Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post Reply
Haman2

#301 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Da se potsjetimo

-Iseljavanje muslimana iz Srbije
-Denacionalizacija Balkana
-Zlocini po Sandzku, Podrinju u Prvom svjestkom ratu
-Zlocini nad Bosnjacima Crne Gore u mirnodopskom vremenu - Sahovici
-Zlocini nad muslimanima u Drugom svjestkom ratu
-Zlocini u poslednjem ratu

Ko susu bili egzekutori nad muslimanima. Dakle, potrudi se da saznas. Moramo se boriti da se ova ruzna povjest ne ponavljaju.
insomnia78

#302 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

jeza u ledja wrote:A Srbi u Hr i BiH nisu pristupali cetnicima i/ili partizanima jer ih je bilo strah ustasa?

Po svemu sudeci Bosnjaci su nevini, svi ostali su zlocinci, ukljucujuci i partizane. To ti govoris.

Uloga vjecite zrtve je na nasim prostorima nacionalni sport.

I jos nesto. Da nam partizani i komunisti nisu 45 godina objasnjavali da su cetnici i ustase bili dvije strane iste zlocinacke medalje, svjetska historija bi ih jos mozda smatrala kao kakve kobajagi antifasiste, kao sto ih danas zvanicna Srbija opisuje. Ovdje se partizane opisuje kao neke apologete cetnika. Strasno. Al eto, i to smo docekali.
Kako bi ti opisao ova desavanja u Foci a bgm i sirom Jugoslavije?
insomnia78

#303 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Ustvari. U pravu si. Oni su samo nastavili tradiciju smatranja muslimana nizom klasom. Poluljudima
Zlocini nad njima su, islamskim rjecnikom kazano pokudjeno djelo ali djelo koje ne izvodi iz vjere
scarface32

#304 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by scarface32 »

jeza u ledja wrote:A Srbi u Hr i BiH nisu pristupali cetnicima i/ili partizanima jer ih je bilo strah ustasa?

Po svemu sudeci Bosnjaci su nevini, svi ostali su zlocinci, ukljucujuci i partizane. To ti govoris.

I jos nesto. Da nam partizani i komunisti nisu 45 godina objasnjavali da su cetnici i ustase bili dvije strane iste zlocinacke medalje, svjetska historija bi ih jos mozda smatrala kao kakve kobajagi antifasiste, kao sto ih danas zvanicna Srbija opisuje. Ovdje se partizane opisuje kao neke apologete cetnika. Strasno. Al eto, i to smo docekali.

Ma da nam nije bilo partizana, ne bih nas nikako bilo (mislim na Bosnjake tj tadasnje Muslimane).Cetnici bi dobili rat, kao na strani saveznika, kralj bi se vratio a Muslimani bi i sad bili manjina i to naravno bez BiH.
cyprus

#305 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by cyprus »

insomnia78 wrote:

Kako bi ti opisao ova desavanja u Foci a bgm i sirom Jugoslavije?
Kako bi dio opisao primanje nekoliko hiljada handžarlija u partizane? :)

A može i ovo - kako bi opisao primanje mundžosa u ARBiH? :)
insomnia78

#306 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Mundzosi pobili osam ‘iljada Srba prije toga?
insomnia78

#307 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Kazu da je Divjak prigovorio Aliji zbog mudzahedina
– Kada bi mi hapsili koljače među ovdašnjim mudzaedinima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika.

– Pa to je strašno, drugovi, da mi ništa ne radimo, nego ih još primamo u naše redove.

– Mi ne možemo voditi protumuslimansku politiku, u našoj vojsci nalazi se preko 95% muslimana, rekao mi je Alija kad sam tražio njegovu intervenciju za ovaj slučaj.

– Ali to nije protumuslimanska politika. To je protukoljačka politika i ja sam uvjeren, da to nije na svim mjestima tako. – Ti izgledas slabo, ti treba da se ispavaš i odmoriš, rekao mi je Alija opraštajući se.
jeza u ledja

#308 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

scarface32 wrote:

Ma da nam nije bilo partizana, ne bih nas nikako bilo (mislim na Bosnjake tj tadasnje Muslimane).Cetnici bi dobili rat, kao na strani saveznika, kralj bi se vratio a Muslimani bi i sad bili manjina i to naravno bez BiH.
Sumnjam da bi cetnici dobili rat. Da nije bilo partizana vjerovatno bi zavrsili pod sovjetskom sapom.

Ja samo znam da do 1990-ih nisam nikad cuo za Handzar diviziju, ali sam itekako cuo za cetnike i ustase.

Partizani zataskivali zlocine? Pah....nisam do 90-ih nikad cuo ni za Blajburg, ni za Fojbe, niti stosta drugih stvari.

Naravno da sam znao da su cetnici cinili zlocine u Istocnoj Bosni. Pa po tome su i bili "najpoznatiji". Volio bih otvorit jedan udzbenik istorije iz doba SFRJ, bas da se podsjetim sta tamo pise.

Ali naravno, alternativni historicari bi da nam pricaju jednu drugu pricu. Moc naroda se ogleda u sposobnosti gledanja u ogledalo, a ne u konstantnom trazenju nacina da se stavi u ulogu historijske i kontinuirane zrtve.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#309 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Challenger_ »

jeza u ledja wrote: Moc naroda se ogleda u sposobnosti gledanja u ogledalo, a ne u konstantnom trazenju nacina da se stavi u ulogu historijske i kontinuirane zrtve.
Sa druge teme:
black wrote:Image

"Nigdje na svijetu kao u Bosni nema toliko uskih puteva, glupih ljudi i pametnih volova."
Mnogo je glupana da bi se moglo gledati u ogledalo.
cyprus

#310 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by cyprus »

insomnia78 wrote:Kazu da je Divjak prigovorio Aliji zbog mudzahedina
– Kada bi mi hapsili koljače među ovdašnjim mudzaedinima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika.

– Pa to je strašno, drugovi, da mi ništa ne radimo, nego ih još primamo u naše redove.

– Mi ne možemo voditi protumuslimansku politiku, u našoj vojsci nalazi se preko 95% muslimana, rekao mi je Alija kad sam tražio njegovu intervenciju za ovaj slučaj.

– Ali to nije protumuslimanska politika. To je protukoljačka politika i ja sam uvjeren, da to nije na svim mjestima tako. – Ti izgledas slabo, ti treba da se ispavaš i odmoriš, rekao mi je Alija opraštajući se.
Pa takav je odnos otprilike i bio :) I to ne samo u kontekstu mudžahedina...

PS Nisu pobili baš osam hiljada, ali nije ni da nisu ništa uradili...
Maraschino

#311 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Maraschino »

cyprus wrote:
insomnia78 wrote:Kazu da je Divjak prigovorio Aliji zbog mudzahedina

Pa takav je odnos otprilike i bio :) I to ne samo u kontekstu mudžahedina...

PS Nisu pobili baš osam hiljada, ali nije ni da nisu ništa uradili...
On govori o zlocinima prije dolaska u redove ARBiH.
insomnia78

#312 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Muslimani su bili prestrašeni. Nisu se nama tužili, niti se na nas nešto obraćali. Jedanput šetajući uz Drinu sreo sam jednu muslimanku, koja mi je prišla.

– Ja sam majka Ibra Muftića, on je sa tobom išao u školu i družio se s tobom.

– Da, da, sjećam se. Šta je s Ibrom?

– Zaklali su ga, i oca mu i sestru i mlađeg mi sina Abdurahmana. Mene su htjeli i jedan kaže: – Ostavite nju neka živi i neka priča kakva sudbina je zatekla Turke.

– A tko je to učinio?

– Popadić Ranko i Zecević. Danas sam ih srela obadvojicu – Popadić je vaš -, komandir.

Otrčao sam u komandu mjesta, Čolaković Rodoljub i Risto Tosović su bili tamo. Ispričao sam im uzbuđen sve to i tražio, da se ovi koljači uhapse.

Čolaković i Tosović nisu nimalo bili začuđeni niti uzbuđeni ovom pričom. Čolaković mi je rekao:

– Kada bi mi hapsili koljaće među ovdašnjim Srbima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika.
Sto bi rekli forumski mlatimudani “pametnom dosta”
madner

#313 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by madner »

Ignorisete cinjenicu da je pokolj prekinut dolaskon partizana. Ne otporom, ne jedinicama NDH nego bas njima.

Inace Adil nije objektivan narator, toliko je imao to misljenje da je do kraja ostao u NOBu i dogurao do pukovnika.
hAZNADAR

#314 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

Znali su i cetnici spasiti tu i tamo Srbe od ustaskog pokolja, ustase i Hrvate i muslimane od cetnickog, cak i Nijemci znali prekinuti pokolj od strane cetnika ili ustasa.

Nisu neki muslimani pristupali ustasama i handzarcima zato sto su imali hrvatski identitet ili politicku osvjescenost njemackim nacionalsocijalizmom.
Kao sto nisu ni svi Srbi koji su pristupali partizanima bili osvjesceni komunisti koji su citali Marxa.

Ko je prvi stigao i spasio ili ko bolje agitovao. Naravno iz interesa a ne ljubavi,... zastita je bila najbolji nacin vrbovanja u svoje redove.
MarshalDodik

#315 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by MarshalDodik »

Ma svi su oni bili isti...
insomnia78

#316 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Ni po jada sto su bili no sto su i ostali
Image
Ubiti po kojeg muslemana nije lijepo ali ne izvodi iz antifasizma
MarshalDodik

#317 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by MarshalDodik »

Upravu si, crveni su najgori
Dobro smo mi ikako svoji ostali
insomnia78

#318 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Mi nikako nemoremo u istu recenicu
MarshalDodik

#319 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by MarshalDodik »

Naravno, daljine nas dijele :bih:
salik79

#320 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

hAZNADAR wrote:Znali su i cetnici spasiti tu i tamo Srbe od ustaskog pokolja, ustase i Hrvate i muslimane od cetnickog, cak i Nijemci znali prekinuti pokolj od strane cetnika ili ustasa.

Nisu neki muslimani pristupali ustasama i handzarcima zato sto su imali hrvatski identitet ili politicku osvjescenost njemackim nacionalsocijalizmom.
Kao sto nisu ni svi Srbi koji su pristupali partizanima bili osvjesceni komunisti koji su citali Marxa.

Ko je prvi stigao i spasio ili ko bolje agitovao. Naravno iz interesa a ne ljubavi,... zastita je bila najbolji nacin vrbovanja u svoje redove.
Rahmetli djed, s mamine strane, je porijeklom iz Duvna. Nakon sto je zavrsio Veliku maturu 1942., dolaskom u rodni kraj, zatekao je ustase kako odvode njegove komsije, medju kojima i Zelene (porodicu Ljiljane Zelen Karadjic, Radovanove supruge). Vidjevsi to odmah je razgulio "u sumu".

Drugi djed, Tuzlak, je zajedno sa svojom rajom, s kojom je zavrsio i osnovnu i gimnaziju, otisao u "bandite". Njihova ilegala je zapoceta jos za vrijeme studija u Beogradu, kada su u Kraljevini, zatvarani zbog "ilegalnog udruzivanja i rada".
General War

#321 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

Opet pokusaji spina, svake sedmice isto :D
madner

#322 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by madner »

Cetnici spasili od cetnika. :D

Sah mat.
salik79

#323 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

Pradaidza, kao maloljetni prvoborac, zarobio cetalja, Duku Vasica, a ovaj nakon rata prije njega dobio "Spomenicu". :skoljka:
insomnia78

#324 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:Pradaidza, kao maloljetni prvoborac, zarobio cetalja, Duku Vasica, a ovaj nakon rata prije njega dobio "Spomenicu". :skoljka:
:lol: :lol: :lol:
Zapala mu brada u redenik?
madner

#325 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by madner »

Inace razlog zasto su cetnici bili ba Neretvi je bio mars na Bihac.
Post Reply