Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Locked
selma 83

#301 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by selma 83 »

fakat wrote:
General War wrote:
PM72 wrote:RS je entitet stvoren ratom i genocidom.I tu nema rasprave.
Dejtonski sporazum im je dao legalitet ali u okviru države Bosne i Hercegovine.Ovaj pasjaluk što danas provode je izraz inata koji je jedina konstantna osobina u Srba.Inat koji ih je koštao kroz istoriju na stotine puta.
Bošnjaci trebaju raditi na svom ekonomskom razvoju a Srbi će leći "ko kuja pod hambar".Već pola njih oko Sarajeva radi u Sarajevu,zajedničke institucije,po Bingu,majstorišu,fizikanere itd.Građu,meso,kajmak,mlijeko...prodaju po Sarajevu.Na Brusu gdje su napravili odlično izletište 99,9 % posjetilaca su građani Sarajeva a slabo iko sa Pala ili Mokrog ode na uštipke ili kafu...zato što je ekonomsko stanje stanovništva u RS u katarstrofalnom stanju.Ni Federacija nije Švica ali u odnosu na njih smo "zapad" i po primanjima i po mentalnom sklopu.

dakle,ako taj isti Srbin radi kod Bošnjaka bilo u Bingu,Sanilendu ili privatno,ako ne dođe na posao taj dan - daš mu otkaz.Pa neka je na paljanskom birou rada.Šta da se i mi zainatimo pa im niko iz Sarajeva ne ode na Jahorinu ili Trebević,prestanemo kupovati od njih i poslovno sarađivati?Propašće ko mudo kroz gaće.

ja mislim što se radinosti tiče, doći tačno na poso, tu su Srbi ažurni, i rade predano. što se tiče rada tu imaju i blagu prednost nad nama, usložnost, kultura govora , izražavanje, je..te ona ili on te sasluša ne zavrče očima, pričo sam sa onim prezenterkama mobitela u Alti , scc. kultura da se postidiš ,negdje sa dobrinje 1 ili tamo ono oko Toma ,tu su. i top izgled, sve ko da su iz nekog sportskog kluba,(usput pošto radim i ja svoju prezentaciju ,jedna mi reće da je prof odbojkašica i da ode u Čikago ,sportska viza a igra aktivno bih ligu ,1 83 cmtako nešto a ispriča se sa mnom ko da se znamo Boga pitaj) vitke, visoke. i radi tako za stolom 6-8 sati kolko već. ono, 20,21,22 god a fakultet u viziru. većina ih ima faks ili ga završavaju, slučajno sam bio u Lukavici u holu i unutar centra više fakulteta na etf , pa tu ima i mašinstvo itd , bilo je oko 500 studenata na spiskovima brucoša na oglasnoj ploči(jedan Musliman).kako god uči se, radi se a nemaju baš izbor radnih mjesta u Ist. Saraj.kad sam tamo u RS malo prošnjuham :-D
vivaldi

#302 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

hAZNADAR wrote:A ko cini bosansku politiku 99%, koja nacija sa popisa?
bosansku politiku cine gradjanske stranke sa sjedistem u sarajevu, vecinom bonjsaci zacinjeni mijesanim brakovima i manjim dijelom srba i hrvata
hAZNADAR wrote:Samo to odvajanje bosnjackog od bosanskog potvrdjuje upravo to o cemu pisem. Toga nema kod Srba u RS.
pa moras odvojiti. ne mozes ocekivati da sa probosnjackom pricom politicki "napadas" rs i herceg bosnu. sanse su iste ko sto dodikova ili sdsova prica ima sanse da prodje u sarajevu. nikakve. zato ne mozes ni porediti jer banjaluku ne zanima sarajevo, ali sarajevu je stalo do banjaluke.

naravno, ni bosanska prica nema nikakvu sansu u banjaluci, ali ako ti je to cilj onda je jedini nacin da tako pokusas. sanse su nikakve, ali su i sanse da se rs odvoji nikakve. zato sam sinoc napisao da su obje politike odjedanko nesupjesne u ostvarivanju najvaznijeg cilj, ali to nije rezultat necijeg jedinstva ili nejedisntva vec toga sto su ti ciljevi po defaultu izuzetno teski.
hAZNADAR wrote:A to koketiranje sa vjerom i turskom je politika stranke koja nema tapiju nad bosnjackim prefiksom.
imala tapiju ili nemala to je neophodno iz cijelog niza razloga jer moras imat plan b u slucaju neke drame, a tu uospte ne mislim na rat vec na neki veliki politicki zastoj. moras imat nekoga na koga mozes racunati da ce ti bez puno pitanja i vrlo brzo odobrit neku vecu lovu ili neku drugu pomoc, a svi znamo koja je logicna adresa za te stvari. a to znaci da onda moras malo igrat i onako kako oni sviraju
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#303 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Velkoski »

kaće rat raja
selma 83

#304 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by selma 83 »

od 10 djevj. što ih sretoh ,uglavnom šoping centri ,9 ,je bilo baš potpuno ok, nenapuhano, neprepotetno, o sebi prisebi, za momke mislim i zna se da je kontra, momci u stilu da bi sutra opet ko Batko i krompir i oaj treći čenta na Grbavici i slični, kao oni sa Ilidže 92. Šehovac, manglupluk provodili, kao što prebiše onu 4 .momaka što su otišli kupiti mobitel negdje oko Toma. prebila ih 10 ica i auto sje..li. nema tu priče, to će vazda biti da nas mrze. :skoljka:
Velkoski wrote:kaće rat raja
Leverage

#305 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Koristi jedan od tri službena jezika Bosne i Hercegovine. Hvala.
markomilanov

#306 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by markomilanov »

Kako to da su bošnjaci uvek u pravu,srbi genocidaši a hrvati uzp.
archi_a

#307 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by archi_a »

markomilanov wrote:Kako to da su bošnjaci uvek u pravu,srbi genocidaši a hrvati uzp.
Pročitati presude međunarodnih sudova, pročitati tumačenja ustavnog suda, pročitati Daytonski mirovni sporazum! Pročitati sve ono što su nakon Daytona do 2018 god. potpisali i prihvatili predstavnici svih stranaka koje su bile u vlasti. :D
Last edited by archi_a on 10/01/2019 00:16, edited 1 time in total.
selma 83

#308 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by selma 83 »

Leverage wrote:Koristi jedan od tri službena jezika Bosne i Hercegovine. Hvala.
:?: uglavnom možda je i bolje što smo rastavljeni i ima linija, jer oni da su se vratili bilo bi non stop razbijenih glava, a obrnuto da se neko vratio na Pale ili Fočuu centar(ne selo), isto bi mu bilo prpa. tako da nekad podjela i nije loša. a ko hoće da živi u Sarajevu , može.ali nema 3 prsta i veličanje rep, srpske, i svih tih "oslobidalaca" i "zaštitnika " republike koja nikad nije postojala, ali baš nikad. aj zdravo svima. džaba sve , nikad zemlja više neće biti izmješana, malo Sarajevo Tuzla i to je to.
Kikibombona

#309 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Kikibombona »

Gledam na RTRS ovaj cirkus... sve je nabijeno nacionalnim i vjerskim da prsti...

...a Covic u prvim redovima.

Nekako cudno sve to izgleda, gotovo nerealno.
markomilanov

#310 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by markomilanov »

archi_a wrote:
markomilanov wrote:Kako to da su bošnjaci uvek u pravu,srbi genocidaši a hrvati uzp.
Pročitati presude međunarodnih sudova, pročitati tumačenja ustavnog suda, pročitati Daytonski mirovni sporazum! :D
i dejton prizna Republiku mrsku,bošnjaci tumače činjenice kako njima odgovaraju,činjenica je da su srbi napravili najviše zlocina,zato su i najvise osudjeni,činjenica je da je alija povukao potpis sa mirovnog sporazuma,i stavio svoj narod medju dve vatre,činjienica je da niko nije dobio u ratu,svi su izgubili.
Maraschino

#311 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Maraschino »

vivaldi wrote:
GandalfSivi wrote:
vivaldi wrote: draga sarafina, valjas gluposti.

jednostavno ne znas sta pricas. mozes ti tvrditi sta hoces, ali to jednostavno nije tacno. pitanje samoodrzivosti je besmisleno pitanje.

vec godinama, da ne kazem decenijama unazad, dug u oba entiteta raste/pada iskljucivo u zavnsosti od infrasttukturnih projekata. mozes u godini dana napraviti 0, mozes 10, mozes 50, a mozes 100 kilometara autoputa. od toga ti zavisi da li ce ti i koliko skociti dug.

dug u federaciji u prosloj godini je osjetno pao upravo iz tog razloga. nista se nije pravilo od kapitalnih projekata sto znaci da nisi dizao nove kredite, rate za stare kredite si morao uredno vracati i sasvim logicno da dug opada. cim se, kada i ako pocneu praviti putevi, termoelektrane i sl, dug ce poceti da raste. sasvim logicno
Dragi Vivaldi, valjas gluposti. Cuj infrastrikturalni projekti. Pa samo firmi i imovine sto su rasprodali duplo vece od svih projekata. Dug i da ne spominjem. U cijeloj BiH (a pogotovo u PC-u) pare se trose na korupciju i kupovinu socijalnog mira.

Cuj infrastrukturalni projekti u drzavi koja nema postenih 100 km autoputa, cirkus...

Nego jebo vas tema, banana entitet nije ni po jednoj kategoriji blizu federaciji (kakva god potonja da je), ali se vazda pojavi neki novoregistrovani lik koji otvori ovakvu i slicne nebuloze, i svaki put se nahvatate...
ekonomija rs je kurceva glava, ali to na ovom forumu nikad niko nije napisao bez da u nastavku doda isto ovo sto i ti "ali je fbih puno bolja" i tu je onda problem jer je to jednostavno nije tacno. fbih je podjednaka kurceva glava ko i rs, jer je ekonomija u oba entiteta bazirana na austrougraskim rudnicima, elektranama iz rane titine ere kojima je rok trajanja istekao prije 30 godina, bukovini, psenici, cumuru, par kancerogenih giganata (aluminij, rafinerija, mital, gikil) koje drzava ne smije operisti jer su srasli s ovom nakaradnom ekonomojim pa se boji posljedica, a od ove "nove industrije" imamo smo gace i carape. sve je to ista kurceva glava.

odnos federacije i rs je u svim bitnim ekonimskim paratmetrima otprilike 1:2 osim po pitanju javnog duga gdje je fedeacija bolja, ali to nema nikakve veze sa snagom ekonomije vec samo zato sto rs ima jednostavnije uredjenje pa puno brze realizuje odobrene kredite od federacije i za puteve, i za bolnice... para nema, a treba nam sve. jedini nacin da bilo sta napravis je da uzmes kredit. i da odmah budem jasan, svi ti "kapitalni" projekti su smjesni, ali su smjesni i ti dugovi. sve je po prinicpu kolko para -tolko muzike.

a sto se tice teme, nisa ni gledo ko ej otovorio, vec sam replicirao na neki haznadarov politicki post, a onda je neko okrenu na ekonomiju
Ti @vivaldi ako si ekonomista ja odo slikati jer sam Picaso.
Sve je isto, ovi povukli kredite radi puteva a federacija nije pa je to bara=bara. Koliko autoputa ima brlog, sta imaju za prodati sto je preostalo, ko se brze zaduzuje bez obzira na infrastrukturu, nabroj mi neke gigante a da nije termoelektrana, sta proizvode, od cega bi zivjeli da se ne zaduzuju...?
Leverage

#312 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Maraschino wrote: Ti @vivaldi ako si ekonomista ja odo slikati jer sam Picaso.
Sve je isto, ovi povukli kredite radi puteva a federacija nije pa je to bara=bara. Koliko autoputa ima brlog, sta imaju za prodati sto je preostalo, ko se brze zaduzuje bez obzira na infrastrukturu, nabroj mi neke gigante a da nije termoelektrana, sta proizvode, od cega bi zivjeli da se ne zaduzuju...?
Ovo nam i nije neki argument.
archi_a

#313 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by archi_a »

@markomilanov
1. Dayton kaže da se entitet rs samo zove rs nit je republika, nit je samo srpska, već je to entitet u kojem su konstitutivni svi narodi i ostali, 2. Dayton kaže da Bosna i Hercegovina nije nastala od entiteta, već nastavlja svoj kontinuitet kao suverena i nezavisna država, sa uspostavljena dva entiteta i Brčko će pod arbitražu, 3. ustavni sud je rekao da 9.01. ne može biti dan entiteta rs, 4. dovoljno je reći šta o vašem "inat" slavlju misle sve EU i svjetske države. Od silnih EU i svjetskih ambasadora, imali ste rusa i delegaciju iz srbije, te hdz ambasadora iz hrvatske i "secesioniste u pokušaju, čovića sa delegacijom". Hval na pažnji, inatite se i dalje.
Last edited by archi_a on 10/01/2019 00:28, edited 1 time in total.
Maraschino

#314 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Maraschino »

Leverage wrote:
Maraschino wrote: Ti @vivaldi ako si ekonomista ja odo slikati jer sam Picaso.
Ovo nam i nije neki argument.
On kaze da su se brze i vise zaduzivali jer su imali te infrastrukturne projekte.
vec godinama, da ne kazem decenijama unazad, dug u oba entiteta raste/pada iskljucivo u zavnsosti od infrasttukturnih projekata. mozes u godini dana napraviti 0, mozes 10, mozes 50, a mozes 100 kilometara autoputa. od toga ti zavisi da li ce ti i koliko skociti dug.
Last edited by Maraschino on 10/01/2019 00:30, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#315 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Velkoski »

inače, za ovaj naslov teme... pa pasha, jes' ti ikad zakoračio u RS? :mrgreen:
fakat

#316 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by fakat »

Sta imaju od toga sto su uvjek u pravu?
bingov buraz

#317 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by bingov buraz »

Kako to da je voda uvijek mokra?
Leverage

#318 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Maraschino wrote: On kaze da su se brze i vise zaduzivali jer su imali te infrastrukturne projekte.
Nedavno otvoreni autoput BL - Doboj u dužini od 72 km nije mala stvar.

Gdje su nama autoputevi? Koliko je trebalo vremena da spojimo Sarajevo i Zenicu. Kad će išta doć do Tuzle?

Il' su već tu, samo ih mi ne vidimo.
asker

#319 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

Maraschino wrote:
Ti @vivaldi ako si ekonomista ja odo slikati jer sam Picaso.

Lik silji za Srbiju i RS, govorim o ekonomiji, u svakom svom postu na tu temu. Kako je samo zdusno branio ekonomski procvat Srbije, mudrost vlasti u dovodjenju arapa, subvencioniranje zaposljavanja tamo itd itd. Ono i dalje goli kurac naspram i nas ovdje sake jada. Malo pogledas tv i poslusas nekog ko se ne zove Vucic ili Dodik i vidis drugaciju sliku. Jos nesto s visine, ja ekonomista, vi ne kontate.
Eno i penzije u RSu je objasnio, milosrdni Dodik na svoja pleca primio 20 000 penzica koje bi inace Federacija trebala da placa.

:-)

I ti pomenu termoelektrane, ko ima volje neka pogleda, neznam koja posluje dobro u RSu. Zeljeznice im u kurcu, sve rasprodato, nista u entitetskom vlasnistvu, telekom davno tudji itd............................i da, one sokirajuce vijesti o strahovitim gubicima Rafinerije Brod (nesto kao pola milijarde KM), strucnjak je objasnio kao strateski potez Rusa, da nesto prikazu folovi golovi.

RS je duzna samo zbog silne mreze autoputeva koje su izgradili :-)
Kikibombona

#320 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Kikibombona »

Je li istina da je na proslavi bio hrvatski ambasador?

Ako jeste, to je jos veci skandal od prisustva Covica.

I to je znak da Hrvatska igra na kartu RS kako bi izborili treci enitet ili nesto blizu tome za hercegovacke Hrvate.

Hrvatska politika prema BiH je sve agresivnija.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#321 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Velkoski »

jeste
Leverage

#322 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Istina je.

HDZ s obje strane Une konačno igra otvorenih karata, čini se da su nanjušili momenat.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#323 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Velkoski »

nego hoće li Dodick posjetiti proslavu Oluje?
Kikibombona

#324 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Kikibombona »

Velkoski wrote:jeste
Znaci, HDZ BiH i Hrvatska (HDZ) kooridinisu djelovanje u BiH.

Ovo su neki skroz novi momenti. HDZ BiH duze vrijeme ima solidne ili dobre odnose sa RS. Hrvatska, s druge strane, je sve vrijeme izrazito negativna prema RS. Milorad Dodik i sama RS su zestoko stigmstizovani u hrvatskoj politici i javnosti. Cak se HDZ BiH osudjivao radi dobrih odnosa sa vlastima RS.

Sada je Hrvatska uskocila u voz i cini se da su zajedno. Kakve planove imaju nije tesko naslutiti.

Hrvatska koristi utjecaj da pridobije sve vise evropskih mocnika da podrze interese hercegovackih Hrvata. Cini se da bosansko-bosnjacka strana ne radi puno po tom pitanju. Laprdanje iz Sarajeva nema nikakav znacaj. O buducnosti BiH ce odluciti velike sile. Ko stekne vecu podrsku velikih sila taj ce profitirati.
Maraschino

#325 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Maraschino »

Leverage wrote:
Maraschino wrote: On kaze da su se brze i vise zaduzivali jer su imali te infrastrukturne projekte.
Nedavno otvoreni autoput BL - Doboj u dužini od 72 km nije mala stvar.

Gdje su nama autoputevi? Koliko je trebalo vremena da spojimo Sarajevo i Zenicu. Kad će išta doć do Tuzle?

Il' su već tu, samo ih mi ne vidimo.
Image

je li ti sada jasnije
Locked