Ekonomija - All About

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DebelinJoe

#301 Re: Zašto su bosanski inžinjeri glupi - Ključni problem bh. ekonomije

Post by DebelinJoe »

Ozimician wrote: 19/02/2025 22:44 Pa ja iskreno ne znam ko je tebe postavljao na te funkcije onda. Ali ako ljudi na funkcijama ovako razmisljaju, onda je jasno zasto je drzava tu gdje jeste.

Hocu reci, tvoj je bio posao da sebi proberes kadar koji ti odgovara, tako da je zapravo najveca odgovornost na tebi.
Kad si davao prijedloge "sta se moze napraviti" vjerovatno su u sebi mislili - ko je sad ova budala?

Tvoj pristup poslu je vrlo diletantski, ali ti to ne vidis, nego vidis problem u drugima.
Postavila me Vlada FBiH i njen premijer. Ja sam se i zezancije prijavio za VD -a i što je najsmješnije izabran sam. Po struci sam pravnik koji cijeli život radi u prodaji. Na poziciju VD-a doveden sam sa pozicije šefa marketinga jedne NVO. To je naravno sve bilo komedija, od činjenice da sam se ja opšte prijavio, a vlada me izabrala.

Ja sam čovjek koji radi u privatnom sektoru, gdje god sam radio i šta god sam radio, plata se uvijek morala zaraditi i nema sjedit "nako." Onda dođem u državnu firmu u kojoj svi sjede tri godine i pitaju me "Direktore kad će plata..."

Nisam navikao da u jednoj firmi ljudi dolaze na radno mjesto, a a da nemaju pojma šta zapravo trebaju da rade. Prvi dan sam zatekao radnike u proizvodnoj hali kako igraju kolo, ganjaju loptu i peku ćevape.

Nisam navikao da radnik kaže "boli me quraz" i ne dobije otkaz.
nivla

#302 Re: Zašto su bosanski inžinjeri glupi - Ključni problem bh. ekonomije

Post by nivla »

DebelinJoe wrote: 19/02/2025 22:36
zigzag wrote: 19/02/2025 22:32 Pošteno bi bilo ovo zaključati ili ukloniti.
Uvrede i generalizacija.
Poslušaj biznis magazin na TVSA. Gospođa Kopruner je javno, u kameru rekla da su inžinjeri u ovoj zemlji - loši.
pa naravno da su njoj losi kad nece da rade za 1000km kod nje vec na remote poslove i poslove u inostranstvu ubise pare
i nije samo njoj, sta mi je raje odlicnih inzinjera napustilo prevent jer su bili slabo placeni i preslo na druga mjesta gdje su odlicno placeni
to je usput i gospodja za koju mi se cini da plate u koverti isplacuje, dobar inzinjer ne radi za kovertu vec angazman gdje se pare uplacuju na racun i kroz legalne tokove novca
Ozimician

#303 Re: Zašto su bosanski inžinjeri glupi - Ključni problem bh. ekonomije

Post by Ozimician »

DebelinJoe wrote: 19/02/2025 22:59
Ozimician wrote: 19/02/2025 22:44 Pa ja iskreno ne znam ko je tebe postavljao na te funkcije onda. Ali ako ljudi na funkcijama ovako razmisljaju, onda je jasno zasto je drzava tu gdje jeste.

Hocu reci, tvoj je bio posao da sebi proberes kadar koji ti odgovara, tako da je zapravo najveca odgovornost na tebi.
Kad si davao prijedloge "sta se moze napraviti" vjerovatno su u sebi mislili - ko je sad ova budala?

Tvoj pristup poslu je vrlo diletantski, ali ti to ne vidis, nego vidis problem u drugima.
Postavila me Vlada FBiH i njen premijer. Ja sam se i zezancije prijavio za VD -a i što je najsmješnije izabran sam. Po struci sam pravnik koji cijeli život radi u prodaji. Na poziciju VD-a doveden sam sa pozicije šefa marketinga jedne NVO. To je naravno sve bilo komedija, od činjenice da sam se ja opšte prijavio, a vlada me izabrala.

Ja sam čovjek koji radi u privatnom sektoru, gdje god sam radio i šta god sam radio, plata se uvijek morala zaraditi i nema sjedit "nako." Onda dođem u državnu firmu u kojoj svi sjede tri godine i pitaju me "Direktore kad će plata..."

Nisam navikao da u jednoj firmi ljudi dolaze na radno mjesto, a a da nemaju pojma šta zapravo trebaju da rade. Prvi dan sam zatekao radnike u proizvodnoj hali kako igraju kolo, ganjaju loptu i peku ćevape.

Nisam navikao da radnik kaže "boli me quraz" i ne dobije otkaz.
Pazi, to jeste najveci problem drzavnih preduzeca sto radnik zna da nema nacina da dobije otkaz i ponasa se u skladu s tim.

Ali ocekivati u takvom okruzenju da ce neko preuzeti inicijativu da radi RD u takvom okruzenju jeste i dalje diletantski.
Da li ste uopste imali RD sektor i budzet za njega?

Hocu reci, ti inzinjere ovdje posmatras kao "inovatore"- sto je promasen fudbal. Uprava treba da nadje posao za te radnike i da ih zaposli, organizuje posao i jasno im kaze sta ko treba da radi. Ali ako tako postavljaju ljude na pozicije koji nemaju veze ni sa strukom, ni sa bilo cim, onda je jasno gdje plovi ovaj brod.

Poredjenje s Kinom nema nikakve logike realno, niti jedna drzava svijeta danas se ne moze porediti s Kinom, a kamoli jedna nidje-veze BiH, u drzavnom sektoru raspalih preduzeca. A samo nepoznavanje pojma "zamka srednjeg dohotka" pokazuje nedostatak elementarnog ekonomskog obrazovanja (Makroekonomija; ljetni semestar I god. dodiplomskog studija).

Sto se ove poduzetnice tice, treba joj valjda biti jasno da danas niko s ambicijama ne zeli da radi za 1400 KM platu. Ako ocekujes da imas inovativnog inzinjera u firmi (a takvih je mali procenat od ukupnog broja), moras mu ponuditi uslove koje ne moze dobiti nigdje drugo. Koliko para - toliko muzike.
Nisamsdaali

#304 Re: Ekonomija - All About

Post by Nisamsdaali »

Djelimično stoji da kod nas inžinjeri manjkaju kreativnosti, ali ta kopruner mi je malo reći odvratna.

Djeluje mi kao tipični biznismen/osoba koja je od rodjenja odrasla u mnogo pogodnom položaju u odnosu na 99% ostalih a da toga sama nikad nije bila svjesna, pa konstantno pljuje i kritikuje druge zbog njihove navodne nesposobnosti ponavljajući mantru da je ona sve napravila sa svojih 10 prstiju te da joj na tom putu niko nije pomogao.
achqes

#305 Novi predsjednik Uprave Konzuma BiH

Post by achqes »

Darko Drežnjak ima kombinaciju iskustva stečenog na rukovodećim pozicijama u sektoru robe široke potrošnje i financija.

Darko Drežnjak, koji se Upravi Konzuma BiH pridružio sredinom svibnja, preuzeo je dužnost predsjednika Uprave 1. lipnja 2025. Osim njega, poslovanjem tvrtke će kao član Uprave upravljati i Slaven Grizelj.

Darko Drežnjak ima kombinaciju iskustva stečenog na rukovodećim pozicijama u sektoru robe široke potrošnje i financija, dok Slaven Grizelj ima veliko iskustvo u području financijskog poslovanja i korporativnih financija te realnog sektora, pisalo je na LinkedIn stranici Konzuma BIH.

Darko Drežnjak je ulaskom u Upravu došao u poznato okruženje jer je već radio u Konzumu od 2008. do 2017., većinom na poziciji regionalnog direktora. Prije nego što se odlučio vratiti u Konzum, pet godina je obnašao rukovodeće pozicije u maloprodaji Kauflanda, gdje je vodio projekte unutar tvrtke.

S bogatim iskustvom u maloprodajnim procesima, upoznao se i s financijskom industrijom tijekom trogodišnjeg rada u Addiko Banci (2017.-2020.), što je dodatno pridonijelo njegovim liderskim vještinama, koje se odnose na: pregovore, planiranje, vođenje i upravljanje timom.

Karijeru je započeo 2005. godine kao voditelj prodaje u Coca Cola HBC. Magistar je ekonomije s diplomom iz poslovne ekonomije i financija Sveučilišta u Mostaru.

Slaven Grizelj ima bogato radno iskustvo od više od 24 godine u financijskoj industriji, FMCG-u te nekretninama i savjetovanju, obnašajući vodeće pozicije kao izvršni direktor, financijski direktor ili partner. Doktor je ekonomskih znanosti iz područja ekonomije, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

https://www.poslovni.hr/regija/dreznjak ... ih-4487086

Image
ode nihad :-)
balks

#306 Re: Ekonomija - All About

Post by balks »

Zanimljivo mi je da se na ovoj temi skoro ništa ne piše.
Koksara, željezara, Ljubija, elektroprivreda, željeznice..., sve firme koje su od strateškog interesa za državu i sve su u teškim problemima.
Osim priči koje služe za dnevnopolitička prepucavanja, nigdje nema nikakve ozbiljne analize, kako će to sve da utiče na našu ekonomiju.
Promjene koje su se desile u najvećim izvoznicima itd.
Nitko ništa.
saimidin

#307 Re: Ekonomija - All About

Post by saimidin »

Meni nije jasno samo za željezaru zašto su je kupili da bi odmah pokrenuli stečaj

Ostalo su firme upravljane od države i jedino logično je da će propasti, istina neke bi i da su privatne, jer uslovi na tržištu im ne idu na ruku, ali bar bi znao da se nešto pokušalo

"Velike firme" teško mogu poslovati ako nisu dio neke svjetske korporacije, jer svi koji jesu gledaju kako da uzmu tržište od malih, zato koksara, željezara, a onda vuku ove koji su im bili najveći dobavljači, željeznice, ljubija

Ep je propast tenderaško-uhljebarska klasična :bih:
ZoomZoomKiwi

#308 Re: Ekonomija - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Zato što je stečaj jedini način u BiH da se riješiš prekomjerno zaposlenih parazita.
Ci-Nick

#309 Re: Ekonomija - All About

Post by Ci-Nick »

https://** No links **.ba/clanak/283675/bez-obzir ... m-mjesecno

Vlast se totalno pogubila.
Na jednoj strani od minimalne penzije prave minimalniju i svoje je na 60% minimalne a na drugoj će dati dječji doplatak i porodicama sa primanjima iznad 5000 maraka.
Peacean

#310 Re: Ekonomija - All About

Post by Peacean »

Sarajevske opštine veći promet imaju od većine BH gradova

https://ik.imagekit.io/9qcwbg8wl/Promet ... 7VChla.pdf
talijan97

#311 Re: Ekonomija - All About

Post by talijan97 »

Peacean wrote: 22/04/2026 11:51 Sarajevske opštine veći promet imaju od većine BH gradova

https://ik.imagekit.io/9qcwbg8wl/Promet ... 7VChla.pdf
Tešanj :shock:

Prešišali Zenicu i love Tuzlu.
Ci-Nick

#312 Re: Ekonomija - All About

Post by Ci-Nick »

kakav paradox, Tešanj općina sa velikim fiskalnim prometom i malim platama.
Da uz ovu listu o fiskalnom prometu daju i listu o krajnjoj potrošnji ili fiskalnom prometu u maloprodaji tek onda bi se vidjelo gdje se troši novac i pravi promet.
Post Reply