Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
radijator

#301 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by radijator »

Kjajević Majko wrote:
dimu wrote:covjece kad ulazis u naselje pored puta stoji tabla sa imenom naselja

samim tim se podrazumijeva da od te table nastupa naselje i logicno je da nastupa i ogranicenje od 60km/h
Tabla s imenom naselja ne znači ograničenje od 60km/h!

Ti si sigurno onaj koji na magistralnom uspori pored svake takve table. :x
Naravno da ne znači, ako pod naseljeno mjesto podrazumjevaš Minhen, Berlin, Frankfurt...
Kjajević Majko

#302 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Kjajević Majko »

Kakve sad veze ima Minhen, Berlin, Frankfurt? :roll:

Tabla s imenom mjesta, sela, grada znači samo ime početak tog mjesta, sela, grada ništa više!
radijator

#303 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by radijator »

Kjajević Majko wrote:Kakve sad veze ima Minhen, Berlin, Frankfurt? :roll:

Tabla s imenom mjesta, sela, grada znači samo ime početak tog mjesta, sela, grada ništa više!
Da, ali u našem zakonu postoji član u kojem stoji da je u naseljenom mjestu, selu, ograničenje 60km/h (osim ako saobračajnim znakom nije drugačije naznačeno).
Kjajević Majko

#304 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Kjajević Majko »

Ispred naseljenog mjesta imaš ovu tablu, ako je nema možeš ići 80km/h. Tabla sa imenom nekog sela nema nikakvog utjecaja na brzinu.
Image

Stvarno bi trebalo uvesti da se svake dvije godine ponovo polažu testovi.
black

#305 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by black »

Kjajević Majko wrote:Ispred naseljenog mjesta imaš ovu tablu, ako je nema možeš ići 80km/h. Tabla sa imenom nekog sela nema nikakvog utjecaja na brzinu.

na putu u naselju vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od 60km/h osim ako saobracajnim znakom nije drugacije odredjeno
propis je takav i ako nema znaka ne mozes kroz naseljeno mjesto voziti 80, pa makar to bilo 5 kuca
radijator

#306 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by radijator »

Kjajević Majko wrote:Ispred naseljenog mjesta imaš ovu tablu, ako je nema možeš ići 80km/h. Tabla sa imenom nekog sela nema nikakvog utjecaja na brzinu.
Image

Đaba je tebi objašnjavat.

Vozi koliko hočeš.
black

#307 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by black »

evo da ne bude napamet :mrgreen:
Z A K O N
O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA
U BOSNI I HERCEGOVINI

Član 44.
(1) Na putu u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 60 km/h osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
(2) Na putevima u naselju, ako saobraćajno-tehnički elementi to omogućavaju, saobraćajnim znakom može se dozvoliti kretanje vozilom i većom brzinom od propisane u stavu (1) ovog člana.
(3) Na putu van naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od:
1) 130 km/h na autoputevima;
2) 100km/h na putevima rezerviranim za saobraćaj motornih vozila i brzim putevima;
3) 80 km/h na ostalim putevima.
(4) Na putu van naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od brzine određene saobraćajnim znakom postavljenim na putu.
Kjajević Majko

#308 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Kjajević Majko »

Znak mora postojati i uvijek postoji, pogledajte kad budete vozili uostalom. Isto tako kad izađeš iz naselja postoji znak ograničenja 80km/h.
Đaba je vama govoriti, vozite 60km/h cijelim putem jer kad završava tabla sa jednim naseljenim mjestom nakon par kilometara dolazi nova tabla za početak drugog naseljenog mjesta, a nigdje ništa u okolini. :x
dimu

#309 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by dimu »

Kjajević Majko wrote: Tabla s imenom mjesta, sela, grada znači samo ime početak tog mjesta, sela, grada ništa više!
majko mila koje ti gluposti lupas

tabla s imenom znaci pocetak naseljenog mjesta koje za sobom vuce i OGRANICENJE OD 60 KM/H kao sto stoji u zakonu

naziv naselja te obavijestava da se nalazis u naselju i da je ogranicenje 60, shvatas ?

da je tako kako ti kazes onda bi ispod svake table sa imenom naselja stajao i znak da je brzina ogranicena na 60, a ne stoji zato sto se, zamisli sad cuda, PODRAZUMIJEVA da je u naselju ogranicenje 60km/h

to je tako regulisano, a ti sad vozi kako hoces, probaj ti tako 80 vozit dok ne vidis znak 60 kraj radara pa onda puni budzet drzavi, vidjeces ko je upravu ;) zakon ti je takav pa ti kako hoces ;)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#310 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Romeo 80 »

dimu wrote:
Kjajević Majko wrote: Tabla s imenom mjesta, sela, grada znači samo ime početak tog mjesta, sela, grada ništa više!

tabla s imenom znaci pocetak naseljenog mjesta koje za sobom vuce i OGRANICENJE OD 60 KM/H kao sto stoji u zakonu

naziv naselja te obavijestava da se nalazis u naselju i da je ogranicenje 60, shvatas ?

da je tako kako ti kazes onda bi ispod svake table sa imenom naselja stajao i znak da je brzina ogranicena na 60, a ne stoji zato sto se, zamisli sad cuda, PODRAZUMIJEVA da je u naselju ogranicenje 60km/h

to je tako regulisano, a ti sad vozi kako hoces, probaj ti tako 80 vozit dok ne vidis znak 60 kraj radara pa onda puni budzet drzavi, vidjeces ko je upravu ;) zakon ti je takav pa ti kako hoces ;)
Meni se ipak čini da gluposti lupaš ti! :-)
Tabla sa imenom znači samo to i ništa više. Slažem se da je ograničenje u naseljenim mjestima 60 km/h, ali i znak sa ograničenjem brzine mora stajati na propisanom mjestu. Po tvojoj logici ja bih morao usporiti na 60 km/h kod znaka za ulazak u grad Mostar npr. iako sam još kilometrima udaljen od samog grada, a nalazim se u kanjonu Neretve gdje nema ničega?! :-)
Uostalom, kako da znaš gdje tačno da usporiš, tj. odakle tačno počinje teritorija nekog naseljenog mjesta? Možda 10, 20, 100 metara od mjesta na kom si trenutno i eventualne policijske patrole? :?:
d2

#311 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by d2 »

cemu onda sluzi tabla na granicnom prelazu koja obavjestava o ogranicenjima u izmedju ostalog naseljenim mjestima u toj zemlji ? da golubovi imaju po cemu srati ?
homo_sapiens

#312 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by homo_sapiens »

Romeo 80 wrote:
dimu wrote:

tabla s imenom znaci pocetak naseljenog mjesta koje za sobom vuce i OGRANICENJE OD 60 KM/H kao sto stoji u zakonu, naziv naselja te obavijestava da se nalazis u naselju i da je ogranicenje 60, shvatas ?

Meni se ipak čini da gluposti lupaš ti! :-)
Tabla sa imenom znači samo to i ništa više. Slažem se da je ograničenje u naseljenim mjestima 60 km/h, ali i znak sa ograničenjem brzine mora stajati na propisanom mjestu. Po tvojoj logici ja bih morao usporiti na 60 km/h kod znaka za ulazak u grad Mostar npr. iako sam još kilometrima udaljen od samog grada, a nalazim se u kanjonu Neretve gdje nema ničega?! :-)
Uostalom, kako da znaš gdje tačno da usporiš, tj. odakle tačno počinje teritorija nekog naseljenog mjesta? Možda 10, 20, 100 metara od mjesta na kom si trenutno i eventualne policijske patrole? :?:
Nisi u pravu @Romeo, dijete drago, @dimu ti je sve lijepo objasnio. Upravo je onako kako je on pisao
slavkoimamodilera

#313 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by slavkoimamodilera »

Hahahahaha... pa jeste vi polagali testove? Ja jesam ima 10 godina, pa se opet jasno sjecam... il' ste preko stele polagali ili ste senilni... fino u testovima imaju slike kao izgleda tabla kojom se oznacava pocetak i kraj naseljenog mjesta... dakle to nije informativna tabla tipa "dobrodosli u republiku sumsku" niti "teritorija grada Mostara" ili kako vec pise prije mosta Begica i Begovica ispod Jablanice koje su 4x6 metara, vec su to SAOBRACAJNI ZNAKOVI... namijenjeni su VOZACIMA U SAOBRACAJU, a ne turistima...
Samim tim povlace i ogranicenje od 60 km/h...

Kako su ljudi samo samouvjereni dok lupetaju gluposti.... da ne povjerujes :-)
karanana

#314 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by karanana »

niste u pravu da tabla imena mjesta automatski povlaci smanjenje brzine na 60. evo vam najocitijeg primjera jer ste svi vozili tuda. na ulazu u mostarsku kotlinu dolaze mjesta koja su odmah uz cestu: bijelo polje, potoci, vrapcici i jos neki koje sam vjerovatno ispustio. kroz ta naselja ogranicenje nije uvijek 60 nego ima i 80. brzinana tom regionu je regulisana saobracajnim znakovima ogranicenja brzine a ne tablama sa imenima mjesta.
slavkoimamodilera

#315 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

karanana wrote:niste u pravu da tabla imena mjesta automatski povlaci smanjenje brzine na 60. evo vam najocitijeg primjera jer ste svi vozili tuda. na ulazu u mostarsku kotlinu dolaze mjesta koja su odmah uz cestu: bijelo polje, potoci, vrapcici i jos neki koje sam vjerovatno ispustio. kroz ta naselja ogranicenje nije uvijek 60 nego ima i 80. brzinana tom regionu je regulisana saobracajnim znakovima ogranicenja brzine a ne tablama sa imenima mjesta.
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :x :x :x :x :x :x :x :x

Član 43.
(1) Na putu u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 60 km na sat osim ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.
(2) Na putevima u naselju, ako saobraćajno-tehnički elementi to omogućavaju, saobraćajnim znakom može se dozvoliti kretanje vozilom i većom brzinom od propisane u stavu (1) ovog člana.
slavkoimamodilera

#316 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

A evo sta je naselje...
naselje je prostor na kome se redovi ili grupe zgrada nalaze s jedne ili s obje strane puta, dajući mu izgled ulice, čije granice određuje nadležni organ saobraćajnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta;
karanana

#317 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by karanana »

slavkoimamodilera wrote:
Član 43.
(1) Na putu u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 60 km na sat osim ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.
pa nema ljutnje jer je to upravo ono sto hocu da kazem. pored svakog naselja postoji znak za ogranicenje brzine, ja ne znam niti jedno mjesto gdje ne postoji. kroz konjic je to 50, kroz jablanicu je 40, kroz grabovicu je 60. cak i onoj pustari gdje su centrale i grabovica izmedju mostara i jablanice postoje znakovi sa ogranicenjem do 60 iako su kuce s druge strane rijeke. znaci na vecini mjesta uz tablu imena mjesta je i tabal ogranicenja brzine pa makar na njoj pisalo i zakonskih 60.
Vincent Raine

#318 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Vincent Raine »

Sto bi rado pobrao ove forumske pametnjakovice poput zrelih jabuka pa ih opet poslao na polaganje, u najmanju ruku testova!!!

I kaze naslov "Izvrno ga je lola".... I ne izvrno ga!!!!
atko

#319 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by atko »

Bezveze se prepirete :roll: i afirmacija i negacija (:lol: :lol:) moze naci dovoljno argumenata u svoju korist ... iz prostog razloga sto je svaki kanton, entitet, distrikt drzava za sebe i nigdje pravila nisu ista ;)

Prije svega razmislite malo dali se nalazite u naselju ili se naselje nalazi pored magistralnog, regionalnog ili lokalnog puta ;)

Ja kada vozim na M17 recimo, vozim 100 a na regionalnom 80 osim gdje je drugacije znakom propisano ;) table sa natpisima lokalnih mjesta me uopste ne zanimaju ;)
A kada skreces u neko naselje/selo to je lokalni put na kojem vozis 60 ako opet nije znakom drugacije propisano ;)

I btw natpisi mijesta su informativni znakovi a ne znakovi ogranicenja/obaveze/zabrana ;)
Last edited by atko on 25/08/2008 09:30, edited 1 time in total.
slavkoimamodilera

#320 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Evo iz glave... Zitomislici... nema ogranicenja brzine uz ime naselja, ali je radar vazda tamo i fataju ove koji su ubijedjeni u neke svoje teorije... ;-)

Shvatam ja sta ti sad hoces da kazes, u vecini slucajeva je vjerovatno rijeseno da se jos i dodatnim znakom osigura ogranicenje, ali nije obavezno i to je ono sto hocu da kazem... saobracajni znak za pocetak naselja ujedno oznacava i ogranicenje brzine na 60 km/h...

Btw... to 40 kroz Jablanicu ili 50 kroz konjic je za levate... :wink:
Član 44.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu pod normalnim uslovima saobraćaja ne smije se ograničiti saobraćajnim znakom ispod 60 km na sat na magistralnim putevima, a 40 km na sat na ostalim putevima.
;-)
slavkoimamodilera

#321 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

atko wrote:Bezveze se prepirete :roll: i afirmacija i negacija (:lol: :lol:) moze naci dovoljno argumenata u svoju korist ... iz prostog razloga sto je svaki kanton, entitet, distrikt drzava za sebe i nigdje pravila nisu ista ;)

Prije svega razmislite malo dali se nalazite u naselju ili se naselje nalazi pored magistralnog, regionalnog ili lokalnog puta ;)

Ja kada vozim na M17 recimo, vozim 100 a na regionalnom 80 osim gdje je drugacije znakom propisano ;) table sa natpisima lokalnih mjesta me uopste ne zanimaju ;)
Ti pojma sa saobracajem nemas... postoji samo jedan, drzavni zakon o bezbjednosti saobracaja...
karanana

#322 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by karanana »

slavkoimamodilera wrote:Evo iz glave... Zitomislici... nema ogranicenja brzine uz ime naselja, ali je radar vazda tamo i fataju ove koji su ubijedjeni u neke svoje teorije... ;-)

Shvatam ja sta ti sad hoces da kazes, u vecini slucajeva je vjerovatno rijeseno da se jos i dodatnim znakom osigura ogranicenje, ali nije obavezno i to je ono sto hocu da kazem... saobracajni znak za pocetak naselja ujedno oznacava i ogranicenje brzine na 60 km/h...

Btw... to 40 kroz Jablanicu ili 50 kroz konjic je za levate... :wink:
Član 44.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu pod normalnim uslovima saobraćaja ne smije se ograničiti saobraćajnim znakom ispod 60 km na sat na magistralnim putevima, a 40 km na sat na ostalim putevima.
;-)
samo malo, ok, necu se vise raspravljati sa onim za 60, ali da se vratim na ovo na 40 i 50....jeli mi govoris da ovi znakovi ne vrijede i da me ne mogu zaustaviti ako recimo kroz jablanicu vozim 60 a na tabli pise 40?
slavkoimamodilera

#323 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

karanana wrote:samo malo, ok, necu se vise raspravljati sa onim za 60, ali da se vratim na ovo na 40 i 50....jeli mi govoris da ovi znakovi ne vrijede i da me ne mogu zaustaviti ako recimo kroz jablanicu vozim 60 a na tabli pise 40?
Tako je... zakon je stariji... ;-)
karanana

#324 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by karanana »

slavkoimamodilera wrote:
karanana wrote:samo malo, ok, necu se vise raspravljati sa onim za 60, ali da se vratim na ovo na 40 i 50....jeli mi govoris da ovi znakovi ne vrijede i da me ne mogu zaustaviti ako recimo kroz jablanicu vozim 60 a na tabli pise 40?
Tako je... zakon je stariji... ;-)
pa koga onda oni levate na izlazu iz jablanice prema mostaru, kod zadnjeg restorana prije ulaska u kanjon uvijek stoje i zaustavljaju jer tabla je 40 nekih 2 kilometra i tu fataju raju koja ide preko 40.
ja ipak mislim da ako znak pokazuje 40 onda moras voziti 40, jer zasto kaznjavaju? mislis da milicioneri nisu upoznati sa zakonom?

i sta je sa mjestom bradina. tu je non stop milicija i ogranicenje 40 i fataju svakog ko ide i 50.
atko

#325 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by atko »

@slavkoimamodilera prijatelju dragi ja sam primjetio da ti imas jednu vrlo ruznu osobinu ... a to je da upadas od teme do teme i da tako svojeglavo iznosis cinjenice i omalovazavas i vrijedjas diskutante... (sjeti se parapetnog stakla :lol:)

Ja prosli vikend bio na rostilju u Odzaku kod glavnog drzavnog saobracajnog inspektora i pricali smo o svoj toj saobracajnoj problematici i pao bi na dupe da znas kako je haoticna situacija po pitanju zsakona i pravila itd itd kad je u pitanju drzavni zakon koji bi trebo da bude krovni.
Locked