Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
uvjek dobar gost wrote:... Ne bih sad da ulazim u priču o bandama jer nemam nikakvih informacija o tome...
No ko je odgovoran, ko je kriv... uzrok, posljedica.... šest mladih života je ugašeno.... a niko, znači NIKO nije odgovarao (ponovo)....
KOd nas nema odgovornosti.. nema otkaza, nema kazni, sankcija... nema talasanja i suprotstavljanja... neodgovornosti...
Halo šest života je ugašeno.... a nikakvih posljedica... kao da se ništa nije desilo... on je kao vaki il naki, sestra je merhametli... ma neke ih... neka rade to je bilo slučajno..... haloooo...?
Znač ja sam ako već nema zatvora i kazni tog tipa, onda za otkaz po kratkom postupku !
aerosa wrote:Postoji onaj moralni faktor koji bi mogao biti razlog da ode sa tog mjesta, ali ću vas sad pitati ko bi došao na njegovo mjesto ?Je li neko garantuje da taj novi direktor ne bi bio "podoban" i da bi više volio tu djecu i na kraju da bi bio bolji direktor ? Ko garantuje da nebi neka nova Arzija došla za direktora ?
Već sam pitao ali niko ne odgovara ....
Ako je u pitanju nesretan slučaj, ti bi sad učinio i medvjeđu uslugu toj gore djeci bacajući na lutriju koga će im vladajuća bratija dodijeliti za direktora.
Glupo brate mili, glupo...
uvjek dobar gost wrote:... Ne bih sad da ulazim u priču o bandama jer nemam nikakvih informacija o tome...
No ko je odgovoran, ko je kriv... uzrok, posljedica.... šest mladih života je ugašeno.... a niko, znači NIKO nije odgovarao (ponovo)....
KOd nas nema odgovornosti.. nema otkaza, nema kazni, sankcija... nema talasanja i suprotstavljanja... neodgovornosti...
Halo šest života je ugašeno.... a nikakvih posljedica... kao da se ništa nije desilo... on je kao vaki il naki, sestra je merhametli... ma neke ih... neka rade to je bilo slučajno..... haloooo...?
Znač ja sam ako već nema zatvora i kazni tog tipa, onda za otkaz po kratkom postupku !
Slazem se sa tobom, ko je kriv , treba da odgovara, je li direktor, vaspitacica, elektricar, prodavac grijalica, kantonalna vlada, Toplane.... ali pretjerivati u izmisljanu i pisanju stvari koji nemaju ama bas nikakve veze sa samom tragedijom, samo da bi se oblatio jedan covjek, nema smisla.
Slazem se sa tobom, ko je kriv , treba da odgovara, je li direktor, vaspitacica, elektricar, prodavac grijalica, kantonalna vlada, Toplane.... ali pretjerivati u izmisljanu i pisanju stvari koji nemaju ama bas nikakve veze sa samom tragedijom, samo da bi se oblatio jedan covjek, nema smisla.
Pa čekaj, zar je on još uvijek direktor?
Jedno veliko da... aerosa je postavio jedno fino retoričko pitanje... ja samo mogu reći da je do nas generalno, javnog mijenja nema, civilno društvo je zauzeto (u većini slučajeva) samo sobom ili nekim pravdanjima projekata, a sistem je bušan kao crkveno zvono... na sve strane sipa, a mi smo naučeni da se tješimo i zadovoljavamo mrvicama...
Da smo jači i glasniji oni bi se nas bojali i mi bi nadzirali rad ne samo Arzije i dječijeg doma na Bjelavam... rad GRASA-a i koječega... jer mi to sve finansiramo i oni bi svi trebali raditi po načelu moralnosti i kao dobri domaćini-domaćice.... ali jook.. mi pod pritiskom ustavnih promijena zaboravljamo šta u stvari čini život....
Moja teza je sad da je previše ljudi u talu u propadanju ove zemlje u svakom pogledu i da zato vlada zakon šutnje i nezamjeranja ! Previše je saučesnika u ubistvu... da bi iko bio kriv !
Po ranijem Zakonu, skoro nemoguće je bilo strancu da usvoji neko naše napušeteno dijete.
Nedavno je izmjenjen član 95 Porodičnog zakona i smanjen je krug ljudi koji odlučuju o usvajanju:
http://www.otac.ba/usr/101/files/FBiH_porodicni_zakon.pdf wrote:Član 95.
(1) Usvojilac može biti državljanin Bosne i Hercegovine.
(2) Usvojilac može biti i strani državljanin, ako je usvojenje u najboljem interesu djeteta i ako dijete ne može biti usvojeno u Bosni i Hercegovini. (3) Usvojenje iz stava 2. ovog člana ne može se zasnovati bez prethodnog odobrenja federalnog organa nadležnog za poslove socijalne zaštite.
Boldirano, relativno nedavno izmjenjeno, pa je sada jedna mafijaška halka manje u odlučivanju kojem strancu prodati dijete.
Zašto Kantonalno ministarstvo za rad i soc. politiku ne izadje sa podacima koliko je djece dato na usvajanje stranim državljanima (Slučajevi kada su oba usvojitelja stranci) sa posebnim osvrtom na usvajanja iz Doma, od požara, pa do danas?
PipiDugaDevetka wrote:Po ranijem Zakonu, skoro nemoguće je bilo strancu da usvoji neko naše napušeteno dijete.
Nedavno je izmjenjen član 95 Porodičnog zakona i smanjen je krug ljudi koji odlučuju o usvajanju:
(2) Usvojilac može biti i strani državljanin, ako je usvojenje u najboljem interesu djeteta i ako dijete ne može biti usvojeno u Bosni i Hercegovini. (3) Usvojenje iz stava 2. ovog člana ne može se zasnovati bez prethodnog odobrenja federalnog organa nadležnog za poslove socijalne zaštite.
Boldirano, relativno nedavno izmjenjeno, pa je sada jedna mafijaška halka manje u odlučivanju kojem strancu prodati dijete.
Zašto Kantonalno ministarstvo za rad i soc. politiku ne izadje sa podacima koliko je djece dato na usvajanje stranim državljanima (Slučajevi kada su oba usvojitelja stranci) sa posebnim osvrtom na usvajanja iz Doma, od požara, pa do danas?
Ovo ih treba pitati i pozvati se na zakon o slobodi pristupa informacija.... rok za odgovor im je 15 dana.....
PipiDugaDevetka wrote:Po ranijem Zakonu, skoro nemoguće je bilo strancu da usvoji neko naše napušeteno dijete.
Ovo ih treba pitati i pozvati se na zakon o slobodi pristupa informacija.... rok za odgovor im je 15 dana.....
Ako ne moze pojedinac traziti te podatke, mogu NVO, a ima ovdje takvih
@amrice,
Pošto te lično poznajem, a i ti si mene vidjela, znam da si u jednoj NVO koja brine o djeci Sarajeva.
Bi li ti mogla priupitati za ove podatke?
PipiDugaDevetka wrote:@amrice,
Pošto te lično poznajem, a i ti si mene vidjela, znam da si u jednoj NVO koja brine o djeci Sarajeva.
Ja sam volonter u jednoj nvo za djecu sa posebnim potrebama, to bas nije adekvatna ogranizacija za trazenje tih podataka
Neću puno komentarisati ovu drugostepenu presudu. Da li je ona moralna ili ne? Takva je, kakva je. Samo ću naglasiti da sumnjam da je to jedna od mnogobrojnih presuda sarajevskih sudova koja je donijeta ne na osnovu dokaza već pod političkim pritiskom.
Ali preko jedne stvari ne mogu nikako preći. Meni je neshvatljivo da je Zelić ponovo izabran za direktora,dok je imao, ne samo krivičnu prijavu, nego i prvostepenu presudu. To je najstrašnije od svega..
Ogradjujem se od komentara usvajanja djece i slicnog ali uzasavam se komentara u superlativu za direktora bilesi i zenu izgubio zbog te djece halo ba dajte narode malo razuma...sestra upalila grijalicu da bi bebe ugrijala treba joj dati Nobelovu nagradu zbog toga a sto su te iste bebe izgorjele hm nema veze imala je dobru namjeru..................pa negledamo seriju na tv vec je to stvarnost nas,naseg grada,nase drzave
immuno wrote:Ogradjujem se od komentara usvajanja djece i slicnog ali uzasavam se komentara u superlativu za direktora bilesi i zenu izgubio zbog te djece halo ba dajte narode malo razuma...sestra upalila grijalicu da bi bebe ugrijala treba joj dati Nobelovu nagradu zbog toga a sto su te iste bebe izgorjele hm nema veze imala je dobru namjeru..................pa negledamo seriju na tv vec je to stvarnost nas,naseg grada,nase drzave
Upravo to, mi svi stojimo sa strane i samo palamudimo, kao da se sve ovo zbiva negdje daleko... nekom onako čovijeku kojeg znamo ali baš nas i ne zanima...
Iz dana u dan situacija oko nas eskalira i za sobom nosi živote... djece, ljudi, mladih i starih... a mi se ponašamo kao da gledamo neku sapunicu... bravo immuno !
Ja sam volonter u jednoj nvo za djecu sa posebnim potrebama, to bas nije adekvatna ogranizacija za trazenje tih podataka
Poslao sam e-mail jednom forumašu, bliskom Skupštini Kantona, da nam pronadje pomenute informacije.
Podaci o usvojenju napuštene djece indirektno vode do krivaca za nesreću ili diverziju u Domu Bjelave.
Ne znam koliko je bilo tih usvajanja od strane stranih državljana, ali izgleda da je zakonski izuzetak postao kriminalno pravilo.
Ne mogu, a da ne ponovim sa koliko je oduševljenja Omerefendićeva govorila za sa-x u oktobru 2009.g. o usvajanju domske djece i zainteresovanosti poznatijih i imućnijih stranaca. Ucrvala mi se sumnja.
"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
No, svakako, prednost pri usvajanju djece imaju državljani Bosne i Hercegovine, a jedan od razloga zašto je to tako je činjenica da se adaptivni period djeteta u potencijalnoj usvojiteljskoj porodici sve to vrijeme nadzire stručni tim Centra za socijalni rad.
Poslao sam e-mail jednom forumašu, bliskom Skupštini Kantona, da nam pronadje pomenute informacije.
Podaci o usvojenju napuštene djece indirektno vode do krivaca za nesreću ili diverziju u Domu Bjelave.
Ne znam koliko je bilo tih usvajanja od strane stranih državljana, ali izgleda da je zakonski izuzetak postao kriminalno pravilo.
Ne mogu, a da ne ponovim sa koliko je oduševljenja Omerefendićeva govorila za sa-x u oktobru 2009.g. o usvajanju domske djece i zainteresovanosti poznatijih i imućnijih stranaca. Ucrvala mi se sumnja.
"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
No, svakako, prednost pri usvajanju djece imaju državljani Bosne i Hercegovine, a jedan od razloga zašto je to tako je činjenica da se adaptivni period djeteta u potencijalnoj usvojiteljskoj porodici sve to vrijeme nadzire stručni tim Centra za socijalni rad.
Jok, eto Sud je normalan, rekao da niko nije kriv, nisu utvrdili kako je došlo do požara,...Šta se drugo može zaključiti, nego da je izvršena diverzija neka,...
PipiDugaDevetka wrote:Jok, eto Sud je normalan, rekao da niko nije kriv, nisu utvrdili kako je došlo do požara,...Šta se drugo može zaključiti, nego da je izvršena diverzija neka,...
Paranoja ili ne, znam, poznajem lešinare i mafiju iz socijalnih službi i garantujem da su spremni tako nešto uraditi zarad dodvoravanja ''poznatijim i imućnijim strancima''.
PipiDugaDevetka wrote:Paranoja ili ne, znam, poznajem lešinare i mafiju iz socijalnih službi i garantujem da su spremni tako nešto uraditi zarad dodvoravanja ''poznatijim i imućnijim strancima''.
Daj svega ti, pazi malo šta pišeš, ali najozbiljnije ti kažem, majke mi ovo prelazi bilo kakve granice zdravog razuma.....
Nemoj bolan dušu griješiti sa takvim stvarima koji ti je đavo....