Koju i kakvu ulogu bi trebali preuzeti?jeza u ledja wrote:entitet, kanton, zupanija, pokrajina, regija, okrug, srez, sandzak, republika, opstina, mjesna zajednica, drzava, provincija...uf, umorih se.klif wrote:Šta je to?jeza u ledja wrote:@ klif, da li u BiH trebaju postojati geopoliticke regije zasnovane na ne-etnickim principima? Ako ne, zasto?
Američka ponuda Dodiku i Silajdžiću
-
klif
-
Jastreb35
Ne mislim da kontrola srednjeg nivoa vlasti nad zdravstvom i ekonomijom moze biti toliko stetna. To sto ces u administrativnim jedinicama uvijek imati brojniji ovaj ili onaj narod, nije toliko bitno. Vazno je da ta administrativna podjela nije etnicka podjela, demografija je fluidna stvar.klif wrote:Plašim se da su ovo "sitnice koje život znače". Krupne stvari će entiteti, prije ili kasnije, morati prenijeti na državu.Jastreb35 wrote: To vec rade insistiranjem na prebacivanju nadleznosti nad policijom i bitnog utjecaja na obrazovanje na drzavni nivo. Treba li entitet da se bavi pitanjima zdravstva i ekonomije mozemo razmatrati naknadno.
-
klif
Moderna medicina košta jako mnogo. Bude li svaka jedinica imala ministrstvo i mogućnost da donosi zakone iz ove oblasti, zdravstvo će biti na jako niskom nivou, a da o paralelnim i nekoordiniranim ulaganjima ne govorimo.Jastreb35 wrote: Ne mislim da kontrola srednjeg nivoa vlasti nad zdravstvom i ekonomijom moze biti toliko stetna.
Ne bude li ekonomski razvoj zemlje strategijski kontrolisan iz jednog ministarstva, imaćemo i dalje segregaciju, samo ekonomsku. To stoga što će ekonomski razvoj zavisiti od zatečenih ekonomskih prednosti ili prirodnih resursa. Ovo ministarstvo mora u procesu preraspodjele sredstava obezbijediti ravnopravan razvoj svim dijelovima zemlje.
Jastreb35 wrote: To sto ces u administrativnim jedinicama uvijek imati brojniji ovaj ili onaj narod, nije toliko bitno. Vazno je da ta administrativna podjela nije etnicka podjela, demografija je fluidna stvar.
Ovome, u principu, nemam šta prigovoriti, ali bi trebali biti ustanovljeni mehanizmi za sprječavanje bilo kakvog oblika političke domincije zasnovane na etničkoj pripadnosti.
- jeza u ledja
Sve osim: vanjske politike, vojske, policije, visokog skolstva, zdravstva, socijalne zastite, makroekonomije, zastite okolisa...opcenito imali bi ovlasti lokalne samouprave i promovisali kulturnu autohtonost odredjenog naroda koji je vecina. Dakle otprilike one ovlasti koje imaju kantoni u Svici ili provincije u Belgiji, ili cak kantoni u FBiH.klif wrote:Koju i kakvu ulogu bi trebali preuzeti?jeza u ledja wrote:entitet, kanton, zupanija, pokrajina, regija, okrug, srez, sandzak, republika, opstina, mjesna zajednica, drzava, provincija...uf, umorih se.klif wrote: Šta je to?
-
klif
Ja pod lokalnom samoupravom podrazumijevam recimo brigu o lovu i ribolovu, dječijim vrtićima, brigu o regonalnim putevima, komunalne djelatnosti i slično...jeza u ledja wrote: Sve osim: vanjske politike, vojske, policije, visokog skolstva, zdravstva, socijalne zastite, makroekonomije, zastite okolisa...opcenito imali bi ovlasti lokalne samouprave i promovisali kulturnu autohtonost odredjenog naroda koji je vecina. Dakle otprilike one ovlasti koje imaju kantoni u Svici ili provincije u Belgiji, ili cak kantoni u FBiH.
"Promovisanje kulturne autohtonosti" zahtjeva podrobnije objašnjenje.
-
Jastreb35
Nije prihvatljivo kolega da administrativne jedinice daju prednost kulturi bilo kojeg od naroda, to vodi legaliziranju manje brojnih naroda kao manjina. U nekom stabilnom drustvu (Svicarskoj) to je normalno, kod nas to moze biti protumaceno samo kao zapisavanje teritorije.jeza u ledja wrote:Sve osim: vanjske politike, vojske, policije, visokog skolstva, zdravstva, socijalne zastite, makroekonomije, zastite okolisa...opcenito imali bi ovlasti lokalne samouprave i promovisali kulturnu autohtonost odredjenog naroda koji je vecina. Dakle otprilike one ovlasti koje imaju kantoni u Svici ili provincije u Belgiji, ili cak kantoni u FBiH.klif wrote:Koju i kakvu ulogu bi trebali preuzeti?jeza u ledja wrote: entitet, kanton, zupanija, pokrajina, regija, okrug, srez, sandzak, republika, opstina, mjesna zajednica, drzava, provincija...uf, umorih se.
- jeza u ledja
To znaci - jezik, lokalni praznici, obiljezja, kulturna desavanja, itd.klif wrote:
-
Jastreb35
Tim treba da se bave kulturno-umjetnicka drustva, a ne administracija multietnickih jedinica.jeza u ledja wrote:To znaci - jezik, lokalni praznici, obiljezja, kulturna desavanja, itd.klif wrote:
- jeza u ledja
Ne, kolegaJastreb35 wrote:
Nije prihvatljivo kolega da administrativne jedinice daju prednost kulturi bilo kojeg od naroda, to vodi legaliziranju manje brojnih naroda kao manjina. U nekom stabilnom drustvu (Svicarskoj) to je normalno, kod nas to moze biti protumaceno samo kao zapisavanje teritorije.
- jeza u ledja
I samo da kazem, ja se ne zalazem za etnicke podjele. Meni takvo nesto ne treba. Ali treba drugima i mislim da to trebamo uvazavati, ako zelimo krenuti naprijed.
-
Jastreb35
To je korak ka disoluciji BiH i nema sansu da bude prihvaceno.jeza u ledja wrote:Ne, kolega, upravo takva, slobodno cu reci podjela, dovodi do stabilnosti. Upravo je to dovelo do stabilnosti u Svicarskoj, znaci svi smo mi isti i svi imamo ista prava, ali svako ima svoj zapishani kutak i tu moze da se onako nacionalno protegne koliko mu je volja.
- jeza u ledja
Ovaj....Jastreb35 wrote:To je korak ka disoluciji BiH i nema sansu da bude prihvaceno.jeza u ledja wrote:Ne, kolega, upravo takva, slobodno cu reci podjela, dovodi do stabilnosti. Upravo je to dovelo do stabilnosti u Svicarskoj, znaci svi smo mi isti i svi imamo ista prava, ali svako ima svoj zapishani kutak i tu moze da se onako nacionalno protegne koliko mu je volja.
Stanje kakvo je sada (prihvaceno i parafirano prije 12 godina) je jos gore. Tako da je malo iluzorno govoriti o neprihvatanju nekog novog ustroja, koji iako je bolji, nije dovoljno bolji, to je ono sto radi Silajdzic.
Dalje, to nije korak ka disoluciji vec upravo suprotno. Kakvu ti decentralizaciju zelis ako neces to da prihvatis? Ne zelis da prihvatis decentralizaciju na etnickoj osnovi jel? Ali to je tako, to je opsteprihvacena norma u svijetu, u bilo kojoj demokratskoj zemlji. Svi se djele po etnickoj pripadnosti ako je zemlja heterogena. Svicarska, Belgija, Spanija, Britanija, u drugim zemljama postoje regije koje imaju autonomiju upravo zbog razlicite etnicke pripadnosti, cak i kad su manjine. Zasto je to tako tesko prihvatiti? Zato sto je bio rat? Zato sto su regije etnicki ociscene? Jel zato? Pa onda treba reci Srbima - vi ne znate normalno da se dogovorite, zato cemo vam oduzeti i ovo sto ste do sada imali. Je li to odgovor?
- Shahab
Pravo pitanje je moze li Bosna postici unutarnji konsenzus.jeza u ledja wrote:@ klif i Shahab, da li u BiH trebaju postojati geopoliticke regije zasnovane ne etnickim principima? Ako ne, zasto?
PS: Ako cete me etiketirati kao Jastreba nemojte odgovarati.
Kada se to dogodi forma unutarnje organizacije bice lako dogovorena.
To u realnom zivotu znaci dogovor Srba i Bosnjaka.
Insistirati na bosanskom patriotizmu Srba je ludost.
Oni su svoje teznje uvijek jasno iznosili.
Moja procjena moralne i intelektualne kvalitete establismenta u Sarajevu veoma je negativna stoga sumnjam u mogucnost bilo kakve progresivne politike.
Istovremeno u bliskoj buducnosti nece doci do formalnog raspada BiH jer Zapad ne zeli muslimansku drzavu u Evropi niti vjeruje u bosnjacki sekularizam.
Prognoziram vise manje status quo mozda sa nekom kozmetickom promjenom...ali u sustini etnicke promjene ce se produbljivati a posebno ce biti kriza u Federaciji zbog hrvatskog separatizma.
Poseban problem predstavlja i bosnjacka percepcija institucija...mislim da je orijentalni elemenat u bosnjackom establismentu dominantan...stoga je i drzavotvorni potencijal pomnozen sa nulom.
Sve u svemu bosanski lonac.
-
Jastreb35
Da, stanje prihvaceno jer nije postojao manje bolan nacin da se ocuva drzavu. Potpis na Dejtonskom sporazumu tebe ne obavezuje da prihvatis velikosrpski projekat, tim je potpisom obezbjedjena nominalna lojalnost separatista drzavi i na tom treba dalje graditi. Mi danas nemamo artiljerijske cijevi okrenute prema Sarajevu, velikosrbi nemaju potencijal da ugroze teritorijalni integritet drzave, a to sto smo ubijanjem djece bili prisiljeni na gorak kompromis iz Dejtona, ne znaci da slicne kompromise i danas trebamo praviti. Niti ima snajperista, niti ima brkatih majora. Sada je sasvim moguce traziti da tri naroda u BiH imaju jednaka prava na teritoriji citave BiH.jeza u ledja wrote:Stanje kakvo je sada (prihvaceno i parafirano prije 12 godina) je jos gore. Tako da je malo iluzorno govoriti o neprihvatanju nekog novog ustroja
Interesuje me jedna stvar, zasto ti zagovaras kompromis s razoruzanim velikosrbima, a kritikujes kompromis kojim je zaustavljeno ubijanje i kada ARBiH nije imala potencijal da ih vojno porazi ?
Nebitno, bosanskohercegovacki narodi nisu nosioci suvereniteta i ne mogu svojatati dijelove BiH zavisno od politicke situacije u zemlji. BiH je zajednicka na citavoj njenoj teritoriji. Ko se ne osjeca komotno u takvoj drzavi, slobodan je da sebi trazi dusi smiraj na nekom drugom mjestu, ne moze svoju netrpeljivost nametati kao standard ispravnog i neispravnog.Kakvu ti decentralizaciju zelis ako neces to da prihvatis? Ne zelis da prihvatis decentralizaciju na etnickoj osnovi jel? Ali to je tako, to je opsteprihvacena norma u svijetu....
Nije, ali moze biti ako se nastavi sa velikosrpskim svojatanjem dijelova BiH. Meni ne smeta administrativna jedinica u kojoj su Srbi brojniji, ali nikada se necu pomiriti sa svojatanjem te administrativne jedinice, bilo nazivom ili odnosom prema drugim narodima. Srpski narod ce se distancirati od krugova koji diskriminaciju nad nesrbima pravdaju strahom od majorizacije nad Srbima, za godinu ili deceniju, ali to je neminovnost.Svi se djele po etnickoj pripadnosti ako je zemlja heterogena. Svicarska, Belgija, Spanija, Britanija, u drugim zemljama postoje regije koje imaju autonomiju upravo zbog razlicite etnicke pripadnosti, cak i kad su manjine. Zasto je to tako tesko prihvatiti? Zato sto je bio rat? Zato sto su regije etnicki ociscene? Jel zato? Pa onda treba reci Srbima - vi ne znate normalno da se dogovorite, zato cemo vam oduzeti i ovo sto ste do sada imali. Je li to odgovor?
- jeza u ledja
Nisam kritikovao potpis u Dejtonu, vec govorim da je stanje vec definisano prije 12 godina. Sada se trazi izmjena istog, ali ono moze biti samo nadogradnja onog sto je vec potpisano. Ako trazimo ruku ne mozemo odbijati i prst.
Polazimo od osnova da se sva tri naroda podjednako pitaju o sudbini BiH. Ako se oko necega ne mogu sloziti, stanje ostaje onakvo kakvo je bilo, a to je ustav iz Dejtona.
Treba sjesti i zapitati se sta ko hoce. Srbi hoce nezavisnost, Bosnjaci hoce ukidanje RS. Iskreno ja oba ova zahtjeva razumijem. Medjutim, posto su oba nemoguca, onda treba traziti kompromis.
Srbi hoce svoju zapisanu teritoriju. Zamisli, samo na trenutak, da nije bilo rata, da nije bilo protjeranih i ubijenih i da je etnicka slika ista kao 91. Da li bi Srbi mogli traziti autonomiju u opstinama i regijama u kojima cine vecinu? Isto vazi za Hrvate i za Bosnjake. Ako je to njihova zelja, ja ne vidim problem u tome da im se to omoguci, pod uslovom da su prava drugih u tim regijama zagarantovana. E, ako su ta prava jedini stvarni problem, onda treba raditi na tome, a ne raditi na ukidanju i zabranjivanju i nipodastavanju prava naroda na autonomiju.
Ja kada govorim o etnickim regijama, ne govorim ni o RS, ni o HB kakve su zacrtane ratom. To mogu biti opstine iz 91-e, nije bitno. Kako god da okrenes negdje ce biti vecina jednog naroda, i oni na tom teritoriju imaju pravo traziti svoje torove. Meni to ne treba, ali njima ocigledno treba. Zbog historije, zbog ratova, zbog milion drugih razloga. Ja to razumijem. A takodje razumijem i strah od disolucije i ugrozavanja drugih. Zbog toga, kolega, treba raditi na definisanju regija, definisanju prava pojedinih naroda i metodama sprjecavanja majorizacije drugih naroda. Trebamo prestati lagati sami sebe.
Polazimo od osnova da se sva tri naroda podjednako pitaju o sudbini BiH. Ako se oko necega ne mogu sloziti, stanje ostaje onakvo kakvo je bilo, a to je ustav iz Dejtona.
Treba sjesti i zapitati se sta ko hoce. Srbi hoce nezavisnost, Bosnjaci hoce ukidanje RS. Iskreno ja oba ova zahtjeva razumijem. Medjutim, posto su oba nemoguca, onda treba traziti kompromis.
Srbi hoce svoju zapisanu teritoriju. Zamisli, samo na trenutak, da nije bilo rata, da nije bilo protjeranih i ubijenih i da je etnicka slika ista kao 91. Da li bi Srbi mogli traziti autonomiju u opstinama i regijama u kojima cine vecinu? Isto vazi za Hrvate i za Bosnjake. Ako je to njihova zelja, ja ne vidim problem u tome da im se to omoguci, pod uslovom da su prava drugih u tim regijama zagarantovana. E, ako su ta prava jedini stvarni problem, onda treba raditi na tome, a ne raditi na ukidanju i zabranjivanju i nipodastavanju prava naroda na autonomiju.
Ja kada govorim o etnickim regijama, ne govorim ni o RS, ni o HB kakve su zacrtane ratom. To mogu biti opstine iz 91-e, nije bitno. Kako god da okrenes negdje ce biti vecina jednog naroda, i oni na tom teritoriju imaju pravo traziti svoje torove. Meni to ne treba, ali njima ocigledno treba. Zbog historije, zbog ratova, zbog milion drugih razloga. Ja to razumijem. A takodje razumijem i strah od disolucije i ugrozavanja drugih. Zbog toga, kolega, treba raditi na definisanju regija, definisanju prava pojedinih naroda i metodama sprjecavanja majorizacije drugih naroda. Trebamo prestati lagati sami sebe.
-
artzy
Mozda ja nisam dovoljno dobro obavijesten ali zar nacin kako je vlast i administracija organizirana ima mehanizme protiv "preglasavanja", "majorizacije" cak i ako nema entiteta? Cak postoje i "vijeca naroda" sa pravom veta kod pitanja od "nacionalnog interesa". Ako je to slucaj onda je ocito gdje je problem i ko zeli "vise prava" od drugih. Ako nije onda reforme treba pripremiti na nacin da takvi mehanizmi postoje tako da se niko ne osjeca "ugrozenim". Entitete mozes ukinuti ako napravis zakone da je svima dobro.jeza u ledja wrote:Nisam kritikovao potpis u Dejtonu, vec govorim da je stanje vec definisano prije 12 godina. Sada se trazi izmjena istog, ali ono moze biti samo nadogradnja onog sto je vec potpisano. Ako trazimo ruku ne mozemo odbijati i prst.
-
Jastreb35
Nista od onog sto se trazi ne moze nastetiti srpskom narodu (drzavna kontrola nad policijom, eliminacija diskriminacije....), tako da nije jasno zasto se eliminaciju velikosrpskog nasljedja predstavlja kao napad na srpstvo. Ako vjerujes da srpski narod u BiH zeli da vrsi diskriminaciju nad drugim narodima, tvoja postavka ima smisla. Medjutim, ja to ne vjerujem, tako da ne vidim zasto bi to bila zrtva odustati od diskriminacije. .jeza u ledja wrote:Jastreb, ja nisam kritikovao potpisivanje Dejtonskog sporazuma, samo kazem da je on potpisan i neke stvari su definisane. Sada se zeli isti nadograditi i popraviti, ali ako trazis ruku, a dobijes prst, ne mozes odbijati i taj prst.
Moguce. Odrzava se stagnacija drustva i BiH, kao jedini autsajder svjedoci ulazak Kosova i Albanije u EU. Pa sta ? Popustiti po pitanju diskriminacije danas kada se vise ne ubija djecu, nije opravdano.Polazimo od osnova da se sva tri naroda podjednako pitaju o sudbini BiH. Ako se oko necega ne mogu sloziti, stanje ostaje onakvo kakvo je bilo, a to je ustav iz Dejtona.
Velikosrpska politika ne dopusta kompromis, a to gubis iz vida. Velikosrbi ne zele da izgube kontrolu nad policijom, ne zele da izgube jednonacionalni karakter entiteta, ne zele kompromis. Oni zele Veliku Srbiju. U Hrvatskoj ih se silom skrsilo, a u BiH ce politicki, s tim likovima nema kompromisa. To o cemu ti govoris je podilazenje zlu, znamo da Hitler hoce da ubija Jevreje, ali hajde da se dogovorimo s njim, umjesto da ubije 6 miliona, neka ubije 3 miliona. Odnosno, umjesto da se velikosrbi odvoje iz BiH (za sto vise nemaju potencijala), hajde da im dadnemo pola BiH. Izbor kojeg nudis nije realan kolega.Treba sjesti i zapitati se sta ko hoce. Srbi hoce nezavisnost, Bosnjaci hoce ukidanje RS. Iskreno ja oba ova zahtjeva razumijem. Medjutim, posto su oba nemoguca, onda treba traziti kompromis.
Postojanje administrativnih jedinica nije problem i vjerovatno je da bi doslo do decentralizacije BiH, ali te administrativne jedinice ne bi imale jednonacionalni karakter. To o cemu ti govoris je Kutiljerov plan poznat kao "Unija tri republike", kojeg je Izetbegovic srecom odbio.Srbi hoce svoju zapisanu teritoriju. Zamisli, samo na trenutak, da nije bilo rata, da nije bilo protjeranih i ubijenih i da je etnicka slika ista kao 91. Da li bi Srbi mogli traziti autonomiju u opstinama i regijama u kojima cine vecinu?
Pravo tih drugih je da ih se ne transformise u manjinu, a "Unija tri republike" vodi upravo tom cilju. Sljedeci korak bi bio raspad drzave i stvaranje neodrzivog rezervata za Bosnjake, evropske Palestine koja bi tinjala jos 50 godina. No ti konstantno govoris "ako je to njihova zelja", kao da su Karadzic i Boban vazniji od Bogicevica i Komsica. Sta sa zeljom ove druge dvojice ? Sta sa mojom zeljom ? Ili se ove sezone pita samo prgave i netolerantne ? Nece ici kolega. Velikohrvatstvo i velikosrpstvo su istorijski osudjeni projekti, zadnje sto mi je na pameti jeste uvazavanje stavova ideologa velikohrvatstva i velikosrpstva.Ako je to njihova zelja, ja ne vidim problem u tome da im se to omoguci, pod uslovom da su prava drugih u tim regijama zagarantovana. E, ako su ta prava jedini stvarni problem, onda treba raditi na tome, a ne raditi na ukidanju i zabranjivanju i nipodastavanju prava naroda na autonomiju.
Ponovo, to se ne moze nametati onim koji se ne loze na kobile, a ti to upravo pokusavas. Kao neka malo, manjina su pa neka se strpe. Ja razumijem to da ce Kiseljak biti vise ukrasen za vrijeme Bozica nego Visoko, ali srednji nivo vlasti i drzava ne mogu stajati iza toga. Srednji nivo vlasti i drzava moraju djelovati kao garant prava sva tri konstitutivna naroda.Ja kada govorim o etnickim regijama, ne govorim ni o RS, ni o HB kakve su zacrtane ratom. To mogu biti opstine iz 91-e, nije bitno. Kako god da okrenes negdje ce biti vecina jednog naroda, i oni na tom teritoriju imaju pravo traziti svoje torove. Meni to ne treba, ali njima ocigledno treba.
Ja nemam iluzija. Znam da zivimo u svijetu gdje ljudski zivot ne vrijedi puno, gdje djeca odrastaju bez roditelja ili ne odrastu nikako. Da se po Blatusi i Alipasinom dila drogu. Da ima kretena koji zele "fizicko razdvajanje naroda" (kako je to definisao Karadzic), znam ja s kakvim se problemima nase drustvo suocava. Ali ne mozes to sve prihvatiti mirno, neka se djeca drogiraju, neka netolerantni idioti stvaraju torove....Zbog historije, zbog ratova, zbog milion drugih razloga. Ja to razumijem. A takodje razumijem i strah od disolucije i ugrozavanja drugih. Zbog toga, kolega, treba raditi na definisanju regija, definisanju prava pojedinih naroda i metodama sprjecavanja majorizacije drugih naroda. Trebamo prestati lagati sami sebe.
Nece moci kolega. Onaj ko se osjeca bolje kada su samo njegovi praznici, pismo i jezik sluzbeni, treba kupiti komad strika i na hoklicu. Ne moramo mi trpiti njegove fobije i manije.
-
Goran_35
Nadjoh ovo pa koga zanima moze pogledati...
Talk to Jazeera - Haris Silajdzic - 07 May
-Zelim demokratiju u mojoj drzavi a ne etnicku demokratiju…
-Peddy je uradio dobar posao …
-pristup EU nije samo znacajan radi ekonomskih benificija vec i radi beneficija stabilnosti...
itd..
Talk to Jazeera - Haris Silajdzic - 07 May (1 dio)
http://www.youtube.com/watch?v=oqjecTL0mLQ
Talk to Jazeera - Haris Silajdzic - 07 May (2 dio)
http://www.youtube.com/watch?v=BI8IGxMlMO4
Talk to Jazeera - Haris Silajdzic - 07 May
-Zelim demokratiju u mojoj drzavi a ne etnicku demokratiju…
-Peddy je uradio dobar posao …
-pristup EU nije samo znacajan radi ekonomskih benificija vec i radi beneficija stabilnosti...
itd..
Talk to Jazeera - Haris Silajdzic - 07 May (1 dio)
http://www.youtube.com/watch?v=oqjecTL0mLQ
Talk to Jazeera - Haris Silajdzic - 07 May (2 dio)
http://www.youtube.com/watch?v=BI8IGxMlMO4
- Shahab
Evo citata iz knjige "Operacija Balkan":
Још пре почетка конференције Хитлер је, међутим, Нојбахера поздравио следећим речима: ''Да вам одмах на почетку буде јасно, нема ништа од давања оружја четницима!'' Упоређујући Србе и Хрвате, Хитлер је нагласио да Хрвати ''немају никакву представу о државности и неће је никада ни имати''. Насупрот њима ''Срби су народ који је одређен да има државу и који је као народ одржан. Њихова идеологија је великосрпска. У њима постоји безобзирна отпорна снага. Због тога ће они увек заступати великосрпску идеју. Оно што долази из Београда значи опасност''. Уколико би Срби сада добили оружје, они би победили комунизам, а онда ће: ''великосрпска идеја поново да запламти на нашу штету. А то је неподношљиво. Срби се никада не би одрекли великосрпске идеје.'' Х. Нојбахер је, слично као и Вајкс, истицао неопходност потребе да српске националне снаге бране Балкан од ''црвене инвазије''. Предложено је фиреру да за сарадњу са четницима овласти команданта Југоистока. Хитлер је све предлоге одбио. Чак је Вајксу рекао и следеће: ''Немачка мора до краја сузбијати све планове о Великој Србији. Не сме се створити српска војска. Прихватљива је чак и становита комунистичка опасност''.
Још пре почетка конференције Хитлер је, међутим, Нојбахера поздравио следећим речима: ''Да вам одмах на почетку буде јасно, нема ништа од давања оружја четницима!'' Упоређујући Србе и Хрвате, Хитлер је нагласио да Хрвати ''немају никакву представу о државности и неће је никада ни имати''. Насупрот њима ''Срби су народ који је одређен да има државу и који је као народ одржан. Њихова идеологија је великосрпска. У њима постоји безобзирна отпорна снага. Због тога ће они увек заступати великосрпску идеју. Оно што долази из Београда значи опасност''. Уколико би Срби сада добили оружје, они би победили комунизам, а онда ће: ''великосрпска идеја поново да запламти на нашу штету. А то је неподношљиво. Срби се никада не би одрекли великосрпске идеје.'' Х. Нојбахер је, слично као и Вајкс, истицао неопходност потребе да српске националне снаге бране Балкан од ''црвене инвазије''. Предложено је фиреру да за сарадњу са четницима овласти команданта Југоистока. Хитлер је све предлоге одбио. Чак је Вајксу рекао и следеће: ''Немачка мора до краја сузбијати све планове о Великој Србији. Не сме се створити српска војска. Прихватљива је чак и становита комунистичка опасност''.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
da da bosna je specificna, u njoj ne smije da vlada demokratija u kojoj ce vecina demokratskim i legalnim putem da odlucuje...to je ba sranje od price...ide mi vise na qrac ova prica o konstitutivnim narodima i etnickim sranjima...pa jos poredjenje sa svicarskom...gdje ces bosnu porediti sa svicarskom, to je za nas druga planeta...kad malo prokontam, bosna ustvari jeste specificna...zbog gluposti, tvrdoglavosti, malodusnosti velikog broja njenih gradjana kojima je tudje draze, koji imaju pogresne prioritete, koji...
-
drug_clan77
Realno, ni bh Hrati, niti bh Srbi ne zele iz ove drzave (iskreno se nadam da to nije problem). Realno gledajuci, njima je u najvisem interesu unija/konfederacija/federacija Bosne i Hercegovine sa Srbijom, odnosno Hrvatskom. Bez da se ZG i BG medjusobno vezu.
Znas zasto, jer jednako kako zele neke vrste autonomije u odnosu na Sarajevo, jednako zele autonomiju u odnosu na Zagreb i Beograd.
Zasto? To je duga prica.
Dakle, ako nekoga zanima cilj Republike Srpske nije ujedinje ili utapljanje u Srbiju. Ko razmislja na takav nacin debeeelo grijesi. A tako je i sa Hrvatima.
Bosnjaci bi od ovakvog razvoja situacije mogli samo trljati ruke.
U tom smislu mislim da se ni RS ne bi previse bunila u vezi prenosenja veceg broja zakonodavnih ovlastenja na drzavni dio. Izvrsni dio je uvijek lokalizovan i to se u svijetu pokazuje kao dobro rijesenje.
Znas zasto, jer jednako kako zele neke vrste autonomije u odnosu na Sarajevo, jednako zele autonomiju u odnosu na Zagreb i Beograd.
Zasto? To je duga prica.
Dakle, ako nekoga zanima cilj Republike Srpske nije ujedinje ili utapljanje u Srbiju. Ko razmislja na takav nacin debeeelo grijesi. A tako je i sa Hrvatima.
Bosnjaci bi od ovakvog razvoja situacije mogli samo trljati ruke.
U tom smislu mislim da se ni RS ne bi previse bunila u vezi prenosenja veceg broja zakonodavnih ovlastenja na drzavni dio. Izvrsni dio je uvijek lokalizovan i to se u svijetu pokazuje kao dobro rijesenje.
-
Jastreb35
Moguce je napraviti balans, ali to se ne pokusava, nego se insistira na jednonacionalnim administrativnim jedinicama. Zasto bi drzava bila servis samo onim gradjanima koji zele etnicku podjelu drzave, sta je s onim gradjanima koji to ne zele ?Marco-x wrote:Ja evo ne saznadoh, što je svrha države? Jesmo li mi građani tu radi nje ili ona radi nas? Hoće li ona siliti građane na nešto, ili će građani nju "siliti" da bude funkcionalnija? Hoće li mi biti servis ili teret?
Ja mogu jer je Livno silom Vasingtonskog sporazuma zadrzano u okviru BiH, na stranu mostarska ili bihacka regija. Velikohrvatstvo je moralo biti skrseno da bi se iznenada pojavila "volja za cjelovitom BiH". Zato se ne moze stvarati monoetnicke administrativne jedinice.Jasno sam rekao, cilj hrvatskog naroda u BiH i u Hrvatskoj je cjelovita BiH. Koliko sam ja razumio Srbi žele, što više decentraliziranu ili pak (kon)federaliziranu BiH, a sve mi se čini da i Hrvati su najbliže tomu. Sad po čemu je to protivno bošnjačkim nacionalnim interesima, ja još nisam skužio.
Mogu shvatiti da netko ne želi da administrativne jedinice nose ime nekog naroda i to je O.K., ali ne mogu shvatiti da se neće pitati recimo Livnjake, želite li vi u administrativnu jedinicu, kojemu je sjedište u Bihaću ili u Mostaru.
Znaci da ce uprava tog kantona obezbjediti da se u sluzbenoj upotrebi obiljezje, jezik, pismo (itd) jednog naroda nece forsirati na stetu jezika, pisma, obiljezja (itd) druga dva naroda (kao sto se jos uvijek radi).Iz prijašnjih postova sam razumio da često spominješ pojam konstitutivan na cijelom teritoriju, što je također po meni neki temelj korektnosti u BiH.
Sad me interesira po tvojem poimanju konstitutivnosti na cijelom teritoriju BiH - što znači to na terenu recimo za Bošnjake u Zapadnohercegovačkoj županiji?