Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
ejjus

#301 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by ejjus »

Edin H. wrote: 13/08/2020 20:40 Koliko biste bili spremni platiti da vas u nekoj privatnoj klinici na rizik udare ovom ruskom vakcinom?
40 marki
Matzan

#302 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Matzan »

Biće uskoro na pik-u ova ruska za 50 KM.
last mohicans

#303 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by last mohicans »

Na stranu ruska propaganda, politizam i vječita utrka sa Amerima, a pro ovih silnih protivnika ruske vakcine, od hrvatskih eksperata do samog WHO, pa i svih ostalih, bas bi volio da to cijepivo uspije. Nisam nikakav prorus, ali mi ova kontra priča baš ide na neku stvar.
MMM1977

#304 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by MMM1977 »

Ja bih se sutra vakcinisao ovom ruskom vakcinom, ozbiljno. Uz uslov da vakcinisani mogu slobodno da putuju bilo gdje.
Tambure

#305 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tambure »

MMM1977 wrote: 13/08/2020 23:21 Ja bih se sutra vakcinisao ovom ruskom vakcinom, ozbiljno. Uz uslov da vakcinisani mogu slobodno da putuju bilo gdje.
Cilj i jeste finansijski .. kupi moju vakcinu pa ces moci stosta. Ako kupis njihovu onda si na crnoj listi.
MMM1977

#306 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by MMM1977 »

Tambure wrote: 13/08/2020 23:30
MMM1977 wrote: 13/08/2020 23:21 Ja bih se sutra vakcinisao ovom ruskom vakcinom, ozbiljno. Uz uslov da vakcinisani mogu slobodno da putuju bilo gdje.
Cilj i jeste finansijski .. kupi moju vakcinu pa ces moci stosta. Ako kupis njihovu onda si na crnoj listi.
pa kad bude gotova i ova zapadna varijanta onda se vakcinišemo i sa njom. Koliko shvatam, nuspojave su nikakve i ne znam u čemu je problem.

Prebacujući kanale noćas sam čuo jednu dobru od, valjda, nekog doktora: Kod nas se ljudi plaše mrtvog (vakcina) virusa a ne plaše živog (aludira na negatore korone)
Point.

#307 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Point. »

Boli me kurac ko god je proizvede, samo da bude efikasna i da više riječ korona i covid ne čujem narednih 100 godina. Dojadilo brate.
ejjus

#308 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by ejjus »

Point. wrote: 14/08/2020 00:43 Boli me kurac ko god je proizvede, samo da bude efikasna i da više riječ korona i covid ne čujem narednih 100 godina. Dojadilo brate.
jedva cekam da se pocne koristiti sablon "vidi kakav smo narod" "vidi kakvi su politicai" "vidi kakva je drzava" "vidi kakvo je zdravsto" u kombinaciji sa necim drugim
apsidejzi

#309 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by apsidejzi »

malocvijece wrote: 11/08/2020 15:25 @lavander Odakle ti informacija da jedno od 68 djece ima autizam? I da je autizam povezan s vakcinom?

Radim s djecom skoro 18 godina. Svake godine radim s oko 200-250 mladih ljudi. Odgovorno tvrdim da je 1 od 68 prilično hrabra odokativna procjena.
Evo malo svedske statistike kad je u pitanju vakcina protiv POLIO-a. Slika sve govori. "Antal fall" znaci koliko ljudi se zarazilo poliom u svedskoj u periodu 1930-1970. Ima i momenat 50tih kad su uveli obavezno vakcinisanje protiv polio-a. Za ovo ti ne treba prevod:

Statistika ide do 1970-e zato sto od tada svake godine umre 100.000 ljudi od polio-a u Svedskoj pa ne smiju prikazati :D :D :D
black

#310 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by black »

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#311 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Grob te jebo pored zive tzv. opustene teme ti ovo natakario ovdje
mousstapha

#312 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by mousstapha »

Igor Štagljar: Prednosti i mane četiriju perspektivnih cjepiva protiv korone
Dvjestotinjak kompanija i akademskih laboratorija diljem svijeta natječe se u biomedicinskom projektu 21. stoljeća
1. Sveučilište u Oxfordu u suradnji s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Kratki opis: Njihovo eksperimentalno cjepivo pod nazivom AZD1222 koristi oslabljeni adenovirus iz čimpanze. Radi se o virusu koji uzrokuje blagu prehladu samo kod čimpanzi te se zbog toga ne može umnožavati u ljudima. Znanstvenici s Oxforda u genom adenovirusa čimpanze metodama genetičkog inženjerstva ubacili su samo jedan od 29 gena SARS-CoV-2 virusa, i to onaj koji kodira takozvani protein šiljka (engleski “spike“ ili S protein), kojim se SARS-CoV-2 inicijalno veže na ljudske stanice. Velika je vjerojatnost da će ovo eksperimentalno cjepivo biti uspješno jer se dotična tehnologija oslabljenog adenovirusa otprije pokazala uspješnom u pripravi mnogih cjepiva, kao što su cjepiva protiv ospica, malih boginja, gripe i Zika virusa. Slaba strana ovakvih cjepiva mogla bi biti to da ljudi koji su u prošlosti već bili u kontaktu s adenovirusima mogu stvoriti znatno manji imunološki odgovor od onih koji nikada nisu bili u kontaktu s adenovirusom. Rezultati faze I i II kliničkih studija: Nedavno su objavljeni u uglednom biomedicinskom časopisu The Lancet i pokazali su da ovo eksperimentalno cjepivo uzrokuje samo blage nuspojave (povišenu tjelesnu temperaturu, bol u mišićima, blagi umor i glavobolju) kod 70% testiranih dobrovoljaca, a one su bile umanjene uzimanjem običnog paracetamola. U dotičnoj je studiji također pokazano da AZD1222 uzrokuje jak imuni odgovor u obliku protutijela i tzv. staničnog imuniteta, tj. odgovora T stanica (engleski “helper T-cell response”).

Faza III kliničkih istraživanja: Započela je krajem srpnja ove godine – AZD1222 se već testira na gotovo 50.000 dobrovoljaca iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Brazila i Južne Afrike, a rezultati tih istraživanja očekuju se već krajem studenog ove godine. Kada će biti dostupno? AstraZeneca objavila je da će do kraja ove godine imati spremno oko 400 milijuna doza ovog cjepiva, a do sredine 2021. čak 2 milijarde doza. Također su dali do znanja da će se ovo cjepivo prodavati po njegovoj cijeni proizvodnje od 5 dolara po dozi, dakle bez ikakve zarade.
2. Moderna i Američki institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID)
Kratki opis: Moderna biotehnološka kompanija iz Cambridgea u SAD-u, zajedno s Američkim institutom za alergije i infektivne bolesti (NIAID), koji je dio Američkog instituta za zdravlje (NIH), a koji već 40 godina vodi priznati američki infektolog dr. Anthony Fauci, razvila je inovativno cjepivo pod nazivom mRNA-1273. Ono se bazira na tzv. mRNA (glasničkoj RNA) molekuli, što znači da koristi dio ribonukleinske kiseline tj. glasničku (mRNA) molekulu koja je odgovorna za proizvodnju proteina šiljka (S proteina) virusa SARS-CoV-2. Dotična mRNA-1273 molekula vezana je na lipidne nanočestice, koje nakon što se ubrizgaju u ljudski organizam počinju sintetizirati dotični protein šiljka protiv kojeg onda naš imunološki sustav počinje stvarati protutijela. Prednosti su ovog novog “mRNA cjepiva” ogromne s obzirom na lakoću kojom možemo manipulirati takvim mRNA molekulama jer u ovom slučaju uopće nije potrebno koristiti cijeli SARS-CoV-2 virus, već samo jednu njegovu mRNA molekulu (koja kodira S protein), a koja će onda izazvati imunološki odgovor. Nadalje, “mRNA cjepiva” jako su pogodna za masovnu produkciju cjepiva, što je u ovom stadiju pandemije izuzetno važno. Slaba strana ovog cjepiva činjenica je da do sada još nikada nije bilo odobreno za primjenu na ljudima te se neki stručnjaci pribojavaju kako će ono djelovati na dulje staze jer nemamo nijedan pozitivni primjer iz prošlosti.

Rezultati faze I kliničkih studija: Prvi su rezultati objavljeni prošli mjesec u eminentnom biomedicinskom časopisu The New England Journal of Medicine i pokazali su da ovo eksperimentalno cjepivo može inducirati snažan imuni odgovor u obliku protutijela, kao i staničnog imuniteta, tj. odgovora T stanica kod 45 dobrovoljaca. Odlična je vijest da je količina protutijela koje su stvorili dotični dobrovoljci bila čak i veća od količine protutijela pacijenata koji su preboljeli COVID-19. No petero od tih 45 dobrovoljaca imali je dosta teške nuspojave kao što je visoka temperatura, umor i bolovi u mišićima koji su se povukli nekoliko dana nakon ubrizgavanja cjepiva mRNA-1273. Faza II i III kliničkih istraživanja: Započela je krajem srpnja ove godine, mRNA-1273 trenutačno se testira na 30.000 dobrovoljaca u SAD-u, a rezultati tih istraživanja očekuju se sredinom/krajem studenog ove godine. Kada će biti dostupno? Krajem ove/početkom iduće godine Moderna će imati spremno između 500 milijuna i milijardu doza ovog inovativnog cjepiva, a njegova će se cijena kretati između 32 i 37 dolara po dozi cjepiva, što je oko 30 dolara više po dozi nego gore spomenuto cjepivo sveučilišta Oxford.
3. Pfizer (US) u suradnji sa BioNTech (Njemačka)
Kratki opis: Američki farmaceutski div Pfizer i njemačka biotehnološka firma BioNTech razvili su čak dva eksperimentalna cjepiva koja također koriste istu mRNA tehnologiju kao i Moderna i NIAID, od kojih je cjepivo pod nazivom BNT162b1 već u kliničkim istraživanjima.

Prednosti i mane ovog cjepiva protiv SARS-CoV-2 koronavirusa iste su kao i za mRNA cjepivo koje razvija američka biotehnološka kompanija Moderna i Američki institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID) (vidi gore). Rezultati faze I i faze II kliničkih studija: Publicirani su prije nekoliko dana u eminentnom znanstvenom časopisu Nature i uključuju podatke za 60 dobrovoljaca iz Njemačke. Pokazali su da eksperimentalno mRNA cjepivo BNT162b1 uzrokuje snažan imuni odgovor u obliku protutijela kao i staničnog imuniteta, tj. odgovora T stanica bez većih nuspojava. Faza III kliničkih istraživanja: Započela je već sredinom srpnja ove godine na 30.000 dobrovoljaca iz SAD-a, Argentine, Brazila i Njemačke. Kada će biti dostupno? Krajem ove godine Pfizer i BioNTech imat će spremnih već 100 milijuna doza, a do sredine 2021. čak 1,3 milijarde doza ovog eksperimentalnog cjepiva. Njegova će se cijena kretati oko 20 dolara po dozi cjepiva.
4. Sinovac (Kina)
Kratki opis: Sinovac je kineska biotehnološka kompanija koja je u 100-postotnom vlasništvu kineske vlade. Njihovo eksperimentalno cjepivo pod nazivom CoronaVac koristi inaktivirani SARS-CoV-2 virus, dakle cijeli SARS-CoV-2 virus koji je oslabljen djelovanjem visoke temperature ili kemikalija, tako da može uzrokovati jaki odgovor imunološkog sustava, ali koji zbog toga ne bi smio nauditi zdravim ljudima. Slična cjepiva koja koriste inaktivirane viruse u prošlosti su već bila korištena u pripravi cjepiva protiv poliovirusa, krupa, bjesnoće i hepatitisa A.

Prednost je takvih cjepiva koja koriste inaktivirane viruse da u pravilu uzrokuju jak i dugotrajan imunološki odgovor kod većine zdravih ljudi, ali i ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom. Nedostatak je što takva cjepiva ne uzrokuju kod svih ljudi jak i dugotrajan odgovor imunološkog sustava te se stoga neki ljudi moraju cijepiti i po nekoliko puta kako bi razvili dovoljnu količinu imuniteta. Rezultati faze I kliničkih studija: Publicirani su krajem svibnja ove godine u eminentnom časopisu The Lancet i pokazali da je svaki od 108 dobrovoljaca koji su dobili CoronaVac inaktivirani SARS-CoV-2 virus razvio imunitet u obliku protutijela kao i staničnog imuniteta, tj. odgovora T stanica bez većih nuspojava. Faza II i III kliničkih istraživanja: Rezultati faze II kliničkih istraživanja nedavno su pohranjeni na javnom repozitoriju MedRxiV i uključuju rezultate testiranja CoronaVac na 600 dobrovoljaca, no još nisu prošli potpunu znanstvenu recenziju. Njihovi su rezultati pokazali da je 90% od 600 testiranih dobrovoljaca razvilo snažan imunološki odgovor. Faza III kliničkih istraživanja s CoronaVac eksperimentalnim cjepivom započela je već u lipnju ove godine i trenutačno se testira na 10.000 dobrovoljaca u Brazilu. Rezultati tih istraživanja očekuju su već krajem rujna/početkom listopada ove godine. Ovo cjepivo bi stoga moglo biti najbrže u smislu evaluacije rezultata iz faze III kliničkih studija.

Kada će biti dostupno? Krajem ove godine Sinovac će u suradnji s brazilskim institutom za imunologiju Butantan imati spremnih 100 milijuna doza, a do sredine 2021. čak 600 milijuna doza ovog eksperimentalnog cjepiva po cijeni koja još nije poznata široj javnosti.
Na kraju bih želio spomenuti da je jedna stvar sigurna – cjepivo protiv koronavirusa SARS-CoV-2 bit će sigurno najbrže cjepivo ikad pripremljeno u povijesti čovječanstva. No postavlja se valjano pitanje hoće li ono biti sigurno i efikasno jer, u slučaju da se pojave problemi, to ne bi bilo pogubno samo za zdravlje ljudi, već bi moglo potkopati prihvaćenost cijepljenja u društvu. To bi zasigurno bio jak argument sve jačem antivakserskom pokretu koji svim snagama želi dokazati da je bilo kakvo cijepljenje protiv uzročnika zaraznih bolesti potpuno nepotrebno. Čvrsto sam uvjeren da će čovječanstvu uskoro biti dostupno jedno, a vrlo je moguće dva, tri ili čak sva četiri gore navedena cjepiva te da će, u slučaju da su efikasna i sigurna, zasigurno početi smanjivati stopu smrtnosti i dovesti do toliko željenog imuniteta krda. To će se dogoditi kada bar 70% ljudi diljem svijeta bude cijepljeno te na taj način postane imuno na COVID-19, što će zasigurno zaustaviti širenje ove pandemije. Izgledno je da će se u bogatim zemljama to dogoditi u prvoj polovici sljedeće godine. Također sam vrlo optimističan da bismo se do kraja 2021. godine mogli potpuno izvući iz ove kuge 21. stoljeća te da ćemo od tada ponovno živjeti normalnim načinom života. Zbog toga vrijedi još malo biti strpljiv!

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/techsci/igor-st ... 9ZDxIl_1y0 - www.vecernji.hr
Mogy87

#313 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Znam ko mi je izvor i znam koje novine citiram. Razlog je izjava o tome da vakcina nece biti obavezna:

Prema njegovim riječima, vakcinacija će biti dobrovoljna i niko neće biti natjeran da je primi.

- Onaj ko vjeruje i hoće da to uradi, biće u prilici da to uradi i to vjerovatno neće biti jedina vakcina. Pošto se sve ispolitizivalo u svijetu, pa i vakcine, vjerovatno, će biti ruske, britanske, američke, pa neka izvoli ko šta hoće. Ako neće, ne mora ništa - rekao je Dodik. https://avaz.ba/vijesti/bih/589286/dodi ... ce-primiti
Tesla Edison

#314 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tesla Edison »

Mogy87 wrote: 19/08/2020 15:22 Znam ko mi je izvor i znam koje novine citiram. Razlog je izjava o tome da vakcina nece biti obavezna:

Prema njegovim riječima, vakcinacija će biti dobrovoljna i niko neće biti natjeran da je primi.

- Onaj ko vjeruje i hoće da to uradi, biće u prilici da to uradi i to vjerovatno neće biti jedina vakcina. Pošto se sve ispolitizivalo u svijetu, pa i vakcine, vjerovatno, će biti ruske, britanske, američke, pa neka izvoli ko šta hoće. Ako neće, ne mora ništa - rekao je Dodik. https://avaz.ba/vijesti/bih/589286/dodi ... ce-primiti
Najbolje što sam danas pročitao.

RS će nabaviti milion doza, kreće masovna vakcinacija i nakon toga, broj novih slučajeva će biti 0 ;)

Ja se samo nadam da će i FBIH istim stopama kada napokon uvide da vakcina djeluje i da neće čekati milostinju iz EU.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#315 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Ovo je mozda pitanje za opstu temu ali nema veze...kad se vakcinises, zasto se i dalje trebas pridrzavati mjera :? Ista stvar i kad je prebolujes....ne kontam...jesi li i dalje zarazan ili sta
Tesla Edison

#316 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tesla Edison »

_BataZiv_0809 wrote: 19/08/2020 15:47 Ovo je mozda pitanje za opstu temu ali nema veze...kad se vakcinises, zasto se i dalje trebas pridrzavati mjera :? Ista stvar i kad je prebolujes....ne kontam...jesi li i dalje zarazan ili sta
Kad se vakcinišeš, logično ne trebaš se pridržavati nikakavih mjera.

Isto je i kad preboluješ.
Mogy87

#317 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Sto se tice situacije kad si prebolovao niko nije siguran do kad traje imunitet. Najnovija saznanja upucuju da to moze biti i pola godine. Takodjer ne postoji univerzalno vrijeme do kad si zarazan koje vazi za sve slucajeve.
Sto se tice vakcine (bilo koje koja se/ako se pokaze sigurna i efikasna) sve je izvjesnije da ta efikasnost nece biti visoka. Znaci nece ti garantovati da neces dobiti bolest vec da ako je dobijes simptomi ce biti blazi (Fauci je imao izjave u ovom smijeru). Ukoliko to postignemo, mozemo se vratiti normalnom zivotu cak i ako vakcinisemo samo ugrozene kategorije, a postepeno i ostatak populacije (po zeljama).
Tesla Edison

#318 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tesla Edison »

E jebiga sad, najbolje recite onda da do kraja života treba nositi maske i ostale gluposti.

Maske su i sada diskutabilne a da ne govorim kad bude vakcina dostupna.
Mogy87

#319 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Normalan zivot o kom pisem u posljednjoj recenici podrazumijeva neneosenje maske.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#320 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Da. Zivot sa ovim virusom kao sto zivimo i sa mnogim drugim virusima.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#321 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by un1ted »

TESLA_EDISON wrote: 19/08/2020 16:18 E jebiga sad, najbolje recite onda da do kraja života treba nositi maske i ostale gluposti.
Kako objašnjavaš "jednoumlje" u azijskim zemljama gdje već duži period nose maske?
Mogy87

#322 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Kvalitetna terapija koja smanjuje smrtnost bila bi takodjer rjesenje. Vidjecemo sta ce se desavati, ipak najpametniji svjetski umovi rade punom parom, tako da sam optimisticna :)
Tesla Edison

#323 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tesla Edison »

un1ted wrote: 19/08/2020 16:29
TESLA_EDISON wrote: 19/08/2020 16:18 E jebiga sad, najbolje recite onda da do kraja života treba nositi maske i ostale gluposti.
Kako objašnjavaš "jednoumlje" u azijskim zemljama gdje već duži period nose maske?
Niti smo mi kinezi niti je ovo azija. Oni jedu i pse već dugi dugi period, jedeš li ih i ti?

Mislim, niđe veze. Čuj nose u aziji hajmo odmah i mi.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#324 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by un1ted »

TESLA_EDISON wrote: 19/08/2020 16:42 Mislim, niđe veze.
Dobro si ovo napisao, nidje veze :) Nisam rekao da trebamo jesti pse, niti da trebamo imati mokre pijace. Indirektno sam rekao da treba uzeti ono što je dobro, a loše neka zadrže sebi. Mislim da su maske dobra stvar, posebno se to odnosi na Sarajevo, a naročito u zimskom periodu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#325 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

un1ted wrote: 19/08/2020 17:20
TESLA_EDISON wrote: 19/08/2020 16:42 Mislim, niđe veze.
Dobro si ovo napisao, nidje veze :) Nisam rekao da trebamo jesti pse, niti da trebamo imati mokre pijace. Indirektno sam rekao da treba uzeti ono što je dobro, a loše neka zadrže sebi. Mislim da su maske dobra stvar, posebno se to odnosi na Sarajevo, a naročito u zimskom periodu.
Pa zadnjih par zima, primjetno je da neki ljudi, posebno stariji nose maske. Mislim da u tome nema nista lose. Pored situacije gdje imamo i viruse, svake godine nas i nas "kvalitetni" zrak i smog shebu....
Locked