Turizam u BiH
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
- iz dna duše
#302 Re: Turizam u BiH
I ja već 10-tak godina idem kod njih....volim taj kraj, grnji tok Neretve, Prenj....tu ima toliko ljepota, a Dzajica buk mi je baza, tu dolazim sada već kao kod dragih prijatelja.Slo Burner wrote:Ovaj vikend bio na raftingu na Neretvi. Rezervisali kod Dzajića BUka, ono nesto noćenje rafting i 4 obroka. fenomelano osoblje, usluga, odlična hrana, skiperi, poslije ovog definitivno svake godine cu odvajati dva dana za rafting pa tek onda produziti do mora. Ljudi moji pojma nisam imao kakva prirodna bogatstva posjedujemo, ono je ludilo totalno, rijeka koju piješ skoro pa do Konjica !
Ljudi griješe kada misle da je rafting samo pitanje adrenalina...U stvari, nema bolje mogućnosti da se vidi predivni kanjon Neretve, nego iz čamca, tako da je osim te zdrave doze adrenalina rafting i idealna prilika za ljubitelje prirode da vide tu ljepotu: Tirkizno-zelena Neretva kako se probija kroz bijele i suncem obasjane stijene, kakve samo priroda može izvajati, obrasle vegetacijom često endemskih vrsta biljaka, sa puno malih vodopada, koji se slijevaju niz litice.
I ja planiram uskoro dole...
- iz dna duše
#303 Re: Turizam u BiH
A gdje je čuveno blještavilo Pariza?iamia wrote:evo par mojih slika iz pariza..
od prosle godine..![]()
-
detroit-mercy
#304 Re: Turizam u BiH
Nekako prosle godine sam bio u Rizupaiz dna duše wrote:A gdje je čuveno blještavilo Pariza?iamia wrote:evo par mojih slika iz pariza..
od prosle godine..![]()
.... Kakvo je tvoje mišljenje? Je li kao sa razglednica ili je u stvarnosti ipak nekako običniji?
-
Nebitan32
-
brucewayne
#306 Re: Turizam u BiH
Bas sam ovaj vikend sam bio u Sarajevu zbog eko turizma na planinama i super se proveo u gradu, i mimo eko turizma. Rezervisali smo kod Franz Ferdinanda, centar grada totalni, odlican hostel, odlicnooo noćenje. fenomelano osoblje, usluga, odlična hrana, posle ovog definitivno svake godine cu odvajati vreme da dodjem u Sarajevo uvek kada mogu. Ljudi moji, pojma nisam imao o Sarajevuuu, jedva cekam doci ponovo. 
Preporuka svimaaa
http://www.franzferdinandhostel.com/
Preporuka svimaaa
http://www.franzferdinandhostel.com/
-
armin1921
#307 Re: Turizam u BiH
Jeste li znali da je Austrija od skijanja zaradila 8 puta više nego Hrvatska od mora za jednu sezonu? Šta vam to govori? Imamo planine, OLIMPIJSKE PLANINE. Šta čekamo?
-
rekla-kazala
#308 Re: Turizam u BiH
Nemamo snijega, nemamo infrastrukture, nemamo autocesta i nemamo domaćih gostiju,... jer neće se neko iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Italije zbog dva dana odmora drndati ni do Hrvatske a kamoli do BiH.armin1921 wrote:Jeste li znali da je Austrija od skijanja zaradila 8 puta više nego Hrvatska od mora za jednu sezonu? Šta vam to govori? Imamo planine, OLIMPIJSKE PLANINE. Šta čekamo?
- JohnnyS
#309 Re: Turizam u BiH
armin1921 wrote:Jeste li znali da je Austrija od skijanja zaradila 8 puta više nego Hrvatska od mora za jednu sezonu? Šta vam to govori? Imamo planine, OLIMPIJSKE PLANINE. Šta čekamo?
To više govori o hrvatskoj nesposobnosti nego o Austrijancima i njihovim planinma. Btw, nisam baš siguran da je tu u pitanju samo lova od alpskog turizma, a da nije uključen i ogroman novac kojeg priskrbi vrhunska turistička destinacija kakav je grad Beč.
-
armin1921
#310 Re: Turizam u BiH
Pa nama je problem uložiti pare u Bjelašnicu, Igman, Vlašić, Jahorinu (U nju je ulozeno dosta, ali moze i vise), Radušu, itd. Pa kakve mi potencijali imamo za zimski turizam nismo ni svjesni toga. Pa Bjelašnica s druge strane ima toliko potencijala da je smješno pričati o tome, Igman također, kolko se samo ski staza može napraviti od Bjelašnice do Igmana, pa staza na drugu stranu Bjelke, pa ski skakaonice, pa može svjetski kup u skijanju, Sarajevo od Bjelašnice 25 km. Pa povezati sve to linijama, pa kad turist dođe da može otici u Sarajevo jedan dan. Mogu do sutra nabrajati. Al šta ćeš kad je nama bitniji sejdić finci od našeg turizma..
- daxon
#311 Re: Turizam u BiH
Onaj ko nema dobru saobraćajnu povezanost može zaboraviti na turizam, a što se tiče naše saobraćajne infrastrukture suvišno je trošiti riječi.
Kada je riječ o famoznom potencijalu naših planina, uz generalno slabu infrastrukturu i povezanost, naše planine su veoma male nadmorske visine, upoređujući ih sa ostalim evropskim skijaškim centrima, to čak i nisu planine već obična brda, na kojima, kako vidimo, ima vrlo malo snijega, a ni temperature često nisu dovoljno niske da bi se pravio umjetni, čak i kada bismo imali svu potrebnu opremu.
Uglavnom, na ovim našim planinama nije moguće razviti turizam na nekom evropskom nivou i prosjeku, više je to nekog lokalnog tipa, da raja iz okolnih gradova malo izađe i uhvati zraka i to je to, za nešto više, niti država, a ni te planine realno nemaju kapaciteta.
Kada je riječ o famoznom potencijalu naših planina, uz generalno slabu infrastrukturu i povezanost, naše planine su veoma male nadmorske visine, upoređujući ih sa ostalim evropskim skijaškim centrima, to čak i nisu planine već obična brda, na kojima, kako vidimo, ima vrlo malo snijega, a ni temperature često nisu dovoljno niske da bi se pravio umjetni, čak i kada bismo imali svu potrebnu opremu.
Uglavnom, na ovim našim planinama nije moguće razviti turizam na nekom evropskom nivou i prosjeku, više je to nekog lokalnog tipa, da raja iz okolnih gradova malo izađe i uhvati zraka i to je to, za nešto više, niti država, a ni te planine realno nemaju kapaciteta.
- iz dna duše
#312 Re: Turizam u BiH
Ne kontam, zašto planine posmatrate isključivo sa aspekta zimskog turizma,,, Austrijanci, Južni Nijemci, Sjeverni Italijani, Švicarci su davno prestali smatrati planine samo zimskom turističkom destinacijom... Alpski predijeli su veoma dobro posjećeni i zimi..... Hiking/Wander- Tourismus je apsolutni trend i sve više se zemalja mu se okreće upravo zato što ima najdužu sezonu (gotovo da i ne ovisi o sezoni) a i sve više ljudi ga upražnjava... osim toga, to su turisti koji ne zeahtijevaju obavezno autoput do destinacije i sl... Zadovoljni su seoskim, planinskim i kućama za odmor, te hostelima u planini, neki i kamping mjestima, a što se tiče puteva, najveći "luksuz" je dobro obilježiti staze, postaviti karte kretanja i sl...
-
aldinjo
#313 Re: Turizam u BiH
Šta bi sa ovom temom? Kakvi su planovi federalne vlade i vlade KS u vezi turizma? Imaju li planove za oporavak istog?
-
Dendrlix
#314 Re: Turizam u BiH
Pomoću tražilice nađoh ovu temu... Jel postoji neki registar da se provjeri da li je neki iznajmljivač u Sarajevu registrovan?
-
Dugarry
#315 Re: Turizam u BiH
Mozete li podijeliti kontakt informacije?iz dna duše wrote: ↑15/07/2013 06:38I ja već 10-tak godina idem kod njih....volim taj kraj, grnji tok Neretve, Prenj....tu ima toliko ljepota, a Dzajica buk mi je baza, tu dolazim sada već kao kod dragih prijatelja.Slo Burner wrote:Ovaj vikend bio na raftingu na Neretvi. Rezervisali kod Dzajića BUka, ono nesto noćenje rafting i 4 obroka. fenomelano osoblje, usluga, odlična hrana, skiperi, poslije ovog definitivno svake godine cu odvajati dva dana za rafting pa tek onda produziti do mora. Ljudi moji pojma nisam imao kakva prirodna bogatstva posjedujemo, ono je ludilo totalno, rijeka koju piješ skoro pa do Konjica !
Ljudi griješe kada misle da je rafting samo pitanje adrenalina...U stvari, nema bolje mogućnosti da se vidi predivni kanjon Neretve, nego iz čamca, tako da je osim te zdrave doze adrenalina rafting i idealna prilika za ljubitelje prirode da vide tu ljepotu: Tirkizno-zelena Neretva kako se probija kroz bijele i suncem obasjane stijene, kakve samo priroda može izvajati, obrasle vegetacijom često endemskih vrsta biljaka, sa puno malih vodopada, koji se slijevaju niz litice.
I ja planiram uskoro dole...
- Dope_Man
#316 Re: Turizam u BiH
To je 11 godina star post, tesko da ce odgovoriti.
Svakako imas na google sve o Dzajica buk hotelu (http://www.neretvarafting.ba/#!/kontakt),
ili na bookingu: https://www.booking.com/hotel/ba/dzajic ... en-gb.html
Ako zavrsis tamo, obavezno obici Crni Vir vodopad do kog se moze prosetati od Dzajica.
- oldtajmer
#317 Re: Turizam u BiH
rafting na neretvi je zaista odmor za dusu i tijelo u svakom pogledu,sve moguce preporuke
ako nisi osjetljiv na hladnocu pa se okupati u neretvi i rakitnici usput jos bolje
ako nisi osjetljiv na hladnocu pa se okupati u neretvi i rakitnici usput jos bolje
-
mishic
#318 Re: Turizam u BiH
Tema koja bi mogla biti mnogo življa.
Turizam nije samo more. Naše planine, rijeke, jezera, netaknuta priroda, historijske znamenitosti i zdrava hrana su naši potencijali.
Da se nedovoljno ulaže i da su putevi loši jasno je. Ali da ima i da je sve veći broj turista koji traže mir, tišinu, planinarenje, takođe je jasno.
Veliki hoteli mnogima ne odgovaraju a smještaja u seoskim domaćinstvima i vikendicama je malo.
Dakle potencijala i šansi ima ali fali poticaja da se oni iskoriste.
Turizam nije samo more. Naše planine, rijeke, jezera, netaknuta priroda, historijske znamenitosti i zdrava hrana su naši potencijali.
Da se nedovoljno ulaže i da su putevi loši jasno je. Ali da ima i da je sve veći broj turista koji traže mir, tišinu, planinarenje, takođe je jasno.
Veliki hoteli mnogima ne odgovaraju a smještaja u seoskim domaćinstvima i vikendicama je malo.
Dakle potencijala i šansi ima ali fali poticaja da se oni iskoriste.
-
suspect_zero
#319 Re: Turizam u BiH
Ima li neko ko često skokne do Ramskog jezera?
Konkretno me zanima mjesto Varvari
Konkretno me zanima mjesto Varvari
-
Dugarry
#320 Re: Turizam u BiH
Nisam primjetio da je post toliko starDope_Man wrote: ↑15/04/2024 12:32To je 11 godina star post, tesko da ce odgovoriti.
Svakako imas na google sve o Dzajica buk hotelu (http://www.neretvarafting.ba/#!/kontakt),
ili na bookingu: https://www.booking.com/hotel/ba/dzajic ... en-gb.html
Ako zavrsis tamo, obavezno obici Crni Vir vodopad do kog se moze prosetati od Dzajica.
Bio sam tamo na raftingu prije desetak godina. Razmisljam ove godine saa djecom.
Zato me zanima koja firma je najbolja. Ono, da je organizacija kako treba, da su skiperi iskusni i odgovorni. Kad idem sa djecom, moram biti ekstremno detaljan i siguran
- ElRe
#321 Re: Turizam u BiH
Eto prilike da i nicaZe profitira od turizma na neki način
PS lično ne mislim da je Zenica tako "ružan" grad.