Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

dooolaziiio,siilaziio,prooolazio,izlaaazio....idem da se "namirim" :roll: ,odoh "na muziku","igrala"(plesala :-) )..bla,bla,bla..
mandy

Post by mandy »

sta ces moramo se uvazavati
takav nam grah pao :D
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

PITARKA_SA wrote:dooolaziiio,siilaziio,prooolazio,izlaaazio....idem da se "namirim" :roll: ,odoh "na muziku","igrala"(plesala :-) )..bla,bla,bla..
Ne kaže se "na muziku", tako kažu SARAJEVSKI ljubitelji popularne ćirilice.

U nas se vikalo idemo "na pjevače" :D

A što se tiče akcenata, i meni su smješni ama baš svi koji nisu moj rodni (dakle dobojski, krajiški, hercegovački, te iznad svega sarajevski). To je samo stvar navike, poslije nekog vremena, ako dobro i pažljivo slušaš, registrirat ćeš samo čo'jka a smetnuti s uma akcenat, ili popularni naglaaasak.

A igra i ples su u tom kontekstu sinonim na cijelom B/H/S jezičkom prostoru. Pitaj mamu i tatu, jel' u FIS se išlo "na igranku" ili je FIS bio "plesnjak".
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Jimmy_The_Saint wrote: A što se tiče akcenata, i meni su smješni ama baš svi koji nisu moj rodni (dakle dobojski, krajiški, hercegovački, te iznad svega sarajevski). To je samo stvar navike, poslije nekog vremena, ako dobro i pažljivo slušaš, registrirat ćeš samo čo'jka a smetnuti s uma akcenat, ili popularni naglaaasak.

Ovo je dobar komentar. Bravo Jymmy :thumbup:
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Jimmy_The_Saint wrote:
PITARKA_SA wrote:dooolaziiio,siilaziio,prooolazio,izlaaazio....idem da se "namirim" :roll: ,odoh "na muziku","igrala"(plesala :-) )..bla,bla,bla..
Ne kaže se "na muziku", tako kažu SARAJEVSKI ljubitelji popularne ćirilice.

U nas se vikalo idemo "na pjevače" :D

A što se tiče akcenata, i meni su smješni ama baš svi koji nisu moj rodni (dakle dobojski, krajiški, hercegovački, te iznad svega sarajevski). To je samo stvar navike, poslije nekog vremena, ako dobro i pažljivo slušaš, registrirat ćeš samo čo'jka a smetnuti s uma akcenat, ili popularni naglaaasak.

A igra i ples su u tom kontekstu sinonim na cijelom B/H/S jezičkom prostoru. Pitaj mamu i tatu, jel' u FIS se išlo "na igranku" ili je FIS bio "plesnjak".
Igranke su se redovno priredjivale, ko je dosao na igranku nije se bas najbolje proveo... :D :D :D :D I dan danas se priredjuju razno-razne igranke...A sve u cilju sirenja bratstva i jedinstva... :D
rashid

Post by rashid »

Sarajlije prave su pi_kice :)
Rania

Post by Rania »

Jimmy_The_Saint wrote:OK. Sa Sandžama i bez Sandži, recimo da se razumijemo.

Nemam dovoljno predratnog iskustva u ovom gradu, i ne usuđujem se previše duboko raspravljati.

Tek, 1989 ili pak rane 1990 ovdje sam navratio na shopping turu, knjiga i kaseta, raja, haj'mo...

I u robnjaku, predamnom ulazi lik, sav u džinsu ofucanom, u mom selu rekli bi "hašišar", narukvica sa nitnama, Iron Maiden majica i neki r'n'r prišivač preko leđa... I 'ladno pita da imaju li neki album od Šabana Šaulića. Nisu imali.
I ti zakljucio da je taj tip bio Sarajlija?? Mozda jeste a mozda i nije. Poenta je u tome da je u Sarajevu, hvala Bogu, uvijek bilo ljudi koji nisu rodjeni u Sarajevu ali su se ponasali po nekim opceprihvacenim normama i uklapali se u sredinu u kojoj zive.
A, po mom misljenju, problem je da u Sarajevu danas, iz nekoliko razumljivih razloga, ima procentualno puno manje, necu reci pravih Sarajlija ali recimo Sarajlija, nego sto u drugim gradovima u regiji ima autohtonog stanovnistva, a ta nepobitna cinjenica utice na dusu grada (odnosno gubitak iste).
Problem je sto vecina stanovnistva danasnjeg Sarajeva nije rodjena u Sarajevu, pa je ta vecina donijela svoje obicaje i pravila ponasanja, koji kad su u odredjenoj dozi mogu biti itekako korisni za prosjecnog Sarajliju (npr. ambicioznost jednog hercegovca ili poduzetnost sandzaklije) ali kad su u apsolutnoj vecini postaju pogubni za ono o cemu govorimo (dusa grada).

Naravno ovo je samo moj stav koji ne zelim nikome nametati.
shin

Post by shin »

Do sada se moze zakljuciti da rajvosa vri od fasista.
Jimmy_The_Saint

Rania wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:OK. Sa Sandžama i bez Sandži, recimo da se razumijemo.

Nemam dovoljno predratnog iskustva u ovom gradu, i ne usuđujem se previše duboko raspravljati.

Tek, 1989 ili pak rane 1990 ovdje sam navratio na shopping turu, knjiga i kaseta, raja, haj'mo...

I u robnjaku, predamnom ulazi lik, sav u džinsu ofucanom, u mom selu rekli bi "hašišar", narukvica sa nitnama, Iron Maiden majica i neki r'n'r prišivač preko leđa... I 'ladno pita da imaju li neki album od Šabana Šaulića. Nisu imali.
I ti zakljucio da je taj tip bio Sarajlija?? Mozda jeste a mozda i nije. Poenta je u tome da je u Sarajevu, hvala Bogu, uvijek bilo ljudi koji nisu rodjeni u Sarajevu ali su se ponasali po nekim opceprihvacenim normama i uklapali se u sredinu u kojoj zive.
A, po mom misljenju, problem je da u Sarajevu danas, iz nekoliko razumljivih razloga, ima procentualno puno manje, necu reci pravih Sarajlija ali recimo Sarajlija, nego sto u drugim gradovima u regiji ima autohtonog stanovnistva, a ta nepobitna cinjenica utice na dusu grada (odnosno gubitak iste).
Problem je sto vecina stanovnistva danasnjeg Sarajeva nije rodjena u Sarajevu, pa je ta vecina donijela svoje obicaje i pravila ponasanja, koji kad su u odredjenoj dozi mogu biti itekako korisni za prosjecnog Sarajliju (npr. ambicioznost jednog hercegovca ili poduzetnost sandzaklije) ali kad su u apsolutnoj vecini postaju pogubni za ono o cemu govorimo (dusa grada).
Naravno ovo je samo moj stav koji ne zelim nikome nametati.
Po mom skromnom sudu, da. Sasvim sigurno nije siš'o s busa k'o ja, previše suvereno je funkcionirao.

Na ovo donje samo mogu reći: uh. U čemu je poenta iskaza? Da je duša SA neambicioznost i nepoduzetnost? Daj navedi dva običaja i jedno pravilo ponašanja za koje pouzdano znaš da ga je neko "donio". (Ambicioznost i poduzetnost su karakterne crte, po mom iskustvu ipak individualno prije nego kolektivno svojstvo).
DobroJutroKolumbo

rashid wrote:Sarajlije prave su pi_kice :)
Ovo je vec za BANANU...pa pozivam administratore da reaguju...u suprotnom pocecemo da se vrijedjamo pravo...
Jimmy_The_Saint

Ama ja sam Božjom rukom vođen, da umirem gde sam rođen, čekam zadnji voz za Čačak put je veoma dugačak isplati se kada stignem psihički se odmah dignem.

Stipu rašida, on je samosvojan lik.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

vala Jimmy, ja bih sve ove postove izbrisala, a tvoje ostavila :) :oops: :D

ovo ostalo kao da pisu djeca od 15 godina, koja nikad nisu izasla iz svoje avlije :D
ja kada sam se selila iz Sarajeva, pita me kolega "dze ces iz Centra u selo" :D
DobroJutroKolumbo

I dopuna...kome se ne svidja Sarajevo i Sarajlije , brate ima i drugih gradova u BiH...Mostar , Tuzla , Zenica , Bihac , Kakanj , Kladanj , Olovo, Gorazde , Livno , Siroki Brijeg , Banja Luka , Visegrad , Bijeljina , Orasje , Brcko...itd...itd... Izbor je veliki...
mamica papucarka

ma nije poenta u tome :-)
mislim da Sarajevo (uostalom kao i Banjaluka, Tuzla, Kladanj, Zepa, Srebrenica, Mostar, Pocitelj, Jablanica, Kalseija ...) pripada svim Bosancima i Hercegovcima.
Ma nemojte od ionako male drzave pravit filjdzan drzavu. :bih:
Reina

Post by Reina »

ma vala drago mi sto se "za*ebase" one "autohtone" i pune duha , sarajlijice pa i ostalih mjesta u BiH koje pobjegose , a kontali da ce se vratiti za sedmicu dana, te da ce to JNA i rezervisti iz Serbije sve srediti za tili cas, tako su bili dobrodusni pa "obavijestise" cak i svoje kumove, prijatelja i komsiju…., fenonomen za istrazivanja, jer nisu to oni sto su se popeli na brdo nego obicni ljudi, a svi smo se tako druzili i zivjeli kako neko rece bilo je tako "veselo i bezbrizno" … :-)
Jimmy_The_Saint

Rodrigo_de_Triana wrote:I dopuna...kome se ne svidja Sarajevo i Sarajlije , brate ima i drugih gradova u BiH...Mostar , Tuzla , Zenica , Bihac , Kakanj , Kladanj , Olovo, Gorazde , Livno , Siroki Brijeg , Banja Luka , Visegrad , Bijeljina , Orasje , Brcko...itd...itd... Izbor je veliki...
Znaš šta? Da nisam profesionalno i privatno bukvalno prikovan za SA, vrlo, vrlo najradije bih izabrao Mostar. Naj mi je ljepši, sa sve podjelom i razaranjem.

I nije stvar u tome sviđa li se nekom, recimo meni, Sarajevo (sviđa, još da ima rijeku kako treba...), niti da li mi se sviđaju Sarajlije (preferiram Sarajke, tačnije Sarajku). Stvar je u tome kako, i s koliko takta, domaći "samorodni" Sarajevci reaguju na ljude "ta tane", i naravno obratno. A tu takta fali, obostrano.
Jimmy_The_Saint

mamica 31 wrote:ma nije poenta u tome :-)
mislim da Sarajevo (uostalom kao i Banjaluka, Tuzla, Kladanj, Zepa, Srebrenica, Mostar, Pocitelj, Jablanica, Kalseija ...) pripada svim Bosancima i Hercegovcima.
Tako je mama. Jedino tako. Upoznaj domovinu i njene vukojebine, da bi znao šta voliš ako to još voliš :D
DobroJutroKolumbo

Jimmy_The_Saint wrote:
Rodrigo_de_Triana wrote:I dopuna...kome se ne svidja Sarajevo i Sarajlije , brate ima i drugih gradova u BiH...Mostar , Tuzla , Zenica , Bihac , Kakanj , Kladanj , Olovo, Gorazde , Livno , Siroki Brijeg , Banja Luka , Visegrad , Bijeljina , Orasje , Brcko...itd...itd... Izbor je veliki...
Znaš šta? Da nisam profesionalno i privatno bukvalno prikovan za SA, vrlo, vrlo najradije bih izabrao Mostar. Naj mi je ljepši, sa sve podjelom i razaranjem.

I nije stvar u tome sviđa li se nekom, recimo meni, Sarajevo (sviđa, još da ima rijeku kako treba...), niti da li mi se sviđaju Sarajlije (preferiram Sarajke, tačnije Sarajku). Stvar je u tome kako, i s koliko takta, domaći "samorodni" Sarajevci reaguju na ljude "ta tane", i naravno obratno. A tu takta fali, obostrano.
Care moj nisu ni sve Sarajlije iste...ne docekuju sve Sarajlije ljude iz drugih mjesta na volej , pa tako ni ja ne volim da me neko svrstava u tu grupaciju ,ali Boga mi ne volim ni da me neko vrijedja... Ja se ravnam prema onoj, kakav je ko covjek ,a ne ko je odakle ali sigurno necu nikom dozvoliti da me vrijedja...
mamica papucarka

Jimmy_The_Saint wrote:
mamica 31 wrote:ma nije poenta u tome :-)
Tako je mama. Jedino tako. Upoznaj domovinu i njene vukojebine, da bi znao šta voliš ako to još voliš :D
ja sve to upoznala, pa krenula u osvajanje svijeta. :)
da sam neko (steta pa nisam :D ), ukinula bih sve granice. Pa bi mi svi po ovoj nasoj loptici hodali bezbrizno i sretno. Ja bih definitivno izabrala jedan mali gradic uz more. kamenu kucu sa velikom terasom i pogledom ka pucini... :D Vinova loza nad glavom, bose noge na kamenu :)

bujna masta :D
DobroJutroKolumbo

PS. i ja bi sutra preselio u Mostar...ali i ja sam prikovan , isto kao i ti... i u ovim godinama malo teze dizem sidro...to bi vec bila avantura...mislim egzistencijalna avantura!
Jimmy_The_Saint

Rodrigo_de_Triana wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:

Care moj nisu ni sve Sarajlije iste...ne docekuju sve Sarajlije ljude iz drugih mjesta na volej , pa tako ni ja ne volim da me neko svrstava u tu grupaciju ,ali Boga mi ne volim ni da me neko vrijedja... Ja se ravnam prema onoj, kakav je ko covjek ,a ne ko je odakle ali sigurno necu nikom dozvoliti da me vrijedja...
Care moj, paša si mi.... Jesam li negdje ustvrdio da su "sve Sarajlije iste"?

Mislim da ne.

Jesam li te, posredno ili neposredno, uvrijedio, ako da, onda gdje i čim?

Sve ostalo je u dure. :)
mamica papucarka

Rodrigo_de_Triana wrote:PS. i ja bi sutra preselio u Mostar...ali i ja sam prikovan , isto kao i ti... i u ovim godinama malo teze dizem sidro...to bi vec bila avantura...mislim egzistencijalna avantura!
upoznala sam hrpu Sarajeki koje su otisle u druge gradove, tamo se zaposlije, upoznale hairlije, dobile djecu...
DobroJutroKolumbo

Jimmy_The_Saint wrote:
Rodrigo_de_Triana wrote:
Jimmy_The_Saint wrote: Znaš šta? Da nisam profesionalno i privatno bukvalno prikovan za SA, vrlo, vrlo najradije bih izabrao Mostar. Naj mi je ljepši, sa sve podjelom i razaranjem.

Care moj, paša si mi.... Jesam li negdje ustvrdio da su "sve Sarajlije iste"?

Mislim da ne.

Jesam li te, posredno ili neposredno, uvrijedio, ako da, onda gdje i čim?

Sve ostalo je u dure. :)
Nije se na tebe ni odnosilo...posto te citam duze vrijeme onda otprilike znam i tvoje stavove...i sve je OK... :)
Jimmy_The_Saint

mamica 31 wrote:
Rodrigo_de_Triana wrote:PS. i ja bi sutra preselio u Mostar...ali i ja sam prikovan , isto kao i ti... i u ovim godinama malo teze dizem sidro...to bi vec bila avantura...mislim egzistencijalna avantura!
upoznala sam hrpu Sarajeki koje su otisle u druge gradove, tamo se zaposlije, upoznale hairlije, dobile djecu...
Xaxa, i moja bi za mnom, nego u mom selu je povratak samoneodrživ.

:-) :-) :-)
mamica papucarka

Jimmy_The_Saint wrote:
mamica 31 wrote:
Xaxa, i moja bi za mnom, nego u mom selu je povratak samoneodrživ.

:-) :-) :-)
ma zato se i vecina ljudi doseljava u SA. Opet se tamo koliko toliko gradi. Ako krenemo po BiH vidjet cemo da sve fabrike zjape onako porusene.
ja i muz smo neki dan (tacnije za izbore u Austriji) zvali neke institucije kako bismo rekli da pojedinci degradiraju strance. Bilo je neke frke od strane nekih (hvala Bogu pa su u manjini) politickih stranaka.
ma ne dam da me vise igdje iko zajebava :x
Post Reply