MALI Šengen

Locked
escobar__

#301 Re: MALI Šengen

Post by escobar__ »

Nadzornik wrote:
megaman4 wrote:
Bilo kakav savez sa Srbijom je poguban po nas jer smo onda trajno izdali one koji su ginuli za BiH.
Do sad smo u svim sukobima na Balkanu bili protiv Srba,nasto kontam sta bi bilo kad bi bilo... :?
Ne bi nas ni bilo...

I 90tih su napravili grešku jer su krenuli na nas, trebali su se strpit još 20tak godina i svi bi ionako bili Srbi.
radostan dan

#302 Re: MALI Šengen

Post by radostan dan »

tvojkomsija wrote:U stilu srpskih mitomana sad prebacujemo pricu na NDH. Nije nista crno-bijelo.. ustase ubijale, komunjare sadili cvijece :lol:
I jedni i drugi u neku ruku zlocinacke vojske, i jedni i drugi ubijali Bosnjake..zasto diskutovat o tome.
aoooo, kako će ti vezat crvnu maramu i plavu kapicu sa petokrakom, kad se potpiše mali šengen...
možda istrčiš i saveznu štafetu par stotina metara.
spreca

#303 Re: MALI Šengen

Post by spreca »

Nadzornik wrote:
megaman4 wrote:
Bilo kakav savez sa Srbijom je poguban po nas jer smo onda trajno izdali one koji su ginuli za BiH.
Do sad smo u svim sukobima na Balkanu bili protiv Srba,nasto kontam sta bi bilo kad bi bilo... :?
Pogledati pod C.Gora...nesto ljubav ne cvEta
tvojkomsija

#304 Re: MALI Šengen

Post by tvojkomsija »

Potpisujte vise taj Mini Schengen, vrijeme je.. jedva cekam da mi djeca u skoli citaju Gorski vijenac pa da shvate kako se kolje turcin, kako poturica.. ko kosi, a ko vodu nosi

Kad malo razmislim, koliko je nasem narodu za vrijeme Ex-Yu ispran mozak, dobro da uopce i postojimo :-D
tandmand

#305 Re: MALI Šengen

Post by tandmand »

escobar__ wrote:Mislim da su Hrvati Bošnjacima bliži od Srba (uzevši u obzir taj neki historijski okvir) ali su se Bošnjaci poprilično pogurbetili pod uticajem srpske (ne)kulture koja je i ovdje također mainstream.
Ta sličnost mentaliteta Bošnjaka i Srba, koji žive na zapadu je posljedica ostataka srpske dominacije u Jugoslaviji. To se odnosi i na Hrvate iz BiH koji su živjeli u mješovitim općinama. Mentalitet Bošnjaka i Hrvata se razlikovao od grada do grada. Dovoljno je bilo da su negdje živjeli sa značajnim procentom Srba pa da jezik i muzika uđu u uVo.

Kome Bošnjaci trebaju biti bliži, istorija nas uči. U prošlom ratu je samo u Prijedoru ubijeno 3000 ljudi, Srebrenica 8000, plus masovne grobnice diljem BiH. Ko pobi tolike ljude, nisu marsovci, trebala je logistika, organizacija a najvažnije mržnja. I Sada nakon svega glumi se kultura i po zapadu se druži sa Bošnjacima. Pa neznaš ko je više bez obraza i dostojanstva, da li ti Srbi ili Bošnjaci.

Hrvati su činili zločine, osuđeni za UZP ali to se ne može porediti sa onim što su Srbi radili Bošnjacima. Tim integracijama na osnovu "zajedničkog mentaliteta" daleko kuća bila ....
Kikibombona

#306 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

tandmand wrote:
escobar__ wrote:Mislim da su Hrvati Bošnjacima bliži od Srba (uzevši u obzir taj neki historijski okvir) ali su se Bošnjaci poprilično pogurbetili pod uticajem srpske (ne)kulture koja je i ovdje također mainstream.
Ta sličnost mentaliteta Bošnjaka i Srba, koji žive na zapadu je posljedica ostataka srpske dominacije u Jugoslaviji. To se odnosi i na Hrvate iz BiH koji su živjeli u mješovitim općinama. Mentalitet Bošnjaka i Hrvata se razlikovao od grada do grada. Dovoljno je bilo da su negdje živjeli sa značajnim procentom Srba pa da jezik i muzika uđu u uVo.

Kome Bošnjaci trebaju biti bliži, istorija nas uči. U prošlom ratu je samo u Prijedoru ubijeno 3000 ljudi, Srebrenica 8000, plus masovne grobnice diljem BiH. Ko pobi tolike ljude, nisu marsovci, trebala je logistika, organizacija a najvažnije mržnja. I Sada nakon svega glumi se kultura i po zapadu se druži sa Bošnjacima. Pa neznaš ko je više bez obraza i dostojanstva, da li ti Srbi ili Bošnjaci.

Hrvati su činili zločine, osuđeni za UZP ali to se ne može porediti sa onim što su Srbi radili Bošnjacima. Tim integracijama na osnovu "zajedničkog mentaliteta" daleko kuća bila ....
Ti se ne druzis sa Srbima?

Nemas nijednog prijatelja Srbina? :D
megaman4

#307 Re: MALI Šengen

Post by megaman4 »

tvojkomsija wrote:Potpisujte vise taj Mini Schengen, vrijeme je.. jedva cekam da mi djeca u skoli citaju Gorski vijenac pa da shvate kako se kolje turcin, kako poturica.. ko kosi, a ko vodu nosi

Kad malo razmislim, koliko je nasem narodu za vrijeme Ex-Yu ispran mozak, dobro da uopce i postojimo :-D
Nisu Kosovari budale. Zato oni citavo vrijeme snažno lobiraju da se ukine ovaj Shengen, koji nije nista drugo nego pokusaj Beograda da ponovo diktira svima nama nase zivote.

Cini mi se da i nasim nekim političarima postaje jasno da je ovaj mini Shengen zamka.

Eto Srbije nek trguje u euroazijskoj zoni. Ionako vise se lizu sa Turcima nego sa bilo kime drugim.
tvojkomsija

#308 Re: MALI Šengen

Post by tvojkomsija »

I meni to nije jasno. Stalno guslaju o turcima, janjicarima, mrze turke ovo ono.. onda dodje Erdogan u Bg, postroje se, mirni kao kuje :lol:
Nadzornik

#309 Re: MALI Šengen

Post by Nadzornik »

tvojkomsija wrote:I meni to nije jasno. Stalno guslaju o turcima, janjicarima, mrze turke ovo ono.. onda dodje Erdogan u Bg, postroje se, mirni kao kuje :lol:
Ma to oni radi Putina i slavenskog bratstva... :D
tandmand

#310 Re: MALI Šengen

Post by tandmand »

Kikibombona wrote:Ti se ne druzis sa Srbima?

Nemas nijednog prijatelja Srbina? :D
Ja sam asocijalan, ne družim se ni sa svojima. :D

Ne. Takve su okolnosti, u mojoj općini ih nema, nije ih nikada ni bilo osim onih što su došli nekada po dužnosti; milicija, učitelji i sl.
Ne živim životom neraskidivih kumstava, na silu bratstva i jedinstva i sl. Ne slušam priče, ko nas zavadi i sl.
Ja sam ti više ko oni što u prolazu samo kažu Bok ....
megaman4

#311 Re: MALI Šengen

Post by megaman4 »

tvojkomsija wrote:I meni to nije jasno. Stalno guslaju o turcima, janjicarima, mrze turke ovo ono.. onda dodje Erdogan u Bg, postroje se, mirni kao kuje :lol:
Nije ni meni? :-)

Ali izgleda da se Srbi moraju odlučiti ili Rusija ili zapad?

Vise nema cekanja.
Maraschino

#312 Re: MALI Šengen

Post by Maraschino »

Nadzornik wrote: A jesi li se ti zapitao zasto se ovdje na zapadu druze iskljucivo Srbi i Bosnjaci,kako na poslu tako i privatno.... :?
Da li zaista imamo toliko tog zajednickog ili je po srijedi nesto drugo ni sam ne znam,mada sam vec 30 godina na zapadu jos sebi ne mogu
to pravilno definisati... :-?

Hrvati su svijet za sebe,glume neku gospodu i zapadnjake i po prilicno su hladni i nadmeni.
Kad se sretnu poznanici Bosnjak i Srbin to obicno zavrsi u kafani a kad sretnete Hrvata,samo Zdravo i on tebi Bok i svak sebi... :-D

Ma moze narod zajedno ali politicari nikako.
izuzetak nije pravilo
tvojkomsija

#313 Re: MALI Šengen

Post by tvojkomsija »

Logicno da se druze na zapadu, nece te u Minhenu niko dirat.. reci o toj druzbi ovima iz Foce, Vlasenice.. sto su u dvije-tri generacije na isti nacin nastradali
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#314 Re: MALI Šengen

Post by Challenger_ »

megaman4 wrote:Ali izgleda da se Srbi moraju odlučiti ili Rusija ili zapad?
Ne moraju. Odlučili su: i Evropa i Rusija
i USA i Kina i jug i sjever.

Voze svoj film.
megaman4

#315 Re: MALI Šengen

Post by megaman4 »

Challenger_ wrote:
megaman4 wrote:Ali izgleda da se Srbi moraju odlučiti ili Rusija ili zapad?
Ne moraju. Odlučili su: i Evropa i Rusija
i USA i Kina i jug i sjever.

Voze svoj film.
Nece jos dugo. Steze se polako obruc. Veliki brat zeli znati na cijoj Ce strani biti Vucic kada se uspostavi novi poredak u svijetu?

Nema vise Tita pa da balansira. Vucic to nije niti Ce ikada biti.
Challenger_

#316 Re: MALI Šengen

Post by Challenger_ »

Naivan si ako politiku i-i-i- vezuješ za Vučića. To se vozilo prije njega a voziće se i poslije njega. Voziće to istrajno i bez ikakvih posljedica.
megaman4

#317 Re: MALI Šengen

Post by megaman4 »

Challenger_ wrote:Naivan si ako politiku i-i-i- vezuješ za Vučića. To se vozilo prije njega a voziće se i poslije njega. Voziće to istrajno i bez ikakvih posljedica.
Vidis da od Vucica pokusavaju napraviti mirotvorca na Balkanu. Samo sto to ne pali kod Albanaca, Hrvata i Crnogoraca. Bosnje jos spavaju?
Challenger_

#318 Re: MALI Šengen

Post by Challenger_ »

Ma lik je totalno nebitan u priči.
cyprus

#319 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

megaman4 wrote:
Challenger_ wrote:Naivan si ako politiku i-i-i- vezuješ za Vučića. To se vozilo prije njega a voziće se i poslije njega. Voziće to istrajno i bez ikakvih posljedica.
Vidis da od Vucica pokusavaju napraviti mirotvorca na Balkanu. Samo sto to ne pali kod Albanaca, Hrvata i Crnogoraca. Bosnje jos spavaju?
A ko konkretno od Bošnjaka vidi Vučića kao mirotvorca? :-D
Haman2

#320 Re: MALI Šengen

Post by Haman2 »

Maraschino wrote:
Nadzornik wrote: A jesi li se ti zapitao zasto se ovdje na zapadu druze iskljucivo Srbi i Bosnjaci,kako na poslu tako i privatno.... :?
Da li zaista imamo toliko tog zajednickog ili je po srijedi nesto drugo ni sam ne znam,mada sam vec 30 godina na zapadu jos sebi ne mogu
to pravilno definisati... :-?

Hrvati su svijet za sebe,glume neku gospodu i zapadnjake i po prilicno su hladni i nadmeni.
Kad se sretnu poznanici Bosnjak i Srbin to obicno zavrsi u kafani a kad sretnete Hrvata,samo Zdravo i on tebi Bok i svak sebi... :-D

Ma moze narod zajedno ali politicari nikako.

A sta da kazemo za genocid u Srebrenici ili desavanja u Prijedoru i okolini. Ove zlocine nisu cinili politicari, oni su dali naredjenje a izvrsioci su bili obicni ljudi, pa sad hajde da idemo zajedno na kafau ili ljuti do prve slicne prilike, a onda sve po starom kao u Drugom svjetskom ratu i ovom poslednjem.
Treba sjest i razgovarati i traziti izvinjenje a onda mukotrpno graditi povjerenje medju narodima korz nastavne planove i programe osnovnih i srednjih skola.
tandmand

#321 Re: MALI Šengen

Post by tandmand »

Challenger_ wrote:Ma lik je totalno nebitan u priči.
Ako misle da Bošnjaci uđu u taj mali Šengen, neka ta visoka politika nađe nekoga drugoga.
On se nama ne sviđa ...
megaman4

#322 Re: MALI Šengen

Post by megaman4 »

cyprus wrote:
megaman4 wrote:
A ko konkretno od Bošnjaka vidi Vučića kao mirotvorca? :-D
Nadam se niko.
megaman4

#323 Re: MALI Šengen

Post by megaman4 »

tandmand wrote:
Challenger_ wrote:Ma lik je totalno nebitan u priči.
Ako misle da Bošnjaci uđu u taj mali Šengen, neka ta visoka politika nađe nekoga drugoga.
On se nama ne sviđa ...
Bas tako. Dosta je bilo Beogradske cizme.
Challenger_

#324 Re: MALI Šengen

Post by Challenger_ »

tandmand wrote:On se nama ne sviđa ...
Joj tebe, k'o kakvo dijete. Ne sviđa se njima ni Bakir pa opet rade svoj pos'o.
Haman2

#325 Re: MALI Šengen

Post by Haman2 »

LIDER DEMOKRATSKOG SAVEZA KOSOVA, ISA MUSTAFA: "Mali Šengen - pokušaj stvaranja nove Jugoslavije sa Albanijom"

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa usprotivio se danas ideji o balkanskom "Malom Šengenu", ocjenjujući da je riječ o "novoj mini-Jugoslaviji sa Albanijom i bez Slovenije i Hrvatske".

Image

"Iako na prvi pogled ideje carinske unije Zapadnog Balkana, zajedničkog tržišta a u novije vrijeme i 'mini Šengena' izgledaju atraktivno, to u suštini vodi ka novoj Jugoslaviji, sa Albanijom a bez Hrvatske i Slovenije.

To su ideje koje nismo podržali dok smo vodili vladu i nećemo ih podržati kao DSK, ni u poziciji ni u opoziciji, kao što ne podržavamo promjenu državnih granica Kosova", napisao je Mustafa na Facebooka. On je ocijenio da bi Kosovo trebalo da teži jedinstvenom evropskom tržištu, u početku kako je to uređeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i da bi trebalo da postane dio Šengenskog sporazuma, gdje su zemlje EU.

"Mini Šengen nastao je kada projekat koji je u Srbiji osmišljen za carinsku uniju, i ideja za ekonomsku uniju Zapadnog Balkana nisu realizovani, zbog protivljenja Kosova i Crne Gore. Mi bismo ovim sporazumom prenijeli svoj suverenitet na susjedne zemlje, jer se zna da Šengen podrazumijeva jedinstvene politike država članica za slobodan prelazak granica bez kontrole. To bi se odnosilo i na mini Šengen koji podržava Srbija i pristalice njene hegemonije", naveo je Mustafa.

Prema njegovim riječima, takva politika "udaljava zemlje Zapadnog Balkana od puta evropskih integracija" i dovodi ih "u evroazijsko utočište kojim dominira Rusija".

"To su manevri Srbije koja hoće da potkopa obaveze o normalizaciji odnosa sa Kosovom i priznavanju nezavisnosti Kosova", ocijenio je lider DSK.

Današnjem sastanku predstavnika Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i BiH u Ohridu nije se odazvao predsjednik Kosova Hašim Tači obrazlažući to između ostalog, odbijanjem Srbije i BiH da priznaju Kosovo.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/132 ... nijom.html
Locked