S tim da ce moci ovdje stan iznajmiti.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Haris.ba
-
nekome
#302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ma i taj argument je zavisan od toga kakav zivot imasedd_77 wrote: ↑12/10/2022 00:02Sve si rekao. Određeni broj ljudi (ja bih rekao, nemali), ide vani nošen stihijom, jer je to trend. Za moj rezon to je nevjerovatno, ali tako je kako je.
Ja bih dodao jednu nepobitnu činjenicu: ne možeš se u tuđoj kući nikada osjećati kao u svojoj, ne možeš se ni u tuđoj ulici/mahali čak osjećati kao u svojoj (pogotovo starija raja zna o čemu pričam) , pa tako se ne možeš osjećati u tuđoj državi kao u svojoj, nikada. To je jednostavno fakt.
ako imas bezze prijatelje ili nikako, porodica slabo, mahala upitno tj. sve tanko onda nisi puno ni vezan...
mahala se promijeni, neko ce se posvadjati, neko ce prodati kucu/stan, odseliti, drugi ce imati porodicu posvetiti se sebi/iseliti
prijatelji vrlo slicno, kolege slicno; jedino ako nemas bas puno druzenja sa njima a vecina nema
tako da je individualno rekao bih, tj. mozda ces ti ostati na istom mjestu ali sve ostalo ce se promijeniti
- Ozimician
#303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne isplati.
+ dočekat će te mnoge stvari na koje te niko ne može pripremiti, start od nule nije lagan i potrebna je jaka volja, ljudima novac daje jaku motivaciju, a kod tebe nije to slučaj, nećeš biti sretan vrlo vjerovatno.
+ računaj da će ti sigurno troškovi življenja biti veći (bez obzira na kiriju), npr. registracija auta, osiguranja raznorazna, vjerovatno ćeš putovati i za BIH - što se tiče supermarketa, ne znam gdje seliš, ali u cijelom svijetu se tu cijene kreću +/- 20% (ako izuzmeš male markete u strogim centrima najskupljih gradova), ali postoje drugi troškovi.
Last edited by Ozimician on 12/10/2022 01:27, edited 1 time in total.
- Ozimician
#304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nećeš sigurno, nego ćeš sebi prikačiti i još neke nove koje do sad nisi imao (Nostalgija je zajebana stvar, kao i uklapanje u novu okolinu, nove prijatelje nećeš sresti, itd.)
-
Seyfo
#305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo,ljudi mahom sele JER TO SVI RADE, i SAMO DA NISU OVDJE. Glupo zvuci ali tako je. Ima ih naravno i sa egzistencijalnim problemima, onemogucenim licnim razvojem ili koji imaju partnera vani i koji zato sele, ali ako neko trazi objasnjenje zasto ljudi koji ovdje imaju dobre poslove ipak napustaju, to je odgovor.
-
mali_balon
#306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
haj ne seri tita ti pa koji k... onda ti radis vani...vrati se ako je tako jebeno...lik ubi sa kontra pricom.....Ozimician wrote: ↑12/10/2022 01:20Ne isplati.
+ dočekat će te mnoge stvari na koje te niko ne može pripremiti, start od nule nije lagan i potrebna je jaka volja, ljudima novac daje jaku motivaciju, a kod tebe nije to slučaj, nećeš biti sretan vrlo vjerovatno.
+ računaj da će ti sigurno troškovi življenja biti veći (bez obzira na kiriju), npr. registracija auta, osiguranja raznorazna, vjerovatno ćeš putovati i za BIH - što se tiče supermarketa, ne znam gdje seliš, ali u cijelom svijetu se tu cijene kreću +/- 20% (ako izuzmeš male markete u strogim centrima najskupljih gradova), ali postoje drugi troškovi.
to sto tebe puca nostalgija ne znaci ba ce nekog drugog....neko drugi ce se mozda organizovat bolje od tebe mozda ga bas krene u zivotu......vazda se moze vratiti
-
mali_balon
#307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ako ces gledati sve kroz finansije onda ne idi, dobro ti je onda I ovdje......moras prvo odluciti da li ici ili ne ostalo je lako.....kada rascistis sam sa sobom sve ide lakse.....a o mogucnostima da ne govorimo npr u BiH imas 5 vrata vani ti se nudi 555 vrata koja mozes otvoriti......dakle mogucnosti su......
ali kako rekoh nista dok u glavi ne slozis kockice jer onda je patnja, onda vidis samo negativno sve ti je zivo tesko, svi ti krivi za sve, za nesupijeh ti krib Hans jer si ti auslander, sve je skupo I samo bi kukao kao pojedini na ovoj temi.....
- Ozimician
#308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja druze radim Home Office, pa sam pola vremena tamo-pola ovamo (Korona mi je valjala) - tako da sam ja svoj problem rijesiomali_balon wrote: ↑12/10/2022 07:02haj ne seri tita ti pa koji k... onda ti radis vani...vrati se ako je tako jebeno...lik ubi sa kontra pricom.....Ozimician wrote: ↑12/10/2022 01:20
Ne isplati.
to sto tebe puca nostalgija ne znaci ba ce nekog drugog....neko drugi ce se mozda organizovat bolje od tebe mozda ga bas krene u zivotu......vazda se moze vratiti
Ovo jeste forum na kojem se raspravlja i lik je fino postavio pitanje, ja dajem svoje misljenje i svoj odgovor. Nostalgija puca svakog ko se nije do 20-te godine nigdje vani selio i zivio. Sto si stariji, sve je teze, to je prirodan proces.
I da, zbog ovoga "sto se ne vratis ako je tesko" - dijaspora i izbjegava da prenosi negativna iskustva, vec se uglavnom hvali pozitivnim stvarima, i onda se stekne dojam da je sve divno i krasno, pa neko ostavi gotov i sredjen zivot u BIH radi veresije negdje drugo. - Na kraju s kim god pricas, tjese sebe kako su "tu radi djece", da bi kao oni mogli imati bolju perpsektivu...
EDIT: Isto tako ova prica, otidji, pokusaj, ako ti se ne svidi - vrati se. - Stoji samo donekle, tj. moguca je, ali nije bas jednostavna. Malo ko racuna da ce mu za samo preseljenje trebati min. 5000€ ako ne planira da zivi u kolektivnom smjestaju. I kad vec das toliki novac, nije bas jednostavno to baciti u vodu, a o troskovima preseljenja se takodjer malo govori.
-
zposao
#309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
5000€ ?
Penthouse?
Penthouse?
-
babanovac
#310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cojk sebe ne moze naci na geografskoj karti, nego jedino u sebi.edd_77 wrote: ↑11/10/2022 22:38 U mom slučaju, isplati se samo ići ako ne budem imao šta jesti, i to bukvalno. Sranja su manje-više svugdje ista.
Ljudi, u velikoj većini, se ne osjećaju dobro u vlastitoj koži, i misle da će preseljenjem u neke razvijenije zemlje, riješiti sve ili većinu problema. E pa ne ide to tako lako...
-
Suzie Q
#311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne mora biti. U Njemackoj je nepisano pravilo da pri najmu stana/sobe/apartmana polazes kauciju u visini 3 mjesecne stanarine bez rezija + stanarinu za taj mjesec. Ovisno o cijeni, znaci u startu trebas dosta novca. Stanovi se izdaju nenamjesteni, znaci trebas i za namjestaj.
Moze se naci i drugacije, pa kauciju uplacujes na rate, pa se nekako dogovoris s gazdom ali to su pojedinacni slucajevi. Ima i hotela koji nude boravak na duze, sto nije losa opcija za samce. Namjestaj je najmanji problem jer na Ebay malim oglasima mozes naci besplatno za prvu pomoc.
Ali znam puno ljudi koji su dosli s manje novca i nekako uspjeli stati brzo na noge. Sve je do covjeka, sposobnosti snalazenja a i srece. Ako imas nekoga svog da ti pomogne u tom prelaznom preiodu, onda ide lakse i brze.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kao i u svemu treba imati sreće
-
zposao
#313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam za 3 mjesečne stanarine unaprijed ali kakav je to stan ako ti treba u startu 5000€?Suzie Q wrote: ↑12/10/2022 09:51ne mora biti. U Njemackoj je nepisano pravilo da pri najmu stana/sobe/apartmana polazes kauciju u visini 3 mjesecne stanarine bez rezija + stanarinu za taj mjesec. Ovisno o cijeni, znaci u startu trebas dosta novca. Stanovi se izdaju nenamjesteni, znaci trebas i za namjestaj.
Moze se naci i drugacije, pa kauciju uplacujes na rate, pa se nekako dogovoris s gazdom ali to su pojedinacni slucajevi. Ima i hotela koji nude boravak na duze, sto nije losa opcija za samce. Namjestaj je najmanji problem jer na Ebay malim oglasima mozes naci besplatno za prvu pomoc.
Ali znam puno ljudi koji su dosli s manje novca i nekako uspjeli stati brzo na noge. Sve je do covjeka, sposobnosti snalazenja a i srece. Ako imas nekoga svog da ti pomogne u tom prelaznom preiodu, onda ide lakse i brze.
Vecina ljudi koji meni prenose iskustva kazu da stan placaju 600-700€
-
Suzie Q
#314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ovisi gdje, kao i kod nas, razlika u manjim i vecim gradovima je velika, pa koji dio Njemacke itd. mislim da je ovdje 5000€ onako bubnuta cifra, moze se i s manje. Samac u pocetku moze naci sobu za 350€ recimo, ako ima srece mozda nadje i bez kaucije. Nedavno sam negdje vidjela oglas soba za 1 osobu u nekom hotelu mjesecno oko 700€, ukljuceno i ciscenje, pranje vesa, posteljine. doduse ne na dnevnoj bazi ali je to skroz ok za veci grad i pocetak.
- Ozimician
#315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
5000 € je svakako odokativna cifra, ali vrlo realna u 2022. god.
Ja sam 2019. god potrosio otrpilike 3500€ za preseljenje.
Ovdje takodjer morate uzeti u obzir da osoba koja je postavila pitanje, ne zivi u bijedi i da vjerovatno zeli koliko-toliko komforan zivot za pocetak.
Takodjer ogromnu razliku pravi da li imate nekog svog blizeg tu da vam pomogne ili nemate.
Visinu kirija mozete i sami pogledati. Sto se namjestaja tice, ja sam za 1200€ uspio opremiti polovnim stvarima stan i tad su mi svi rekli da sam extra prosao. Takodjer postoje troskovi transporta, moras nekako doci tamo, moras platiti transport namjestaja, naci nekog da ti pomogne, itd.
Onda imate i bezbroj "sitnih" troskova papirologije, prevodjenje, nostrifikacije, ambasada, boravisna dozvola koji se nakupe.
Za te hotele od 700€ nisam cuo, volio bih iskreno ako ima neko konkretan link, ponudu da pogledam te opcije. Poznajem neke ljude koji su tako zivjeli za pocetak, ali su placali znatno vise.
Naravno da postoje uvijek jeftinije i od najjeftinijih opcija za osobe koje su spremne zrtvovati komfort, ali ovdje pricamo o nekom normalnom zivotu, moj primjer je Njemacka, Bayern.
Ja sam 2019. god potrosio otrpilike 3500€ za preseljenje.
Ovdje takodjer morate uzeti u obzir da osoba koja je postavila pitanje, ne zivi u bijedi i da vjerovatno zeli koliko-toliko komforan zivot za pocetak.
Takodjer ogromnu razliku pravi da li imate nekog svog blizeg tu da vam pomogne ili nemate.
Visinu kirija mozete i sami pogledati. Sto se namjestaja tice, ja sam za 1200€ uspio opremiti polovnim stvarima stan i tad su mi svi rekli da sam extra prosao. Takodjer postoje troskovi transporta, moras nekako doci tamo, moras platiti transport namjestaja, naci nekog da ti pomogne, itd.
Onda imate i bezbroj "sitnih" troskova papirologije, prevodjenje, nostrifikacije, ambasada, boravisna dozvola koji se nakupe.
Za te hotele od 700€ nisam cuo, volio bih iskreno ako ima neko konkretan link, ponudu da pogledam te opcije. Poznajem neke ljude koji su tako zivjeli za pocetak, ali su placali znatno vise.
Naravno da postoje uvijek jeftinije i od najjeftinijih opcija za osobe koje su spremne zrtvovati komfort, ali ovdje pricamo o nekom normalnom zivotu, moj primjer je Njemacka, Bayern.
-
edd_77
#316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh tako je, nisam ja htio sam ulaziti u metafiziku, pa mi je drago da je neko drugi to rekao. Osjećaj u grudima ne vara, i obično većini ljudi fali najviše duhovne nadgradnje da bi se dobro/bolje osjećali.babanovac wrote: ↑12/10/2022 09:46Cojk sebe ne moze naci na geografskoj karti, nego jedino u sebi.edd_77 wrote: ↑11/10/2022 22:38 U mom slučaju, isplati se samo ići ako ne budem imao šta jesti, i to bukvalno. Sranja su manje-više svugdje ista.
Ljudi, u velikoj većini, se ne osjećaju dobro u vlastitoj koži, i misle da će preseljenjem u neke razvijenije zemlje, riješiti sve ili većinu problema. E pa ne ide to tako lako...
A logika većine koji idu je: hajdemo promijeniti svaki segment svog života za 180 stepeni, i bit će sigurno bolje (jest' jest', biće al u ...
-
pepermint
#317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad postanes punoljetan,tad se isplati..
- Sanjarko
#318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kad si bez kinte i gladan, a iole zdrav, ides tamo gdje je suprotno, ne samo iz BiH
- Truba
#319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
komunicirao sam sa strancima više puta preko maila
nemam neka pozitivna iskustva bilo da je riječ o javnim ili privatnim poduzećima
možda nemam sreće
ne izgledaju mi radišno...dapače...lijeno...mnoge stvari ne kontaju...treba im mjesec da odgovore na jednostavan upit i tako dalje
posljednje negativno iskustvo sam imao sa svedskim institutom za sjećanje na holokaust
pr im je neka žena u britaniji
predsjednik ili neki član koji mi je trebao je nijemac
Boze dragi naučne fantastike samo jedna stvar nam je trebala da posalju nekog ili da posalju nesto sto bi se dječici trebalo pročitati kad eli tauber ide s ekipom po BiH prezentirati holokaust
ugodnije je čišćenje zuba bez anestezije
možda je to u drugim strukama bolje i jednostavnije ali moja ocjena stranaca u e mail komunikaciji je 0
nemam neka pozitivna iskustva bilo da je riječ o javnim ili privatnim poduzećima
možda nemam sreće
ne izgledaju mi radišno...dapače...lijeno...mnoge stvari ne kontaju...treba im mjesec da odgovore na jednostavan upit i tako dalje
posljednje negativno iskustvo sam imao sa svedskim institutom za sjećanje na holokaust
pr im je neka žena u britaniji
predsjednik ili neki član koji mi je trebao je nijemac
Boze dragi naučne fantastike samo jedna stvar nam je trebala da posalju nekog ili da posalju nesto sto bi se dječici trebalo pročitati kad eli tauber ide s ekipom po BiH prezentirati holokaust
ugodnije je čišćenje zuba bez anestezije
možda je to u drugim strukama bolje i jednostavnije ali moja ocjena stranaca u e mail komunikaciji je 0
- Dope_Man
#320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa eto da placas 600-700, tri stanarine kao kaucija, plus pare za prvi mjesec su ti 2400-2800. Kako nema namjestaja, eventualno kuhinja bude, racunaj 1000-1500 da se opremis (moze se naravno i za par stoja proci, dosta raje daje za badava, il na poklon al treba platit kombi).
U Austriji recimo ima dosta i stanova koji se uzimaju preko agencija, a tad agencija naplacuje svoju uslugu otprilike 2 kirije pa i taj belaj ako ides na to.
Naravno, nezahtjevan samac moze lako naci nesto za 300 eura, i da ga cijela stvar kosta max 1500 za pocetak, al to je neki donji ekstrem, kao sto je 5000 bacena cifra kao neka gornja grana, al vecina ne treba bas toliko.
- Ozimician
#321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pod troskove preseljenja ne racunam samo troskove "useljenja u stan" - treba otici na razgovor za posao, treba platiti kartu, treba platiti dokumente svakakve, prevode, vizu, itd.. tako da, nakupi se vjerujte.Dope_Man wrote: ↑13/10/2022 11:03Pa eto da placas 600-700, tri stanarine kao kaucija, plus pare za prvi mjesec su ti 2400-2800. Kako nema namjestaja, eventualno kuhinja bude, racunaj 1000-1500 da se opremis (moze se naravno i za par stoja proci, dosta raje daje za badava, il na poklon al treba platit kombi).
U Austriji recimo ima dosta i stanova koji se uzimaju preko agencija, a tad agencija naplacuje svoju uslugu otprilike 2 kirije pa i taj belaj ako ides na to.
Naravno, nezahtjevan samac moze lako naci nesto za 300 eura, i da ga cijela stvar kosta max 1500 za pocetak, al to je neki donji ekstrem, kao sto je 5000 bacena cifra kao neka gornja grana, al vecina ne treba bas toliko.
- Ozimician
#322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja mogu iz iskustva samo za Njemacku pricati, komunikacija je dobra kad oni od tebe nesto trebaju, ali ako ti od njih bilo sta trebas - onda je bas mucno (kao sto si opisao), sa drzavnim ustanovama pogotovo.Black swan wrote: ↑13/10/2022 10:19 možda je to u drugim strukama bolje i jednostavnije ali moja ocjena stranaca u e mail komunikaciji je 0
- Truba
#323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
moj kolega sjeo na bus u četvrtak otišao u sobu kod badže čiji je cimer bio 3 dana na godišnjem
u ponedjeljak već radio u nekom skladištu sve imao završeno našao sobu itd
hr dokumenti
znajući njega istina je sve je na blef i foru čak mu ni kauciju nisu tražili za sobu
u ponedjeljak već radio u nekom skladištu sve imao završeno našao sobu itd
hr dokumenti
znajući njega istina je sve je na blef i foru čak mu ni kauciju nisu tražili za sobu
- Truba
#324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
baš mi je drago što nisam jediniOzimician wrote: ↑13/10/2022 11:10Ja mogu iz iskustva samo za Njemacku pricati, komunikacija je dobra kad oni od tebe nesto trebaju, ali ako ti od njih bilo sta trebas - onda je bas mucno (kao sto si opisao), sa drzavnim ustanovama pogotovo.Black swan wrote: ↑13/10/2022 10:19 možda je to u drugim strukama bolje i jednostavnije ali moja ocjena stranaca u e mail komunikaciji je 0
eh sad mogu zamisliti kako je raditi u višerasnom kolektivu niževrijednih poslova tipa skladište s pijanim bugarom kriminalcem iz rumunjske (jer budimo realni dosta hrvata koji su otišli u njemačku imaju dosije) crncem iz najrobija filipincom
ko kaže da je to super laže
- Ozimician
#325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dosta ljudi prvo sebe laze, pa onda sve ostale, ja znam za slucaj gdje je momak napustio kancelarijski posao u Sarajevu jer su ga jarani nagovorili (nahvalili) mu, kako je super raditi u DHL-u u Offenbachu kao dostavljac paketa... Radio je pola godine i vratio se.Black swan wrote: ↑13/10/2022 11:12baš mi je drago što nisam jedini![]()
eh sad mogu zamisliti kako je raditi u višerasnom kolektivu niževrijednih poslova tipa skladište s pijanim bugarom kriminalcem iz rumunjske (jer budimo realni dosta hrvata koji su otišli u njemačku imaju dosije) crncem iz najrobija filipincom
ko kaže da je to super laže![]()