Kur'anske mudzize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#301 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Invincible wrote:Ima li Smrle u Kur'anu išta vezano za područje Balkana, spominju li se Ilija Izmetbegović, njegov sin Bake, Laktašenko, vojvoda Vojo,evropski početnik Vule,Toma grobar, Njofra i kompanija?
Previse su to male bezznacajne ribice da bi se spominjali u Kur'anu. A evo i da se spominju nista to tebe nebi promijenilo u pogledu Kur'ana.
Smrcak15

#302 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Da nastavimo sa Kur'anskim cudima

Nebo koje nas stiti

21:32. I učinili smo nebo svodom zaštićenim; a a oni su od znakova njegovih odvraćeni.

Kad pogledamo ovako na suho u nebesa i ja tebi kazem, ovo gore nebo cisto iznad nas ima zasticujuce karakteristike za nas, stiti nas od nesta
Image

Dali ista ukazuje vidljivo na nebu da nas stiti od nesta sa izvana? nista

Pa sta je to sto nas stiti?

Van Allenovi pojasevi koji nas stite od Suncevih solarnih erupcija i stetnih cestica iz sunca
Image

Ozonski omotac oko zemlje, stiti nas od stetnog zracenja sa sunca
Image

Zemljina atmosfera koja sagorijeva male mateore,bez te atmosfere nebi moguc bio zivot jer bi meteori resetali zemlju kao mitraljez rafalisanjem
Image

video koji detaljno objasnjava ajet kroz nauku

I onda nakon svih ovih cinjenica sshvatimo da je ajet naucno cudo.
Smrcak15

#303 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Neutronske zvijezde – Pulsari u Kur'anu

Image

Sura Et-Tarik počinje neobičnom zakletvom:

86:1. Tako mi neba i Onog koji udara,
86:2. A šta znaš ti šta je Taj koji kuca,
86:3. Zvijezda prodorna!

U rječnicima arapskog jezika naći ćemo da tarik označava onog koji kuca, koji udara, koji kuje, lupa.

Nedžm označava zvijezdu.

Sakib označava onog koji buši, prodire.

Allah dž.š. se dakle zaklinje zvijezdom (nedžm), koja proizvodi impulse nalik na udare ili kucanje (tarik), istovremeno odašiljući gigantske bljeskove svjetlosti, radio talasa, gama ili X zraka (sakib) koji probusuju materiju!

Znamo koliko i kako su prodorni gama zraci, X zraci, radio talasi i svjetlost!

Kakva je to zvijezda koja se tako ponaša?

Ovakva svojstva astronomi pripisuju samo neutronskim zvijezdama. Neutronske zvijezde se odlikuju velikom gustoćom i strahovito velikim brzinama rotacije, od jednog obrtaja u nekoliko sekundi do jednog obrtaja u 1,56 milisekundi! Takve zvijezde nazivaju se pulsari! Iz dva magnetna pola pulsara izbija mlaz čestica ispod brzine svjetlosti. Ove čestice proizvode veoma močni mlaz svjetlosti, radio talasa, X ili gama zraka. Taj mlaz sječe nebo kao svjetlo na svjetioniku. Magnetna i rotaciona osa pulsara se ne podudaraju! Svaki put kada ovaj zrak (bilo kao svjetlosni snop, radio talas, gama ili X zrak) pogodi Zemlju čuje se precizan puls radio buke koja liči na kucanje (tarik) ili udaranje močnog nebeskog sata pračenog grmljavinom!

Čuvši ove udare svojim ušima bio sam zapanjen i uvjeren da bi se zaista prva tri ajeta sure Et-Tarik svakako mogla odnositi na izuzetne kosmičke objekte pulsare! Naime, ako se putem interneta priključite na jednu od opservatorija koje su velikim radio teleskopima snimile ovo kucanje neutronske zvijezde i sami ćete biti iznenađeni frapantnim saglasjem citiranih ajeta sa ponašanjem pulsara!

Kad bi se naša zvijezda Sunce kojim čudom zgusnula kao neutronska zvijezda na tijelo prečnika 10 km, njena brzina rotacije povećala bi se 5 milijardi puta, odnosno obrtala bi se 2000 puta u sekundi!

Najenergetskiji pulsar otkriven je u Rakovoj maglini. On se obrće 30 puta u sekundi i jako je magnetiziran. Zbog toga on djeluje kao nebeska energetska stanica čiji vjetar odašilje dovoljno energije da čitava Rakova maglica svijetli u gotovo svom spektralnom području.

Najbrži su radio pulsari. Tako se pulsar PSR1937+21 okrene preko 360 puta u sekundi! Smatra se da ove pojave emitovanja prodornog svjetlosnog ili radio bljeska uzrokuje stalni pad materije sa susjedne zvijezde, na način kao kad bismo već rotirajući globus udarali (tareka) prstom održavajući mu tako brzinu vrtnje!

Ranija tumačenja ajeta 86:1,2,3

U svom komentaru Jusuf Ali (čiji se prijevod Kur’ana na engleski sada najviše koristi na religijskim internet news grupama) kaže da postoje velika razmimoilaženja o tome na što bi se mogla odnositi ova tri ajeta. Neki komentatori misle da je ovdje riječ o Večernjači ili Jutarnjoj zvijezdi (Venera, Danica), neki da je to planet Saturn, zvijezda Sirius, zvjezdani skup Plejade ili zvijezde padalice.

On takođe smatra da je najpriličnije riječ “tarik” uzeti u značenju “zvijezda” u kolektivnom i generičnom smislu, jer zvijezde eto sjaje svaku noć u godini i njihov sjaj prodire kroz tamu noći.

Treba napomenuti da su lutanja prisutna i kod drugih komentatora Kur’ana.

Održivost ovakvih tumačenja

Osnovni kriteriji

Osobine nebeskog objekata spomenutog u ajetima 86:1-3 jesu da on:

1) kuca (udara, tuče),
2) da je to zvijezda,
3) da buši, prodire, prožiže.

Nijedna od planeta Sunčevog sistema ne može zadovoljiti kriterije koji su definirani samim ajetima, jer

– ni jedna od planeta ne proizvodi pulsacije nalik na kucanje, udaranje,

– jer niti Danica (Venera, Večernjača) isto kao ni Saturn nisu zvijezde, nego su hladna nebeska tijela

-jer ni jedna od planeta nema tako snažna zračenja (kako u području svjetlosti, tako i u području emisije radio talasa, X ili gama zraka) da bi bila interesantna
.

Što se tiče Sirijusa on je zvijezda koja je u biti ista kao i milijarde drugih zvijezda visokog sjaja.

Zvjezdani skup Plejade takođe ne ispunjava ove kriterije samim tim što je u pitanju više grupisanih zvijezda karakterističnog izgleda tako da mi vidimo na nebu njihovu “združenu svjetlost.”

Ono što u našim prilikama nazivamo “zvijezdama padalicama” uopće nisu zvijezde nego mali komadi kosmičkog materijala veličine zrnca pijeska ili nešto veći, koji izgaraju kada ulete u Zemljinu atmosferu zbog trenja sa zrakom, razvijajući pri tome intenzivnu svjetlost.

A Allah najbolje zna!

Poslusajte ovdje kako Pulsar daje kucajuce zvukove u raznim frekvencijama

izvodi iz arapsko-engleskih leksikona da se to zaista radi o Pulsarima
Image
Smrcak15

#304 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Latituda kruga oko Kabe

Image
Latituda izvadjena iz Google earth

ajet 2:125 ima 22 rijeci u orginalnu tekstu Kur'ana
Waith jaAAalna albayta mathabatan lilnnasi waamnan waittakhithoo min maqami ibraheema musallan waAAahidna ila ibraheema waismaAAeela an tahhira baytiya lilttaifeena waalAAakifeena waalrrukkaAAi alssujoodi

prvi put kad se u Kur'anu spominje Hram (kaba) u Mekki
2:125 I učinili smo Hram(Kaba) utočištem i sigurnim mjestom ljudima. "Neka vam mjesto na kojem je stajao Ibrahim bude prostor iza koga ćete namaz obavljati!" - I Ibrahimu i Ismailu smo naredili: "Hram Moj očistite za one koji ga budu kruzili(Taifina), koji budu tu boravili i koji budu molitvu obavljali.

Latituda Kruga kojeg su uradili za Hadzije koje budu kruzili oko Kabe je upravo na 21:25:22

21 stepeni
25 minuta
22 sekunde

Image
Smrcak15

#305 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Vizualizacija strukture Bozanskog govora
Struktura Sure Burudz

Image

1. Kosmicka utvrdjenja(Burudz) u nebesima (misli se na zvijezde, koje su kao utvrdjenja koja stite od od neprijateljskih napada)
2. Sudnji dan i svjedocenje svjedoka na sudnjem danu
3. Prijasnji narod
4. Opis Boga
5. Bozija kazna

6. Dzenet i njegovi stanovnici

7. Bozija kazna
8. Opis Boga
9. Prijasnji narod
10. Obuhvatanje nevjernika na Sudnjem danu
11. Lehvi mahfuz(zasticenja knjiga) u nebesima

Simetrican govor, dali iko od ljudi je u stanju da govori simetriceno gdje prvi dio ima veze sa zadnjim drugi sa predzadnjim itd.?
Smrcak15

#306 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Image
Image

A Brief History of DNA's Discovery

1865 Gregor Mendel, in experiments with peas, theorizes about how traits are passed on from one generation to the next.

1869 Swiss Scientist Friedrich Miescher isolates a material in cells that will eventually become known as "deoxyribonucleic acid" or DNA. He calls it "nuclein."

1909 German geneticist Wilhelm Johannsen coins the term "gene" to describe units of heredity.

1911 America scientist Thomas Hunt Morgan shows that these units of heredity are located on chromosomes. He receives the Nobel Prize in 1933.

1929 American biochemist Phoebus Levene determines the chemical makeup of DNA, identifying its four bases - - adenine, cytosine, guanine and thymine.

1943 English biochemist William Astbury makes the first X-ray diffraction images of DNA's structure.

1952 Work with viruses and bacteria by American scientists Alfred Hershey and Martha Chase supports the theory that genes are made of DNA.

1953 At Cavendish Laboratory at Cambridge, Francis Crick and James Watson describe the double helix structure of DNA and suggest how genetic material is copied. Their idea of a double helix formation is based on X-ray diffraction images made by Kings College's Rosalind Franklin, who was part of a lab led by Maurice Wilkins. Watson, Crick and Wilkins receive the Nobel Prize in 1962.

DNA i RNA molekule se spominju 7 puta, to je jos jeda stvar sto daje potporu da se zaista radi o programiranju ovih slova na odgovorajuce mjesta kako bi korespondiralo za buduca otkrica/dogadjaje, jer Kur'anski sinonimi i antonimi su programirani da budu spomentui isto puta, kao naprimjer
ovaj svijet -onaj svijet 115 puta, andjeli-djavoli-88 puta, muskarac-zena 24 puta ili vino-opijati se 6 puta, korjen rijeci poslanik-sva imena poslanika 513 puta itd
Smrcak15

#307 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Srce na arapskom Kalb ima brojcanu vrijednost 132, Srce (Kalb) u svim formama, jednina i mnozina, spomenuto u Kur'anu totalno 132 puta, upravo onoliko kolika mu je brojcana vrijednost

Image
Smrcak15

#308 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Image

12:43. I vladar reče: "Sanjao sam kako sedam mršavih krava pojede sedam debelih, i sanjao sam sedam klasova zelenih i drugih suhih. O velikaši, protumačite mi san moj ako snove znate tumačiti?"

interesantno da prije ovog ajeta 12:43

1.
Krava spomenuta 7 puta (sto moze da se protumaci kao debela krava)
sedam debelih

2.
Zivo tele spomenuto 7 puta,(sto moze da se protumaci kao mrsava krava) + 1 kao peceno tele (mrtvo)
sedam mršavih krava

3.
izraz "Sedam klasova" spomenuto jednom prije ovog ajeta
sedam klasova zelenih

4.
Rijec suho spomenuto jednom prije ovog ajeta
Suho(suhih) (arapski Yabis)
Smrcak15

#309 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Kad analiziramo samo brojeve ajeta i sura, netrebamo nista citati iz Kurana uvidjet cemo brojcana cuda i simetricnost u raporedu ajeta i sura.

1. 57 parnih 57 neparnih brojeva

2. Suma svih neparnih brojeva = suma svih sura
suma svih parnih brojeva = suma svih ajeta

3. zlatni rez izmedju neponavljajucih cifri i ponavljajucih cifri izs tabele, a to je 1.618

4. simetricnost izmedju brojeva sura i ajeta

Image
Image
Image

Ponavaljuce cifre iz tabele
Image

Neponavljajuce cifre iz tabele
Image

Kada podijelimo sumu ponavljajucih cifri sa sumom neponavljajucih cifri dobijemo zlatni rez 1,618
Image

4.Simetricni Kuran

Allah je dao nama Kuran kao najvece cudo, jer cak sta vise ako si covjek od razuma i znas razmisljati malo svojom glavom, cak i nemoras ni da procitas jedan jedini ajet u Kuranu da bi shvatio da je Kuran od Allaha.

Kako sad to?

Dovoljno je pogledati u simetriju Kurana koja je kreirana izmedju broja sura i broja ajeta, izmedju parnih i neparnih brojeva itd da shvatis da je to nemoguce da to uradi neko u 6tom stoljecu

Sta je simetricnost?

Simetricno, Da

15--16--I--16--15 or 17--17--I--14--14

Simetricno, Ne

15--16--I--17--15 or this 16--14--I--7--9

Parni i neparni brojevi

(Broj sure)-(Broj ajeta)

4 kombinacije:

nepar-nepar
nepar-par
par-par
par-nepar

naprimjer, prva sura fatiha je pod brojem 1, i 7 ajeta,
spada u kategoriju nepar-nepar zato sto je broj 1 i 7 neparni brojevi

druga sura bekare je pod brojem 2, ajet 286
spada u kategoriju par-par

pogledajte kako je Kuran konstruisan
Image

Homogene kombinacije su nepar-nepar, par-par

Ne-homogene kombinacije su nepar-par, par-nepar

Image

Sad podijelimo Kuran na pola, u dva dijela 57 sura u prvom dijelu , 57 sura u drugom dijelu

i ovo je simetriceno izmedju homogenih i ne-homogenih kombinacija
Image

Sure cije je broj ajeta veci nego broj sure

Image
Image

Image

Sure cije je broj ajeta manji nego broj sure
Image

Image

Broj sure sto se nalazi u broju ajeta
naprimjer: sura pod brojem 3, broj 3(ajeta) mozemo naci u suri 108 i 110

Image

Broj sure sto se ne nalazi u broju ajeta
Image

Brojevi koji su djeljivi sa 2 a ne sa 3
Image
Image

Brojevi koji su djeljivi sa 3 a ne sa 2
Image
Image

Brojevi koji nisu djeljivi ni sa 2 a ni sa 3
Image
Image

preuzeto iz knjige
http://www.symmetricbook.com/
Smrcak15

#310 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

ovdje na ovoj temi cemo pokusati da saberemo sve sto znamo od cuda Kur'ana

Image
Image

Image
Image
Smrcak15

#311 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Nebo kao ruza

Rosette Nebula
http://www.constellation-guide.com/rosette-nebula/

The Rosette (or Rosetta) Nebula’s appearance in optical light resembles a rose flower or the rosette, the stylized flower design used in sculptural objects since ancient times, and the nebula was named after the design.

Image
Image

55:37. Pa kad se rascijepi nebo i bude ruza crveno kao balzam,

Arabic (from right to left):

‏55:37 فاذا انشقت السماء فكانت وردة كالدهان

Notice in this Noble Verse the following two key Words:

Rose (وردة). Ruza

Pitanje za one koje tvrde da nema nikakvih naucnih cuda u Kuranu, kako neko moze u 7 stoljecu tvrditi da nebo moze izgledati kao ruza?

sjedi na travu i gledaj u nebo, bilo cisto ili oblacno, ima li ista sto moze upucivati na crvenu ruzu?
mirzaaa33

#312 Re: Kur'anske mudzize

Post by mirzaaa33 »

Koliko sam shvatio to nije nebo već nebula. :-)

edit: vidim da si već pisao o tome na 5. stranici
Smrcak15

#313 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

mirzaaa33 wrote:Koliko sam shvatio to nije nebo već nebula. :-)

edit: vidim da si već pisao o tome na 5. stranici
nebula je dio neba.

a pisao sam na stranici 5 ali sad sam prilozio i fin slikovit video :D
Smrcak15

#314 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Embrio kao pijavica

ثُمَّ خَلَقْنَا ٱلنُّطْفَةَ عَلَقَةًۭ فَخَلَقْنَا ٱلْعَلَقَةَ مُضْغَةًۭ فَخَلَقْنَا ٱلْمُضْغَةَ عِظَٰمًۭا فَكَسَوْنَا ٱلْعِظَٰمَ لَحْمًۭا ثُمَّ أَنشَأْنَٰهُ خَلْقًا ءَاخَرَ ۚ فَتَبَارَكَ ٱللَّهُ أَحْسَنُ ٱلْخَٰلِقِينَ

kopirajte ovu rijec u google translate, Alaqah
عَلَقَةًۭ
i dobijete ovo
https://translate.google.se/?hl=sv#ar/b ... 8%A9%D9%8E
pijavica

12:14. pa onda kap sjemena ugruškom(pijavicom) učinimo, zatim od ugruška(pijavice) grudu mesa(izvakana substanca) stvorimo, pa od grude mesa(izvakane substance) kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo - pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj! (Korkut)

zasto pijavica se sporedi sa embrijom, pogledajte sporedjenje pijavice i embrija u toj fazi
Image

i ne samo to, nego pogledajte glavu pijavice i embrija, kakva slicnost
Image

kako to da pismeni ili nepismeni muhammed moze da zna ovo a ovo mikroskopm gledaju sad

elektronskim mikrsokom
https://embryology.med.unsw.edu.au/embr ... Microscopy

Image
Human Embryo
(stage 12, week 4) SEM

cak i profesor sporedi embrio sa pijavicom
Image

cak i Keith more drzi predavanje na temu embrilogija u Kuranu i spominje ovo sa pijavicom
Smrcak15

#315 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Anatomija mozga u sporedjenju sa rasporedom rijeci u ajetima u Kur'anu

Image

Razvijanje organa tokom trudnoce i sporedjenje sa rasporedom rijeci tih organa u Kur'anu

Image

7:179. Mi smo za Džehennem mnoge džine i ljude stvorili; oni srca imaju - a njima ne shvaćaju, oni oči imaju - a njima ne vide, oni uši imaju - a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori - oni su zaista nemarni.

7:195. Imaju li oni noge da na njima hodaju, ili ruke da njima hvataju, imaju li oči da njima gledaju, ili uši da njima čuju? Reci: "Zovite božanstva vaša, pa protiv mene kakvo hoćete lukavstvo smislite i ne odugovlačite,

5:45. Mi smo im u njemu propisali: zivot za zivot, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti. A onome ko od odmazde odustane, biće mu to od grijeha iskupljenje. Oni koji ne sude prema onom što je Allah objavio pravi su nasilnici.

prvo se stvara

1. Srce, sedmica 5
2. Noge, sedmica 6
3. Ruke, sedmica 6
4. Oci, sedmica 7
5. Nos, sedmica 7
6. Usi, sedmica 8
HardcoreMX

#316 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

Ja sam radio neka privatna istraživanja na osnovu jednog ajeta,pa sam uporedjivao sa ostalim mišljenima drugih,i našao sam možda nešto novo,ili bolje naučno objašnjenje.
Smrcak15

#317 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote:Ja sam radio neka privatna istraživanja na osnovu jednog ajeta,pa sam uporedjivao sa ostalim mišljenima drugih,i našao sam možda nešto novo,ili bolje naučno objašnjenje.
de postiraj da vidimo
mirzaaa33

#318 Re: Kur'anske mudzize

Post by mirzaaa33 »

Trust mozgova :mrgreen:
HardcoreMX

#319 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

O gdje si mozak?! :D ti reče da možeš svaku mudžizu oboriti i dokazati,ali od tebe,ništa od toga... :D
mirzaaa33

#320 Re: Kur'anske mudzize

Post by mirzaaa33 »

Odustao jer sam prošao to sa mudžizama. Samo se kopiraju sa dvije stranice, od dva autora i to je cijela nauka. Isto bih i ja tebi davao odgovore koji već postoje na netu.

Hajd kad pronađeš neku vlastitu mudžizu podijeli je prvo ovdje sa nama pa da je probamo srušiti. :mrgreen:
HardcoreMX

#321 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

mirzaaa33 wrote:Odustao jer sam prošao to sa mudžizama. Samo se kopiraju sa dvije stranice, od dva autora i to je cijela nauka. Isto bih i ja tebi davao odgovore koji već postoje na netu.

Hajd kad pronađeš neku vlastitu mudžizu podijeli je prvo ovdje sa nama pa da je probamo srušiti. :mrgreen:
Gledaj ti odgovora i vadione,još me onaj pita što mi je argumentacija ateista jedan od najboljih dokaza,pa boljeg primjera od tebe nema.

Odustao si od mudžiza a visiš ovdje i prvi se javljaš :lol: Ja nisam ništa kopirao nego sam svojim riječima u najkračim crtama prezentovao,upravo da se ti ne možeš zato pravdati ali ti se opet pravdaš, :-D da si ti našao nešto na netu,na zadatu mudžizu, davno bi ti to postavio,znam ja da si ti tražio i tražio :-D

Pa budi makar gospodin,i reci nemam odgovor, nego bez veze lupetaš..

Evo pronašao sam,ti si sljedeća mudžiza na osnovu ovog ajeta:
“sam čovjek će protiv sebe svjedočiti, pa makar se on i pravdao i iznosio svoje isprike…” (Kuran--Al-Kijama, 14, 15).

i ćemu žurba?

Požuruju ga oni koji u nj ne vjeruju, a oni koji vjeruju zbog njega - strahuju i da je istina znaju. O, kako su, doista, daleko zalutali oni koji o Času oživljenja raspravljaju!(Kuran--Eš-Šura,18)
mirzaaa33

#322 Re: Kur'anske mudzize

Post by mirzaaa33 »

Viđao sam sve te vaše mudžize ranije, nisam pronašao nijednu koja me zaintigrirala i svaka mi jednako nema smisla. Imaš na netu 2 stranice sa kojih uglavnom potiču i tekstovi i objašnjenja i slike. Mudžize su uglavnom popularizovane zahvaljujući turčinu Harunu. Za objašnjavanje, pobijanje ipak meni treba i vremena dosta, ne zato što je komplikovano i teško pobiti već što moram prilagoditi tebi a sam nećeš da čitaš ono što već ima napisano.

Što se tiče one mudžize za koju si pitao, bilo je riječ o embrilogoji i pijavicama, ugrušku.
Najbitnije je što se ne razumijemo - što ti vidiš u nečemu nešto čega nema, što u startu drugačije interpretiramo ajete. Ja vidim jedno, ti drugo
Druga ključna stvar je što polazimo od različitih pretpostavki. Tebi neke stvari djeluju nemoguće, tipa da je neko znao ili mogao misliti da čovjek nastaje od sjemena ili da da je neko pratio razvoj fetusa. Nekom je to očito nekom čudo. Neko se bavio istraživanjem embrilogije stotinama godina prije Muhameda, i biljnog i životinsjkog svijeta, i fizike i metafizike i svega. Ti u svemu tome vidiš čuda a ja ne i tu je problem.

To o meni mudžiza? Hvala :mrgreen:
Last edited by mirzaaa33 on 30/06/2016 17:36, edited 1 time in total.
Zaitsev

#323 Re: Kur'anske mudzize

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
mirzaaa33 wrote:Odustao jer sam prošao to sa mudžizama. Samo se kopiraju sa dvije stranice, od dva autora i to je cijela nauka. Isto bih i ja tebi davao odgovore koji već postoje na netu.

Gledaj ti odgovora i vadione,još me onaj pita što mi je argumentacija ateista jedan od najboljih dokaza,pa boljeg primjera od tebe nema.

Odustao si od mudžiza a visiš ovdje i prvi se javljaš :lol: Ja nisam ništa kopirao nego sam svojim riječima u najkračim crtama prezentovao,upravo da se ti ne možeš zato pravdati ali ti se opet pravdaš, :-D da si ti našao nešto na netu,na zadatu mudžizu, davno bi ti to postavio,znam ja da si ti tražio i tražio :-D

Pa budi makar gospodin,i reci nemam odgovor, nego bez veze lupetaš..

Evo pronašao sam,ti si sljedeća mudžiza na osnovu ovog ajeta:
“sam čovjek će protiv sebe svjedočiti, pa makar se on i pravdao i iznosio svoje isprike…” (Kuran--Al-Kijama, 14, 15).

i ćemu žurba?

Požuruju ga oni koji u nj ne vjeruju, a oni koji vjeruju zbog njega - strahuju i da je istina znaju. O, kako su, doista, daleko zalutali oni koji o Času oživljenja raspravljaju!(Kuran--Eš-Šura,18)
najkraĆim
čemu

Brat moj polupismeni :D

P.S.

I dalje čekam tvoj odgovor. Rekao si da ti je argumentacija ateista jedan od najboljih dokaza za postojanje Boga. Ja te pitam kako? De obrazloži tom svojom logikom kako ti ičija argumentacija može biti dokaz za postojanje nadnaravnog bića...
HardcoreMX

#324 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

mirzaaa33 wrote:Viđao sam sve te vaše mudžize ranije, nisam pronašao nijednu koja me zaintigrirala i svaka mi jednako nema smisla. Imaš na netu 2 stranice sa kojih uglavnom potiču i tekstovi i objašnjenja i slike. Mudžize su uglavnom popularizovane zahvaljujući turčinu Harunu. Za objašnjavanje, pobijanje ipak meni treba i vremena dosta, ne zato što je komplikovano i teško pobiti već što moram prilagoditi tebi a sam nećeš da čitaš ono što već ima napisano.

Što se tiče one mudžize za koju si pitao, bilo je riječ o embrilogoji i pijavicama, ugrušku.
Najbitnije je što se ne razumijemo - što ti vidiš u nečemu nešto čega nema, što u startu drugačije interpretiramo ajete. Ja vidim jedno, ti drugo
Druga ključna stvar je što polazimo od različitih pretpostavki. Tebi neke stvari djeluju nemoguće, tipa da je neko znao ili mogao misliti da čovjek nastaje od sjemena ili da da je neko pratio razvoj fetusa. Nekom je to očito nekom čudo. Neko se bavio istraživanjem embrilogije stotinama godina prije Muhameda, i biljnog i životinsjkog svijeta, i fizike i metafizike i svega. Ti u svemu tome vidiš čuda a ja ne i tu je problem.

To o meni mudžiza? Hvala :mrgreen:
A šta kažeš za ovu novu, u vezi tebe? :)

Ko je populisao,total nebitno.Kuran je svačiji.Nema smisla ali ti treba vremena dosta da dokažeš?Glavno je da nema smisla?Ali zašto ni ti sam ne znaš?

O tome koliko ti „vidiš“ ja ne znam ništa.Ima i ovoga: „Oni se samo za pretpostavkama povode i oni samo neistinu govore” (Kuran:Al-An`am)

Ključna stvar.Embriologija je nauka koja je tek unazad nekih 30 godina doživila enorman razvitak.Sve te detaljne snimke koje mi danas imamo su nastale unutar tog perioda,takve detaljnosti se ne bilježe od ranije iz prostog razloga što nisu imali tehnologiju.
mirzaaa33

#325 Re: Kur'anske mudzize

Post by mirzaaa33 »

Ma ne shvaćamo se. Uzeću neku jednostavniju, kao onu o Big Bangu. Tamo nigdje ne piše ni pod razno da je to big bang ili da naslućuje na to ali kad lik sa tih stranica stavi tekst on iz jednog aveta izvuče čitavu teoriju(grubo rečeno) u dva tri pasusa, sa 15 stručnih termina, faza, procesa, prepisano iz neke knjige i pokušava me uvjeriti da to sve piše u onom jednom ajetu.

Meni to nije mudžiza već glupiranje.

Ovo isto primjeni na svaku mudžizu i dobićeš dio odgovora.
Locked