu je još jedan pokušaj legalizacije srpskih ratnih „dostignuća“, uprkos svim osuđujućim riječima koje Zapad na taj račun teatralno izriče već 15 godina.

Žalosno je, ali istinito, da svijet i njegovi emisari s privremenim boravkom u Sarajevu, uprkos tim riječima ni danas nisu spremni da se mirnodopskim sredstvima odlučno i konkretno suprotstave učincima ratne mašinerije. Faktičko stanje postignuto brutalnim, zločinačkim metodama etničkog čišćenja, platforma je sa koje međunarodna zajednica i dalje programira i dimenzionira budućnost ove zemlje. Taj princip jači je od svega drugog i ne može se uljepšati nikakvom šminkom, pa ni kompletnom maskom.
U ovom slučaju, tri takozvana evropska principa o uređenju policije, koji su u Lajčakovom prijedlogu doživjeli harakiri, samo su smokvin list koji treba da prikrije sramotu. Sve je to, u stvari, dokaz više da u evropskim kabinetima i dalje visi karta Bosne i Hercegovine iscrtana krvlju i čelikom, poput one famozne „Benetonove“ majice koja je, poprskana ovdašnjom krvi, prije desetak godina postala simbol marketinške beskrupuloznosti. Politička licemjernost Zapada, pak, iz dana u dan dobija sve nove i nove sramne priloge, kumulirane u izjavi Miroslava Lajčaka (četvrtak) po kojoj je njegov prijedlog o reformi policije bio pravičan i nikog nije ostavljao na gubitku.

Čovjek je ovdje odnedavno, pa mu se zbog toga ponešto može i oprostiti, ali nije zgoreg da Lajčak čim prije shvati da su ovdje ljudi, pravda, tolerancija i demokratija odavno glavni i dežurni gubitnici. Od njega i njegovih međunarodnih patrona očekuje se da gubitnike konačno zaštite od daljih gubitaka, te da što prije, odlučno i principijelno, uzurpatorima oduzmu ono što su silom prigrabili i što neće (ma jok!) ni za živu glavu da puste iz ruku. Oprostite, dragi gospodine diplomato, ali ovdje se radi upravo o tome da neko nešto mora izgubiti. I ne snebivajte se da mu to oduzmete, jer to nije na pravdi boga stekao, nego na tuđoj nevolji, na leševima i genocidnim zločinima. Visoki predstavnici i međunarodne misije tu su već godinama, e da bi se obračunali upravo s ratnim političkim profiterima i njihovim stečevinama, a ne sa onima koji na tu sramotu ukazuju i koji vjeruju da u evropskim pričama ima nešto više od pustih riječi.

Ne želim u Evropu koja tetoši ratne političke profitere i njihove projekte. Ne želim u demokratiju i toleranciju koja okreće glavu od ksenofobije i segregacije. Ne želim u evropski raj koji certificira etnički očišćene rezervate.
U takvu nas Evropu, gospodine Lajčak, nemojte pozivati! I manite se, molim vas, velikih riječi za mizerna djela kakvih ste se latili sa svojim tobože kompromisnim i svima prihvatljivim prijedlogom o reformi policije.
S takvim idejama, koje se korijene u pravu jačeg, koje se klanjaju pred silom i zlom, ni Karington ni Oven ni Vens ni Stoltenberg nisu zaustavili rat. Nećete ni vi, gospodine Lajčak, zaustaviti - mir!

Vlastimiru Mijovicu svaka cast za ovaj njegov prilog iz Oslobodjenja!
Mislim da upravo ovaj prilog Vlastimira Mijovica podupire ovu tezu (prilog) napisanu nize dole a to je na koji nacin BH strana treba da brani suverenitet drzave BiH na vanjskom i unutrasnjem planu i sa kojim pravnim medjunarodnim mehanizmima.

Legalni ali za sada samo suspendovani Ustav R BiH iz ´92 na kojem su gradjani velikom vecinom dali glas za suverenu i teritorijalno nepodijeljenu drzavu BiH jedino PRAVNO garantuje postojanje i teritorijalnu cjelovitost BiH na unutrasnjem i vanjskom planu a NE Dejtonski sporazum koji je omogucio teritorijalnu podjelu drzave i gdje se vise ne nazire kraj hoce li ta drzava opstati ili ne. Mislim da BH strana treba pod hitno da za ove cisto PRAVNE stvari angazuje poznatog experta medjunarodnog prava profesora Bojla te da ih on zastupa pred MZ i UN. Znaci BH strana pod hitno slucaj Ustava u koji treba da ulazi i reforma policije kao i sve drugo treba odmah da prebaci loptu sa politike MZ i RS u okvire MEDJUNARODNOG PRAVA. Jer ako se BH strana bude drzala slova medjunarodnog prava i nebude upadala u klopku politike MZ i RS ima 100% sanse za uspjeh. Cim je MZ ubacila BH stranu u klopku politike i odvojila ih od medunarodnog prava tada je i doslo do kao na pijaci rasparcavanja cjelovitog teritorija kao i svega ostalog sto je uz to islo.

Vidite kako danas Srbija i Rusija rade u slucaju Kosova. Cijelo se vrijeme pozivaju na UN i na medjunarodno pravo i odbijaju sve politicke postavljene zamke od nekih medjunarodnih faktora.

Ista stvar i sa Albancima konsekventno se drze medjunarodnog prava i statusa koji su imali kao autonomna pokrajina u bivsoj YU te na osnovo toga traze nezavisnost Kosova i raspad bivse zajednicke drzave FNRJ.

MZ je dovela BH stranu do toga da umjesto BH strana zahtjeva i vodi konsekventnu politiku PRAVNO i po medjunarodnom pravu u institucijama UN uvukla ih je da pregovaraju sa svim i svakim u kafanama, po planinama, kucnim sjelima i zurkama, trezorima banaka i sl i bez uvida javnosti sta tamo s njima dogovaraju i pregovaraju. Na taj nacin ih varaju da potpisuju sve i svasta i podjele sami uz njihovu pomoc drzavu BiH a onda ako se to desi MZ ce prati ruke i za sve sto se bude desilo i desavalo reci ce....nismo mi vase politicare natjerali da to i to potpisuju nego su oni to sami na svoju odgovornost uradili. Zato se MZ treba hitno suprostaviti i stvar prebaciti iz okvira politike u okvire medjunarodnog prava u UN.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

klif wrote:
cyprus wrote:

Takve nepromišljene i kratkovide izjave od strane onih koji ne razumiju ili ne žele da razumiju demokratske procese ili im služe za kontraproduktivno emocionaliziranje dijela biračkog tijela nema potrebe ozbiljno komentirati.

Možemo poći od situacije da će se sve strane u BH vrtešci dugo vremena ponašati u okvirima međunarodnog prava i da ni jedna strana neće napraviti suštinsku grešku.

Smatram da bi u takoj situaciji jedina mogućnost za rješavanje otvorenih BH političkih pitanja u doglednom periodu, a od značaja su za prijem u EU (ustavne promjene, reforma policije...), bila – međunarodna arbitraža. Znači imenovanje od strane svih političkih faktora u BiH međunarodnih političkih predstavnika i pravnih i drugih relevantnih međunarodnih eksperata koji bi nakon sagledavanja cjelokupne situacije u BiH ponudile rješenja za konkretna pitanja, a uzimajući u obzir evropske principe i specifičnosti BiH. Ta rješenja bi za BiH bila obavezujuća. Međutim, nisam siguran da bi to bilo svrsihodno sprovoditi sa trenutno vladajućom političkom garniturom.

Pođemo li od suprotne situacije i izgubi li neka od strana nerve te počne vući jednostrane i nedemokratske poteze, zadatak za MZ-u u BiH će biti znatno olakšan. Ta politička opcija relativno brzo nestaje sa političke scene BiH.
Ono sto te nisam najbolje shvatio je dali ti vjerujes da ce eventualna arbitraza ponuditi neka rjesenja koja su bolja i pravicnija od onih koja su do sada nudili Lajcek i drugi. Licno ne mislim tako.
kucuk

Post by kucuk »

Jasno je meni sta hoce Dodik, ali mi nije jasno sta hoce MZ. Evo, ovdje oni policijsku tehniku i centar za obrazovanje kadrova navode kao, zajednicko, drzavno, a svako zna da su to usluzne djelatnosti i da naprimjer ovi moji koriste usluge laboratorije iz Londona kad imaju neki slucaj koji ne mogu da rijese. Isti slucaj je i sa centrom za obuku kadrova, i onda kad neko ovo cita rekao bi ko ima zajednickog a ne zna da Cadjo moze, naprimjer sa Austrijom potpisadi ugovor o koristenju laboratorije i da to nije nista neobicno..
atmel

Post by atmel »

Činjenicu da u BiH još uvijek postoji Ured Visokog predstavnika sa širokim ovlastima treba zahvaliti isključivo američkoj diplomaciji dok je Europa nespremna za izazove u toj zemlji.

U prvom intervjuu kojega je dao nekom bosanskohercegovačkom mediju nakon što je 1. lipnja napustio Sarajevo, bivši Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling je za Dnevni avaz od subote otvoreno progovorio o najvećim kušnjama tijekom mandata u BiH, ali i odnosu međunarodne zajednice prema njoj.

"Amerikanci su odigrali ključnu ulogu u ostanku OHR-a. Da nije bilo njih, Europljani bi inzistirali na gašenju OHR-a i takav je stav promijenjen samo pod pritiskom Amerikanaca. Europske su zemlje potpuno nespremne i nesposobne suočiti se s izazovima u BiH", rekao je Schwarz-Schilling.

Istaknuo je kako je Velika Britanija bila najveći zagovornik zatvaranja OHR-a. "Oni (Britanci) uopće nisu bili od pomoći", rekao je njemački političar dodajući kako mu uopće nije jasno zbog čega je London vodio takvu politiku.

"Europa stalno nešto odlaže, razvlači i komplicira. Vidite i sada kako se ona ponaša na pitanju Kosova. S takvim partnerom kakva je bila Europa nisam imao izbora nego tvrdo zagovarati ostanak OHR-a i bonnskih ovlasti dok BH lideri ne nauče kako se treba ponašati", ogorčen je Schwar-Schilling.

Dodao je kako u BiH "nikome nije stalo do istine".

"Međunarodnu zajednicu ona (istina) ne zanima jer se drži svojih uvjerenja, a BH političarima ne odgovara jer im onemogućava manipulacije", ocjena je bivšeg Visokog predstavnika.

Svoj mandat u BiH koji je bio nešto duži od godine Schwarz-Schilling je opisao kao "bolno razdoblje" jer nije bilo atmosfere potrebne za nužne promjene u zemlji.

Potvrdio je kako je bio spreman na radikalne mjere poput smjene predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika kada je ovaj počeo zagovarati referendum o neovisnosti RS.

"Pitao me (Dodik) hoću li ga smijeniti i rekao sam da mi, ako tako nastavi, neće ostaviti drugu mogućnost. Nakon toga prestala je priča o referendumu", pojasnio je Schwarz-Schilling.

HINA
nezeljeni nadimak

Novi_Nick wrote:
FOKUS

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46

Piše: Vlastimir Mijović
01/09/07

Gubitnici
Problem je uvećan, ali smo se bar riješili još jedne velike gnjavaže. Sulejmanu Tihiću i Harisu Silajdžiću svakako se treba zahvaliti što su brzim i odsječnim reagovanjem presjekli još jednu jalovu epizodu reformatorsko-policijske trakavice koja nam dvije pune godine u stomaku stvara nesnosnu mučninu. S onim što je na sto stavio Miroslav Lajčak, moglo se mjesecima zaluđivati javnost, trošiti vrijeme i novac na „obećavajuće“ sastanke i pregovore, i da na kraju dobijemo ništa do – duplo golo. Gnjavaže, dakle, neće biti, ali – problem ostaje neriješen, čak i uvećan. Osim što će policija do neznano kad ostati etnička, a put do Evropske unije i nadalje blokiran, Tihićevo i Silajdžićevo rezolutno odbijanje Lajčakovog recepta do kosti je ogoljelo međunarodnu političku strategiju u Bosni i Hercegovini. Ona je, i pored svih priča i obećanja, bila i ostala – etnička. Lajčakov prijedlog na toj je koncepciji baziran i ne da se ničim kamuflirati. Na djelu je još jedan pokušaj legalizacije srpskih ratnih „dostignuća“, uprkos svim osuđujućim riječima koje Zapad na taj račun teatralno izriče već 15 godina.

Žalosno je, ali istinito, da svijet i njegovi emisari s privremenim boravkom u Sarajevu, uprkos tim riječima ni danas nisu spremni da se mirnodopskim sredstvima odlučno i konkretno suprotstave učincima ratne mašinerije. Faktičko stanje postignuto brutalnim, zločinačkim metodama etničkog čišćenja, platforma je sa koje međunarodna zajednica i dalje programira i dimenzionira budućnost ove zemlje. Taj princip jači je od svega drugog i ne može se uljepšati nikakvom šminkom, pa ni kompletnom maskom.
U ovom slučaju, tri takozvana evropska principa o uređenju policije, koji su u Lajčakovom prijedlogu doživjeli harakiri, samo su smokvin list koji treba da prikrije sramotu. Sve je to, u stvari, dokaz više da u evropskim kabinetima i dalje visi karta Bosne i Hercegovine iscrtana krvlju i čelikom, poput one famozne „Benetonove“ majice koja je, poprskana ovdašnjom krvi, prije desetak godina postala simbol marketinške beskrupuloznosti. Politička licemjernost Zapada, pak, iz dana u dan dobija sve nove i nove sramne priloge, kumulirane u izjavi Miroslava Lajčaka (četvrtak) po kojoj je njegov prijedlog o reformi policije bio pravičan i nikog nije ostavljao na gubitku.

Čovjek je ovdje odnedavno, pa mu se zbog toga ponešto može i oprostiti, ali nije zgoreg da Lajčak čim prije shvati da su ovdje ljudi, pravda, tolerancija i demokratija odavno glavni i dežurni gubitnici. Od njega i njegovih međunarodnih patrona očekuje se da gubitnike konačno zaštite od daljih gubitaka, te da što prije, odlučno i principijelno, uzurpatorima oduzmu ono što su silom prigrabili i što neće (ma jok!) ni za živu glavu da puste iz ruku. Oprostite, dragi gospodine diplomato, ali ovdje se radi upravo o tome da neko nešto mora izgubiti. I ne snebivajte se da mu to oduzmete, jer to nije na pravdi boga stekao, nego na tuđoj nevolji, na leševima i genocidnim zločinima. Visoki predstavnici i međunarodne misije tu su već godinama, e da bi se obračunali upravo s ratnim političkim profiterima i njihovim stečevinama, a ne sa onima koji na tu sramotu ukazuju i koji vjeruju da u evropskim pričama ima nešto više od pustih riječi.

Ne želim u Evropu koja tetoši ratne političke profitere i njihove projekte. Ne želim u demokratiju i toleranciju koja okreće glavu od ksenofobije i segregacije. Ne želim u evropski raj koji certificira etnički očišćene rezervate.
U takvu nas Evropu, gospodine Lajčak, nemojte pozivati! I manite se, molim vas, velikih riječi za mizerna djela kakvih ste se latili sa svojim tobože kompromisnim i svima prihvatljivim prijedlogom o reformi policije.
S takvim idejama, koje se korijene u pravu jačeg, koje se klanjaju pred silom i zlom, ni Karington ni Oven ni Vens ni Stoltenberg nisu zaustavili rat. Nećete ni vi, gospodine Lajčak, zaustaviti - mir!

Vlastimiru Mijovicu svaka cast za ovaj njegov prilog iz Oslobodjenja!
Mislim da upravo ovaj prilog Vlastimira Mijovica podupire ovu tezu (prilog) napisanu nize dole a to je na koji nacin BH strana treba da brani suverenitet drzave BiH na vanjskom i unutrasnjem planu i sa kojim pravnim medjunarodnim mehanizmima.

Legalni ali za sada samo suspendovani Ustav R BiH iz ´92 na kojem su gradjani velikom vecinom dali glas za suverenu i teritorijalno nepodijeljenu drzavu BiH jedino PRAVNO garantuje postojanje i teritorijalnu cjelovitost BiH na unutrasnjem i vanjskom planu a NE Dejtonski sporazum koji je omogucio teritorijalnu podjelu drzave i gdje se vise ne nazire kraj hoce li ta drzava opstati ili ne. Mislim da BH strana treba pod hitno da za ove cisto PRAVNE stvari angazuje poznatog experta medjunarodnog prava profesora Bojla te da ih on zastupa pred MZ i UN. Znaci BH strana pod hitno slucaj Ustava u koji treba da ulazi i reforma policije kao i sve drugo treba odmah da prebaci loptu sa politike MZ i RS u okvire MEDJUNARODNOG PRAVA. Jer ako se BH strana bude drzala slova medjunarodnog prava i nebude upadala u klopku politike MZ i RS ima 100% sanse za uspjeh. Cim je MZ ubacila BH stranu u klopku politike i odvojila ih od medunarodnog prava tada je i doslo do kao na pijaci rasparcavanja cjelovitog teritorija kao i svega ostalog sto je uz to islo.

Vidite kako danas Srbija i Rusija rade u slucaju Kosova. Cijelo se vrijeme pozivaju na UN i na medjunarodno pravo i odbijaju sve politicke postavljene zamke od nekih medjunarodnih faktora.

Ista stvar i sa Albancima konsekventno se drze medjunarodnog prava i statusa koji su imali kao autonomna pokrajina u bivsoj YU te na osnovo toga traze nezavisnost Kosova i raspad bivse zajednicke drzave FNRJ.

MZ je dovela BH stranu do toga da umjesto BH strana zahtjeva i vodi konsekventnu politiku PRAVNO i po medjunarodnom pravu u institucijama UN uvukla ih je da pregovaraju sa svim i svakim u kafanama, po planinama, kucnim sjelima i zurkama, trezorima banaka i sl i bez uvida javnosti sta tamo s njima dogovaraju i pregovaraju. Na taj nacin ih varaju da potpisuju sve i svasta i podjele sami uz njihovu pomoc drzavu BiH a onda ako se to desi MZ ce prati ruke i za sve sto se bude desilo i desavalo reci ce....nismo mi vase politicare natjerali da to i to potpisuju nego su oni to sami na svoju odgovornost uradili. Zato se MZ treba hitno suprostaviti i stvar prebaciti iz okvira politike u okvire medjunarodnog prava u UN.

Pun pogodak i odlican komentar Vlastimira Mijovica!

@Novi Nick, @klif i ostali forumski pravnici, o kakvom pravu govorite

Onom pravu koje je dovelo do svega ovoga?

Ili onom pravu Medjunarodnog suda pravde u Hagu?

Onom po kojem su Karadzic i Mladic i dalje na slobodi, a Milosevic nestao pod misterioznim okolnostima?

Ili onome pravu po kome se UN poziva na imunitet kada je u pitanju demilitarizovana zasticena zona UN-a Srebrenica? ...

Postoji samo jedna stvar koja se uvazava u medjunarodnim odnosima, a to je sila i snaga (vojna, finansijska, itd.). Koliko budu jaki oni koji zele cjelovitu BiH, bez etnicke segregacije, aparthejda itd. toliko ce i biti takve BiH.

To treba da shvatite.

Manite se "medjunarodnog prava" i slicnih gluposti.

Da to postoji ne bi se doveli do ovoga niti bi gledali svakodnevne agresije i tlacenja jacih nad slabijim sirom svijeta.
Post Reply