Ne trebas se ti uclanjivati nigdje kad vec sama IZ vodi vehabijsku politiku.arzuhal wrote:U četvrtak idem da se učlanim u Vehabije. Dosta mi je više da se samo branim, ne mogu više.....hoću i ja da napadam
![]()
Vehabizam - Selefizam
-
Macak U Cizmama
#301 Re: Vehabizam - Selefizam
- Nićifor
#302 Re: Vehabizam - Selefizam
Ma vama je IZ valjala samo dok je provodila politiku CK SK YU, i to jer vam je išlo u prilog. Bagro komunjarska.
- neprilagodjena
#303 Re: Vehabizam - Selefizam
Ahhh sta rece i osta ziv

- Nićifor
#304 Re: Vehabizam - Selefizam
To zato što sam Nićifor. Da sam Sakib kojim slučajem, letio bih brzinom svjetlosti.neprilagodjena wrote:Ahhh sta rece i osta ziv![]()
-
Macak U Cizmama
#305 Re: Vehabizam - Selefizam
Tad se , za vrijeme Tite, zvala Islamska VJERSKA Zajednica i bavila se iskljucivo vjerskim pitanjima, a danas se bavi iskljucivo politickim pitanjima. Zato su iz naziva i izbacili ono "vjerska".Nićifor wrote:Ma vama je IZ valjala samo dok je provodila politiku CK SK YU, i to jer vam je išlo u prilog. Bagro komunjarska.
Inace, mrzim komuniste zato sto nisu znali provoditi pravi socijalizam, ali ih postujem jer su fasizmu rekli NE! Ta ista komunisticka "bagra" je cuvala Bosnu kao zjenicu oka svoga i izvela je u samostalnost i nezavisnost. Kad su je , Bosnu, preuzele religije u svoje ruke podjeljena je na torove.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#306 Re: Vehabizam - Selefizam
Sakibe, primiri. nije prvi put da korisitiš neprimjeren riječnikNićifor wrote:To zato što sam Nićifor. Da sam Sakib kojim slučajem, letio bih brzinom svjetlosti.neprilagodjena wrote:Ahhh sta rece i osta ziv![]()
nemam namjeru opominjati dalje.
- Nićifor
#307 Re: Vehabizam - Selefizam
Ma ja, ti si ona "menjševička" struja komunjara. Vi ste dobri pravo, zato su vas boljševici i odradili. Tolko ste dobriMacak U Cizmama wrote:Tad se , za vrijeme Tite, zvala Islamska VJERSKA Zajednica i bavila se iskljucivo vjerskim pitanjima, a danas se bavi iskljucivo politickim pitanjima. Zato su iz naziva i izbacili ono "vjerska".Nićifor wrote:Ma vama je IZ valjala samo dok je provodila politiku CK SK YU, i to jer vam je išlo u prilog. Bagro komunjarska.
Inace, mrzim komuniste zato sto nisu znali provoditi pravi socijalizam, ali ih postujem jer su fasizmu rekli NE! Ta ista komunisticka "bagra" je cuvala Bosnu kao zjenicu oka svoga i izvela je u samostalnost i nezavisnost. Kad su je , Bosnu, preuzele religije u svoje ruke podjeljena je na torove.
Što se tiče IZ-a, ona i treba da se bavi i političkim pitanjima. To što se vama diže kosa na glavi zbog toga, vaš problem. A nije problem što je "religija uzela stvar u svoje ruke" jer se to nije desilo, već što je politika uzela religiju u svoje ruke. Razlika je velika.
- ljubav_aha
#308 Re: Vehabizam - Selefizam
Nićifor wrote:Ma ja, ti si ona "menjševička" struja komunjara. Vi ste dobri pravo, zato su vas boljševici i odradili. Tolko ste dobriMacak U Cizmama wrote: Tad se , za vrijeme Tite, zvala Islamska VJERSKA Zajednica i bavila se iskljucivo vjerskim pitanjima, a danas se bavi iskljucivo politickim pitanjima. Zato su iz naziva i izbacili ono "vjerska".
Inace, mrzim komuniste zato sto nisu znali provoditi pravi socijalizam, ali ih postujem jer su fasizmu rekli NE! Ta ista komunisticka "bagra" je cuvala Bosnu kao zjenicu oka svoga i izvela je u samostalnost i nezavisnost. Kad su je , Bosnu, preuzele religije u svoje ruke podjeljena je na torove.![]()
Što se tiče IZ-a, ona i treba da se bavi i političkim pitanjima. To što se vama diže kosa na glavi zbog toga, vaš problem. A nije problem što je "religija uzela stvar u svoje ruke" jer se to nije desilo, već što je politika uzela religiju u svoje ruke. Razlika je velika.
znas li sto je uopste uloga kalif-a
poznajes li relacije sultana i kalif-a
isto tako,sultan/i su takodjer prihvatali istovrmenetu uloga kalif-a
- atom62
#309 Re: Vehabizam - Selefizam
ja sam muskarac srednjih godina. trazim jednog vehabiju radi druzenja, odlazaka un kino, pozoriste i na koncerte, kao i za njezne trenutke u dvoje!
-
zonbirile
#310 Re: Vehabizam - Selefizam
---------------------------------------atom62 wrote:ja sam muskarac srednjih godina. trazim jednog vehabiju radi druzenja, odlazaka un kino, pozoriste i na koncerte, kao i za njezne trenutke u dvoje!
imaš li bradu i dražesne hlaćice.
- atom62
#311 Re: Vehabizam - Selefizam
pa ne bas! ali sve zavisi od ugla gledanja!
-
bogumil-8
#312 Re: Vehabizam - Selefizam
Mislim da IZ BiH ne "vodi vehabijsku politiku", ali se toj politici ni ne suprotstavlja (što bi se moglo nazvati: "prećutna podrška", a što u krajnjem slučaju može doprinijeti štetnom uticaju "wehabizma" i na IZ BiH i na cjelokupan život državljana BiH).Macak U Cizmama wrote:Ne trebas se ti uclanjivati nigdje kad vec sama IZ vodi vehabijsku politiku.
- Troll_Happens
#313 Re: Vehabizam - Selefizam
arzuhal wrote:U četvrtak idem da se učlanim u Vehabije. Dosta mi je više da se samo branim, ne mogu više.....hoću i ja da napadam
![]()
eoo pasha moj okupljamo se ovde treba nam novih clanova dodji i ti zajedno smo jaci
Vehebije na Plehanu prave svoju bazu?!
Vehabije iz sela Nemila kod Zenice, već tri godine pokušavaju da naprave islamističku bazu u selu Kovačevci, koje je smješteno u blizini katoličkog samostana na Plehanu, opština Derventa, a nedavno su kupili čak 400 dunuma zemlje na području Plehana pod izgovorom da namjeravaju napraviti lovište. Veoma jak pokret vehabija na Plehanu želi da napravi još jedno terorističko uporište, kao što je ono koje već duže vrijeme, uz znanje vlasti Republike Srpske, BiH, ali i međunarodnih krugova, imaju u Gornjoj Maoči kod Brčkog, piše "Pres" pozivajući se na izvore bliske obavještajnim krugovima, prenosi Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS)
U Plehanu tvrde da su pritisci na domaće stanovništvo, posebno na mještane Kovačevca, počeli još prije tri godine, kada su se preko noći na zidovima srušenih kuća pojavili prijeteći grafiti, u kojima Bošnjaci iz Nemile i Vukotića kod Zenice tvrde da će preuzeti zemlju na kojoj žive Hrvati.
Na oronulim zidovima čak su bila ispisana imena i brojevi telefona potencijalnih "mušterija", za koje se ispostavilo da su bile vehabije.
«Ekspert za terorizam» Dževad Galijašević tvrdi da riječ o "samo jednom od krakova vehabijske hobotnice" koja počinje u Sarajevu i grana se na više strana u Federaciji BiH, dodajući da lokacija uzvišenja Plehan nije slučajno izabrana, jer predstavlja teritoriju unutar RS, sa koje se kontroliraju neke važne točke.
U derventskoj policiji tvrde da nemaju informacija o organiziranju vehabijskog pokreta na području Posavine, kao i da je slučaj prijavljivanja grafita od prije tri godine dokumentiran.
-
callmethebreeeze
#314 Re: Vehabizam - Selefizam
press i dzevad galijasevic su dva izvora kojima se mora vjerovati.

- arzuhal
#315 Re: Vehabizam - Selefizam
Došle vehabije u Republiku Srpsku da plaše Hrvate
Hiljadu mu žohara sa Betanije...
-
callmethebreeeze
#316 Re: Vehabizam - Selefizam
dzevad spasava hrvate u rs-u od mrskih vehabija koji su garant planirali da love hrvatsku i srpsku nejac.arzuhal wrote:Došle vehabije u Republiku Srpsku da plaše HrvateHiljadu mu žohara sa Betanije...
edit: nezgrapan bosanski.
Last edited by callmethebreeeze on 30/12/2009 21:20, edited 1 time in total.
- arzuhal
#317 Re: Vehabizam - Selefizam
Dževad džedaj je odlučio to jutro da spasi dva Konstitutivna Naroda i cijeli jedan, još nepoznat i nedefinisan, Entitet od kolonije agresivnih agresora koji su planirali agresiju...
- Lakat Jebić
#318 Re: Vehabizam - Selefizam
osmanski sultan je od 1517. bio halifaljubav_aha wrote:Nićifor wrote:Ma ja, ti si ona "menjševička" struja komunjara. Vi ste dobri pravo, zato su vas boljševici i odradili. Tolko ste dobriMacak U Cizmama wrote: Tad se , za vrijeme Tite, zvala Islamska VJERSKA Zajednica i bavila se iskljucivo vjerskim pitanjima, a danas se bavi iskljucivo politickim pitanjima. Zato su iz naziva i izbacili ono "vjerska".
Inace, mrzim komuniste zato sto nisu znali provoditi pravi socijalizam, ali ih postujem jer su fasizmu rekli NE! Ta ista komunisticka "bagra" je cuvala Bosnu kao zjenicu oka svoga i izvela je u samostalnost i nezavisnost. Kad su je , Bosnu, preuzele religije u svoje ruke podjeljena je na torove.![]()
Što se tiče IZ-a, ona i treba da se bavi i političkim pitanjima. To što se vama diže kosa na glavi zbog toga, vaš problem. A nije problem što je "religija uzela stvar u svoje ruke" jer se to nije desilo, već što je politika uzela religiju u svoje ruke. Razlika je velika.![]()
![]()
znas li sto je uopste uloga kalif-a![]()
poznajes li relacije sultana i kalif-a![]()
isto tako,sultan/i su takodjer prihvatali istovrmenetu uloga kalif-a
- ljubav_aha
#319 Re: Vehabizam - Selefizam
bingo,pa zato sam pitala 
- Lakat Jebić
#320 Re: Vehabizam - Selefizam
nisam vidio da si to i napisala, previd, do meneljubav_aha wrote:bingo,pa zato sam pitala
- ljubav_aha
#321 Re: Vehabizam - Selefizam
da li je tacno :
vehabije su dosle u SFRJ '80tih godina,prve lokacije su bile na kosovi i makedonija
vehabije su dosle u SFRJ '80tih godina,prve lokacije su bile na kosovi i makedonija
-
callmethebreeeze
#322 Re: Vehabizam - Selefizam
ja nikada nisam cuo za taj podatak. koliko ja znam vehabije ili selefije je pojam koji aktuelan nedavnom, a ima veze sa budjenjem budjenjem politickog islama. to je proces koji krenuo vec 1967 nakon poraza arapa od izraela u takozvanom sestodnevnom ratu. a rat u afghanistanu je prvi, koliko ja znam, koji je privukao muslimane iz drugih zemalja. dosta tih afganistanskih boraca je kasnije islo u bosnu, ceceniju i sl. a da su dolazili vehabijski misionari 80-ih, to mi je malo suhveli.ljubav_aha wrote:da li je tacno :
p.s sto se tice sultana i kalifata. to je ataturk sve zik-zik, sto je jedan od razloga zasto ataturk nije popularan medju bracom sa kratkim tolama i dugim bradama.
edit: selefije i vehabije se kod nas koriste kao sinonim, sto je mozda pogresno, jer, koliko ja znam, niko od ljudi koje mi nazivamo vehabijama ne bi pristao da ga se tako zove.
- BHF_Manijak
#323 Re: Vehabizam - Selefizam
Halifat nema veze sa "kratkim tolama i dugim bradam"callmethebreeeze wrote:ja nikada nisam cuo za taj podatak. koliko ja znam vehabije ili selefije je pojam koji aktuelan nedavnom, a ima veze sa budjenjem budjenjem politickog islama. to je proces koji krenuo vec 1967 nakon poraza arapa od izraela u takozvanom sestodnevnom ratu. a rat u afghanistanu je prvi, koliko ja znam, koji je privukao muslimane iz drugih zemalja. dosta tih afganistanskih boraca je kasnije islo u bosnu, ceceniju i sl. a da su dolazili vehabijski misionari 80-ih, to mi je malo suhveli.ljubav_aha wrote:da li je tacno :
p.s sto se tice sultana i kalifata. to je ataturk sve zik-zik, sto je jedan od razloga zasto ataturk nije popularan medju bracom sa kratkim tolama i dugim bradama.
edit: selefije i vehabije se kod nas koriste kao sinonim, sto je mozda pogresno, jer, koliko ja znam, niko od ljudi koje mi nazivamo vehabijama ne bi pristao da ga se tako zove.
-
callmethebreeeze
#324 Re: Vehabizam - Selefizam
pa zar im ne smeta bas zbog toga, kao sto vjerovanto smeta i ostalim muslimanima koji vjeruju da treba postojati kalifat?! eh, sad, druga je tema sto se taj period idealizuje i sto nikada, cak ni uvrijeme kad je islam bio najjaci, nije postojao jedan kalifat, niti je recimo sultan imao stopostonu kontrolu da svojim teritorijama.

- BHF_Manijak
#325 Re: Vehabizam - Selefizam
Molim te objasni mi ovo boldirano?!?!callmethebreeeze wrote:pa zar im ne smeta bas zbog toga, kao sto vjerovanto smeta i ostalim muslimanima koji vjeruju da treba postojati kalifat?! eh, sad, druga je tema sto se taj period idealizuje i sto nikada, cak ni uvrijeme kad je islam bio najjaci, nije postojao jedan kalifat, niti je recimo sultan imao stopostonu kontrolu da svojim teritorijama.