Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#301 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

dragan.s wrote: Ja sam te pitao da mi navedeš link na takvu presudu (za zatočenje u rudniku). Nisi naveo i rekao si da znaš "iz prve ruke".
Koga su tužili i od koga su dobili nadoknadu i za šta? Srbiju, RS, Crnu Goru?
Naknadu su dobili od Srbije.
Toliko znam. Nisam ih nešto puno ispitivao, njegovi roditelji su stari i bolesni ljudi i ta tema je rak rana.
Tačno, nisam naveo nikakav link. Eto čovjek je dao link na izvor. Ja nisam. Tvoje je da mi vjeruješ ili ne vjeruješ.
Da sam ti rekao da sam čuo od nekih ljudi pred ekonomijom, na šahovskoj partiji, pa mi rekao da je priča, ja bih ti rekao da imaš puno pravo, da je rekla-kazala.
Kako se radi o rodbini, dakle bliskim ljudima, mislim da je ipak mjerodavnije.
Maraschino

#302 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote:
Maraschino wrote: hoces li piskiti ili kakiti? odluci se.
Nije rat...

https://www.youtube.com/watch?v=891V5nni_Vo

Bojice u ruke.
Oficiri plaćani iz Beograda

Oficiri u armijama Republike Srpske i Republike Srpske Krajine dobijali plate iz SRJ, ali da su bili pod komandom tih vojski, tvrdi svedok na suđenju Perišiću.

General Perišić, koji je 1993-98. bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužen je pred Haškim tribunalom za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95, koje su počinile snage VRS i Srpske vojske Krajine (SVK). Po optužnici, VJ, VRS i SVK bile su jedna armija pod kontrolom generala Perišića.

Svedok odbrane Stamenko Nikolić – koji je u navedeno vreme bio načelnik Uprave za sistemska i statusna pitanja u Saveznom ministarstvu odbrane – izjavio je da su oficiri VJ, poreklom iz BiH ili Hrvatske, bili upućivani na službu u vojske RS i RSK posredstvom posebnih kadrovskih centara formiranih u Generalštabu VJ, po naređenju tadašnjeg predsednika SRJ i Vrhovnog saveta odbrane Zorana Lilića.

Osim tih oficira, po rečima svedoka, na službu u VRS i SVK odlazili su i dobrovoljci.

Nikolić je posvedočio da su ti oficiri preko 30. i 40. kadrovskog centra GŠ VJ dobijali platu i ostvarivali “statusna prava” – poput socijalnog, zdravstvenog i stambenog osiguranja – koja su prethodno stekli službom u VJ.

“Pripadnici VRS i SVK mogli su ostvarivati ista statusna prava kao i oficiri VJ”, rekao je svedok.

Oficiri su, po Nikolićevim rečima, odlaskom na službu u vojske bosanskih i krajiških Srba “izašli iz lanca komandovanja VJ, a ušli u komandni lanac VRS i SVK i tamo su raspoređivani na dužnosti, na šta VJ nije imala uticaj”.

U maju 1995, prema podacima tih kadrovskih centara, na službi u VRS bilo je 2.276 oficira, među kojima i 12 generala, a u SVK 925 oficira, uključujući i četiri generala.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Barni Tomas, penzionisani general Nikolić je potvrdio da je Savezno ministarstvo odbrane pre formiranja kadrovskih centara ocenilo da za njihovo ustanovljenje “ne postoji zakonska osnova”.

Podaci o oficirima upućivanim u VRS i SVK držani su u tajnosti, kazao je svedok, ali je negirao tvrdnju tužioca da su prema onima koji bi odbili da odu ili bi se sami vraćali bile preduzimane represivne mere.

Kao dokaz da su ti oficiri bili odvojeni od VJ, Nikolić je tokom svedočenja naveo i to da su u jesen 1994. njima bile obustavljene plate, nakon što su vlasti u Beogradu uvele sankcije Republici Srpskoj zbog odbijanja Vens-Ovenovog mirovnog plana.

Svedok je, međutim, potvrdio da su isplate bile obnovljene zbog ugroženosti porodica oficira, pošto mu je tužilac Tomas predočio dokument kojim je to od Generalštaba VJ zatrazio tadašnji komandant VRS Ratko Mladić.

Nikolić je precizirao da je 40. kadrovski centar GŠ VJ prestao da postoji krajem 1995, posle hrvatske operacije Oluja i kraha RSK, a da je 30. kadrovski centar, preko kojeg su oficiri upućivani u VRS, u martu 2001. ukinuo tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica
https://focusnewsinfo.wordpress.com/201 ... -beograda/

Pored ovoga gore(sto je dovoljno) imali su hiljade dobrovoljaca pod raznim nadimcima koji su ratovali kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Kazes nisu imali vojnickih uspjeha? Pa nije samo uspjeh ratovati iz rova nego i etnicko ciscenje, usputna ubistva civila, pljacka...sve su to radili dobrovoljci iz Srbije.
Kada se na to doda logistika koju je lako dokazati, dobije se kompletna agresija o kojoj se jos uvijek nije oglasio ni jedan sud.
Drvosjeca iz Dejcica

#303 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kikibombona wrote:
Tomahawk11 wrote:...
Da li je Iran izvrsio agresiju na BiH?
Znamo da su slali pomoc, oficire i vojnike?

Da li je Hezbolah/Libanon izvrsio agresiju?
Hasan Naserlah, lider Hezbolaha, se svako malo hvali da je pomogao odbranu BiH.

Pun kurac faktora je ucestvovao u BH ratu. Nema rata, nikada nije bilo rata, u koji nisu bile involvirane susjedne drzave i globalne sile.
Da je Alija tražio pomoć od Slobodana ili Tuđmana onda se to doturanje pomoći i naoružanja kao sa Iranom ne bi smatralo agresija. Do duše ona presuda govori o periodu od 9 do 12 mjesec a poslije su se potpisvalis proazumi sa HR i to nije agresija nakon potpisivanja sporazuma.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 30/11/2017 14:38, edited 1 time in total.
CSKA

#304 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by CSKA »

Kikibombona wrote:
A joj Saroooo... :D

Ja imamo nesto malo pameti, ne znam koliko zdrave, istina je, ali se sa ovim ne mogu nikako sloziti. :D

Pogledaj Bihac. Kako se Bihac odbranio?

Srbi iz BiH su bili brojcano jaki, dobro naoruzani i motivisani. Svakako da su mogli izdrzati bez Srbije.

Bosnjacki i srpski narod je ISTI kada je u pitanju hrabrost i vojna vjestina.

Davno sam citao diskusiju pripadnika VRS koji su dobrovoljce iz Srbije okarakterisali kao notorne kriminalce, klosare i kukavice.

Arkanovci? Obicna govna koja su se dokazivala u Bijeljini i Zvorniku protiv inferiornog protivnika. Neka njihova epska bitka u Sarajevu ili nekom drugom zestokom ratistu? :D Ma daj...
Tako nekako.

Vjerujem da su u Beogradu tada zamislili da ce slanje specijalnih jedinica doneti prednost na terenu.Nesto kao tipa komandosi iz americkih filmova,a u stvari vecina su bili vikend ratnici,zamrzivac,frizider i ostala bijela tehnika ratnici.
ettakoto

#305 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by ettakoto »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Građanski jeste u smislu da su učestvovali i građani te zemlje ali pravno gledano je to međunarodni sukob, imaš presudu crno-na bijelo. Recimo rat u Siriji ispade samo građanski rat a vrlo dobro znamo koliko je država direktno i indiorektno uključeno u taj sukob.
Govorim o odnosu Srbija - mi. Hag je juče rekao da je Hrvatska izvršila agresiju.
Kako nije agresija ako Beograd napadne Prištinu?

Za tebe Republika Kosovo nije nezavisna država?

Nije. BiH nije priznala nezavisnost.
Tomahawk11
Globalni moderator

#306 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:

Pun kurac faktora je ucestvovao u BH ratu. Nema rata, nikada nije bilo rata, u koji nisu bile involvirane susjedne drzave i globalne sile.
Ok. Da li je Rusija izvršila agresiju na BiH? Kad već idemo do te mjere.
Ovdje se govori o direktnim učesnicima, ne o šačicama plaćenika koji su bili i sa jedne i druge i treće strane.
Kažem ti ja, pravi se ti lud ako hoćeš, ja ne mogu i neću.
A prilično sam apolitična ličnost. No, žmiriti na to da su jedan Slobo i Franjo htjeli podijeliti ovu državu (a dok su istovremeno predstavljali komšijske države) - ne mogu i neću.
mO k3

#307 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by mO k3 »

ettakoto wrote:
Građanski jeste u smislu da su učestvovali i građani te zemlje ali pravno gledano je to međunarodni sukob, imaš presudu crno-na bijelo. Recimo rat u Siriji ispade samo građanski rat a vrlo dobro znamo koliko je država direktno i indiorektno uključeno u taj sukob.
Govorim o odnosu Srbija - mi. Hag je juče rekao da je Hrvatska izvršila agresiju.

Dobro nije , pa izvoli udji na kosovo bez pasosa... ako udjes imas od mene 10.000 euro
Drvosjeca iz Dejcica

#308 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Tomahawk11 wrote:
Kikibombona wrote:

Ovdje se govori o direktnim učesnicima, ne o šačicama plaćenika koji su bili i sa jedne i druge i treće strane.
A prilično sam apolitična ličnost. No, žmiriti na to da su jedan Slobo i Franjo htjeli podijeliti ovu državu (a dok su istovremeno predstavljali komšijske države) - ne mogu i neću.
Ma Kiki ti je ekspert za kurdska pitanja, nešto k'o Đevdo naš za terorizam pa mu ne zamjeri. :mrgreen:
Kikibombona

#309 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

SaraFina wrote:

Što ti pofrazumijevaš pod vojnika JNA i VJ? Golobradog dječaka od 19 godina iskljjučivo i novaka?
Znaš što Kiki, vojnik JNA i kasnije VJ bio je i tridesetpetogodišnji rezervist iz Šumadije ili Vojvodine. Kontaš?
Pa odaziv na mobilizaciju u BG tih ratnih godina za ratišta u BiH, je bio par procenata vojno sposobnih i evidentiranih vojnika.

Hallooo čovječe! Jedino mobilizaciju u BG, Šumadiji ili Vojvodini mogao je provesti ko?
Kakve stvari ti pišeš? I zašto? ČEMU?

KORPUSI sa nazivima srpskih gradova po BiH su ratovali ti govoriš "udario Bosanac na Bosanca " i gradjanski rat.
Postavio sam ti podatke u drugom komentaru. 700 drzavljana Srbije i 20 000 drzavljana BiH.

Ne negiram ucesce srpske vojske i paravnojih formacija. Samo kazem da je njihova uloga bila minorna i da nije donosila prevagu na terenu. Gdje su se proslavile te jedinice, osim u Bijeljini i Zvorniku gdje su kao hijene napali malog i nenaoruzanog protivnika. Daj ime jedne bitke u kojoj su se oni proslavili. Jesu li se proslavili u Sarajevu ili nekom drugom zestokom ratistu? :D

O kakvoj mobilizaciji u Beogradu pricas?
Daj neki podatak.

Mislis na mobilizaciju u reziji Vojsilava Seselja ili?
Mobilizacija Araknovaca i drugih paravojnih formacija?
pemanapemani

#310 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by pemanapemani »

ettakoto wrote:

Joj izvini, nisam shvatio da si legalista do srži i veliki Bosanac i Hercegovac koji svoje stavove usklađuje sa stavom vrha države. :lol:

Boli Republika Kosovo, rana ljuta.
dragan.s

#311 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by dragan.s »

Tomahawk11 wrote: Naknadu su dobili od Srbije.
Toliko znam. Nisam ih nešto puno ispitivao, njegovi roditelji su stari i bolesni ljudi i ta tema je rak rana.
Tačno, nisam naveo nikakav link. Eto čovjek je dao link na izvor. Ja nisam. Tvoje je da mi vjeruješ ili ne vjeruješ.
Da sam ti rekao da sam čuo od nekih ljudi pred ekonomijom, na šahovskoj partiji, pa mi rekao da je priča, ja bih ti rekao da imaš puno pravo, da je rekla-kazala.
Ne znam baš da li su od Srbije. Pošto se radi o Baošićima onda je najvjerovatnije riječ o Crnoj Gori. Oni su isplatili štetu za 66 osoba koje su tada deportovane.
http://sandzakpress.net/24-godine-od-ra ... -crne-gore
Tomahawk11
Globalni moderator

#312 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Ma Kiki ti je ekspert za kurdska pitanja, nešto k'o Đevdo naš za terorizam pa mu ne zamjeri. :mrgreen:
Aha. E, to stvarno ne pratim :mrgreen:
Kikibombona

#313 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

Tomahawk11 wrote:
Kikibombona wrote:

Nista ne negiram sto ti kazes. Stavise, slazem se, osim sa tim da se pravim lud.

Slijedeci tvoju logiku gradjanski rat ne postoji. Daj mi samo jedan rat, samo jedan, u koji se nisu mijesali susjedi i globalne sile!?? Ili ti zaista smatras da se gradjanski rat nikad i nigdje nije desio, da je u praksi nemoguc?

Gradjanski rat i agresija ne iskljucuju jedno drugo. Moze istovremeno biti gradjanski rat i agresija.

Tvoje misljenje je politicki obojeno. Neko te uvjerio da na svaki pomen 'gradjanski rat' trebas vristati, govoriti sagovorniku da je lud i sl. Fakat ne mogu dokuciti to stanje svijesti. :roll:
Tomahawk11
Globalni moderator

#314 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

dragan.s wrote:
Tomahawk11 wrote: Naknadu su dobili od Srbije.
Ne znam baš da li su od Srbije. Pošto se radi o Baošićima onda je najvjerovatnije riječ o Crnoj Gori. Oni su isplatili štetu za 66 osoba koje su tada deportovane.
http://sandzakpress.net/24-godine-od-ra ... -crne-gore
Ako budem u prilici i dođem do potvrde (informacije) od koga je, javim.
ettakoto

#315 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by ettakoto »

pemanapemani wrote:
Joj izvini, nisam shvatio da si legalista do srži i veliki Bosanac i Hercegovac koji svoje stavove usklađuje sa stavom vrha države. :lol:

Nema potrebe za izvinjavanjem.
U životu se važno držati principa i fakta. Želje i očekivanja su nešto sasvim drugo. 8-)
Kikibombona

#316 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote:
Pored ovoga gore(sto je dovoljno) imali su hiljade dobrovoljaca pod raznim nadimcima koji su ratovali kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Kazes nisu imali vojnickih uspjeha? Pa nije samo uspjeh ratovati iz rova nego i etnicko ciscenje, usputna ubistva civila, pljacka...sve su to radili dobrovoljci iz Srbije.
Kada se na to doda logistika koju je lako dokazati, dobije se kompletna agresija o kojoj se jos uvijek nije oglasio ni jedan sud.
Ne mogu brate, previse si kurt, stvari vidis crno-bijelo, daj se razgibaj malo, malo fleksibilnosti...

Sve sto ti pises je dio istine al' ne i cijela istina. Ima i druga strana medalje. Tvoja paradigma nije jednako apsolutna istina.

Ti si usvojio samo ono sto tebi odogovara i odbacujes sve ostalo. Ne ide tako.
Tomahawk11
Globalni moderator

#317 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:
Nista ne negiram sto ti kazes. Stavise, slazem se, osim sa tim da se pravim lud.

Slijedeci tvoju logiku gradjanski rat ne postoji. Daj mi samo jedan rat, samo jedan, u koji se nisu mijesali susjedi i globalne sile!?? Ili ti zaista smatras da se gradjanski rat nikad i nigdje nije desio, da je u praksi nemoguc?

Gradjanski rat i agresija ne iskljucuju jedno drugo. Moze istovremeno biti gradjanski rat i agresija.

Tvoje misljenje je politicki obojeno. Neko te uvjerio da na svaki pomen 'gradjanski rat' trebas vristati, govoriti sagovorniku da je lud i sl. Fakat ne mogu dokuciti to stanje svijesti. :roll:
Ne, moje mišljenje nije politički obojeno. Ja nisam politički aktivan. Nisam pripadnik neke stranke. Gledam sebe i svoja posla. Gledam da svoj život napravim boljim, koliko je to moguće u ovoj i ovakvoj BiH. I da se ja pitam, svima bi nam bilo bolje, bez obzira kojem toru kao pripadamo.

Konstatacija građanski rat odgovara onima koji se iz petnih žila trude da dokažu da ovdje nije bilo agresije ni sa jedne strane.
Građanski rat znači da su Srbi branili svoj dio (u ovom slučaju RS, što oni i tvrde), a Hrvati opet svoj dio, prvo od Srba, a onda i od Bošnjaka.

Zato je u ovom slučaju konstatacija građanski rat nezgodna, jer se na njoj skupljaju poeni.
Građanski rat znači da nije bilo plana o podjeli BiH. Branili se ljudi i tako nastala RS. A eto, i Hrvati bi HB, jer Bošnjaci hoće islamsku državu.
mO k3

#318 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by mO k3 »

ettakoto wrote:
pemanapemani wrote:

Nema potrebe za izvinjavanjem.
U životu se važno držati principa i fakta. Želje i očekivanja su nešto sasvim drugo. 8-)
principe i fakte o kojima govoris?
Drvosjeca iz Dejcica

#319 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Kikibombona wrote:
SaraFina wrote:

Što ti pofrazumijevaš pod vojnika JNA i VJ? Golobradog dječaka od 19 godina iskljjučivo i novaka?
Znaš što Kiki, vojnik JNA i kasnije VJ bio je i tridesetpetogodišnji rezervist iz Šumadije ili Vojvodine. Kontaš?
Pa odaziv na mobilizaciju u BG tih ratnih godina za ratišta u BiH, je bio par procenata vojno sposobnih i evidentiranih vojnika.

Hallooo čovječe! Jedino mobilizaciju u BG, Šumadiji ili Vojvodini mogao je provesti ko?

KORPUSI sa nazivima srpskih gradova po BiH su ratovali ti govoriš "udario Bosanac na Bosanca " i gradjanski rat.
Postavio sam ti podatke u drugom komentaru. 700 drzavljana Srbije i 20 000 drzavljana BiH.

Ne negiram ucesce srpske vojske i paravnojih formacija. Samo kazem da je njihova uloga bila minorna i da nije donosila prevagu na terenu. Gdje su se proslavile te jedinice, osim u Bijeljini i Zvorniku gdje su kao hijene napali malog i nenaoruzanog protivnika. Daj ime jedne bitke u kojoj su se oni proslavili. Jesu li se proslavili u Sarajevu ili nekom drugom zestokom ratistu? :D

O kakvoj mobilizaciji u Beogradu pricas?
Daj neki podatak.

Mislis na mobilizaciju u reziji Vojsilava Seselja ili?
Mobilizacija Araknovaca i drugih paravojnih formacija?
Čitaj o mobilizaciji...

https://www.slobodnaevropa.org/a/neispr ... 81912.html

http://forum.b92.net/topic/21251-mobili ... jeto-1995/
Kikibombona

#320 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

Tomahawk11 wrote:
Kikibombona wrote:

Ne, moje mišljenje nije politički obojeno. Ja nisam politički aktivan. Nisam pripadnik neke stranke. Gledam sebe i svoja posla. Gledam da svoj život napravim boljim, koliko je to moguće u ovoj i ovakvoj BiH. I da se ja pitam, svima bi nam bilo bolje, bez obzira kojem toru kao pripadamo.

Konstatacija građanski rat odgovara onima koji se iz petnih žila trude da dokažu da ovdje nije bilo agresije ni sa jedne strane.
Građanski rat znači da su Srbi branili svoj dio (u ovom slučaju RS, što oni i tvrde), a Hrvati opet svoj dio, prvo od Srba, a onda i od Bošnjaka.

Zato je u ovom slučaju konstatacija građanski rat nezgodna, jer se na njoj skupljaju poeni.
Građanski rat znači da nije bilo plana o podjeli BiH. Branili se ljudi i tako nastala RS. A eto, i Hrvati bi HB, jer Bošnjaci hoće islamsku državu.
Moguce da si moralna osoba i da posjedujes vrhunske ljudske kvalitete. Veoma moguce.

Medjutim, tvoji stavovi su itekako politicki obojeni. Na tvoje stavove ce staviti potpis sve dominantno bosnjacke stranke bez izuzetka. Svaka stranka Srba i Hrvata ce sa prezirom, sto bi rekao Praljak, odbaciti tvoje stavove. Ti ne pratis politiku ili kako vec, ali je propaganda jedne strane SNAZNO utjecala na tebe i formirala tvoje misljenje.
ettakoto

#321 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by ettakoto »

mO k3 wrote: principe i fakte o kojima govoris?
Nema potrebe za ponavljanjem.
Fakt je da BiH nije priznala Kosovo. Fakt je da je u BiH bio građanski rat ili ratni sukob čiji su učesnici u 95% bili građani BiH. Ostalih 5% čini komšiluk i Azijati.
I treći, možda i najvažniji fakt, sukob ništa nije donio običnom čovjeku. Niti će.
Dasi

#322 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Dasi »

SaraFina wrote:Hallooo čovječe! Jedino mobilizaciju u BG, Šumadiji ili Vojvodini mogao je provesti ko?

Isto pitanje za tebe, ko je mogao provesti mobilizaciju po HR? Hladno si izignorisala text koji sam ti postavio na i boldirani dio, ovaj
brigade Šibenčana i Splićana
. Spominjes kako nemas neke staklene kugle ali zato imas metar opravdanja za HR. Isto ko Srbi kad pocnu kukati kako smo mi optuzeni a muslimani nisu.
Kikibombona ne kaki sa gradjanskim ratom ziv bio. Nismo uspjeli dokazati da je agresija ali dobro znamo da nije bio ni gradjanski rat.
Maraschino

#323 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote:
Maraschino wrote:
Ne mogu brate, previse si kurt, stvari vidis crno-bijelo, daj se razgibaj malo, malo fleksibilnosti...

Sve sto ti pises je dio istine al' ne i cijela istina. Ima i druga strana medalje. Tvoja paradigma nije jednako apsolutna istina.

Ti si usvojio samo ono sto tebi odogovara i odbacujes sve ostalo. Ne ide tako.
Borci ARBiH negdje tamo oko Kraljeva, je li to druga strana medalje? :D
GandalfSivi

#324 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by GandalfSivi »

oakville wrote:
GandalfSivi wrote:Mozda jednom shvatite da nam je cijela drzava po broju stanovnika velicine jednog Bruklina, po plateznoj moci velicine dva bloka Menhetna, po vojnoj spremnosti velicine jedne brigade, po geostrateskoj vaznosti u rangu jednog nosaca aviona. Nismo bitni, kratko i jasno. Garant Ameri, Englezi, Francuzi i Rusi ne spavaju kontajuci kako ce nas zajebati. Uvijek je lako kriviti "svjetsku zavjery", Srbi su sampioni u tome, a ne vidjeti svoju krivicu. Nismo krivi za rat, nismo krivi za genocid, ali jesmo za zadnje 22. godine (sest ratova od rata). Kaze lik, "Bosnjaci su jedini koji su dozivjeli genocid". S jedne strane istina, ali s druge sta mi imamo od toga? Jevreji su dozivjeli holokaust, i vidi sta su naucili od toga i gdje su danas. Svjetska sila, a nema ih puno vise od Bosnjaka. Ulozili ljudi u znanje, pozicionirali se dobro i pitaju se za svoju sudbinu ako ne i za druge stvari. I treba da se pitaju, jer su naucili iz svoje nesrece. A mi mozemo ponavljati vjekovima da smo zrtve i lajati na cijeli svijet, nista nam to nece donijeti, niti cemo ikada nauciti.

Ponavljam uvijek i nanovo, nasa jedina pobjeda moze biti u pravljenju perspektivne drzave sretnih i sitih gradjana. Niko nam nece dati nista ako se sami ne izborimo za to (mirnodopski, edukaciono i ekonomski).

Nemamo mi nista od igranja zrtve, evo Hag gotov, jos par drugostepenih presuda i dovidjenja. A zivot prodje...
Generalno si u pravu, ali odvadi malo, ako nisi nikad posjetio Izrael. Ako ti je cijena za biti svjetska sila da se svi presele u pripizdiće od pustinje na Srednjem Isoku, ratuju 70 godina, i služe vojsku 3 godine, nemoj bogati da ikad budem "svjetska sila." Bolje biti nebitni dio opet koliko toliko mirne i opet civilizirane Evrope s normalnom ekonomijom, nego biti svjetska sila na Srednjem Istoku. Da ti uporedim - bolje je na dnu Bundeslige nego na vrhu Azijske lige :D . Ako ne vjeruješ, pitaj izraelce gdje emigriraju - i oni hoće normalnog života po zapadnim standardima, a ne trošenje života na svjetsku silu :D Budite sretni što ste u Evropi i što ste bijeli.
Vise sam mislio na Jevreje generalno, a manje na Izrael. Pogledaj koliko ih je dobilo Nobelovu nagradu, pogledaj im profesore po cijelom svijetu, pogledaj gdje su pozicionirani u finansijskoj, filmskoj i mnogim drugim industrijama, globalno. Ovo nije ni pod razno protiv Jevreja, stavise naprotiv, svaka im cast, nakon pomora koji su dozivjeli, shvatili su da samo im rad i obrazovanje moze donijeti prosperitet.Zapamtili su svoju istoriju i ne daju sekunde na to, ali su se okrenuli buducnosti...
mO k3

#325 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by mO k3 »

ettakoto wrote:
mO k3 wrote: principe i fakte o kojima govoris?
Nema potrebe za ponavljanjem.
Fakt je da BiH nije priznala Kosovo. Fakt je da je u BiH bio građanski rat ili ratni sukob čiji su učesnici u 95% bili građani BiH. Ostalih 5% čini komšiluk i Azijati.
I treći, možda i najvažniji fakt, sukob ništa nije donio običnom čovjeku. Niti će.
ama kazem ti udji na kosovo bez pasosa dadnem ti 10.000 euro ... to je fakt
Post Reply