Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
exampLe.

#301 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

allem_77 wrote: Nemoj se ljutiti. Nemaš smisla za humor. To što nekada napišem nešto što se drugima ne svidi, ima svoje razloge. A vidiš da ti povremeno i pomažem, opet s razlogom, koji je za sada tebi nepoznat. :D
Skontaj nesto, ja nemam nista ni protiv tebe ni protiv koga ovdje, samo mi humor nije bas za ove teme pa ga nekad i ne prepoznam.

Imam ja smisla za humor, samo ga ne ocekujem u ovakvim raspravama. :D
broj dva

#302 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by broj dva »

vatrogasac wrote:
broj dva wrote:
MarlboroGold wrote:Jah... širio se poezijom, muzikom i plesom.
Da,.doplesali do Španije i Balkana, Indije i Kine. Jer u vjeri nema prislile :mrgreen:
Baš kao i katoličanstvo u latinsku Ameriku i Afriku.
Jesu muslimani osvajali teritorije silom kao i svi što su činili kroz povijest, ali nisu nikoga prisiljavali u islam. Ahdnama koja se temelji na Muhammedovom, a.s, obećanju kršćanima. Postojanje crkava i sinagoga tj. kršćana i jevreja u svim muslimanskim zemljama to dokazuje. Kako Kopti preživješe 1400 godina muslimanske vlasti? Kako Balkan ne ostade šerijatski kakva je bila osmanska vlast nego muslimani su na Balkanu manjina? Slušam vas kao Njegoša i guslare. Tuđman i Milošević spasiše europsku uljudbu od pobješnjelih bosanskih džihadista. :mrgreen: Ima li danas negdje na svijetu neka država bez muslimana i džamija? Koji Tarik ili Salahudin osvoji 4. zemlju po broju stanovnika, a prvu po proju muslimana, a koja nije ni arapska ni persijska ni turska? :D

A što je dalje zanimljivo postavit će se pitanje zašto muslimani nisu moćni poput Amerike ili Rusije, zašto je u posljednjem stoljeću došlo do marginalizacije muslimana? Zašto Palestina, Sirija, Libija, Irak, Iran, Afaganistan .....proživljavaju sve ovo? Da imaju oružje i da napadaju druge države kao što se napada njih da li bi bili moćni? :wink:
I tako dođoše turci na balkan i narod shvati da je Islam bolja, istinitija religija od krišćanstva i promjeni vjeru, bez ikakvih pritisaka, bez privilegija za muslimane, bez prisile, bez otpora..? Ma daj. Disclaimer - ja jesam ateista ali su mi roditelji muslimani tako da vjeruj mi nisam od Tuđmanovih i Miloševićevih ali nećemo sada bajke pričati, tvrditi da se religija širi bez prisile je jednostavno netačno.
Pitaš zašto su muslimanske zemlje marginalizirane ? Mnogo je razloga za to i nisu isti razlozi za Irak i Iran ali generalno gledano iz sledećih razloga - retardiran politički sistem (diktarure i teokratije), mizigonija i neiskorištavanje potencijala žena, slab položaj nauke i nezavisne misli, nedostatak prirodnih resursa, kasna ili nepostojeća industrijalizacija i eksplotacija od strane mahom Engleske, Francuske, Amerike i ostalih predatorskih država. Ima sigurno još razloga zašto ali za početak dovoljno i ovo.
Last edited by broj dva on 12/07/2019 22:08, edited 1 time in total.
Humljanin

#303 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Humljanin »

Imaš džiziju ili smrt za nevjernike, imaš smrt za otpadnike, imaš zabranu prijateljevanja vjernika sa nevjernicima... ...ali u vjeri nema prisile :D :lol:
exampLe.

#304 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Humljanin wrote:Imaš džiziju ili smrt za nevjernike, imaš smrt za otpadnike, imaš zabranu prijateljevanja vjernika sa nevjernicima... ...ali u vjeri nema prisile :D :lol:
I imas dzehennem za one koji su druge vjere a za svog zivota ne prihvate Islam. :D
Dope_Man

#305 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

But he loves you... I naravno sve bez prisile :D
broj dva

#306 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Dope_Man wrote:But he loves you... I naravno sve bez prisile :D
And he needs money !
Humljanin

#307 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Humljanin »

broj dva wrote:
And he needs money !
Svaki put se ukinem od smijeha iako znam napamet :pisnuo:
broj dva

#308 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Humljanin wrote:
broj dva wrote:
And he needs money !
Svaki put se ukinem od smijeha iako znam napamet :pisnuo:
Jedan od najboljih stand up preformansa, on i Bill Hicks.
Hajvan

#309 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hajvan »

I have no problem with God.
It's his fan clubs I have the issues with.
exampLe.

#310 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dobro, sad smo vec poceli srat malo. :D
exampLe.

#311 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Citam citam i opet mi sine ideja. :D

Mnogi “protivnici” Islama tvrde da je po Islamu zemlja ravna ploca (to sam ranije citao), i onda naletim na slijedece:

-I kad bi vidjeli da komad neba pada, rekli bi: "Oblaci nagomilani!" (52:44)

-Nebesa je, vidite ih, bez stubova stvorio, a po Zemlji planine nepomične razbacao da vas ne trese, i po njoj životinje svih vrsta razasuo. Mi s neba kišu spuštamo i činimo da po njoj niču svakovrsne plemenite biljke. (31:10)

-Allah je nebesa, vidite ih, bez stubova podigao, i onda svemirom zavladao, i Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog; On upravlja svim i potanko izlaže dokaze da biste se uvjerili da ćete pred Gospodara svoga stati. (13:2)

-Kako ne vide nebo i Zemlju, ono što je iznad njih i ono što je ispod njih?! Kad bismo htjeli, u zemlju bismo ih utjerali, ili komade neba na njih sručili. To je, zaista, pouka svakome robu koji je odan. (34:9)

-Onoga Dana kada smotamo nebesa kao što se smota list papira za pisanje. Onako kako smo prvi put iz ničega stvorili, tako ćemo ponovo iz ništa stvoriti – to je obećanje Naše, Mi smo doista kadri to učiniti. (21:104)

Ovdje se kao Bozije cudo predstavlja to sto nebo “stoji” iznad zemlje bez stubova, te da komadi neba mogu pasti na nas sto vjerovatno upucuje na to da je zemlja ravna ploca, a nebo ustvari nesto kao plafon iznad nas koji se moze i raspasti.

To bi mozda i ja zakljucio prema onome sto vidim golim okom da sam zivio prije 1400 godina u nekoj pustari. :D
vatrogasac

#312 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vatrogasac »

broj dva wrote: I tako dođoše turci na balkan i narod shvati da je Islam bolja, istinitija religija od krišćanstva i promjeni vjeru, bez ikakvih pritisaka, bez privilegija za muslimane, bez prisile, bez otpora..? Ma daj. Disclaimer - ja jesam ateista ali su mi roditelji muslimani tako da vjeruj mi nisam od Tuđmanovih i Miloševićevih ali nećemo sada bajke pričati, tvrditi da se religija širi bez prisile je jednostavno netačno.
Pitaš zašto su muslimanske zemlje marginalizirane ? Mnogo je razloga za to i nisu isti razlozi za Irak i Iran ali generalno gledano iz sledećih razloga - retardiran politički sistem (diktarure i teokratije), mizigonija i neiskorištavanje potencijala žena, slab položaj nauke i nezavisne misli, nedostatak prirodnih resursa, kasna ili nepostojeća industrijalizacija i eksplotacija od strane mahom Engleske, Francuske, Amerike i ostalih predatorskih država. Ima sigurno još razloga zašto ali za početak dovoljno i ovo.
Turci su bili na Balkanu 500 godina i da su stvarno činili što guslari pjevaju, a to je da su poturčavali i nabijali na kolac za tih pet stoljeća ne bi ništa ostalo kršćansko iza njih. Turci ostaviše Ahdnamu iza sebe i toliko hrišćana i kršćana da su ih mogli protjerati i stvoriti svoje države. Kada pripisuješ islamu nasilje obavezno prvo pogledaj listu ratova po broju žrtava List of wars by death toll i naroda koje su te ratove vodili. Koliko je učešće muslimana i po hisorijskoj vertikali i geografskoj horizontali? Kako objašnjavaš ovaj momenat u historiji kada islamu pripisuješ prisilu?
Do 1400. godine, na Iberijsko poluostrvo, Sjeverna Afrika i Bliski istok su bili pod kontrolom muslimana, koji su uglavnom Jevrejima dozvoljavali da se slobodno kreću po cijeloj regiji. Ova relativno blagonaklona vladavina omogućila je da se sefardski judaizam razvije.[1] Nakon što su ediktom takozvanih "katoličkih vladara", Ferdinanda Aragonskog i Izabele od Kastilje, od 31. marta 1492. godine protjerani prvo iz Španije, potom i iz Portugala, iberijski Jevreji su utočište našli uglavnom u pokrajinama Osmanlijskog carstva. Sultan Sulejman Veličanstveni je prihvatio i zaštitio prognane, smatrajući ih vrijednim i konstruktivnim. Nakon pojedinačnih dolazaka, već početkom 16. vijeka, Jevreji se u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo u većem broju doseljavaju oko 1550. godine.[3]
A ovo drugo je licemjerno, Englezi, Francuzi i Amerikanci imaju pravo na predatorstvo koje je u dobroj mjeri osiromašilo mnoge muslimanske zemlje dok to Arapi i Turci nisu smjeli? Muslimani su svjesni da se na svjetsku scenu neće vratiti oružjem jer to im sigurno neće dozvoliti posmatrajući Iran i Tursku, a neće ni bilo kojim ekonomskim pokušajima jer Trumpu je bio dovoljan Tweet da obori tursku liru ili Amerima da zaustave Muhammeda Mohatira u prvom mandatu kada su za Maleziju govorili da je ekonomsko čudo Azije koje gazi čizmama od sedam milja. Agresivna islamofobija upravo argumentuje žilavost islama koji traži svoje mjesto i lagano ga nalazi u ovoj globalizaciji koja mu pogoduje.
broj dva

#313 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Ne pričam o guslarima i SANU nego o tome da se religija nije širila silom. Bilo je i sile i prisile. A to da su turci i arapi nekada bili tolerantniji od kršćanske evrope stoji samo što to nije bila tema moga posta.
Hakiz

#314 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Dobar ti je post vatrogasac, osim u dijelu kada kažeš da je islam pravio manje žrtava i manje prisile od drugih. I da jeste istina, nije bitno. Ne možeš svoje zlo pravdati time da je onaj drugi gori.
King Theoden

#315 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:
Dino34 wrote:Izgleda da je ovo pravo razrađena tema. Ljudi se baš zadali oko zulkarnejnovog putovanja.

http://quransmessage.com/articles/the%2 ... %20FM3.htm

Žalosno, barem što se mene tiče. Umjesto da se gleda glavna poruka tih ajeta, oni se koncentriši na trivijalnosti
Da, to je jedna od glavnih tema. :-)

https://muslimtvbosnia.wordpress.com/20 ... odredista/

Po ovome, da li sunce stvarno po Kur’anu ima svoje odrediste?
Ako ima, onda je po Kur’anu zemlja ravna ploca?

Ovdje se kaze da je odrediste sunca Ars (Allahovo prijestolje).
Takodjer, navedeno je da se sunce krece sto dodaje pretpostavci tadasnjeg vremena da je zemlja ravna ploca.

Covjeku se zamanta od ovolikih interpretacija. :lol:
Kad kur'an priča neku priču, u većini slučajeva govori iz ugla glavnog lika te priče.
Pa kad ibrahim reče da Allah daje...
To je jedan primjer. Insanu je data apsolutna sloboda da propituje i zaključuje.
Ako negdje zabrlja tj napravi krupniju grešku, Allah ga ispravi.
Recimo taj fenomen zalaska sunca u akšamsko vrijeme(neka ovo usput bude odgovor kolegi koji je spomenuo satove tj računanje vremena)
Ja ne znam je li svijet, recimo evropa, imao satove, ali znam da arapi nisu.
Kur'an je pun tih primjera i to će potvrditi svako ko zna arapski, bio on musliman ili nemusliman.
Recimo da je u tom ajetu korištena riječ koja opisuje prelazak iz dana u noć.
Tako su mekanski arapi imali odrednice za svaki dio dana. Budući da je arapski jezik izuzetno bogat, često se dešava da jednostavno nemaš tačnu riječ u recimo bosanskom, nego više značenja. Odatle proizlazi to da su prevodi samo približna značenja.
Recimo to u vezi (ravne)zemlje.
Kad kaže "Allah uvodi dan u noć i noć u dan"
Bukvalan prevod bi glasio "Allah uloptava..."
Kad pitaš arapa za značenje, nebitno bio on musliman ili kršćanin, reći će da je to dugotrajni proces.
Taj ajet dolazi u tom značenju.
King Theoden

#316 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

apsidejzi wrote: Prvobitno pitanje je bilo da li u Kur'anu ima odgovor na svako pitanje. Ja nakon tvog odgovora zakljucujem da nema jer sve ovisi o situaciji. Ovo sto si ti napisao je vjesto upakovana kognitivna pristastnost (Cognitive biases na engleskom). Nas mozak se moze veoma lagano izmanipulisati da mu se nesto ucini logicnim a da u stvari ne bude ni najmanje logicno. Tumaci islama to vjesto koriste. Probaj iduci put kad cujes neku "mudroliju" postati malo kritican. Primjeti detalje i postavi pitanja da saznas konkretni odgovor.
Pazi, da nema odgovor za svaku moguću situaciju, onda bi se moglo kazati da nije Božiji govor nego ljudska izmisljotina.
Za nas je to jedna od mudziza. Prosto je nevjerovatno da je imao odgovor za ljude od prije 1500 godina, ali i za modernog čovjeka. Zato sam i rekao da je u pomenutom ajetu objašnjenje za rase, narode i nacije.
Neko je spomenuo teoriju evolucije. Dotični nije napisao da je ista imala i svoj naziv, barem među kršćanima. Zvala se muhamedanska teorija evolucije.
Recimo da je tačna. Da je Allah bio pokretač svega i da je kao rezultat tih procesa nastao čovjek.
Čovjek koji ima kapacitet da spozna Stvoritelja iako je inferioran u odnosu na druga stvorenja.
Odatle i sva priča tj ono međusobno prepiranje meleka u vezi čovjeka, kao i iblisovo odbijanje da mu se pokloni.
Odatle proizilazi to u vezi zakona.
Allah je podijelio ljude u rase i narode kako bi se upoznavali i mijenjali iskustva. Učili jedni od drugih.
A Allah je taj koji je postavio zakonske okvire među kojima ima dovoljno prostora za sve eventualitete.

Sad da odgovorim na tvoje pitanje: Sve sto posudis uz kamatu je kamata. Ne postoji nivo nakon cega nesto postaje kamata. Posudi 100.000KM i vrati samo jedan fening vise, on je kamata. Odgovor na moje pitanje stoga postaje: Ovisi o situaciji a to ovisi o situaciji zapravo ovisi o tome koga pitas i sta zelis da dobijes kao odgovor.
Nisi u pravu. Da li bi ti prevario rođenog brata?
Da li bi mu ukrao posuđene pare ili zadržao dio istih?
Ne govorimo o sići. Riječ je o velikim sumama.
Recimo da ti brat posudi 100k sa rokom otplate od dvije godine. Ako mu vratiš 100k, zakinuo si ga.
Kako? Tako što će inflacija od 2% "pojesti" čitave 4000 za dvije godine.
exampLe.

#317 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Na sta vas ovo podsjeca? :D

Image

“Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili” (Kur’an 37:6)

“i kada zvijezde popadaju” (Kur’an 81:2)

“Allah je nebesa, vidite ih, bez stubova podigao, i onda svemirom zavladao, i Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog; On upravlja svim i potanko izlaže dokaze da biste se uvjerili da ćete pred Gospodara svoga stati.” (Kur’an 13:2)

“Kako ne vide nebo i Zemlju, ono što je iznad njih i ono što je ispod njih?! Kad bismo htjeli, u zemlju bismo ih utjerali, ili komade neba na njih sručili. To je, zaista, pouka svakome robu koji je odan.” (Kur’an 34:9)

“Onaj koji je sedam nebesa jedna iznad drugih stvorio - ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak?” (Kur’an 67:3)

“Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća!” (Kur’an 65:12)

“pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega.” (Kur’an 41:12)

“I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg.” (Kur’an 36:38)

“Nit’ Sunce može Mjesec dostići nit’ noć dan prestići, svi oni u svemiru plove.” (Kur’an 36:40)

“Tako Mi Sunca i svjetla njegova, i Mjeseca kada ga prati” (Kur’an 91:1 i 91:2)
Last edited by exampLe. on 13/07/2019 10:19, edited 1 time in total.
allem_77

#318 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

choxnox wrote:muslimanski narod

Jel ovo Karadzic vaskrso i ovdje na forumu?
أمة Eto, ispravak krivog navoda. Samo za tebe. :D
King Theoden

#319 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Na sta vas ovo podsjeca?
Mogu ti reć šta nam kaže.
Gotovo je, islam je razotkriven. Izmislili arapi.
Arzuhale, pones der litar badela :pijani:
exampLe.

#320 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Na sta vas ovo podsjeca?
Mogu ti reć šta nam kaže.
Gotovo je, islam je razotkriven. Izmislili arapi.
Arzuhale, pones der litar badela :pijani:
Uh, kakav odgovor, izuo si me iz cipela. :D
King Theoden

#321 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:kakav odgovor, izuo si me iz cipela
Halali. Onako mi bi smiješno pa napisah to što napisah.
Jbg, tebi dosadno pa uzeo bombardovati sa bezbroj pitanja. Kud banovaše smrleta, on je uživao odgovarajući na slična pitanja. :sad: :mrgreen:
exampLe.

#322 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:kakav odgovor, izuo si me iz cipela
Halali. Onako mi bi smiješno pa napisah to što napisah.
Jbg, tebi dosadno pa uzeo bombardovati sa bezbroj pitanja. Kud banovaše smrleta, on je uživao odgovarajući na slična pitanja. :sad: :mrgreen:
Halalosum. :D

Da, i to je ja mislim dobio permanentni ban.
Smrle vrati se, sve ti je oprosteno. :lol:
King Theoden

#323 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:dobio permanentni ban
:shock:
To je veća šteta od izumiranja pčela :mrgreen:
Jer, dok je odvlačio pažnju vas ateista lijepivši neke slikovnice, mi vjernici smo mogli u miru da promuhabetimo :mrgreen:
Ovako sam prinuđen da odgovaram na vaša pitanja i odgovorno tvrdim da će me ista prije išćerat iz vjere nego bilo koji dokaz :mrgreen:
Ono, Bože, učini da im crknu kompjuteri da ih ne moram čitati.
Bože, neizdrzivi su.
Bože, molim te djeluj.
Bože... :?
:twisted:

Usput rečeno, riječ koju koriste za nebo, koriste i za ovaj univerzum.
I da, dok ste vi maltene do jučer vjerovali da je univerzum beskonačan, mi smo znali da nije.
Znali smo i da se širi.
Znali smo da sunce ima svjetlost a da je mjesec samo nurli tj sjaji.
exampLe.

#324 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Sve to su znali i stari Grci (Aristarchus, Samos, Anaxagoras, Aristotel) mnogo godina prije Muhammeda, odnosno kako ti kazes “vas”. :D

I sta, onda se u ajetu kaze “i najblizi univerzum smo ukrasili zvijezdama” ?
To bas i nema smisla.

Znas i sam koliko su zvijezde udaljene od nas, kolike su sanse da popadaju na Zemlju?

Slikovni prikaz iznad je potvrdjen ajetima ispod vrlo jasno i precizno.
Last edited by exampLe. on 13/07/2019 11:24, edited 1 time in total.
choxnox

#325 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by choxnox »

allem_77 wrote:
choxnox wrote:muslimanski narod

Jel ovo Karadzic vaskrso i ovdje na forumu?
أمة Eto, ispravak krivog navoda. Samo za tebe. :D
Ma nemas potrebe ispravljati. Dovoljno si sa ovim gore rekao ko si i sta si :thumbup:
Post Reply