Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Locked
Pandakonda

#301 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Pandakonda »

Bosanskohercegovački identitet je itekako moguć samo ako ljude natjeraš da hoće da budu dio toga. A to se radi uspjesima u sportu, nauci, kulturnim manifestiacijama sa kojima će se moći ponositi svaka osoba u BiH bez obzira na svoj zamišljeni identitet. Čist primjer vam je Amerika, država koja je nastala od par kolonija danas je magnet za sve ljude i svako živ trči da postane Amerikanac. Isto kao što je danas svaki Hrvat ponosan što je Hrvat i što su natjerali razne Brazilce, Samoance itd. da nose kockaste dresove.

Bosanski identitet nažalost kasni za ostalima jer smo uvijek bili pod nečijom čizmom i to se loše odrazilo na identitet prvobitnih Bošnjana, i ta rupa je malo popunjena religijom pa se danas Bošnjaštvo ne spominje bez Islama. Problem je nastao što su se ljudi, tačnije Bošnjaci, vezali za religiju a ne za državu, pa sam Husein kapetan je vodio ustanak sa mjesecom i zvjezdom a ne sa ljiljanima... Franjevci predvođeni Jukićem su dobar primjer kako su se stvari trebale odvijati, religija nije bitna samo država. Jednostavno Osmanlije su napravile toliku kulturalnu štetu da se muslimanima "zgadilo" sve živo što nema veze sa Islamom (samim time Bosna prije Islama) i ljudi su "zažmirili" i pravili se da Bosne prije Osmanlija nije bilo. A dokaz toga su stotine hiljada muslimana koji su napustili Bosnu i otišli za Tursku kad su Turci spakovali kofere jer znaju samo za Islam i sultana.

A ne znam zašto ljudi hejtuju A-U kad su oni jedini sa Kalajom pokušali izvršiti neku vrstu unifikacije :-) A da ne govorim o modernizaciji kulture, ekonomije itd.
emric

#302 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by emric »

Pandakonda wrote:A ne znam zašto ljudi hejtuju A-U kad su oni jedini sa Kalajom pokušali izvršiti neku vrstu unifikacije :-) A da ne govorim o modernizaciji kulture, ekonomije itd.
Nije to hejtovanje, činjenica je da su tada ugašeni i Bošnjaci i bosanski jezik, kao i uveden naziv "Bosna i Hercegovina". Padom Osmanskog carstva su također pravoslavni i katolički Bošnjaci pretvoreni u Srbe i Hrvate. Politika monarhije, koja se nije uspjela realizovati do kraja, bila je "namještanje" teritorija i vlasti u BiH Hrvatima kako bi Bosnu stavili pod šapu Vatikana. Ona to nije bila ni u vrijeme kraljevstva, ni u vrijeme osmanske okupacije. Prvo je imala Crkvu (vjeru) bosansku, a potom višereligijski poredak. Bosanski krstjani su bili meta križarskih napada, što samo po sebi dovoljno govori. Nebuloze da su bosanski kraljevi bili Hrvati, ili Bošnjaci nastali od Srba, besmislice su teške vrste. :D
Pandakonda wrote:Bosanskohercegovački identitet je itekako moguć samo ako ljude natjeraš da hoće da budu dio toga.
U normalnom svijetu je svugdje država = nacija. Tako bi i ovdje trebalo biti da smo svi Bosanci i Hercegovci kao nacija, a Bošnjaci, Srbi i Hrvati etnička opredjeljenja. Iz poznatih razloga, to separatističke politike pokušavaju predstaviti nemogućim. Sasvim je npr nenormalna dilema između Bosanac i Bošnjak, jer su to dva identiteta koja idu skupa.
kiligonzales

#303 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by kiligonzales »

Definitivno neko nekome treba jebat mater cim se i dalje samo raspravlja o podijeli BiH, hajmo malo dijeliti Srbiju i Hrvatsku.

Hajmo Slavonija Srbiji, Dalmacija Crnoj Gori, Sandzak nama, Vojvodina Madjarima i tako redom...

Ova tema kao da ispituje javno mnijenje ono u stilu jesu li patriote BiH spremne dijeliti BiH, tema probni balon, anketa.

Uopste o ovome ne treba ni pricati, samo time vise mlin uzpovcima dajemo materijala da se nadaju i opet pokusaju rusiti sve sto se obnovilo.
sekerbay

#304 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by sekerbay »

Josip321 wrote:Moje misljenje je da bi podjela bila najpravednija. To zeli vecina Hrvata i Srbe. Bosnjaci to plebiscitarno odbijaju.
Granice, bilo bi puno nezadovoljnih ali svejedno smatram da bi to rijesilo nacionalna pitanja jednom za vazda.
Tako je josipe. Podjela je neminovnost. I mi Bošnjaci smo za podjelu. Čim se kutarišemo ove sda kriminalne hobotnice, mi ćemo dijelit.
Već spomenuh kako će ta podjela izgledat.
Za razliku od uzp-ovaca i genocidaša koji bi da dijele državu, mi smo za podjelu naroda i to na one koji žele da žive i bore se u međunarodno priznatoj, suverenoj bih, te onih koji to ne žele, nego opstruiraju sve moguće i prizivaju podjelu zemlje.
Prvi su dobrodošli bez obzira kako se izjašnjavali i koju vjeru slijedili, a ove druge ćemo smjestiti na autobuse i poslat u njihove zemlje.
Msm, očigledno je da se radi o ubačenim hrvatsko-srpskim elementima koji su ustvari peta kolona koja je tu da ugrožava i podriva ustavno-pravni poredak.
Samo čekamo da se završi ono sranje u siriji pa da nam bašar posudi one zelene autobuse.
Prazna posavina vapi za friškom radnom snagom.
OK, razumijem da je teško prekvalifikovat se od presretača humanitarnih konvoja u zemljoradnika, ali barem znaš da ćeš bit siguran da te neće smiještat u kake hagove pa da moraš potezat za praljkovačom.
strong69

#305 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by strong69 »

Koliko ce samo ovakvih tema sada da se pojavi... Do izbora. A onda opet lagano... Jos 4 godine.
Kikibombona

#306 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

emric wrote:Ova država nije imala problema dok su katolike predstavljali Franjevci, niti je država imala problema s njima, niti oni s njom. Braća bili vijekovima. Problem je nastao pred kraj 19. stoljeća kada su konstruisani Hrvati u Bosni s osnovnim ciljem da zatiru BiH i stvaraju hrvatski teritorij. Nije vam uspjelo 130 godina (preko A-U, SHS, NDH, HZHB), čemu i dalje takve težnje?
Ma kakvi franjevci...

Vladala cvrsta otomanska ruka i nije se smjelo talasati. Cim su Otomani otisli strasti su se uzburkale.

Odredjeni jaz izmedju muslimana, katolika i pravoslavaca je evidentno postojao, samo je bio kontrolisan od prejakog carstva. Kako bosanski katolici i pravoslavci preko noci prihvatise srpski i hrvatski identitet? Aj neka tebe neko ubijedi da si Albanac. Bosanski katolici i pravoslavci su drage volje, bez ikakve prisile, prihvatili hrvatstvo i srpstvo, ili su se tako vec osjecali... Ne mozes mahnuti stapicem i jednom narodu promijeniti identitet ako on to ne zeli biti.

Mi u BiH imamo problem vjerske prirode. Da se bezveze ne lazemo, problem su tri vjere. Da smo svi Bosnjaci, Bosnjani ili Bosanci, da smo bilo sta, opet bi imali istu i jednako strasnu podjelu po vjerskoj liniji. Opet bi se tri vjere borile za prevlast u drzavi.

Sva tri bosanska identiteta su 99% utemeljena na vjeri. Ako oduzmes iz racunice vjeru, nema nikakve razlike izmedju tri naroda. Isti jezik, kultura, mentalitet, fizicki izgled itd. Samo vjera je razlika i ona pravi probleme.
sinuhe

#307 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by sinuhe »

Al' je planula ova tema. Cini mi se da je juce otvorena.
Utokkha

#308 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

Eno sad sam i cetnik.

Dobro jutro!

Od jutarnjih vijesti izdvajamo cinjenicu da se sredstva UIO od akciza nepravedno dijele izmedju entiteta i Brcko Distrikta. Ova nepravda je projicirana vec duze vrijeme kroz nepravednu raspodjelu sredstava od PDV.
Mozemo se kratko osvrnuti i na vijest o Sebijinoj nadi. SDA kao da ima nebrojeno zivota, kupi health negdje ko u igrici, pa svako malo dozive amneziju da su na vlasti od kako ova drzava postoji i najveci su sukrivci za stanje u kojem se nalazimo, skupa sa SDS-SNSD, HDZ i SDP.
Naravno, tema o raspodjeli sredstava izmedju entiteta je vrlo vazna, ali nerjesiva zbog ustroja drzave i veta na bilo kakvu promjenu koju donosi Dom naroda i Parlament BiH. Igra je to agresora da se odustane od UIO na drzavnom nivou i pitanja PDV-a prebace na entitetske, kao jos jedno zaokruzivanje suverenosti entiteta zvanog genocidna tvorevina.

Medjutim, dodijale su mi teme u kojima se fokus javnosti svodi na medjuentitetski i etnovjerski antagonizam. Zasto npr. ne pricamo o broju zaposlenika u firmama koje upravljaju autoputevima kod nas?

Zao mi je sto sam u uvodnom postu istakao samo zavist prema Hrvatskoj. Srbija i Slovenija imaju jednako znacajne sportske uspjehe. Vratimo se na pitanje:

Hrvatska: km autoputa 925. Broj zaposlenih: 3200
Srbija: km autoputa 900. Broj zaposlenih: 1600
FBiH (bez RS): km autoputa 90. Broj zaposlenih: 402.

Podijelimo broj zaposlenih po km autoputa:

Hrvatska: 3,459
Srbija: 1,778
FBiH: 4,467.

Da li mi je Dodik kriv sto imamo neefikasno upravljanje jednim javnim preduzecem?
Nije.
Medjutim, narod je slijep u svakom, pa i ovom pitanju. Sve se svodi na diskusiju o medjukonfesionalnom antagonizmu, busamo se u patriotizam i rasturamo sredstva poreznih obveznika ko najvece pijanice.
Oduzmimo prosjecnom SDA-SBB-SDP (dodaj koju hoces stranku, ne pripadam nijednoj) glasacu priliku da cuje izgovor o prijetnjama drugih za njegovo postojanje. Napravimo svoju drzavu i pocnimo je sredjivati.

P.S. Hvala gospodinu iz dijaspore na misljenju. Ja ne pravim podjele unutar korpusa ljudi koje vole ovu drzavu. Podrzavam dijasporu i tihi odlazak mladih koji ne vide perspektivu u ocajnom stanju u drzavi. Taj odlazak vidim kao socijalni bunt-proteste kojih nema na nasim ulicama i trgovima. Nadam se da ce nekima, bilo bi dobro sto vise vas, posreciti da dobijemo jednog naseg Behceta Pacollija. Medjutim, najgore je sto uglavnom cujem da nasa djeca napustaju bh. identitet, za razliku od ustaskog i cetnickog odgoja prisutnog u centrima poput Chicaga (SAD), Kanade i Australije.
Kada sam pisao o podjeli, sigurno nisam mislio o podjeli po entitetskim granicama, nego nekom mirovnom planu, parafu na sporazum o nenapadanju. Nekoj varijanti Versaja i slicno.
Medjutim, raja se dohvatila ko pijan plota teze o suverenosti: potkradaju ga vlastiti lideri, nema se cime braniti, propadamo u svakom smislu, nepravda sija na sve strane - i naravno da je pitanje cime ces se braniti i sta ces braniti u slucaju da zatreba.
djkurt

#309 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by djkurt »

PM72 wrote:Vi stvarno vjerujete turcima? Metak nam nisu poslali a ložimo se na njih.Ko Srbi što se bandače radi rusa...
nije Turska ali jest zato Turski narod. Međutim većina pilota iz NATO-a koji su bombardovali četničke položaje i Srbiju su bili Turci. Drage volje pristali da četnike izbambusaju ko nekada.
Utokkha

#310 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

Kikibombona wrote:
emric wrote:Ova država nije imala problema dok su katolike predstavljali Franjevci, niti je država imala problema s njima, niti oni s njom. Braća bili vijekovima. Problem je nastao pred kraj 19. stoljeća kada su konstruisani Hrvati u Bosni s osnovnim ciljem da zatiru BiH i stvaraju hrvatski teritorij. Nije vam uspjelo 130 godina (preko A-U, SHS, NDH, HZHB), čemu i dalje takve težnje?
Ma kakvi franjevci...

Vladala cvrsta otomanska ruka i nije se smjelo talasati. Cim su Otomani otisli strasti su se uzburkale.

Odredjeni jaz izmedju muslimana, katolika i pravoslavaca je evidentno postojao, samo je bio kontrolisan od prejakog carstva. Kako bosanski katolici i pravoslavci preko noci prihvatise srpski i hrvatski identitet? Aj neka tebe neko ubijedi da si Albanac. Bosanski katolici i pravoslavci su drage volje, bez ikakve prisile, prihvatili hrvatstvo i srpstvo, ili su se tako vec osjecali... Ne mozes mahnuti stapicem i jednom narodu promijeniti identitet ako on to ne zeli biti.

Mi u BiH imamo problem vjerske prirode. Da se bezveze ne lazemo, problem su tri vjere. Da smo svi Bosnjaci, Bosnjani ili Bosanci, da smo bilo sta, opet bi imali istu i jednako strasnu podjelu po vjerskoj liniji. Opet bi se tri vjere borile za prevlast u drzavi.

Sva tri bosanska identiteta su 99% utemeljena na vjeri. Ako oduzmes iz racunice vjeru, nema nikakve razlike izmedju tri naroda. Isti jezik, kultura, mentalitet, fizicki izgled itd. Samo vjera je razlika i ona pravi probleme.
Ja nemam problema ni s katolicima, ni pravoslavcima, ni jevrejima. Neka svako svoju vjeru ispovijeda kako zeli. Cinjenica je da Srbi i Hrvati imaju problema s muslimanima, da to ne vrijedi samo za nase podneblje.
I premda licemjerno, jednako se slazem da vama ne treba niko nametati ko ste i sta ste. Ja ostajem Bosanac i Hercegovac, ne zelim ni meni nista da se namecec.
Ostaje samo pitanje cije je pravo bitnije: moje na drzavu ili vasu na etnonacionalnu pripadnost, tj. sta je starije drzava ili nacija? Svugdje u svijetu drzava, ali to vas niko ne moze ubijediti.
daddy-kool

#311 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by daddy-kool »

Zamolio bih pokretača teme i uvodničara da nam predoči mapu po kojoj bi se izvršila podjela.
Može i nacrtano na salveti, slikano mobitelom.

Hvala.
PM72

#312 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by PM72 »

djkurt wrote:
PM72 wrote:Vi stvarno vjerujete turcima? Metak nam nisu poslali a ložimo se na njih.Ko Srbi što se bandače radi rusa...
nije Turska ali jest zato Turski narod. Međutim većina pilota iz NATO-a koji su bombardovali četničke položaje i Srbiju su bili Turci. Drage volje pristali da četnike izbambusaju ko nekada.
o
:lol:
odavno veću glupost nisam pročitao.Srbiju i CG su bombardivali avioni NATO-a a ponajviše amerikanci,francuzi,englezi.Niko nigdje nije objavio spisak pilota a svaki je imao jasno označen cilj i pravac a ni u partizanskoj eskadrili piloti nisu mogli baciti koju bombu iz "ćeifa".Pominjati nekakve turske pilote??? je niđe veze i nešto nisam čuo da su turski avioni ikako učestvovali u bombardovanju Srbije.NATO je ipak ozbiljna vojna organizacija a čisto sumnjam da su turski avioni nakrcani bombama prelijetali preko njima prijateljske Grčke i Bugarske.
Josip321

#313 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Josip321 »

sekerbay wrote:
Josip321 wrote:Moje misljenje je da bi podjela bila najpravednija. To zeli vecina Hrvata i Srbe. Bosnjaci to plebiscitarno odbijaju.
Granice, bilo bi puno nezadovoljnih ali svejedno smatram da bi to rijesilo nacionalna pitanja jednom za vazda.
i bore se u međunarodno priznatoj, suverenoj bih,

Vidi se po pisanju koliko postujes Domovinu. Malim slovuma. Drugi puta se barem malo vise potrudi.
djkurt

#314 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by djkurt »

PM72 wrote:
djkurt wrote:
o
odavno veću glupost nisam pročitao.Srbiju i CG su bombardivali avioni NATO-a a ponajviše amerikanci,francuzi,englezi.Niko nigdje nije objavio spisak pilota a svaki je imao jasno označen cilj i pravac a ni u partizanskoj eskadrili piloti nisu mogli baciti koju bombu iz "ćeifa".Pominjati nekakve turske pilote??? je niđe veze i nešto nisam čuo da su turski avioni ikako učestvovali u bombardovanju Srbije.NATO je ipak ozbiljna vojna organizacija a čisto sumnjam da su turski avioni nakrcani bombama prelijetali preko njima prijateljske Grčke i Bugarske.
Kažeš glupost a sam nagađaš, ko, šta, kako, razlikaje što ja iz pouzdanih izvora znam ovo što tvrdim a ti samo nagađaš, misliš, pretpostavljaš.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#315 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Velkoski »

Turska je puno veći prijatelj Srbiji nego Bosni. A nekada imam osjećaj i da su Bošnjacima svi veći prijatelji od kolega Bošnjaka, to ustvari i nije osjećaj nego je tako :mrgreen:
pemanapemani

#316 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by pemanapemani »

Popis je bio prilika da se počne sa uobličavanjem BiH identiteta i stvaranje temelja za građansku državu.

Ako je moralo (a definitivno nije) biti izjednačeno etničko i nacionalno, onda se ljudima trebao dati slobodan izbor kako će se izjasniti, pa čak im i objasniti da izjašnjavanjem kao Bosanac i Hercegovac jačaju državu.

Da je na popisu bilo
40-45% Bošnjaka
30% Srba
12-15% Bosanaca i Hercegovaca
12-15% Hrvata
konstitutivnost, kao i tzv. hrvatsko pitanje bi postali besmisleni, a međunarodnoj zajednici bi bila poslana poruka kakvu državu želi većina građana.

Umjesto toga smo imali agresivnu kampanju nekih bošnjačkih krugova putem koje su ljudi prepadani da će izgubiti sva prava ukoliko se izjasne kao Bosanci. Iskorištavali su djecu da pljuju po bosanstvu, a Bosanci su proglašavani konjima, ubačenim elementima, četnicima, neojugoslovenima... Slalo ih se u Prijedor i Čitluk, pa do toga da su im pojedinci željeli bolnu smrt.

Danas, pet godina od Popisa, imamo natpolovičnu većinu Bošnjaka i manje od 2% Bosanaca, pa, evo, vidimo dokle smo stigli.
Uvjeravalo nas da će sve biti bolje čim Bošnjaci pređu tu magičnu granicu od 50%, a danas nam trube da je ta granica 65-70%.

Poslije agresije nisi imao niti jednog proBiH građanina koji je mislio o podjeli, a danas profesor Ferid Muhić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti - BANU propagira ideju podjele BiH, a i pojedini građani Bošnjaci se ne ustručavaju podržati takvu ideju. Mene to brine, a ne ovakve troll teme.
JThomas

#317 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by JThomas »

nije.
JThomas

#318 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by JThomas »

pemanapemani wrote:
Poslije agresije nisi imao niti jednog proBiH građanina koji je mislio o podjeli, a danas profesor Ferid Muhić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti - BANU propagira ideju podjele BiH, a i pojedini građani Bošnjaci se ne ustručavaju podržati takvu ideju. Mene to brine, a ne ovakve troll teme.
da, taj je trend jasan. bez zajedničke ideje - i među bošnjacima će za 15-20 godina biti pola-pola za i protiv podjele. a za 40 niko više neće biti za bosnu i hercegovinu.
The BEN10

#319 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by The BEN10 »

pemanapemani wrote:Poslije agresije nisi imao niti jednog proBiH građanina koji je mislio o podjeli, a danas profesor Ferid Muhić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti - BANU propagira ideju podjele BiH, a i pojedini građani Bošnjaci se ne ustručavaju podržati takvu ideju. Mene to brine, a ne ovakve troll teme.
Gdje i šta je Muhić govorio o tome?
razvaljivac

#320 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by razvaljivac »

postavljač teme i zagovornici prepoznati
stari štovatelji Cvetković-Mačeka, Njofre-Miloševiča, Karadžić-Bobana, Dodik-Ćovića....sve već viđeno
Bosna bila i opstala, i opstat če
a vi pišajte uz vjetar i dalje...zna se kako se završi...popišan
General War

#321 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by General War »

PM72 wrote:
djkurt wrote:
o
Turska je ucestvovala u bombardovanju srbije sa F16, a pplijetali su kao i vecina aviona iz Aviana, e sad za ostalo se slazem s tobom, ne bacaju se bombe iz ceifa, a turski piloti su vozili turske avione, ucinak je bio ' nako. Imao sam pregled preleta i ucinaka turske avijacije u sklopu operacije milosrdni andjeo, ali to nije bitno. Da nije amerikanaca bilo sa onolikom silom, bezveze je i porediti.
Utokkha

#322 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

JThomas wrote:
pemanapemani wrote:
da, taj je trend jasan. bez zajedničke ideje - i među bošnjacima će za 15-20 godina biti pola-pola za i protiv podjele. a za 40 niko više neće biti za bosnu i hercegovinu.
Ovo sto pisem donekle je bilo potaknuto profesorovim izjavama.
Pemanapemani, ne trollam nego konstatiram slicno kao i profesor: drzava je disfunkcionalna. Paradoksalno su mi teze o saburu i radovanju odlasku Hrvata: koliko mi sto ovdje ostajemo (donekle jer i ne mozemo tek tako vani, kao Hrvati zbog EU, ili otici u Srbiju kao rezervnu domovinu) jos trebamo osiromasiti i ziviti bijedno, da se pojavi sunce na obzoru?
Toliko da se ne moze vise postici konsenzus niti oko jednog vanjskog pitanja, a bice jos gore kad Dodik udje u Predsjednistvo. Ovakva situacija odgovara onim sto su na jaslama klerofasista iz nazovi probosanskih redova, mada je Dozer odlicno konotirao da jednaku stetu ovoj drzavi rade SDA-SBB-SDP-DF-SBiH botovi kojima je bitno dograbiti se vlasti (ima ih i na ovoj temi), kao i Hrvati i Srbi.

Sto se tice pitanja o crtanju mapa, ja se u to zaista ne bih upustao. Medjutim, prenaivno je vjerovati da su mape najveci problem. Povuci liniju preko karte je nista lakse. Kakve konsekvence ce ostaviti zavisi od namjere crtaca, ali bi vazno bilo da se mapa ocrta da Bosanci i Hercegovci konacno prodisu i prestanu ziviti u strahu. Ovo za lakocu crtanja mapa vidjeti pod Bliski Istok, Afrika, Korejski poluotok.
Evo dolaze novi izbori. Ja sam za reformu pravosudja u FBiH kao pitanje iznad svih pitanja, ali cete kao i obicno ipak dobiti nove propise o oporezivanju dohotka, doprinosa i eventualno uvecanje stope PDV-a, da nas naprave jos vecom bijedom.
Last edited by Utokkha on 17/07/2018 09:52, edited 2 times in total.
JThomas

#323 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by JThomas »

u nato avijaciji bitna draga volja... :mrgreen:
Kikibombona

#324 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

Utokkha wrote:Ja nemam problema ni s katolicima, ni pravoslavcima, ni jevrejima. Neka svako svoju vjeru ispovijeda kako zeli. Cinjenica je da Srbi i Hrvati imaju problema s muslimanima, da to ne vrijedi samo za nase podneblje.
I premda licemjerno, jednako se slazem da vama ne treba niko nametati ko ste i sta ste. Ja ostajem Bosanac i Hercegovac, ne zelim ni meni nista da se namecec.
Ostaje samo pitanje cije je pravo bitnije: moje na drzavu ili vasu na etnonacionalnu pripadnost, tj. sta je starije drzava ili nacija? Svugdje u svijetu drzava, ali to vas niko ne moze ubijediti.
Ja ti upravo objasnjavam da je vjera srz podjela u BiH. Da smo svi iste vjere ili nevjernici, danas bi se drzava zvala BiH i svi bi bili Bosanci i Hercegovci. Vjerske podjele generisu sve ostale.

Vjerske podjele imas diljem svijeta, od Sjeverne Irske, preko Sudana, Libana itd itd.

Vjerske razlike su glavna prepreka da budemo jedno tkivo - Bosanci i Hercegovci.

Vjerska mrznja ima duboke korijene. Svi znamo price starih o 'vlasima', 'poturicama' i 'lukavim latinima'. Otomanska vlast je kontrolisala mrznju da bi ista eskalirala odmah nakon njihovog odlaska.

Sto se tice sustine tvoje teme, misljenja sam da bi Bosnjaci, a tako i druga dva klana, prvo trebala objaviti rat lopovluku u svojim redovima. Onda bi trebali malo poraditi na ekonomiji, obrazovanju itd...
Utokkha

#325 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

Kikibombona wrote:
Utokkha wrote:Ja nemam problema ni s katolicima, ni pravoslavcima, ni jevrejima. Neka svako svoju vjeru ispovijeda kako zeli. Cinjenica je da Srbi i Hrvati imaju problema s muslimanima, da to ne vrijedi samo za nase podneblje.
Ja ti upravo objasnjavam da je vjera srz podjela u BiH. Da smo svi iste vjere ili nevjernici, danas bi se drzava zvala BiH i svi bi bili Bosanci i Hercegovci. Vjerske podjele generisu sve ostale.

Vjerske podjele imas diljem svijeta, od Sjeverne Irske, preko Sudana, Libana itd itd.

Vjerske razlike su glavna prepreka da budemo jedno tkivo - Bosanci i Hercegovci.

Vjerska mrznja ima duboke korijene. Svi znamo price starih o 'vlasima', 'poturicama' i 'lukavim latinima'. Otomanska vlast je kontrolisala mrznju da bi ista eskalirala odmah nakon njihovog odlaska.

Sto se tice sustine tvoje teme, misljenja sam da bi Bosnjaci, a tako i druga dva klana, prvo trebala objaviti rat lopovluku u svojim redovima. Onda bi trebali malo poraditi na ekonomiji, obrazovanju itd...
Da, ali imas Albaniju gdje je prije svega vazno biti Albanac, pa onda sve ostalo. Jedino u Shkodru dio katolika fura pricu o posebnosti, ali u ostatku Albanije ne prave podjele. To je za mene pozitivni primjer gdje se trazi zajednicko izmedju konfesija umjesto podjela. Nama to ne uspijeva - da budemo ljudi prije svega.
Locked