Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- pezzar
#301 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nevezano za Atiker, 20.02. stupila na snagu nova uredba o iznosu naknada za korištenje cesta. "Stručnjaci" uveli dodatnu naknadu za vozila koja koriste LPG i CNG u iznosu od 76,8 KM. Ukupni iznos zavisi od zapremine motora, naprimjer za 1800 ccm je oko 130 KM, umjesto dosadašnjih 60 KM.
Stimulativna mjera, nema šta.
-
TheGodfather001
#302 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Izvor?pezzar wrote:Nevezano za Atiker, 20.02. stupila na snagu nova uredba o iznosu naknada za korištenje cesta. "Stručnjaci" uveli dodatnu naknadu za vozila koja koriste LPG i CNG u iznosu od 76,8 KM. Ukupni iznos zavisi od zapremine motora, naprimjer za 1800 ccm je oko 130 KM, umjesto dosadašnjih 60 KM.
- muha_sa
#303 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
u ovoj vukojebini je sve moguceTheGodfather001 wrote:Izvor?pezzar wrote:Nevezano za Atiker, 20.02. stupila na snagu nova uredba o iznosu naknada za korištenje cesta. "Stručnjaci" uveli dodatnu naknadu za vozila koja koriste LPG i CNG u iznosu od 76,8 KM. Ukupni iznos zavisi od zapremine motora, naprimjer za 1800 ccm je oko 130 KM, umjesto dosadašnjih 60 KM.
što se tice tog prvog servisa to je--bar ja tako mislim--samo pregled koji se ne naplacuje.
sretno
-
TheGodfather001
#304 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ako su natakarili na LPG i CNG, šta li su smislili za dizel i benzin agregate?? Idioti!muha_sa wrote:u ovoj vukojebini je sve moguceTheGodfather001 wrote:Izvor?pezzar wrote:Nevezano za Atiker, 20.02. stupila na snagu nova uredba o iznosu naknada za korištenje cesta. "Stručnjaci" uveli dodatnu naknadu za vozila koja koriste LPG i CNG u iznosu od 76,8 KM. Ukupni iznos zavisi od zapremine motora, naprimjer za 1800 ccm je oko 130 KM, umjesto dosadašnjih 60 KM.
Stimulativna mjera, nema šta.umjesto da te stimulišu oni ti se na vrat natakare
![]()
što se tice tog prvog servisa to je--bar ja tako mislim--samo pregled koji se ne naplacuje.
sretnobit ceš više nego zadovoljan
Hvala @muha. I ja se nadam nekom finansijskom olakšanju, sada me ubi potrošnja benzina 13l/100km a auto od 105 KS, ubij me ako znam na šta potroši.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#305 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ponasanje je dobro, nema nekih velikih oscilacija, s tim da sam prvi put primijetio da prebacuje na benzin ako ga bas przis. Prvi servis sam radio zamjenu membrana i eventualno došetelovanje, bilo je oko 50 KM.TheGodfather001 wrote:
Super. Hvala na informaciji. Bitno mi je ponašanje auta nakon ugradnje i naravno servisiranje. Koliko košta taj prvi servis, ak' se smije znati?
Last edited by _BataZiv_0809 on 05/03/2015 14:13, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#306 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kod mene je bas 1,8pezzar wrote:Nevezano za Atiker, 20.02. stupila na snagu nova uredba o iznosu naknada za korištenje cesta. "Stručnjaci" uveli dodatnu naknadu za vozila koja koriste LPG i CNG u iznosu od 76,8 KM. Ukupni iznos zavisi od zapremine motora, naprimjer za 1800 ccm je oko 130 KM, umjesto dosadašnjih 60 KM.
-
NediM17
#307 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja sam ugradio kod njih u augustu, i to u centrali u Malinama (Zivinicama), sve je radilo super do unazad mjesec-dva. Prvo bi se auto ugasi nekad na prebacivanju, kada su napolju bili minusi, pa sam to mislio da je to do minusa, a i rijetko bi se desi. A onda u zadnjih mjesec se gasi svako prebacivanje, nekada i po tri puta zaredom, bas je znalo biti problematicno, pogotovo ako se desi u raskrsnici, kada prebacuje u voznji, proguta knedlu i nastavi dalje normalno. Jos prije par dana odem u Strojorad u taj novi servis, vakat da se mijenjaju filteri, hajde kontam mozda je i do toga, nisam ih htio peglati sa ovim sto se gasi, jer su radili neki auto, rekoh jos momku da pogleda na kompjuteru jesu li svi parametri O.K., rece on da jesu.TheGodfather001 wrote:Drugovi i drugarice,
Ima li iko iskustva sa plinskim instalacijama koje ugrađuje Atiker, nedavno otvorena poslovnica u Strojoradu? Naručio sam se za ugradnju naredne sedmice, i čovjek me "nagovorio" na najskuplju sekvent varijantu od 920KM sa nekim OBD-om(??!!) i toro bocom + atest 170KM. Moto je Renoov 1.6 16v 77kw.
Pozz
Medjutim, problem i dalje prisutan u sve vecoj i vecoj mjeri. Na kraju mi pukne film 1. marta i odem u DARKOM, jer su i oni Atiker ovlasteni servis, i ljudi nadju gresaka i gresaka.
MAP senzor ispred filtera gasne faze, klosarske selne na sve strane, crijeva koja idu od dizni na usis neravnomjerna i dugacka, dizne vise na crijevu od plina, nisu uopce pricvrscene nicim, srede te sitnice, medjutim situacija ista. Kad im se oslobodio laptop, pogledaju parametre, pritisak plina ovako 3 bara, a treba da bude 1-1.5 bar, kazu isparivac, promijene, urade mi update softvera plinskog ECU-a, ponovnu kalibraciju, i evo auto sad radi i salta kao sat.
DARKOM
Inace momak u DARKOM-u kaze da su Atiker dizne vrhunska roba, kompjuter solidan, a isparivaci teska karina.
P.S. Prvi servis kosta 15KM, mijenja se filter gasne faze. Imas 200 radnih sati ili 10.000km do prvog servisa, pa sta prije, pisti 25x kada gasis auto, nakon toga vise ne da da se vozi na LPG uopce.
- pezzar
#308 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Službeni list FBiH, br. 16/2015TheGodfather001 wrote:Izvor?pezzar wrote:Nevezano za Atiker, 20.02. stupila na snagu nova uredba o iznosu naknada za korištenje cesta. "Stručnjaci" uveli dodatnu naknadu za vozila koja koriste LPG i CNG u iznosu od 76,8 KM. Ukupni iznos zavisi od zapremine motora, naprimjer za 1800 ccm je oko 130 KM, umjesto dosadašnjih 60 KM.
-
TheGodfather001
#309 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
@Bata hvala na informacijama.
@Ned - druže pa kakva je to ugradnja? Amaterski ugrađeno... Da mi se to desi, vala bi me dobro zapamtili, treba da izgori auto zbog amatera.
@pezzar-baš ću pogledati to... lopovi!
@Ned - druže pa kakva je to ugradnja? Amaterski ugrađeno... Da mi se to desi, vala bi me dobro zapamtili, treba da izgori auto zbog amatera.
@pezzar-baš ću pogledati to... lopovi!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#310 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja sam imao sumnju prema Atikeru, doduse najvise sto nije talijanskog porijekla, ali eto postao je masovan, sto moze biti samo dobro radi cijene odrzavanja, ali do sada nisam cuo za ovakvu analizu. Mogu li ocekivati neke probleme sa isparivacem i moze li se on mijenjati? Kako se manifestuju problemi?NediM17 wrote:
Inace momak u DARKOM-u kaze da su Atiker dizne vrhunska roba, kompjuter solidan, a isparivaci teska karina.
P.S. Prvi servis kosta 15KM, mijenja se filter gasne faze. Imas 200 radnih sati ili 10.000km do prvog servisa, pa sta prije, pisti 25x kada gasis auto, nakon toga vise ne da da se vozi na LPG uopce.
- muha_sa
#311 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ako su natakarili na LPG i CNG, šta li su smislili za dizel i benzin agregate?? Idioti!TheGodfather001 wrote:
Hvala @muha. I ja se nadam nekom finansijskom olakšanju, sada me ubi potrošnja benzina 13l/100km a auto od 105 KS, ubij me ako znam na šta potroši.
vidjet ceš rahatluka
samo nemoj ko Bata--svugdje plin 70. 80 a on ode na Energopetrol pa naspe za marku po litru
-
TheGodfather001
#312 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
vidjet ceš rahatlukamuha_sa wrote:Ako su natakarili na LPG i CNG, šta li su smislili za dizel i benzin agregate?? Idioti!TheGodfather001 wrote:
samo nemoj ko Bata--svugdje plin 70. 80 a on ode na Energopetrol pa naspe za marku po litru
Jedva čekam, kao u dobra stara vremena, ...hiljada krugova po gradu
-
TheGodfather001
#313 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
ja mislim da je NediM-u promijenjen isparivač i od tada nema problema..._BataZiv_0809 wrote:Ja sam imao sumnju prema Atikeru, doduse najvise sto nije talijanskog porijekla, ali eto postao je masovan, sto moze biti samo dobro radi cijene odrzavanja, ali do sada nisam cuo za ovakvu analizu. Mogu li ocekivati neke probleme sa isparivacem i moze li se on mijenjati? Kako se manifestuju problemi?NediM17 wrote:
- muha_sa
#314 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
tvoj izbor gdje ceš sipat, al probaj na više njihTheGodfather001 wrote:
Jedva čekam, kao u dobra stara vremena, ...hiljada krugova po graduProming mi je blizu, pa ću vjerovatno tamo sipati
![]()
-
petardom pocesljan
#315 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
@ TheGodfather001 Sigurno ces se urahatiti sa plinom, a taj 1,6 super podnosi plin, jedno vrijeme cak i dolazio sa fabricki ugradjenom instalacijom tako da s te strane nemoras da brines. A puno je ljepsi osjecaj doci na pumpu i kazes napuni do vrha a ono izdje vise goriva nego sto platis. I trazi da ti stave najvecu bocu sto moze stane, ako ti Megan onda komotno stane boca od 54 litra kapaciteta, ako je scenic i ta boca moze stati ali ce ko nesto viriti pa onda ugrade onu manju od 48 litara kapaciteta da nebi malo strsila u u gepeku. I preporuka uvijek drzi oko pola rezervoara benzina zbog benzinske pumpe jer ako je blize rezervi ista ode u vjecita lovista.
-
TheGodfather001
#316 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Korisna informacija. Ja sam potpuni laik i kolege mi savjetuju razna mjesta za LPG, počev od raskrsnice na Vojkovićima, Proming-a, i sl, ali o tome nakon ugradnje.muha_sa wrote:tvoj izbor gdje ceš sipat, al probaj na više njihTheGodfather001 wrote:
Jedva čekam, kao u dobra stara vremena, ...hiljada krugova po graduProming mi je blizu, pa ću vjerovatno tamo sipati
![]()
sipo sam na Promingu--sad sam promjeno--nasuo na Petrolu u Briješcu--zadovoljan kvalitetom a bogme i cijenom--0,76
- muha_sa
#317 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
ima razlike od pumpe do pumpe---vidjet ceš.TheGodfather001 wrote:Korisna informacija. Ja sam potpuni laik i kolege mi savjetuju razna mjesta za LPG, počev od raskrsnice na Vojkovićima, Proming-a, i sl, ali o tome nakon ugradnje.muha_sa wrote:tvoj izbor gdje ceš sipat, al probaj na više njihTheGodfather001 wrote:
![]()
sipo sam na Promingu--sad sam promjeno--nasuo na Petrolu u Briješcu--zadovoljan kvalitetom a bogme i cijenom--0,76
još jednom--nek je sa srecom i javni nam utiske
-
petardom pocesljan
#318 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Sa BIHAMK clanskom dodje 0,70 na Petrolu, a meni u DARKOM-u je momak skrenuo paznju da izbjegavam Proming jer mu je kao doslo par auta koji su imali problema sa plinom koji su nasuli kod njih. I ja sam na Promingu sipao i nikad nikakvih problema, pa je vrlo moguce da je jedna tura loseg plina naletila eto posla za plinadjije.muha_sa wrote:tvoj izbor gdje ceš sipat, al probaj na više njihTheGodfather001 wrote:
![]()
-
TheGodfather001
#319 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja se nadam uštedi, kao što sam već rekao, ubi me potrošnja, a stil vožnje niti je niti može biti agresivan ili slično.petardom pocesljan wrote:@ TheGodfather001 Sigurno ces se urahatiti sa plinom, a taj 1,6 super podnosi plin, jedno vrijeme cak i dolazio sa fabricki ugradjenom instalacijom tako da s te strane nemoras da brines. A puno je ljepsi osjecaj doci na pumpu i kazes napuni do vrha a ono izdje vise goriva nego sto platis. I trazi da ti stave najvecu bocu sto moze stane, ako ti Megan onda komotno stane boca od 54 litra kapaciteta, ako je scenic i ta boca moze stati ali ce ko nesto viriti pa onda ugrade onu manju od 48 litara kapaciteta da nebi malo strsila u u gepeku. I preporuka uvijek drzi oko pola rezervoara benzina zbog benzinske pumpe jer ako je blize rezervi ista ode u vjecita lovista.
Putem telefona su mi rekli da će na licu mjesta, izmjeriti dubinu za toroidnu bocu, pa će odlučiti koju će staviti, ali ću insistirati na najvećoj zapremini, naravno da ne ide na uštrb prostora u gepeku jer nisu plin još ugrađivali (navodno) u Dacia Duster pa ne mogu mi odgovoriti odmah. A benzin i sada držim uvijek polu-punim ili polu-praznim
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#320 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Muha beg mojmuha_sa wrote:
vidjet ceš rahatluka![]()
samo nemoj ko Bata--svugdje plin 70. 80 a on ode na Energopetrol pa naspe za marku po litru![]()
Sta cu kad ne punim do vrha, a momacki zivot me nanese cesto u mjesta gdje nema druge pumpe osim EP
-
TheGodfather001
#321 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
[quote="muha_sa ima razlike od pumpe do pumpe---vidjet ceš.
[/quote]
Hvala. I naravno, javljam se iza petka 13-og sa utiscima
I hvala svima koji danas iznijeli objektivne savjete i opažanja, meni je pomoglo i učvrstilo stav prema LPGu, nadam se da će još nekome pomoći.
Čuvajte se
Hvala. I naravno, javljam se iza petka 13-og sa utiscima
I hvala svima koji danas iznijeli objektivne savjete i opažanja, meni je pomoglo i učvrstilo stav prema LPGu, nadam se da će još nekome pomoći.
Čuvajte se
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#322 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
BIHAMK kartica obavezno. Isplati se brzo na Petrolu.
Inace sad ce godina dana kako sam na plinu i ukoliko je moja racunica tacna, vrlo brzo ce se razlika u cijeni isplatiti
Inace sad ce godina dana kako sam na plinu i ukoliko je moja racunica tacna, vrlo brzo ce se razlika u cijeni isplatiti
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#323 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Puno srece. LPG je zakon.TheGodfather001 wrote: Korisna informacija. Ja sam potpuni laik i kolege mi savjetuju razna mjesta za LPG, počev od raskrsnice na Vojkovićima, Proming-a, i sl, ali o tome nakon ugradnje.
I mene je dugo klao benzin, cak sam dosao do toga da prodam auto. A onda kad sam na piku vidio sta ljudi nude u zamjenu i koliko para, rekao sam, ko Zdravko Mamic, "e neces razbojnice"
Znam svoje auto u dusu, i bolje u njega staviti plin, nego kupovati neku grobnicu i o jadu se zabavit.
-
TheGodfather001
#324 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
_BataZiv_0809 wrote:Puno srece. LPG je zakon.TheGodfather001 wrote: Korisna informacija. Ja sam potpuni laik i kolege mi savjetuju razna mjesta za LPG, počev od raskrsnice na Vojkovićima, Proming-a, i sl, ali o tome nakon ugradnje.
I mene je dugo klao benzin, cak sam dosao do toga da prodam auto. A onda kad sam na piku vidio sta ljudi nude u zamjenu i koliko para, rekao sam, ko Zdravko Mamic, "e neces razbojnice"![]()
Znam svoje auto u dusu, i bolje u njega staviti plin, nego kupovati neku grobnicu i o jadu se zabavit.
Kao da citam svoje riječi, isto sam i pokušao stavio auto na prodaju, nudili me nezatrpane grobove, a što kažeš moje auto u dušu znam i kako je održavano i koliko će meni još trajati sa mojim ophođenjem. I danas presječem, nazovem Atiker, i ostatak je historija
Hvala još jednom na savjetima. Javljam utiske!
-
petardom pocesljan
#325 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Mozda im je to i prvo vozilo koje ce im doci na ugradnju ali samo sto veca boca zbog autonomije a za info ja sam prelazio oko 500 km otvorene ceste i gradske oko 320 sa otprilike 36 litara plina to je bilo prethodno auto sa baklavom i 1,4 motor. A sad po gradu izbacim oko 380- 400 km sa oko 45 litara plina, a isto je baklava monovolumen sa 1,6 motortorom i 115 KM i jednim viskaTheGodfather001 wrote:Ja se nadam uštedi, kao što sam već rekao, ubi me potrošnja, a stil vožnje niti je niti može biti agresivan ili slično.petardom pocesljan wrote:@ TheGodfather001 Sigurno ces se urahatiti sa plinom, a taj 1,6 super podnosi plin, jedno vrijeme cak i dolazio sa fabricki ugradjenom instalacijom tako da s te strane nemoras da brines. A puno je ljepsi osjecaj doci na pumpu i kazes napuni do vrha a ono izdje vise goriva nego sto platis. I trazi da ti stave najvecu bocu sto moze stane, ako ti Megan onda komotno stane boca od 54 litra kapaciteta, ako je scenic i ta boca moze stati ali ce ko nesto viriti pa onda ugrade onu manju od 48 litara kapaciteta da nebi malo strsila u u gepeku. I preporuka uvijek drzi oko pola rezervoara benzina zbog benzinske pumpe jer ako je blize rezervi ista ode u vjecita lovista.
Putem telefona su mi rekli da će na licu mjesta, izmjeriti dubinu za toroidnu bocu, pa će odlučiti koju će staviti, ali ću insistirati na najvećoj zapremini, naravno da ne ide na uštrb prostora u gepeku jer nisu plin još ugrađivali (navodno) u Dacia Duster pa ne mogu mi odgovoriti odmah. A benzin i sada držim uvijek polu-punim ili polu-praznimJedva čekam da bude veća cifra LPGa nego novca