apsidejzi wrote:
Prvobitno pitanje je bilo da li u Kur'anu ima odgovor na svako pitanje. Ja nakon tvog odgovora zakljucujem da nema jer sve ovisi o situaciji. Ovo sto si ti napisao je vjesto upakovana kognitivna pristastnost (Cognitive biases na engleskom). Nas mozak se moze veoma lagano izmanipulisati da mu se nesto ucini logicnim a da u stvari ne bude ni najmanje logicno. Tumaci islama to vjesto koriste. Probaj iduci put kad cujes neku "mudroliju" postati malo kritican. Primjeti detalje i postavi pitanja da saznas konkretni odgovor.
Pazi, da nema odgovor za svaku moguću situaciju, onda bi se moglo kazati da nije Božiji govor nego ljudska izmisljotina.
Za nas je to jedna od mudziza. Prosto je nevjerovatno da je imao odgovor za ljude od prije 1500 godina, ali i za modernog čovjeka. Zato sam i rekao da je u pomenutom ajetu objašnjenje za rase, narode i nacije.
Neko je spomenuo teoriju evolucije. Dotični nije napisao da je ista imala i svoj naziv, barem među kršćanima. Zvala se muhamedanska teorija evolucije.
Recimo da je tačna. Da je Allah bio pokretač svega i da je kao rezultat tih procesa nastao čovjek.
Čovjek koji ima kapacitet da spozna Stvoritelja iako je inferioran u odnosu na druga stvorenja.
Odatle i sva priča tj ono međusobno prepiranje meleka u vezi čovjeka, kao i iblisovo odbijanje da mu se pokloni.
Odatle proizilazi to u vezi zakona.
Allah je podijelio ljude u rase i narode kako bi se upoznavali i mijenjali iskustva. Učili jedni od drugih.
A Allah je taj koji je postavio zakonske okvire među kojima ima dovoljno prostora za sve eventualitete.
Sad da odgovorim na tvoje pitanje: Sve sto posudis uz kamatu je kamata. Ne postoji nivo nakon cega nesto postaje kamata. Posudi 100.000KM i vrati samo jedan fening vise, on je kamata. Odgovor na moje pitanje stoga postaje: Ovisi o situaciji a to ovisi o situaciji zapravo ovisi o tome koga pitas i sta zelis da dobijes kao odgovor.
Nisi u pravu. Da li bi ti prevario rođenog brata?
Da li bi mu ukrao posuđene pare ili zadržao dio istih?
Ne govorimo o sići. Riječ je o velikim sumama.
Recimo da ti brat posudi 100k sa rokom otplate od dvije godine. Ako mu vratiš 100k, zakinuo si ga.
Kako? Tako što će inflacija od 2% "pojesti" čitave 4000 za dvije godine.