Joj sto me nagrdi...SherlockHolmes wrote:Nije morao ici biciklom ni razapinjati satore. Tacnije, nije se moralo u "privatizaciju" Briona uopce, sa satorima ili bez njih. Pravi lauferi u svemu znaju naci mjeru.Vodenjak wrote:Sta bi tek toga jos bilo da je Broz isao na posao biciklom, a na Brionima razapeo shator...valterbranisarajevo wrote:
Ako su škole, bolnice, klinički centri, obdaništa, tvornice, naselja, putevi, mostovi, pruge, izgradjeni za vrijeme njegovog "šupljiranja" stvarno šuplja, onda definiciju "šuplje" treba pod hitno mijenjati.
Eeeee...
Btw, kao sto sam nekoliko puta naznacio, s tobom mi je pravo dosadno diskutovati. Ako se kojim slucajemi slazem u necemu, vazda dobro prokontam zasto, jer je obicno iz totalno drugig razloga. Razmisljanja su ti u najboljem slucaju jednodimenzionalna. Cak sta vise, uglavom se svode na crno ili bijelo, jer je i u toj jednoj dimenziji malo nijansi.
Prihvati se, ziv bio, domina, umjesto da ovuda djecu napaljujes, a nama ostalima ubijas mozdane celije takvim glupostima.
Tito i Bosna i Hercegovina
- Vodenjak
- stickitout
Dovoljno je samo sto je olimpijadu u BiH doveo, poslije alije samo "pijada" osta.
Dovoljno je sto je i staljinu onom krvoloku gruzijskom rekao ne 1948. jer bi nas pijani rusi guzili do 1989. pa tek onda cete nastavile.
Dobro smo mi s Titom prosli i dobro se zapitajte sta bi od staljina dobili da Tita nije bilo, umjesto uglja u Banovicima kopalo bi dosta Bosnja uranijum po Sibiru
Dovoljno je sto je i staljinu onom krvoloku gruzijskom rekao ne 1948. jer bi nas pijani rusi guzili do 1989. pa tek onda cete nastavile.
Dobro smo mi s Titom prosli i dobro se zapitajte sta bi od staljina dobili da Tita nije bilo, umjesto uglja u Banovicima kopalo bi dosta Bosnja uranijum po Sibiru
-
SherlockHolmes
Opet jedna dimenzija. Ipak, ima li i u toj jednoj dimenziji a prije '48 neka tamo '47, '46 i '45? Ima li drugih "ne" u tom periodu, a iz istih (u osnovi licnih) razloga?stickitout wrote:Dovoljno je samo sto je olimpijadu u BiH doveo, poslije alije samo "pijada" osta.
- stickitout
Sta hoces da kazes?? Kake ba dimenzije?? ima i '44, '43...itd. A Ako cemo posteno i u tim godinama je ucinio mnogo za BiH a i za ostale republike bivse nam zemlje. Daj da vidimo te "dimenzije", ja pricam o istoriji i doprinosu Titovom za BiH, kakve su tebe to dimenzije spopale, da cujem?SherlockHolmes wrote:Opet jedna dimenzija. Ipak, ima li i u toj jednoj dimenziji a prije '48 neka tamo '47, '46 i '45? Ima li drugih "ne" u tom periodu, a iz istih (u osnovi licnih) razloga?stickitout wrote:Dovoljno je samo sto je olimpijadu u BiH doveo, poslije alije samo "pijada" osta.
Tebi su licni razlozi mozda spasavanje ranjenika ili pripajanje Istre Jugi, da ne govorimo obnavljanje i podsticanje industrije u BiH. Pitaj rudare i radnike prije alije i kompanije koliko oni Titu zamjeraju "licne" razloge zbog kojih je otvarao fabrike i davao ljudima hljeb u ruke.
Ti Pulmani, lovacka oruzija, zivotinje na Brijunima i milion ostalih trica i kucina na koje si ti ocigledno ljubomran su pokloni za tvoju informaciju. Tog pulmana ako si vidjeo i kadilaka isto tako, mogao si primjetiti posvete u njima. Haile, Nehru, Naser, gGadafi su mu u vise navrata poklanjali zivotinje, Tile lijepo umjesto u kaveze u Beograd pusto na livade na Brionima. Titove vile po raznim dijelovima bivse Juge su najmanje sto je taj seljacki narod na brdovitom balkanu mogao pokloniti tom velikanu, pola ih nije nikad ni koristio ili jako rijetko iz ciste kurtoazije.
Lako je sad po njemu drvlje i kamenje iz ljubomore osipat.
aljo i slicni su mu mogli samo kalose u lovu biti da ne zaprlja svoje bijele cipelice
- Vodenjak
Sad ce i tebi domine u ruke ubaciti i proglasiti te dosadnim...stickitout wrote:Sta hoces da kazes?? Kake ba dimenzije?? ima i '44, '43...itd. A Ako cemo posteno i u tim godinama je ucinio mnogo za BiH a i za ostale republike bivse nam zemlje. Daj da vidimo te "dimenzije", ja pricam o istoriji i doprinosu Titovom za BiH, kakve su tebe to dimenzije spopale, da cujem?SherlockHolmes wrote:Opet jedna dimenzija. Ipak, ima li i u toj jednoj dimenziji a prije '48 neka tamo '47, '46 i '45? Ima li drugih "ne" u tom periodu, a iz istih (u osnovi licnih) razloga?stickitout wrote:Dovoljno je samo sto je olimpijadu u BiH doveo, poslije alije samo "pijada" osta.
Tebi su licni razlozi mozda spasavanje ranjenika ili pripajanje Istre Jugi, da ne govorimo obnavljanje i podsticanje industrije u BiH. Pitaj rudare i radnike prije alije i kompanije koliko oni Titu zamjeraju "licne" razloge zbog kojih je otvarao fabrike i davao ljudima hljeb u ruke.
Ti Pulmani, lovacka oruzija, zivotinje na Brijunima i milion ostalih trica i kucina na koje si ti ocigledno ljubomran su pokloni za tvoju informaciju. Tog pulmana ako si vidjeo i kadilaka isto tako, mogao si primjetiti posvete u njima. Haile, Nehru, Naser, gGadafi su mu u vise navrata poklanjali zivotinje, Tile lijepo umjesto u kaveze u Beograd pusto na livade na Brionima. Titove vile po raznim dijelovima bivse Juge su najmanje sto je taj seljacki narod na brdovitom balkanu mogao pokloniti tom velikanu, pola ih nije nikad ni koristio ili jako rijetko iz ciste kurtoazije.
aljo i slicni su mu mogli samo kalose u lovu biti da ne zaprlja svoje bijele cipelice
Pazi se, vrlo je promucuran sa svojim sivim celijicama...
Ja sam ga se vec prepo
Sherlok je to...
- stickitout
Ja se ipak vise nadam nekoj trodimenzionalnoj igrici!Vodenjak wrote:
Sad ce i tebi domine u ruke ubaciti i proglasiti te dosadnim...![]()
Pazi se, vrlo je promucuran sa svojim sivim celijicama...
Ja sam ga se vec prepo![]()
Sherlok je to...![]()
- Jara
stickitout wrote:
Sta hoces da kazes?? Kake ba dimenzije?? ima i '44, '43...itd. A Ako cemo posteno i u tim godinama je ucinio mnogo za BiH a i za ostale republike bivse nam zemlje. Daj da vidimo te "dimenzije", ja pricam o istoriji i doprinosu Titovom za BiH, kakve su tebe to dimenzije spopale, da cujem?
Pa kad smo već kod Tita, Alije , '43. godine i ZAVNOBIH-a , da pitam, čisto informativno ( možda ima na forumu ali mi promaklo): gdje je Alija bio i šta je radio 25.11.'43?
- taxi_driver
KRIO SE ISPOD NANINIH DIMIJA
- valterbranisarajevo
Da se podsjetimo.
Jos negdje u 4 razredu osnovne škole smo učili da je jedina asfaltirana cesta 1945 godine bila dionica Banja Luka - Laktaši. Sada do gotovo svakog sela u BiH vodi asfaltni put. Mreža magistralnih puteva se prostire od Save do mora, i naravno od Drine do Une. Doduše moram priznati da smo bili zakinuti sto se tiče auto puteva, ali eto. sada se kapitalnim uspjehom proglašava skoro 10 godišnje građenje auto puta Sarajevo - Visoko.
Samo godinu dana poslije II svjetskog rata za 190 dana izgrađena je pruga Brčko - Banovići duga 90 KM.
Godine 1947 izgrađena je pruga Šamac - Sarajevo duga 420 km. A sada 11 godina poslije završetka rata ne da nije izgrađen ni jedan km pruge, nego se zahvaljujući kamionskoj mafiji velikim uspjehom proglašava što na relaciji Sarajevo - Ploče vozi voz sa dva vagona.
U tom periodu na svim važnim linijama je uvedena elektrificirana pruga .normalnog kolosjeka
Jos negdje u 4 razredu osnovne škole smo učili da je jedina asfaltirana cesta 1945 godine bila dionica Banja Luka - Laktaši. Sada do gotovo svakog sela u BiH vodi asfaltni put. Mreža magistralnih puteva se prostire od Save do mora, i naravno od Drine do Une. Doduše moram priznati da smo bili zakinuti sto se tiče auto puteva, ali eto. sada se kapitalnim uspjehom proglašava skoro 10 godišnje građenje auto puta Sarajevo - Visoko.
Samo godinu dana poslije II svjetskog rata za 190 dana izgrađena je pruga Brčko - Banovići duga 90 KM.
Godine 1947 izgrađena je pruga Šamac - Sarajevo duga 420 km. A sada 11 godina poslije završetka rata ne da nije izgrađen ni jedan km pruge, nego se zahvaljujući kamionskoj mafiji velikim uspjehom proglašava što na relaciji Sarajevo - Ploče vozi voz sa dva vagona.
U tom periodu na svim važnim linijama je uvedena elektrificirana pruga .normalnog kolosjeka
-
SherlockHolmes
Hajmo polako, prvo o dimenzijama ali kolorativno -- probajmo bez bukvalnih shvacanja.
Bez srkleta. Ne postoji crno. Ne postoji bijelo. Ne postoji samo crno-bijelo. Postoje i sive nijanse. Postoji i zuta, i zelena, i plava, crvena, raznoraznih kombinacija i nijansi.
O istoriji se moze govoriti kao sljedu dogadjaja, ali se i tada mora govoriti i o okolnostima koje su bile bitne za bilo koji dogadjaj. Jedna od vrlo bitnih okolnosti su i osobe koje su u tim dogadjajima imala nekakvu ulogu, a posebno oni koji su o necemu odlucivali.
Najveca glupost koju vi, Titovi ili Aljini ili Suljini ili Staljinovi ili Zlajini ili Bushovi ili Osamini ili Haretovi ili bilo ciji drugo idolopoklonici cinite je tu jer ne vidite da:
- Ljudi su ljudi. Nema ih savrsenih. Nema ih ni apriori "dobrih". Ni apriori "losih". Takav nije bio ni Tile.
- Neki ljudi se prilagodjavaju okolnostima manje, neki vise. Neki kazu cesce "ne" nego "da", ili obratno. To nije uvijek najbitnije. Bitniji su razlozi iz kojih to rade, i u tom kontekstu. Bitnije je sta ih u odredjenim trenucima vodi (npr, "strah"/"pozuda", "emocije"/"rezon", "ja"/"mi", itd). Neki vise vode nego sto ih vode, opet iz razlicitih razloga.
- Ako cemo vec analizirati Tileta, treba ga prvo analizirati kao osobu, a na osnovu ponasanja, odnosno akcija u datom kontekstu. Ne kao nekakvog superheroja o kojem su mnogi sve naucili iz nekog Komunista, Oslobodjenja, AS-a i Vesele Sveske, ili o kojim im je Mufid Memija pricao a oni se pretvarali da im je interesantno.
Sada kada sam ti dao neke osnovne naznake, volio bih da pojasnis kako je Tile olimpijadu "doveo" (ipak nije olimpijada june) i koje godine, koliko je tada imao godina, koliko je on tu odlucivao, itd - mada nije previse bitno.
Ne znam koliko je fabrika Tile "otvorio". Vjerujem da su se makazice cesto ostrile. Da, podrzavao je one koji su promovirali sistem baziran na kvazi-sovjetskom modelu i u kom su ti rudari crncili za nadnice. Sada, doduse "Titine". Taj model je propao puno prije Alje. Cak i prije Markovica. Negdje tamo za Veselina Djuranovica se vidjela da nema dalje, a Milka se na sve pokakila.
Evo jos nekih doprinosa (za BiH):
- Preko nekoliko ofanziva
- Unisteno i to jada od infrastrukture; svabe, cetalji i ustase se svete narodu (ne Tiletu)
- Masovni prelasci cetnika u partizane, a nakon klanja. Dakle, uzasna devalvacija i te "ideje" i "prakse", sve sa Tiletovim odobrenjem.
- Indokrinacija "dobrog Bosnje". Vise se (od Tita uglavnom podrzanom) Kardeljovom samoupravljanju cumuralo, supljiralo i (za ove naivne) radilo u BiH nego u Kardeljevoj Sloveniji.
- Odbijanje bilo kakve demokratizacije i poslije rata i 60-70ih; interesantno ovo je uglavnom bilo podrzavano/inicirano iz BH politickih krugova. Dok su se drugi (pod radarom) otvarali i kretali u pravi progres, mi smo citali i recitirali pjesmice i gledali stafetu.
- Infrastruktura gradjena ho-ruk principom. Dobro je da je i ovoliko izgradjeno. Istovremeno, Srbija, Hrvatska, Makedonija (!!!) planiraju i grade auto ceste.
Mozemo i dalje, al mi mrsko.
O istoriji se moze govoriti kao sljedu dogadjaja, ali se i tada mora govoriti i o okolnostima koje su bile bitne za bilo koji dogadjaj. Jedna od vrlo bitnih okolnosti su i osobe koje su u tim dogadjajima imala nekakvu ulogu, a posebno oni koji su o necemu odlucivali.
Najveca glupost koju vi, Titovi ili Aljini ili Suljini ili Staljinovi ili Zlajini ili Bushovi ili Osamini ili Haretovi ili bilo ciji drugo idolopoklonici cinite je tu jer ne vidite da:
- Ljudi su ljudi. Nema ih savrsenih. Nema ih ni apriori "dobrih". Ni apriori "losih". Takav nije bio ni Tile.
- Neki ljudi se prilagodjavaju okolnostima manje, neki vise. Neki kazu cesce "ne" nego "da", ili obratno. To nije uvijek najbitnije. Bitniji su razlozi iz kojih to rade, i u tom kontekstu. Bitnije je sta ih u odredjenim trenucima vodi (npr, "strah"/"pozuda", "emocije"/"rezon", "ja"/"mi", itd). Neki vise vode nego sto ih vode, opet iz razlicitih razloga.
- Ako cemo vec analizirati Tileta, treba ga prvo analizirati kao osobu, a na osnovu ponasanja, odnosno akcija u datom kontekstu. Ne kao nekakvog superheroja o kojem su mnogi sve naucili iz nekog Komunista, Oslobodjenja, AS-a i Vesele Sveske, ili o kojim im je Mufid Memija pricao a oni se pretvarali da im je interesantno.
Sada kada sam ti dao neke osnovne naznake, volio bih da pojasnis kako je Tile olimpijadu "doveo" (ipak nije olimpijada june) i koje godine, koliko je tada imao godina, koliko je on tu odlucivao, itd - mada nije previse bitno.
Koliko su se ranjenici spasavali i koji su bili prioritet u odnosu na Tileta, ne znam -- nisam bio tamo. Ima raznih verzija i ja ne vjerujem ni jednoj apsolutnoj ili idilicnoj.stickitout wrote:Sta hoces da kazes?? Kake ba dimenzije?? ima i '44, '43...itd. A Ako cemo posteno i u tim godinama je ucinio mnogo za BiH a i za ostale republike bivse nam zemlje. Daj da vidimo te "dimenzije", ja pricam o istoriji i doprinosu Titovom za BiH, kakve su tebe to dimenzije spopale, da cujem?SherlockHolmes wrote:Opet jedna dimenzija. Ipak, ima li i u toj jednoj dimenziji a prije '48 neka tamo '47, '46 i '45? Ima li drugih "ne" u tom periodu, a iz istih (u osnovi licnih) razloga?stickitout wrote:Dovoljno je samo sto je olimpijadu u BiH doveo, poslije alije samo "pijada" osta.
Ne znam koliko je fabrika Tile "otvorio". Vjerujem da su se makazice cesto ostrile. Da, podrzavao je one koji su promovirali sistem baziran na kvazi-sovjetskom modelu i u kom su ti rudari crncili za nadnice. Sada, doduse "Titine". Taj model je propao puno prije Alje. Cak i prije Markovica. Negdje tamo za Veselina Djuranovica se vidjela da nema dalje, a Milka se na sve pokakila.
- Unisteno i to jada od infrastrukture; svabe, cetalji i ustase se svete narodu (ne Tiletu)
- Masovni prelasci cetnika u partizane, a nakon klanja. Dakle, uzasna devalvacija i te "ideje" i "prakse", sve sa Tiletovim odobrenjem.
- Indokrinacija "dobrog Bosnje". Vise se (od Tita uglavnom podrzanom) Kardeljovom samoupravljanju cumuralo, supljiralo i (za ove naivne) radilo u BiH nego u Kardeljevoj Sloveniji.
- Odbijanje bilo kakve demokratizacije i poslije rata i 60-70ih; interesantno ovo je uglavnom bilo podrzavano/inicirano iz BH politickih krugova. Dok su se drugi (pod radarom) otvarali i kretali u pravi progres, mi smo citali i recitirali pjesmice i gledali stafetu.
- Infrastruktura gradjena ho-ruk principom. Dobro je da je i ovoliko izgradjeno. Istovremeno, Srbija, Hrvatska, Makedonija (!!!) planiraju i grade auto ceste.
Interesantno. Uprati malo sta se sa slicnim "poklonima" radi u bilo kom civiliziranom sistemu. Pogledaj koliko takvih sistema (pa uzmi i Grcku i Portugal, kojima se kao cesto ismijavamo) pa pogledaj koliki su oni komad obale odlomili da bi na "livade" doveli "poklone" da ih Sofija i Ciko u rukavicama maze. Sto se tice kurtoazije, mislim da ipak postoji dovoljno slika i iz pulmana, i sa Briona, i sa lovova na medvjede. Ne da ces ih ti ikada zaista i vidjeti.stickitout wrote:Ti Pulmani, lovacka oruzija, zivotinje na Brijunima i ostalih trica i kucina na koje si ti ocigledno ljubomran su pokloni za tvoju informaciju. Tog pulmana ako si vidjeo i kadilaka isto tako, mogao si primjetiti posvete u njima. Haile, Nehru, Naser, gGadafi su mu u vise navrata poklanjali zivotinje, Tile lijepo umjesto u kaveze u Beograd pusto na livade na Brionima. Titove vile po raznim dijelovima bivse Juge su najmanje stmilion o je taj seljacki narod na brdovitom balkanu mogao pokloniti tom velikanu, pola ih nije nikad ni koristio ili jako rijetko iz ciste kurtoazije.
Cini mi se da bi ti Lepi/Lepsi mogli komforno Titu zamjeniti. Sreca pa vise nisu ta vremena, ipak.stickitout wrote:Lako je sad po njemu drvlje i kamenje iz ljubomore osipat.
Ostajem pri svom, i pored efikasne upotrebe termina "kalose". Po pitanjima utazivanja kompleksa i ispraznog bonvivanstva na tudji racun je i Aljo za Tileta ispao gospodin.stickitout wrote:aljo i slicni su mu mogli samo kalose u lovu biti da ne zaprlja svoje bijele cipelice
-
SherlockHolmes
Opet poredis babe i zabe. Interesantno je, medjutim da izbljuva propagandu iz skolskih klupa, a ne odgovori na pitanja.valterbranisarajevo wrote:Da se podsjetimo.
Godine 1947 izgrađena je pruga Šamac - Sarajevo duga 420 km. A sada 11 godina poslije završetka rata ne da nije izgrađen ni jedan km pruge, nego se zahvaljujući kamionskoj mafiji velikim uspjehom proglašava što na relaciji Sarajevo - Ploče vozi voz sa dva vagona.![]()
Inace, po tvojoj logici ispade da nam Tito nam donese asfalt, a Aljo Internet
Last edited by SherlockHolmes on 25/11/2006 18:39, edited 1 time in total.
- valterbranisarajevo
Sarajevo je dobilo olimpijadu na zasjedanju MOK-a 1978 u Atini. Tito je tada bio živ ! Siguran sam da je on iskoristio sve svoje veze i poznanstva u ostvarenju tog cilja.
Na radne akcije se išlo dobrovoljno, a nije išao samo onaj čiji su se roditelji bojali da im se dijete ne prehladi. Mnogi su na radnu akciju otišli tako što su se spustili tajno niz oluk ili gromobran i tako pobjegli od kuće.
Na radne akcije se išlo dobrovoljno, a nije išao samo onaj čiji su se roditelji bojali da im se dijete ne prehladi. Mnogi su na radnu akciju otišli tako što su se spustili tajno niz oluk ili gromobran i tako pobjegli od kuće.
-
SherlockHolmes
Takva jadna karikiranja starih socijalistickih prdonja je ono sto je i dovelo taj sistem u bezizlaz, a nas u rat. Intereseantno je da bi takvi opet da "vaspitavaju". Nikad iz guzice u glavu.Vodenjak wrote:Ma svakakvih sam do sada argumenata i "argumenata" dobivao kao odgovore na moje postove, ali jos mi niko nije dao do znanja da se ne slaze sa mnom zato sto je ono sto pisem - dosadno!zoom66 wrote:
nema mu vishe watsona...:D
![]()
Mila majko...![]()
![]()
- valterbranisarajevo
SherlockHolmes wrote:Opet poredis babe i zabe. Interesantno je, medjutim da izbljuva propagandu iz skolskih klupa, a ne odgovori na pitanja.valterbranisarajevo wrote:Da se podsjetimo.
Godine 1947 izgrađena je pruga Šamac - Sarajevo duga 420 km. A sada 11 godina poslije završetka rata ne da nije izgrađen ni jedan km pruge, nego se zahvaljujući kamionskoj mafiji velikim uspjehom proglašava što na relaciji Sarajevo - Ploče vozi voz sa dva vagona.![]()
Znaš šta je kod tebe problem. Na neutemeljene baljezgarije kao što je ona da se ovdje maltene nije mogao kupiti hljeb ja ti odgovaram činjenicama. One su jedino mjerodavne. Ovo nije propaganda iz školskih klupa nego validni podaci i pokazatelji na koje ti onda nemaš odgovor nego onda izvlačiš neku drugu besmislenost. Mogli bi tako do besvjesti. Ja cu na svaku tvoju imaginarnu tvrdnju naći dokaz da to nije bilo tako.
Ali neću, znaš koliko mi je stalo do toga da tebe u nešto uvjerim. kao do lanjskog snijega !
Oni koji su htjeli da skontaju, skontali su. Tome u prilog najbolje govore i rezultati ove male ankete.
Ti zivi u svom "demokratskom" svijetu besmisla i laži, ja neću nikada...
Cao !
-
SherlockHolmes
Vazi, cao. Vidim da je ljepse u tom tvom svijetu isfiltriranih sjecanja, i ne zamjeram ti. Jos da ga je nekako (i onda i sada) bilo osvariti, bilo bi super.valterbranisarajevo wrote:SherlockHolmes wrote:Opet poredis babe i zabe. Interesantno je, medjutim da izbljuva propagandu iz skolskih klupa, a ne odgovori na pitanja.valterbranisarajevo wrote:Da se podsjetimo.
Znaš šta je kod tebe problem. Na neutemeljene baljezgarije kao što je ona da se ovdje maltene nije mogao kupiti hljeb ja ti odgovaram činjenicama. One su jedino mjerodavne. Ovo nije propaganda iz školskih klupa nego validni podaci i pokazatelji na koje ti onda nemaš odgovor nego onda izvlačiš neku drugu besmislenost. Mogli bi tako do besvjesti. Ja cu na svaku tvoju imaginarnu tvrdnju naći dokaz da to nije bilo tako.
Ali neću, znaš koliko mi je stalo do toga da tebe u nešto uvjerim. kao do lanjskog snijega !![]()
Oni koji su htjeli da skontaju, skontali su. Tome u prilog najbolje govore i rezultati ove male ankete.
Ti zivi u svom "demokratskom" svijetu besmisla i laži, ja neću nikada...
Cao !
Btw, masuz sam nasao OK pojasnjenje demagogije (http://en.wikipedia.org/wiki/Demagogy) -- ne za tebe. Tebi bih preporucio sa pogledas ono pod "Methods of demagogy" i uporedis sa svojom argumentacijom, posebno "Apples and oranges" (za kontekst), "half-truth" i "unrelated faxts" (za cinjenice koje koristis), "false dilemma" (za citavu ovu temu).
-
Dezze
Ne znam na sta tacno mislis kad tvrdis da nas je Tito drzao "u sahu decenijama".... medjutim, ja znam da se moji roditelji tada nisu osjecali gradjanima drugog reda, kao sto se ja sada osjecam.... iako je dobar dio svijeta tada bio u ratu protiv komunizma (kao sada islamskih fundamentalista) Jugosloveni su bili dobrodosli svugdje, za razliku od mene koji zivim u BiH sad. Zar nije samo u ovom primjeru ocigledno ko je imao politicke mudrosti a ko nije.SherlockHolmes wrote:Znam i ja. Taj "prioritet", medjutim, vjerovatno ne bih ubrajao u svoje ideje, niti bih drzao "svoj voljeni narod" u sahu decenijama da bih jednom mogao Sofiji duboko disati na uho.Dezze wrote:Znam o cemu govoris....ali nije isto Bisera Turkovic i SophiaSherlockHolmes wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
I Aljo je imalo "lijepo plavo oko" za domacice tvojih razmisljanja.Ja znam koju bih izabrao
![]()
Dok nam je Tile sa Briona supljirao o drustvenom i privrednom blagostanju i svakojakim borbama za raznorazna prava i progresu, danski ministri su na posao isli biciklom.
Sto se tice Brijuna: Izetbegovic senior je pozivao gradjane BiH da tokom rata ostanu u BiH i brane svoju zemlju, dok je njegov sin boravio na Hvaru.....
Tito tada jeste zivio luksuzno, no i jugoslovenski narod je zivio luksuzno u poredjenju sa ostalim komunistickim zemljama. U poredjenju sa zapadnim zemljama Jugoslavija nije bila na istom nivou blagostanja, to stoji, ali isto tako stoji da smo, po privrednoj razvijenosti, sada puno dalje od Zapadnog svijeta nego sto smo tada bili....
- stickitout
Za olimpijadu si dobio odgovor od valtera ja cu samo dodati da se kampanja pokrenula cak cetiri godine prije toga, promotivni materijali, organizacija i planiranje, itd, itd.SherlockHolmes wrote:Hajmo polako, prvo o dimenzijama ali kolorativno -- probajmo bez bukvalnih shvacanja.Bez srkleta. Ne postoji crno. Ne postoji bijelo. Ne postoji samo crno-bijelo. Postoje i sive nijanse. Postoji i zuta, i zelena, i plava, crvena, raznoraznih kombinacija i nijansi.
Koliko su se ranjenici spasavali i koji su bili prioritet u odnosu na Tileta, ne znam -- nisam bio tamo. Ima raznih verzija i ja ne vjerujem ni jednoj apsolutnoj ili idilicnoj.stickitout wrote:Sta hoces da kazes?? Kake ba dimenzije?? ima i '44, '43...itd. A Ako cemo posteno i u tim godinama je ucinio mnogo za BiH a i za ostale republike bivse nam zemlje. Daj da vidimo te "dimenzije", ja pricam o istoriji i doprinosu Titovom za BiH, kakve su tebe to dimenzije spopale, da cujem?SherlockHolmes wrote: Opet jedna dimenzija. Ipak, ima li i u toj jednoj dimenziji a prije '48 neka tamo '47, '46 i '45? Ima li drugih "ne" u tom periodu, a iz istih (u osnovi licnih) razloga?
Interesantno. Uprati malo sta se sa slicnim "poklonima" radi u bilo kom civiliziranom sistemu. Pogledaj koliko takvih sistema (pa uzmi i Grcku i Portugal, kojima se kao cesto ismijavamo) pa pogledaj koliki su oni komad obale odlomili da bi na "livade" doveli "poklone" da ih Sofija i Ciko u rukavicama maze. Sto se tice kurtoazije, mislim da ipak postoji dovoljno slika i iz pulmana, i sa Briona, i sa lovova na medvjede. Ne da ces ih ti ikada zaista i vidjeti.stickitout wrote:Ti Pulmani, lovacka oruzija, zivotinje na Brijunima i ostalih trica i kucina na koje si ti ocigledno ljubomran su pokloni za tvoju informaciju. Tog pulmana ako si vidjeo i kadilaka isto tako, mogao si primjetiti posvete u njima. Haile, Nehru, Naser, gGadafi su mu u vise navrata poklanjali zivotinje, Tile lijepo umjesto u kaveze u Beograd pusto na livade na Brionima. Titove vile po raznim dijelovima bivse Juge su najmanje stmilion o je taj seljacki narod na brdovitom balkanu mogao pokloniti tom velikanu, pola ih nije nikad ni koristio ili jako rijetko iz ciste kurtoazije.
Cini mi se da bi ti Lepi/Lepsi mogli komforno Titu zamjeniti. Sreca pa vise nisu ta vremena, ipak.stickitout wrote:Lako je sad po njemu drvlje i kamenje iz ljubomore osipat.
Ostajem pri svom, i pored efikasne upotrebe termina "kalose". Po pitanjima utazivanja kompleksa i ispraznog bonvivanstva na tudji racun je i Aljo za Tileta ispao gospodin.stickitout wrote:aljo i slicni su mu mogli samo kalose u lovu biti da ne zaprlja svoje bijele cipelice
Ostavi se boga ti pretjeranih filozofskih preseravanja o prelamanjima svijetla i spektrumu prizme jer to pripada fizickim zakonima. Ciste i istinite dijelove istorije ne mozes ukaljat pa cak ni sa kalosama Titovim kojeg nazivas gospodinom.
Ako si vec ukljucio chete i ustase slobodno dodaj i handzar raju u cijelokupni paket-aranzman domacih izdajnika, ta bagra je i izvrsila tu demokratizaciju koju Tito nije dozvoljavao. nije valjda da je to Tito rusio infrastrukturu, aaaaa, cuj to, ja sve konto da nas je Svabo okupirao i regrutirao smrdljive ulizice i uvlakace u arijevski supak a pri povlacenju i izgubljenim bitkama osvete po narodu pravio.
Pogledaj sta se radi sa poklonima u "civilizovanim" dijelovima svijeta, mozda ces imati prilike da posjetis npr, Windsor castle, pa da vidis sta su sve dobijali Engleski vladari stoljecima od drugih vladara, mozes doci i vidjeti ali je to i dalje kraljicino vlasnistvo. I taj Engleski narod nije ljubomoran na to nego ponosan. Isto tako si mogao otici vidjeti poklone za Tita u muzeju u Beogradu. Ako cemo opet porediti sa Engleskom nas primitivluk, pogledaj kakve i gdje sve posjede ta porodica ima. Cime su to oni zasluzili sve to
Hvala na komplimentu ali nazalost takvog covijeka necemo vidjeti vise nikad, ni Cercila, ni Kenedija....sve Titina raja.....
Ostaj ti pri svom, kalosa je efikasno primjenjena jer mu aljo ne bi znao pertle na bijelim cipelicama zavezat....
Mozemo i dalje, meni nije mrsko
-
SherlockHolmes
Drzao je u sahu odbijajuci/koceci/ne pomazuci proces demokratizacije koji je mogao poceti jos 1945. Zasto? Najvise iz licnih interesa.Dezze wrote:Ne znam na sta tacno mislis kad tvrdis da nas je Tito drzao "u sahu decenijama".... medjutim, ja znam da se moji roditelji tada nisu osjecali gradjanima drugog reda, kao sto se ja sada osjecam.... iako je dobar dio svijeta tada bio u ratu protiv komunizma (kao sada islamskih fundamentalista) Jugosloveni su bili dobrodosli svugdje, za razliku od mene koji zivim u BiH sad. Zar nije samo u ovom primjeru ocigledno ko je imao politicke mudrosti a ko nije.SherlockHolmes wrote:Znam i ja. Taj "prioritet", medjutim, vjerovatno ne bih ubrajao u svoje ideje, niti bih drzao "svoj voljeni narod" u sahu decenijama da bih jednom mogao Sofiji duboko disati na uho.Dezze wrote: Znam o cemu govoris....ali nije isto Bisera Turkovic i SophiaJa znam koju bih izabrao
![]()
Dok nam je Tile sa Briona supljirao o drustvenom i privrednom blagostanju i svakojakim borbama za raznorazna prava i progresu, danski ministri su na posao isli biciklom.
Sto se tice Brijuna: Izetbegovic senior je pozivao gradjane BiH da tokom rata ostanu u BiH i brane svoju zemlju, dok je njegov sin boravio na Hvaru.....
Tito tada jeste zivio luksuzno, no i jugoslovenski narod je zivio luksuzno u poredjenju sa ostalim komunistickim zemljama. U poredjenju sa zapadnim zemljama Jugoslavija nije bila na istom nivou blagostanja, to stoji, ali isto tako stoji da smo, po privrednoj razvijenosti, sada puno dalje od Zapadnog svijeta nego sto smo tada bili....
Sve je ostalo tacno -- i? Jesi li pitao tvoje roditelje kako im je bilo ~1955 u progresivnoj Jugi? Gdje su hodali po svijetu, itd. Evropa je bila u ekonomskoj (jakoj) ekspanziji, nije bilo terorizma, itd. Koliko je to relevantno? Kako je usporedivo?
Sto se Alje tice, bila mu je i kcer u ZG. Svejedno, ne mijenja moju tvrdnju (vidi gore). Sve je relativno.
-
SherlockHolmes
Jos uvijek cekam ilustraciju tvoje tvrdnje da ju je Tito "doveo".stickitout wrote: Za olimpijadu si dobio odgovor od valtera ja cu samo dodati da se kampanja pokrenula cak cetiri godine prije toga, promotivni materijali, organizacija i planiranje, itd, itd.
Za tvoju informaciju, zivim koju milju od WindsoraPogledaj sta se radi sa poklonima u "civilizovanim" dijelovima svijeta, mozda ces imati prilike da posjetis npr, Windsor castle, pa da vidis sta su sve dobijali Engleski vladari stoljecima od drugih vladara, mozes doci i vidjeti ali je to i dalje kraljicino vlasnistvo. I taj Engleski narod nije ljubomoran na to nego ponosan. Isto tako si mogao otici vidjeti poklone za Tita u muzeju u Beogradu. Ako cemo opet porediti sa Engleskom nas primitivluk, pogledaj kakve i gdje sve posjede ta porodica ima. Cime su to oni zasluzili sve toI to da se naslijedjuje stoljecima.
Nego, citas li sta pises? Poredis Tileta (od bravara i nadrikomuniste do "vladara") sa engleskim vladarima tokom proslih stoljeca? I to ti je super?
Malo je Engleza, vjerovao ili ne, koji se dive npr. Henriku VIII, koliko god bili ponosni na cinjenicu da im ta kraljevska porodica (sada) puno vise finansijski donosi nego odnosi. Nema to puno veze sa ljubomorom, decko.
- stickitout
SherlockHolmes wrote:Jos uvijek cekam ilustraciju tvoje tvrdnje da ju je Tito "doveo".stickitout wrote: Za olimpijadu si dobio odgovor od valtera ja cu samo dodati da se kampanja pokrenula cak cetiri godine prije toga, promotivni materijali, organizacija i planiranje, itd, itd.
Za tvoju informaciju, zivim koju milju od WindsoraPogledaj sta se radi sa poklonima u "civilizovanim" dijelovima svijeta, mozda ces imati prilike da posjetis npr, Windsor castle, pa da vidis sta su sve dobijali Engleski vladari stoljecima od drugih vladara, mozes doci i vidjeti ali je to i dalje kraljicino vlasnistvo. I taj Engleski narod nije ljubomoran na to nego ponosan. Isto tako si mogao otici vidjeti poklone za Tita u muzeju u Beogradu. Ako cemo opet porediti sa Engleskom nas primitivluk, pogledaj kakve i gdje sve posjede ta porodica ima. Cime su to oni zasluzili sve toI to da se naslijedjuje stoljecima.
Nije bitno ni to sto ipak nisi skontao ovo o poklonima.
Nego, citas li sta pises? Poredis Tileta (od bravara i nadrikomuniste do "vladara") sa engleskim vladarima tokom proslih stoljeca? I to ti je super?
Malo je Engleza, vjerovao ili ne, koji se dive npr. Henriku VIII, koliko god bili ponosni na cinjenicu da im ta kraljevska porodica (sada) puno vise finansijski donosi nego odnosi. Nema to puno veze sa ljubomorom, decko.
Taj bravar ti je sa kraljicinom sestrom dernecio na Brijunima i po Dubrovniku, a sa samom kraljicom caj pio, nemam ga ja sta poredit sa kraljevskom porodicom, sami su oni sebi mjere uzimali
Kakav ba crni henrik osmi, hej dze ti ode, ja te po drva poslah a ti nosis pijesak i u oci ga bacas. Daj ba...
Prosetaj malo do Windsora i jelene nahrani kad si vec toliko blizu
Nije bitno sto nisi skontao kako je Tito "doveo" olimpijadu. Prema tome nista od zeljene ilustracije, ako nisi do sad skontala curice, dzaba ti je crtat.
-
SherlockHolmes
Hajmo opet ponoviti, ali samo jos ovaj put. Vidim ne razumijes ni boje, a kamoli crtanje -- tipkat cu polaaaaakoooostickitout wrote:SherlockHolmes wrote:Jos uvijek cekam ilustraciju tvoje tvrdnje da ju je Tito "doveo".stickitout wrote: Za olimpijadu si dobio odgovor od valtera ja cu samo dodati da se kampanja pokrenula cak cetiri godine prije toga, promotivni materijali, organizacija i planiranje, itd, itd.
Nije bitno ni to sto ipak nisi skontao ovo o poklonima.
Malo je Engleza, vjerovao ili ne, koji se dive npr. Henriku VIII, koliko god bili ponosni na cinjenicu da im ta kraljevska porodica (sada) puno vise finansijski donosi nego odnosi. Nema to puno veze sa ljubomorom, decko.![]()
![]()
![]()
pa ako ja ne mogu Titove poklone porediti sa poklonima "civilizovanih" vladara, kako ti mozes Tita sa kalosom poredit? Koliko je ono aljo vladao? I ti ga smatras za gospodina u odnosu na Tileta....
![]()
![]()
Taj bravar ti je sa kraljicinom sestrom dernecio na Brijunima i po Dubrovniku, a sa samom kraljicom caj pio, nemam ga ja sta poredit sa kraljevskom porodicom, sami su oni sebi mjere uzimali![]()
Kakav ba crni henrik osmi, hej dze ti ode, ja te po drva poslah a ti nosis pijesak i u oci ga bacas. Daj ba...
Prosetaj malo do Windsora i jelene nahrani kad si vec toliko blizu![]()
Nije bitno sto nisi skontao kako je Tito "doveo" olimpijadu. Prema tome nista od zeljene ilustracije, ako nisi do sad skontala curice, dzaba ti je crtat.
- Logika ti je "nisu ni ovi iz engleske kraljevske porodice proslih stoljeca to zasluzili, pa zasto bi Tile". Bravo, svaka cast. Forza marvo, svih ideoloskih uvjerenja. Jos malo pa da skontas koliko ovo ide kontra tvoje teze, pa smo vec negdje stigli.
- Ja sam poredio sta se sa tim poklonima radi. Dakle, ti "pokloni" se stave na izlozbu, ali ne za Tileta i Sofiju na izoliranom luksuzno opremljenom otoku. Posebno ne dok ti ti rudari svi sretni dobijaju "hljeb od Tite".
Reci mi, u toj narodnoj vlasti (jebo i mene i tebe), koliko je cesto Alija Sirotanovic kao ikona iste mogla vidjeti te antilope i upucati raznorazne bestije -- sa ili bez navodjenja? Bez da ih Tile ili engleska kraljica (o strazama da ne govorimo) ne preduhitre metkom ili cajnikom u celo, a sve da i skucka za puta.
- Ono sto je vlasnistvo krune, vlasnistvo je generacijama. Malo je ko ponosan na nacine na koje su ista otimana. Ta kruna odavno ne vlada niti se nesto pita, vec je (finansijski) efikasno orudje zarade na kompleksima drugih. Onih koji npr, kada odu u Englesku prvo posjete Windsor i sl.
- Aljo Izetbegovic je vladao koliko smo mu dali na legalnim i legitimnim izborima. Nazalost, predugo. Ipak, nije se samoproglasio "dozivotnim vladarem" uz opce odusevljenje marve. Na posao (sa Brijuna ili iz Bg, Nahoreva ili Zeneve, svejedno) nije isao pulmanima i posebnim vozovima, vec uglavnom starim audijem dok su se i opstinari vozali mrak autima. Dakle, za Tileta je bio i gospodin i asketa. Vidi ono "sve je relativno".
U zakljucku: marva i ne zna da je marva, zato i zasluzuje cobane.
Caos i ostaj mi drcan.
- stickitout
Koliko ja znam boje i dimenzije veze s vezom nemaju i nemoj meni pripisivati nerazumijevanje pojmova. Cuj tipkat cu polakoSherlockHolmes wrote:
Hajmo opet ponoviti, ali samo jos ovaj put. Vidim ne razumijes ni boje, a kamoli crtanje -- tipkat cu polaaaaakoooo
- Logika ti je "nisu ni ovi iz engleske kraljevske porodice proslih stoljeca to zasluzili, pa zasto bi Tile". Bravo, svaka cast. Forza marvo, svih ideoloskih uvjerenja. Jos malo pa da skontas koliko ovo ide kontra tvoje teze, pa smo vec negdje stigli.
- Ja sam poredio sta se sa tim poklonima radi. Dakle, ti "pokloni" se stave na izlozbu, ali ne za Tileta i Sofiju na izoliranom luksuzno opremljenom otoku. Posebno ne dok ti ti rudari svi sretni dobijaju "hljeb od Tite".
Reci mi, u toj narodnoj vlasti (jebo i mene i tebe), koliko je cesto Alija Sirotanovic kao ikona iste mogla vidjeti te antilope i upucati raznorazne bestije -- sa ili bez navodjenja? Bez da ih Tile ili engleska kraljica (o strazama da ne govorimo) ne preduhitre metkom ili cajnikom u celo, a sve da i skucka za puta.
- Ono sto je vlasnistvo krune, vlasnistvo je generacijama. Malo je ko ponosan na nacine na koje su ista otimana. Ta kruna odavno ne vlada niti se nesto pita, vec je (finansijski) efikasno orudje zarade na kompleksima drugih. Onih koji npr, kada odu u Englesku prvo posjete Windsor i sl.
- Aljo Izetbegovic je vladao koliko smo mu dali na legalnim i legitimnim izborima. Nazalost, predugo. Ipak, nije se samoproglasio "dozivotnim vladarem" uz opce odusevljenje marve. Na posao (sa Brijuna ili iz Bg, svejedno) nije isao pulmanima i posebnim vozovima, vec starim audijem dok su se i opstinari vozali mrak autima. Dakle, za Tileta je bio i gospodin i asketa. Vidi ono "sve je relativno".
U zakljucku: marva i ne zna da je marva, zato i zasluzuje cobane.
Caos i ostaj mi drcan.
Nije istina da je to moja logika i nije istina da je Tito krio poklone od javnosti, na kraju krajeva, kad kao drzavnik primis poklon to jeste drzavna svojina koja je tom istom drzavniku na raspolaganju za njegova zivota, ne vidim nikakav problem u tome za razliku od tebe. Nigdje ja nisam kontrirao svoju tezu nego sam uporedio poklone "civilizovanih" vladara sa vladarima "marve"
Svi Titovi pokloni su na izlozbi bili isto tako o cemu pricas ti ba.
Da je Alija Sirotanovic kojim slucajem organizovao revoluciju i narodno-oslobodilacku borbu, ratovao protiv Svaba, Talijana i domacih izdajnika kojim slucajem, ne bi ni njemu zamjerao da pokoju zvjerku ubije. Ali si jedan Tihic istu stvar daje za pravo probati u jednom "demokratskom" drustvu.
Taj "gospodski" cin vozanja u starom audiju je uptravo mazanje ociju dok se milioni stekaju po racunima u inostranstvu, prema tome aljo ostaje kalosa. Tacno, sve je relativno, fizika je neprejebiva nauka ali nemoj teoriju relativiteta vaditi iz konteksta. Isto kao sto vadis prelamanje svijetlosti i dimenzije
Coban je barem omogucio marvi da se dobro nakoti, demokratizira drustvo iraseli pa cak i do Windsora