Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
- ahuseino
#301 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Ne znam ni sam gdje da pochnem odgovarati tebi @sirena, niti jeli vrijedno.
Prva pomisao na tvoje pisanje me nagoni da se spustam na niske grane pa da kazem da ne mozes gluplje i naivnije pisati ili bolje recheno zakljuchivati...
Takva misao mi je na nivou nekoga sa 13, 14 godina, drugim rijechima ne glupo, nego JAKO naivno.
Navodish jedan ili dva primjera koja tebe iritiraju pa dok pravish izgovor da ne generalizujes, ili prichas o pranju hala koje navodno ima preneseno znachenje, dajesh bljutave izjave GENERALIZACIJE (VECHINA - isto sranje) kompletno nedostojne ikoga ko drzi do svoje inteligencije i postovanja prema bliznjem.
Djete sto se zaglavilo na toboganu nije moglo biti "ne-dijasporsko"? Kakve bi onda zakljucke izvlachila?
Od preko milion stanovnika BIH koji su izmjesteni interno ili vani ti pravish zakljucke o pozamashnoj vechini na osnovu jednog ili dva primjera sto imash.
Hajde da kazemo da ih imas jos, koliko 10, 100 primjera? Jeli ti jasno koliko je to beznachajno? ...U odnosu na ono sto bih ja smatrao VECHINOM, kao sto kazesh?
Pored koliko dijasporaca prodjes a da i ne znas u gradu?
Ne mozes tako baratiati (ili ne) brojevima i iznositi zakljucke na osnovu nechega sto se desilo tebi.
To je tipichno nashe, neuko mlataranje chinjenicama iz frustracije, ove ili one...
Da ti nije zasmetala dijaspora i jebeni jezik, smetalo bi ti nesto drugo: Hercegovac, Srbin, Hrvat, Musliman, Sandzaklija, Siptar, Cigan, peder...
Recimo kontam, sta bi ti falilo da si prihvatila te ljude sto ih NE ZNASH pa ih probash razumiti, i navesti da oni tebe razumiju. Mislim, ne morash naravno, ali bilo bi lijepo od tebe: dobro se dobrim vracha... a i tebi bi bilo bolje da se ne sekirash i jedesh...
Saces ti rechi: "kako bi se ja osjechao da moje djete neko gadja kamencicima", pa ne bi dobro, ali ne bi krivio Srbe zato sto je djete srpskog porijekla, ili VECHINU dijaspore zato sto je djete od "neotesanih" dijasporaca... moze li dijete samo biti neotesano i to je to?...
Dalje sama si sebi skochila u usta kada si kasnije negdje naglasila da su nasha (mislish "domacha") djeca vjerovatno i gora. Dakle priznajes da ti premisa pada u vodu. Bi li mi dijasporci sada trebali reci da su sva djeca "domacha" neodgojena i da su njihovi nekulturni roditelji cistachi ulica, hala / kopachi kanala i sl.
Znam ja sta ches ti odgovoriti nao ovo: nisam ja generalisala, nisam ja ovo/ono nego samo ovo ali to ti je to na sta ti se pricha svodi.
Bezze ti je pricha pravo. Mislim mene malogradjanstvo takvo ne pogadja, puca mi neka stvar, al samo kontam da bi kao narod bili puno progresivniji da smo malo otvoreniji, malo manje zavidni, pa mozda i iskoristimo tu dijasporu koja neporecivo ima VELIKU vrijednost samoj BiH.
Prva pomisao na tvoje pisanje me nagoni da se spustam na niske grane pa da kazem da ne mozes gluplje i naivnije pisati ili bolje recheno zakljuchivati...
Takva misao mi je na nivou nekoga sa 13, 14 godina, drugim rijechima ne glupo, nego JAKO naivno.
Navodish jedan ili dva primjera koja tebe iritiraju pa dok pravish izgovor da ne generalizujes, ili prichas o pranju hala koje navodno ima preneseno znachenje, dajesh bljutave izjave GENERALIZACIJE (VECHINA - isto sranje) kompletno nedostojne ikoga ko drzi do svoje inteligencije i postovanja prema bliznjem.
Djete sto se zaglavilo na toboganu nije moglo biti "ne-dijasporsko"? Kakve bi onda zakljucke izvlachila?
Od preko milion stanovnika BIH koji su izmjesteni interno ili vani ti pravish zakljucke o pozamashnoj vechini na osnovu jednog ili dva primjera sto imash.
Hajde da kazemo da ih imas jos, koliko 10, 100 primjera? Jeli ti jasno koliko je to beznachajno? ...U odnosu na ono sto bih ja smatrao VECHINOM, kao sto kazesh?
Pored koliko dijasporaca prodjes a da i ne znas u gradu?
Ne mozes tako baratiati (ili ne) brojevima i iznositi zakljucke na osnovu nechega sto se desilo tebi.
To je tipichno nashe, neuko mlataranje chinjenicama iz frustracije, ove ili one...
Da ti nije zasmetala dijaspora i jebeni jezik, smetalo bi ti nesto drugo: Hercegovac, Srbin, Hrvat, Musliman, Sandzaklija, Siptar, Cigan, peder...
Recimo kontam, sta bi ti falilo da si prihvatila te ljude sto ih NE ZNASH pa ih probash razumiti, i navesti da oni tebe razumiju. Mislim, ne morash naravno, ali bilo bi lijepo od tebe: dobro se dobrim vracha... a i tebi bi bilo bolje da se ne sekirash i jedesh...
Saces ti rechi: "kako bi se ja osjechao da moje djete neko gadja kamencicima", pa ne bi dobro, ali ne bi krivio Srbe zato sto je djete srpskog porijekla, ili VECHINU dijaspore zato sto je djete od "neotesanih" dijasporaca... moze li dijete samo biti neotesano i to je to?...
Dalje sama si sebi skochila u usta kada si kasnije negdje naglasila da su nasha (mislish "domacha") djeca vjerovatno i gora. Dakle priznajes da ti premisa pada u vodu. Bi li mi dijasporci sada trebali reci da su sva djeca "domacha" neodgojena i da su njihovi nekulturni roditelji cistachi ulica, hala / kopachi kanala i sl.
Znam ja sta ches ti odgovoriti nao ovo: nisam ja generalisala, nisam ja ovo/ono nego samo ovo ali to ti je to na sta ti se pricha svodi.
Bezze ti je pricha pravo. Mislim mene malogradjanstvo takvo ne pogadja, puca mi neka stvar, al samo kontam da bi kao narod bili puno progresivniji da smo malo otvoreniji, malo manje zavidni, pa mozda i iskoristimo tu dijasporu koja neporecivo ima VELIKU vrijednost samoj BiH.
-
Madame de Pompadour
#302 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Tipicna prica onih koji ne uspiju vaniMELBOURNE_SARAJEVO wrote:Nekad zivio u dijaspori a onda se vratio u grad gdje sam rodjen.A zivio sam u par zemalja a najdulje u Australiji...Ne smatram sebe dijasporcem i ako imam strani pasos a razlog je jednostavan ,uvjek mi se gadila dijaspora vani jer je velika vecina go seljak .I da im se nudi dobar zivot u BIH nikad se ne bi vratili nisam rekao svi ali vecina.Tako da ovo sto cu reci je istina .Fakat me zaboli neka stvar za dijasporu jer iskreno tudji zivoti me ne zanimaju ali samo mogu reci da ovde imam vise i da zivim bolje od 95 posto nase dijaspore a oni nek i dalje kukaju i nek pljuju po nasem gradu.A ja znam sigurno da bilo ko u nasem gradu ko ima tupla preko milju i 500 bolje zivi od 70 posto nasih ljudi vani...Znaci za kraj jos jednom svako ima svoje ali nek pricaju bajke nekom drugom o tom kako oni wow zive vani jer znam kazem zivio sam i u Swedskoj i Australiji i vrlo dobro znam..Pozdrav dobrim ljudima smrt papcima.
-
callmethebreeeze
#303 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
blago se matici, po prici ovdje ispade da su samo papci i ostala nekulturna gamad bosnu napustila.

- ahuseino
#304 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
U najmanju ruku kontradiktorno...callmethebreeeze wrote:blago se matici, po prici ovdje ispade da su samo papci i ostala nekulturna gamad bosnu napustila.
![]()
![]()
Ljudi se stalno zale kako su im sva "gradska raja" pobjegla (ja se prvi zalio na pochetku i tokom rata), sto znachi da su svi sto su sada tamo (ovako nastaje generalizacija) vechinom "doshlje", pa se sada ovi zale kako im je dijaspora (znachi ona "gradska raja" s pochetka rechenice) sada sami seljakluk
Ne bih da zvuchim kao da se svrstavam ni u jedne ni u druge ili treche, nego samo pokazujem komichnost tvrdnji.
-
lunci
#305 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Slazem se .I drago mi je vidjeti da je ipak prava raja ostala prava raja iz bilo kojeg podrucja BiH i gdje god bili sad.ahuseino wrote:U najmanju ruku kontradiktorno...callmethebreeeze wrote:blago se matici, po prici ovdje ispade da su samo papci i ostala nekulturna gamad bosnu napustila.
![]()
![]()
Ljudi se stalno zale kako su im sva "gradska raja" pobjegla (ja se prvi zalio na pochetku i tokom rata), sto znachi da su svi sto su sada tamo (ovako nastaje generalizacija) vechinom "doshlje", pa se sada ovi zale kako im je dijaspora (znachi ona "gradska raja" s pochetka rechenice) sada sami seljakluk.
Ne bih da zvuchim kao da se svrstavam ni u jedne ni u druge ili treche, nego samo pokazujem komichnost tvrdnji.
![]()
![]()
= jebo lud zbunjenog.
Svaki dan se pitam sto se sve ovo desilo.I kome su sta moji prijatelji iz zgrade Vaso i Marko ili Mujo ucinili.Samo nevina djeca zeljna igre a sad vecinom Magistri negdje vani sa Bosnom u srcu.
-
hrizantema
#306 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Imao sam skolskog druga koji se iz obijesti zalijetao i udarao glavom u zid (i to podobro). Lajao na zvijezde, i ne znam sta vec. E taj isti blentov je zavrsio elektrotehnicki fakultet i sad je jedan od uglednijih strucnjaka u Srbiji. Dakle, dijete ko dijete, ima svoj svijet i nek mi neko nadje roditelja koji ce uspjesno vaspitati dvogodisnjaka da se ne popne na televizor?!
Onda, pravi intelektualac i covjek koji je iole ista naucio o kulturi je morao i da nauci da postuje svaki zanat i struku koju je neki covjek u moranju , ljubavi ili obijesti izabrao.I jos ako to posteno obavlja i recimo , cak i hrani obitelj svojim radom.
Puno nasih ljudi koji su u ratu izbjegli , a imali su fakultetske diplome, kopali su kanale, pravili puteve kao cestari ,radili na izolacijama, a nemali broj ih je i ostao na tim mjestima i pored onih diploma iz maticne zemlje. I sad bi njih trebalo osudjivati za to, sto su obezbjedjivali egzistenciju svojoj porodici. Covjek ode na posao , odradi svoje, vrati se kuci i onda napravi web sajt, ili neki program. Ili daje instrukcije nekom djetetu iz matematike ili neceg sl. Ili uradi neki crtez u , recimo, AutoCadu i zaradi masala para. A pravi posao koji radi od 6- 18 mu je kopanje kanala. I sad je on nesto manje vrijedan od sirenice koja chadi i zagadjuje vazduh puseci cigare po parkovima i koja, eto , ne bi na zapad ni za pet njenih mjesecnih plata.
Neka i seljaka, neka i gradjana, budala, dobrih, losih , dosadnih, pa i ovih sirenica, jer bi nam svijet bez njih bio dosadan .Neka i narodnjaka , i Merlina, i radnika iz Komunalnog, direktora , metalaca, sve su to nasi ljudi koji kruh zaradjuju na svoj nacin bez obzira gdje bili ...
Ja moje dijete nekad gledam i kad pricam s njim , pomislim ko da ima 20 godina, tako mi rezonski zvuci i ozbiljno. I bude mi drago, i taman kad pomislim da su vremena drekanja prosla,on za neku idiotariju, ili za nas aman glupu stvar postane takav drekavac da se meni kosa na glavi digne. I onda bi trebalo da mislim da mi dijete nije vaspitano.. Sta cemo sa onom djecom koja te salijecu da ti ciste sofersajbe po Stupu? Pa, zaboga, i to su Sarajevska djeca !
Onda, pravi intelektualac i covjek koji je iole ista naucio o kulturi je morao i da nauci da postuje svaki zanat i struku koju je neki covjek u moranju , ljubavi ili obijesti izabrao.I jos ako to posteno obavlja i recimo , cak i hrani obitelj svojim radom.
Puno nasih ljudi koji su u ratu izbjegli , a imali su fakultetske diplome, kopali su kanale, pravili puteve kao cestari ,radili na izolacijama, a nemali broj ih je i ostao na tim mjestima i pored onih diploma iz maticne zemlje. I sad bi njih trebalo osudjivati za to, sto su obezbjedjivali egzistenciju svojoj porodici. Covjek ode na posao , odradi svoje, vrati se kuci i onda napravi web sajt, ili neki program. Ili daje instrukcije nekom djetetu iz matematike ili neceg sl. Ili uradi neki crtez u , recimo, AutoCadu i zaradi masala para. A pravi posao koji radi od 6- 18 mu je kopanje kanala. I sad je on nesto manje vrijedan od sirenice koja chadi i zagadjuje vazduh puseci cigare po parkovima i koja, eto , ne bi na zapad ni za pet njenih mjesecnih plata.
Neka i seljaka, neka i gradjana, budala, dobrih, losih , dosadnih, pa i ovih sirenica, jer bi nam svijet bez njih bio dosadan .Neka i narodnjaka , i Merlina, i radnika iz Komunalnog, direktora , metalaca, sve su to nasi ljudi koji kruh zaradjuju na svoj nacin bez obzira gdje bili ...
Ja moje dijete nekad gledam i kad pricam s njim , pomislim ko da ima 20 godina, tako mi rezonski zvuci i ozbiljno. I bude mi drago, i taman kad pomislim da su vremena drekanja prosla,on za neku idiotariju, ili za nas aman glupu stvar postane takav drekavac da se meni kosa na glavi digne. I onda bi trebalo da mislim da mi dijete nije vaspitano.. Sta cemo sa onom djecom koja te salijecu da ti ciste sofersajbe po Stupu? Pa, zaboga, i to su Sarajevska djeca !
-
hrizantema
#307 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Imao sam skolskog druga koji se iz obijesti zalijetao i udarao glavom u zid (i to podobro). Lajao na zvijezde, i ne znam sta vec. E taj isti blentov je zavrsio elektrotehnicki fakultet i sad je jedan od uglednijih strucnjaka u Srbiji. Dakle, dijete ko dijete, ima svoj svijet i nek mi neko nadje roditelja koji ce uspjesno vaspitati dvogodisnjaka da se ne popne na televizor?!
-
Santos
#308 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Ovako je to i nemojte mi vise supljaka.Na zapadu jest zivot truba kao zivot sto se tice nasih navika iz Bosne,ali na zapadu se bolje zaradi i naravno sigurnija buducnost nase djece,
dole sto kaze ovaj Melburn je bolje naravno onom ko zaradi 1,500 nego ovom na zapadu kolko god imo,ali to se tako nemoze poredit.E sad koje otiso a ko osto,ja sam uzeo moju i do mene zgradu i znam vecinom face,realno otislo je puno vise nego sto je ostalo,kako ko neko u ratu neko nakon.Ono sto je ostalo netreba gledat kao pojedini sa nekim omalozavanjem.Svak je imo izbor pa izvoli sam odluci sta je najbolje.Ima ih dosta koji bi volili malo probat na zapadu ali nisu uspjeli otic.Sve u svemu serete kad spominjete ljude na ove i one.Uvjek je bio dobar i los covjek pa gdje god se nalazio.Nego vi ledo gje ima kakva dobra kafanica ali bez turbo folka i celavih glava nego onako za opustit se lagano bez urlanja.Volim vas i dole i gore pa kako kome odgovara.
dole sto kaze ovaj Melburn je bolje naravno onom ko zaradi 1,500 nego ovom na zapadu kolko god imo,ali to se tako nemoze poredit.E sad koje otiso a ko osto,ja sam uzeo moju i do mene zgradu i znam vecinom face,realno otislo je puno vise nego sto je ostalo,kako ko neko u ratu neko nakon.Ono sto je ostalo netreba gledat kao pojedini sa nekim omalozavanjem.Svak je imo izbor pa izvoli sam odluci sta je najbolje.Ima ih dosta koji bi volili malo probat na zapadu ali nisu uspjeli otic.Sve u svemu serete kad spominjete ljude na ove i one.Uvjek je bio dobar i los covjek pa gdje god se nalazio.Nego vi ledo gje ima kakva dobra kafanica ali bez turbo folka i celavih glava nego onako za opustit se lagano bez urlanja.Volim vas i dole i gore pa kako kome odgovara.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#309 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Treba mamina princeza da odraste, a tu funkciju ne moze obaviti mama. Jer kad bi mama svaka dijete odrastala, vecina bi nas jos na sisi bila capcala. Ovako, mora da dodje neko na ulici, pa odvali koju cusku. To se zove edukativno iskustvo a u nekim komunama i staz. Meni je Koreja zube izbila u Sarajevu jer sam imao dugu kosu i bio "metalac" tj. nije mi se doimao Mahir Beat Haus Projekt, radi Gorice sam morao da sijem usne na traumatologiji, nije im se svidjalo da djevojka s Gorice ima momka koji nije s Gorice, Domcima Ljubice Ivezic sam davao sve i kintu koju sam ikad dobio "za topli sendvic", a znao sam i krasti od roditelja, ponesto iz straha, ponesto da im se dodvorim, jer su oni tada bili glavne face s kojima ako te ko vidi, nije ti mogla pasti dlaka s glave, Sintelanasa i kojekakvih koji su nosali skakvce i znali pobjeci iz doma pa spavati u zbunju na kartonima ili im otvoris vrata od haustora navece, pa se popne na vrh zgrade, gdje su bili liftovi, kutija se kartonska rasprostre, i uzmes pokrijes se ljepim mrakom dok neko ne pritisne salter. Pa je to onda smijesno bilo, s onim u ratu sto je bilo, ja sam osmoljetku zavrsio tako sto smo otisli na Unu pucati iz papovke po kucama s druge strane gdje su ljudi jos zivjeli (hej, koji mozak blentavi!) i bombe bacati u vodu, nebi li koju pastrmku izbacila voda pa onda rostilj raspali, negdje neko ukrade ovcu ili janje, pa se okrene, pa nas ganjuju cobani, nestala bolan ovca, to je bilo 400-500 maruna, radi klipana, pa kad te uhvati znas kako se to naplati? Glava u torbi, budes i prodjes, u policiji degenek, prijava, dodje otac od odgovornog lika nosi cijev od usisivaca, na njemu je cijev od usisivaca otac iskrivio, ruku mu prebio u ratu, znas sta znaci svom dijetetu u 15-toj godini ruku prebiti, a bezmalo se nije ni gipsa imalo, dosao covjek s linije u policiju? U 1 gimnazije ko nije imao oruzije nije bio faca. Ja nisam bio faca jer mi niko od muskih nije bio vojno lice koje je drzao oruzije po kuci tj. imao sam oruzija ali sve duga cijev - necu automat u skolu nositi, popularni su bili samo - pistolji, bombe, kakav fin bajonet, u zadnjem redu jedan dan u skoli - jedan nosi bombu i to namjenske proizvodnje, u njoj po kile eksploziva, rastavlja je covjek na sastavne djelove, na malom odmoru, jedan revolver, jedan beretu 7 milimetara iz koje se ranio kasnije u nogu, sjedimo na casu, slusamo predavanje, a dovezli se to jutro svi u automobilu, parkiran ispred skole, vozi dijete od 14 godina auto i to Mercedes crni, iz 1960 i neke godine?!? Dajda od tog klinca je bio komandant bataljona, bukvalno svaki covjek od skole do njegove kuce koji je bio u vojsci, bio je pod njegovom komandom.MokeQc wrote:"Mala sirena wrote:
Moj utisak je da sva dijaspora ima nekoga u Sarajevu za "obic". Do kraja ljeta cemo svi biti rastreseni od njihovih posjeta. Ja se dnevno posvadjam sam dvije tri dijasporaske mame, cija djeca ne razumiju bosanski, a u Bosni im niko djecu nece ukrasti, niti naplatiti kakvu kaznu, pa gospodje sjede i uzivaju u bosanskoj kafi, dok im djeca demoliraju parkove i terorisu djecu roditelja koja nisu iz dijaspore. I ja bih rado sjedila i pila kafu, zaboravila da imam djecu na sat vremena dok sjedim sa prijateljicama koje ne vidim danima, jer radimo, imamo porodice i milion obaveza koje niko za nas nece obaviti. Ali eto imam djecu i stalo mi je da nekog ne gurnu dok se penju na tobogan, da ne razbiju glavu drugom djetetu sa kamencicima u parku. Ukratko stalo mi je da se ne ponasaju kao divljaci. Nije stvar ko je otisao, a ko ostao. Vjerovatno bi svi otisli da smo imali priliku ili smo imali, a nismo je iskoristili. I ko manje ili vise voli Bosno. Stvar je kulture, ponasanja, ophodjenja prema ovoj zemlji i ljudima koji zive u njoj. U amerikama, i inim zemljama EU se i ne cuju i ne vide, a ovdje svi kao pusteni sa lanca (cast izuzetcima, ali ti izuzeci koji se od mase ne vide, su i od kuce otisli normalni). Meni beskrajno idu na zivce, ne generalizujem kao i za sve druge stvari u zivotu. Ali od bjelosvjetskih cistaca hala i kanala mi je zlo."
Samo sto se divljanja tice, po parku, terorisanja djece (lokalne, domace "djecu roditelja koja nisu iz dijaspore" - kao da hoces reci "koja nisu nevaspitana"), Mala Sireno, haj' ne seri zdravlja ti !
Prije rata, nije bilo ni dijaspore, ni stranih, ni domacih, pa su taze novi parkovi preko noci bili unistavani i razvaljeni. A u svakom naselju, bilo je djece koja je terorisala drugu djecu bez razloga. Ti pises k'o da je dijaspora donijela divljastvo, primire se u inostranstvu, trpe, pa dodju da se isprazne na domacim nevinascima...k'o da prije rata i dijaspore nije bilo padanja sa tobogana, razbijenih glava... Jel' to jedva cekas da ode dijaspora pa da djeca prestanu padat' sa tobogana !? e u PM sto se svasta moze procitat' ovdje
I dodje mama kaze gurno joj dijasporac djete s tobogana. Moja mama, da si ti meni ziva i zdrava, ako je Sarajevo onim sto je bilo, i ako je Bosna onim sto je bila kad sam ja odrastao, nije da te plasim nego bih da imas neka realna ocekivanja, moja ti je preporuka samo da se ne sekiras, jer sve se da sasiti sto je isjeceno, kosti zarastu, zubi se naprave, arkade prestanu krvariti kad tad, a ako ces imati musko dijete, budi sretna jer izmedju onog vremena neposredno prije rata, i onog u ratu, ovo danas, 13 godina poslje rata je kinder-lada odrastanje. Najveci je problem kako djete iz kuce ispred play-station-a otjerati na tobogan. I kako u adolescenciji da ne postane kakav ovisnik o "ilegalnim supstancama". A ono dijetinjstvo koje ja prezivih, to je bilo Cecensko, pa mi opet nista ne fali, osim sto kupujem uvijek usisivac s plasticnim slaufom, nema cijevi vise kod mene, meni su cjevi i duge i kratke se duboko urezale u pamecenje...
-
mamica papucarka
#310 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
mene vise iritira ovo nipodstavnje poslova. Jebi ga, doslo vrijeme da je postenije biti kriminalac, nego cistac hala
dragi ljudi, neko od ciscenja hala izdrzava porodicu
Nije da je lijep posao, ali je posten. Sta ces, neko dokor, neko cistacica. Neko se snaso, neko nije. Neko htio ucit nekog knjiga ne zanima. Vazno je da posao poisten, pa sve po zaslugama 
dragi ljudi, neko od ciscenja hala izdrzava porodicu
-
callmethebreeeze
#311 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
bravo mamice, ja bih se jos osvrnuo i na kako je zivot u bosni bolji nego u dijaspori ako insan ima vise para.
prvo, moramo se dogovoriti sta mislimo pod "boljim zivotom". sto meni neki dan moja punica rece "nasi se ljudi zatvore po kucama, srecu se jedni s drugim i ne znaju sta se desava oko njih, ali kukaju kako je mrtvo".
meni zivot ni sekunde nije dosadan iako radim fulltime. imam prijatelje, imam mogucnosti da si osmislim bogat kulturno-zabavni program. da zivim u sarajevu, nikada ne bih mogao zivjeti ovakav zivot... na zalost.
prvo, moramo se dogovoriti sta mislimo pod "boljim zivotom". sto meni neki dan moja punica rece "nasi se ljudi zatvore po kucama, srecu se jedni s drugim i ne znaju sta se desava oko njih, ali kukaju kako je mrtvo".
meni zivot ni sekunde nije dosadan iako radim fulltime. imam prijatelje, imam mogucnosti da si osmislim bogat kulturno-zabavni program. da zivim u sarajevu, nikada ne bih mogao zivjeti ovakav zivot... na zalost.
- tech10
#312 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
KVIZ ZNANJE-IMANJE: Dijaspora ili matica? Predpostavite
Mjesto: Slasticarna Palma
Likovi:
On: Zalizana kosa bezbeli ozada uvezana u repic gumicom, kosulja raskopcana-tepih 390.0000 cvorova na uvid javnosti. Na ruci chuka nemre biti veca.
Ona: Bijele 3/4 pantalone (mozda posudjene od shcherke) low rise, stomak opushten i zapushten ko da je rodila 30-toro djece
Mjesto: Slasticarna Palma
Likovi:
On: Zalizana kosa bezbeli ozada uvezana u repic gumicom, kosulja raskopcana-tepih 390.0000 cvorova na uvid javnosti. Na ruci chuka nemre biti veca.
Ona: Bijele 3/4 pantalone (mozda posudjene od shcherke) low rise, stomak opushten i zapushten ko da je rodila 30-toro djece
-
Smartex
#313 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Davno su Rolling Stones rekli : "You can't always get what you want, but if you try you might just find what you need."[/quote]
Sto bi u prevodu znacilo: Dijaspora je in, a domaci su trube!
Sto bi u prevodu znacilo: Dijaspora je in, a domaci su trube!
-
Mala sirena
#314 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Zao mi je sto sam uvrijedila bilo koga sa svojim komentarom. Uzela sam poprilicno nesretan primjer da opisem sta me nervira. Poenta je trebala biti da me nervira bahato i "raspojasano" ponasanje u dane godisnjeg odmora koji provode u matici, a primjera za to je mnogo. Mogla bih takodjer pisati i sta me nervira kod domicilnih (od istresanja stolnjaka kroz prozor prolaznicima na glavu, bacanja smeca kroz prozor i jos bezbroj primjera koji nisu obiljezja zivota u gradu). Nisam htjela nipodastavati bilo ciji posao.To upotrjebih kao metaforu za ljude koji samo to mogu raditi jer ni svoj jezik ne govore dovoljno dobro. I cijenim sto tesko rade da zarade za sebe i svoje prodice, ali to im ne daje za pravo da budu "glavni" na godisnjem odmoru.
Znam i da ce mi djeca dozivjeti razbijene glave i koljena, mozda slomljenu ruku ili nogu, ali to im se bas i ne mora desavati vec u drugoj godini zivota. Nekako bi trebali sami kroz odrastanje stici do toga, a moje je da ih do tada cuvam, a poslije im pomazem da prezive sve svoje uspijehe i neuspijehe.
Pitanje je vlastitog izbora gdje nam je bolje zivjeti u BiH ili inostranstvu. Uvjek je do nas samih da odredimo kvalitet koj mozemo imati svuda samo ako znamo sta zelimo.
Uglavnom jos jednom izvinjenje.
Znam i da ce mi djeca dozivjeti razbijene glave i koljena, mozda slomljenu ruku ili nogu, ali to im se bas i ne mora desavati vec u drugoj godini zivota. Nekako bi trebali sami kroz odrastanje stici do toga, a moje je da ih do tada cuvam, a poslije im pomazem da prezive sve svoje uspijehe i neuspijehe.
Pitanje je vlastitog izbora gdje nam je bolje zivjeti u BiH ili inostranstvu. Uvjek je do nas samih da odredimo kvalitet koj mozemo imati svuda samo ako znamo sta zelimo.
Uglavnom jos jednom izvinjenje.
-
homar
#315 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Sa otvaranjem Sarajeva i BiH prema Evropi ili ti obratno, otvaranjem Evrope za građane BiH, bit će sve manji amonizitet Sarajlija i Bosanaca prema dijaspori, drugima i drugačijem. Žalosno je sjediti po cijeli dan u kafiću na ferhadiji, posmatrati ko prolazi, lijepiti etikete svakome (ovaj je papak, ovaj je dijasporac, ovaj je seljak, ovaj je ...) i tako u nedogled. Nezaposlenost je naš najveći neprijatelj, ljudi u dokolici svoj um upotrebljavaju za gluposti i nebitne stvari. BiH će biti sretna zemlja kada se svi u njoj budemo osjećali komotno.
- ja_cura_
#316 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
evo jedan svjez primjer sa grbavice:
ispred ulaza, niko, ama bas niko ne parkira svoje auto, jer preko puta jednosmjerne ulice, ima parking (okolina restorana capucino)...
od prije jedno dva dana, jedan "svedjanin" uporno parkira svoj autic volvo (neki novi model, pravo mocan, crne metalik boje... meni sladak
) ... stanari se bunili svaki dan, isli mu na vrata... eno ga, od juce parkira preko puta!
i normalno da ce ovi stanari imati lose iskustvo sa dijasporom, ali su skontali foru kako izaci na kraj s njim, jer ako su naucili domace divljake, mogu i njega!
sutra i meni dolaze moji skandinavci.... konacno!
ispred ulaza, niko, ama bas niko ne parkira svoje auto, jer preko puta jednosmjerne ulice, ima parking (okolina restorana capucino)...
od prije jedno dva dana, jedan "svedjanin" uporno parkira svoj autic volvo (neki novi model, pravo mocan, crne metalik boje... meni sladak
i normalno da ce ovi stanari imati lose iskustvo sa dijasporom, ali su skontali foru kako izaci na kraj s njim, jer ako su naucili domace divljake, mogu i njega!
sutra i meni dolaze moji skandinavci.... konacno!
-
lamija_SA
#317 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Ma u biti me niko ne nervira i nemam nista protiv dijasporaca. Naprotiv zelim da dolaze svake godine u sto vecem broju, sto zbog novca koji ostavljaju, sto zbog jacanja veza sa domovinom. Da ti mali dijasporci ne zaborave ko su i odakle su!
Ipak ima jedna stvar koju sam primjetila kod dijasporaca, a to je njihova sloboda da se u Bosni ponasaju kako im nikada ne bi palo na pamet da se ponasaju u inozemstvu. Kao ovdje sve moze i sve prolazi.
Pa tako sasvim nonšalantno parkiraju na pješački prelaz ili zaustave saobraćaj dok se pozdravljaju sa mogobrojnom rodbinom na sred ceste.
Ipak ima jedna stvar koju sam primjetila kod dijasporaca, a to je njihova sloboda da se u Bosni ponasaju kako im nikada ne bi palo na pamet da se ponasaju u inozemstvu. Kao ovdje sve moze i sve prolazi.
Pa tako sasvim nonšalantno parkiraju na pješački prelaz ili zaustave saobraćaj dok se pozdravljaju sa mogobrojnom rodbinom na sred ceste.
-
*mima*
#318 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Ne smeta mi...ali mi je smijesno.....sinoc ih gledam....hodaju Ferhadijom sa kamerom i snimaju rodnu grudu.....trotoar.... 
-
callmethebreeeze
#319 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
nisi ti bila u svedsvkoj, vidim ja.lamija_SA wrote:
-
mamica papucarka
#320 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
ja ne znam koji je ono fazon u Italji (ili je samo slucaj nekog malo udarenog tipa)
Stoji tip u odjelu , uglacanim cipelama i cvikama na ocima i regulise saobracaj
Semafor radi, pjesaci prelaz je tu, a on stoji na sred srede i fino usmjerava auta. I svi ga slusaju. Mi stali, pa kontamo jel tip malo pometen, ili to tako treba...
btw, nisu to oni ljudi sto stoje pored pjesackog prelaza u vremenu kada djeca idu u skolu i iz skole, nego bas ko policajac, samo u obicnom ekstra odjelu, sa kravatom, cipelama... Komplet obucen ko za kakvog prijema
Stoji tip u odjelu , uglacanim cipelama i cvikama na ocima i regulise saobracaj
btw, nisu to oni ljudi sto stoje pored pjesackog prelaza u vremenu kada djeca idu u skolu i iz skole, nego bas ko policajac, samo u obicnom ekstra odjelu, sa kravatom, cipelama... Komplet obucen ko za kakvog prijema
- tech10
#321 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Mene dijaspora iritira kada se uvali u Merkator i natrpa pune korpe artikala, a najvise toalet papira. 
-
jagode
#322 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
toalet papir u dijaspori je mnogo meksi
il mi se samo cini
-
#323 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Joooj to meni pravo ne dostaje. Da imam balkon ovdje to bi radio svaki danMala sirena wrote:(od istresanja stolnjaka kroz prozor prolaznicima na glavu...
- ahuseino
#324 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Sta fali prozoru?location wrote:Joooj to meni pravo ne dostaje. Da imam balkon ovdje to bi radio svaki danMala sirena wrote:(od istresanja stolnjaka kroz prozor prolaznicima na glavu....
... mislim moze se, nemojmo tako, moze ako hoche...
- tech10
#325 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Ja ga obavezno trehnem onima dole sto sjede u u kahvani.