Ti pricas o freelance u Bosni i pricas u istom postu o placanju licenci za WORD i placanje neke hotelske sobe.PeeJay wrote:Meni je dosta interesantno, kako djecki uopste uspijete da odradite posao i pokrivate sve potrebne troskove. Ako uzmem zadnji primjer, gdje sam radio izdaju servisnih naloga (na JIT linijskoj produkciji)...Averus wrote:@PJ Hvala
A po pitanju "domaćih" poslodavaca, meni ne bi bio problem raditi čak ni za znatno manje novca, da je odnos normalan.
Radim od svoje devete godine i imao sam iskustva sa dosta firmi, kao i mnoštvom vlasnika, direktora itd.
Radim full-time, ali mimo toga radim i freelancing čisto da ne živim od prvog do prvog u mjesecu, nego da imam zaradu i sa strane, da počastim sebe i ženu nekim putovanjem isl.
Generalno - da, naši plaćaju mizerno s obzirom koliko moja struka (IT) vrijedi, ali najgori je mentalitet... Ono "možel' kompenzacija" i "uhh, to ti mene hoćeš da zajebeš" kad mu kažeš sasvim korektnu (često i prenisku) cifru za ono što trebaš uraditi... To mi se freelancanjem za strance još nikad nije desilo.
Imamo Laptop.........................................1.500 EUR
Imamo VMWare Workstation........................ 200 EUR
Imamo Windows 7 (u VM) ........................... 120 EUR
Imamo Windows 2012 Server (u VM) ............. 500 EUR
Imamo Embarcadero RAD Studio .................. 1.800 EUR
Visual Studio 2010 Professional (brez MSDN).... 650 EUR
Visual Studio 2015 Community (brez MSDN)..... 0 EUR
DevExpress (za VS) ................................ 1.800 EUR
DevExpress (za E. RAD Studio) .................. 1.300 EUR
Office 2010 Professional ......................... 650 EUR
Office 2013 Professional ......................... 450 EUR
Office 2016 Professional ......................... 120 EUR (godisnja subskripcija)
Ostale sitnice za ostale radnje (ScreenShot manager, Project, Visio, ...)
Znaci samo Laptop sa licencijama me kosta ca. 10.000 EUR (znacu 20.000 BAM) godisnje. To je oko 7,50 evra (15 BAM) na svaki efektivan sat (znaci sat, koji mogu prodat). Hotelska soba me kosta u rangu 65 evra na noc (u prosjeku). U BiH je ta cifra, koliko sam upoznat, niza, tamo od 20 do 50 BAM na noc. Znaci kod mene je to oko 250 evra a u bih recimo oko 150 BAM na tjedan. To je dodatnih 6 evra (odnosno 4 BAM) na sat. Znaci za pokrivane troskova izvan domace lokacije, na sat nam samo alatke, smjestaj i osnovna oskrba uzme oko 15 evra meni (odnosno nekih 22 BAM u BiH). Sad treba zaradit neku platu. Ja zaradjujem negde oko 3,2 prosjecne njemacke plate na netto strani. U BiH je to znaci oko 2.500 BAM netto, odnosno 30.000 na godinu netto. To je jos oko 22 BAM po obracunskom satu. To sve skupa iznosi oko 44 BAM po satu.
Dodajmo jos troskove kancelarije, dva servera, koja mi teku u pozadini, troskove "cluda", telefon, voznju (kod mene oko 2.000 evra godisnje, kod vas vjerojatno malo manje)... Ocijenimo to sve ukupno kod vas jos na nekih 4.000 BAM godisnje i vec smo na 47 BAM "troska" po satu. Za primjer... moja produkcijski trosak satnice iznosi oko 54 evra. Ako uzmemo, da naplacujem izmedju 65 i 85 evra po satu (all inclusive), znaci vi bi trebali naplacivat oko 70 BAM po satu, da se mozete igrat frilensere (sto nije isto, kao biti prekarni radnik).
Moze li to ekonomija u BiH da podnese? Mislim ovako, sasvim pragmaticno pitanje.... brez cinizma.
Evo konkretno kako sam sebi napravio okruzenje za 400 eura. Otvorio PIK, nasao polovan HP workstation laptop za 375eura (750KM). Za tih 50KM svratio u mesnicu uzeo kilu-dvi suhovine da mogu mezit dok radim.
Dosao kuci, upalio laptop, otvorio piratebay i skinuo sve sta mi treba od VMvare, office-a.
Kakvo crno placanje licenci u Bosni, jos si freelancer.