Identitet Bosnjaka
-
palermo
#301 Re: Identitet Bosnjaka
Bi nekoliko stranica lijepe diskusije na ovoj temi, al sad je ponovno počelo prežvakavanje stare teme, bosanci vs bošnjaci.........šteta...
-
decembar2017
#302 Re: Identitet Bosnjaka
dovoljno je da znam da ti to radis , i sto je najsmjesnije to si sam prepoznaoDozer wrote:Jos kad bi ti znao sta znaci taj izraz...decembar2017 wrote:kao i obicno , kada se pokaze na cemu se ustvari zasniva " logika i argumenti " odustaje se od agitovanja..do neke druge prilike prodavanja muda pod bubregeDozer wrote:Po obicaju, lupas gluposti. Haj' vozdra.
-
palermo
#303 Re: Identitet Bosnjaka
Vrlo lijepo napisanoJohn Cleese wrote:
Vjerujem da bi "gubitnistvo", da ga je bilo (i da je bilo "slabosti"), izgledalo mnogo, mnogo drugacije i vjerujem da i ti to dobro znas, pa se necu time opsirnije baviti.
Gluposti ovdje nema nista vise nego u drugim sredinama - to ti je do vizure.
Promijeniti...
To je pitanje politickog kursa, a ne toboznje manjkavosti identiteta.
Srz te problematike je kako stoku "privesti k poznaniju prava": rekao bih da je to, bez belaja (za koji svakako ne vjerujem da bi ista zaista rijesio), moguce samo uvodjenjem u dobro uredjen vec postojeci okvir, u Evropsku uniju, sto ce se, nadam se, na kraju i desiti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#304 Re: Identitet Bosnjaka
Ko je podmetnuo?Dozer wrote:To je mozda i tacno, djelimicno. NIsu izmislili "Bosnjak" kao naziv, ali ga jesu podmetnuli BH Muslimanima kako bi napravili pandan BH Srbima i BH Hrvatima, i time etnicki, a i teritorijalno podijelili BiH.
Koliko ja vidim - uspjeli su. Nije Alija dzaba ranije pusten iz zatvora, a onda vise boravio kod Cosica u BG nego ovamo. I nije dzaba SDA bila prva osnovana ENV stranka u BiH.
Tebi je pandan to što smo konstitutivni narod u BiH? Šta smo trebali, u grupu sa ostalim?
Konstatacija da su Bošnjaci, zato što se tako zovu, podijelili BiH je baš u rangu Srne.
- Dozer
#305 Re: Identitet Bosnjaka
Pogresno tumacite. A ja, fakat, nemam nesto volje objasnjavati jedno te isto na svakoj ovakvoj temi...
Recimo to ovako - koje god ime da su BH MUslimani uzeli za sebe '93, pa cak i da nisu nikakvo, Srbima i Hrvatima bi to bilo identicno i koristili bi ga za etnicku podjelu zemlje.
Ne mogu jednostavnije.
Recimo to ovako - koje god ime da su BH MUslimani uzeli za sebe '93, pa cak i da nisu nikakvo, Srbima i Hrvatima bi to bilo identicno i koristili bi ga za etnicku podjelu zemlje.
Ne mogu jednostavnije.
-
pemanapemani
#306 Re: Identitet Bosnjaka
Pojma nemam. Imao sam 8 godina kada se bivša država raspala. Nemam nikakve osjećaje prema istoj.decembar2017 wrote:
Nenadjebivo je kada se naziv Bošnjak koristi kao "dokaz" o podjeli Bosne od istih onih koji svrsavaju na svaki spomen sistema gdje ni Bosanac nije zvanicno postojao
Znači, meni nemoj imputirati neke "dokaze", "negiranja" i slične nebuloze.
Napisao sam svoj stav - popis 2013. je pokazao da je za 97% populacije bitniji narod nego Bosna i Hercegovina.
Nije se smjelo pristati na izjednačavanje pojmova narod i nacija. Odnosno, najžalosnije od svega što se nije ni pristajalo, nego se bez pogovora prihvatilo. Uopće nije bilo rasprava i kritika zato što su izjednačena ta dva pojma i šta to može donijeti BiH u budućnosti.
Bošnjaci su rekli da im je važnija pripadnost bošnjačkom narodu od pripadnosti državi Bosni i Hercegovini. Legitimno, ali moja malenkost misli da je to pogrešno i da će zbog toga BiH imati dalekosežne posljedice.
Opet, Bošnjaci su tako izabrali i to je završena stvar. Znači, ništa ne negiram i slično, nego izražavam svoje mišljenje.
- Dozer
#307 Re: Identitet Bosnjaka
I to je fakticko stanje.
A takav stav, ponasanje i izjasnjavanje se ni za mm ne razlikuje od srpskog i hrvatskog u odnosu prema drzavi.
A takav stav, ponasanje i izjasnjavanje se ni za mm ne razlikuje od srpskog i hrvatskog u odnosu prema drzavi.
- Point.
#308 Re: Identitet Bosnjaka
Šta su Bošnjaci, po tvom mišljenju, trebali? Šta im je bilo činiti tih godina?Dozer wrote:Pogresno tumacite. A ja, fakat, nemam nesto volje objasnjavati jedno te isto na svakoj ovakvoj temi...
Ne mogu jednostavnije.
- BHCluster
#309 Re: Identitet Bosnjaka
Samo cekam da na forumu krenu sa "SLOBO, SLOBODO!" i tako...
- NeDirajSirotinju
#310 Re: Identitet Bosnjaka
Samo se pravi Bošnjaci mogu ovoliko raspravljati, prepirati, nadmudrivati i ponižavati jedni druge.
- Dozer
#311 Re: Identitet Bosnjaka
Nije uopste poenta na tim godinama, nego na onome nakon '96, a pogotovo danasPoint. wrote:Šta su Bošnjaci, po tvom mišljenju, trebali? Šta im je bilo činiti tih godina?Dozer wrote:Pogresno tumacite. A ja, fakat, nemam nesto volje objasnjavati jedno te isto na svakoj ovakvoj temi...
Ne mogu jednostavnije.
Ali, da se mene pitalo, tada se trebalo uzeti ime "Bosanci", a ne "Bosnjaci", jer bi se mnogi i Srbi i Hrvati jos tada puno lakse identifikovali s tim "Bosanci". S "Bosnjaci" niti su tada, niti ce vise ikada jer je ta vrsta sveobuhvatne identifikacije ljudi u ovoj zemlji prestala prije 200-injak godina. Samom ovom istorijskom cinjenicom, sasvim je jasno sta je bilo tadasnji cilj na Saboru '93. Ko ne konta, neka nastavi ne kontati. Ko hoce da skonat, malo ce se edukovati i informisati.
Treba samo biti realan i shvatiti da identitet naziva "Bosnjaci" prije 19. vijeka i od 19. vijeka - nije isti. Sva mudrost je u tome.
Da ne bude zabune, i da se opet ne nadje neko da izvrce istoriju - ni identitet bosanskih pravoslavaca i katolika nije isti do i od 19. vijeka.
-
hAZNADAR
#312 Re: Identitet Bosnjaka
Ah zar jos zivi ta zabluda da moramo svoje ime definisati i svoj identitet tako sto ce nekim drugim biti OK? I da postoji sansa da oni napuste srpstvo i hrvatstvo zarad bosanstva?Dozer wrote:Nije uopste poenta na tim godinama, nego na onome nakon '96, a pogotovo danasPoint. wrote:Šta su Bošnjaci, po tvom mišljenju, trebali? Šta im je bilo činiti tih godina?Dozer wrote:Pogresno tumacite. A ja, fakat, nemam nesto volje objasnjavati jedno te isto na svakoj ovakvoj temi...
Ne mogu jednostavnije.
Ali, da se mene pitalo, tada se trebalo uzeti ime "Bosanci", a ne "Bosnjaci", jer bi se mnogi i Srbi i Hrvati jos tada puno lakse identifikovali s tim "Bosanci". S "Bosnjaci" niti su tada, niti ce vise ikada jer je ta vrsta sveobuhvatne identifikacije ljudi u ovoj zemlji prestala prije 200-injak godina. Samom ovom istorijskom cinjenicom, sasvim je jasno sta je bilo tadasnji cilj na Saboru '93. Ko ne konta, neka nastavi ne kontati. Ko hoce da skonat, malo ce se edukovati i informisati.
Treba samo biti realan i shvatiti da identitet naziva "Bosnjaci" prije 19. vijeka i od 19. vijeka - nije isti. Sva mudrost je u tome.
Da ne bude zabune, i da se opet ne nadje neko da izvrce istoriju - ni identitet bosanskih pravoslavaca i katolika nije isti do i od 19. vijeka.
Zar stvarno mislis da je Sabor 93-ce usvojio Bosanac - da bi ih danas bilo u Banjaluci?
- Dozer
#313 Re: Identitet Bosnjaka
Pouzdano znam da ih ima u Banja Luci. I u Mostaru.
Dakle, ti ovime sad priznajes da se to ime uzelo samo radi istorijski bliskog vjerskog, tj. islamskog identiteta?
Dakle, ti ovime sad priznajes da se to ime uzelo samo radi istorijski bliskog vjerskog, tj. islamskog identiteta?
- Nadzornik
#314 Re: Identitet Bosnjaka
Kod komsija je barem lako utvrditi identitet.
Jelek,anterija i opanci,po tome se znaju...
Jelek,anterija i opanci,po tome se znaju...
- Point.
#315 Re: Identitet Bosnjaka
Jako si naivan ako misliš da bi se mnogi Srbi i Hrvati prikačili na Bosanci. Taj voz je odavno prošao. Zašto da se Bošnjaci odriču svog identiteta samo da bi se par hiljada više Srba i Hrvata osjećalo Bosancima?Dozer wrote:Nije uopste poenta na tim godinama, nego na onome nakon '96, a pogotovo danasPoint. wrote:Šta su Bošnjaci, po tvom mišljenju, trebali? Šta im je bilo činiti tih godina?Dozer wrote:Pogresno tumacite. A ja, fakat, nemam nesto volje objasnjavati jedno te isto na svakoj ovakvoj temi...
Ne mogu jednostavnije.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#316 Re: Identitet Bosnjaka
Znači, trebali smo biti Bosanci, prihvatili bi nas Srbi i Hrvati? Ovako neće
To je izlizana floskula. Ništa bitno se ne bi promijenilo.
To je izlizana floskula. Ništa bitno se ne bi promijenilo.
- General War
#317 Re: Identitet Bosnjaka
Pa da se islo prema stvaranju nacije a ne re-brendiranja etnije, drugacije bi danas sve bilo...ti srbi i hrvati su svejedno pucali kao vec i osvjesteni Bosnjaci...ali oni nisu niti ciljna grupa.hAZNADAR wrote:Ah zar jos zivi ta zabluda da moramo svoje ime definisati i svoj identitet tako sto ce nekim drugim biti OK? I da postoji sansa da oni napuste srpstvo i hrvatstvo zarad bosanstva?Dozer wrote:
Zar stvarno mislis da je Sabor 93-ce usvojio Bosanac - da bi ih danas bilo u Banjaluci?
- Dozer
#318 Re: Identitet Bosnjaka
O ovome moze pricati samo onaj ko se svjesno sjeca tog perioda. Na te stvari se ne moze gledati iz danasnje perspektive. Ili neko zaista misli da su na protestima za mir bili samo muslimani...? Debelo se vara svako ko ovo ovako misli...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#319 Re: Identitet Bosnjaka
Naravno da nisu, isto kao što nisu samo muslimani bili s ove strane tokom rata.
Međutim, činjenica je da su bile Republika Srpska i Herceg-Bosna kao matice Srba i Hrvata u BiH.
Tako da ne stoji opcija da su tadašnji muslimani imali opciju da idu tom građanskom linijom, jer bi onda izgubili identitet.
Pazi ovo:
Nadam se da je sad jasnije zašto Bošnjak, a ne Bosanac.
Međutim, činjenica je da su bile Republika Srpska i Herceg-Bosna kao matice Srba i Hrvata u BiH.
Tako da ne stoji opcija da su tadašnji muslimani imali opciju da idu tom građanskom linijom, jer bi onda izgubili identitet.
Pazi ovo:
Dragan Mioković - „Ja sam bio Jugoslaven. I sad se tako osjećam, ali te države više nema. Onda sam preuzeo da sam Bosanac i bio sam Bosanac dok nisu rekli da će biti popis u BiH i da ću kao Bosanac u svojoj zemlji biti ostali. E, ja u svojoj zemlji neću da sam ostali. Zato sam, s obzirom na to da sam od oca Srbina i majke Srpkinje, stavio da sam Srbin.
Nadam se da je sad jasnije zašto Bošnjak, a ne Bosanac.
-
decembar2017
#320 Re: Identitet Bosnjaka
Nije bilo uopuceno licno prema tebi vec na cinjenicu da naziv Bosnjaci najvise smeta ( osim kvislinzima u sluzbi Zagreba i Beograda ) samozvanim ljevicarima, bez obzira na godine i da li se sjecali juge i tita , koji raznoraznim teorijama pokusavaju da pokazu kako je to stetno i za Bosnu , i za same Bosnjake, pa cak i to da je samo ime dato da bi se Bosna mogla da podijeli a ti isti samozvani ljevicari svrsavaju na svako spominjanje perioda kada zvanicno nije bilo ni Bosanaca. Halo , ni Bosanaca nije bilo a ovdje smeta naziv Bosnjacipemanapemani wrote:Pojma nemam. Imao sam 8 godina kada se bivša država raspala. Nemam nikakve osjećaje prema istoj.decembar2017 wrote:
Nenadjebivo je kada se naziv Bošnjak koristi kao "dokaz" o podjeli Bosne od istih onih koji svrsavaju na svaki spomen sistema gdje ni Bosanac nije zvanicno postojao
Napisao sam svoj stav - popis 2013. je pokazao da je za 97% populacije bitniji narod nego Bosna i Hercegovina.
Nije se smjelo pristati na izjednačavanje pojmova narod i nacija. Odnosno, najžalosnije od svega što se nije ni pristajalo, nego se bez pogovora prihvatilo. Uopće nije bilo rasprava i kritika zato što su izjednačena ta dva pojma i šta to može donijeti BiH u budućnosti.
Bošnjaci su rekli da im je važnija pripadnost bošnjačkom narodu od pripadnosti državi Bosni i Hercegovini. Legitimno, ali moja malenkost misli da je to pogrešno i da će zbog toga BiH imati dalekosežne posljedice.
Opet, Bošnjaci su tako izabrali i to je završena stvar. Znači, ništa ne negiram i slično, nego izražavam svoje mišljenje.
I tome se ovdje radi, sto se prodaju neke price ,ustvari pokusavaju kupiti politicki poeni na tako bijedan nacin, kao sto se isto tako pokusava prakticno pokazati koliko ljevicarima /FGR smeta bosnjacki nacionalizam da idu namjerno kod " Manje " kupuju njegove proizvode i to stavljaju na Fejsbok. I to je njihova borba protiv nacionalizma tako sto finansiraju srpskog nacionalistu koji velica ratne zlocince
I ova diskusija o nazivu Bosnjaci je na istu foru, koriste se nekada isti oni "argumenti " koje koriste iz Zagreba i Beograda , " nacija ala 1993" , " svi su isti pa i ime dali da bi dijelili Bosnu " i sta li sve nece da kopiraju i izmisle jer im je prirodno i potpuno prihvatljivo da postoje Srbi i Hrvati, neporedjeljeni i Muslimani ali ne i narod Bosnjaci.
- Dozer
#321 Re: Identitet Bosnjaka
I opet spin, i opet ne kontas... Ko ovdje govori da ne smije ili ne moze postojati narod/etnija Bosnjaci? Niko.
Prica se o necemu drugom, tj. o opstanku drave u postojecim granicama.
S ovakvom bosnjackom politikom - raspad je neminovan. Toliko.
Dragana Miokovica poznajem licno, i on i sad za sebe kaze da je Bosanac, bez obzira sto se pisao onako kako nije trebao. Ja sam se pisao kao Bosanac, i tako cu se pisati dok sam ziv, pa ma koliko svi, ENV B, H i S negirali jedinu medjunarodno priznatu naciju ove zemlje, i ma koliko me trpali u famozne ostale.
Ja vrlo dobro znam ko sam i sta sam u nacionalnom smislu, i nikad necu dozvoliti da me neko strpa u neki ENV tor. Dzaba vam sav trud.
Prica se o necemu drugom, tj. o opstanku drave u postojecim granicama.
S ovakvom bosnjackom politikom - raspad je neminovan. Toliko.
Dragana Miokovica poznajem licno, i on i sad za sebe kaze da je Bosanac, bez obzira sto se pisao onako kako nije trebao. Ja sam se pisao kao Bosanac, i tako cu se pisati dok sam ziv, pa ma koliko svi, ENV B, H i S negirali jedinu medjunarodno priznatu naciju ove zemlje, i ma koliko me trpali u famozne ostale.
Ja vrlo dobro znam ko sam i sta sam u nacionalnom smislu, i nikad necu dozvoliti da me neko strpa u neki ENV tor. Dzaba vam sav trud.
Last edited by Dozer on 05/04/2019 15:33, edited 3 times in total.
- BHCluster
#322 Re: Identitet Bosnjaka
Ili ces kako ja kazem ili raspad drzave! Nesto mi poznato? 
- Dozer
#323 Re: Identitet Bosnjaka
Komentar nigdje veze s pamecu...
Ovdje ce do raspada doci upravo jer svako tegli na svoju stranu. I sve to samo radi licnih materijalnih interesa, dok se svima njima zajedno zivo jebe i za narode, i za drzavu.
A narodi (obicni ljudi) to uredno puse i ne kontaju (evidentno)...
Ovdje ce do raspada doci upravo jer svako tegli na svoju stranu. I sve to samo radi licnih materijalnih interesa, dok se svima njima zajedno zivo jebe i za narode, i za drzavu.
A narodi (obicni ljudi) to uredno puse i ne kontaju (evidentno)...
Last edited by Dozer on 05/04/2019 15:39, edited 2 times in total.
-
pemanapemani
#324 Re: Identitet Bosnjaka
Iskreno, samo na forumu od tebe i sličnih likova čujem te priče o FGR, jugoslavenima, da FGR smetaju Bošnjaci, da bi neko htio povratak Jugoslavije ...decembar2017 wrote:Nije bilo uopuceno licno prema tebi vec na cinjenicu da naziv Bosnjaci najvise smeta ( osim kvislinzima u sluzbi Zagreba i Beograda ) samozvanim ljevicarima, bez obzira na godine i da li se sjecali juge i tita , koji raznoraznim teorijama pokusavaju da pokazu kako je to stetno i za Bosnu , i za same Bosnjake, pa cak i to da je samo ime dato da bi se Bosna mogla da podijeli a ti isti samozvani ljevicari svrsavaju na svako spominjanje perioda kada zvanicno nije bilo ni Bosanaca. Halo , ni Bosanaca nije bilo a ovdje smeta naziv Bosnjacipemanapemani wrote:Pojma nemam. Imao sam 8 godina kada se bivša država raspala. Nemam nikakve osjećaje prema istoj.decembar2017 wrote:
Opet, Bošnjaci su tako izabrali i to je završena stvar. Znači, ništa ne negiram i slično, nego izražavam svoje mišljenje.![]()
I tome se ovdje radi, sto se prodaju neke price ,ustvari pokusavaju kupiti politicki poeni na tako bijedan nacin, kao sto se isto tako pokusava prakticno pokazati koliko ljevicarima /FGR smeta bosnjacki nacionalizam da idu namjerno kod " Manje " kupuju njegove proizvode i to stavljaju na Fejsbok. I to je njihova borba protiv nacionalizma tako sto finansiraju srpskog nacionalistu koji velica ratne zlocince![]()
I ova diskusija o nazivu Bosnjaci je na istu foru, koriste se nekada isti oni "argumenti " koje koriste iz Zagreba i Beograda , " nacija ala 1993" , " svi su isti pa i ime dali da bi dijelili Bosnu " i sta li sve nece da kopiraju i izmisle jer im je prirodno i potpuno prihvatljivo da postoje Srbi i Hrvati, neporedjeljeni i Muslimani ali ne i narod Bosnjaci.
Možeš mi vjerovati ili ne, ali u stvarnom životu nikad nisam sreo nekog FGR koji negira Bošnjake, priziva Jugoslaviju i slične budalaštine.
Moja malenkost piše o nakaradnom popisu i o tome kako danas ni jednoj grupaciji država BiH nije na prvom mjestu.
Većini Srba i Hrvata je srpstvo i hrvatstvo na prvom mjestu, a BiH je moranje i ne žele imati nikakav BiH identitet.
Popis je pokazao da je Bošnjacima bošnjaštvo na prvom mjestu, a država na drugom ili trećem.
Sa ovakvim stavom ne izjednačavam Bošnjake sa Srbima i Hrvatima. Bošnjacima je BiH na drugom ili trećem mjestu (iza religije), Hrvatima na nekom desetom, a Srbima je uopće nema na top listi identiteta.
Žalosno je da mi živimo u državi koja nikome, osim nas 1-2% Bosanaca, nije na prvom mjestu, da se tako plastično izrazim.
Kako se iz napisanog može izvući bošnjakofobija, fgr, reklamiranje jugoslavenstva..., stvarno ne mogu dokučiti.
- Dozer
#325 Re: Identitet Bosnjaka
Cekaj, sad ce ti oni to pokazati