Nacionalnost i Pripadanost SA-X

Locked

Dali se izjasnjavate kao...

Bosnjak
71
40%
Srbin
10
6%
Hrvat
18
10%
Drugo
77
44%

Total votes: 176

forUMASH

Post by forUMASH »

CovjekIzBosne wrote:A znas li za Bosantchicu??? Po tome ti treba da si.....
....bice da je ti koristis i danas na forumu i da je to razlog sto se mi ne razumijemo..... :roll:

ps - i nema bosanskih naroda.....nema mnozine
danas

Post by danas »

kako se na bosancici pise -- flejmer klon :D :D :D
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

forUMASH wrote:
....bice da je ti koristis i danas na forumu i da je to razlog sto se mi ne razumijemo..... :roll:
....bice da nemas pojma o cemu pricam, zelis da kazes ako pricam Bosanski jezik da sam Bosanac po etnosu, a ja ti kazem da je Bosanskis jezik osnovan na Bosantchici i zato ti bi trebao da se zoves nesto drugo po etnosu a ne "Bosanac"
Mora da nisi cuo za Dobre Bosanjane,koji i jesu originalni stanovnici ove nam zemlje BIH i od njih i poticu Bosnjaci sto treba da ti kaze nesto....
A to sto ti pokusavas da rjesis politicke probleme probleme, time sto pokusavas da izjednacis Bosnjake Srbe Hrvate Rome Zidove i da kompletno unistis te drevne Bosanske kulture i narode, to je druga prica.
Nemozes ti stvarati neke narode koji nepostoje i nikad nisu, samo zato jer neznas ili nezelis da se opredjelis kome pripadas i sam, a mozda i neznas.
Bosanjcki etnos i narod je prezivjeo mnogo vise od sadasnje politicke situacije, a Bosnjaci nisu politicka izmisljotina kao sto neki tvrde, naprotiv termin "Bosanci" su to i "Bosanci" kao etnos su samo jedan pokusaj onih koji su ovu sitauciju i na pravili da sebe izvade i da nebudu glavni krivci.
Bosanci i Hercegovci smo svi mi iz BIH ali kao drzavljani te drzave i to je sve a ne po etnosu, mjesate to dvoje a to jednostavno zvuci i apsurdno i smjesno.
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

danas wrote:kako se na bosancici pise -- flejmer klon :D :D :D
danas.... mislim sutra cu ti reci :(
forUMASH

Post by forUMASH »

CovjekIzBosne wrote:
forUMASH wrote:
....bice da nemas pojma o cemu pricam, zelis da kazes ako pricam Bosanski jezik da sam Bosanac po etnosu, a ja ti kazem da je Bosanskis jezik osnovan na Bosantchici i zato ti bi trebao da se zoves nesto drugo po etnosu a ne "Bosanac"
Mora da nisi cuo za Dobre Bosanjane,koji i jesu originalni stanovnici ove nam zemlje BIH i od njih i poticu Bosnjaci sto treba da ti kaze nesto....
A to sto ti pokusavas da rjesis politicke probleme probleme, time sto pokusavas da izjednacis Bosnjake Srbe Hrvate Rome Zidove i da kompletno unistis te drevne Bosanske kulture i narode, to je druga prica.
Nemozes ti stvarati neke narode koji nepostoje i nikad nisu, samo zato jer neznas ili nezelis da se opredjelis kome pripadas i sam, a mozda i neznas.
Bosanjcki etnos i narod je prezivjeo mnogo vise od sadasnje politicke situacije, a Bosnjaci nisu politicka izmisljotina kao sto neki tvrde, naprotiv termin "Bosanci" su to i "Bosanci" kao etnos su samo jedan pokusaj onih koji su ovu sitauciju i na pravili da sebe izvade i da nebudu glavni krivci.
Bosanci i Hercegovci smo svi mi iz BIH ali kao drzavljani te drzave i to je sve a ne po etnosu, mjesate to dvoje a to jednostavno zvuci i apsurdno i smjesno.
.....ali ja vas nista ne razumijem......nije ni cudo s obzirom da poticemo iz dva razlicita bosanska naroda, koristimo se sa dva razlicita pisma, upraznjavamo dvije razlicite kulture ophodjenja, odrasli smo u dva totalno suprotna drustveno-drzavna kruga i pricamo dva totalno razlicita jezika.....
.....imal' ko da mi pomogne i prevede mi pitanje doticnog gospodina sve sa ciljem nastavka konstruktivnog dijaloga..... :?
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

forUMASH wrote:
CovjekIzBosne wrote:
forUMASH wrote: ....bice da je ti koristis i danas na forumu i da je to razlog sto se mi ne razumijemo..... :roll:
.....ali ja vas nista ne razumijem......nije ni cudo s obzirom da poticemo iz dva razlicita bosanska naroda, koristimo se sa dva razlicita pisma, upraznjavamo dvije razlicite kulture ophodjenja, odrasli smo u dva totalno suprotna drustveno-drzavna kruga i pricamo dva totalno razlicita jezika.....
.....imal' ko da mi pomogne i prevede mi pitanje doticnog gospodina sve sa ciljem nastavka konstruktivnog dijaloga..... :?

Jak ti kontra-argument nema sta
ja netvrdim na smo mi dva razlicita naroda ali ti svojom tvrdjom da su Bosanci etnos govoris o dva naroda ja kazem da smo mi jedan narod Bosnjaci to jest ako si Bosnjak ako si pripadnik od nekih drugih BH naroda opet se mozemo razumjeti jer to su narodi BIH a nije nam drzava BH narod....
forUMASH

Post by forUMASH »

CovjekIzBosne wrote: Jak ti kontra-argument nema sta
ja netvrdim na smo mi dva razlicita naroda :shock: :? :shock:

ali ti svojom tvrdjom da su Bosanci etnos govoris o dva naroda ja kazem da smo mi jedan narod Bosnjaci to jest ako si Bosnjak ako si pripadnik od nekih drugih BH naroda opet se mozemo razumjeti jer to su narodi BIH a nije nam drzava BH narod....
....ja ne praktikujem Islam i shodno tome, po vazecim politickim definicijama, nikako ne mogu u Bosnjake.....
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

forUMASH wrote:
CovjekIzBosne wrote: Jak ti kontra-argument nema sta
ja netvrdim na smo mi dva razlicita naroda :shock: :? :shock:

ali ti svojom tvrdjom da su Bosanci etnos govoris o dva naroda ja kazem da smo mi jedan narod Bosnjaci to jest ako si Bosnjak ako si pripadnik od nekih drugih BH naroda opet se mozemo razumjeti jer to su narodi BIH a nije nam drzava BH narod....
....ja ne praktikujem Islam i shodno tome, po vazecim politickim definicijama, nikako ne mogu u Bosnjake.....
Pa mozes zasto da ne, ocigledno imas nesto protiv Islama no to je tvoja licna stvar.
A Bosnjani nisu bili muslimani nego Bogumili, tako da nije vazna religija, a ja zelim naglasiti da Bosanjci nisu politicka tvorevina zato i nema kriterija da postanes Bosnjak ili jesi ili nisi nemoze niko postajati nesto sto nije.
Ako pricas Bosanskim jezikom i roditelji ti rodeni u BIH to vjerovatno znaci da si Bosnjak. A ako pricas nekim drugim jezikom recimo Hrvatskim ili Srpskim onda nisi Bosnjak i pripadas jednom od ta dva naroda.
forUMASH

Post by forUMASH »

CovjekIzBosne wrote: Pa mozes zasto da ne, ocigledno imas nesto protiv Islama no to je tvoja licna stvar.
.....to se podrazumijeva bas kao i cinjenica da mi je krivo i jedem se sto se ti mozes izjasnjavati kao Bosnjak..... :D ......zbog svega ovoga ti imas apsolutno pravo da mi pojasnis ko sam ja i kako bi se trebao osjecati i izjasnjavati...... :D

....meni dosta za veceras..... hvala na razgovoru......sad se mogu kurciti da pricam jos jedan strani jezik..... :D
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

forUMASH wrote:
CovjekIzBosne wrote: Pa mozes zasto da ne, ocigledno imas nesto protiv Islama no to je tvoja licna stvar.
.....to se podrazumijeva bas kao i cinjenica da mi je krivo i jedem se sto se ti mozes izjasnjavati kao Bosnjak..... :D ......zbog svega ovoga ti imas apsolutno pravo da mi pojasnis ko sam ja i kako bi se trebao osjecati i izjasnjavati...... :D

....meni dosta za veceras..... hvala na razgovoru......sad se mogu kurciti da pricam jos jedan strani jezik..... :D
Ja nemam to pravo i nisam ni rekao da imam ali nemas ni ti pravo da meni kao Bosnjaku kazes da je moj narod politicki napravljen, mislim ako cemo o uvredema dosli smo do granice, ja nisam rekao da postavljam uvjete jer ti uvjeti i nepostoje pa nisu Bosnjaci politicka partija pa da ima uvjeta da udes ili izades ja kazem ili jesi ili nisi, a ti tvrdis da su samo muslimani Bosnjaci ja ti kazem da nije tako jer Bosnajci poticu od Bogumila i to ti reba reci nesto.
A Bosnjaci su velikom vecinom muslimani to je istina i ti muslimani su naravno pomjesali svoju Islamsku kulturu sa Bosnjackom, ali to neznaci da moras biti musliman da budes Bosnjak.
A mislim kako bi se ti osjecao da ti kazem nesto o tvom prijeklu i da pocenm vrjedat????
Ja neosporavam nikom da se izjasnjava kako zeli, ali cini mi se da mnogi da kako mogu zeljeli bi nama da to zabrane, licemjerstvo u svom najboljem stanju.
uozo

Post by uozo »

Bogami, ovdje bosanchica tam vam i ostale karafeke, a niko ne pominje da smo svi mi nastali od protoilira i da nam je i jezik i pismo nastalo od protoilirskog. Ja mislim da se pod obavezno na sljedecem popisu ono kad ti dodje ona teta na vrata s nekakom fasciklom i pita te koji si ti, treba uvesti i PROTOILIR. :shock: I zastavu uvest namah. Zuta zastava sa rupom na sredini. :D
Last edited by uozo on 09/06/2007 06:54, edited 1 time in total.
luciferino

Post by luciferino »

CovjekIzBosne wrote:
luciferino wrote:
CovjekIzBosne wrote: Ne nego treba nam jedan cvrst ali ipak "narodni" voda naravno sve to za narod, neka se on voza na jahtama i sa kraljicama, al to sve za narod, to nama treba zar ne???? :( :( :? :?
Ma neeeeee, nama trebaju sveta trojica da se vozaju....e sad u jahtama ne mere, bar ne na našem moru jer ga nemamo. :D Nama traba naaaaaaajmnogoljudniji administrativni aparat na svijetu. Nama treba vlada koja se 10 godina nakon rata prenemaže, pa sve nešto s guza na guz, da su nas prestigle čak i Bugarska i Rumunija?! Ma što bi mi to ko sav normalan svijet imali jednog kompetentnog predsjednika??? Trojna podjela je zaaaaakon!
Nemamo more???
Pa tebi covjek kad bi dao cjeli Jadran ti bi opet kuko i govorio aj mi nemamo nista jadni mi.
BIH ima mora idi malo na listu zemalja sa obalom na Jadranu...
Uostalom to nije tema a ni mjesto za raspravu o moru, nego kako se ko izjasnjava, pa ako usput zeli da ostavi koment...
Života ti, koliko je tebi godina, gdje ti živiš i jesi li ikad bio u Neumu?
Tebi je to MORE??? Wooow, čovječe! Šta ći mi hebena lista zemalja kad ŽIVIM OVDJE? Kad svratiš iz dijaspore ko turista, otiđi do Neuma pa vidi šta znači 25 kilometara obale...
Za razliku od tebe, ja sam čovjek U Bosni, ne IZ Bosne.

Interesantno da si se nakon mog komentara upravo TI uhvatio mora. Trebam li ovo protumačiti da se slažeš da je bolje imati jednog al vrijednog predsjednika nego tri i najveći administrativni aparat na svijetu?

A ako hoćeš da se naprđuješ s rajom, otiđi malo na srpske i hrvatske forume pa ćeš vidjeti jesu li ti veći prijatelji oni ili mi "Bosanci". Njima malo balegaj od koga su potekli Bošnjaci. A taj mit da Bošnjaci mogu biti i oni koji nisu muslimani pričaj nekom drugom. Znam iz ličnog iskustva, samo što si taj post preskočio, ali more te je očigledno jako pogodilo.
Last edited by luciferino on 09/06/2007 12:08, edited 2 times in total.
seln

Post by seln »

forUMASH wrote: .....imal' ko da mi pomogne i prevede mi pitanje doticnog gospodina sve sa ciljem nastavka konstruktivnog dijaloga..... :?
Fahro Radoncic bi mogao...to mu je maternji.
B-Baller

Post by B-Baller »

Vidim da se ovdje cesto spominje Bosanac/ka nije zakonski definisano itd. Kakve to veze ima??? kao sto sam ranije napisao nije vazno sta ce meni neko propisati(politicka propaganda) kako da se izjasnjavam nego kako se ti osjecas i onako kako mi znamo da je pravilno! I da mi samo hoce neko u lice reci ti nisi Bosanac jer nije u zakonu, dobio direktno po nosu da mu nikad vise ne bi palo na pamet to opovrgavati.
cyprus

Post by cyprus »

forUMASH wrote:ps - i nema bosanskih naroda.....nema mnozine
U tome je i ključ cijele ove rasprave. Ti misliš da ne postoji množina, ja mislim da postoji. Bosanski Bošnjaci, bosanski Hrvati, bosanski Srbi, bosanski Jevreji, bosanski Romi, i razni drugi bosanski "ostali", su bosanski narodi, koji čine bosansku (odnosno bosansko-hercegovačku) naciju. Pitam se kako bi se u to uklopili bosanski Bosanci. :-?
zolloo85

Post by zolloo85 »

ma pustite vi sva ta preseravanja.

u Bosni NEMA BOŠNJAKA, HRVATA I SRBA. samo se budale tako izjasnjavaju.

morate razumijeti da Bosne nema bez MSLIMANA, KATOLIKA, PRAVOSLAVACA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH.

TO JE BOSNA!!!

Bosna je treba da bude jedisntvena po tome što u njoj ima vise vjeroispovijsti i kultura.

ZAR NIJE DIVNA OVA SARENA SALATA KOJU NAM JE BOGA UZVISENI DAO!!!

Neshvatamo koliko bogatstvo imamao ovdje, a mi ga upropastavamo.
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

zolloo85 wrote:ma pustite vi sva ta preseravanja.

u Bosni NEMA BOŠNJAKA, HRVATA I SRBA. samo se budale tako izjasnjavaju.

morate razumijeti da Bosne nema bez MSLIMANA, KATOLIKA, PRAVOSLAVACA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH.

TO JE BOSNA!!!

Bosna je treba da bude jedisntvena po tome što u njoj ima vise vjeroispovijsti i kultura.

ZAR NIJE DIVNA OVA SARENA SALATA KOJU NAM JE BOGA UZVISENI DAO!!!

Neshvatamo koliko bogatstvo imamao ovdje, a mi ga upropastavamo.
Najgluplja izjava koju sam dosad cuo i to na kilometar je najgluplja.
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

cyprus wrote:
U tome je i ključ cijele ove rasprave. Ti misliš da ne postoji množina, ja mislim da postoji. Bosanski Bošnjaci, bosanski Hrvati, bosanski Srbi, bosanski Jevreji, bosanski Romi, i razni drugi bosanski "ostali", su bosanski narodi, koji čine bosansku (odnosno bosansko-hercegovačku) naciju. Pitam se kako bi se u to uklopili bosanski Bosanci. :-?
Cyprus zar nisi ti cuo za Bosanske Bosance??? :D
E et ja mislio ti znas a ti me iznenadi ipak :D
A umjesto Bosanskih/Bosnjaka Srba Hrvata oni zele Bosanske/muslimane pravoslavce katolike
A cyprus idi na:
http://www.wikipedia.org/bosanskibosanci
na ovom linku cyprus ti sve kaze o Bosanskim Bosancima njihova historija/istroija/povijest i odkad oni postoje i sve
eto cyprus pa se ti obrazuj prije nego kazes nesto tako apsurdno :D
danas

Post by danas »

cyprus wrote:
pa kako ces zaboravit bosanske jugoslovene :lol: :lol: :lol:
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

danas wrote:
cyprus wrote:
pa kako ces zaboravit bosanske jugoslovene :lol: :lol: :lol:
Il Bosanske cigane sto se toga tice
zzzzz

Post by zzzzz »

Po ovom pitanju se slazem sa cyprusom, bosanska nacija postoji koliko i svajcarska nacija. Mislim da je takva komparacija najbliza onome sto imamo u BiH
cyprus

Post by cyprus »

Moram priznat da ne razumjem šta su ČovjekizBosne i zollo85 htjeli reći sa svojim posljednjim komentarima. Plus ovaj link što mi je dao ČovjekizBosne ne postoji. Malo obrazložite to što se htjeli reći, jer ja pored najbolje volje i uloženog truda ne mogu razumjeti šta znače vaši posljednji komentari.

Što se tiče osobe pod nickom "danas" vidim da se u nedostatku argumenata okrenulo na zayebanciju. Al evo da odgovorim: etnosi Bosanci i Jugoslaveni ne postoje, ali se daje pravo djeci iz mješanih brakova sa ovih prostora na korištenje tog hibridnog etnosa, zbog nedostatka pametnije i logičnije opcije.
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

cyprus wrote:Moram priznat da ne razumjem šta su ČovjekizBosne i zollo85 htjeli reći sa svojim posljednjim komentarima. Plus ovaj link što mi je dao ČovjekizBosne ne postoji. Malo obrazložite to što se htjeli reći, jer ja pored najbolje volje i uloženog truda ne mogu razumjeti šta znače vaši posljednji komentari.

Što se tiče osobe pod nickom "danas" vidim da se u nedostatku argumenata okrenulo na zayebanciju. Al evo da odgovorim: etnosi Bosanci i Jugoslaveni ne postoje, ali se daje pravo djeci iz mješanih brakova sa ovih prostora na korištenje tog hibridnog etnosa, zbog nedostatka pametnije i logičnije opcije.
Taj NEpostojeci link sam ti dao o Bosanskim Bosancima na wikipediji jer kao taj link isto tako Bosanski Bosnaci kao nacija su u istoj situaciji. :D
A posto je danas poceo sa zezancijama o Bosanskim Jugoslvenima i ja sam njemu postavio o Bosanskim Ciganima jer on je ozbiljan kolko je ozbiljna ideja Bosanci kao nacija.
Danas nikakve uvrede nisam mislio tebi, al ti je koment zadnji...
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

cyprus wrote:Moram priznat da ne razumjem šta su ČovjekizBosne i zollo85 htjeli reći sa svojim posljednjim komentarima. Plus ovaj link što mi je dao ČovjekizBosne ne postoji. Malo obrazložite to što se htjeli reći, jer ja pored najbolje volje i uloženog truda ne mogu razumjeti šta znače vaši posljednji komentari.

A sto se tice tvog prijedloga o djeci iz mjesanih brakova, ja bez uvrede prema nikome, mislim da nema smisla i nevidim zasto neko nebi mogao reci da je Bosnjak-Srbin ili Hrvat-Bosnjak jer kako postoje Italijan-Amerikanci Irsko-Amerikanci itd
mostarac

Post by mostarac »

CovjekIzBosne wrote:

A sto se tice tvog prijedloga o djeci iz mjesanih brakova, ja bez uvrede prema nikome, mislim da nema smisla i nevidim zasto neko nebi mogao reci da je Bosnjak-Srbin ili Hrvat-Bosnjak jer kako postoje Italijan-Amerikanci Irsko-Amerikanci itd
valjda zato sto se ne osjecam ni bosnjakom ni srbinom ni hrvatom niti zelim da me iko poistvojeti sa te tri vrste divljaci. Pokusaj to da shvatis da postoje ljudi koji ne zele da ih se poistovjecuje sa tim.
Locked