Ko kaze da su JNA generali sposobni za genijalne planove?

uostalom nisu imali izbora, kasarne su tu gdje jesu, bilo Zagrebu bilo Varazdinu, mozda nisu racunali da ce Hrvati pokusati bilo sta, ipak je ta armija bila jaka kao zemlja. Mozda su racunali da ce te jedinice iz kasarni djelovati kao ubaceni element, izdrzati u okruzenju do dolaska trupa sa srpske teritorije, a mozda ih jednostavno nije bilo briga.
Mozda nisu racunali da ce im ljudstvo masovno dezertirati, negdje sam citao da je komandant kasarne u Jastrebarskom po izlasku na "srpsku teritoriju" morao ubjedjivati svoje pretpostavljene da nije imao dovoljno ljudi da popuni tenkovske posade, da mu je pola oklopnjaka bilo prazno, pa nije mogao preci u akciju i pomoci srpskim snagama kod Karlovca (sto mu je valjda bio zadatak, ko ce ga znati vise) i tako dalje.
Tudjman je JNA jedinicima dopustio da se izvuku iz istog razloga iz kojeg im je Izetbegovic dopustio da se izvuku iz sarajevskih kasarni, iz Zenice, iz Srednje Bosne... ne mozes kalasnjikovima opkoliti i pokusati zauzeti dobro utvrdjene kasarne i ocekivati da ovi iznutra nece djelovati po okolnim naseljima. Dobro znamo da su JNA kasarne uglavnom bile locirane u gradskim sredinama. I da su bile naoruzane do zuba.
Bolje ih pustiti da odu, nego da ubijaju civile.
Ja mislim da JNA kao nekakva organizacijska cjelina i nije spremno docekala rat, prije svega jer je bila rastrgana po pitanju ciljeva, dok su neki generali branili Jugoslaviju, drugi su vec bili debelo infiltrirani u planove Slobodana Milosevica. Ali da je JNA u principu spremno ucestovala u Milosevicevim i velikosrpskim poduhvatima, nije valjda nikome vise tajna. Znaju se vec granice koje su velikosrbi planirali zaokruziti, pa se i aktivno djelovalo uglavnom u tim granicama.
Uostalom, zasto je JNA pruzila onako kilav otpor u Sloveniji nego zato sto je iz staba Slobodana Milosevica jasno receno "Slovenija nas ne zanima, pustite ih da idu". JNA nebi pruzila nikakav otpor gore, da Markovic nije pomislio da je on gazda pa naredio generalstabu da nesto poduzme po pitanju slovenackog zauzimanja granicnih prijelaza. Pa su golobradi mladici krenuli na granicne prelaze naoruzani corcima, i dok je trajala ta konfuzija, Slovenci su ih tamanili, dok Milosevic nije dao mig generalstabu da se povuce iz Slovenije.
Pretpostavljam da je postojao neki plan povlacenja i iz Varazdina ili Zagreba, pa je valjda u toj konfuziji bilo kako gdje, negdje su se Hrvati dogovorili sa generalima da vojska ide slobodno, negdje je doslo do zauzimanja skladista kao u Varazdinu ili Plocama, negdje su JNA oficiri dizali skladista u zrak skupa sa vojnicima unutra. Kao onaj tip, major sta je vec, iz Koprivnice ili Bjelovara, ne znam tacno. To je bio haos, manje vise.