Plinovod Južna interkonekcija
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#301 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Ameri drze projekat, dogovorili ga sa Hrvatskom u kojoj je kljucni lng terminal i plinovod, bh gas i neka 'nova kompanija" out, ukratko "kad se ne mozete dogovoriti, mi preuzimamo"
Izgleda kod nas jedino tako i moze. Uostalom bh gas energoinvest i ostali posluju kao seoski granap, nigdje vizije razvoja ideja, samo ko ce koga zajebat. EI od giganta spao na seoski granap.
Izgleda kod nas jedino tako i moze. Uostalom bh gas energoinvest i ostali posluju kao seoski granap, nigdje vizije razvoja ideja, samo ko ce koga zajebat. EI od giganta spao na seoski granap.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#302 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Samo sve pustit Amerikancima i dat sve sto traze da prave ovdjemk ultra wrote: ↑17/01/2026 11:02Ovo su stvari koje se grade jednom u 50 godina
Pa da je nas cekati, ne bi nikad
Magistralni gasovod dosao do travnika, visokog, novog travnika, itd... nigdje nista nije urađeno ni prošireno...
Tako da, otprilike to imas kad ti je u ministarstvu poluidiot, neki trogodac sa fakultetom nacelnik necega i tako.
Jos hoce da ih neko nesto pita? Sta da ih pita ko da znaju nesto?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#303 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Populizam mrtvi. Ja evo pitah forumase, a sluso sam i struku. Ti rudnici su idealni zato sto bi se taj plin mogao na jeftiniji nacin skladistiti. Ne treba zaboraviti da je potrebno imati - 200 i kusur kriogeno skladiste da bi taj plin ostao u tecnom stanju. Dakle, potrebna je struja i to velike kolicine. Dobrom skladisnom lokacijom uvecava se benefit, smanjuje potreba za kolicinom struje.Haris.ba wrote: ↑17/01/2026 08:41Ja mislim kada konacno i termoelektrana se raspadne da ide njegovo slikanje i objava da je podnio krivicnu.tramvajtrojka wrote: ↑16/01/2026 21:49 Kad ti godinama sta godinama i vise od decenije politicar sa nuncuckama ispire mozak da je to bomba na kraju budalasti narod u to i povjeruje
Isto kao za mali milion tuzbi koje je dizao od covida pa nadalje jbg kao narod volimo likove koji te poje teorijama zavjere pa to ti je to
Mada, ja postujem odluku institucija Tuzle da ne zele skladiste.
Ono sto je meni fascinantno jeste da postoji fakultet bas za taj problem i struka u tom gradu. I struka kaze da nema problema. Ali, ja kao pravnik vidim da se pravnici razumiju najbolje i u skladistenje plina.![]()
https://www.federalna.ba/vlast-i-opozic ... uzle-bfies
.Nećemo nikako, po cijenu života, dopustiti skladište plina ispod Tuzle, a Tetima je u Tuzli. Postoji stotinu načina da se osmisli skladište koje neće nikoga i nigdje ugrožavati. Treba da znate da ne postoji nijedno dijete i nijedna odrasla osoba u Tuzli koja nije protiv toga“, poručio je Jasmin Imamović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine
„Hajd' što vam struju proizvodimo, hajd' što vam ćumur kopamo, hajd' što nijedne rijeke nemamo u Tuzlanskom kantonu, nego ste nam naumili pod stražnjicu i plin gurnuti“, kazao je Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine
Nazalost, kod nas se ide i protiv autoputa, i protiv tramvaja, i protiv izgradnje i protiv svega sto znaci ikakvu promjenu.
-
HelaS
#304 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Jašta... Ni govora o tome. Postat ćemo apsolutno zavisni od USA interesa. Njihov bi bio plinovod - njihova cijena distribucije i transporta plin. Ako nam ne odgovara, ostat ćemo bez plina. Dakle - ucjena, uzmi ili oostavi. Njihoov će biti ukapljeni plin, njihva cijena, uzmi ili ostavi. A morat ćemo uzeti jer nemamo drugi izbor. Ne slažem se sa ovim projektom, mislim da mi u BiH moramo izgraditi plinovod i da on mora biti vlasništvo BiH na bilo kojem nivou, a ako USA ukapljeni plin bude ima konkurentnu cijenu, kupovali bismo ga. Ako ne, ima ga i kod drugih._BataZiv_0809 wrote: ↑17/01/2026 11:16Samo sve pustit Amerikancima i dat sve sto traze da prave ovdjemk ultra wrote: ↑17/01/2026 11:02Ovo su stvari koje se grade jednom u 50 godina
Magistralni gasovod dosao do travnika, visokog, novog travnika, itd... nigdje nista nije urađeno ni prošireno...
Tako da, otprilike to imas kad ti je u ministarstvu poluidiot, neki trogodac sa fakultetom nacelnik necega i tako.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#305 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Samo Amerika braleHelaS wrote: ↑17/01/2026 15:01Jašta... Ni govora o tome. Postat ćemo apsolutno zavisni od USA interesa. Njihov bi bio plinovod - njihova cijena distribucije i transporta plin. Ako nam ne odgovara, ostat ćemo bez plina. Dakle - ucjena, uzmi ili oostavi. Njihoov će biti ukapljeni plin, njihva cijena, uzmi ili ostavi. A morat ćemo uzeti jer nemamo drugi izbor. Ne slažem se sa ovim projektom, mislim da mi u BiH moramo izgraditi plinovod i da on mora biti vlasništvo BiH na bilo kojem nivou, a ako USA ukapljeni plin bude ima konkurentnu cijenu, kupovali bismo ga. Ako ne, ima ga i kod drugih._BataZiv_0809 wrote: ↑17/01/2026 11:16Samo sve pustit Amerikancima i dat sve sto traze da prave ovdjemk ultra wrote: ↑17/01/2026 11:02
Ovo su stvari koje se grade jednom u 50 godina
-
HelaS
#306 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Gdje "Amerika" uđe, tu trava više ne raste_BataZiv_0809 wrote: ↑17/01/2026 15:08Samo Amerika braleHelaS wrote: ↑17/01/2026 15:01Jašta... Ni govora o tome. Postat ćemo apsolutno zavisni od USA interesa. Njihov bi bio plinovod - njihova cijena distribucije i transporta plin. Ako nam ne odgovara, ostat ćemo bez plina. Dakle - ucjena, uzmi ili oostavi. Njihoov će biti ukapljeni plin, njihva cijena, uzmi ili ostavi. A morat ćemo uzeti jer nemamo drugi izbor. Ne slažem se sa ovim projektom, mislim da mi u BiH moramo izgraditi plinovod i da on mora biti vlasništvo BiH na bilo kojem nivou, a ako USA ukapljeni plin bude ima konkurentnu cijenu, kupovali bismo ga. Ako ne, ima ga i kod drugih._BataZiv_0809 wrote: ↑17/01/2026 11:16
Samo sve pustit Amerikancima i dat sve sto traze da prave ovdje
-
saimidin
#307 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Ne daje se amerima ništa, oni što hoće uzet će sami i uraditi
https://www.biznisinfo.ba/covic-otkrio- ... ana-u-bih/
-
HelaS
#308 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Koliko tih plinskih elektrana već ima izgrađenih u Evropi, koliko su ih "Ameri" izgradili pa više nema prostora pa dolaze u BiH da grade?saimidin wrote: ↑17/01/2026 15:11 Ne daje se amerima ništa, oni što hoće uzet će sami i uraditi
-
El_comadante
#309 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Kad se mi nemožemo dogovoriti, nemamo viziju bolje je ovako, ako koncesija onda će svakako biti naše za 30, 50 godina.
- Haris.ba
#310 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Vidjecemo. Postoje razne opcije. Nisu Ameri vesla sisali.El_comadante wrote: ↑21/01/2026 18:06 Kad se mi nemožemo dogovoriti, nemamo viziju bolje je ovako, ako koncesija onda će svakako biti naše za 30, 50 godina.
Sada se razmatra da se ide na vlasnistvo. Nista koncesija.
- problemnatravunu
#311 Re: Plinovod Južna interkonekcija
To je kod nas glavni problem, ne možemo se dogovoriti jer svi gledaju neki svoj šićar, kombinovano sa tzv nacionalističkim strankama koje upravljaju, i onda ćemo dobiti najgore rješenje , tipa , da će nas jaki kapitalisti uzeti tek tako kao moderno roblje........El_comadante wrote: ↑21/01/2026 18:06 Kad se mi nemožemo dogovoriti, nemamo viziju bolje je ovako, ako koncesija onda će svakako biti naše za 30, 50 godina.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#312 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Otkud toHaris.ba wrote: ↑22/01/2026 19:27Vidjecemo. Postoje razne opcije. Nisu Ameri vesla sisali.El_comadante wrote: ↑21/01/2026 18:06 Kad se mi nemožemo dogovoriti, nemamo viziju bolje je ovako, ako koncesija onda će svakako biti naše za 30, 50 godina.
Sada se razmatra da se ide na vlasnistvo. Nista koncesija.
- dječak sa šibicama
#313 Re: Plinovod Južna interkonekcija
A zasto neko misli da ce Amerikanci nakon 30 godina eto samo tako pokloniti nekome ono sto je Amerikanac izgradio, ulozio u njega milione.
Hoce, ako bude totalno neprofitabilno, a kad ti pokloni smece onda se ti mozes samo slikati sa tim.
Ako bude zarade od toga, nece ga tebi pokloniti glupi bosance, nego ce ga kao i onaj rudnik kod Varesa, englez prodati kanadjaninu odnosno u ovom slucaju Amerikanac onome ko ponudi najvise para. Ili ce prosto nastaviti sam eksploataciju profitabilnog biznisa.
Samo ce glupavi bosanac vjerovatri da ce dobiti zlatnu koku i da je to izgradjeno zbog njega i njegove dobiti.
Hoce, ako bude totalno neprofitabilno, a kad ti pokloni smece onda se ti mozes samo slikati sa tim.
Ako bude zarade od toga, nece ga tebi pokloniti glupi bosance, nego ce ga kao i onaj rudnik kod Varesa, englez prodati kanadjaninu odnosno u ovom slucaju Amerikanac onome ko ponudi najvise para. Ili ce prosto nastaviti sam eksploataciju profitabilnog biznisa.
Samo ce glupavi bosanac vjerovatri da ce dobiti zlatnu koku i da je to izgradjeno zbog njega i njegove dobiti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#314 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Dobro nemoj samo udarat
-
Ci-Nick
#315 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Svakako bi prema zelenoj agendi do 2050. morali pogasiti sve termoblokove.dječak sa šibicama wrote: ↑25/01/2026 15:50 A zasto neko misli da ce Amerikanci nakon 30 godina eto samo tako pokloniti nekome ono sto je Amerikanac izgradio, ulozio u njega milione.
Tako da Ameri imaju samo dvadesetak godina da otplate investiciju.
Ili smo odjednom zaboravili sve planove o CO2 neutralnosti.
Imamo milione tona uglja koje ćemo ostaviti pod zemljom a uzeti plin transportovan iz USA.
Ono čega me najviše strah su tužbe.
Bit će u budućnosti mnogo raznih tužbi i presuda.
Poslije privatizacijske pljačke, pljacke kroz javne nabavke sad dolazi na red pljačka preko offshore firmi i advokata.
- dječak sa šibicama
#316 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Obozavam zelenu agendu, sjecam se odnosno vidim ovih dana onaj dramaticni snimak iz 2019. kad neka od zelenoagendasa skoro placnim glasom upozorava da "ako ne zaustavimo globalno zatopljenje, za desetak godina cemo izgoriti".
Gledam led napolju i sjetim se zelene agende.
Mi smo bez termoelektrana gotovi, ili neko stvarno misli da ce prosjecni bih gradjanin moci placati sve te americke jeboguzluke od skupog plina i ostalih zajebancija.
Pretpostavljam da ce zelena agenda uskoro predloziti i rusenje HE jer ekosistem sarana i pastrmke je ugrozen.
Gledam led napolju i sjetim se zelene agende.
Mi smo bez termoelektrana gotovi, ili neko stvarno misli da ce prosjecni bih gradjanin moci placati sve te americke jeboguzluke od skupog plina i ostalih zajebancija.
Pretpostavljam da ce zelena agenda uskoro predloziti i rusenje HE jer ekosistem sarana i pastrmke je ugrozen.
- tramvajtrojka
#317 Re: Plinovod Južna interkonekcija
I ti si taj isti bosanac kojeg pokusavas popljuvati, jer koliko god se trudis ne mozes biti hrvat u pedesetim godinama iz centra Sarajevadječak sa šibicama wrote: ↑25/01/2026 15:50 A zasto neko misli da ce Amerikanci nakon 30 godina eto samo tako pokloniti nekome ono sto je Amerikanac izgradio, ulozio u njega milione.
a sto se tice juzne interkonekcije ona ide svojim tokom
-
neki
#318 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Zato što na tom principu funkcionišu koncesioni ugovori...dječak sa šibicama wrote: ↑25/01/2026 15:50 A zasto neko misli da ce Amerikanci nakon 30 godina eto samo tako pokloniti nekome ono sto je Amerikanac izgradio, ulozio u njega milione.
I ne može biti neprofitabilan jer ti država garantuje unaprijed dogovoreni prihod
- dječak sa šibicama
#319 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Ili sto bi bivsi podpredsjednik junajted stejts rek`o 2009 godine:
za pet do sedam godina istopice se sjeverni pol
za pet do sedam godina istopice se sjeverni pol
- Haris.ba
#320 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Platili neki ljudi pravno misljenje kako odraditi stvar bez koncesije.
A, ovi Ameri sto rade su samo tu da proguraju investiciju. Kako oni bukvalno kazu paravan ili front. Glavni kada se pojavi bice zanimljivi komentari.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#321 Re: Plinovod Južna interkonekcija
- Haris.ba
#322 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Elektrane se prave radi odredjene industrije. Ove koje je Covke (otkud bas on da to spomene odgovorice na mnoga pitanja
Za aerodrome sam davno pisao. Prica koju zavrsava Blackrock sa akvizicijama po regionu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#323 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Odlicno.
Treba sve dati Amerikancima.
- Haris.ba
#324 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Nisu ovo Amerikanci koji ce se svidjeti "narodu". Ali, to je cijena koju moramo platiti jer smo nesposobni.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor