A kad vec priupita, i ja sada zivim vani, tako da o nasim iseljenicima (kojima i sam pripadam) govorim iz prve ruke. Problem sjebane ekonomije i kradje svega sto je vrijedno manje u ovom trenutku pogadja mene nego one dolje ciji hljeb od toga zavisi. Dakle, to nije a priori problem zastite Bosnjaka na zapadu, koje si ti u startu i spomenuo.
Takodje, po n-ti put: ne radi se o dzihadluku, vec o diplomatskoj pomoci narodu cije je sonovna egzistencija ugrozena. Kontas li sad, ili da opet ponovim?
Diplomatska pomoc na balkanu? Diplomatska pomoc od Bosnjaka? De, mi objasni, po n-ti put sta je to? Ko je to? Odakle je to? Jel to onaj poznati nam prazni vaz, koji nigdje nista i ne vrijedi? A, konkretne pomoci, osim dzihadluka i vaza o spremnosti na isti, ja zaista ne vidim.
Kome ne pase na Kosovu, moze samo da ide, sa Kosova. Moja preporuka, na Zapad. Neka pomogne svak, sam sebi prvo. Jer jedni od drugih mozemo samo ocekivati da trazimo nesto, nikako obrnuto. Kad god se spominje Bosnjastvo, u istom segmentu se spominju i obaveze i potrazenja. A, od Bosnjastva traziti? Eto da rijesi primarne probleme, unutranje, unutar samog naroda, ma daj, sta ti je. Na tome se baziraju sve buduce politicke kampanje i usmjerivanje kaziprsta u pravcu kontra onog od sebe samih....
Zastita Bosnjaka na Zapadu upravo jest rijesavanje unutrasnjih problema u BiH tj. barem je pocetak tog procesa. Jer nas ovdje poprilican broj lomi grbacu da bi penzioneri i djeca nam iz uzih familija mogli imati koliko toliko normalnu starost ili djetinstvo. Nije niko duzan, pomagati one zdrave, prave od 18-65, ali ispod i iznad, htjeo ili ne, moras ako nema ko drugi. Ali, o toj problematici, se ne brine niko. Takvim samo govore, blago tebi, ti imas svog nekog vani. Znas, podrazumjeva se da je to, stalno rijesenje problematike cijele. Nego, daj da oni, druge brige brinu. Nije malo Bosanske, nego i Kosovarske.