Partija Bosanaca i Hercegovaca u osnivanju!

Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

Ovoj ideji treba odati priznanje za "shuplju milenijuma" :lol: :lol: :lol:

Cuj partija Bosanaca i Hercegovaca... :lol: :lol: :lol:

Pa bice vas jedno, pa ko zna, mozda cak i 1.000.000 ali samo onih koji se sada iznjasnjavaju kao Bosnjaci tako da u sustinskom smislu nista nece biti dobiveno s tim

Manite se budalestine...
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Rambo-Amadeus wrote:Ovoj ideji treba odati priznanje za "shuplju milenijuma" :lol: :lol: :lol:

Cuj partija Bosanaca i Hercegovaca... :lol: :lol: :lol:

Pa bice vas jedno, pa ko zna, mozda cak i 1.000.000 ali samo onih koji se sada iznjasnjavaju kao Bosnjaci tako da u sustinskom smislu nista nece biti dobiveno s tim

Manite se budalestine...
Tebi je izgleda dobro jer tek sad možeš biti ono što oduvijek si htio... ali pogledaj malo gdje i kako živiš... probaj analizirati zašto je to tako... pročitati koju knjigu, pregledati generale... pa opet pročitati koju knjigu... pa onda pogledati oko sebe i vidjeti kakva auta ljudi voze i ko su ti ljudi, pa opet kako žive neki drugi ljudi koji su tokom agresije bili u logoru, koji su bili mučeni, protjerivani, silovani..... streljani.... istina je jedna nije ih pet, a nikako ne tri... i samo malo pitanje šta je to Bošnjak.... odakle taj termin, kad se prvi put pojavljuje... i šta ti misliš jeli zloupotrebljen od strane vrha SDA... po okončanju agresije ......

A još jedna stvar 1000 000 glasača dobija izbore... jer svega oko 36.% ljudi u prosjeku izlazi na izbore i pri tome glasa za šarolik dijapazon stranaka....
Il znaš li da je svega 12% biračkog tijela izabralo načelnika opštine Novo Sarajevo......
ella_ina

Post by ella_ina »

e cuj budalastine..pa mora da ti spadas u tu kategoriju ljudi koja voza dobra auta i ima po par stanova jer si ocigledno zadovoljan svojim nacinom zivota...
a nije istina da bi u toj partiji bili samo bosnjaci jer ja licno znam ljude iz recimo banja luke koji apsolutno nisu optereceni imenom i vjerom i kojim je kao i meni pun k... djeljenja po tome i dobijanja radnih mjesta na osnovu izjasnjavanja i upisivanja na fakultete po strinama, amidzama isl...
Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

ella_ina wrote:e cuj budalastine..pa mora da ti spadas u tu kategoriju ljudi koja voza dobra auta i ima po par stanova jer si ocigledno zadovoljan svojim nacinom zivota...
a nije istina da bi u toj partiji bili samo bosnjaci jer ja licno znam ljude iz recimo banja luke koji apsolutno nisu optereceni imenom i vjerom i kojim je kao i meni pun k... djeljenja po tome i dobijanja radnih mjesta na osnovu izjasnjavanja i upisivanja na fakultete po strinama, amidzama isl...
Pardon, bila bi mozda jos dva-tri "lojalna" Srbina i Hrvata...

Za ovo o cemu vi pricate ne trebaju se citati knjige, otidjes fino na Pale pa pitas ko hoce da bude Bosanac i Hercegovac, isto tako u Prijedor, Bijeljinu, Laktaše, Doboj,...Z. Mostar, Široki, itd. da ne nabrajam sad

Ne budalite, vama ni sto genocida ne bi pomoglo da shavatite da LJUDI NE ZELE DA BUDU BOSANCI I HERCEGOCI, POGOTOVO DA IH SE STAVLJA U ISTI KOS SA "BOSNJACIMA"...
Jel fino Dodo reko, sad da se raspise referendum RS bi voljom gradjana put Srbije, i u pravu je!

Ovi drugi opet vole Rvacku vise nego mater rodjenu,

i da kad smo vec kod toga za koga navijaju ti vasi silini Bosanci iz Banja Luke i inih gradova kad igra reprezentacija BiH, eto nek na tome pokazu kolike su patriote,

Nikad, zapamtite i to ne radi mene i mijih razmisljanja nego jednostavno zato sto ljudi vjeruju da pripadaju drugim nacionalnim korpusima, a da su od njih samo teritorijalno odvojeni!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Rambo-Amadeus wrote:
ella_ina wrote:e cuj budalastine..pa mora da ti spadas u tu kategoriju ljudi koja voza dobra auta i ima po par stanova jer si ocigledno zadovoljan svojim nacinom zivota...

Za ovo o cemu vi pricate ne trebaju se citati knjige, otidjes fino na Pale pa pitas ko hoce da bude Bosanac i Hercegovac, isto tako u Prijedor, Bijeljinu, Laktaše, Doboj,...Z. Mostar, Široki, itd. da ne nabrajam sad

Ne budalite, vama ni sto genocida ne bi pomoglo da shavatite da LJUDI NE ZELE DA BUDU BOSANCI I HERCEGOCI, POGOTOVO DA IH SE STAVLJA U ISTI KOS SA "BOSNJACIMA"...
Jel fino Dodo reko, sad da se raspise referendum RS bi voljom gradjana put Srbije, i u pravu je!

i da kad smo vec kod toga za koga navijaju ti vasi silini Bosanci iz Banja Luke i inih gradova kad igra reprezentacija BiH, eto nek na tome pokazu kolike su patriote,

Nikad, zapamtite i to ne radi mene i mijih razmisljanja nego jednostavno zato sto ljudi vjeruju da pripadaju drugim nacionalnim korpusima, a da su od njih samo teritorijalno odvojeni!
Mislim da si malo zbunjen i mjesas kruske i jabuke :)
Niko ne trazi od Srba, Hrvata i Bosnjaka da se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci. To nama Bosancima i Hercegovcima nije ni na kraj pameti jer nas Bosanaca i Hercegovaca ima sasvim dovoljno. Nek Srbi, Bosnjaci i Hrvati i ostanu to sto jesu i za sta se izjasnjavaju. Bosanaca i Hercegovaca islamske, katolicke, pravoslavne i drugih vjerskih orjentacija ima sasvim dovoljno. Treba samo krenuti sa tom strankom pa ce ti se sve ostalo samo kazati.
jefferson

Post by jefferson »

Novi_Nick wrote:
Rambo-Amadeus wrote:

Mislim da si malo zbunjen i mjesas kruske i jabuke :)
Niko ne trazi od Srba, Hrvata i Bosnjaka da se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci. To nama Bosancima i Hercegovcima nije ni na kraj pameti jer nas Bosanaca i Hercegovaca ima sasvim dovoljno. Nek Srbi, Bosnjaci i Hrvati i ostanu to sto jesu i za sta se izjasnjavaju. Bosanaca i Hercegovaca islamske, katolicke, pravoslavne i drugih vjerskih orjentacija ima sasvim dovoljno. Treba samo krenuti sa tom strankom pa ce ti se sve ostalo samo kazati.
Pa hocemol mi tu stranku osnovat???
Svi prijedlozi na PM.
uvjek dobar gost

... Sad bez imalo šuplje.... ko hoće da se izrazi kroz postojeće političke stranke ... bujrum mu je... posebno tu mislim na "vodeće" stranke... odnosno one na poziciji... ja se u njih ne bi učlanio nema govora...
Nakon toga ima stranaka i u opoziciji koje na nešto liče... koje odudaraju od šablona... no i one su (po meni ) pretihe... jer ako iko zna šta znači opozicija... mi je nemamo... odnosno ista je pretiha... pretanka... i premutna....

Mislim da je stranka Bosanaca i Hercegovaca... nasušna potreba... jer DOSTA mi je više bošnjaka, hrvata i srba.... njihove demagogije... galame... i čega sve ne... nama trebaju ljudi sa novim idejama, vizijama, ljudi sa čistim obrazom... i ljudi koji ne gledaju na vlastitu kesu već opšte dobro...
Inicijativni odbor stranke bi se mogao sastojati iz dva djela... jedan da čini populacija iz BiH, a drugi... ljudi iz dijaspore....

Ovo sve tipkam iz dobre namjere... nije da ja ne bih bio u LDS-u, BPS-u... GDS-u.... ili ili... no mislim da bi najbolji efekat na pupulaciju toliko puta razočaranu i izvarano bio osnivanje sasvim nove politiučke stranke.....

Isi sam i spreman sam da radim na bilo koji način... jer ovoga svega oko mene mi je pun nos......

Ja sam ZA:.....
mavcs

Post by mavcs »

E bas kontam u koju partiju da se uclanim, ove postojece su fakat pohabane :D Gorazdak hajde da vidimo tu inicijativu kako stoje stvari trenutno?
ella_ina

Post by ella_ina »

uvjek dobar gost wrote:... Sad bez imalo šuplje.... ko hoće da se izrazi kroz postojeće političke stranke ... bujrum mu je... posebno tu mislim na "vodeće" stranke... odnosno one na poziciji... ja se u njih ne bi učlanio nema govora...
Nakon toga ima stranaka i u opoziciji koje na nešto liče... koje odudaraju od šablona... no i one su (po meni ) pretihe... jer ako iko zna šta znači opozicija... mi je nemamo... odnosno ista je pretiha... pretanka... i premutna....

Mislim da je stranka Bosanaca i Hercegovaca... nasušna potreba... jer DOSTA mi je više bošnjaka, hrvata i srba.... njihove demagogije... galame... i čega sve ne... nama trebaju ljudi sa novim idejama, vizijama, ljudi sa čistim obrazom... i ljudi koji ne gledaju na vlastitu kesu već opšte dobro...
Inicijativni odbor stranke bi se mogao sastojati iz dva djela... jedan da čini populacija iz BiH, a drugi... ljudi iz dijaspore....

Ovo sve tipkam iz dobre namjere... nije da ja ne bih bio u LDS-u, BPS-u... GDS-u.... ili ili... no mislim da bi najbolji efekat na pupulaciju toliko puta razočaranu i izvarano bio osnivanje sasvim nove politiučke stranke.....

Isi sam i spreman sam da radim na bilo koji način... jer ovoga svega oko mene mi je pun nos......

jedina stvar u kojo se ne slazem je ova u vezi sa dijasporom...
mene da se pita svi koji su otisli i nisu se vratili tj nemaju mjesto boravka u BiH unazad 5 godina oduzela bih im pravo glasa....
mozda se necete sloziti samnom, ali zasto neko ko zivi u njemackoj npr i dolazi u BiH na godišnji odmor ima pravo i moze da odlucuje o tome ko ce biti na vlasti...znaci on odtamo kroji sudbinu meni (nama) koja sam ovdje...nema smisla...
uvjek dobar gost

ella_ina wrote:
uvjek dobar gost wrote:... Sad bez imalo šuplje.... ko hoće da se izrazi kroz postojeće političke stranke ... bujrum mu je... posebno tu mislim na "vodeće" stranke... odnosno one na poziciji... ja se u njih ne bi učlanio nema govora...

jedina stvar u kojo se ne slazem je ova u vezi sa dijasporom...
mene da se pita svi koji su otisli i nisu se vratili tj nemaju mjesto boravka u BiH unazad 5 godina oduzela bih im pravo glasa....
mozda se necete sloziti samnom, ali zasto neko ko zivi u njemackoj npr i dolazi u BiH na godišnji odmor ima pravo i moze da odlucuje o tome ko ce biti na vlasti...znaci on odtamo kroji sudbinu meni (nama) koja sam ovdje...nema smisla...
... to sa glasanjem... ljudi iz dijaspore... donekle i ja se slažem... no činjenica je da je previše ljudi otjerano iz BiH... da je privući njih... njihovu energiju... ideje... i sve ono dobro... mislim ovoj zemlji i nama to treba.. htjeli priznati to ili ne... sa dijasporom smo jači... nego bez nje....

Mislim da su ljudi koji su protjerani iz BiH..... puni ideja, energije i čega sve ne... njih ja nekad nazivam mozgom koji je otjeran iz zemlje....toliko ima ljudi koji su nam pomagali kad nam je najteže bilo... koji i danas pomažu ... novac iz dijaspore kupuje socijalni mir u zemlji... ja sam ZA učešće dijaspore.... bez obzira ... kakvu mi predstavu imali o nekom njenom dijelu...
ella_ina

Post by ella_ina »

jesu puni oni energije...ali pogledaj izbore i za koga dijaspora glasa...samo za nacionalisticke stranke....po principu svak za svoje...pa i kad dodju ovdje vece su patriote od nas...ja nisam za da oni glasaju...ali posto se to nece promjeniti dok MI ne dodjemo na vlast onda daj da ih iskoristimo na neki način :D :sax:
sarkić ajid-paša

Post by sarkić ajid-paša »

Posto sam ja pobornik ideje organizovanja Bosanaca i Hercegovaca ja predlazem da se prvo osnuje udruzenje gradjanja Bosanaca i Hercegovaca.To je puno jednostavnije i ima niz prednosti u odnosu na politicku partiju, partija bi bila u drugoj fazi.
UG je legalno i pruza u startu niz prednosti zbog financiranja osnovnih troskova.Kao udruzenje mozete aplicirati na razne fondove i traziti donatore.Vecina bi morala raditi volonterski a radilo bi se u nekoliko faza.
U prvoj fazi skupljali bi se clanovi izdavanjem clanskih karata, bila bi web stranica i sirila bi se mreze sirom BIH. To je bitno jer bi brzo realno shvatili koliko takva partija ima potencijalnih biraca-clanova.
Kroz rad bi se profilirali ljudi i vidjelo bi se ko su pravi kadrovi za jednu takvu partiju u buducnosti.Treba pronaci sredstva za propagandni materijal, radijske emisije, okrugle stolove, tribine itd...To je proces koji bi trajao sigurno dvije godine.Ko u te dvije godine bude aktivan znaci da je istinski pobornik ideje a ne licnog interesa.
Velika je vjerovatnoca da bi se naslo donatora i medju domacim firmama barem za ovaj propagandni materijal, gorivo i slicno.
To je u biti proces javnog zagovaranja za jednu ideju.
Ako se nakon dvije godine ocigledno vidi po pristupnicama da ima dobar broj clanova onda bi se moglo preci u politicku partiju.Tad bi vec imali rukovodstvo,organizaciju i iskustvo za vodjenje partije. Aktivnosti teoretski mogu pokazati i da nema dovoljno clanstva i sve bi moralo ostati na udruzenju.

Jedno od bitnih aktivnosti bilo bi vrsenje pritiska na politicare da u Ustav ugrade pravo ljudi da se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.To je lakse odraditi kao udruzenje, mozete pisati peticuju i slicno.
Biracko tjelo partije BIH nalazi se unutar birackih tjela sadasnjih stranaka, zato netreba izbjegavati saradnju sa clanovima drugih stranaka,odnosno treba iste motivisati da postanu clanovi udruzenja BIH.

Osnivanjem udruzenja u startu se izbjegavaju sve komplikacije koje postoje kod osnivanja politicke partije.
vafenur

Post by vafenur »

Nije lose ovo sto kaze adi62. Medjutim, cini se da ovdje kod nas bas nista nije moguce cak i ono sto izgleda veoma izvodljivo. Naime, ovu semu koju adi predlaze koristile su vec neke stranke kad su se osnivale. Najsvjeziji primjer je Pokret za promjene - PZP. Bas su ovako uradili - sve kako Adi predlaze, pa ... gdje su sada?
uvjek dobar gost

Izvodljivo je nego šta.... konkretno i pozitivno.. samo je bitno da se krene.. ispoljavati (ispuštati) pozitivna energija i onda je niko neće moći zaustaviti.... ova negativa nas ugušu, neda nikom da se izrazi, a u ljudima u startu uništava ono najbolje....

Samo je bitno da se sa riječi pređe na djela...
Pravi Bosanceros

Post by Pravi Bosanceros »

Jel neko od vas ikada na bilo koji nacin organizovao nekoliko hiljada ljudi?

Znate li vi koliko kosta rad jedne kancelarije bilo gdje u BiH?

Pretpostavljam da ovako ambiciozno zamisljen projekat ima i odgovore na pitanja koliko to sve kosta? Odakle ce se finansirati stranka bar dok ne postane parlamentarna na bilo kom nivou u sta sumnjam?

Razmislja li iko o tehničkoj strani cijele price? Super je sto ljudi imaju dobre ideje, ali treba biti mnogo realniji.

Ljudi imaju milion problema da osnuju nevladinu organizaciju, da okupe ljude, da stvore uslove za rad, a vi o osnivanju stranke pricate kao da je to maciji kasalj.
sarkić ajid-paša

Post by sarkić ajid-paša »

Ljudi imaju milion problema da osnuju nevladinu organizaciju
Za NVO treba tri osobe i 120 KM, STATUT i to sve predas u kantonalno ministarstvo pravde. Nema tu nikakvih problema, to je tehnicko pitanje.
vafenur

Post by vafenur »

Upravo zbog ovoga sto Pravi Bosanceros pise ja sam predlozio nesto konkretno, a sad to jos vise konkretizujem; ZAREDAJMO PO OVIM MALIM GRADJANSKIM STRANKAMA, nabrojao sam ih par puta prije, RAZGOVARAJMO SA NJIHOVIM PREDSJEDNICIMA I RUKOVODSTVOM - IZLOZIMO IM NASE IDEJE I VIDIMO NJIHOVE REAKCIJE. Nakon toga odlucimo sa kojom od tih stranaka mozemo dalje koristeci, naravno njihovu infrastrukturu.
Pravi Bosanceros

Post by Pravi Bosanceros »

adi62 wrote:
Ljudi imaju milion problema da osnuju nevladinu organizaciju
Za NVO treba tri osobe i 120 KM, STATUT i to sve predas u kantonalno ministarstvo pravde. Nema tu nikakvih problema, to je tehnicko pitanje.
Ti vala ko ovi nasi politicari, od citave recenice izvadis dio koji ti se svidja i onda ko nesto komentarises. U redu je, vidimo da znas proceduru za registraciju NVO, ali to nije poenta mog posta...
senads

#319 Pod Hitno

Post by senads »

S obzirom da sam kao relativno mlad covjek ( 27 godina imao 1991.)godine usao u politiku ( reformske snage),a potom 1996.g. nastavio u Selimovoj UBSD, pravio kampanje i bio biran,aktivno ucestvovao u raznim koalicijama i da odlicno i licno poznajem mnoge "politicare", to je jedino sto se moze desiti u BiH.Na jednom od foruma sam napisao: "Jedini nacin da se ova zamlja izvuce iz kandzi profesionalnih politicara ( sto ja nikad nisam bio) je da izabere svaka nacija svoje najbolje predstavnike iz reda mladih i obrazovanih ljudi,intelektualaca, javnih licnosti,izbjeglica,penzionera,demobilisanih boraca svih armija,nezaposlenih itd, a bez ijednog politicara,
po recimo 50 predstavnika, plus 50 onih koji se smatraju Bosancima i Hercegovcima ( danas su to ostali), i da ti ljudi naprave novi ustav i naprave konacno konsenzus u ovoj drzavi.
Podrzavam ovu inicijativu i stojim Vam na raspolaganju.
senads

#320 Pod Hitno

Post by senads »

S obzirom da sam kao relativno mlad covjek ( 27 godina imao 1991.)godine usao u politiku ( reformske snage),a potom 1996.g. nastavio u Selimovoj UBSD, pravio kampanje i bio biran,aktivno ucestvovao u raznim koalicijama i da odlicno i licno poznajem mnoge "politicare", to je jedino sto se moze desiti u BiH.Na jednom od foruma sam napisao: "Jedini nacin da se ova zamlja izvuce iz kandzi profesionalnih politicara ( sto ja nikad nisam bio) je da izabere svaka nacija svoje najbolje predstavnike iz reda mladih i obrazovanih ljudi,intelektualaca, javnih licnosti,izbjeglica,penzionera,demobilisanih boraca svih armija,nezaposlenih itd, a bez ijednog politicara,
po recimo 50 predstavnika, plus 50 onih koji se smatraju Bosancima i Hercegovcima ( danas su to ostali), i da ti ljudi naprave novi ustav i naprave konacno konsenzus u ovoj drzavi.
Mislim da mogu puno pomoci.
senads

#321 Pod Hitno

Post by senads »

senads

#322 Pod Hitno

Post by senads »

Prayer

Post by Prayer »

e nemoj te bez mene, ni slucajno!!!
potpisujem!!!
senads

Post by senads »

vafenur wrote:Nije lose ovo sto kaze adi62. Medjutim, cini se da ovdje kod nas bas nista nije moguce cak i ono sto izgleda veoma izvodljivo. Naime, ovu semu koju adi predlaze koristile su vec neke stranke kad su se osnivale. Najsvjeziji primjer je Pokret za promjene - PZP. Bas su ovako uradili - sve kako Adi predlaze, pa ... gdje su sada?
Adi pogledaj moju inicijativu naBHforumu.Ista je,ali slucajno.Takvu sam postavio i na pincom forumu,hrvatskom i forumu nezavisnih novina.Postavio sam i ankete.Mogu ti reci da je ljudima dosta ovakve politike,ali su vrlo nepovjerljivi.
Ja sam predlozio da oni koji zele da daju svoje e-mail adrese i da se napravi inicijativni odbor,skupstina i da se prije opstinskih izbora napravi stranka.
artzy

#325 Re: Partija Bosanaca i Hercegovaca

Post by artzy »

Tvrko XXI wrote:Tema je izuzetna u potpunosti podrzavam stavove koje je ukratko elaborirao finta. Ja sam jos i radikalniji (ponekad je dobro imati i ekstremno Bosansko nacionalno krilo unutar partije).
Nema potrebe za bojazan da ce za tu partiju glasati tzv. bosnajci. Glasat ce GRADJANI koji su rodjeni, zive i rade na geografskoj teritoriji koja se zove Bosna i Hercegovina. Logicno je da na toj teritoriji postoji samo jedna jedina drzava, medjunarodno priznata, svima znana Bosna i Hercegovina. U njoj po toj logici mogu zivjeti Bosanci/Hercegovci i ostali. Nzalost u zadnjem desetljecu drzavom vladaju ovi ostali (tzv. bosnajaci, tzv. srbi i tzv. hrvati) ali to neprirodno stanje se da i mora promjenitii. U svim drzavama svjeta nacioanlnost se veze za drzavnost tako da u USA zive Amerikanci, u Madjarskoj Madjari, u Bugarskoj Bugari u Hrvatskoj Hrvati itd. Sto znaci da u Bosni i Hercegovini zive iskljucivo Bosanci i naravno ostali kao nacionalne manjine kojima se grantiraju sva ljudska i civilizacijska prava. Logicne stvari su jedine ispravne i savim je normalno da kada se izjasnite kao Bosanac ne budete svrstani u rubriku "neopredjeljen" ili "ostali", Nacionalnost Bosanac je općeprihvaćena i u nasem susjedstvu/komsiluku u verbalnoj komunikaciji. Do sada nisam dozivio da me neko u Hrvatskoj ili Srbiji oslovio kao pripadnika jednog od tri tzv. konstutivna naroda (konstutivna kakva glupost, a kakvi su to nekonstutivni narodi?). Bez obzira na vjerska uvjerenja, boju koze, kada predjete Savu ili Drinu vi ste Bosanci ili Bosnian ako zagazite u izvan slavenska govorna podrucija.
Nista od partije dok nemas dvadesetak pravoslavnih iz Banja Luke i dvadesetak katolika iz zapadnog dijela Mostara u njoj.
Post Reply