Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
-
akobogda
#301 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Sta se desilo u novoj kasabi?
- desni
#302 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Hajrudin Mešić najveći heroj u Bosni odbranio Teočak,150 kilometara od Beograda zar treba dalje prićat.
- argyle
#303 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Vinko Šamarlić

(08.03.1964. - 08.06.1992.)
Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Ckvici kod Zavidovića. Nakon završene osnovne škole u Zavidovićima dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu. Po završetku škole prvo se zapošljava kao policajac, da bi 1985. godine došao u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Paralelno sa ovim aktivnostima Vinko Šamrlić bio je istaknuti džudista sarajevskog džudo kluba Željezničar. Osvojio je brojne medalje te je postao reprezentativac BiH.
Osim što se radilo o vrhunskom sportisti i neustrašivom borcu, Vinka Šamarlića svi, a posebno oni koji su ga osobno poznavali, pamte kao izuzetnog čovjeka. O tome najbolje svjedoči slijedeća priča.
Početkom agresije na BiH on je već imao osvojenu olimpijsku normu što je značilo da je ispunjavao osnovnu predispoziciju za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Imao je i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama obrane Sarajeva može posvetiti pripremama za olimpijske igre. Unatoč svemu on se odlučio ostaiti sa svoji suborcima iz Specijalne jedinice MUP BiH – Odred Bosna. Borili su se na najkritičnijim mjestima, a ne bez razloga su još od prvih dana osvojili simpatije svih građana ulijevajući im sigurnost i nadu u pobjedu.
Poginuo je 08. juna 1992. godine, dan prije odlaska ekipe na Olimpijske igre u Barceloni poginuo je Vinko Šamarlić.
Posthumno je odlikovan i Zlatnom policijskom zvijezdom, Medaljom za hrabrost i Ordenom zlatnog grba sa mačevima. U sjećanju na njega jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni, internacionalni Judo turnir.
(preuzeto sa: www.nadanasnjidan.ba)

(08.03.1964. - 08.06.1992.)
Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Ckvici kod Zavidovića. Nakon završene osnovne škole u Zavidovićima dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu. Po završetku škole prvo se zapošljava kao policajac, da bi 1985. godine došao u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Paralelno sa ovim aktivnostima Vinko Šamrlić bio je istaknuti džudista sarajevskog džudo kluba Željezničar. Osvojio je brojne medalje te je postao reprezentativac BiH.
Osim što se radilo o vrhunskom sportisti i neustrašivom borcu, Vinka Šamarlića svi, a posebno oni koji su ga osobno poznavali, pamte kao izuzetnog čovjeka. O tome najbolje svjedoči slijedeća priča.
Početkom agresije na BiH on je već imao osvojenu olimpijsku normu što je značilo da je ispunjavao osnovnu predispoziciju za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Imao je i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama obrane Sarajeva može posvetiti pripremama za olimpijske igre. Unatoč svemu on se odlučio ostaiti sa svoji suborcima iz Specijalne jedinice MUP BiH – Odred Bosna. Borili su se na najkritičnijim mjestima, a ne bez razloga su još od prvih dana osvojili simpatije svih građana ulijevajući im sigurnost i nadu u pobjedu.
Poginuo je 08. juna 1992. godine, dan prije odlaska ekipe na Olimpijske igre u Barceloni poginuo je Vinko Šamarlić.
Posthumno je odlikovan i Zlatnom policijskom zvijezdom, Medaljom za hrabrost i Ordenom zlatnog grba sa mačevima. U sjećanju na njega jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni, internacionalni Judo turnir.
(preuzeto sa: www.nadanasnjidan.ba)
- jon_jovi
#304 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Zagreb: Spomen park u čast Bošnjacima palim u Domovinskom ratu
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zagr ... -ratu.html
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zagr ... -ratu.html
- jon_jovi
-
Bosnjak333
#306 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Crne ploce
.
- argyle
#307 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
sta im fali?Bosnjak333 wrote:Crne ploce![]()
![]()
.
Zaseok

Kalesija

Sapna

Jasikovac, Teocak

Tuzla

Godus (Sapna)
Dokanj (Tuzla)

Kreka (Tuzla)
Glavaticevo

- poznanik
#309 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Godišnjica pogibije Domuz Čedomira

Čedomir Domuz je rođen 30. marta 1960. godine u Binježevu - Hadžići. Poginuo je 30. jula 1992. godine na Rogoju - Trnovo, kao vojnik, na dužnosti komandira izviđačko diverzantskog voda, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH.
Posthumno je 1992. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" i 1994. godine "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

Čedomir Domuz je rođen 30. marta 1960. godine u Binježevu - Hadžići. Poginuo je 30. jula 1992. godine na Rogoju - Trnovo, kao vojnik, na dužnosti komandira izviđačko diverzantskog voda, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH.
Posthumno je 1992. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" i 1994. godine "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".
- Gojeni H
#310 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Pokoj mu dusi.poznanik wrote:Godišnjica pogibije Domuz Čedomira
Zaduzio je ovu zemlju i ovaj narod.
Nikad mu se ne smije zaboraviti.
-
RobiBH
#311 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Nele9 wrote:argyle wrote:Sjećanje na heroje BH neba
Mjesec maj jeste mjesec rađanja, mjesec života, ali imala je općina Živinice nažalost i svoje tragične majeve.7.05.1995. godine najtragičniji je dan u istoriji ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Armije Republike Bosne i Hecegovine. Izvršavajući najhumaniji zadatak za spas naroda opkoljenih enklava Srebrenice i Žepe u helikopterskoj nesreći živote su izgubili Zlatni Ljiljani ratnog vazduhoplovstva Džemal Malkić, Enver Čokić i Izet Džambić.
7.05.1995. godine, jubilarni deseti let za Žepu i najtragičniji dan u istoriji ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane armije Republike Bosne i Hercegovine. Tri bisera ratnog vazduhoplovstva, major Džemal Malkić, natporučnik Enver Čokić i natporučnik Izet Džambić, u noći šestog na sedmi maj 1995 godine kreću na svoj posljednji put.
Kažu da je svako umiranje rađanje nove svjetlosti. U ovom primjeru to je zaista tako. Njih trojica izvršavajući najhumaniji zadatak za spas naroda OPKOLJENE Žepe umiru da bi osvanulo ljepše sutra za hiljadu napaćenih djece, žena i staraca.
Letovi za opkoljenu enklavu Žepa graniče se sa gotovo nemogućim. Znaju to trojica momaka ratnog vazduhoplovstva koji kreću na svoj posljednji let. Međutim znali su oni isto tako i ko ih čeka u Žepi i šta njihov dolazak znači za hiljadu gladnih Žepljaka i Srebreničana. Zato i kreću bez trunke razmišljanja. Sa njima osim tereta koji prevoze kreće i 21 putnik koji se vraća u Žepu. Bili su to uglavnom civili a među njima i četiri ljekara koji su krenuli na svoj humani put u pomoć bolesnima.
Nažalost agresorske horde ne znaju za humanost, trojica od četvorice ljekara ginu na ovom putu u ovoj tragediji.Helikopter se srušio. Nijedan od članova posade nije preživio udes. U brdima Žepe ostali su sada, pukovnik pilot Džemal Malkić vođa vazduhoplova, kapetan Enver Čokić drugi pilot i kapetan Izet Džambić letač mehaničar, svi dobitnici ratnog priznanja značke Zlatni Ljiljan. Njihova imena ostaće ispisana zlatnim slovima u istoriji ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. Njihova svjetlost i dalje gori iznad okupirane i sada već daleke Žepe, i opominje da se ne zaboravi a narod Žepe i Srebrenice ih ne zaboravlja. A bili su lijepi kao curice, rekao je tada komandant Prve vazduhoplovne brigade major Mustafa Hucić u oproštajnom govoru.
Malkić ( Mehe ) Džemal Džemo rođen 1958 godine u selu Kuljan općina Živinice. Osnovnu školu je završio u Kuljanu i Gračanici, a srednju vojnu i vazduhoplovnu akademiju u Mostaru i Zadru. Još za vrijeme službovanja u bivšoj JNA važio je za jednog od najboljih pilota helikoptera. Po izbijanju agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu napušta bivšu JNA i javlja se u vazduhoplovnu grupu Mostar. Iz Mostara odlazi na zadatak obavljanja letova za opkoljeni Bihać. Po dolasku sa ovih zadataka prelazi u vazduhoplovnu grupu Tuzla a odatle u Zenicu pa ponovo u Tuzlu.
Hrabar i neustrašiv kao lav a osjećajan i lijep kao djevojčiva po pravilu je obavljao najteže letove za opkoljene enklave u istočnoj Bosni. U najtežim trenutcima za Goražde smogao je snage i hrabrosti da izvrši gotovo nemoguće letove, a poslije toga i nekoliko letova za Žepu.Jedan takav let je bio koban za njega i njegove kolege Envera i Izu. Više puta pohvaljivan i nagrađivan. Značku Zlatni Ljiljan je dobio povodom 15 aprila 1995 godine dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njegov otac Meho, supruga Šefika te kćerke Vanesa i Lejla mogu biti ponosne na sina, supruga i oca.
Čokić ( Ejuba ) Enver rođen u Đurđeviku gdje je završio osnovnu školu, nakon čega odlazi na školovanje u Mostar i Zadar gdje završava vojnu akademiju i postaje pilot helikoptera. Kao tek svršeni akademac Enver napušta bivšu JNA i prijavljuje se u vazduhoplovnu grupu Tuzla. Volio je život i ljude ali sudbina nije dala da i poživi. Izvršavajući let koji je značio spas za hiljadu života Srebreničana i Žepljaka dao je svoj mladi tek započeti život. Značkom Zlatni Ljiljan je posmrtno odlikovan 15 aprila 1996 godine povodom četvrte godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Džambić Izet Izo rođen u Dobrnji, važio je za jednog od najboljih stručnjaka za vazduhoplovnu opremu. Rat ga zatiče na službi u Mostaru odakle bježi i prijavljuje se u teritorijalnu odbranu Mostar. Koliko je bio tih i miran u životu toliko je bio i hrabar i neustrašiv kada su bile u pitanju borbe sa agresorom. Njegova specijalnost je bila protivoklopna borba gdje se sa maljutkama pokazao kao nepogrješiv strijelac. Agresori na Mostar, Gradačac i Brčko imali su priliku da osjete njegove majstorije u pogađanju tenkova i drugih oklopa. Kažu da je bio nepogrješiv. Dolaskom u vazduhoplovnu grupu kao letač mehaničar leti za opkoljenu Žepu gdje u udesu helikoptera i gubi život. Značkom Zlatni Ljiljan posmrtno je odlikovan 15 aprila 1996 godine u povodu četvrte godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Na četrnestu godišnjicu pogibije Zlatnih Ljiljana ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Bosne i Hercegovine Džemala Malkića, Envera Čokića i Izeta Džambića, roditelje rahmetli Envera Čokića posjetili su pripadnici udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan općine Živinice. Ova delegacija je položila cvijeće i proučila Fatihu na mezaru Envera Čokića.
Heroji BH neba Džemal Malkić, Enver Čokić i Izet Džambić kao i svi najbolji sinovi Bosne i Hercegovine koji nisu žalili ni svoje živote za naše bolje sutra i naše države Bosne i Hercegovine nesmiju biti zaboravljeni.
Nihad Kovačević,gl. i odg.urednik TV Živinice
Čast mi je što sam poznavao ove ljude. Neka im je vječni rahmet i sreća. I njima i putnicima ovog helikoptera.
Ako neko ima podatke o malom djetetu koje je bilo u helikopteru s nenom, volio bih da mi javi.
Jednog od momaka koji se vraćao sa Ratne vojne akademije ( iz Žepe), i bio putnik tokom ovog leta, sam sreo nakon pada Srebrenice na pomoćnoj pisti na Ciljugama.
Mali je preživio. Nedavno sam čuo da živi u Australiji.
-
mostar036
#312 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Heroji odbrane BiH ne postoje jer BiH nije jednonacionalna zemlja.Postoje heroji odbrane jednog naroda.
- sargon
#313 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Jedan od glupljih komentara u posljednje vrijeme...mostar036 wrote:Heroji odbrane BiH ne postoje jer BiH nije jednonacionalna zemlja.Postoje heroji odbrane jednog naroda.
-
mostar036
#314 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
To je činjenica.sargon wrote:Jedan od glupljih komentara u posljednje vrijeme...mostar036 wrote:Heroji odbrane BiH ne postoje jer BiH nije jednonacionalna zemlja.Postoje heroji odbrane jednog naroda.
Jesu li ti heroji štitili srbe koji su živili u BiH? Ne
Jel li ti heroji štitili hrvate u BiH? Ne.
- sargon
#315 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
To su heroji koji su štitili multietničnost BiH, štitili sve njene narode, sve vjeroispovijesti, sve ljude dobre volje (kako se govorilo)... Sarajevo je bilo najbolji primjer multietničnosti, je li u gradu stradao i jedana crkva, sinagoga tokom rata? Koliko je Srba i Hrvata bilo u armiji BiH? Pa ko su bili evo Vinko Šamarlić i Čedomir Domuz? Koga su oni štitili i za koji ideal su poginuli? Za ideal multietničke BiH a protiv srbo-četničkog fašizma...mostar036 wrote:To je činjenica.sargon wrote:Jedan od glupljih komentara u posljednje vrijeme...mostar036 wrote:Heroji odbrane BiH ne postoje jer BiH nije jednonacionalna zemlja.Postoje heroji odbrane jednog naroda.
Jesu li ti heroji štitili srbe koji su živili u BiH? Ne
Jel li ti heroji štitili hrvate u BiH? Ne.
-
mostar036
#316 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Ja znam da je u Mostaru spaljena pravoslavna crkva kao i sve srpske kuće u okolnim mjestima.Sumnjam da je drugačije bilo u Sarajevu.
-
PatriotaTZ
#317 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Offtopic:
ne nasjedajte na provokacije ovog mostar036....jednu ovakvu temu ne treba da pokvari ovakav fašistički ispljuvak sa svojim glupavim komentarima, s toga ga treba izbrisati sa ove teme!
NEKA JE VJECNI RAHMET I VJECNA SLAVA SVIMA KOJI SU UCESTVOVALI I DALI SVOJE ŽIVOTE ZA NAŠU JEDNU I JEDINU!
ne nasjedajte na provokacije ovog mostar036....jednu ovakvu temu ne treba da pokvari ovakav fašistički ispljuvak sa svojim glupavim komentarima, s toga ga treba izbrisati sa ove teme!
NEKA JE VJECNI RAHMET I VJECNA SLAVA SVIMA KOJI SU UCESTVOVALI I DALI SVOJE ŽIVOTE ZA NAŠU JEDNU I JEDINU!
-
juzna_strana
#318 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Bogomolje svih konfesija u gradu Sarajevu su unistili ili ostetili pripadnici srpske vojske koji su opsjedali grad.mostar036 wrote:Ja znam da je u Mostaru spaljena pravoslavna crkva kao i sve srpske kuće u okolnim mjestima.Sumnjam da je drugačije bilo u Sarajevu.
Tek toliko da imas informaciju..
-
mostar036
#319 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Ma da kao što su srbi sami palili svoje kuće i dobrovoljno napustili Sarajevo.juzna_strana wrote:Bogomolje svih konfesija u gradu Sarajevu su unistili ili ostetili pripadnici srpske vojske koji su opsjedali grad.mostar036 wrote:Ja znam da je u Mostaru spaljena pravoslavna crkva kao i sve srpske kuće u okolnim mjestima.Sumnjam da je drugačije bilo u Sarajevu.
Da ne bude zabune,ja i jesam za BiH,ali ne ovakvu kao što je neki zamišljaju i žao mi je svih žrtava koji su izgubili živote u prokletom ratu s bilo koje strane.
Last edited by mostar036 on 11/08/2012 19:27, edited 2 times in total.
-
Seawolf
#320 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
U Sarajevu, na teritoriji sadašnje četiri gradske opštine, nije spaljena, niti ozbiljnije oštećena nijedna pravoslavna crkva.mostar036 wrote:Ja znam da je u Mostaru spaljena pravoslavna crkva kao i sve srpske kuće u okolnim mjestima.Sumnjam da je drugačije bilo u Sarajevu.
Sve tzv. srpske kuće (nisam znao da i za kuće postoji kategorija izjašnjavanja o pripadnosti etničkoj grupi), koje su uništene, uništene su kao poslijedica borbenog djelovanja.
Heroj odbrane Bosne i Hercegovine je i Srđan Aleksić, mada nije nosio uniformu Armije RBiH.
Last edited by Seawolf on 11/08/2012 19:26, edited 1 time in total.
- sargon
#321 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
juzna_strana wrote:Bogomolje svih konfesija u gradu Sarajevu su unistili ili ostetili pripadnici srpske vojske koji su opsjedali grad.mostar036 wrote:Ja znam da je u Mostaru spaljena pravoslavna crkva kao i sve srpske kuće u okolnim mjestima.Sumnjam da je drugačije bilo u Sarajevu.
-
In love with Bosnia
#322 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
izvini ali lupaš za medalju.mostar036 wrote:Ja znam da je u Mostaru spaljena pravoslavna crkva kao i sve srpske kuće u okolnim mjestima.Sumnjam da je drugačije bilo u Sarajevu.
evo jedne male priče iz pera mog prijatelja, mogla bi i na temu o snajperistima ali mislim da ovde bolje paše.
momak koji je izvukao ženu pogodjenu snajperom, sam, imao je tada 22 godine.
"nećemo zajedno!"Krene ti rat. U naselju gdje sam otišao na liniju, nakon procjene gdje je jebenije i gdje ću biti korisniji, zateknem puno ''svakojakih''. Što običnih gradjana, civila, što boraca. Bio jedan J…., SDS-ovac, komšija mog druga K…., inače starog mangupa. K…. se odmah zauzme za J…. i dovede ga kod sebe u ambulantu. Znali mi da je to ubleha, ali K….. naša raja i nikakvih problema. J…. uredno na cigarama, jede s nama, sve redom. Sestra J….. supruge stanovala u zgradi na samoj liniji. Uspjela izaći van i naložila sestri i J…. da oni pretrče u po bijela dana i prenesu kakve pizdarije, TV i šta drugo. J…. bezmudi, kakav je i bio inače, kaže njoj: haj ti ženo prva pretrči, a ja ću za tobom. Žena se zaleti i spuca je snajper u glavu. Ostane ona ležati bez svijesti. Vrišti J….., vrišti, čuju njegovi sinčići tu vrisku i našu dernjavu i oni sidju dole. Jadna djeca plaču, dozivaju majku i J….. sav izbezumljen, ali samo se dere i govori nešto kao “pobijte ih, sve ih pobijte!” ali ne ide po ženu.
Sad organizujemo mi ''izvlačenje'' N…. . Kaže moj brat: “Ja ću!” Samo šarajte po zgradi koja je na srpskoj strani. Šaramo mi kao, a budale koje se boje pucaju napamet i meci ozbiljno opasno zvižde pored brata i lika koji je krenuo da je zajedno donesu. Ne prodje minuta, trče oni nazad, blizu je to nema ni 15m, brat jebe majku svima odreda, svi gledaju pred sebe, tuc-muc, ovo-ono, šute uglavnom, znaju petka im je ako progovore. A brat - oči izvraćene od straha i ljutine, crven, oznojen, hoda u krugu od par metara i psuje sve redom. Neće više niko ni da mu pomogne.
Kažem mu ja: “Buraz, hoćemo ja i ti?” A govno se u meni sledilo od straha.
Samo me pogleda i reče: “Nećemo zajedno!”
I zaleti se, u par koraka bio tamo, ponese ženu, dodje živ i zdrav tih nekoliko metara. Spustio je na beton ispred ambulante, priletiše joj doktori i sestre, intubirali je ali žena uskoro umrije, pred našim očima.
kada god čitam ove redove dovedu me na ivicu suza.
AA, jedan od bezimenih heroja odbrane BiH.
-
juzna_strana
#323 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Mostar036
Moras sagledati cinjenice ukoliko zelis znati istinu. Istrazuj s vise izvora pa izvagaj.
Za Sarajevo sam ti napisao kako je bilo jer sam proveo rat u njemu.
Najveci broj Sarajevskih Srba je napustio Sarajevo pod pritiskom paljanskih vlasti a najvise zbog Momcila Krajisnika.
Od mene dosta off topic-a..
Moras sagledati cinjenice ukoliko zelis znati istinu. Istrazuj s vise izvora pa izvagaj.
Najveci broj Sarajevskih Srba je napustio Sarajevo pod pritiskom paljanskih vlasti a najvise zbog Momcila Krajisnika.
-
mostar036
#324 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
A najveći broj bošnjaka iz Trebinja,Zvornika,Bijeljine i Višegrada su protjerani?juzna_strana wrote:Mostar036
- ZV Keli
#325 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine
Ako si vec gost na ovom forumu,onda je red da postujes Bosnjake,mi Srbe i Hrvate ne napadamo na forumu,nemas onda ni ti pravo nas pogotovo ako ovako mucki provociras.Ako imas ozbiljno nesto pitati,slobodno ipak je ovo zemlja gdje su svi jednaki i svi imaju ljudska prava,ali provociranjem neces daleko dogurati.mostar036 wrote:A najveći broj bošnjaka iz Trebinja,Zvornika,Bijeljine i Višegrada su protjerani?juzna_strana wrote:Mostar036
Bijeljina genocid,Visegrad isto,Zvornik isto tako za Trebinje ne znam i ne mogu onda pricati ali evo ti info za Srbe iz Sarajeva,moja mahala je imala i danas ima oko 90% Srba,znas li da su svi osim jednog krmeta bili clanovi ARBIH i opet bi ako nedo Bog zatreba,i nikada nisu imali nikakvih problema pa ni moj otac tako nemoj pricati gluposti.