Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HAVANA

#301 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HAVANA »

Pa sad,da je vasa dostava naka pljacka,i nije.Al hajd. :roll: Sve je to fino,samo mojne peglat.Vjernik ili ateista,nebitno.Kuci pa vjeruj.Sebi vjerujes,nemoj meni.Nemam potrebe uopste da razmisljam o tim stvarima,dok me ne ubode nesta u oko,il pod plecku...I onda ko mlada kakva,nadju se uvrijedjeni.
arzuhal

#302 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
Mislim da praviš brutalnu generalizaciju konvertita. Uzrok tome je vjerovatno survivorship bias: oni koji se konvertuju, pa svojim stavovima dave okolinu, logično, upadaju u oči. Oni koji se konvertuju, pa svojim stavovima ne dave okolinu, ne upadaju u oči. Zbog toga se, pogrešno, čini da svi pripadaju prvoj skupini.

A ni uzorak ti nije naročito reprezentativan. :D
Tvoje mišljenje bi možda i bilo tačno da je meni cilj to o čemu govoriš i da ja tvrdim to o čemu ti govoriš... Mene se ovdje primarno ne tiče sam fenomen konverzije (s neke hrišćanske denominacije na drugu ili od sunije na šiiju - uslovno rečeno :mrgreen: - jer to je bit konverzije) ili potpuna promjena vjere odnosno potpuno prihvatanje vjere od strane ateiste ili odbacivanje vjere od nekadašnjeg vjernika.
Ja govorim o nečemu što je zajedničko i što je differentia specifica određene vrste ljudi a što im put čini takvim...
sekerbay

#303 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Bloo wrote:Peace
Haj iskreno, ako u kur'anu piše o širenju univerzuma, lahko nam je zaključit da to nije kopirano znanje nekih drugih naroda, jer tog znanja nije bilo.
i onda se pitam, šta vas sprečava da slijedite istinu.
Da su u pitanju predrasude, dale bi se ukloniti.
Došao sam do jednog logičnog zaključka, a to je da se insan teško odvaja od svog načina života.
Ispravi me ako griješim.
Smrcak15

#304 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote: (Dopusti da nam se misli nisu posložile i podudarile) Pa te ljude za koje bi Nurudin i neki drugi rekli (jer se tako i objašnjavalo od strane pojedinih forumaša, ne pokušavam nekome nešto staviti u usta, neka me slobodno isprave) kako su mnogo snažniji, slobodoumniji i sl. od drugih jer su spremni da svoj život i sistem vrijednosti kojem pripadaju ili ne pripadaju podvrgnu sumnji i propitivanju pa iz toga, onda, promijene svoje stavove i usvoje neke nove, sada kritički promišljene i utemeljene, i tome slično. @towelie se uzimao kao jedan od primjera takvih ljudi. Pošto je čovjek banovan ne želim o njemu raspravljati, spominjem ga jer si ga ti spomenuo.

Tu, u takvim riječima i objašnjenjima kako neko i zbog čega neko može promijeniti stavove i uvjerenja ima dosta istine, to su činjenice, slažem se. Ali meni je, u životu i baš s tim primjerima na koje mislim, bila interesantna ta radikalna transformacija kod jedne vrste ljudi koji imaju nešto (šta je to "nešto", o tome bi se dalo..) zajedničko: znam čovjeka koji je, kada sam ga upoznao i možda baš prvi put kad sam pio kahvu za istim stolom za kojim je sjedio i on, sa svojom suprugom, tako sočno i glasno opsovao Boga svojoj supruzi (formalno, jer mu je dala "povod" kakvog žene muškarcima daju napretek, jel), a ja sam imao razloga vjerovati da je ta i takva psovka bila indirektno i suštinski upućena meni, kasten.
Par godina je prošlo i taj čovjek je postao radikalni vehabija koji bi sad ženu namlatio jer neće makar da hidžab stavi kad već neće nikab, davi rodbinu pričama u džehenemu i Armagedonu, zahtijeva da počnu klanjati, a doskora je pružao moralnu podršku svakome ko želi ići u džihad u Siriju, pa da kao šehid sutra u džennetu jede kajmak na kajmaku!
Ensar Zgodić, novinar, prije par mjeseci gostovao je i kod Malagurskog: vatreni vehabija ideološki začet u džematu džamije "Kralj Fahd" danas je vatreni zagovornik cjepanja BiH ili što veće autonomije tri etnička entiteta, govori srpskim jezikom (kako on naglašava, vjerovatno iz razloga pobijanja "bosanskog jezika"), razotkriva islamističko-bošnjačke podvale, mitologizaciju, radikalizam, itd.

Nešto naprosto nije ok, po meni, kod ljudi koji za kratko vrijeme pretrče takav put, i ne znam gdje će završiti sutra. Tako ja, a drugi kako vole i misle...

Ja, kao usporeni, flegmatični bh. musliman, s ganc novim i neotpakovanim kritičkim umom, sklon dogmatizmu, više volim ustrajne i poštene ateiste u čiji razumni i ljudski ćafirluk uvijek mogu položiti nade, nego te neke ljudske čigre koje Repati vrti k'o ništa...Da nam se Allah smiluje svima i uputi na Pravi put, amin.
svima koji zagovaraju extremizam u vjeri, samo bi rekao poslanikov hadis

Imam Muslim bilježi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Propali su oni koji pretjeruju u vjeri.” U drugom hadisu, koji bilježe Buharija, Ebu Davud i Nesai, stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ušao u mesdžid i primijetio zavezano uže izmeðu dva stuba, pa je upitao: ”Šta je ovo?” Rekoše mu: ‘To uže pripada Zejnebi koja tu klanja, a kada se umori uhvati se za njega.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, im reče: ”Odvežite ga! Klanjajte dok imate snage i volje, a kad vam dosadi ili klonete, vi se odmorite.”
arzuhal

#305 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:Pa sad,da je vasa dostava naka pljacka,i nije.Al hajd. :roll: Sve je to fino,samo mojne peglat.Vjernik ili ateista,nebitno.Kuci pa vjeruj.Sebi vjerujes,nemoj meni.Nemam potrebe uopste da razmisljam o tim stvarima,dok me ne ubode nesta u oko,il pod plecku...I onda ko mlada kakva,nadju se uvrijedjeni.
Ok, ne vjerujem ti.
Smrcak15

#306 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

HAVANA wrote:Pa sad,da je vasa dostava naka pljacka,i nije.Al hajd. :roll: Sve je to fino,samo mojne peglat.Vjernik ili ateista,nebitno.Kuci pa vjeruj.Sebi vjerujes,nemoj meni.Nemam potrebe uopste da razmisljam o tim stvarima,dok me ne ubode nesta u oko,il pod plecku...I onda ko mlada kakva,nadju se uvrijedjeni.
ovo meni nema nikako logike a sad cu ti objasnit zasto

Prvo, ja kad bi se sa tobom sreo negdje na kafi onako usput, ppa cak i kad bi te poznavao dobro, ja tebi nebi nikad pricao o vjeri i religijskim temama, jer ne pricam sa ljudima o vjeri koji nisu zainteresovani za to.

ali pazi sad ovo, ovaj podforum je forum Religija, znaci svako ko dodje na ova forum tu se prica o relgiji, ako ti se ne prica ne posjecujes ga i tacka..

To je isto kao kad bi ti usao u ring i govorio "necu se ja boxati, nisam ja za boxa , hajmo ovdje viceve pricati piti kafu na sred ringa itd"

ako si usao u ring onda nema smisla da odbacujes bitke, box, karate, mma, hrvanje itd , tako isto ako si dosao na forum religija onda ima da otrpis pricu o religiji druze moje....

ako ulazimo u ring religija, ima da se prica o religiji inace ne ulazi u taj ring :-)
arzuhal

#307 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:Prvo, ja kad bi se sa tobom sreo negdje na kafi onako usput, ppa cak i kad bi te poznavao dobro, ja tebi nebi nikad pricao o vjeri i religijskim temama, jer ne pricam sa ljudima o vjeri koji nisu zainteresovani za to.
:thumbup:

Znači, džaba bi fasov'o od zohve, ajme..
arzuhal

#308 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

sekerbay wrote:
Bloo wrote:Peace
Haj iskreno, ako u kur'anu piše o širenju univerzuma, lahko nam je zaključit da to nije kopirano znanje nekih drugih naroda, jer tog znanja nije bilo.
i onda se pitam, šta vas sprečava da slijedite istinu.
Da su u pitanju predrasude, dale bi se ukloniti.
Došao sam do jednog logičnog zaključka, a to je da se insan teško odvaja od svog načina života.
Ispravi me ako griješim.
A šta ako neko uzme sebi ajet kao dokaz da hališe, manđa i da jede ono... :mrgreen:

fenteširuu fil-erdi.../pa širite se Zemljom... :lol:
arzuhal

#309 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote: Nešto naprosto nije ok, po meni, kod ljudi koji za kratko vrijeme pretrče takav put, i ne znam gdje će završiti sutra. Tako ja, a drugi kako vole i misle...
Ja, kao usporeni, flegmatični bh. musliman, s ganc novim i neotpakovanim kritičkim umom, sklon dogmatizmu, više volim ustrajne i poštene ateiste u čiji razumni i ljudski ćafirluk uvijek mogu položiti nade, nego te neke ljudske čigre koje Repati vrti k'o ništa...Da nam se Allah smiluje svima i uputi na Pravi put, amin.
Neko jednom rece ovdje, za nekog od tih što si ih nabrojao, da ako se okrenuše na drugu stranu, da nikada nisu iskreno ni pripadali početnoj strani.
Ja bih to aplicirala na ekstremizam (ateistički i religijski) koji obitava u dimenziji besmisla, na granici umnog sljepila i duševne netolerancije.
Ekstremi će težiti da opet odu u ekstrem, bez obzira na suprostavljene polaritete originalnih stavova.
Sviđa mi se ovo.
vatrogasac

#310 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Smrcak15 wrote: ako si usao u ring onda nema smisla da odbacujes bitke, box, karate, mma, hrvanje itd , tako isto ako si dosao na forum religija onda ima da otrpis pricu o religiji druze moje....
:mrgreen:

Ovaj podforum je jednako i za teiste, agnostike i antiteiste. Svako je svojim 'poslom' tu. :mrgreen:

Što se tiče ateista za njih je mnogo nagodniji podforum Filozofija, ali ako vole mogu i ovdje bez ljutnje podijeliti pogled na život.
sekerbay

#311 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

HAVANA wrote:Kuci pa vjeruj
Pioniri mi smo tita, a Tito je bako naš :oops:

Fascinantno je koliko su komunjare dosljedne i kako se drže postulata svoje vjere.

Vlasnik sarajevox, sada klix, iz njemu poznatih razloga omogućio platformu na koji gotovo svak nađe il prezentuje što mu duši drago. Sve je to krunisao jednim liberalnim sistemom kojem bi pozavidjeli i oci sistema koji zagovaraju potpune slobode.
Znao je da će biti učesnika kojima se to neće svidjeti, recimo ljubiteljima totalitarnih režima, pa im je dao opciju "lista gnjavatora", al džaba :roll:
Kad ti dođe u avliju, imaš pravo da zasuces rukave, uzmeš govnjivu motku i poćeraš nezvanog gosta.
HAVANA

#312 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HAVANA »

Smrcak15 wrote:
ovo meni nema nikako logike a sad cu ti objasnit zasto

Prvo, ja kad bi se sa tobom sreo negdje na kafi onako usput, ppa cak i kad bi te poznavao dobro, ja tebi nebi nikad pricao o vjeri i religijskim temama, jer ne pricam sa ljudima o vjeri koji nisu zainteresovani za to.

ali pazi sad ovo, ovaj podforum je forum Religija, znaci svako ko dodje na ova forum tu se prica o relgiji, ako ti se ne prica ne posjecujes ga i tacka..

To je isto kao kad bi ti usao u ring i govorio "necu se ja boxati, nisam ja za boxa , hajmo ovdje viceve pricati piti kafu na sred ringa itd"

ako si usao u ring onda nema smisla da odbacujes bitke, box, karate, mma, hrvanje itd , tako isto ako si dosao na forum religija onda ima da otrpis pricu o religiji druze moje....

ako ulazimo u ring religija, ima da se prica o religiji inace ne ulazi u taj ring :-)
Kako si ti zamislio ateizam vs religija a bez ateista? :D Ma ne znam ni ja sto udjem ikako,nakav me sejtan natjera da vidim sta ce mi se danas neko nagovorit,jesam li danas nemoralan,ili jedem smece,hocu li goriti i tako to... :roll: A mozda je i zbog arze,on da je na ljubav i sex ja bi uso da vidim sta veli. :D Mada,on me ne nervira :? :lol:
ExNihilo

#313 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:
ExNihilo wrote:
Mislim da praviš brutalnu generalizaciju konvertita. Uzrok tome je vjerovatno survivorship bias: oni koji se konvertuju, pa svojim stavovima dave okolinu, logično, upadaju u oči. Oni koji se konvertuju, pa svojim stavovima ne dave okolinu, ne upadaju u oči. Zbog toga se, pogrešno, čini da svi pripadaju prvoj skupini.

A ni uzorak ti nije naročito reprezentativan. :D
Tvoje mišljenje bi možda i bilo tačno da je meni cilj to o čemu govoriš i da ja tvrdim to o čemu ti govoriš... Mene se ovdje primarno ne tiče sam fenomen konverzije (s neke hrišćanske denominacije na drugu ili od sunije na šiiju - uslovno rečeno :mrgreen: - jer to je bit konverzije) ili potpuna promjena vjere odnosno potpuno prihvatanje vjere od strane ateiste ili odbacivanje vjere od nekadašnjeg vjernika.
Ja govorim o nečemu što je zajedničko i što je differentia specifica određene vrste ljudi a što im put čini takvim...
Da, ali ako te ljude definiraš kroz njihovu konverziju, njenu žestinu, brzinu ili koji god atribut već želiš, tada moraš uzeti u obzir da postoje oni koji prolaze isti put, ali se ne manifestuje jednako. A ako takvi postoje, onda ne mislim da se može zaključak generalizovati, jer ako bi se mogao generalizovati, onda bi vrijedio za sve ili barem većinu koja prolazi istim putem.

Ako se, opet, može izvući nešto zajedničko za te ljude, o kojima govoriš, ako postoji nešto u njihovoj psihologiji što dijele, tada to nešto nema veze sa samom konverzijom, pa ne vidim zašto bi spotlight bio na njoj ili zašto bismo ih definirali kroz nju, kada se ta crta može manifestovati na bilo kom segmentu života. Mogli bismo, onda, govoriti o žestini s kojom takvi ljudi postaju strastveni (anti)pušači ili liberali ili fitness zaljubljenici ili...
sekerbay

#314 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

arzuhal wrote:A šta ako neko uzme sebi ajet kao dokaz da hališe, manđa i da jede ono...

fenteširuu fil-erdi.../pa širite se Zemljom
:lol: :lol: :lol:
Ti si meni ubjedljivo najdraži forumaš i to baš zbog stila i načina razmišljanja.
Nema drugog insana koji bi došo na ovu ideju :lol:
Čuj širite se :lol:
Bloo
Globalna šefica

#315 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
A šta ako neko uzme sebi ajet kao dokaz da hališe, manđa i da jede ono... :mrgreen:

fenteširuu fil-erdi.../pa širite se Zemljom... :lol:
-.-
You know nothing, Arzo Snow...
sekerbay

#316 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Umro hawking :sad:
Tja, ako je bio u pravu, barem će se odmorit.

A zašto vi kad duša do guše dopre,
i kad vi budete tada gledali,
a Mi smo mu bliži od vas, ali vi ne vidite,
zašto je onda kad niste u tuđoj vlasti
ne povratite, ako istinu govorite?
Bloo
Globalna šefica

#317 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

ExNihilo wrote: Da, ali ako te ljude definiraš kroz njihovu konverziju, njenu žestinu, brzinu ili koji god atribut već želiš, tada moraš uzeti u obzir da postoje oni koji prolaze isti put, ali se ne manifestuje jednako. A ako takvi postoje, onda ne mislim da se može zaključak generalizovati, jer ako bi se mogao generalizovati, onda bi vrijedio za sve ili barem većinu koja prolazi istim putem.

Ako se, opet, može izvući nešto zajedničko za te ljude, o kojima govoriš, ako postoji nešto u njihovoj psihologiji što dijele, tada to nešto nema veze sa samom konverzijom, pa ne vidim zašto bi spotlight bio na njoj ili zašto bismo ih definirali kroz nju, kada se ta crta može manifestovati na bilo kom segmentu života. Mogli bismo, onda, govoriti o žestini s kojom takvi ljudi postaju strastveni (anti)pušači ili liberali ili fitness zaljubljenici ili...
Svako ce ih.posmatrati kroz prizmu onoga sto je samom gledatelju vazno i prizmu.onoga kroz sta i on sam vecinom posmatra svijet.
Neki od tih slucajeva jednostavno kao da imaju neki nesmireni nagon da pripadaju necemu do krajnosti, ali ni u cemu ne nalaze smiraj.
Od mesozderstva do veganstva, od prezderavanja do fitness freaka, od pusaca do mesije zdravog zivota...i vice versa.
Mada nekada i apateticni odu u dubine, a nekada i ekstreme.
Bloo
Globalna šefica

#318 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

sekerbay wrote:Umro hawking :sad:
Tja, ako je bio u pravu, barem će se odmorit.

A zašto vi kad duša do guše dopre,
i kad vi budete tada gledali,
a Mi smo mu bliži od vas, ali vi ne vidite,
zašto je onda kad niste u tuđoj vlasti
ne povratite, ako istinu govorite?
Tesko povracam, jedino kad se otrujem necim pokvarenim.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#319 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Ja se ne osjećam uopće kao da sam konvertirao , čak šta više, suština moje neke filozofije je identična recimo
mojim prvim postovima na temi "sufizam" . Jedino što se promijenilo je spoznaja pravog realiteta, simboličkih islamskih,
pa i sufijskih vrijednosti , kao što su Muhamed i Kur'an.
Jednostavno sam uvidio da se radi o ekstremnoj idealizaciji tih simbola, i odbacio ih kao laži, jer ne pristaje truditi se
tražiti istinu, a njegovati laž, makar ti bila jako draga.
To je to, vrlo jednostavno
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#320 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote: Da, ali ako te ljude definiraš kroz njihovu konverziju, njenu žestinu, brzinu ili koji god atribut već želiš, tada moraš uzeti u obzir da postoje oni koji prolaze isti put, ali se ne manifestuje jednako. A ako takvi postoje, onda ne mislim da se može zaključak generalizovati, jer ako bi se mogao generalizovati, onda bi vrijedio za sve ili barem većinu koja prolazi istim putem.

Svako ce ih.posmatrati kroz prizmu onoga sto je samom gledatelju vazno i prizmu.onoga kroz sta i on sam vecinom posmatra svijet.
Neki od tih slucajeva jednostavno kao da imaju neki nesmireni nagon da pripadaju necemu do krajnosti, ali ni u cemu ne nalaze smiraj.
Od mesozderstva do veganstva, od prezderavanja do fitness freaka, od pusaca do mesije zdravog zivota...i vice versa.
Mada nekada i apateticni odu u dubine, a nekada i ekstreme.
Ja se sjećam tvoje žestine kojom si prije 4-5 godina ismijavala islam i vjernike općenito, da bi danas postala maltene zaštitnik
njihovog prava da budu uvrijeđni.
To je isto svojevrsna konverzija , čak pomalo šizofrena
Bloo
Globalna šefica

#321 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Nurudin wrote: Ja se sjećam tvoje žestine kojom si prije 4-5 godina ismijavala islam i vjernike općenito, da bi danas postala maltene zaštitnik
Zavisi ko bolje plaća u tom trenutku :-D
Nurudin

#322 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote: Ja se sjećam tvoje žestine kojom si prije 4-5 godina ismijavala islam i vjernike općenito, da bi danas postala maltene zaštitnik
Zavisi ko bolje plaća u tom trenutku :-D
nije to stvar plaćanja, već kao što Arzo kaže , stvar šejtana ili kad demistificiramo šejtana, onda je to stvar zavođenja.
Svako onaj ko slijedi nekoga, a ne samoga sebe, taj neko je za njega šejtan.
Bloo
Globalna šefica

#323 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

U se i u svoje kljuse, oduvijek ja to govorim.
U nedostatku kljuseta, more i raga.
zijancer

#324 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

u takvoj postavci, mene buni jedna sitnica..kako znaš da si potpuno svoj, da slijediš samoga sebe? da nećeš nekome izbiti zube na parkingu iznenada i sl?
Nurudin

#325 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

zijancer wrote:u takvoj postavci, mene buni jedna sitnica..kako znaš da si potpuno svoj, da slijediš samoga sebe? da nećeš nekome izbiti zube na parkingu iznenada i sl?
šta i ako izbiješ nekome zube ? ako je u tvojoj prirodi da to uradiš, uradi :D
Locked