Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kejn

#301 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Kejn »

Iz Frankfurter Allgemeine:
Am häufigsten waren demnach Anträge von Menschen mit einer in Syrien abgeschlossenen Berufsausbildung (3600). Ihre Zahl nahm gegenüber 2015 um 80 Prozent zu. Dahinter folgen Anerkennungsverfahren zu Abschlüssen aus Bosnien-Herzegowina (3100) und Serbien (2400).
Najviše nostrificirnaih diploma je iz Sirije (3600), zatim sljede bosanske (3100) i srbijanske (2400)...

Bošnjani i Srbljani moderno germansko roblje....
dječak sa šibicama

#302 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by dječak sa šibicama »

Zvanicno, samo opcinu Sanski most je od 2013. godine napustilo oko 7000, nezvanicno vise od 10.000 ljudi.

Iako me to ne cudi, oni decenijama vec popunjavaju dijasporu po Sloveniji, Austriji, Svicarskoj, cijela Krajina manje vise.
nelle_tz

#303 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by nelle_tz »

Kejn wrote:Ima li iko link na njemačkom o ovom tzv. novom zakonu o pristupu radnom tržištu? Ja ne mogu ništa da nađem.
Jezik, godine, strucnost,ponuda za posao... To ce se sve gledati, barem po onom sto je onaj Seehofer izjavio, guglajte njegovo ime vezano za taj novi zakon o useljenicima , imate na netu vijesti iz jula, augusta
Niko ne zna kako ce izgledati, nece biti bodovanja, sto je zahtijevao SPD, da bude nesto kao u Kanadi...
To mora ici na Bundestag, pa cemo vidjeti hoce li sta biti od toga
A ovo da ce se moci ici gore na 6 mjeseci i traziti posao, bez da imaju ponudu za posao, ce moci medicinari, mozda it struka i sta sami Nijemci odluce da im je potrebno
Ovo sto nasi pisu su gluposti
U 2018. se ocekuje usvajanje zakona
Na njemackom neke informacije-Das Handelsblatt berichtete nun unter Berufung auf Seehofers Eckpunktepapier, Kriterien für die Einwanderung sollten die Qualifikation, das Alter, Sprachkenntnisse, der Nachweis eines konkreten Arbeitsplatzangebots und die Sicherung des Lebensunterhalts sein.
Das seit Jahren geforderte Einwanderungsgesetz nimmt Form an. Bundesinnenminister Horst Seehofer (CSU) hat die Eckpunkte für ein Gesetz zur Regelung der Fachkräftezuwanderung vorgelegt, wie das Handelsblatt am Donnerstag berichtete. Darin findet sich demnach weder ein von der SPD vorgeschlagenes Punktesystem, noch der derzeit heiß diskutierte sogenannte Spurwechsel für bestimmte Asylbewerber wieder.
Diskusija na tv-u na ovu temu
"Welche Ausländer sind willkommen? Das neue Einwanderungsgesetz" - Presseclub vom 26.08.18
https://www.youtube.com/watch?v=1a62R4b ... e=youtu.be
Kejn

#304 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Kejn »

nelle_tz wrote:
Kejn wrote:Ima li iko link na njemačkom o ovom tzv. novom zakonu o pristupu radnom tržištu? Ja ne mogu ništa da nađem.
Jezik, godine, strucnost,ponuda za posao... To ce se sve gledati, barem po onom sto je onaj Seehofer izjavio, guglajte njegovo ime vezano za taj novi zakon o useljenicima , imate na netu vijesti iz jula, augusta
Niko ne zna kako ce izgledati, nece biti bodovanja, sto je zahtijevao SPD, da bude nesto kao u Kanadi...
To mora ici na Bundestag, pa cemo vidjeti hoce li sta biti od toga
A ovo da ce se moci ici gore na 6 mjeseci i traziti posao, bez da imaju ponudu za posao, ce moci medicinari, mozda it struka i sta sami Nijemci odluce da im je potrebno
Ovo sto nasi pisu su gluposti
U 2018. se ocekuje usvajanje zakona
Na njemackom neke informacije-Das Handelsblatt berichtete nun unter Berufung auf Seehofers Eckpunktepapier, Kriterien für die Einwanderung sollten die Qualifikation, das Alter, Sprachkenntnisse, der Nachweis eines konkreten Arbeitsplatzangebots und die Sicherung des Lebensunterhalts sein.
Das seit Jahren geforderte Einwanderungsgesetz nimmt Form an. Bundesinnenminister Horst Seehofer (CSU) hat die Eckpunkte für ein Gesetz zur Regelung der Fachkräftezuwanderung vorgelegt, wie das Handelsblatt am Donnerstag berichtete. Darin findet sich demnach weder ein von der SPD vorgeschlagenes Punktesystem, noch der derzeit heiß diskutierte sogenannte Spurwechsel für bestimmte Asylbewerber wieder.
Diskusija na tv-u na ovu temu
"Welche Ausländer sind willkommen? Das neue Einwanderungsgesetz" - Presseclub vom 26.08.18
https://www.youtube.com/watch?v=1a62R4b ... e=youtu.be
Gledam upravo

Hvala :thumbup:
Kikibombona

#305 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:
duminjo wrote:
insomnia78 wrote: Ne pravi niko paralele vec reaguje na gluposti o 3000€ plate, kupovini auta i nekretnina, ustedi desetina hiljada
Kiki nije nista ni slago ni izmislio.
Nije. On je samo prenio sto su mu drugi napricali
Zasto izmisljas?

Nigdje nisam spomenuo kupovine nekretinina i kupovine autA.

Samo u Bavarskoj imam 10-ak prijatelja ili komsija. Skoro svi su otisli u protekle dvije-tri godine. Bas sam pricao sa dobrim drugom, uskoro idem kod njega izviditi situaciju. :D

Komsija je ove godine dolazio. Fizikaner, on i zena. 3k ojra imaju zajedno. Stan i rezije 1k. Kaze da trose u prosjeku 1k i da godisnje ustede 10-12k. Covjek od apsolutnog povjerenja, neskolon najbezazlenijem laganju.

Svi pricaju istu pricu. To su moji drugovi koje poznajem 20-25 godina. Uostalom, ima tamo nasih ljudi pa neka napisu.
animals

#307 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by animals »

Jebo cojika koji ne moze ustediti mjeseno 2k eura :D
duminjo

#308 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by duminjo »

insomnia78 wrote:
duminjo wrote:
insomnia78 wrote: Ne pravi niko paralele vec reaguje na gluposti o 3000€ plate, kupovini auta i nekretnina, ustedi desetina hiljada
Kiki nije nista ni slago ni izmislio.
Nije. On je samo prenio sto su mu drugi napricali
A kako se to onda poklopilo sa bruku primjera koje znam. Nisu mi pricali nego znam im i život i zaradu i sve.
Slucajnost?
dječak sa šibicama

#309 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Ustede oni sto imaju kljukusu za dorucak, kvrgusu za rucak, sjetan pogled na recept za hurmasice za veceru.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#310 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by _BataZiv_0809 »

Na sta li im zivot lici kad ustede trecinu plate boktejebo :-)
dječak sa šibicama

#311 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Kupuju sto je jeftino... primjer, rodjak bio u Irskoj par godina, bio neki poslovodja na elektro centrali, dobra satnica. Jedan lijepi stari irski grad, zivjeli u jednoj kuci njih cetvorica ili petorica svi sa nasih prostora. Cijeli kvart iznajmljene kuce uglavnom Poljacima koji su tih godina okupirali Irsku. Nisu nesto skupo placali, a ustede jednostavno, ne idu na pivu u pub nego kupe pive u granapu i cugaju kod kuce. To im je provod za vikend.
Piva u granapu ko i kod nas cijena, u lokalu pet puta skuplja. Vecera vani skupa, hrana u marketu jeftina. Tako ustede. Ali to je drugo, oni su isli kao samci, muskarci, zene na balkanu primaju plate. Dobre pare je zaradio. Ali svaki luksuz je no no.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#312 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma bjezi ba :zzzz: poserem se na taj zivot :-) Jebo sve pare koje cu ustedit ako moram ulazit u halu poslije gringosa koji su se frisko istovarili :-) ako ne mogu u kafanu kad mi je kurcu cejf nego moram cijediti smecarske pive iz Lilda :-)
animals

#313 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by animals »

Bukvalisti she stvarno :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#315 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by _BataZiv_0809 »

Da je 1000, neke stvari mi ne mozes platit
duminjo

#316 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by duminjo »

_BataZiv_0809 wrote:Ma bjezi ba :zzzz: poserem se na taj zivot :-) Jebo sve pare koje cu ustedit ako moram ulazit u halu poslije gringosa koji su se frisko istovarili :-) ako ne mogu u kafanu kad mi je kurcu cejf nego moram cijediti smecarske pive iz Lilda :-)
Mozel u kafanu, kad hoce, radnik u bosni koji zaradi mjesecno 700KM? Da jede i pije, da sjebe stoju pa da ga glava ne zaboli?
Može al u kurcu. Jebalo vas pretjerivanje.
Ljudi vam napisu iskustva od bliskih prijatelja ili vlastita iskustva a vi opet od njih samih bolje znate kako oni zive, sta jedu i sta rade.

Normalan bracni par koji radi isto sati koliko radi u bosni, MINIMALNO mora zaraditi 3000€. Prosjek je 4000€.
Kiki poprilicno opiso i ni Sekunde nije pretjero, Al hajd.. Opet najbolje znaju oni koji sami napisu "pojma nemam kako je u njemackoj"
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#317 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by _BataZiv_0809 »

duminjo wrote:
Mozel u kafanu, kad hoce, radnik u bosni koji zaradi mjesecno 700KM? Da jede i pije, da sjebe stoju pa da ga glava ne zaboli?
Može al u kurcu. Jebalo vas pretjerivanje.
Ljudi vam napisu iskustva od bliskih prijatelja ili vlastita iskustva a vi opet od njih samih bolje znate kako oni zive, sta jedu i sta rade.

Normalan bracni par koji radi isto sati koliko radi u bosni, MINIMALNO mora zaraditi 3000€. Prosjek je 4000€.
Kiki poprilicno opiso i ni Sekunde nije pretjero, Al hajd.. Opet najbolje znaju oni koji sami napisu "pojma nemam kako je u njemackoj"
Ja lafe pisem za sebe, u svoje ime, libo me tuki sta je nekome pricala tetka iz Oberhauzena 8-)
Fudo387

#318 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Na sta li im zivot lici kad ustede trecinu plate boktejebo :-)
Uspatace trecinu qrca. :lol:
Sto vise zaradjujes vise trosis na gluposti i sve cojek ludji. :D
duminjo

#319 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by duminjo »

_BataZiv_0809 wrote:
Ja lafe pisem za sebe, u svoje ime, libo me tuki sta je nekome pricala tetka iz Oberhauzena 8-)
Super zä tebe. Kamo sreće da svi imaju ko ti i da su zadovoljni pa da ne moraju trbuhom zä kruhom.
It_is_a_Leclerc

#320 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by It_is_a_Leclerc »

"Nema ovo 'vako niđe" i "...ni boljih ljudi, ni ljepših žena" dok se boje ne rastope. :roll: :lol:

Ljudi kvalitet života mjere brojem izlazaka (?) i piva koje će popiti. :roll:

Bježite ljudi, bježite iz grada. :run:
animals

#321 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by animals »

Da mi je mjerilo zivota Kavana I ispijanje piva u njoj
odmah bi se vratio u Bosnu pa zivio ko I Bata kvalitetno :mrgreen:
Njanjavi

#322 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Njanjavi »

Nikad nisam konto to izlazenje u kafice i kafane.
Nigdje ljepsa kafa ko u kuci i na balkoncetu.
Jal udjem u kafic il kafanu mene neki srklet i anksioznost ufati.
Il kad bas moram gledam da sto prije izadjem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#323 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by _BataZiv_0809 »

Ne radi se o tome sta ti je ljepse nego imas li para da biras :mrgreen:
Bodkin

#324 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Bodkin »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote: Nije. On je samo prenio sto su mu drugi napricali
Zasto izmisljas?

Nigdje nisam spomenuo kupovine nekretinina i kupovine autA.

Samo u Bavarskoj imam 10-ak prijatelja ili komsija. Skoro svi su otisli u protekle dvije-tri godine. Bas sam pricao sa dobrim drugom, uskoro idem kod njega izviditi situaciju. :D

Komsija je ove godine dolazio. Fizikaner, on i zena. 3k ojra imaju zajedno. Stan i rezije 1k. Kaze da trose u prosjeku 1k i da godisnje ustede 10-12k. Covjek od apsolutnog povjerenja, neskolon najbezazlenijem laganju.

Svi pricaju istu pricu. To su moji drugovi koje poznajem 20-25 godina. Uostalom, ima tamo nasih ljudi pa neka napisu.
Ovo nije nerealno ako nemaju djece i ako zive u manjem gradu pa im je dosadno i sjede kuci
mousstapha

#325 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by mousstapha »

Izlazak vani je haman kao i sve drugo u zivotu. Ako je sa rajom koja ti odgovara i s kojom se mozes fino provesti, onda je vise nego odlican. Ako izadjes, pa te neko krene smarati, onda bi pobjego najradje iz svoje koze. :D
Post Reply