Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sunceKOtepsija wrote:
turska produkcija nije hiper produkcija (iako mnogima to izgleda- gledano iz nase, male perspektive) turaka ima preko sto miliona, njima je napravit seriju ko nama uslikat fotografiju, osim toga velika vecina serija je visoka kvalitetna o cemu govore i podaci o izvozu u preko sto zemalja svijeta u vrijednosti nekoliko stotina miliona dolara.
Zajebali Turci i Netflix, i HBO, u paketu.
Kamionima se to izvoz.
Istovremeno serijal o Kralju Mudrosti ce imati samo 6 epizoda, bice emitovan u udarnom terminu na prvom kanalu TRT-a i vec sada je jasno da ce oboriti rekorde gledanosti ne samo u Turskoj i Bosni (pa i Hercegovini) vec desetinama pa mozda i stotinama zemalja.
Ko je to Aliji prozv'o za Kralja Mudrost?
Koliko to ima veze sa njegovim životom i biografijom?
Koji je to politički potez koji on napravio za svog života njemu donio jedan takav epitet.
By the way, otud crpiš toliki optimizam da je stotine zemalja, to jeste milionski auditorijum zainteresovan za Alijin život?
Pa nije Alija bio Nelson Mandela...
Bez turske produkcije tesko da bi bilo koji serijal (pogotovo ne u nasoj produkciji) mogao doci do Sudana, Cada, Cilea, Argentine...A Alija (uz porodicu i prijatelje) zasluzuje mnogo, mnogo vise
Sve same zemlje u kojima je Alija iznimno popularan. Poslije Huana, Carlosa i Euzebija, Alija je u Argentini jedno od najrasprostarnjenijih imena.
Što se tiče porodice - ona je, brat bratu, zaslužila da doživotno vlada. Ništa manje.
sunceKOtepsija wrote:uz svo postovanje prema bilo kojoj zemlji-pa tako i rafidistanu tj. iranu, pozivati na ekranizaciju lika i djela Kralja Mudrosti i Bedema Islama od strane jedne nemuslimanske zemlje-cijim je emisarima (ie. misionarima) Alija u najtezim trenutcima rekao, citiram:"Nećemo prodati ahiret za dunjaluk i nećemo prodati svoj islam radi šake pomoći", je u krajnju ruku degutantno i neprimjereno, ako jista, radi pijeteta prema zrtvama.
To je srpsko-cionistička podvala, to je Alija izjavio jednako kao i za zlatne kašike. Naši najbolji sinovi i borci za slobodu ovog naroda i naše države, poput Hasana Čengića ili Bakira Alispahića, na crnoj su američkoj listi zbog vojnih i obavještajnih veza s Iranom, pružanja pomoći bratske Islamske Republike Iran nama Bošnjacima kada nam je najpotrebnija pomoć bila, zbog obuke našeg AID-a u Pogorelici, itd.
Iranska kinematografija je na svjetskom nivou, osvajaju brojne nagrade na prestižnim filmskim festivalima. Podržimo snimanje jedne serije u iranskoj produkciji koja će najljepše progovoriti o našim bratskim vezama i pomaganju! Ove turske odrone smo već vidjeli.
licno ne pamtim da sam u zivotu pogledao ijedaan iranski film do kraja-pokusao jesam, ali odgledao nisam. I da ne bi bilo zabune rijec je bila o tzv "nagradenim" filmovima. Prvo, vidim da se to potencira, odlikovanja, nagrade i priznanja koja je stekla uslovno receno iranska kinematografija. Sta je u pozadini? Prije svega razjasnimo jednu stvar-rafidizam je nastao zdruzenim naporima vatropoklonika i kriptojevreja iz Siraza (vrlo vjerovatno slucajnost nisu ni sve relevantne hadiske predaje koje govore da ce bas evreji iz Siraza biti najodaniji Dedzdzalovi sljedbenici).
Danas svjetskom kinematografijom "drmaju" jevreji-pametnom je i isaret dovoljan. Ipak, kada se spominju "nagrade" ne treba zaboraviti ni armenski faktor koji ima veliku ulogu u evropi-a posebno u francuskoj. S druge strane Iran koji sebe voli nazivati "muslimanskom" zemljom ima vrlo dobre odnose sa armenijom i cak sta vise i sa Naghorno Karabakhom-odakle su protjerane stotine hiljada turskih muslimana. Iranski telekom, naravno, zajedno sa drugim biznismenima ulaze finansira armenske teroriste
Turska granica sa armenijom je, naravno, zatvorena.
Kada se pogleda u historiju vidjece se da to nije slucajnost tzv Iran uvijek bio na strani neprijatelja islama i muslimana, dovoljno je se podsjetiti turske opsade Beca, kada su Bec i cijela srednja i istocna evropa bili pred padom desio se sramni napad, noz u leda zabile su rafidije na istocnim granicama Hilafeta. Sulejman Velicanstveni je, suocen sa prijetnjom rafidijskog napada na istanbul, morao odustati od opsade, u jeku prvog svjetskog rata kad se Hilafet suocio sa svearmenskom pobunom ko im je pruzio utociste, logistiku? Opet Rafidije. Primjera je bezbroj...
Ali evo, zanemarimo sve cinjenice, i zapitajmo se zasto nas Alija Izetbegovic nije u amanet ostavio Iranu vec Turskoj? Odgovor se krije u njegovim nadimcima po kojima je poznat sirom svijeta-Bedem Islama i Kralj znanja.
Alija Izetbegovic je ta dva nadimka opravdao u vise navrata, na vise nacina. O tome govori i jedan drugi Alija-zlatni ljiljan-covjek koji je bio svjedokom prljavih ucjena i rabota rafidijskih misonara i odgovora Predsjednika Alije
Upravo u ovom odgovoru koji je Alija izetbegovic uputio rafidijskim memisarima krije se odgovor zasto nas je Alija (Izetbegovic) ostavio u Amanet Turskoj (tj. Erdoganu), a ne Iranu i rafidijama iz Qoma. Tim cinom, i odgovorom Alija (Izetbegovic) je opravdao nadimke po kojima je poznat- Bedem Islama -jer nije popustio pod pritiscima kako vanjskih (rafidije, zapad) tako i unutrasnjih neprijatelja (komunisti, cetnici, ustase). A da je kralj Mudrosti pokazao je time sto nas je ostavio u amanet Predsjedniku Turske Erdoganu kojeg ovih dana sirom Afrike docekuju kao Halifu- Osmanlije ponovo nakon 200 godina dolaze na obale crvenog mora
Koliko znam nigdje niko ne docekuje nijednog rafidijskog vodu na isti nacin. Uostalom sumnjam da rafidije imaju ikakav drugi cilj osim da se bore protiv muslimana.Zapitajte se, da li je ikad u povijesti Halifa bio rafidija i zasto nije? da ne bi previse dumali odgovoricu-nije jer nemusliman ne moze biti Halifa.
salik79 wrote:
sunceKOtepsija wrote:uz svo postovanje prema bilo kojoj zemlji-pa tako i rafidistanu tj. iranu, pozivati na ekranizaciju lika i djela Kralja Mudrosti i Bedema Islama od strane jedne nemuslimanske zemlje-cijim je emisarima (ie. misionarima) Alija u najtezim trenutcima rekao, citiram:"Nećemo prodati ahiret za dunjaluk i nećemo prodati svoj islam radi šake pomoći", je u krajnju ruku degutantno i neprimjereno, ako jista, radi pijeteta prema zrtvama.
Kolega, zaboraviti na ovo dodati da su rafidijski emisari, nakon toga, otisli postidjeni i ponizeni, te da se vise nikada nisu vratili, je - u najmanju ruku - nesmotreno, da ne kazem Bogohulno! Dzaba su kasnije rafidije pravile ovakve fotomontaze, kada svi znamo istinu. Ha ja
A da ne govorim da su pomenuti citat pokusali podvaliti rahmetli generalu Rasimu Delicu, cak su i njegovo ime zloupotrijebili za promicanje rafidijske propagande u vidu nekakvog pamfleta...
gledajuci u sliku vidim poprilicnu suzdrzanost-sto je vjerovatno posljedica odgovora o kojem nam govori Alija Redzic
Škobo Habu wrote:
Zajebali Turci i Netflix, i HBO, u paketu.
Kamionima se to izvoz.
cinjenice, ekonomski pokazatelji kao i glas naroda stotinu zemalja o kvaliteti turske kinematografije je nepobitan i neumoljiv!
Škobo Habu wrote:
Ko je to Aliji prozv'o za Kralja Mudrost?
Koliko to ima veze sa njegovim životom i biografijom?
Koji je to politički potez koji on napravio za svog života njemu donio jedan takav epitet.
By the way, otud crpiš toliki optimizam da je stotine zemalja, to jeste milionski auditorijum zainteresovan za Alijin život?
Pa nije Alija bio Nelson Mandela...
„Pa da, Alija ti je u Turskoj sultan evlija, kralj mudraca, nema djeteta koje ne zna njegovo ime. Nije da je tu riječ o nekim zanesenjacima, jarane, nisam upoznao Turčina iz više klase, a da nije pročitao barem jednu Alijinu knjigu“, rekao mi je, nakon što sam tražio dodatna obrazloženja, student iz Mostara koji upravo završava fakultet u Turskoj.
„Evo, sad ćeš vidjet, imam jednog lika ovdje…!“, pa zovne omanjeg Turčina vedra lica i zamoli ga da mi izrecitira nešto što mu je najdraže iz vlastite sehare mudrih misli.
I započe Turčin, malo na turskom, malo na engleskom, pa malo natucajući bosanski, govoriti čitave odlomke iz Alijinih knjiga… o patriotizmu, o odnosu sa komšijama, multikulturi, o islamu i zapadu, islamu i politici, o snishodljivosti, poltronima i ulizicama, ponosnima i dostojanstvenima, sekularizmu… pa me sve zapitkuje znam li ja ovaj ili onaj citat, pa nastavi pokazujući da je napamet naučio nevjerojatno količinu čitavih odlomaka iz Alijinih knjiga…
„E, sad će ti Mehmet ispričat kako je na citate Alije Izetbegovića bario koke, ajde Mehmete, reci mu!“, predloži naš student iz Mostara.
No, turski student Mehmet se na tu plaho naljuti te ga ispravi: „Ben aptal değilim, nisam ti ja budala, a nije ni sultan Alija za sprdnju. Nisam ih bario, ja sam ih fascinirao. Vidiš, Mursele, kod nas tko ti zna citirati Aliju Izetbegovića ispadne jako pametan i mudar.“
Posramio me mladi Turčin te se najozbiljnije zapitah šta su to Turci vidjeli u Aliji Izetbegoviću, a mi smo Bošnjaci propustili ili omalovažil
Škobo Habu wrote:
Bez turske produkcije tesko da bi bilo koji serijal (pogotovo ne u nasoj produkciji) mogao doci do Sudana, Cada, Cilea, Argentine...A Alija (uz porodicu i prijatelje) zasluzuje mnogo, mnogo vise
Sve same zemlje u kojima je Alija iznimno popularan. Poslije Huana, Carlosa i Euzebija, Alija je u Argentini jedno od najrasprostarnjenijih imena.
Što se tiče porodice - ona je, brat bratu, zaslužila da doživotno vlada. Ništa manje.
Mozda jeste za druge teme-ali osmanlije se po prvi put nakon 200 godina vracaju i izlaze na obale crvenog mora-budi siguran da ce serija o Aliji biti izuzetno popularna u Sudanu. Sto se tice juzne amerike nju sam naveo kao primjer podrucja gdje Turska ima uticaj da putem svojih serija predstavi gradanima juznoamerickih zemalja ko je i sta je bio alija. Pa nisam jednom geldao dokumentarac o evi peron, che guevari itd. eto prije par mjeseci gledao sam neki dokumentarac o brazilu, kakve veze ja imam i sa evom i sa cheom i sa brazilom? Dozvolices da jos jednom citiram Filipa Mursela
Dakle, što su to Turci pronašli u Aliji, a mi smo omalovažili? Zar je moguće da postoji zemlja u kojoj je dovoljno reći da si Bošnjak iz Bosne i Hercegovine, pa da te slučajni prolaznik bratski izljubi zadivljeno uzvikujući ime „kralja mudraca“ – Alija, Alija… mašallah, Bosna Hersek, Alija Izetbegović? Moguće je, zove se Turska!
Obi Wan Bosnian wrote:
Ako je jasno da Bosna ne može biti nezavisna onda se nije ni trebalo kretati u taj posao. Dio SRJ i ćao. Barem ne bi toliko ljudi stradalo.
To je srpsko-cionistička podvala, to je Alija izjavio jednako kao i za zlatne kašike. Naši najbolji sinovi i borci za slobodu ovog naroda i naše države, poput Hasana Čengića ili Bakira Alispahića, na crnoj su američkoj listi zbog vojnih i obavještajnih veza s Iranom, pružanja pomoći bratske Islamske Republike Iran nama Bošnjacima kada nam je najpotrebnija pomoć bila, zbog obuke našeg AID-a u Pogorelici, itd.
Iranska kinematografija je na svjetskom nivou, osvajaju brojne nagrade na prestižnim filmskim festivalima. Podržimo snimanje jedne serije u iranskoj produkciji koja će najljepše progovoriti o našim bratskim vezama i pomaganju! Ove turske odrone smo već vidjeli.
licno ne pamtim da sam u zivotu pogledao ijedaan iranski film do kraja-pokusao jesam, ali odgledao nisam. I da ne bi bilo zabune rijec je bila o tzv "nagradenim" filmovima. Prvo, vidim da se to potencira, odlikovanja, nagrade i priznanja koja je stekla uslovno receno iranska kinematografija. Sta je u pozadini? Prije svega razjasnimo jednu stvar-rafidizam je nastao zdruzenim naporima vatropoklonika i kriptojevreja iz Siraza (vrlo vjerovatno slucajnost nisu ni sve relevantne hadiske predaje koje govore da ce bas evreji iz Siraza biti najodaniji Dedzdzalovi sljedbenici).
Danas svjetskom kinematografijom "drmaju" jevreji-pametnom je i isaret dovoljan. Ipak, kada se spominju "nagrade" ne treba zaboraviti ni armenski faktor koji ima veliku ulogu u evropi-a posebno u francuskoj. S druge strane Iran koji sebe voli nazivati "muslimanskom" zemljom ima vrlo dobre odnose sa armenijom i cak sta vise i sa Naghorno Karabakhom-odakle su protjerane stotine hiljada turskih muslimana. Iranski telekom, naravno, zajedno sa drugim biznismenima ulaze finansira armenske teroriste
Turska granica sa armenijom je, naravno, zatvorena.
Kada se pogleda u historiju vidjece se da to nije slucajnost tzv Iran uvijek bio na strani neprijatelja islama i muslimana, dovoljno je se podsjetiti turske opsade Beca, kada su Bec i cijela srednja i istocna evropa bili pred padom desio se sramni napad, noz u leda zabile su rafidije na istocnim granicama Hilafeta. Sulejman Velicanstveni je, suocen sa prijetnjom rafidijskog napada na istanbul, morao odustati od opsade, u jeku prvog svjetskog rata kad se Hilafet suocio sa svearmenskom pobunom ko im je pruzio utociste, logistiku? Opet Rafidije. Primjera je bezbroj...
Ali evo, zanemarimo sve cinjenice, i zapitajmo se zasto nas Alija Izetbegovic nije u amanet ostavio Iranu vec Turskoj? Odgovor se krije u njegovim nadimcima po kojima je poznat sirom svijeta-Bedem Islama i Kralj znanja.
Alija Izetbegovic je ta dva nadimka opravdao u vise navrata, na vise nacina. O tome govori i jedan drugi Alija-zlatni ljiljan-covjek koji je bio svjedokom prljavih ucjena i rabota rafidijskih misonara i odgovora Predsjednika Alije
Da nije bilo Irana i iranske pomoći Bosnu ne bi odbranili ni Alija ni Armija BiH niti iko a pogotovo ne goloruki bosanskohercegovaki narod, a tome svjedoči silno oružje koje nam je stizalo iz Irana na improvizivani visočki aerodrom, što je dovelo do jačanja bošnjačke pozicije i natjerivanja srpskog agresora za pregovarački sto (koji je uvijek imao sjajne odnose s Turskom, daleko bolje nego što ih je Turska ikad u historiji imala prema Bosni i Bošnjacima) i konano potpisivanje Dejtona, nemoj ni tu činjenicu smetati s uma. I ti ne treba toliko da prezireš Irance, ako već moraš da ih mrziš mrzi umjereno, nikad ne znaš kada ćeš promijeniti mišljenje, a promijenit ćeš kada shvatiš da je Alija, upotrijebivši tekiju, dakle Kur'anom i vjerom opravdanu socijalnu mimikriju, navodno "ostavio Bosnu u amanet Turskoj" (za što imamo valjda samo tvrdnje samog Erdogana koji je s Alijom pričao u 4 oka), a istinski, ruhanijetski i kalbijetski, dakle duhovno i srčano, brigu o Bosni je povjerio bratskom Iranu! Kao što je kraljica Katarina povjerila Bosnu Vatikanu u amanet kada su Osmanlije pokorile Bosnu.
Obi Wan Bosnian wrote:
Ako je jasno da Bosna ne može biti nezavisna onda se nije ni trebalo kretati u taj posao. Dio SRJ i ćao. Barem ne bi toliko ljudi stradalo.
Pogledajmo kako je Bošnjacima danas u našoj dragoj manjoj bh. provinciji i prisjetimo se da im je sad i ovoliko dobro uz silno prisustvo međunarodne zajednice, uključujući i kakvu-takvu stranu vojsku.
A sad da razmislimo šta bi Srbi s Bošnjacima u BiH onda kada završe rat s Hrvatima. Hmmmm... Kakva divna prilika za konačno rješavanje bosanskog pitanja, a pri tome Bošnje ne bi smjele ni vojsku imati, jer - nema priznanja međunarodnog nikakvog. Bili bi teroristi i naoružane bande, kao OVK na Kosovu onomad.
Jašta, ne bi stradalo, samo bi na ho-ruk u jednom trenutku sve riješili. Ovi što ostanu morali bi biti manji od makovog zrna. Kakvi, bolan, Bošnjaci, nećemo da vas čujemo da koristite to ime. Bosanski jezik?
ja tursku ni bombu ni pušku ni metak ne vidjeh a jesam iransku.Ispaljivali smo RPG sa natpisom DERVISH made in Iran.Od turaka sem šlepera tespiha nismo hajra imali.Hvala Iranu i iranskom narodu kao i Pakistanu i Maleziji.Ostali nam nisu oružano pomagali,hranom i parama jesu a turci i Turska niđe veze.Izbjeglice koje su tamo bile (tu ne računam Izetbegoviće,Čengiće,Silajdžiće i Švrakiće) trpali su po kampovima isto kao što sad trpaju nesretnike po Europskim kampovima,iza žice,dva obroka i vozdra.
Samo ne treba ni pregoniti u hvalospjevima kako je Iran odbranio Bosnu jer smo se sami odbranili a oni su došli tek 1994 i poslije.
Da nije bilo Saudijske Arabije Amerikanci ne bi prstom makli da ti tu silno Iransko robu dostave. Svaka čast Iranu i vječno mu hvala, ali mrzim ovu srpsku pro-rusku i šitsku propagandu po kojoj nam je od muslimanskog svijeta samo Iran pomogao...
Zar je "srpsko proruska " propaganda ako kažem da sam lično pucao iz iranskog oružja po tim istim srbima a vjerovatno i rusima?
Zar je "šitska" propaganda ako kažem da nam je Iran pomagao i oružano i novčano i politički i obučenim ljudstvom i instruktorima? Saudija jeste pomagala i sjećam se feta sira i vreća brašna na kojem je pisalo kako je donacija Saudijske arabije.
Ali,kad sve sabereš i oduzmeš,Njemačka nam je više pomogla nego svi ostali.Turci su na začelju a sad im pišemo hvalospjeve.
Last edited by PM72 on 27/12/2017 19:32, edited 2 times in total.
Kejn wrote:Da nije bilo Saudijske Arabije Amerikanci ne bi prstom makli da ti tu silno Iransko robu dostave. Svaka čast Iranu i vječno mu hvala, ali mrzim ovu srpsku pro-rusku i šitsku propagandu po kojoj nam je od muslimanskog svijeta samo Iran pomogao...
To i Halilovic i rahmetli Delic propagandisti? Pa i onaj novinar i profesor Mark Danner?
Mislim, ako je cinjenica da su nam pomogli kada su svi drugi glavu okretali, a neki jos ni znali za nas nisu, u cemu je problem?
Kejn wrote:Da nije bilo Saudijske Arabije Amerikanci ne bi prstom makli da ti tu silno Iransko robu dostave. Svaka čast Iranu i vječno mu hvala, ali mrzim ovu srpsku pro-rusku i šitsku propagandu po kojoj nam je od muslimanskog svijeta samo Iran pomogao...
To i Halilovic i rahmetli Delic propagandisti? Pa i onaj novinar i profesor Mark Danner?
Mislim, ako je cinjenica da su nam pomogli kada su svi drugi glavu okretali, a neki jos ni znali za nas nisu, u cemu je problem?
Sa teme Iran gdje sam prije par sedmica upisao.
-----
Dva citata iz knjige "Armija Republike Bosne i Hercegovine, nastanak, razvoj i odbrana zemlje" Rasima Delića.
"Češći i otvoreniji kontakti političkih dužnosnika RBiH i Hrvatske nego tokom 1994. godine, uticali su i na stvaranje povoljnijih uslova za smještaj i transport naoružanja, municije, opreme i repromaterijala za vojnu industriju korištenjem teritorije Hrvatske. Kupovinu naoružanja i opreme vršila je za to određena grupa ljudi na crnom tržištu širom svijeta. Najznačajniji dio naoružanja i opreme donirao je Iran, a tokom 1995. godine i Malezija, Pakistan i Katar. ..." (str. 102, knjiga druga)
-----------------------
"Postojala je realna mogućnost da, u slučaju nastavka rata, i pored zahtjeva međunardne zajednice za njegovo okončanje, državno rukovodstvo RBiH i Armija izgube podršku institucija međunarodne zajednice te dijela prijateljskih zemalja, uključujući i neke islamske zemlje. To bi bilo pogubno za RBiH i mogućnost armije za daljnje vođenje rata.*
* Grupa za mobilizaciju sredstava za ARBiH (AMG grupa), formirana u septembru 1995. godine u Kuala Lumpuru, ne bi ostala jedinstvena u opredjeljenjima za daljnje pružanje pomoći Armiji ukoliko bi neke institucije međunarodne zajednice izvršile pritisak na njih da se pružanje pomoći prekine. Izuzetak su bile Iran i Malezija. S Iranom je komandant GŠ-a ARBiH potpisao sporazum kojim se Iran obavezao da će pružiti vojnu pomoć Armiji vrijednu 150 miliona dolara. Pošto je rat okončan, a vojna saradnja s Iranom obustavljena taj se sporazum nije realizovao. (Ugovor o saradnji ARBiH i Armije Irana od 31. Augusta 1995.)." (str. 211,212, knjiga druga).
Sa teme Iran gdje sam prije par sedmica upisao.
-----
Dva citata iz knjige "Armija Republike Bosne i Hercegovine, nastanak, razvoj i odbrana zemlje" Rasima Delića.
"Češći i otvoreniji kontakti političkih dužnosnika RBiH i Hrvatske nego tokom 1994. godine, uticali su i na stvaranje povoljnijih uslova za smještaj i transport naoružanja, municije, opreme i repromaterijala za vojnu industriju korištenjem teritorije Hrvatske. Kupovinu naoružanja i opreme vršila je za to određena grupa ljudi na crnom tržištu širom svijeta. Najznačajniji dio naoružanja i opreme donirao je Iran, a tokom 1995. godine i Malezija, Pakistan i Katar. ..." (str. 102, knjiga druga)
-----------------------
"Postojala je realna mogućnost da, u slučaju nastavka rata, i pored zahtjeva međunardne zajednice za njegovo okončanje, državno rukovodstvo RBiH i Armija izgube podršku institucija međunarodne zajednice te dijela prijateljskih zemalja, uključujući i neke islamske zemlje. To bi bilo pogubno za RBiH i mogućnost armije za daljnje vođenje rata.*
* Grupa za mobilizaciju sredstava za ARBiH (AMG grupa), formirana u septembru 1995. godine u Kuala Lumpuru, ne bi ostala jedinstvena u opredjeljenjima za daljnje pružanje pomoći Armiji ukoliko bi neke institucije međunarodne zajednice izvršile pritisak na njih da se pružanje pomoći prekine. Izuzetak su bile Iran i Malezija. S Iranom je komandant GŠ-a ARBiH potpisao sporazum kojim se Iran obavezao da će pružiti vojnu pomoć Armiji vrijednu 150 miliona dolara. Pošto je rat okončan, a vojna saradnja s Iranom obustavljena taj se sporazum nije realizovao. (Ugovor o saradnji ARBiH i Armije Irana od 31. Augusta 1995.)." (str. 211,212, knjiga druga).
sunceKOtepsija wrote:
cinjenice, ekonomski pokazatelji kao i glas naroda stotinu zemalja o kvaliteti turske kinematografije je nepobitan i neumoljiv!
Šta mi veliš?
Suditi o nečijoj ekonomskoj i kulturološkoj snazi na osnovu izvoza sapunica je kao na osnovu latino-američkih serija donositi zaključke o ekonomskom standardu tamošnjeg stanovništva. :facepam:
Do kada će biti doajen? Dok AKP forajta "Stav", je l'?
Mozda jeste za druge teme-ali osmanlije se po prvi put nakon 200 godina vracaju i izlaze na obale crvenog mora-budi siguran da ce serija o Aliji biti izuzetno popularna u Sudanu. Sto se tice juzne amerike nju sam naveo kao primjer podrucja gdje Turska ima uticaj da putem svojih serija predstavi gradanima juznoamerickih zemalja ko je i sta je bio alija. Pa nisam jednom geldao dokumentarac o evi peron, che guevari itd. eto prije par mjeseci gledao sam neki dokumentarac o brazilu, kakve veze ja imam i sa evom i sa cheom i sa brazilom? Dozvolices da jos jednom citiram Filipa Mursela
Nadam se da će i sub-saharsku Afriku ogrijati, pardon, zapljusnuti val osvježenja "Kralja Mudrosti", tu u terminu predviđenom za emitiranje serije donjeti hladnu frontu sa Atlantika, kako bi milionskom auditorijumu omogućio što potpuniji konfor dok otvorenih usta zjape u filmsku Edinu Rašidović
dok presuđuje Aliji i kompaniji dok se oni domunđavaju na turskom.
Ne sporim MTS koji je dolazio iz Irana ali su morale postojati povoljne geo-političke prilike da bi ti neko, tu istu pomoć proturio odnosno da bi ti Amerika zažmirila na jedno oko uprkos prijetnji Evrope da se ne narušava embargo Bosanskim muslimanima. Takav odnos sa Amerikom je mogao ići samo preko Saudije a ne preko Irana sa kojim su Amerikanci imali (i sada ga imaju) zamrznute odnose.
Mislim koji bi ti k.... amerikanci propuštali pomoć ili čak šta više zašto bi bombardovali položaje bosanskih srba radi tamo nekih evropskih muslimanskih divljaka u brdskoj vukojebini zvanoj Bosna. Koji je njihov interes da pomognu...sigurno nisu suze kćerkice Billa Čelzi Klinton nakon Markala. Odgovor je saudijska nafta...
Ne sporim MTS koji je dolazio iz Irana ali su morale postojati povoljne geo-političke prilike da bi ti neko, tu istu pomoć proturio odnosno da bi ti Amerika zažmirila na jedno oko uprkos prijetnji Evrope da se ne narušava embargo Bosanskim muslimanima. Takav odnos sa Amerikom je mogao ići samo preko Saudije a ne preko Irana sa kojim su Amerikanci imali (i sada ga imaju) zamrznute odnose.
Mislim koji bi ti k.... amerikanci propuštali pomoć ili čak šta više zašto bi bombardovali položaje bosanskih srba radi tamo nekih evropskih muslimanskih divljaka u brdskoj vukojebini zvanoj Bosna. Koji je njihov interes da pomognu...sigurno nisu suze kćerkice Billa Čelzi Klinton nakon Markala. Odgovor je saudijska nafta...
Citati clanka Mark Dannera, iz 1996:
In September of 1991, the United Nations imposed an arms embargo on the former Yugoslavia. The embargo, predictably, favored the Bosnian Serbs, for they had ready access to the arms stockpiles and factories amassed by the Tito regime. President Bush, determined to avoid an election-year involvement in a messy Balkan war, firmly supported the embargo; and in September of 1992, when a plane loaded with Iranian arms landed in Zagreb, his Administration strongly protested.
And so, during the last days of April, 1994, when the Croatian President, Franjo Tudjman, approached the American Ambassador, Peter Galbraith, and inquired what the Clinton Administration would say to his establishing a full-scale "pipeline" of arms from Iran to Bosnia (a modest stream of weapons was already flowing from Islamic countries, Iran included), Galbraith responded that he had "no instructions."
Within a week, an Iranian cargo plane touched down at the Zagreb airport and began unloading its cargo of arms; a week after that, news of the shipments appeared on the front page of the Washington Post. Within months, Congress passed a law forbidding the Administration to enforce the embargo. In April, 1995, the Post again reported that, with Washington's "tacit acceptance," Iran had continued to deliver "large quantities of arms to Bosnia's Muslim-led government." This non-secret secret policy soon bore fruit. The rearmed Croatians and Bosnians won decisive victories; and the ethnic cleansing and bloodletting of that summer, along with the savagery of the Serb counterattacks, made possible the map, faintly inscribed though it is, that was conceived at Dayton.
From a clutch of congressional committees we will now hear this or that honorable member profess himself, like Captain Renault, "shocked, shocked" to learn that Iranian arms had cleared the way for Dayton.
Amerikancima je bilo isplatnije da "zažmire" i da se prave englezi u vezi iranskog oružja nego da ga oni moraju dostavljati.Sankcije na snazi,oružje dolazi a nije njihovo - sve ide u njihovu korist a ni luk jeli ni mirisali.Kad se rat završio poslali nam pun brod polovnih tenkova,transportera,helikoptera i desetine hiljada pušaka.Ti činom su nam dali do znanja da nema više iranskog snadjevanja i da nam je taj brod naoružanja dovoljan da spriječi bilo kakav ponovni atak od strane susjeda i domaćih izdajnika a nedovoljan za neke "osvajačke" ambicije.