Beograd

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
King Kikapu

Post by King Kikapu »

generalna politicka klima ne cini grad provincijom ili rupom.

a uvom topicu je sasvim dovoljno onih koji ili ne znaju ili se nisu sjetili da koordiniraju rad one dvije tri preostale mozdane celije prije nego su poceli pisati.

skaras, ja u sebi imam sasvim dovoljno zaostalog metala od slobinih tenkova i nekog drugo orudja da tacno znam i ko je i kako stvorio kriticnu masu, a i to da ti u svom plitkom patriotskom zanosu mijesas teze...procitaj ono o koordinaciji mozdanih celija.
Last edited by King Kikapu on 28/10/2006 16:42, edited 1 time in total.
DDR400

#302 Re: Beograd

Post by DDR400 »

Lara-sa wrote:imaju jedne slatke cipelice u jednom izlogu na bulevaru koje me i dalje cekaju
žensku 'cipelarsku' glupost nikad neću razumjeti

šta je to u ženskom biću što ga tjera prema glupostima
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

King Kikapu wrote:
SherlockHolmes wrote:Koliko vidim o Beogradu kao metropoli, a ne revolucionarnom djelovanju.

Posebno ne onom uzrokovanom misljenjem da im diktator nije bio dovoljno efikasan i time sto od silnih obecanja ostadose sankcije i NATO bombardovanje. Btw, ko je po tebi diktator u Sarajevu, imenom i prezimenom i kako se isti da uporediti sa Milosevicem?
nije poenta u diktatoru, vec u cinjenici da ni neko poput milosevica ne bi u sarajevo uspio stvoriti kriticnu masu.

osim toga u beogradu sam proveo jako puno vremena tokom posljednje dvije godine i cini mi se da sam s nekim stvarima mnogo bolje upoznat nego gomila laprdavaca ovdje, npr. onih koji bi pobili beogradjane a s njima i natasu kandic ili recimo voju zantetica ili onih koji na jednom topicu pljuju na one sto srusise dzamije i ostalo kulturno blago u BiH a ne bi imali nista protiv da vide kalemegdan u rusevinama.
Pa ti im se fino direktno obrati ili otvori novu temu gdje cemo o revolucijama i "revolucionarima" a la Djindjic i Kostunica.

Usput, procitaj ponovo svoj prethodni post gdje direktno spominjes diktatore.
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

... jos nesto... u Sarajevu se voze 10 puta bolji automobili.
U Beogradu 60 % voznog parka cine Jugici, Lade, Stojadini i slicna raspala sr@nja.
U Sarajevu se voze uglavnom luksuzniji automobili.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Ljubitelj Zabara wrote:Meni je ovo sve smesno.
Posto sam Beogradjanin koji danas zivi u Sarajevu, mogu realno da procenim i jedan i drugi grad.
Jedni hvale Beograd i predstavljaju ga kao " idealno mesto za zivot ", a drugi govore kako je Sarajevo u odnosu na Beograd metropola. :lol:
Uglavnom i jedan i drugi grad su zesce rupcage, s`tim da je Beograd dosta veca i prljavija rupcaga. Dovoljno je videti beogradske ulice koje su se usmredele od prljavstine. Jbt kao da si dosao u Indiju.
Budimo realni... Beograd danas izgleda kao Temisvar u doba Vegete.
Sarajevo ne bih komentarisao... jer mu znam bar 2 miliona mana, ali ipak sam na sarajevskom portalu, pa ne bih o tome :D
Lep poz.
Jeste, Beogradjani su uvijek bili realni :lol:

Inace, Sarajevo ima ne dva vec cetiri miliona mana, ali je za Begis (pazi sad ovo) metropola. To ne znaci da se time trebamo zadovoljiti, jer kao sto kazes, ni Temisvar se ne ugleda na tu rupcagu. Bolje bi nam bilo da se okrenemo nekim evropskim gradovima, ma koliko mali bili, nego najvecoj selendri u regionu.
Last edited by SherlockHolmes on 28/10/2006 16:50, edited 1 time in total.
King Kikapu

Post by King Kikapu »

beograd je uz sva ulaganja i investicije generalno nasminkani ciganluk, no poenta je da i u tom nasminkanom ciganluku postoje poneke kulturne i istorijske vrijednosti i zive neki posteni i pametni ljudi, te da zbog toga ne treba apriori taj grad trpati na dno ljestvice niti davati izjave o njegovoj ljepoti iz perspektive bombardera.
Last edited by King Kikapu on 28/10/2006 16:51, edited 1 time in total.
Ljubitelj Zabara

... dalje u Beogradu su duplo skuplji stanovi... jer je kvadrat stana od 700 - 2000 evra, a u Sarajevu od 500 - 1000.
Kvalitet gradje je neuporedivo bolji u Beogradu, sto je i locino, s`obzirom da je bio glavni grad SFRJ.
Skaras

Post by Skaras »

nije poenta u diktatoru, vec u cinjenici da ni neko poput milosevica ne bi u sarajevo uspio stvoriti kriticnu masu.
generalna politicka klima ne cini grad provincijom ili rupom
beograd je jedini grad koji je skinuo diktatora sa svojih ledja. po tome je svjetlosnu godinu pred sarajevom.

Da, pricaj nam malo o koordinaciji preostalih mozdanih celija pa potom zamjeni, kontradikciji i tematskoj konsekventnosti teza, gelerima, plitkom patriotskom zanosu, dubokom naklonu???

:lol: :lol: :lol:
King Kikapu

Post by King Kikapu »

Ljubitelj Zabara wrote:... dalje u Beogradu su duplo skuplji stanovi... jer je kvadrat stana od 700 - 2000 evra, a u Sarajevu od 500 - 1000.
Kvalitet gradje je neuporedivo bolji u Beogradu, sto je i locino, s`obzirom da je bio glavni grad SFRJ.
u beogradu su skoro duplo jeftinije knjige...ako ti ne smeta cirilica. mada imam i nekoliko kupljenih kopd lokalnih izdavaca stampanih na latinici.
Ljubitelj Zabara

Idemo dalje... Sarajevo ima katastrofalno lose reseno saobracajno pitanje. Kada se desi bilo kakav zastoj u Bulevaru Mese Selimovica, prakticno je citav grad blokiran. Gradski prevoz ne radi satima. Sta reci o gradu koji ima samo jednu putnu transferzalu. A o ulazu u Sarajevo... necemo.
U poredjenju sa Sarajevom, Beograd je mila majka i pored nesnosnih guzvi u spicu, ali su zato beogradske ulice poslednji put asfaltirane na Vidovdan 1904. Drugim recima, rupa, pa rupcaga, pa deciji grobic.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

King Kikapu wrote:generalna politicka klima ne cini grad provincijom ili rupom.
a uvom topicu je sasvim dovoljno onih koji ili ne znaju ili se nisu sjetili da koordiniraju rad one dvije tri preostale mozdane celije prije nego su poceli pisati.

skaras, ja u sebi imam sasvim dovoljno zaostalog metala od slobinih tenkova i nekog drugo orudja da tacno znam i ko je i kako stvorio kriticnu masu, a i to da ti u svom plitkom patriotskom zanosu mijesas teze...procitaj ono o koordinaciji mozdanih celija.
Sam sebi skaces u usta, a pricas o necijim mozdanim celijama.

Prije 10 minuta ti je Beograd bio neki uzor jer se kao rijesise diktatora, a sada generalna politicka klima nema veze. Odluci se, ili prvo malo odspavaj.
danas

Post by danas »

King Kikapu wrote:beograd je uz sva ulaganja i investicije generalno nasminkani ciganluk, no poenta je da i u tom nasminkanom ciganluku postoje poneke kulturne i istorijske vrijednosti i zive neki posteni i pametni ljudi, te da zbog toga ne treba apriori taj grad trpati na dno ljestvice niti davati izjave o njegovoj ljepoti iz perspektive bombardera.
da li sam ja tvrdila da nije tako? imam prijatelja tamo, ali -- na zalost -- njihova shvatanja i pogledi su u manjini. u velikoj manjini. i zato je beograd na dnu ljestvice -- jer ti posteni i pametni ljudi ne vrijede pisljiva boba tamo. jer ih ismijavaju i napadaju na ulici. jer jedan bogan bogdanovic mora da ode u bec, jer jedna natasa kandic ne smije da prodje ulicom, jer i dalje slusam kako je snimka skorpiona 'montirana'....
King Kikapu wrote:generalna politicka klima ne cini grad provincijom ili rupom.
ali je valjda generalna politicka klima nesto sto ipak utice na neciju odluku -- da li da posjeti taj grad/drzavu ili ne. dopustices mi da se ja ne osjecam ugodno u mjestu gdje je moj rodjak -- narodni heroj, mucki zaklan od cetnika '42-e -- proglasen 'jednakim' tome cetniku koji ga je zaklao. a da se ti vajni beogradjani nisu previse pobunili glede takvog zakona. vidis, meni to nesto govori o generalnoj atmosferi, i nemam prevelike zelje da se istoj izlazem. a o skorijoj politici i licnim iskustvima bolje da ne pocinjemo. a ja nemam vise energije i zivaca za diskusije te vrste. zato mi se tamo i ne ide. licna odluka. bombardere nisam nigdje spominjala.

i, nekome je rupa svaki grad -- ma koliko velik i 'nasminkan' bio -- koji i dalje tukne na fasizam. stvar ukusa i perspektive moj king... :-)
Ljubitelj Zabara

... nemoj tako Danas.
Klima se menja.
Evo nedavno su navijaci Rada uhapseni zbog parola : " Noz, Zica... "
Doduse, pustili su ih posle 10 minuta. :D
Skaras

Post by Skaras »

Sam sebi skaces u usta, a pricas o necijim mozdanim celijama.

Prije 10 minuta ti je Beograd bio neki uzor jer se kao rijesise diktatora, a sada generalna politicka klima nema veze. Odluci se, ili prvo malo odspavaj.
Sherlok, ja mislim da je ovaj lik svoje silne, obilne i nadasve besprijekorno koordinovane mozdane celije trenutno posvetio telepatskoj podrsci tekucem referendumu koji u metropoli neopozivo i monumentalno podize u kriticne narodne mase u odbranu tekovina revolucije!!!
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Ljubitelj Zabara wrote:Idemo dalje... Sarajevo ima katastrofalno lose reseno saobracajno pitanje. Kada se desi bilo kakav zastoj u Bulevaru Mese Selimovica, prakticno je citav grad blokiran. Gradski prevoz ne radi satima. Sta reci o gradu koji ima samo jednu putnu transferzalu. A o ulazu u Sarajevo... necemo.
U poredjenju sa Sarajevom, Beograd je mila majka i pored nesnosnih guzvi u spicu, ali su zato beogradske ulice poslednji put asfaltirane na Vidovdan 1904. Drugim recima, rupa, pa rupcaga, pa deciji grobic.
Sinak, ne kontam o cemu ti to. Manhattan, Hong Kong i London su, i pored svih ulaganja, jedan veliki saobracajni haos, pa to malo govori o mentalnom bilu grada, koje je i osnovni kriterij "sela", "grada" i "metropole".

U Buenos Airesu se vozaju deset puta gora auta nego u Sarajevu, pa bih tamo prije zivio nego u nekoj americkoj "blue state" prcvarnici gdje se voze jos sto puta bolja.

Nego da te pitam -- zasto si odabrao Sarajevo? Zbog auta, puteva, cevapa ili neceg drugog?
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Beograd postujem onoliko koliko beogradjani postuju Kandicku, Pesicku, Biserko, Koraca, pokojnog Djurica i taj krug ljudi, dakle ljude koji su imali i imaju jedan posten stav prema dogadjanjima devedestih, a to je malo ili nimalo. Dok su god ovakvi ljudi autsajderi u danasnjem Begisu nemam nikakve zelje ni za druzenjem ni za turizmom, a kamo li za nekakvim emocionalnim vezivanjima.
Ljubitelj Zabara

... pa druze detektivu, nije bas da sam ti sinak, al` dobro...
Mozda je London jedan veliki saobracajni haos, ali me nece ubediti da se u tom Londonu ceka 5,6 sati kada navijaci razbiju stakla na par tramvaja.
Jos manje ces me ubediti da je normalno da u centru Sarajeva trola ide na svakih pola sata. Nije poenta u saobracajnoj guzvi, vec u nekom urbanistickom, saobracajnom, kako god, resenju, koje je u Sarajevu katastrofalno. Od Koseva do Skenderije ( mozda 2 km ) trolom se putuje po 35 minuta. Necu ni da ti pricam kako izgleda ulazak u Sarajevo iz pravca Tuzle ( na primer ).
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

breskva wrote:

...breskvo, jesi li levo ili desno?...

za ulozeni trud...
pa zar se ne vidi po breskvicastoj zadnjici :D
fina guza
pa zar ta slika bas mora biti u BG zar nije mogla biti negdje u bih? :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Helem wrote:koje sranje kroz gusto granje, jebo vas Beograd, ne znate gdje ste suplji....
samo da dodam
... i vi njega

:faraon1:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Ljubitelj Zabara wrote:... pa druze detektivu, nije bas da sam ti sinak, al` dobro...
Mozda je London jedan veliki saobracajni haos, ali me nece ubediti da se u tom Londonu ceka 5,6 sati kada navijaci razbiju stakla na par tramvaja.
Jos manje ces me ubediti da je normalno da u centru Sarajeva trola ide na svakih pola sata. Nije poenta u saobracajnoj guzvi, vec u nekom urbanistickom, saobracajnom, kako god, resenju, koje je u Sarajevu katastrofalno. Od Koseva do Skenderije ( mozda 2 km ) trolom se putuje po 35 minuta. Necu ni da ti pricam kako izgleda ulazak u Sarajevo iz pravca Tuzle ( na primer ).
Pa dobro, onda da ni ne pokusavam dzaba :D Mada ja ni ne rekoh da je Sarajevo na nivou Londona po urbanistickom rjesenju (koje je, btw, ocajno iz slicnih razloga kao ono u Sarajevu, a Sarajevo ih ima jos vise), vec da to nije nekakav kriterij.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Ljubitelj Zabara wrote:... pa druze detektivu, nije bas da sam ti sinak, al` dobro...
Sve stoji, mada imaju i neke olaksavajuce okolnosti tipa konfiguracija terena, sam broj vozila po glavi stanovnika i slicno. Generalno,Sarajevo i ne treba da ima posebnu ambiciju da se metropolizuje dovoljno je da usminka i ucini funkcionalnijim postojece stanje da bi bio sasvim pristojan balkanski grad sa svim svojim osobenostima. Beograd ima sasvim drukacije prioritete i izazove i svako poredjenje u infrastrukturnom smislu su po meni besmislena.
Helem

Post by Helem »

U Santjagu (Santjago De Chile), odgodjena je kvalifikaciona utakmica za svjetsko prvenstvo u fudbalu.
Ali stadion je pun.
Na terenu je mesarska klada.

Izvode Viktor Haru, kompozitora i sviraca na gitari i sjekirom mu odsijeku prste.
Rekli su mu pri tom:" Sad sviraj !"

Viktor Hara je podigao okrvavljene ruke, posao prema tribinama i onda zapjevao himnu.

Onda su pucali u njega......

i jebo vam mater sav Beograd.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Helem wrote:U Santjagu (Santjago De Chile), odgodjena je kvalifikaciona utakmica za svjetsko prvenstvo u fudbalu.
Ali stadion je pun.
Na terenu je mesarska klada.

Izvode Viktor Haru, kompozitora i sviraca na gitari i sjekirom mu odsijeku prste.
Rekli su mu pri tom:" Sad sviraj !"

Viktor Hara je podigao okrvavljene ruke, posao prema tribinama i onda zapjevao himnu.

Onda su pucali u njega......

i jebo vam mater sav Beograd.
Jebali mi svi tebi mater! (sarajlija)
Ljubitelj Zabara

Sarajevo i ne treba da ima posebnu ambiciju da se metropolizuje dovoljno je da usminka i ucini funkcionalnijim postojece stanje da bi bio sasvim pristojan balkanski grad sa svim svojim osobenostima. Beograd ima sasvim drukacije prioritete i izazove i svako poredjenje u infrastrukturnom smislu su po meni besmislena.
Lepo si rekao, samo Sarajevo je ipak glavni grad jedne drzave ( kakva god ona bila, pa makar i medjunarodni eksperiment sa neizvesnim krajem ), pa je logicno da zeli da ima karakter metropole. U BiH zivi oko 4 miliona, u Srbiji oko 8. Zasto i Sarajevo ne bi pretendovalo na status jedne metropole?
Zasto bi se zadovoljavalo mrvicama?
Druga stvar, pre 60 -70 godina, Beograd je imao oko 400 000 stanovnika, danas ima visetruko vise.
Hocu da ti kazem, da je stvar u glavi, i u tome da li hoces ili neces.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Ljubitelj Zabara wrote:
Sarajevo i ne treba da ima posebnu ambiciju da se metropolizuje dovoljno je da usminka i ucini funkcionalnijim postojece stanje da bi bio sasvim pristojan balkanski grad sa svim svojim osobenostima. Beograd ima sasvim drukacije prioritete i izazove i svako poredjenje u infrastrukturnom smislu su po meni besmislena.
Lepo si rekao, samo Sarajevo je ipak glavni grad jedne drzave ( kakva god ona bila, pa makar i medjunarodni eksperiment sa neizvesnim krajem ), pa je logicno da zeli da ima karakter metropole. U BiH zivi oko 4 miliona, u Srbiji oko 8. Zasto i Sarajevo ne bi pretendovalo na status jedne metropole?
Zasto bi se zadovoljavalo mrvicama?
Druga stvar, pre 60 -70 godina, Beograd je imao oko 400 000 stanovnika, danas ima visetruko vise.
Hocu da ti kazem, da je stvar u glavi, i u tome da li hoces ili neces.
Stvar je u ekonomicnosti, po nekim svjetskim standardim najveci grad u zemlji ne bi trebalo da prelazi neki 10-tak % populacije iz razloga ravnomjernog razvoja cijele zemlje. Sigurno je lijepo biti metropola i uzivati sve pogodnosti koje idu stim ali pitaj recimo gradjane ostatka Srbije sta misle o tom rapidnom rastu Beograda, izvana to izgleda kao hidrocefalus na malom tijelu. Sarajevo u infrastrukturnom smislu i ne moz e da bude metropola zbog proste cinjenice da jednostavno nema prostora za takvo nesto. Znaci, unaprijedjuj postojece stanje i ravnomjeran razvoj citave Bosne i Hercegovine pa ce i Sarajevo biti jos ljepse i jos atraktivniji grad.
Locked