Tad ce i radnici imati vecu platu.Rad na crno je rak ove drzave.Pored politicara i neukih ljudi na pogresnim mjestima.Boris se cjenovno sa nekim kome je pocetna kalkulacija nula, plus jos na birou...A oni najvise laju.mk ultra wrote:Hendrix wrote:Znaci da rezimiramo, standardno uspjesne firme preko ledja radnika i zakidanja na doprinosima? To sto ce taj inzinjer koji lafo treba da skace od srece sa 2 milje imati na kraju manju penziju od smecara...to gazde ne interesuje, do tada je on izvuko milione iz firme i posao je zavrsen. Nek fukara crkne.
Otkud gazdi da plati doprinose? Pa jebe se radniku za to ba, on radi za platu, gradjenje firme i sikiracija oko poreza je vlasnikova. Sta se petljas u biznis ako ne znas da ga vodis? Kod nas svaki klinac koji digne kredit postane gazda jer ga drzava ne tjera da radi posteno prema radnicima i plata po plata...nabije se milion.
Pa imam i ja ba takvih primjera milion, uspjesni gazda sa nekretninama i 5 radnika koje supak ne moze prijaviti posteno jer jbg kako kupiti 10 nekretnina u 10 godina. Svaka marka je vazna, pogotovo ona koja se uzima na porezima.
Sminka sve stroga, vrhunske firme eno ti Bekto Precisa, Audi ..Ferrari nema dalje a inzinjer radi po 14 sati dnevno i vikende. Ko bi to u Njemackoj radio? Popushio bi tuzbu i propo u mjesec dana, ali kod nas je hadzo i njegova hanuma...mumini, dobrotvori, bisnizmeni.
Jebo ti drzavu ba gdje ljudi meni kazu sta hoces ti si prijavljen na punu platu, ljudima dopizdi sve i ta neka supljiranja i gledanje kako se bogatstvo skuplja preko ledja radnika.
Al ima posla, nije da nema jel. Al nema postenja.
Kad drzava stane iza postenih firmi, a ne da jos vise namete i terete lupa da bi raznorazna bagra mogla na divljaka da radi... jbt znam covjeka ima firmu ovu pvc stolariju i roletne radi, al kaze ubi konkurencija
On plati sve zivo, izdaje fiskalni sa garancijom, radi alu rolentne za 95+pdv roletna i ove dzize naknadno po metru
Ti otvoris pik, na piku milion nekih majstora, kupuju repromaterijal po zivinicama, srebreniku, ovdje rezu, nesta sklapaju, stakla nabavljaju na xy mjestima, računa nikakvog, on na birou, neka penzija pride, ide zdravstveno itd itd, a sve zarad nekoga ko se ubi placajuci drzavi namete.
Ps Bekto vise ne postoji, sad je Emka Bekto, i imaju slobodne dane i po propisu rade![]()
A zna se sta je on ustvari bio, i sta ke novo otvorio, i za sta na kraju njegove firme sluze
Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- HAVANA
#301 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- mirsek
#302 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Sto onda grasshopers prica kao da su ti iznosi nerealni ili tesko dostupni ?_BataZiv_0809 wrote:Halo bolan jedno je plata drugo je sta ti ostane kad poplacas sve sto moras...mirsek wrote: Sve su to prosjecne plate (ili malo vise) u skandinavskim zemljama, nista toliko nemoguce, pogotovo za osobe sa radnim iskustvom i VSS-om.
- medvjed23
#303 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
meni je plata rijetko uzrok dileme: raditi ili ne raditi.. što se plate tiče, matematika je najčešće jednostavna: 500 maraka > 0 maraka, pa i kad, po neskromnoj procjeni, oduzmem 200 maraka za prevoz i ostale troškove u vezi sa poslom, opet: 300 maraka > 0 maraka..Jimmy McNulty wrote:Prva plata zarađena, evo odradio i pola druge.Nije neka ali haj nek se radi, jest da je jebeno po ovim vrućinama
ali jebajga. 530 maraka za 17 radnih dana
![]()
Inače svaki dan neko napušta, ali svaki. Danas liku bio prvi dan, kaže je li se svaki dan ovako radi? Kaže poslovođa jest. Halal van bilo dnevnica, ja se sutra ne vraćam.
Jučer 4 momka pokupila se i odoše poslije doručka, seljak ih uhvatio handrit za 650 maraka. Pokupiše se i doviđenja. Trenutno 360 ljudi radi pod otkazom. Ludilo.
međutim, plata je samo jedan od uslova rada.. tu su, pored plate, i drugi uslovi koji - ako nisu, a kod nas često nisu, posloženi kako treba - mogu baš zagorčati život.. teško je u tim stvarima biti pametan i povući pravi potez.. da je dobro dangubiti, nije.. da ima poslova koji zdravlju i dostojanstvu nanose veću štetu od dangube, ima, nažalost..
- insomnia78
#304 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Glaj kralja sto djeli plate
Kaze mu sekretarica trebate potpisati cekove. A joj, ne mogu, ne mogu. Morate, kraj je mjeseca. Sta, opet?
Kaze mu sekretarica trebate potpisati cekove. A joj, ne mogu, ne mogu. Morate, kraj je mjeseca. Sta, opet?
- HAVANA
#305 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Necu.Bloo wrote:Sve je to ok, ali ušteda vremena i novca. A i manje te mrze ljudi u redu iza tebe.HAVANA wrote:Ne hvala.Bloo wrote:Havana....
Ebanking...manja provizija po transakciji..usteda vremena...Ja sam starog kova a svakako moram nositi polog pazara.Svaki cas me upozoravaju iz banke ne odgovaraj na ovo,ne odgovaraj na ono,mail,internet bankarstvo...Mrs.Nek ti nana to koristi.
Ja na motoric i laganini voznjica.Pusti ba mene,ja sam malo na svoju ruku...
Pogotovo kad doneseš plate i poreze i doprinose i račune.
Ne znam kako ti se da pisati sve te uplatnice kada mozes napraviti predloške...
Uživaj u prednostima 21. stoljeća ba
- MarlboroGold
#306 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
I ako se poslože drugi uslovi opet je problem plata. Hajd kad neko živi sam, ali ako ima ženu (pogotovo ako ne radi), djecu...medvjed23 wrote:meni je plata rijetko uzrok dileme: raditi ili ne raditi.. što se plate tiče, matematika je najčešće jednostavna: 500 maraka > 0 maraka, pa i kad, po neskromnoj procjeni, oduzmem 200 maraka za prevoz i ostale troškove u vezi sa poslom, opet: 300 maraka > 0 maraka..Jimmy McNulty wrote:Prva plata zarađena, evo odradio i pola druge.Nije neka ali haj nek se radi, jest da je jebeno po ovim vrućinama
ali jebajga. 530 maraka za 17 radnih dana
![]()
Inače svaki dan neko napušta, ali svaki. Danas liku bio prvi dan, kaže je li se svaki dan ovako radi? Kaže poslovođa jest. Halal van bilo dnevnica, ja se sutra ne vraćam.
Jučer 4 momka pokupila se i odoše poslije doručka, seljak ih uhvatio handrit za 650 maraka. Pokupiše se i doviđenja. Trenutno 360 ljudi radi pod otkazom. Ludilo.
međutim, plata je samo jedan od uslova rada.. tu su, pored plate, i drugi uslovi koji - ako nisu, a kod nas često nisu, posloženi kako treba - mogu baš zagorčati život.. teško je u tim stvarima biti pametan i povući pravi potez.. da je dobro dangubiti, nije.. da ima poslova koji zdravlju i dostojanstvu nanose veću štetu od dangube, ima, nažalost..
Sad probaj zamisliti takvu situaciju sa ženom koja ne radi, dijete, a tebi pored niske plate smeta još dosta toga.
Također, sa takvim platama riskiraš da ti starost bude nikakva zbog male penzije. I o tome treba voditi računa.
- medvjed23
#307 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
pa stoji to, mala plata jeste problem.. no, nikakva plata je još veći problem.. i tu je izbor između dva zla jednostavan: bolje imati malo nego nimalo novca, bolje djetetu ponekad kupiti hljeb nego nikad ništa.. komplikacije nastaju kad se uzmu u obzir ostali aspekti posla, mimo plate.. imaš li pristup wc-u?
radiš li toliko da ne stižeš jesti dva puta dnevno niti sastaviti 6 sati sna? trpiš li mobing i, ako da, u kojoj mjeri? je l stres na poslu takav da ti je svaki pokušaj sna isprekidan buđenjima u obilnom znoju? bosanska stvarnost nam nameće sva ta i druga slična pitanja, dovodeći veliki broj ljudi u, najblaže rečeno, nezavidnu poziciju..
-
Seyfo
#308 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
" To ti je radit i tako ti je ! Ako ti se ne svidja, tamo su vrata, ima takvih na ulici kao ti na pasja preskakala ! " Navedeni citat se godinama koristio kao princip rada gazdi kod svih privatnih firmi,mobing u svojoj definiciji. Zakidanje drzave se takodje podrazumijeva, otimanje od radnika svaki dinar i tretiranje istih kao roblje. Tako godinama pa se gazde osilile. Navikne se brzo i lako na dobro. Ali.... Po prvi put od rata se ove stvari mijenjaju. Moze to neko volit ili ne volit, ali je tako. Tesko se mijenja bilo sta sto funkcionise toliko dugo,ali sta ces.
- Optimus09
#309 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Devet godina radim,od toga nema ni tri pune godine uplacenog staza.
Idem vani cim mi se ukaze prilika.
Idem vani cim mi se ukaze prilika.
- insomnia78
-
Fudo387
#312 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Sve ti se to desava i vani.medvjed23 wrote:pa stoji to, mala plata jeste problem.. no, nikakva plata je još veći problem.. i tu je izbor između dva zla jednostavan: bolje imati malo nego nimalo novca, bolje djetetu ponekad kupiti hljeb nego nikad ništa.. komplikacije nastaju kad se uzmu u obzir ostali aspekti posla, mimo plate.. imaš li pristup wc-u?radiš li toliko da ne stižeš jesti dva puta dnevno niti sastaviti 6 sati sna? trpiš li mobing i, ako da, u kojoj mjeri? je l stres na poslu takav da ti je svaki pokušaj sna isprekidan buđenjima u obilnom znoju? bosanska stvarnost nam nameće sva ta i druga slična pitanja, dovodeći veliki broj ljudi u, najblaže rečeno, nezavidnu poziciju..
Vidis po raji koja se ovdje javlja iz dijasere da niko nije normalan sekunde, prvi ja.
Ovo je sve za jal’ xanaxa, jal’ one sobe sto je zid oblozen gumom.
-
moonca
#313 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Nemoj ti sebe s drugima uporedjivati .. ne znas razlog zasto je neko na ''pilulama'', ako je uopste.
Mali br ima problema , u mom gradu ne znam niti jednog da kuka - svi zadovoljni sto imaju i sta rade.
Mali br ima problema , u mom gradu ne znam niti jednog da kuka - svi zadovoljni sto imaju i sta rade.
- medvjed23
#314 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
ne znam, fudo, kako je vani, al ako je tako kako kažeš, pošalji koju bobu, da vdim jesu li čemu
ja ću primijetiti da takav robovlasnički pristup nije svojstven svim poslodavcima u privatnom sektoru, mnogim jeste, ali svim nije.. primjera radi, ja sam najljepše radno iskustvo stekao u privatnom sektoru i to na radnom mjestu gdje je radnik lako zamjenjiv..
i poslodavaca i radnika ima i ovakvih i onakvih, al kad sve njih obuhvatimo jednom opštom slikom, ta slika je poprilično tamna.. u zadnje vrijeme, javljaju se, barem stidljivo, neke nove, svijetle nijanse.. gdje to vodi, vidjećemo..
prije nego što ti havana narondaSeyfo wrote:" To ti je radit i tako ti je ! Ako ti se ne svidja, tamo su vrata, ima takvih na ulici kao ti na pasja preskakala ! " Navedeni citat se godinama koristio kao princip rada gazdi kod svih privatnih firmi,mobing u svojoj definiciji. Zakidanje drzave se takodje podrazumijeva, otimanje od radnika svaki dinar i tretiranje istih kao roblje. Tako godinama pa se gazde osilile. Navikne se brzo i lako na dobro. Ali.... Po prvi put od rata se ove stvari mijenjaju. Moze to neko volit ili ne volit, ali je tako. Tesko se mijenja bilo sta sto funkcionise toliko dugo,ali sta ces.
i poslodavaca i radnika ima i ovakvih i onakvih, al kad sve njih obuhvatimo jednom opštom slikom, ta slika je poprilično tamna.. u zadnje vrijeme, javljaju se, barem stidljivo, neke nove, svijetle nijanse.. gdje to vodi, vidjećemo..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#315 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Na nekom primarnom nivou da se tako izrazim nema veliki izbor kvalitetnog posla u BiH.
Meni su prije 5-6 godina uglavnom nudili neka volontiranja kurce palce, uglavnom neke ponizavajuce opcije na koje si prisiljen jer nema bolje....danas je druga prica...u svakom trenutku imam barem dvije opcije priblizne kvalitete ovoj u kojoj sam trenutno.
Dakle desio mi se level up, ali to nije doslo preko noci, puno je tu ulozeno rada, truda, borbe i odricanja, ucenja, raznih ponizenja.
Plata nije jedino mjerilo to se slazem. Prosle godine sam imao bezobraznu ponudu, ali puno vise rada i malo slobodnog vremena, plus ti hrknu telefon da si vazda dostupan. Neka hvala.
Kad dodje onaj azrail po nas nece niko reci joj jes mi zao sto nisam nabio vise prekovremenih
Meni su prije 5-6 godina uglavnom nudili neka volontiranja kurce palce, uglavnom neke ponizavajuce opcije na koje si prisiljen jer nema bolje....danas je druga prica...u svakom trenutku imam barem dvije opcije priblizne kvalitete ovoj u kojoj sam trenutno.
Dakle desio mi se level up, ali to nije doslo preko noci, puno je tu ulozeno rada, truda, borbe i odricanja, ucenja, raznih ponizenja.
Plata nije jedino mjerilo to se slazem. Prosle godine sam imao bezobraznu ponudu, ali puno vise rada i malo slobodnog vremena, plus ti hrknu telefon da si vazda dostupan. Neka hvala.
Kad dodje onaj azrail po nas nece niko reci joj jes mi zao sto nisam nabio vise prekovremenih
-
Fudo387
#316 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ti si najgora.moonca wrote:Nemoj ti sebe s drugima uporedjivati .. ne znas razlog zasto je neko na ''pilulama'', ako je uopste.
-
Seyfo
#317 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Slazem se s ovim gore,ne treba generalizirati, ali navedeneo je pravilo koje ima iznimki. I ja imam 10ak g iskustva u privatnom sektoru i sa takvima nisam imao susreta,ipak je sve do osobe. Ali se potrefilo da sam radio sa manje -vise normalnim ljudima. Medjutim,cinjenica je da se onako gazde MOGU ponasati ako hoce, pa se onda zato mahom tako i ponasaju, osim toga sindikati ne postoje isl. Da znaju da ne mogu i da postoje sindikati i siatem koji stiti radnika, ne bi se ni ponasali tako. Vecina ljudi se ponasa tako samo zato sto im se moze. To je u ljudima.
-
moonca
#318 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
.. neka radi posteno - isto mu se vraca...
- славянин
#319 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Bolje golub u ruci nego vrabac na grani

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#320 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
I ja dobio mobitel i auto prvi dan, pa su me u ove 3 godine u ovoj firmi 3 puta nazvali poslije radnog vremena ili u subotu, i jednom za godisnji_BataZiv_0809 wrote:Na nekom primarnom nivou da se tako izrazim nema veliki izbor kvalitetnog posla u BiH.
Al zato u prosle dvije firme mobitel je znacio dosta drugih stvari, pa nekad i pozive i mailove iza 22h. Mjenjali telefone nedavno u firmi, pa zaduzio novu 3310, i jebo vam mail i viber, nema vise
Ako ti neko u porodici nije zvucna licnost koja zeli da te namjesta negdje ili ako si toliko moralan da platis posao, volontiranja i crnčenje su gotovo sigurni
- Mea_parvitas
#321 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa ne idu svi da rade u McDonaldsu ili kao njegovatelji da peru guze, ima i obrazovanih, pametnih._BataZiv_0809 wrote:Svaka ti cast na potpisu za Grasshopers, navijat cemo za tebe i poslat Robiju kasetuMea_parvitas wrote:Da, dokazao, opet ti o covjeku, ne kazem nista, vrijedan je, dobar je, ali su plate takve. Odes u Njemacku, Svicarsku, Svedsku, Norvesku, Dansku i za ono sta bi se ovdje mucio 20 godina da dokazes, tamo kroz godinu, dvije, 3000-4000 eura i prst u uho...
- lethalthreat
- славянин
#323 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
lethalthreat wrote:
- King Theoden
#324 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Neka se uruši. Treba da se uruši. Mora se urušiti ako hoćemo do svjetla na kraju tunela.Thorgerson wrote:Nevezano za firme koje si ti naveo. Znači ovo ispod što pišem, tako funkcioniše 70% domaćih firmi - ako ne i više. Neću da se ogriješim.HAVANA wrote: A od cega mislis da ima da plati na ruke? Kad pisem o zanatlijama i malim poduzetnicima jebo to...Daj ozbiljnije firme i poslove.Sad postavim takve koji su sami od nule krenuli a rade i ovde i bez problema dobiju poslove sirom svijeta,sad ni to ne valja.Kakve ba ruke,jesi ti pogledao djelatnosti kojim se bave?Od cega mislis da ima dati na ruke? Kes? Odakle mu? Da mu nece lidl ili aldi u njemackoj dati kesa,ili hotel dubaiju,ili hotel u sarajevu koji prati banka po izvedenim radovima i predracunima? Ili da drugom nece englez dati kes za proizvedena kolica za trku pasa,ili asa vw za bravice sanduka,rampe...Ili da mu nece za poslove na brani u africi platiti kesom,ili mozda soping centri kompletni uradjeni u sarajevu...Citaj reference ovih ljudi,pitaj,uci...Kakav ba kes,sve je manje kesa...Kes je na onim plocicama,klimama,servisima automobila,pijacama,piljarama...Ja sam sitan i mali a ne dam vise kes bogu ocu a sta je u vezi firme.Samo na racun.Registruj se pa radi.Jebem se ja,jebi se i ti...Ti kad bi radio koliko se naradio gazda strojala,puno bi ti bolje islo.Kad bi se smio usuditi i poceti od onoga od cega je poceo gazda alupointa,ja bi ti skino kapu i pitao te za savjet.Kad bi zavrsio skole i bio strucan kao sto je vlasnik i supruga od vlasnika electre,ja bi ti opet skinuo kapu.Kad bi sproveo ideju u djelo od koje je poceo purple key,ja bi ti rekao svaka cast.Zasto lajete na ljude a i ne znate ih? Ne kontam.
Necemo se prijatelju praviti valjda ludi? Zna se kako se keš ovdje izvlači. Svi šute i niko o tome ne govori. Pa jebote ne moraš dobiti keš, da bi mogao dati keš radnicima? Ne kontam?
Dobro radnicima, dobro privatnicima. Državi ne treba, imaju MMF. I svima super. Jebo dugoročno. Jebo to što ćemo za 50 godina bit zaduženi ko budale bez autoputa, infrastrukture i svi će se pitati - pa kako? Jebo to što će se penzioni fond urušiti (već se urušava), zdravsteveni fond (ne može rahat ni umerije ovdje, klinika je u rasulu), jer ovo ne ide ovako. Svi će reći, pa kako sad ovo.
p.s.
Računica je jasna, a student prvog semestra ekonomije će je skontati. Je li isplativije dati državi 10% na 1.000 KM ili 70% na 1.000 KM?Pomnozi to sa 20-30 radnika. Pa eto, ne treba ti ni digitron.
Ponavljam, kratkoročno sve funkcioniše i sve je ok, ali sistem će se urušiti. Samo je pitanje vremena. Eto mi pametni, čitav svijet budale.
Neprijatelji ovog naroda, najveći neprijatelji u vidu političkih stranaka, neće otići niti mogu otići na izborima tj. demokratskim putem. Hvala armiji uhljebljenika, jelte.
A država ne može propasti.
- HAVANA
#325 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Da.Treba da se urusi.Drzava nece propasti.Upravo ove manje firme od 2,3 5,20...ljudi ce i odrzati i napraviti nesto.Te i treba podrzavati.Sta god je veliko i o cemu oni odlucuju,to su sjebali i sjebace.Oni samo znaju krcmiti i rasprodavati.Sve u privatne ruke.Druge nema.Nije im puno ostalo.Rasprodali su,popljackali,urusili i obezvrijedili skoro sve.Sad se pojavljuju ljudi koji stvaraju nove stvari.Kad ulazes vlastiti novac,ideje,trpis sve pritiske i rate kredita...nista ne shvatas olako i trudis se da to uspije.Maksimalno.