Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
Ramzess Veliki

#301 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

mali Ninja wrote:
Ramzess Veliki wrote:
DzordzHodzic wrote:To i ja kontam, na 110-120kmh valjda moze par sati drzat sa pauzama. Inace 80% bi bila gradska voznja al planiram godisnje 3-4 puta duze relacije vozit tako da valjda to nije problem za 390.
Uzmi Hondu CBF 500 ili 750.
Ovdje se postavlja pitanje da li si mislio na cb 500 f kolega? :)
Honda ima toliko modela u klasi 50 do 750 da ih je tesko sve popamtiti.
CB500F je bas lijepa masina, za mladje vozace, CBF 500 bi izabrali stariji vozaci.

Lakse je pregledat na ovom linku sta se prodaje i za koliko para:

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/sear ... sfmr=false
klixoris

#302 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

Pored Honde CB500, fina opcija za pocetak je i Kawasaki ER5 ili Suzuki GS500 :thumbup:
Ramzess Veliki

#303 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

klixoris wrote:Pored Honde CB500, fina opcija za pocetak je i Kawasaki ER5 ili Suzuki GS500 :thumbup:
Jel' se I ti smijes? :lol:
klixoris

#304 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

Ramzess Veliki wrote:
klixoris wrote:Pored Honde CB500, fina opcija za pocetak je i Kawasaki ER5 ili Suzuki GS500 :thumbup:
Jok. Sto ? :?
Ramzess Veliki

#305 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

klixoris wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Jok. Sto ? :?
Pa kad se sjetis sa nostalgijom tih vremena, 40-tak konja, jurnjava po semaforima … :lol:
Ramzess Veliki

#306 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

Eh kad se sjetim, davno si ti mlad bio … :sad:
klixoris

#307 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

Ramzess Veliki wrote: Pa kad se sjetis sa nostalgijom tih vremena, 40-tak konja, jurnjava po semaforima … :lol:
Ih, niko brzi od mene ! :mrgreen:
Ramzess Veliki

#308 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

klixoris wrote:
Ramzess Veliki wrote: Pa kad se sjetis sa nostalgijom tih vremena, 40-tak konja, jurnjava po semaforima … :lol:
Ih, niko brzi od mene ! :mrgreen:
Ja sam imao hondicu nighthawk 49 ccm, dizo je na zadnji kad pored mene proleti R trista na sat, da pokazem ko nesta … :lol:
dadoka84

#309 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Ti si makar bio na 50cc. U ratu maglen sa čvile sa curom na motoru a ja na biciklu trobrzincu. zadao se ja letim čvilom za njim kad diže čovjek lajk :)
Ramzess Veliki

#310 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

dadoka84 wrote:Ti si makar bio na 50cc. U ratu maglen sa čvile sa curom na motoru a ja na biciklu trobrzincu. zadao se ja letim čvilom za njim kad diže čovjek lajk :)
Ma to je bilo poslije rata.
Ja sam imao Rogov petobrzinac, sportski ... joooj kako je isoooo :shock:
Dobio ga za kilo kafe.
dadoka84

#311 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Ramzess Veliki wrote: Ja sam imao Rogov petobrzinac, sportski ... joooj kako je isoooo :shock:
Dobio ga za kilo kafe.
Dobar deal :D
Ramzess Veliki

#312 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

dadoka84 wrote:
Ramzess Veliki wrote: Ja sam imao Rogov petobrzinac, sportski ... joooj kako je isoooo :shock:
Dobio ga za kilo kafe.
Dobar deal :D
... ali je otisao dzabe ... :twisted:
dadoka84

#313 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

I meni je jedan otišao džabe, komšija iz haustora krao...
Ramzess Veliki

#314 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

dadoka84 wrote:I meni je jedan otišao džabe, komšija iz haustora krao...
Mene jaran zamolio da mu pozajmim da ide na posao i ... :roll:
A focak, gdje ces od focaka izvuc nadoknadu ... tako je snishodljivo cvilio kao eto jarane desilo se nisam ja kriv ali ako treba i bubreg cu prodat i ta prica da bi se sam sebi gadio da mu trazis ista ... :facepalm:

Ali podsjeticu ga prvom prilikom i drugom i trecom ... :evil:
dadoka84

#315 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Podsjeti, taktika je to :)
mali Ninja

#316 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

Decki, po vama koji od ovih motora ima najvise pluseva, u pitanju je gradska - medjugradska voznja sa godosnjim izletom do jadrana...

KTM duke 390
Honda cb500f
Kawasaki z400
Cfmoto nk400

Cjenovno su priblizno osim ovog cfmoto..
Ramzess Veliki

#317 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

mali Ninja wrote:Decki, po vama koji od ovih motora ima najvise pluseva, u pitanju je gradska - medjugradska voznja sa godosnjim izletom do jadrana...

KTM duke 390
Honda cb500f
Kawasaki z400
Cfmoto nk400

KTM definitivno :thumbup:
Zatim CFMoto, pa Kawa I Honda na kraju.

Nisam ovo ja ocijenio, nego Bikez.com moto revija i mislim da su sasvim u pravu. Duke je ocijenjen sa 70 bodova od mogucih sto, a Honda sa jadnih 61. CFMoto je sa 69, a Kawa sa 65 od 100.

Realno KTM je tu predvodnik klase, honda nema sta tu trazit, slabasna im je izvedba, Kawa je napravila finog malog Ninju, ali sa jedva 40 hp, mislim da osim boje i loga nema nista sa Ninjom. CF je dobar, daleko bolji all road ovjes od Kavinog ali kaska za KTM-om mozda najvise izgledom. Jedan bod razlike i nije nesto pa bih ja u slucaju prva dva gledao povoljniju cijenu.
mali Ninja

#318 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

Ramzess Veliki wrote:
mali Ninja wrote:Decki, po vama koji od ovih motora ima najvise pluseva, u pitanju je gradska - medjugradska voznja sa godosnjim izletom do jadrana...

KTM duke 390
Honda cb500f
Kawasaki z400
Cfmoto nk400

KTM definitivno :thumbup:
Zatim CFMoto, pa Kawa I Honda na kraju.

Nisam ovo ja ocijenio, nego Bikez.com moto revija i mislim da su sasvim u pravu. Duke je ocijenjen sa 70 bodova od mogucih sto, a Honda sa jadnih 61. CFMoto je sa 69, a Kawa sa 65 od 100.

Realno KTM je tu predvodnik klase, honda nema sta tu trazit, slabasna im je izvedba, Kawa je napravila finog malog Ninju, ali sa jedva 40 hp, mislim da osim boje i loga nema nista sa Ninjom. CF je dobar, daleko bolji all road ovjes od Kavinog ali kaska za KTM-om mozda najvise izgledom. Jedan bod razlike i nije nesto pa bih ja u slucaju prva dva gledao povoljniju cijenu.
Bravo, hvala!
Gdje god sam gledao omjere tezine i snage ktm je vodio, cjenom honda je najjaca, zatim ktm, kawa pa cfmoto..

Dakle kad i ako ode ovaj trenutni KTM, zamijenit ce ga mladji ali jaci brat :).
Jedva cekam, raja ujedno ako bi ko volio nakeda lagane klase u perfektnom stanju, napravit cemo nesto..

Cak sam pitao za KTM, jedini zastupnik za bih su ovi momci iz vakufa, oni suradjuju sa moto spicom varazdin, KTM izadje 6150eur do registracije u bih..
Ramzess Veliki

#319 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

mali Ninja wrote:Bravo, hvala!
Gdje god sam gledao omjere tezine i snage ktm je vodio, cjenom honda je najjaca, zatim ktm, kawa pa cfmoto..

Dakle kad i ako ode ovaj trenutni KTM, zamijenit ce ga mladji ali jaci brat :).
Jedva cekam, raja ujedno ako bi ko volio nakeda lagane klase u perfektnom stanju, napravit cemo nesto..

Cak sam pitao za KTM, jedini zastupnik za bih su ovi momci iz vakufa, oni suradjuju sa moto spicom varazdin, KTM izadje 6150eur do registracije u bih..
Pobjednik dana:
Image
TheGodfather001

#321 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by TheGodfather001 »

Znate li išta o ovom (mogućem) izboru? Ducati Monster 797

Image
Ramzess Veliki

#322 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

TheGodfather001 wrote:Znate li išta o ovom (mogućem) izboru? Ducati Monster 797

Image
Pa kao Duke na steroidima, opet pricamo o street nakedima.
Mislim da sa 73 hp ne bi trebao da nosi naziv Monster, ne vidim tu nista monstruozno.
Imati Dukatija kod nas je nezgodno radi servisa, raspitaj se prethodno kako i gdje ga mozes servisirati.
Mislim da bi ga morao slati u Italiju sto je preskupo.

Iskreno mislim da je kupovina ovog tipa motora bacanje para ako poredite sa tourerima koje mozete uzeti.
Ovo su one man motori napravljeni iskljucivo za zabavu, ne za putovanja i vozanja suvozaca.

Nikakva zastita od vjetra, cak su losije zasticeni od naked choppera sto znaci prava borba da se ostane na motoru na brzini preko 100 km/h.

Bolji su kao endurci jasno, ali enduro je za makadama a ne za grada.

Ja bih birao za iste pare Bandita ili Hondu CBF, nesto u tom folu. Ne bih chopper ni u kojoj varijanti osim kao show bike za pokazivanja na moto partijima.
TheGodfather001

#323 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by TheGodfather001 »

Ramzess Veliki wrote:
TheGodfather001 wrote:Znate li išta o ovom (mogućem) izboru? Ducati Monster 797

Image
Pa kao Duke na steroidima, opet pricamo o street nakedima.
Mislim da sa 73 hp ne bi trebao da nosi naziv Monster, ne vidim tu nista monstruozno.
Imati Dukatija kod nas je nezgodno radi servisa, raspitaj se prethodno kako i gdje ga mozes servisirati.
Mislim da bi ga morao slati u Italiju sto je preskupo.

Iskreno mislim da je kupovina ovog tipa motora bacanje para ako poredite sa tourerima koje mozete uzeti.
Ovo su one man motori napravljeni iskljucivo za zabavu, ne za putovanja i vozanja suvozaca.

Nikakva zastita od vjetra, cak su losije zasticeni od naked choppera sto znaci prava borba da se ostane na motoru na brzini preko 100 km/h.

Bolji su kao endurci jasno, ali enduro je za makadama a ne za grada.

Ja bih birao za iste pare Bandita ili Hondu CBF, nesto u tom folu. Ne bih chopper ni u kojoj varijanti osim kao show bike za pokazivanja na moto partijima.
Hvala na iskrenom komentaru. I ja sam psotavio pitanje nasumično. Uglavnom, volio bih sada kupiti motor (poslije 8 godina bez istog), ali ništa jako, ništa "sjajno", najviše za gradsku vožnju, možda poneka tura sa prijateljima do Jadrana. Ovaj sam Monster vidio u Tuzli - Libra sport, milsim da su oni servis i prodaja za Ducati, Guzzi i dr. Naked mi leži, nešto poput Fazera FZ1. Nisam tip za Chopper-e. Enduro su mi manje-više skupi i za makadam bih prije išao na neki ATV.
Budžet je do 11-13.000KM. Vidim da ima finih Bandit-a, Yamaha XJ6... Uglavnom, hvala na korisnom savjetu.
Ramzess Veliki

#324 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

TheGodfather001 wrote: Hvala na iskrenom komentaru. I ja sam psotavio pitanje nasumično. Uglavnom, volio bih sada kupiti motor (poslije 8 godina bez istog), ali ništa jako, ništa "sjajno", najviše za gradsku vožnju, možda poneka tura sa prijateljima do Jadrana. Ovaj sam Monster vidio u Tuzli - Libra sport, milsim da su oni servis i prodaja za Ducati, Guzzi i dr. Naked mi leži, nešto poput Fazera FZ1. Nisam tip za Chopper-e. Enduro su mi manje-više skupi i za makadam bih prije išao na neki ATV.
Budžet je do 11-13.000KM. Vidim da ima finih Bandit-a, Yamaha XJ6... Uglavnom, hvala na korisnom savjetu.
Samo tom Fazeru dodaj siber. :thumbup:
U toj klasi od stotinjak konja Bandit mete sve druge. :thumbup:
Meni je Honda ljepsa i modernija, ali sve poredbe su na strani Suzukija.
klixoris

#325 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

Ramzess Veliki wrote:
TheGodfather001 wrote: Hvala na iskrenom komentaru. I ja sam psotavio pitanje nasumično. Uglavnom, volio bih sada kupiti motor (poslije 8 godina bez istog), ali ništa jako, ništa "sjajno", najviše za gradsku vožnju, možda poneka tura sa prijateljima do Jadrana. Ovaj sam Monster vidio u Tuzli - Libra sport, milsim da su oni servis i prodaja za Ducati, Guzzi i dr. Naked mi leži, nešto poput Fazera FZ1. Nisam tip za Chopper-e. Enduro su mi manje-više skupi i za makadam bih prije išao na neki ATV.
Samo tom Fazeru dodaj siber. :thumbup:
U toj klasi od stotinjak konja Bandit mete sve druge. :thumbup:
Meni je Honda ljepsa i modernija, ali sve poredbe su na strani Suzukija.
E jesi se i ti svezao sibera i vjetra na nakedima. Ispade da na nakedu ne mozes otici ni do mahalske kafane - ubit ce te vjetar :mrgreen:
Ja na nakedu pola Evrope proputovao, za 3 sezone nakucao preko 40k kilometara, sve duze ture isao sa suvozacicom i evo me jos uvijek ziv, nije me vjetar otpuhao :mrgreen:
Ne strasi ljude bezveze. Zastita od vjetra je pozeljna na duzim putovanjima, slazem se, ali nije vala ni eliminatorna. Meni je na duzim turama npr vazniji polozaj sjedenja. Dzaba ti vizir od metar ako ti lezis na zglobovima ruku, savijenih ledja i koljena podvijenih ko skakavac. ;-)

Sto se Dukca tice, fina masina sa dusom. Pregrst obrtnog momenta mu daje odlicna medjuubrzanja, kojima apsolutno kompenzira taj manjak konja. Vjeruj da ce se tesko i neki R sa 150 konja ispaliti iz zavoja kao Dukac. Drugo su pravci, naravno :)

Ono sto je problem sa odrzavanjem kod Dukaca je njihov cuveni desmo razvod - jako tesko za kontrolisati i podesavati zazore na ventilima, plus razvod nije lanac nego je zupcasto remenje. To se sve mora kontrolisati svakih 30k kilometara, a remenje mijenjati, i takvi servisi hladno idu preko 1000 EUR sa dijelovima (u ovlastenim servisima). A ima tu i problema sa pouzdanoscu. I aktuelni modeli kubure sa elektronikom, grubim mjenjacem itd.

Pouzdanost zeza i KTM - i danas ga muce gremlini koji su ga mucili prije 10 godina (ovdje najvise mislim na ceste pojave curenja ulja na raznim tackama motora, ukljucujuci i kociono).
Vidim da raja ovdje dosta misljenja bazira na testovima koje procitaju, a to nije uopste mjerilo. Pratite malo iskustva vlasnika tih motora, ima dosta foruma, slika onda postaje skroz drugacija.

A za klasu polovni, od 100 konja - Honda Hornet 600 :thumbup: Mislim na model koji se proizvodio do 2006. Dobra je i Hornet 900, CB1000R, sve zavisi od ukusa.
Sto se Kawe tice, od nakeda, tu i nema nekog pretjeranog razmisljanja, Kawa je pojednostavila i izbor svela na 2 motora - Z750 (aktuelni je Z900) ili Z1000 :thumbup:
Last edited by klixoris on 09/04/2019 15:28, edited 1 time in total.
Post Reply