pasha078 wrote:General War wrote:pasha078 wrote:Ne kontam fiksaciju na avnojevskoj BiH. Kao sto gojeni napisa, u svojoj istoriji BiH je bila i veca i manja od avnojevskih granica.
Kakav god aranzman bude da se izadje iz krize dejtona, Bosna nikad nece nestati, dok god postoji narod koji je vidi kao domovinu. Granice mogu biti drugacije ali bosna ce ostati
AVNOJ-evske granioce su moderne granice...ne moze se mjenjati osim ako nisi Rusija...a i njih to kosta...kad jednom potpises da si halalio kucu kod notara nema kajanja...
Ok to je fer misljenje. Ali sta znaci tebi jedan Visegrad ili Vlasenica? Evo uzecu primjer Visegrada jer ih znam dosta zive ovdje. Cak i stariji vrlo rijetko tamo odu, uglavnom Sarajevo. Mnogi ni ne znaju sta im je sa imovinom nisu ni potrazivali. Mladji sto su se u dijaspori rodili otici ce u Bosnu ljeto il dva al onda jarane mexico tajland. A u bosni samo sarajevo, kakav visegrad kad ga sa ceste vidi odmah trazi curik!
Da smo se vratili bila bi druga prica. Ali nismo. Sada su teritorije na kojima ne zivimo, u neku ruku drze nas kao taoce.
Sta meni znaci Bosna, sta meni znaci drzava uopste? To je okvir koji mora obezbijediti uslove za prosperitet stanovnistva. Ako to nije u stanju, da drzava je bezvrijedna. Ne zato sto to pasha kaze vec zbog tih linija za munchen. Forum na stranu, svaki put kad sam tamo, i prijatelj mi pridje i pita ima li sanse da mu za dijete sta sredim da ode, fax ili sl, ili cak pita i za sebe kao stariji! Svaki put kad vidim to drzava je devalvirala.
Ovo nije ok što si napisao. Prvo ljudi u RS se vraćaju većinom u one dijelove (kad Podrinje već pominješ) koji su blizu federaciji.
Zašto? Zato što im se nikakvi uvjeti ni garancije, počevši od egzistencijalnih pa do političkih i osnovnih ljudskih nisu obezbijedili.
Djeca u školama nemaju pravo na maternji jezik, a ključ za zappšljavanje po nacionalnoj osnovi ne postoji u institucijama.
U FBiH je obratno. Svakodnevno kolone vozila iz svih pravaca vidjećeš koje hrle na rad recimo u Sarajevo.
Ja ne bi htjela ničiju ćaćevinu prepisivati, kao što ne bi voljela ni da moju neko prepisuje. Tako da, povratak je i dobar obzirom da su naši povratnici pušteni na milost i nemilost i da su im prava kao konstitutivnog naroda mrtvo slovo na papiru.
Na kraju zašto toliko ljudi pogide ako tebi Višegrad, Foča ili Zvornik ništa ne znače?
Ovo je 92' trebalo riješiti onda.