Plinovod Južna interkonekcija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li BiH treba dati koncesiju Amerikancima za Južnu interkonekciju

Poll ended at 31/03/2026 23:18

DA
75
63%
NE
45
38%

Total votes: 120

dječak sa šibicama

#301 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dječak sa šibicama »

Ameri drze projekat, dogovorili ga sa Hrvatskom u kojoj je kljucni lng terminal i plinovod, bh gas i neka 'nova kompanija" out, ukratko "kad se ne mozete dogovoriti, mi preuzimamo"

Izgleda kod nas jedino tako i moze. Uostalom bh gas energoinvest i ostali posluju kao seoski granap, nigdje vizije razvoja ideja, samo ko ce koga zajebat. EI od giganta spao na seoski granap.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#302 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by _BataZiv_0809 »

mk ultra wrote: 17/01/2026 11:02
Bobi wrote: 17/01/2026 10:58 Izjebat ce ovi naši ove amere vise nego nego iko :D.
Ovo su stvari koje se grade jednom u 50 godina

Pa da je nas cekati, ne bi nikad
Magistralni gasovod dosao do travnika, visokog, novog travnika, itd... nigdje nista nije urađeno ni prošireno...

Tako da, otprilike to imas kad ti je u ministarstvu poluidiot, neki trogodac sa fakultetom nacelnik necega i tako.
Jos hoce da ih neko nesto pita? Sta da ih pita ko da znaju nesto?
Samo sve pustit Amerikancima i dat sve sto traze da prave ovdje
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#303 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 17/01/2026 08:41
tramvajtrojka wrote: 16/01/2026 21:49 Kad ti godinama sta godinama i vise od decenije politicar sa nuncuckama ispire mozak da je to bomba na kraju budalasti narod u to i povjeruje

Isto kao za mali milion tuzbi koje je dizao od covida pa nadalje jbg kao narod volimo likove koji te poje teorijama zavjere pa to ti je to
Ja mislim kada konacno i termoelektrana se raspadne da ide njegovo slikanje i objava da je podnio krivicnu.

Mada, ja postujem odluku institucija Tuzle da ne zele skladiste.

Ono sto je meni fascinantno jeste da postoji fakultet bas za taj problem i struka u tom gradu. I struka kaze da nema problema. Ali, ja kao pravnik vidim da se pravnici razumiju najbolje i u skladistenje plina. :mrgreen:

https://www.federalna.ba/vlast-i-opozic ... uzle-bfies
Nećemo nikako, po cijenu života, dopustiti skladište plina ispod Tuzle, a Tetima je u Tuzli. Postoji stotinu načina da se osmisli skladište koje neće nikoga i nigdje ugrožavati. Treba da znate da ne postoji nijedno dijete i nijedna odrasla osoba u Tuzli koja nije protiv toga“, poručio je Jasmin Imamović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine

„Hajd' što vam struju proizvodimo, hajd' što vam ćumur kopamo, hajd' što nijedne rijeke nemamo u Tuzlanskom kantonu, nego ste nam naumili pod stražnjicu i plin gurnuti“, kazao je Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine
.
Populizam mrtvi. Ja evo pitah forumase, a sluso sam i struku. Ti rudnici su idealni zato sto bi se taj plin mogao na jeftiniji nacin skladistiti. Ne treba zaboraviti da je potrebno imati - 200 i kusur kriogeno skladiste da bi taj plin ostao u tecnom stanju. Dakle, potrebna je struja i to velike kolicine. Dobrom skladisnom lokacijom uvecava se benefit, smanjuje potreba za kolicinom struje.

Nazalost, kod nas se ide i protiv autoputa, i protiv tramvaja, i protiv izgradnje i protiv svega sto znaci ikakvu promjenu.
HelaS

#304 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

_BataZiv_0809 wrote: 17/01/2026 11:16
Bobi wrote: 17/01/2026 10:58 Izjebat ce ovi naši ove amere vise nego nego iko :D.

Magistralni gasovod dosao do travnika, visokog, novog travnika, itd... nigdje nista nije urađeno ni prošireno...

Tako da, otprilike to imas kad ti je u ministarstvu poluidiot, neki trogodac sa fakultetom nacelnik necega i tako.
Jašta... Ni govora o tome. Postat ćemo apsolutno zavisni od USA interesa. Njihov bi bio plinovod - njihova cijena distribucije i transporta plin. Ako nam ne odgovara, ostat ćemo bez plina. Dakle - ucjena, uzmi ili oostavi. Njihoov će biti ukapljeni plin, njihva cijena, uzmi ili ostavi. A morat ćemo uzeti jer nemamo drugi izbor. Ne slažem se sa ovim projektom, mislim da mi u BiH moramo izgraditi plinovod i da on mora biti vlasništvo BiH na bilo kojem nivou, a ako USA ukapljeni plin bude ima konkurentnu cijenu, kupovali bismo ga. Ako ne, ima ga i kod drugih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#305 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by _BataZiv_0809 »

HelaS wrote: 17/01/2026 15:01

Jašta... Ni govora o tome. Postat ćemo apsolutno zavisni od USA interesa. Njihov bi bio plinovod - njihova cijena distribucije i transporta plin. Ako nam ne odgovara, ostat ćemo bez plina. Dakle - ucjena, uzmi ili oostavi. Njihoov će biti ukapljeni plin, njihva cijena, uzmi ili ostavi. A morat ćemo uzeti jer nemamo drugi izbor. Ne slažem se sa ovim projektom, mislim da mi u BiH moramo izgraditi plinovod i da on mora biti vlasništvo BiH na bilo kojem nivou, a ako USA ukapljeni plin bude ima konkurentnu cijenu, kupovali bismo ga. Ako ne, ima ga i kod drugih.
Samo Amerika brale
HelaS

#306 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

_BataZiv_0809 wrote: 17/01/2026 15:08
HelaS wrote: 17/01/2026 15:01

Samo Amerika brale
Gdje "Amerika" uđe, tu trava više ne raste :(
saimidin

#307 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by saimidin »

Ne daje se amerima ništa, oni što hoće uzet će sami i uraditi

https://www.biznisinfo.ba/covic-otkrio- ... ana-u-bih/
HelaS

#308 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

saimidin wrote: 17/01/2026 15:11 Ne daje se amerima ništa, oni što hoće uzet će sami i uraditi

https://www.biznisinfo.ba/covic-otkrio- ... ana-u-bih/
Koliko tih plinskih elektrana već ima izgrađenih u Evropi, koliko su ih "Ameri" izgradili pa više nema prostora pa dolaze u BiH da grade?
El_comadante

#309 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by El_comadante »

Kad se mi nemožemo dogovoriti, nemamo viziju bolje je ovako, ako koncesija onda će svakako biti naše za 30, 50 godina.
Haris.ba

#310 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

El_comadante wrote: 21/01/2026 18:06 Kad se mi nemožemo dogovoriti, nemamo viziju bolje je ovako, ako koncesija onda će svakako biti naše za 30, 50 godina.
Vidjecemo. Postoje razne opcije. Nisu Ameri vesla sisali.

Sada se razmatra da se ide na vlasnistvo. Nista koncesija.
problemnatravunu

#311 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by problemnatravunu »

El_comadante wrote: 21/01/2026 18:06 Kad se mi nemožemo dogovoriti, nemamo viziju bolje je ovako, ako koncesija onda će svakako biti naše za 30, 50 godina.
To je kod nas glavni problem, ne možemo se dogovoriti jer svi gledaju neki svoj šićar, kombinovano sa tzv nacionalističkim strankama koje upravljaju, i onda ćemo dobiti najgore rješenje , tipa , da će nas jaki kapitalisti uzeti tek tako kao moderno roblje........
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#312 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 22/01/2026 19:27
Vidjecemo. Postoje razne opcije. Nisu Ameri vesla sisali.

Sada se razmatra da se ide na vlasnistvo. Nista koncesija.
Otkud to
dječak sa šibicama

#313 Re: Plinovod Južna interkonekcija

A zasto neko misli da ce Amerikanci nakon 30 godina eto samo tako pokloniti nekome ono sto je Amerikanac izgradio, ulozio u njega milione.

Hoce, ako bude totalno neprofitabilno, a kad ti pokloni smece onda se ti mozes samo slikati sa tim.

Ako bude zarade od toga, nece ga tebi pokloniti glupi bosance, nego ce ga kao i onaj rudnik kod Varesa, englez prodati kanadjaninu odnosno u ovom slucaju Amerikanac onome ko ponudi najvise para. Ili ce prosto nastaviti sam eksploataciju profitabilnog biznisa.

Samo ce glupavi bosanac vjerovatri da ce dobiti zlatnu koku i da je to izgradjeno zbog njega i njegove dobiti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#314 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by _BataZiv_0809 »

Dobro nemoj samo udarat
Ci-Nick

#315 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Ci-Nick »

dječak sa šibicama wrote: 25/01/2026 15:50 A zasto neko misli da ce Amerikanci nakon 30 godina eto samo tako pokloniti nekome ono sto je Amerikanac izgradio, ulozio u njega milione.

Hoce, ako bude totalno neprofitabilno, a kad ti pokloni smece onda se ti mozes samo slikati sa tim.

Ako bude zarade od toga, nece ga tebi pokloniti glupi bosance, nego ce ga kao i onaj rudnik kod Varesa, englez prodati kanadjaninu odnosno u ovom slucaju Amerikanac onome ko ponudi najvise para. Ili ce prosto nastaviti sam eksploataciju profitabilnog biznisa.

Samo ce glupavi bosanac vjerovatri da ce dobiti zlatnu koku i da je to izgradjeno zbog njega i njegove dobiti.
Svakako bi prema zelenoj agendi do 2050. morali pogasiti sve termoblokove.
Tako da Ameri imaju samo dvadesetak godina da otplate investiciju.
Ili smo odjednom zaboravili sve planove o CO2 neutralnosti.
Imamo milione tona uglja koje ćemo ostaviti pod zemljom a uzeti plin transportovan iz USA.
Ono čega me najviše strah su tužbe.
Bit će u budućnosti mnogo raznih tužbi i presuda.
Poslije privatizacijske pljačke, pljacke kroz javne nabavke sad dolazi na red pljačka preko offshore firmi i advokata.
dječak sa šibicama

#316 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Obozavam zelenu agendu, sjecam se odnosno vidim ovih dana onaj dramaticni snimak iz 2019. kad neka od zelenoagendasa skoro placnim glasom upozorava da "ako ne zaustavimo globalno zatopljenje, za desetak godina cemo izgoriti".
Gledam led napolju i sjetim se zelene agende.

Mi smo bez termoelektrana gotovi, ili neko stvarno misli da ce prosjecni bih gradjanin moci placati sve te americke jeboguzluke od skupog plina i ostalih zajebancija.

Pretpostavljam da ce zelena agenda uskoro predloziti i rusenje HE jer ekosistem sarana i pastrmke je ugrozen.
tramvajtrojka

#317 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 25/01/2026 15:50 A zasto neko misli da ce Amerikanci nakon 30 godina eto samo tako pokloniti nekome ono sto je Amerikanac izgradio, ulozio u njega milione.

I ti si taj isti bosanac kojeg pokusavas popljuvati, jer koliko god se trudis ne mozes biti hrvat u pedesetim godinama iz centra Sarajeva :lol:

a sto se tice juzne interkonekcije ona ide svojim tokom
neki

#318 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by neki »

Zato što na tom principu funkcionišu koncesioni ugovori...
I ne može biti neprofitabilan jer ti država garantuje unaprijed dogovoreni prihod
dječak sa šibicama

#319 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Ili sto bi bivsi podpredsjednik junajted stejts rek`o 2009 godine:

za pet do sedam godina istopice se sjeverni pol
Haris.ba

#320 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

neki wrote: 25/01/2026 17:43 I ne može biti neprofitabilan jer ti država garantuje unaprijed dogovoreni prihod
:mrgreen:
_BataZiv_0809 wrote: 25/01/2026 15:48

Otkud to
Platili neki ljudi pravno misljenje kako odraditi stvar bez koncesije.
A, ovi Ameri sto rade su samo tu da proguraju investiciju. Kako oni bukvalno kazu paravan ili front. Glavni kada se pojavi bice zanimljivi komentari.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#321 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 25/01/2026 19:50
neki wrote: 25/01/2026 17:43 I ne može biti neprofitabilan jer ti država garantuje unaprijed dogovoreni prihod
:mrgreen:
_BataZiv_0809 wrote: 25/01/2026 15:48

Otkud to
Platili neki ljudi pravno misljenje kako odraditi stvar bez koncesije.
A, ovi Ameri sto rade su samo tu da proguraju investiciju. Kako oni bukvalno kazu paravan ili front. Glavni kada se pojavi bice zanimljivi komentari.
Aha.
A sta ima za ove elektrane i aerodrome?
Haris.ba

#322 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 25/01/2026 19:59 Aha.
Elektrane se prave radi odredjene industrije. Ove koje je Covke (otkud bas on da to spomene odgovorice na mnoga pitanja :mrgreen: ) naveo u medijskom istupu su tu da zabavljaju narod.

Za aerodrome sam davno pisao. Prica koju zavrsava Blackrock sa akvizicijama po regionu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#323 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 25/01/2026 20:07
_BataZiv_0809 wrote: 25/01/2026 19:59 Aha.
Elektrane se prave radi odredjene industrije. Ove koje je Covke (otkud bas on da to spomene odgovorice na mnoga pitanja :mrgreen: ) naveo u medijskom istupu su tu da zabavljaju narod.

Za aerodrome sam davno pisao. Prica koju zavrsava Blackrock sa akvizicijama po regionu.
Odlicno.
Treba sve dati Amerikancima.
Haris.ba

#324 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 25/01/2026 20:26 Odlicno.
Nisu ovo Amerikanci koji ce se svidjeti "narodu". Ali, to je cijena koju moramo platiti jer smo nesposobni.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#325 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 25/01/2026 20:27
_BataZiv_0809 wrote: 25/01/2026 20:26 Odlicno.
Nisu ovo Amerikanci koji ce se svidjeti "narodu". Ali, to je cijena koju moramo platiti jer smo nesposobni.
Narod ce sve progutati
Post Reply