Trebaju li nam feministkinje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rashid

Post by rashid »

InfraRedRidinghood wrote:Rašo, fakat si nula bodova; koliko je tebi godina (zvučiš k'o da imaš manje od 16 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: )
Ja samo kazem da u normalnoj vezi/braku a naravno u bracnom zivotu, da je nesto sasvim normalno jednakopravnost polova.

Drustveno:
Takodze i zenske imaju vazne pozicije u nasom drustvu i neke su glavni pogon (ako mogu tako reci) naravno zbog njihovog znanja i iskustva na tom podrucju kojem se bave.

A negativno nesto sa moje strane:
Primjer u EU razvod braka. Zene imaju absolutno pravo na djecu, pravo na stan, pravo na ostetu, etc etc. Sum sumarum: Muskarac nista! To je preraslo u neki ekstrem. Pa samo hocu tvoje misljenje u vezi toga? I to realno?

A moje godine moja stvar. Iznosim samo misljenje i naravno pokusavam odrzavati normalnu razpravu :) Mislim, da mi dobro ide :P
tempora

Post by tempora »

rashid wrote:
InfraRedRidinghood wrote:Rašo, fakat si nula bodova; koliko je tebi godina (zvučiš k'o da imaš manje od 16 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: )
Ja samo kazem da u normalnoj vezi/braku a naravno u bracnom zivotu, da je nesto sasvim normalno jednakopravnost polova.

Drustveno:
Takodze i zenske imaju vazne pozicije u nasom drustvu i neke su glavni pogon (ako mogu tako reci) naravno zbog njihovog znanja i iskustva na tom podrucju kojem se bave.

Primjer u EU razvod braka. Zene imaju absolutno pravo na djecu, pravo na stan, pravo na ostetu, etc etc. Sum sumarum: Muskarac nista! To je preraslo u neki ekstrem. Pa samo hocu tvoje misljenje u vezi toga? I to realno?
A moje godine moja stvar. Iznosim samo misljenje i naravno pokusavam odrzavati normalnu razpravu :) Mislim, da mi dobro ide :P

Necu ulaziti u ostale dijelove tvojih tvrdnji, ali ova, o pravima zene u braku ti je apsolutno netacna! Istina jeste, da se djeca, uglavnom dodjeljuju majci i da su nerijetko ocevi osteceni u tim procesima. ( ako zanemarimo djecu, kao najvise ostecene clanove "sukoba")
U momentima kada zena dozivi nasilje u porodici, ona je prvenstveno ta, koja izlazi iz stana i odlazi ili rodbini ( ako je ko primi) ili u skriveno skloniste i ona je ta koja gubi sve! Ne malom broju zena, ostaju i dugovi na grbaci, koje su duzne otplacivati jer je "situacija" stecena u braku!.
Ocigledno da nemas blage veze kako funkcionise sistem po ovom pitanju.
Zena u ovakvim slucajevima, nije samo zrtva nasilja, vec i zrtva sistema i cega vec ne. Ovdje govorim prvenstveno o slucajevima zlostavljanja.
:oops:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

three sisters wrote:@rashid: mi imamo cunu a vi?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , idi se lijeèi, proèitaj malo frojda i irigarajevu, komparaciju, ako te knjige toliko vole, ali èisto sumnjam.

frojd prica da se zene frustrirane i histericne jer nemaju...
sta ce mu to... :D on nije frustriran :D
three sisters

Post by three sisters »

Sarafcina wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , idi se liječi, pročitaj malo frojda i irigarajevu, komparaciju, ako te knjige toliko vole, ali čisto sumnjam.

ja sam rekla komparaciju sa irigarajevom, za koju ti očito ne znaš ko je, ali da ti si ostao na tom frojdovskom nivou :roll:
rashid

Post by rashid »

three sisters wrote:
Sarafcina wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , idi se liječi, pročitaj malo frojda i irigarajevu, komparaciju, ako te knjige toliko vole, ali čisto sumnjam.

ja sam rekla komparaciju sa irigarajevom, za koju ti očito ne znaš ko je, ali da ti si ostao na tom frojdovskom nivou :roll:
Bolan, prosipaj ti kome drugome tu suplju. Cuj frojdovskom :) Radis slucajno u Avazu?
rashid

Post by rashid »

InfraRedRidinghood wrote:
rashid wrote:

Drustveno:

Koliko ja znam, imovina se dijeli, a djeca idu majci (ako je psihički i fizički sposobna brinuti o njima) samo kad su mala, kad su starija onda to zavisi od raznih faktora uključujući i njih same.
Eeee, nije tacno. Imovina (znaci ja to podrazumjevam stan) se ne djeli, nego muskarac van, ako zensko izrazi to. Kad su starija, znaci vise od 18 jeste njihova odluka. Ali inace tako ili tako rade ili sta slicno, pa idu u svoj stan.
rashid

Post by rashid »

tempora wrote:
rashid wrote:

Drustveno:

Necu ulaziti u ostale dijelove tvojih tvrdnji, ali ova, o pravima zene u braku ti je apsolutno netacna! Istina jeste, da se djeca, uglavnom dodjeljuju majci i da su nerijetko ocevi osteceni u tim procesima. ( ako zanemarimo djecu, kao najvise ostecene clanove "sukoba")
U momentima kada zena dozivi nasilje u porodici, ona je prvenstveno ta, koja izlazi iz stana i odlazi ili rodbini ( ako je ko primi) ili u skriveno skloniste i ona je ta koja gubi sve! Ne malom broju zena, ostaju i dugovi na grbaci, koje su duzne otplacivati jer je "situacija" stecena u braku!.
Ocigledno da nemas blage veze kako funkcionise sistem po ovom pitanju.
Zena u ovakvim slucajevima, nije samo zrtva nasilja, vec i zrtva sistema i cega vec ne. Ovdje govorim prvenstveno o slucajevima zlostavljanja.
:oops:
Boldirano: Bolan, gdje ti zivis? Imam neki osjecaj da si neka seljakusa? Cuj ... ako je njezini primi. Pravo se osjeti seljakluk.
Faust

Post by Faust »

Jao, gdje ova rasprava odeeee ....
:lol: :lol:
debela

Post by debela »

ode na staru dobru, sjoooooooooo vidi mu glave :lol:
three sisters

Post by three sisters »

rashid wrote:
three sisters wrote:
Sarafcina wrote:
Bolan, prosipaj ti kome drugome tu suplju. Cuj frojdovskom :) Radis slucajno u Avazu?
nemam nikakve veze sa avazom, opet tvoje "lude" asocijacije rade..a šuplja? pogledaj svoje postove. over.
three sisters

Post by three sisters »

I fakat rashid zasra temu, nema više nikakve argumentacije..
topla preporuka: javljaj se na teme gdje barataš osnovnim podacima
rashid

Post by rashid »

three sisters wrote:I fakat rashid zasra temu, nema više nikakve argumentacije..
topla preporuka: javljaj se na teme gdje barataš osnovnim podacima
:) Aj nemoj se ljutit. Evo necu vise. Obecavam!
Faust

Post by Faust »

Ja još nisam shvatio, jesu li nama potrebne femintice/feministi? Ako jesu, u kojim društvenim oblastima? :D :D
three sisters

Post by three sisters »

Faust wrote:Ja još nisam shvatio, jesu li nama potrebne femintice/feministi? Ako jesu, u kojim društvenim oblastima? :D :D
Kako nisi shvati, i što mi raspravljasmo danima. Oh muškarci :D

@rashid
ispričaj se ti fino tempori, koju si tako "lijepo" okarakterisao..to je baš bilo potrebno da dokaže tvoju poentu :x :roll:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Raside, raščerupan si. Već vidim tvoje dijelove tijela kako se klate po različitim temama razbacane. :D U najboljem slucaj ce te banovati. Vjeruj, to je ipak najbezbolnije.
:-)

Dajte, ne obazirite se na lokalne jalijase, polupismene introverte - dajte jos (protu)arugenata pa da nastavimo.... :)
three sisters

Post by three sisters »

Hierarchia wrote:Raside, raščerupan si. Već vidim tvoje dijelove tijela kako se klate po različitim temama razbacane. :D U najboljem slucaj ce te banovati. Vjeruj, to je ipak najbezbolnije.

Dajte, ne obazirite se na lokalne jalijase, polupismene introverte - dajte jos (protu)arugenata pa da nastavimo.... :)
hajde kao hoće faust da zna u kojim oblastima su potrebne feministkinje, znači gdje su žene ugrožene ili?
odmaknimo se od književnosti, hajmo sad nešto drugo :D
e da imam dvije teme, prva je vrlo neprivlačna, a to je zastupljenost žena u vijeću ministara, na šta im je obratila pažnju, žena, predstavnica redova stranke za bosnu i hercegovinu, jer nema nijedne žene u tom organu vlasti, a donesen je zakon o ravnopravnosti spolova, što je smiješno, i ona im je fino rekla, pošto vidimo da se uopće ne poštuje, molim vas ukinite ga, jer šta nam vrijedi samo prazno slovo na paipru, tu je samo lagumđija reagovao, i prošlo je kao najsporednija tema na cijeloj sjednici..
druga, izašlo je u zadnjim danima, nemam sad da citiram, ali radi se jednom mostarskom poduzeću, u kojem, otpuštaju ljude, i svi otpušteni će biti žene, jer se najveća količina bodova dobiva za učestvovanje u armiji bih i hvo-u.
rashid

Post by rashid »

Hierarchia wrote:Raside, raščerupan si. Već vidim tvoje dijelove tijela kako se klate po različitim temama razbacane. :D U najboljem slucaj ce te banovati. Vjeruj, to je ipak najbezbolnije.

Nije to boldirano meni namenjeno?

Ja sam istekao, da zene u drustvenom zivotu (znaci ne u bracnom) su ravnopravne.

A za bracni zivot postoji razvod braka. I problem rijesen.

Eto, sad nek me baniraju :)
Faust

Post by Faust »

three sisters wrote:

hajde kao hoće faust da zna u kojim oblastima su potrebne feministkinje, znači gdje su žene ugrožene ili?
odmaknimo se od književnosti, hajmo sad nešto drugo :D
e da imam dvije teme, prva je vrlo neprivlačna, a to je zastupljenost žena u vijeću ministara, na šta im je obratila pažnju, žena, predstavnica redova stranke za bosnu i hercegovinu, jer nema nijedne žene u tom organu vlasti, a donesen je zakon o ravnopravnosti spolova, što je smiješno, i ona im je fino rekla, pošto vidimo da se uopće ne poštuje, molim vas ukinite ga, jer šta nam vrijedi samo prazno slovo na paipru, tu je samo lagumđija reagovao, i prošlo je kao najsporednija tema na cijeloj sjednici..
druga, izašlo je u zadnjim danima, nemam sad da citiram, ali radi se jednom mostarskom poduzeću, u kojem, otpuštaju ljude, i svi otpušteni će biti žene, jer se najveća količina bodova dobiva za učestvovanje u armiji bih i hvo-u.
Kultura epskog - najbolji su oni koji se bore i dokažu svoje herojstvo, dokažu muškost. I dok oni ne dobiju svoje, nema drugima.
Nijedna ministrica u Vijeću minstra je sramota za sve glasače/glasačice koji/koje su dali/dale glas za neku od stranaka koje učestvuju uvlasti. Inekako mogu razumjeti glasače, njihovi su pobijedili, ali što glasačice šute...
A da glasačice kažu: Mi više ne izlazimo na muške izbore, organizujemo ženske?
Hierarchia

Post by Hierarchia »

rashid wrote:

Ne znam, ako si se prepoznao...onda jeste. :)
pitt

Post by pitt »

Faust,
A ima li igdje statistika, koji je procenat zena koje se bave politikom u odnosu na muskarce?
Last edited by pitt on 22/02/2007 16:10, edited 1 time in total.
rashid

Post by rashid »

Hierarchia wrote:
rashid wrote:

I gdje ba ravnopravnost ... vazda petljate, lazete i ne znam sta jos. Jeste ili nije? 0 ili 1? False ili True? Neka jednostavna odluka i zatrokira. Jos sreca da vas nema puno u politici, tek tada bi trokirale :) :lol: :lol: :lol:

Sta se tice tipica: Ostajem kod svog stajalista :) NE ODSTUPAM/ODUSTAJEM OD MOG STAVA! ZENE I MUSKARCI JESU JEDNAKOPRAVNI! SAMO STO ZENSKE HOCE SADA JOS VISE!
Last edited by rashid on 22/02/2007 16:16, edited 1 time in total.
three sisters

Post by three sisters »

pitt wrote:Faust,
A ima li igdje statistika, koji je procenat zena koje se bave politikom u odnosu na muskarce?
nebitno je to pitte, nijedna, razumiješ, niiiijedna nije u tom organu.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

rashid wrote:
Hierarchia wrote:
rashid wrote: Nije to boldirano meni namenjeno?

I gdje ba ravnopravnost ... vazda petljate, lazete i ne znam sta jos. Jeste ili nije? 0 ili 1? False ili True? Neka jednostavna odluka i zatrokira. Jos sreca da vas nema puno u politici, tek tada bi trokirale :) :lol: :lol: :lol:

Sta se tice tipica: Ostajem kod svog stajalista :) NE ODSTUPAM! ZENE I MUSKARCI JESU JEDNAKOPRAVNI! SAMO STO ZENSKE HOCE SADA JOS VISE!
Ne trivijaliziraj pricu. Razguli s teme ako nemas sta pametno reci. :roll:
pitt

Post by pitt »

three sisters wrote:
pitt wrote:Faust,
nebitno je to pitte, nijedna, razumiješ, niiiijedna nije u tom organu.
Ma znam da nije i sramota je to.....msilim da ima i te kako sposobnih i uspjesnih zena. Samo ne mozes na silu nekog natjerat da bude gospodja ministarka ako se ne zeli ili ne bavi politikom. Zato sam mislio da bi bilo interesantno znati statisticke podatke. Na zalost, politikom se u nasoj zemlji bavi svatko....i ko treba i ko ne treba. Sto se mene tice, strucnost i sposobnost trebaju biti jedini kriterij za ministre i ostale politicare......a jel on ili ona, jel bosnjak, srbin, hrvat ili "ostali"....je sasvim nebitno.
rashid

#325 Ravnopravnost

Post by rashid »

xxx
Post Reply