Kako skupiti pare za Hadz?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MarlboroGold

#301 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by MarlboroGold »

mali jomu wrote:
MarlboroGold wrote: Nećeš to prase jesti... svejedno.

Meni nije svejedno...... tebi mozda jest.
U redu :roll:
mali jomu

#302 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

MarlboroGold wrote: U redu :roll:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
pustopoljina

#303 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by pustopoljina »

imam ideju...sto ne pokusate iz egipta ili turske na hadz?
mislim da se za signe pare moze od nas do turske i egipta, a tamo onda to neko grupno putovanje (ako je to pod mus).
zasto se mora ici organizovano? valjda se ide zbog sebe?
sa katolicke strane postoji hodocasce...jakobsweg...pjesice, biciklom...ma kako god
https://hr.wikipedia.org/wiki/Put_Svetog_Jakova
https://de.wikipedia.org/wiki/Jakobsweg
kad agencije vide da ljudi znaju i sami, da nisu ovce...onda se i cijene korigiraju.
pustopoljina

#304 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by pustopoljina »

choxnox wrote:
djkurt wrote:Mene interesuje zašto mi je otrebna islamska zajednica da bih otišao na Hadž. Mislim zar si ne mogu sam organizovati putovanje?
Ne mozes zato sto Saudijska Arabija izdaje vize za Hadzdz i Umru samo preko IZ. Dakle, cak i Relax Tours koji sada organizuje Umru mora ganjati vize putem IZ. Osim toga, mozes ti sam sebi organizovati odlazak na Umru (ali ne i na Hadzdz), samo moras od IZ zatraziti vizu i mislim da taj pothvat kosta negdje oko 200 KM. Jos ti je potrebno prije toga rezervirati smjestaj i dokaz priloziti zajedno sa ostalom dokumentacijom kada predajes zahtjev za umransku vizu. Umranka viza se izdaje na mjesec dana.
eto, uradis vizu i cao djaci.
ExNihilo

#305 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by ExNihilo »

Islamska zajednica ima monopol nad organizacijom hadždža u BiH. Ne'š dobit vizu ako ne ideš preko IZ. Ne'š ići preko IZ ako ne iskešaš 8 milki. Kad već iskešaš 8 milki, ićeš s prevozom koji ti milke pokrivaju.

I tu završava kreativnost.
Bloo
Globalna šefica

#306 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

Kako se uopšte došlo do ove situacije?
Od jednostavnog poziva obiđite hram (osim vas mnogobozaca i nevjernika, vi sikter), do posjete Alejhiselamova mezara, pa mikat, ihram, nijjet umre, pa tavaf, pa penjanje na Sa'fu...

Razumijem da treba imati pravila i propise zbog ogromnog broja ljudi koji ispunjavaju ovu dužnost, ali u kojem momentu se sveta dužnost se pretvorila u ovo?

Može li čovjek samo otići na hadž, sam sa sobom,vratiti se kući i to je to? Mora li dobiti titulu hadžije? Mora li to neko evidentirati? Mora li obaviti sve ove gore navedene procedure?
ExNihilo

#307 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by ExNihilo »

Bio je prije koju godinu onaj naš pajdo što je pješke išao na hadždž. Nije imao vizu. Zadržali su ga na ulazu u državu, te odobrili vizu. Ali to su rijetki slučajevi.
hadzinicasa

#308 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by hadzinicasa »

Mozes traziti vizu za SA i onda u svom aranzmanu obaviti Umru ili Hadzdz. Samo sto onda IZ veli da ti se to ne prizna. Kao sto je onomad bio onaj slucaj, da ne guglam sad, ako se dobro sjecam oko prevoznika tj. organizatora odlaska na Hadzdz, kad je IZ izdala fetvu da ovi sto su isli s anamoonim, a ne u org IZ, to im se nista ne pika...
Nasa posla.
arzuhal

#309 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Može li čovjek samo otići na hadž, sam sa sobom,vratiti se kući i to je to? Mora li dobiti titulu hadžije? Mora li to neko evidentirati? Mora li obaviti sve ove gore navedene procedure?
Neke stvari koje si gore nabrojala se moraju obaviti, sastavni su dio hadždža, a obilazak Poslanikovog mezara u Medini ne spada u sastavne dijelove hadždža, hadždž ne bi bio u pitanju ako bi se ta posjeta izostavila jer to nije obaveza. To, naprosto, spada u sastavni ili centralni dio ljubavi vjernika.

Kroz povijest islama nije bilo evidencije ko je išao na hadždž i to uopće ne treba, osim što se, kada se već krene iz nekog dalekog mjesta na hadždž do Mekke (recimo iz Velike Kladuše), svak živ zna da će taj i taj krenuti na taj daleki put kroz naka područja gdje će mu i glavu skinuti možda...Pa postane nekako "evidentirano".
Titula "hadžije" (dakle kao titula) je stvar koja, tako mnijem, može više štete donijeti čovjeku nego hajra. Ima i jedna zabilježene hutba šejha Ilhamije, rahimehullahu te'ala, u kojoj nabraja ružne pojave, pa kaže:

ulemu kvari oholost,
hadžije kvari titula,
mladiće ešekluk
djevojke...itd.

Formalno, što se tiče propisa vjere, čovjek može sjesti na motor i sam, lagano, jezditi do Mekke, stajući tu i tamo, po svojoj želji, da odmori i razgleda... :mrgreen: Samo da stigne u dane kada se vrše hadždžski obredi...

Ali danas imamo hiljadu procedura, papira, ograničavanja, dozvola i džidža u novom, uređenom svijetu koje nekada nisu trebale...I, naravno, tu će uvijek biti zloupotreba raznih vrsta...Protiv nečeg se može, protiv nečeg ne može...
ExNihilo

#310 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by ExNihilo »

Šta kvari djevojke? :D
arzuhal

#311 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:Šta kvari djevojke? :D
Oftopičiš bezveze...
pustopoljina

#312 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by pustopoljina »

ExNihilo wrote:Islamska zajednica ima monopol nad organizacijom hadždža u BiH. Ne'š dobit vizu ako ne ideš preko IZ. Ne'š ići preko IZ ako ne iskešaš 8 milki. Kad već iskešaš 8 milki, ićeš s prevozom koji ti milke pokrivaju.

pa hjoj da mi je zapelo, pisala bih u saudiju i trazila vizu i objasnjenje zasto ja trebam 4000eur dati za otici na hadz i da su u bosni svi posandrcali da im je do para, a ne do vjere.

svejedno mislim da IZ BIH nije jedini nacin za dobiti vizu.

sta ne prizna?

placas li ti IZ redovno ono sto trebas?
Cuj...oni trebaju priznati hadz...pa nije diploma da je nostrifikuju.
pustopoljina

#313 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by pustopoljina »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Može li čovjek samo otići na hadž, sam sa sobom,vratiti se kući i to je to? Mora li dobiti titulu hadžije? Mora li to neko evidentirati? Mora li obaviti sve ove gore navedene procedure?
Neke stvari koje si gore nabrojala se moraju obaviti, sastavni su dio hadždža, a obilazak Poslanikovog mezara u Medini ne spada u sastavne dijelove hadždža, hadždž ne bi bio u pitanju ako bi se ta posjeta izostavila jer to nije obaveza. To, naprosto, spada u sastavni ili centralni dio ljubavi vjernika.

Kroz povijest islama nije bilo evidencije ko je išao na hadždž i to uopće ne treba, osim što se, kada se već krene iz nekog dalekog mjesta na hadždž do Mekke (recimo iz Velike Kladuše), svak živ zna da će taj i taj krenuti na taj daleki put kroz naka područja gdje će mu i glavu skinuti možda...Pa postane nekako "evidentirano".
Titula "hadžije" (dakle kao titula) je stvar koja, tako mnijem, može više štete donijeti čovjeku nego hajra. Ima i jedna zabilježene hutba šejha Ilhamije, rahimehullahu te'ala, u kojoj nabraja ružne pojave, pa kaže:

ulemu kvari oholost,
hadžije kvari titula,
mladiće ešekluk
djevojke...itd.

Formalno, što se tiče propisa vjere, čovjek može sjesti na motor i sam, lagano, jezditi do Mekke, stajući tu i tamo, po svojoj želji, da odmori i razgleda... :mrgreen: Samo da stigne u dane kada se vrše hadždžski obredi...

Ali danas imamo hiljadu procedura, papira, ograničavanja, dozvola i džidža u novom, uređenom svijetu koje nekada nisu trebale...I, naravno, tu će uvijek biti zloupotreba raznih vrsta...Protiv nečeg se može, protiv nečeg ne može...
ako vec nisi, 'vako ti trebas :D
ExNihilo

#314 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:
Oftopičiš bezveze...
Kako je offtopic direktno referiranje na tvoj tekst?
arzuhal

#315 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

pustopoljina wrote:
arzuhal wrote:

ulemu kvari oholost,
hadžije kvari titula,
mladiće ešekluk
djevojke...itd.

ako vec nisi, 'vako ti trebas :D
Image
Bloo
Globalna šefica

#316 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Ok, da pojednostavim pitanje skroz pa makar pomislili da sam budala.

Zasto se mora?
Gdje je izvor tih propisa?
Da li je Poslanik to tako radio ili je propisano u Kuranu ili je pak, kao kod krscana, jednostavno obicaji koji su mutirali u vjerske propise?
arzuhal

#317 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
Oftopičiš bezveze...
Kako je offtopic direktno referiranje na tvoj tekst?
Ne trolaj... :mrgreen:
ExNihilo

#318 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by ExNihilo »

pustopoljina wrote:
ExNihilo wrote:Islamska zajednica ima monopol nad organizacijom hadždža u BiH. Ne'š dobit vizu ako ne ideš preko IZ. Ne'š ići preko IZ ako ne iskešaš 8 milki. Kad već iskešaš 8 milki, ićeš s prevozom koji ti milke pokrivaju.

placas li ti IZ redovno ono sto trebas?
Koje?
arzuhal

#319 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Ok, da pojednostavim pitanje skroz pa makar pomislili da sam budala.

Zasto se mora?
Gdje je izvor tih propisa?
Da li je Poslanik to tako radio ili je propisano u Kuranu ili je pak, kao kod krscana, jednostavno obicaji koji su mutirali u vjerske propise?
Evo onako naprvu, s obzirom da si spomenula Safu...Pitanje hadždža započinje s Ibrahimom, alejhi-selam, njegovim dovođenjem Hadžere u pustinju, sa malodobnim sinom. Ona je, kako do nas dopire iz hijeropovijesti, nakon što je ostala bez vode, uspaničeno trčala dolinom između dva brdašceta, penjući se na jedno pa na drugo, u nadi da će vidjeti ljude i naći spas. Odatle mejsto dva brdašceta, Safe i Merve, kod obavljanja hadždža:

"Zaista su, Safa i Merva, Allahovi znakovi i ko hodočasti Kabu, ili Umru učini, neće pogri­ješiti ako ih (Safu i Mervu) ophodi. Ko u savr­šenom obliku učini dobro, Allah sigurno nagrađuje i zna." (El-Bekare, 158. ajet)

U Kur'anu ima dosta detalja objašnjenih za obavljanje hadždža (spominje se brijanje kose, kurban ako se počini ovo ili ono, kao iskup, itd.), a u sunnetu, kao savršenoj praksi, detaljno izvedeno te tako kroz generacije prenesno i činjeno.
hadzinicasa

#320 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by hadzinicasa »

arzuhal wrote:
U stara doba su se docekivale hadzije, pa bi im okupljene komsije ljubile oci koje su vidjele Cabu.
Bilo nekad.
arzuhal

#321 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

hadzinicasa wrote:
arzuhal wrote:
U stara doba su se docekivale hadzije, pa bi im okupljene komsije ljubile oci koje su vidjele Cabu.
Bilo nekad.
Svega bilo.
ExNihilo

#322 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by ExNihilo »

hadzinicasa wrote: U stara doba su se docekivale hadzije, pa bi im okupljene komsije ljubile oci koje su vidjele Cabu.
Bilo nekad.
Kako si ti išla na hadždž i jesu ti ljubili oči? :D
ernestalic

#323 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by ernestalic »

arzuhal wrote:
šarf wrote:Arzuhal,
Da li nijet i siromaštvo može biti opravdanje za neizvršavanje i drugih obaveza?
Opravdanje je svaka opravdana teškoća, nemogućnost, prepreka, itd. Allah kaže da On nikoga ne obavezuje preko njegovih mogućnosti. Tako da bolest, težak posao, putovanje i sl. bivaju opravdanje od posta tokom mjeseca ramazana, nemanje sredstava koje podliježu zekatu skida obavezu s vjernika o davanju zekata, novac za hadždž, itd.
Opssravdanje čovjeku da ne izvrši namaz može biti - pored spavanja, nesvjesti i sl. - i posao koji obavlja u tom trenutku a kojeg mora obaviti pa će molitvu obaviit kasnije, ako je u borbi, itd.
Čovjeka Allah ne poziva na izvršenje obaveza po svaku cijenu, islam ne prihvata makijavelizam. A ako čovjek sam sebe optereti, to je drugo.
Odlazak na hadz je čisto bacanje para!
Bloo
Globalna šefica

#324 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

Ok, onda su određeni rituali tu da ukažu na tu neprekidnost postojanja islama (Ibrahim/Hadžera - Safa i Merva), uz kasnije propise i procedure koji se vežu uz Poslanika.
Hvala na odgovoru.

Neću više na ovu temu.
hadzinicasa

#325 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by hadzinicasa »

ExNihilo wrote:
hadzinicasa wrote: U stara doba su se docekivale hadzije, pa bi im okupljene komsije ljubile oci koje su vidjele Cabu.
Bilo nekad.
Kako si ti išla na hadždž i jesu ti ljubili oči? :D
Nisam ja isla na hadzdz, ali jesam obavila Umru. Samo sto sam se usutila k‘o baja, jer mi se ne pika. Isla u svom aranzmanu :oops: :D

I nisu mi ljubili oci i jagodice prsta, al‘ su me zafrkavali k‘o nikog mog sto se da vidjet‘ iz nicka :)
Post Reply