Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Puf

#301 Re: Freelancing

Post by Puf »

PeeJay wrote:
Averus wrote:@PJ Hvala :)

A po pitanju "domaćih" poslodavaca, meni ne bi bio problem raditi čak ni za znatno manje novca, da je odnos normalan.
Radim od svoje devete godine i imao sam iskustva sa dosta firmi, kao i mnoštvom vlasnika, direktora itd.

Radim full-time, ali mimo toga radim i freelancing čisto da ne živim od prvog do prvog u mjesecu, nego da imam zaradu i sa strane, da počastim sebe i ženu nekim putovanjem isl.

Generalno - da, naši plaćaju mizerno s obzirom koliko moja struka (IT) vrijedi, ali najgori je mentalitet... Ono "možel' kompenzacija" i "uhh, to ti mene hoćeš da zajebeš" kad mu kažeš sasvim korektnu (često i prenisku) cifru za ono što trebaš uraditi... To mi se freelancanjem za strance još nikad nije desilo.
Meni je dosta interesantno, kako djecki uopste uspijete da odradite posao i pokrivate sve potrebne troskove. Ako uzmem zadnji primjer, gdje sam radio izdaju servisnih naloga (na JIT linijskoj produkciji)...

Imamo Laptop.........................................1.500 EUR
Imamo VMWare Workstation........................ 200 EUR
Imamo Windows 7 (u VM) ........................... 120 EUR
Imamo Windows 2012 Server (u VM) ............. 500 EUR
Imamo Embarcadero RAD Studio .................. 1.800 EUR
Visual Studio 2010 Professional (brez MSDN).... 650 EUR
Visual Studio 2015 Community (brez MSDN)..... 0 EUR
DevExpress (za VS) ................................ 1.800 EUR
DevExpress (za E. RAD Studio) .................. 1.300 EUR
Office 2010 Professional ......................... 650 EUR
Office 2013 Professional ......................... 450 EUR
Office 2016 Professional ......................... 120 EUR (godisnja subskripcija)
Ostale sitnice za ostale radnje (ScreenShot manager, Project, Visio, ...)

Znaci samo Laptop sa licencijama me kosta ca. 10.000 EUR (znacu 20.000 BAM) godisnje. To je oko 7,50 evra (15 BAM) na svaki efektivan sat (znaci sat, koji mogu prodat). Hotelska soba me kosta u rangu 65 evra na noc (u prosjeku). U BiH je ta cifra, koliko sam upoznat, niza, tamo od 20 do 50 BAM na noc. Znaci kod mene je to oko 250 evra a u bih recimo oko 150 BAM na tjedan. To je dodatnih 6 evra (odnosno 4 BAM) na sat. Znaci za pokrivane troskova izvan domace lokacije, na sat nam samo alatke, smjestaj i osnovna oskrba uzme oko 15 evra meni (odnosno nekih 22 BAM u BiH). Sad treba zaradit neku platu. Ja zaradjujem negde oko 3,2 prosjecne njemacke plate na netto strani. U BiH je to znaci oko 2.500 BAM netto, odnosno 30.000 na godinu netto. To je jos oko 22 BAM po obracunskom satu. To sve skupa iznosi oko 44 BAM po satu.

Dodajmo jos troskove kancelarije, dva servera, koja mi teku u pozadini, troskove "cluda", telefon, voznju (kod mene oko 2.000 evra godisnje, kod vas vjerojatno malo manje)... Ocijenimo to sve ukupno kod vas jos na nekih 4.000 BAM godisnje i vec smo na 47 BAM "troska" po satu. Za primjer... moja produkcijski trosak satnice iznosi oko 54 evra. Ako uzmemo, da naplacujem izmedju 65 i 85 evra po satu (all inclusive), znaci vi bi trebali naplacivat oko 70 BAM po satu, da se mozete igrat frilensere (sto nije isto, kao biti prekarni radnik).

Moze li to ekonomija u BiH da podnese? Mislim ovako, sasvim pragmaticno pitanje.... brez cinizma.
Ti pricas o freelance u Bosni i pricas u istom postu o placanju licenci za WORD i placanje neke hotelske sobe. :D

Evo konkretno kako sam sebi napravio okruzenje za 400 eura. Otvorio PIK, nasao polovan HP workstation laptop za 375eura (750KM). Za tih 50KM svratio u mesnicu uzeo kilu-dvi suhovine da mogu mezit dok radim.

Dosao kuci, upalio laptop, otvorio piratebay i skinuo sve sta mi treba od VMvare, office-a.

Kakvo crno placanje licenci u Bosni, jos si freelancer. :D
PeeJay

#302 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

Puf wrote:
PeeJay wrote:
Averus wrote:@PJ Hvala :)

A po pitanju "domaćih" poslodavaca, meni ne bi bio problem raditi čak ni za znatno manje novca, da je odnos normalan.
Radim od svoje devete godine i imao sam iskustva sa dosta firmi, kao i mnoštvom vlasnika, direktora itd.

Radim full-time, ali mimo toga radim i freelancing čisto da ne živim od prvog do prvog u mjesecu, nego da imam zaradu i sa strane, da počastim sebe i ženu nekim putovanjem isl.

Generalno - da, naši plaćaju mizerno s obzirom koliko moja struka (IT) vrijedi, ali najgori je mentalitet... Ono "možel' kompenzacija" i "uhh, to ti mene hoćeš da zajebeš" kad mu kažeš sasvim korektnu (često i prenisku) cifru za ono što trebaš uraditi... To mi se freelancanjem za strance još nikad nije desilo.
Meni je dosta interesantno, kako djecki uopste uspijete da odradite posao i pokrivate sve potrebne troskove. Ako uzmem zadnji primjer, gdje sam radio izdaju servisnih naloga (na JIT linijskoj produkciji)...

Imamo Laptop.........................................1.500 EUR
Imamo VMWare Workstation........................ 200 EUR
Imamo Windows 7 (u VM) ........................... 120 EUR
Imamo Windows 2012 Server (u VM) ............. 500 EUR
Imamo Embarcadero RAD Studio .................. 1.800 EUR
Visual Studio 2010 Professional (brez MSDN).... 650 EUR
Visual Studio 2015 Community (brez MSDN)..... 0 EUR
DevExpress (za VS) ................................ 1.800 EUR
DevExpress (za E. RAD Studio) .................. 1.300 EUR
Office 2010 Professional ......................... 650 EUR
Office 2013 Professional ......................... 450 EUR
Office 2016 Professional ......................... 120 EUR (godisnja subskripcija)
Ostale sitnice za ostale radnje (ScreenShot manager, Project, Visio, ...)

Znaci samo Laptop sa licencijama me kosta ca. 10.000 EUR (znacu 20.000 BAM) godisnje. To je oko 7,50 evra (15 BAM) na svaki efektivan sat (znaci sat, koji mogu prodat). Hotelska soba me kosta u rangu 65 evra na noc (u prosjeku). U BiH je ta cifra, koliko sam upoznat, niza, tamo od 20 do 50 BAM na noc. Znaci kod mene je to oko 250 evra a u bih recimo oko 150 BAM na tjedan. To je dodatnih 6 evra (odnosno 4 BAM) na sat. Znaci za pokrivane troskova izvan domace lokacije, na sat nam samo alatke, smjestaj i osnovna oskrba uzme oko 15 evra meni (odnosno nekih 22 BAM u BiH). Sad treba zaradit neku platu. Ja zaradjujem negde oko 3,2 prosjecne njemacke plate na netto strani. U BiH je to znaci oko 2.500 BAM netto, odnosno 30.000 na godinu netto. To je jos oko 22 BAM po obracunskom satu. To sve skupa iznosi oko 44 BAM po satu.

Dodajmo jos troskove kancelarije, dva servera, koja mi teku u pozadini, troskove "cluda", telefon, voznju (kod mene oko 2.000 evra godisnje, kod vas vjerojatno malo manje)... Ocijenimo to sve ukupno kod vas jos na nekih 4.000 BAM godisnje i vec smo na 47 BAM "troska" po satu. Za primjer... moja produkcijski trosak satnice iznosi oko 54 evra. Ako uzmemo, da naplacujem izmedju 65 i 85 evra po satu (all inclusive), znaci vi bi trebali naplacivat oko 70 BAM po satu, da se mozete igrat frilensere (sto nije isto, kao biti prekarni radnik).

Moze li to ekonomija u BiH da podnese? Mislim ovako, sasvim pragmaticno pitanje.... brez cinizma.
Ti pricas o freelance u Bosni i pricas u istom postu o placanju licenci za WORD i placanje neke hotelske sobe. :D

Evo konkretno kako sam sebi napravio okruzenje za 400 eura. Otvorio PIK, nasao polovan HP workstation laptop za 375eura (750KM). Za tih 50KM svratio u mesnicu uzeo kilu-dvi suhovine da mogu mezit dok radim.

Dosao kuci, upalio laptop, otvorio piratebay i skinuo sve sta mi treba od VMvare, office-a.

Kakvo crno placanje licenci u Bosni, jos si freelancer. :D
Znaci, krades od ljudi, koji proizvode isto, sto proizvodis i ti i ocekujes, da ces moci zivjet od toga, sto prizvodis i da tebe nece krasti? ili kako to mislis?
Piko18

#303 Re: Freelancing

Post by Piko18 »

PeeJay wrote:
Znaci, krades od ljudi, koji proizvode isto, sto proizvodis i ti i ocekujes, da ces moci zivjet od toga, sto prizvodis i da tebe nece krasti? ili kako to mislis?
Ja imam jednu licencu godisnju zakup i kupujem fotografije sa shutterstocka :D nemoj me ruziti.
Ne znam gdje radis ali cini mi se da si iz neke utopije spao u Bosnu ovde jos uvijek vlada torrent mafija. Ali relano par puta sam gledao da kupim kompletan adobin paket ali ovi nasi lihvari zastupnici me odbiju od te ideje.
Za sve sto si ti nabrojao morao bih imati satnicu 100 km :D
U coworking space imam iMac ne znam sta je licencirano nit me zanima, u stanu kao sto sam vec naveo. Mislim da sam iznad prosijeka sa licencama hahaha.
Averus

#304 Re: Freelancing

Post by Averus »

Kod mene je licencirano sve sto koristim:

Windows 10 Pro
Office 2016 Pro
Sve ostalo su mi open-source alati.

Do sad nisam imao potrebe "dizati" svoj server, jer radim podršku (SysAdmin) remote lokacijama, pa sve radim na njihovoj infrastrukturi.
Štaviše, jedan od klijenata mi je dao licencu i za TeamViewer (koja je oko $45 mjesecno ja mislim), tek tako - da mogu koristiti.

Za prva dva mjeseca rada kod posljednjeg klijenta, već sam otplatio svoj računar u koji sam prije dvije godine uložio nekih 1500KM.

Da sam radio za sunarodnjake, do sad bih zaradio možda 300-400KM, a i to bi mi dali onako "hajde, eto da te počastim". Amerikanci (pogotovo jevreji), bez prigovora plate uslugu po cijeni koju definišem i ostaju mi klijenti na duže staze...

Imam par klijenata i iz evrope i indije, a svi su mi do sad ostavili pozitivne utiske. Možda se našao jedan ili dva kojima sam samo jednom radio i otkačio ih iz ovih ili onih razloga...
PeeJay

#305 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

Nemojte vi mene pogresno shvatit. Ja samo pokusavam da skuzim neke stvari, koje mi nisu jasne. Znaci ja ucim od vas i vrlo sam vam zahvalan za komunikaciju sa mnom. Poslije skoro cetrdeset godina izvan BiH, treba meni mnogo ovakvih razmjena informacija, da ja uopste budem u stanju kompetentno komunicirat sa vama. :thumbup:
Puf

#306 Re: Freelancing

Post by Puf »

PeeJay wrote: Znaci, krades od ljudi, koji proizvode isto, sto proizvodis i ti i ocekujes, da ces moci zivjet od toga, sto prizvodis i da tebe nece krasti? ili kako to mislis?
Ne, ne kradem od ljudi, kradem od koorporacija i da dusa mi je mirna radi toga.

Druga stvar da vidimo malo tvoju licnost ili dvolicnost.

Ti trazis freelancera i ja ti kazem ovako

Imam 2 tarife ...
Jedna je 15eura po satu i radim na programima i alatima koje sam skinuo sa torenta.
Druga je 60eura po satu i radim na orginalnom software-u

Koliko bi mi ti platio? Mislim da i ja i ti znamo odgovor. Zato kani se supljo-eticko-moralne pridike nama sirotinji u BIH :D
hekaton

#307 Re: Freelancing

Post by hekaton »

PeeJay wrote:Nemojte vi mene pogresno shvatit. Ja samo pokusavam da skuzim neke stvari, koje mi nisu jasne. Znaci ja ucim od vas i vrlo sam vam zahvalan za komunikaciju sa mnom. Poslije skoro cetrdeset godina izvan BiH, treba meni mnogo ovakvih razmjena informacija, da ja uopste budem u stanju kompetentno komunicirat sa vama. :thumbup:
kud se vrati brate mili da se boris sa vjetrenjacama
PeeJay

#308 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

Puf wrote:
PeeJay wrote: Znaci, krades od ljudi, koji proizvode isto, sto proizvodis i ti i ocekujes, da ces moci zivjet od toga, sto prizvodis i da tebe nece krasti? ili kako to mislis?

Imam 2 tarife ...
Jedna je 15eura po satu i radim na programima i alatima koje sam skinuo sa torenta.

Koliko bi mi ti platio? Mislim da i ja i ti znamo odgovor. Zato kani se supljo-eticko-moralne pridike nama sirotinji u BIH :D
Odgovor je naravno jednoznacan. Piraterija ne dolazi u obzir. Platio bih te 60 evra i za to zahtjevao postizanje rezultata, koji podnose tu stavku. A to znaci odprilike jedan modul od nekako tri master/detail unosna formulara i dva rekurzivno gradjena reporta sa biznis logikom i procedurama na bazi u roku od tjedan dana. Na tvom hardweru i tvojim licencijama. Istestirano i odradjeno, da je spremno za isporuku u produkciju.

Ja kolege, koji mi pomazu, placam po 12 pa do 24 evra, da rade (remote) na mojim uredno kupljenim licencijama, mome hardveru i obavljaju unaprijed specifizirane zadatke. Uz to jim placam i do 20 radnih dana odsustva (iako rate kao prekarni radnici). Jes neko pitanje? ;-)
Puf

#309 Re: Freelancing

Post by Puf »

PeeJay wrote:
Puf wrote:

Imam 2 tarife ...

Odgovor je naravno jednoznacan. Piraterija ne dolazi u obzir. Platio bih te 60 evra i za to zahtjevao postizanje rezultata, koji podnose tu stavku. A to znaci odprilike jedan modul od nekako tri master/detail unosna formulara i dva rekurzivno gradjena reporta sa biznis logikom i procedurama na bazi u roku od tjedan dana. Na tvom hardweru i tvojim licencijama. Istestirano i odradjeno, da je spremno za isporuku u produkciju.

Ja kolege, koji mi pomazu, placam po 12 pa do 24 evra, da rade (remote) na mojim uredno kupljenim licencijama, mome hardveru i obavljaju unaprijed specifizirane zadatke. Uz to jim placam i do 20 radnih dana odsustva (iako rate kao prekarni radnici). Jes neko pitanje? ;-)
Svaka cast ako fakat tako radis, jer si onda jedan od rijetikih. A ovo sto sam boldirao nemam pojma sta ti znaci. Idemo ovako, posto sam ja frontend developer sta bi ocekivao za 5 radnih dana (full time)? Ako mozes navesti primjer nekog modula ili stranice, forme, neceg...

Po ovom sto je boldirano ti placas full-stack developera 12eura po satu, ako je fakat ovako kao sto trazis, da ti pravi procedure po bazi, da ti programira, pravi frontend, dizajn. Onda cestitam nasao si budale. :D
PeeJay

#310 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

...
Last edited by PeeJay on 23/05/2018 08:52, edited 2 times in total.
Puf

#311 Re: Freelancing

Post by Puf »

PeeJay wrote:
Puf wrote: Svaka cast ako fakat tako radis, jer si onda jedan od rijetikih. A ovo sto sam boldirao nemam pojma sta ti znaci. Idemo ovako, posto sam ja frontend developer sta bi ocekivao za 5 radnih dana (full time)? Ako mozes navesti primjer nekog modula ili stranice, forme, neceg...

Po ovom sto je boldirano ti placas full-stack developera 12eura po satu, ako je fakat ovako kao sto trazis, da ti pravi procedure po bazi, da ti programira, pravi frontend, dizajn. Onda cestitam nasao si budale. :D
To je ovako, malo teze za mene sad nesto smislit, jer u proizvodnji nema mnogo zahtjeva za Front-End developerima. Ali ipak... Recima, da imas - kako vi to vec kazete - radnike (elektricare i mehanicare), koji odrzavaju masine u proizvodnji, izvode neke servisne radove i slicno...

Znaci ocekujem, da jim napravis mobilnu aplikaciju, na kojoj ce se logirati u sistem (preko web-service, kojeg ces ti napisati), prenijeti svoje zadatke za danas na svoj mobilni telefon u neku lokalnu bazu podataka (recimo SQLite) - posto u fabrikama su smetnje signala poceste, sistem mora raditi "offline" - iz baze, za koju cu ti dati "data dictionary", omoguciti da slikaju kvarove, unesu odradjene poslove, itd. i kad se vrate u svoju "kancelariju", da mogu okinut sinhroniziranje (slanje nazad u bazu), da se sve to vidi u nekoj desktop aplikaciji i da ce to raditi na Androidu i iOS-u (kao native app).

Za takvo nesto ja mogu dobit negdje oko 7.500 evra... 40% odprilike od cijene projekta ide za development... znaci oko 3.000 tebi. Tijedan dana je 40 sati... po 60 eura je 2.400... znaci dobio bi 75 po satu. Eto, tako nekako.
Aha kontam, ti bi za Boga oca dao 2500e. Za kompletan sistem i aplikacije, al pazi i android i IOS, baze i to sve za 5 dana. hahaahahahahah, bosnjo.

Sto znaci da ti ne znas prodat to. To ne vrijedi 7500e, to vrijedi 25 000e.
Last edited by Puf on 15/05/2018 10:53, edited 1 time in total.
PeeJay

#312 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

...
Last edited by PeeJay on 23/05/2018 08:50, edited 1 time in total.
Puf

#313 Re: Freelancing

Post by Puf »

PeeJay wrote:
Puf wrote:Sto znaci da ti ne znas prodat to. To ne vrijedi 7500e, to vrijedi 25 000e.
Da. Meni je trebalo 6 dana, da to spremim. Imam spreman sistem. Dodji i prodaj. Meni 7.500 po klijentu, tebi sva razlika. Moze?
Nemam ja sta sa tobom dalje diskutovat kad ti tvrdis da 2 aplikacije i prateci sistem vrijedi 2500e (za developera)

Pa JADAN i NE BIO, samo IOS aplikacija ti vrijedi 2500e (najmanje), a ne jos android, dizajn, baze, servisi.

Ostani ti gdje jesi, nemoj mislit da ti mislim ista ruzno, ali imamo mi u BIH takvih kao ti tovar. Takvi placaju radnike po 300KM da mu hrbace 6 dana sedmicno.

Samo sto si ti malo "emancipovaniji" pa ne radis sa obucom, sarafima nego lafo sa developerima, ali svede se znaci na isto. Ti bi da ti developer za mjesec dana napravi 8 mobilnih aplikacija (4 android i 4 ios), smisli i napravi dizajn, napravi servise, napravi baze i dobije kikiriki za to.

Neka tebe gdje jesi, ponavljam, imamo mi takvih ovde haha
PeeJay

#314 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

...
Puf

#315 Re: Freelancing

Post by Puf »

PeeJay wrote: Pa gledaj... ti si pitao, sta se od tebe ocekuje, da za njemacko trziste napravis za 60 eura po satu. Ja sam ti odprilike povisio na 75 (to je taj rang negdje). Za 10 ili 15.000 evra mjesecno moras biti u stanju napravit to sto si nabrojijo. Naravno. Nemoj sad, da se ljutis na mene, sto ti odgovaram na pitanje. ;-)

Mislis, da ja radim manje (u smislu konacnog produkta)?
Pitao sam te sta ocekujes od freelancera za 5 dana. Ti si nabrojao sta se ocekuje za 5 dana. Tu diskusija zavrsava. A da svabo ocekuje od 1 developera da mu napravi za mjesec dana kompletan sistem tu lazes ili nisi svjestan svoje nesvijesti. Pa nismo mi Kambodza da ne znamo sta se gdje trazi i koliko kosta i za koje vrijeme.

Prodavati muda pod bubrege, tesko da mozes ovde na forumu. Vecina je ovde namazana "stoka" (u pozitivnom smislu), tako da ti ta prica ne pije vode, nego 90% forumasa ce samo zakolutati ocima nakon tvog posta ili ce se odvaliti smijati.

Ja se ne ljutim, samo mi smijesno da mozes neke stvari tvrditi koje nemaju smisla sa realnoscu.
ado_sar

#316 Re: Freelancing

Post by ado_sar »

super su mi ovi biznismeni sto misle da ios aplikacija vrijedi 1000 maraka, 400 developeru, ostalo gazdi biznismenu. Posao prestave kao 100 maraka je satnica (vise nego da si ginekolog i kao tako zele da pokazu kako te cijene kao radnika) , al je on skont'o da je dovoljno 5 sati da se sve zavrsi. Tako navodno zahtjeva njemacko trziste :D Vidi se da si porijeklom iz bosne :D
PeeJay

#317 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

...
Puf

#318 Re: Freelancing

Post by Puf »

PeeJay wrote:
Puf wrote:
PeeJay wrote: Pa gledaj... ti si pitao, sta se od tebe ocekuje, da za njemacko trziste napravis za 60 eura po satu. Ja sam ti odprilike povisio na 75 (to je taj rang negdje). Za 10 ili 15.000 evra mjesecno moras biti u stanju napravit to sto si nabrojijo. Naravno. Nemoj sad, da se ljutis na mene, sto ti odgovaram na pitanje. ;-)

Mislis, da ja radim manje (u smislu konacnog produkta)?
Pitao sam te sta ocekujes od freelancera za 5 dana. Ti si nabrojao sta se ocekuje za 5 dana. Tu diskusija zavrsava. A da svabo ocekuje od 1 developera da mu napravi za mjesec dana kompletan sistem tu lazes ili nisi svjestan svoje nesvijesti. Pa nismo mi Kambodza da ne znamo sta se gdje trazi i koliko kosta i za koje vrijeme.

Prodavati muda pod bubrege, tesko da mozes ovde na forumu. Vecina je ovde namazana "stoka" (u pozitivnom smislu), tako da ti ta prica ne pije vode, nego 90% forumasa ce samo zakolutati ocima nakon tvog posta ili ce se odvaliti smijati.

Ja se ne ljutim, samo mi smijesno da mozes neke stvari tvrditi koje nemaju smisla sa realnoscu.
Sto sam ti opisao, je moj svakodnevni rad, kao i ostalih kolega ovdje. A ti kolutaj ocima, koliko hoces. Tu "mobile app" sam za "uklonjanje papirologije" uradio za Clariant u Oberhausnu. To su sitnice. A da ne bi rekli ovako, da lupam nesto, evo i malo oficijelnih statistika...

Image
Mozda je vrijeme da promjenis posao? Ocigledno te muzu ko budalu, ako fakat tako radis. Ako si ti budala pa radis toliko posla za sicu, ne moraju svi biti.

Ja mislio ti ozbiljan, zreo covjek i (biznismen) kad ono zelen ko maslacak u proljece :D
PeeJay

#319 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

...
Melo15

#320 Re: Freelancing

Post by Melo15 »

Mislim da se niste bas razumjeli vas dvojica :mrgreen: Ti imas gotovu komplet platformu koju editujes po potrebi klijenta i to i naplatis? Drugo bi bilo da svake sedmice moras raditi sve od 0, nesto ne vjerujem da bi za taj posao trazio 7500, za web, ios i android...

@PeeJay a i ti si ovo pogresno shvatio, stavio si sliku satnica koje uposlenici dobiju za rad na projektu, a tesko da ces naci koliko firma dobije za outsorcing tog istog uposlenika, na sto se i odnosilo onih 400-450e/dan koliko je vec kolega forumas napisao(da ne trazim sad nick njegov xD)
Sracunaj eto, da neka firma da uposleniku 40$/sat, treba za njega uzeti pa bar 70$/sat da im se to koliko toliko isplati, to kad pomnozis s 8h radnog dana i dobijes cifre o kojima su ti pojedini ovde pisali.
Last edited by Melo15 on 15/05/2018 12:37, edited 1 time in total.
PeeJay

#321 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

...
PeeJay

#322 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

...
Last edited by PeeJay on 23/05/2018 08:51, edited 1 time in total.
mirsek

#323 Re: Freelancing

Post by mirsek »

PeeJay wrote:
Melo15 wrote:Mislim da se niste bas razumjeli vas dvojica :mrgreen: Ti imas gotovu komplet platformu koju editujes po potrebi klijenta i to i naplatis? Drugo bi bilo da svake sedmice moras raditi sve od 0, nesto ne vjerujem da bi za taj posao trazio 7500, za web, ios i android...
Da, to je tacno. Govorimo o podrzci proizvodnje... Modul po modul, da se rijese neki problemi ili optimiraju neki procesi. Kao sto rekoh, meni ipak nekako uspjeva sve ovo, nekad i potezko. :D

Starim vec, nemam vise 20 godina... u stvari, sad imam vec toliko staza. :roll:
Znas li slucajno koliko su satnice/plate za devops ili Site Reliability Engineering (SRE) u Njemackoj ?
Melo15

#324 Re: Freelancing

Post by Melo15 »

PeeJay wrote:
@PeeJay a i ti si ovo pogresno shvatio, stavio si sliku satnica koje uposlenici dobiju za rad na projektu, a tesko da ces naci koliko firma dobije za outsorcing tog istog uposlenika, na sto se i odnosilo onih 400-450e/dan koliko je vec kolega forumas napisao(da ne trazim sad nick njegov xD)
Sracunaj eto, da neka firma da uposleniku 40$/sat, treba za njega uzeti pa bar 70$/sat da im se to koliko toliko isplati, to kad pomnozis s 8h radnog dana i dobijes cifre o kojima su ti pojedini ovde pisali.

Nece proci. Trazio sam malo, koliko ameri placaju u BiH za outsourcing. To je jedan primjer, imas jih vise. Toliko Ameri placaju (prema preporukama njihovih analiticara).
Pa opet eto sracunaj, 8h * 49$ dodjes na na tih 400+ koji su spominjali(ne sjecam se jel to bilo u dolarima bas), ali opet imas firmi koje vise uzimaju od ovih nabrojanih na site-u. A ako je vec za amere ovo, cudi me da nema authority partnersa za koje su govorili da su im glavni projekti bas bili za amerikance...
PeeJay

#325 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

mirsek wrote:
PeeJay wrote:
Melo15 wrote:Mislim da se niste bas razumjeli vas dvojica :mrgreen: Ti imas gotovu komplet platformu koju editujes po potrebi klijenta i to i naplatis? Drugo bi bilo da svake sedmice moras raditi sve od 0, nesto ne vjerujem da bi za taj posao trazio 7500, za web, ios i android...
Da, to je tacno. Govorimo o podrzci proizvodnje... Modul po modul, da se rijese neki problemi ili optimiraju neki procesi. Kao sto rekoh, meni ipak nekako uspjeva sve ovo, nekad i potezko. :D

Starim vec, nemam vise 20 godina... u stvari, sad imam vec toliko staza. :roll:
Znas li slucajno koliko su satnice/plate za devops ili Site Reliability Engineering (SRE) u Njemackoj ?
Na ovoj web stranici moze se dosta toga provjerit.
Last edited by PeeJay on 15/05/2018 14:10, edited 2 times in total.
Post Reply