Pa nisu muslimank bas imogranti na ovim prostorimacyprus wrote:Tačno... I kod Kazaha ima puno više ruskih imena, nego kod Rusa kazahstanskihinsomnia78 wrote:Puno vise nego obrnutocyprus wrote:A koliko to ima Bošnjaka/muslimana/Muslimana da su nosili srpska i hrvatska imena?![]()
Iz ove diskusije bi čovjek pomislio da se svaki drugi morao zvat Mihajlo![]()
Također, znam neke dijasporce u Americi čija djeca nose američko ime... A ne znam nijednog Amerikanca koji nosi ime Sejfudin
Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
- insomnia78
#301 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
- piupiu
#302 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Kodno ime. Pravo diktatorsko - Ti! To (uradi)! Ti! To (odma' da si uradio)!djkurt wrote:A koje je značenje imena TITO??????
Last edited by piupiu on 10/05/2018 13:20, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#303 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
neko mudar bi se upitao zašto.hAZNADAR wrote:
Cim vidim na "Notification" da si mi se ti obratio - ja znam unaprijed kako.
sve ostalo što si napisao je brljanje, jer u startu fulaš, praviš pogrešan zaključak i na osnovu takvog donosiš, naravno, pogrešne zaključke.
ti si zadnji koji bi se trebao pozivati na logiku i argumente, jer iste masakriraš onako kako ti paše, pri tom nudeći svoje izmozgovine zasnovane na pivi i mezi.
i da napomenem da si se ti uhvatio na moj post, i osjetio pozvanim da pišeš. tako da, molim te, sjaši sa tom pričom da tebe neko progoni kada se sam kačiš za postove.
-
hAZNADAR
#304 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Dobro. J´si završio?Chmoljo wrote:neko mudar bi se upitao zašto.hAZNADAR wrote:
Cim vidim na "Notification" da si mi se ti obratio - ja znam unaprijed kako.
sve ostalo što si napisao je brljanje, jer u startu fulaš, praviš pogrešan zaključak i na osnovu takvog donosiš, naravno, pogrešne zaključke.
ti si zadnji koji bi se trebao pozivati na logiku i argumente, jer iste masakriraš onako kako ti paše, pri tom nudeći svoje izmozgovine zasnovane na pivi i mezi.
i da napomenem da si se ti uhvatio na moj post, i osjetio pozvanim da pišeš. tako da, molim te, sjaši sa tom pričom da tebe neko progoni kada se sam kačiš za postove.
Mozemo li nastaviti sad sa temom? Hvala.
- arzuhal
#305 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Neki dan nešto tražio u vezi Francka Riberya i skontam da mu se jedan od sinova zove Sayf al-islam, Sablja islama. Pravo ime, ljepo, francuskoinsomnia78 wrote:Pa nisu muslimank bas imogranti na ovim prostorimacyprus wrote:... A ne znam nijednog Amerikanca koji nosi ime Sejfudin
- LBVIEW
#306 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
E, u tome i jeste poenta, kako ove diskusije, tako i generalno odnosa Jugoslavije, bilo koje, prema Bosnjacima, njihovoj kulturi, historiji i trdaiciji - tretirani su kao imigranti u svom, na svom.insomnia78 wrote: Pa nisu muslimank bas imogranti na ovim prostorima
Pa, strana imena - a kod Srba/Hrvata pun qrac istih
- arzuhal
#307 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Druga Jugoslavija je bila kol'ko ho'š bolja Muslimanima/Bošnjacima od Prve Jugoslavije... 
- madner
#308 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Zavisi kako se gleda, da je bila losija, lakse bi bilo sada ovim M92 
- insomnia78
#309 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
U trecoj ce biti ko u dzenetuarzuhal wrote:Druga Jugoslavija je bila kol'ko ho'š bolja Muslimanima/Bošnjacima od Prve Jugoslavije...
-
kiligonzales
#310 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Intelektualna elita se odljevala, ko kad je historija BiH u 19.st, pa i u 20.st. bila ispisana ratovima, tektonskim drustvenim promjenama. Oni koji su ostali nisu bili mnogobrojni, niti su bili dominantni. Kad se elita izmakne, tesko je bilo sta smisleno organizovati. Zato sto nisu bili politickim faktorom i jeste problem te prve Jugoslavije bio sukob na relaciji Srbi i Hrvati. O Bosni i Bosnjacima se raspravljalo samo u kontekstu svojatanja BiH kao i danas. Samo danas su faktorom koji se pokusava obezvrijediti, kao i postojanje same Bosne, otuda i konstantno napadanje kao na drzavu koja nije funkcionalna. Kad nekoga ne mozes ubiti puskom, ubij ga omalovazavanjem.Chmoljo wrote:ne pada snijeg da prekrije brijeg...hAZNADAR wrote:A ti Chmoljo - jel moze bez kompleksa? Vidim i Piu, breuer i mozda jos koji odmah u startu reaguju sa kompleksima? Koji hebeni kompleksi i odmah stvaranje profila, paranje usiju i sl.? Mozemo li realno pricati kako jeste bilo u YU a da ne stvaramo odmah stereotipan psiholoski profil nekoga i tu prododamo stosta?
nisu muslimanska imena bila nazadna, nego je cijeli muslimanski narod na području bivšeg Osmanskog carstva bio u civilizacijskom nazatku u ta doba. pismenih u promilima, a da ne govorim o intelektualnoj eliti.
niti znam ko je počeo priču o imenima, niti me interesuje, ali raspravljati o tome kao najvećem problemu pokazuje da inercija nazadnih i glupih tema kao dominantnih još uvijek prisutna u bošnjačkom miljeu. koliko je brada duga, koliko su tole kratke, moraju li se odmah dizati i ići poslije farzova, su teme koje dominiraju u islamskom društvenom krugu.
slijedom toga ostao je taj atavizam da se uvijek radije bavi banalnim stvarima nego uistinu bitnim. na primjer, koliko se naše djece iškolovalo i imamo li troje ljudi koji znaju sastaviti frižider. danas-sutra pušku ili transporter, zlu ne trebalo.
kao vjernik, ubijeđen sam da je Muhamed a.s. živ, da bi takvima složio dva-tri vaspitna i retorički upitao: čime se drogirate?
jer ako je bitnije hoće li pušku nositi Zoran ili Sabahudin, od toga hoće li taj uopšte imati pušku, meni pokazuje da tu dominiraju kompleksi.
Ali znamo kako nam je danas, zivi smo svjedoci svega, sada postavljamo pitanje zasto mi pristajemo da sami sebe obezvrjedujemo? Ni ovaj zadnji rat nije nista manja borba protiv fasizma, niti nista laksi put od onoga koje je neko prosao da bi sacuvao SRBiH, rat, krv, suze i sada kada raspravljamo o necemu sto je bilo, raspravljamo samo brojeci lose stvari koje su nam se desile, ali ne i one dobre.
Istina jeste takva da mi danas trosimo raspravljajuci o nebitnim temama, kao te sto si pomenuo, a prolazi nam vrijeme, te se postavlja pitanje hocemo li znati i ovo sacuvati sto imamo u buducnosti kakvi smo. Omladina nam prvaci šiše i glupiranja, a elita bahacenja i kurcenja.
- arzuhal
#311 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
insomnia78 wrote:U trecoj ce biti ko u dzenetuarzuhal wrote:Druga Jugoslavija je bila kol'ko ho'š bolja Muslimanima/Bošnjacima od Prve Jugoslavije...
Na hadždž svojim Harleyem...Svako po motor dobije od države, besplatno zdravstvo i školstvo, rahat spavaš na klupi, nije te stid dat djetetu ime Ramiz ili Meho umjesto Zoran ili Zlatan...Imaš pauzu za iftar i promijenit pelene u kineskoj fabrici...
-
kockakockica
#312 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
kiligonzales wrote:Zaobidjimo naziv videa, ali poslusaj sta kaze mladomusliman Cengic o Jugi, naravno ima tu i dobrog i loseg i tome gdje su se i kako nasli Muslimani sa veliko M, njihovim problemima, njima samima koji su poslje bili osnivaci SDA i td... Star je video, ali je prica interesantna...cyprus wrote:Kasnim dosta, jer se od uvodnog posta ispisalo mnogo, ali želim reći da je ovo pogrešno formulisano pitanje...kiligonzales wrote:...postavlja se logično pitanje zašto se o Jugoslaviji i komunistima iz perspektive današnjih Bošnjaka toliko loše piše?
Perspektiva današnjih Bošnjaka o tom periodu uopšte nije dominantno loša... Da jeste, nikad 25. novembar ne bi mogao biti slavljen kao Dan državnosti... Različiti pogledi postoje, ali općenito preovladavaju pozitivni dojmovi... Neki bi se vjerovatno začudili na činjenicu da i među SDA glasačima i članstvom ima onih kod kojih preovladavaju afirmativni pogledi na vrijeme bivše Jugoslavije... Znam dosta ljudi koji pozitivno gledaju i na Titu i na Aliju...
Tu negativnu atmosferu nastoje nametnuti uglavnom krugovi bliski mladomuslimanskoj struji, čije se svjetonazorske vrijednosti temelje na "mudrosti" Mustafe Busuladžića, Omera Stupca i sličnih... Oni jebiga nisu mogli svoje provoditi u bivšoj Jugoslaviji, pa zato i razumijem zbog čega im ista nije valjala... Ali oni nisu jest jednako Bošnjaci, niti jest jednako većina Bošnjaka...
https://www.youtube.com/watch?v=igOYXczVP4g
Naravno lik nije historicar, ali eto daje svoje vidjenje tim prilikama i tome koliko su i ovi sa veliko M u proslom sistemu gurali proces sazrijevanja jednog naroda...
Kakav proces sazrijevanja covjece? Bosnjaci su se nakon odlaska AU nasli u situaciji da su preko noci postali sjenke u vlastitoj drzavi. Sve tvorevine, sve, ukljucujuci i Jugoslaviju su djelo velikosrpskog projekta brisanja i utapanja Bosnjaka, bosanskog jezika, nase drzave i kulture u okvire velikosprskih tvorevina razlicitih imena. Nestanak
Ljudi koji su dobro znali ko su i sta su, kao Adil Zulfikarpašić nisu smjeli nos pomoliti u Jugoslaviju, dok STRASNI NEPRIJATELJI MLADOMUSLIMANI bez ikakvih problema stampali svoje radove(sve dok su radili u kontrolisanim od strane vlasti okvirima)
CITIRAM;
"Bošnjaštvo je, za nas, i naša stvarna i jedina nacionalna identifikacija. Neki nam bošnjaštvo odriču, neki ga pobijaju... Ono je pak staro kao Bosna, snažno kao zemlja i ostalo je u dušama velikog broja njenih sinova." ("Proglas o bošnjaštvu", 1963.)
Ti si kao momcic kad se zaljubi u zgodnu djevojku, pa joj bez ikakvih problema previdis i oprostis njene greske koje pak tvoj jaran jasno vidi. Ta djevojka fina, zgodna, usminkana, to sve sa vanjske strane, a u dusi pokvarena i zlobna, kraljica mracnih tajni. Ti i mnogi drugi, na stvari gledate jednostruko, iz jednog ugla, uglavnom pod uticajem emocija. Treba drugacije
Kad obicno stablo gledas sa jedne strane vidis mozda dvije velike grane, kad se pomjeris za nekoliko metara vidis cetiri, i tako dalje. Jugoslavija je bila tamnica naroda, hiljade ljudi se pobijene, nestali i protjerani. Klasicni Staljin sistem, sa nama si ili protiv nas.
Citave generacije Bosnjaka su nestale (intelektualci), zato ce nam biti potrebno jos najmanje 30-40 godina da stasaju nove ekipe koje ce jasno znati na kojoj su strani, sta hoce, i kako to postici. Vi, ti, i ostali slicni niti smrdite, niti mirisete. Ni sami ne znate sta hocete.
Danas bi nosali petokraku, sutra ljiljane. Nidje veze
Za mene je ova diskusija zavrsena, jer smatram da je bolje da ostatak energije potrosim na socnu sniclu
- cyprus
#313 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nije to baš relevantno... Uvijek brojnija kultura/identitet utiče na manje brojnu lakše nego obrnuto, i nema to puno veze sa migrantima... Dok je osmanska država bila jaka, a muslimani i brojčano i politički dominantniji, tad se na Balkanu lakše širio uticaj islamske kulture... Poslije Osmanlija je bilo obrnuto...insomnia78 wrote:Pa nisu muslimank bas imogranti na ovim prostorimacyprus wrote:Tačno... I kod Kazaha ima puno više ruskih imena, nego kod Rusa kazahstanskihinsomnia78 wrote:Puno vise nego obrnuto![]()
Također, znam neke dijasporce u Americi čija djeca nose američko ime... A ne znam nijednog Amerikanca koji nosi ime Sejfudin
Međutim, ako davanje imena karakterističnih za Srbe i Hrvate eto posmatramo kao neku vrstu srbizacije ili hrvatizacije Bošnjaka/Muslimana, onda treba reći da je to bilo daleko od masovne, pa i značajne pojave... Ti slučajevi se ne mjere procentima, nego promilima, i to vrlo vrlo malim promilima... Dakle, neka kuknjava zbog toga nema smisla, pogotovo zato što to nije bilo ni pod kakvom prisilom, i sve je bio lični izbor roditelja...
Druga stvar, Bošnjaci su većinom muslimani, ali istovremeno i Slaveni.... Pored toga što kod njih dominiraju imena tzv. islamskog porijekla (koja se koriste od Indonezije do Maroka), ne bi trebalo biti čudno ako se zalomi i neko ime slavenskog porijekla... Npr. Bijedićevi sinovi nose imena Dragan i Miljenko Bijedić (jedan od rijetkih meni poznatih primjera)... Oba imena dolaze od pridjeva iz bosanskog jezika - drag i mio...
Dakle, nije to toliko čudno i nelogično kao kad se Srbin nazove Muhamedom... Šta to Srbe i Hrvate veže za imena muslimanskog (a zapravoi arapskog, perzijskog i turskog porijekla)? Ništa...
Dakle, ako je ovo krunski dokaz potlačenosti Bošnjaka u toj tamnici zvanoj Jugoslavija (a očito jeste, pošto sam bezbroj puta čuo ovu priču), onda jebiga...
PS Sada kad odgovor stiže cca sedam riječi nekog pokušaja sarkazma
Last edited by cyprus on 10/05/2018 13:46, edited 2 times in total.
- JThomas
#314 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
rekao bi čovjek svaki treći musliman dragan. tipična haznadarština. ne znam kako vam se da ozbiljno sa njim.
- ultima_palabra
#315 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa pretpostavljam da su njemu dali ili cak da je on dao u doba dzahilijeta.. svako se cese tamo gdje ga svrbi.JThomas wrote:rekao bi čovjek svaki treći musliman dragan. tipična haznadarština. ne znam kako vam se da ozbiljno sa njim.
- cyprus
#316 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nego, do kad će haznadaru biti dozvoljeno da širi netrpeljivost prema Jugoslavenima? Ja ovdje nikad nisam iznio ništa loše što bi se odnosilo na sve, pa ni na većinu Bošnjaka, pa sam redovno proglašavan nekim ko mrzi Bošnjake... Sa druge strane, haznadar redovno udara po svim Jugoslavenima bez ikakve ograde, i nikom ništa... Baška to što siluje zdrav razum...
-
kiligonzales
#317 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Zasto su se nasli u toj situacijI da preko noci postanu sjenke u vlastitoj drzavi? Jesu li oni tad bili ulizivaci ili podstrakaci protiv okupatora AU?kockakockica wrote:![]()
Kakav proces sazrijevanja covjece? Bosnjaci su se nakon odlaska AU nasli u situaciji da su preko noci postali sjenke u vlastitoj drzavi. Sve tvorevine, sve, ukljucujuci i Jugoslaviju su djelo velikosrpskog projekta brisanja i utapanja Bosnjaka, bosanskog jezika, nase drzave i kulture u okvire velikosprskih tvorevina razlicitih imena. Nestanak
Ljudi koji su dobro znali ko su i sta su, kao Adil Zulfikarpašić nisu smjeli nos pomoliti u Jugoslaviju, dok STRASNI NEPRIJATELJI MLADOMUSLIMANI bez ikakvih problema stampali svoje radove(sve dok su radili u kontrolisanim od strane vlasti okvirima)
CITIRAM;
"Bošnjaštvo je, za nas, i naša stvarna i jedina nacionalna identifikacija. Neki nam bošnjaštvo odriču, neki ga pobijaju... Ono je pak staro kao Bosna, snažno kao zemlja i ostalo je u dušama velikog broja njenih sinova." ("Proglas o bošnjaštvu", 1963.)
Ti si kao momcic kad se zaljubi u zgodnu djevojku, pa joj bez ikakvih problema previdis i oprostis njene greske koje pak tvoj jaran jasno vidi. Ta djevojka fina, zgodna, usminkana, to sve sa vanjske strane, a u dusi pokvarena i zlobna, kraljica mracnih tajni. Ti i mnogi drugi, na stvari gledate jednostruko, iz jednog ugla, uglavnom pod uticajem emocija. Treba drugacije
Kad obicno stablo gledas sa jedne strane vidis mozda dvije velike grane, kad se pomjeris za nekoliko metara vidis cetiri, i tako dalje. Jugoslavija je bila tamnica naroda, hiljade ljudi se pobijene, nestali i protjerani. Klasicni Staljin sistem, sa nama si ili protiv nas.
Citave generacije Bosnjaka su nestale (intelektualci), zato ce nam biti potrebno jos najmanje 30-40 godina da stasaju nove ekipe koje ce jasno znati na kojoj su strani, sta hoce, i kako to postici. Vi, ti, i ostali slicni niti smrdite, niti mirisete. Ni sami ne znate sta hocete.
Danas bi nosali petokraku, sutra ljiljane. Nidje veze
Za mene je ova diskusija zavrsena, jer smatram da je bolje da ostatak energije potrosim na socnu sniclu
Mojne demagogije, jel to sto je Zulfikarpasic beg, pa je on znao za Bosnu i Bosnjake, a Pozderci porijeklom age, pa nisu znali za Bosnu i Bosnjake, ni svoje porijeklo? On je kao jedini znao za zlocine nad Bosnjacima u BiH, a ovi drugi nisu kao znali. Mozda se njemu nije svidjalo ono cemu je svjedocio, pa u tome nije vidio svoju sansu za borbu, vec je emigriro van Juge, dok su se drugi borili kroz sistem pa kako god.
Ne nisam ja nikakav zaljubljenik u Jugu, to su tvoje pretpostavke, samo mi to tamnicenje Titove Jugoslavije ne ide u glavu, kad se uzme u obzir ko je bio njima alternativa, valjda je NDH trebala da pobjedi, pa onda da nase pitanje rjese na jednak nacin kako su rjesavali pitanje Srba u Hrvatskoj, samo umjesto Jasenovca, bude Sarajevo, umjesto Jadovno Zenica ili da su pobjedili Cetnici pa da nam sve bude kao sto su bili Rudo, Gacko, Foca, Visegrad i td.
Ako je Juga bila tamnica sta bi bila Velika Hrvatska ili Velika Srbija? Demokratije jel?
Bosnjake su klali i Turci citaj Abdul Medzid i njegov poturceni srbin Omer pasa Latas, klali su ih i AU, klali su ih i Srbi, pa i Hrvati, pa i komunisti i ko je bio najgori? Sta treba da se desi da bi mi ko narod sazreli i manje se djelili?
Najaca ti je ova prica vi bi nosili petokrake, sutra ljiljane. Bolje i to nego da nosim veliko U ili kokardu.
Prijatno ti bilo. Ne ostala ta snicla u tebi haha
- TMovac
#318 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Odmah u startu su nas zavalili, onom famoznom parolom: Da je Bosna i srpska i hrvatska i muslimaska. Kako brate moze biti srpska i hrvatska? Bosna moze biti samo Bosanska i nicija vise. Uostalom zasto to isto nisu izjavili za Srbiju i Hrvatsku? U startu su nas proglasili podstanarima u vlastitoj kuci.
Crnogorcima je bila priznata nacionalnost, iako imaju stanovnika kao grad Sarajevo. Dok se sa druge strane nisi mogao izjasniti kao Bosanac. Samo su nastavili ono sto su Austrijanci zapoceli, podjelu Bosanskog naroda i pokusaj gasenja Bosanske nacije. ( prije dolaska Austro-Ugarske u BIH su se svi izjasnjvali kao Bosnjaci. Nije bilo ni Srba ni Hrvata ).
Crnogorcima je bila priznata nacionalnost, iako imaju stanovnika kao grad Sarajevo. Dok se sa druge strane nisi mogao izjasniti kao Bosanac. Samo su nastavili ono sto su Austrijanci zapoceli, podjelu Bosanskog naroda i pokusaj gasenja Bosanske nacije. ( prije dolaska Austro-Ugarske u BIH su se svi izjasnjvali kao Bosnjaci. Nije bilo ni Srba ni Hrvata ).
-
aratet
#319 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Gdje su se izjasnjavali svi kao Bosnjaci? u defterima?TMovac wrote:Odmah u startu su nas zavalili, onom famoznom parolom: Da je Bosna i srpska i hrvatska i muslimaska. Kako brate moze biti srpska i hrvatska? Bosna moze biti samo Bosanska i nicija vise. Uostalom zasto to isto nisu izjavili za Srbiju i Hrvatsku? U startu su nas proglasili podstanarima u vlastitoj kuci.
- madner
#320 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Sta bi sa onom maloljetnicom sto je placao, jel je ozenio?arzuhal wrote:Neki dan nešto tražio u vezi Francka Riberya i skontam da mu se jedan od sinova zove Sayf al-islam, Sablja islama. Pravo ime, ljepo, francuskoinsomnia78 wrote:Pa nisu muslimank bas imogranti na ovim prostorimacyprus wrote:... A ne znam nijednog Amerikanca koji nosi ime Sejfudin![]()
- arzuhal
#321 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nemam pojma, ne pratim ja to nit se zanimam, nije moj nivo...madner wrote:Sta bi sa onom maloljetnicom sto je placao, jel je ozenio?
- madner
#322 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ime djece da, ime zene ne.arzuhal wrote:Nemam pojma, ne pratim ja to nit se zanimam, nije moj nivo...madner wrote:Sta bi sa onom maloljetnicom sto je placao, jel je ozenio?
Kakav sovinista.
- insomnia78
#323 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Propala kako je ostarila

- insomnia78
#324 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nista se ne sikirajte. Obje su boš...muslimankemadner wrote:Ime djece da, ime zene ne.arzuhal wrote:Nemam pojma, ne pratim ja to nit se zanimam, nije moj nivo...madner wrote:Sta bi sa onom maloljetnicom sto je placao, jel je ozenio?
Kakav sovinista.
- djkurt
#325 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Still fuckable.insomnia78 wrote:Propala kako je ostarila