Ivo Andrić

Locked
SaraFina

#301 Re: Ivo Andrić

Post by SaraFina »

ExNihilo wrote:Nisam želio da se osvrćem na to tvoje prozivanje "nemaš ni srednju školu" jer je primitivno i malograđansko, nema veze s temom, niti istina i argumentacija zavise od toga koliko ja ili ti imamo škole.

Ali, pošto brutalno insistiraš, hajdemo ovako. Ja i ti se nađemo lično. Ponesi svoje diplome, ponijeti ću ja svoje. Pa ako budeš imao više škole od mene, ja ti momentalno isplaćujem 10k maraka. Ne zajebavam se ni jedne sekunde i ponuda je ozbiljna. Važi i suprotno, ako budem imao više škole od tebe.

Pa, šta kažeš?

Ove diplome iz Travnika, Busovače, Kiseljaka i ostalih "univerzitetskih gradova" se ne pikaju. Razmisli ti još jednom o tom pozivu.
Bolje predloži neku mušku marisanu rukama, ili kamena s ramena te slično odmjeravanje snaga :D

Čuj ti ovo molim te....
ExNihilo

#302 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ExNihilo wrote:Nisam želio da se osvrćem na to tvoje prozivanje "nemaš ni srednju školu" jer je primitivno i malograđansko, nema veze s temom, niti istina i argumentacija zavise od toga koliko ja ili ti imamo škole.

Ali, pošto brutalno insistiraš, hajdemo ovako. Ja i ti se nađemo lično. Ponesi svoje diplome, ponijeti ću ja svoje. Pa ako budeš imao više škole od mene, ja ti momentalno isplaćujem 10k maraka. Ne zajebavam se ni jedne sekunde i ponuda je ozbiljna. Važi i suprotno, ako budem imao više škole od tebe.

Pa, šta kažeš?
Aha, pecn'o sam te je li tako, pa to mi je i bila namjera da te vratim na zemlju. :mrgreen: Sada je primitivno i malograđanski ali je ok koristi termin balijski i sa visoka omalovažavati ljude. Pa slušaš li ti sam sebe? Ne moraš ti meni ništa dokazivati samo te pitam kakve su tvoje reference da o profesoru Rizviću izneseš takve smjele ocjene? Gdje je problem, iznesi svoje obrazovanje ili barem naučne radove na kojima si radio i nema problema.
Tako sam i mislio, glede ponude. Ista ponuda ti stoji i po pitanju poznavaju Andrićevog opusa. Pa da vidimo ko i koliko je čitao istog, kada već umireš od smijeha.

Naravno da je OK koristiti termin balijski. Jer ta i takva hajka na ovog književnika, pokraj plejade Bošnjaka koji su nemjerljivo depresivnije pisali o Bosni, nije ništa drugo do balijski nacionalizam. Nazovimo stvari pravim imenom.

Stojim pri tvrdnji da ničije reference ne garantuju ispravnost stava. Pošto si ranije spominjao kvantnu mehaniku, da iskoristim primjer iz tog domena - Ajnštajn je vjerovatno čovjek sa najvećim referencama u historiji nauke pa je ipak bio u krivu glede kvantne mehanike. U tom smislu, to da li Rizvić ima više referenci od mene ili Jergovića ne znači apsolutno ništa.

Na kraju krajeva,ako ćemo već o referencama i ako ćemo uspoređivati na taj način, kakve reference Rizvić ima naspram Nobelovog komiteta koji je vrijednovao Andrićev život i djelo? Ili, niza akademika kojima je ispod časti uopće pričati o Rizvićevim nacional-šovinističkim tezama.

Ne dao bog da je Andrić autor ovakve rečenice:
"Nisam jadan znao: čim Bošnjaka zovu, mora da je negdje u carkom računu prigustilo. Njih ne mame na svetkovine. Za svoju korist oni moraju ili da otmu ili da nametnu ili će ostati ono što su - budale koje daju da bi izgubili."
Kakva bi to galama bila. Ali, pošto se autor zove Derviš - ne pišu se knjige o tome.
ExNihilo

#303 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

SaraFina wrote:

Pa, šta kažeš?

Ove diplome iz Travnika, Busovače, Kiseljaka i ostalih "univerzitetskih gradova" se ne pikaju. Razmisli ti još jednom o tom pozivu.
Bolje predloži neku mušku marisanu rukama, ili kamena s ramena te slično odmjeravanje snaga :D

Čuj ti ovo molim te....
Pikaju li se sa top 100 svjetskih unverziteta? I za tebe važi ista ponuda.
The 51st State

#304 Re: Ivo Andrić

Post by The 51st State »

tup, precjenjen pisac, falsifikator i osrednji cinovnik, uzor svih srpskih nacionalista.
knjige su mu mracne, dosadne i spore sa tendencijom izrazitog preseravanja i ovo mu je dosta od mene.
SaraFina

#305 Re: Ivo Andrić

Post by SaraFina »

ExNihilo wrote:
SaraFina wrote:

Čuj ti ovo molim te....
Pikaju li se sa top 100 svjetskih unverziteta? I za tebe važi ista ponuda.

Ja sam završila evropski državni univerzitet koji nije u top 100 svjetski priznatih. No slijedeći tvoju logiku, kad uporedjuješ Rizvića i Jergovića, to uopće nije relevantno na bilo kojoj temi. Bitna je snaga argumentacije. Otkud da si onda takmičarski nastrojen, prema nečemu što je irelevantno u diskusiji?
BHCluster

#306 Re: Ivo Andrić

Post by BHCluster »

Moze li Šukrija Kurtović i njegov rad na temu "Na Drini ćuprija i Travnička hronika od Ive Andrića u svjetlu bratstva i jedinstva"?
sarlo

#307 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

Connaisseur Karlin wrote:

....Glede Bosanskih muslimana, kako to da se u nasim skolama izucava "Na Drini cuprija" kad u njoj Bosnjake naziva ili Turcima ili kasabalijama (ovaj termin se samo kod njega srece). Uvredljivo i primitivno.

ovo nije tocno, termin poturica, "postati Turcin" je koristen i van Balkana, i ne vidim kako je to uvredljivo ili primitvno

proces turkifikacije je trajao decenijama, i to je cinjenica

ja se ne sjecam da je iskjucivo kasablijama imenovao muslimane !?

Gdje si jos procitala termin kasabalija izuzev u Na Drini cuprija"?
Gdje?
U romanu ga stalno koristi.
Koristi ge ovdje forumasi - ravnogorci:
- @ex tako nekako,
- @franjo kluz,
- drugi.
Glede kvalifikacija.
Naknadnim citanjem i analizom nisam uocio da je kolega @franjo kluz koristi pojam b... Izvinjavam se.
O drugom drugi put.
Last edited by sarlo on 26/10/2017 20:12, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#308 Re: Ivo Andrić

Post by Connaisseur Karlin »

sarlo wrote:

....Glede Bosanskih muslimana, kako to da se u nasim skolama izucava "Na Drini cuprija" kad u njoj Bosnjake naziva ili Turcima ili kasabalijama (ovaj termin se samo kod njega srece). Uvredljivo i primitivno.

ovo nije tocno, termin poturica, "postati Turcin" je koristen i van Balkana, i ne vidim kako je to uvredljivo ili primitvno

Gdje?
- @ex tako nekako,
- @franjo kluz,
- drugi.
sarlo, kasablije nisu iskjucivo muslimanski malogradjani, kasablije su domace stanovnistvo manjih gradova,varosi,planake, a ista rijec je koristen i za malogradjanstvo

znaci,kasablije nije rijec rezervirana za nepismene muslimane

kaablije je "zapisao" mesa Selimovic u Dervis i Smrt , a o kasabi je pisao i Borisalv Stankovic

povezi pisce, njihove price o istom periodu zivota kasabi i kasablija

ako danasnji srbi kazu da je bosanjak kasablija, to zanci da su isti srbi doslovno nepiseni i ograniceni,a mene vise iznenadjuje da to smeta danasnjim bosnjacima :-)

kasaba i kasablja je bila svakodnevnog govora, ne razumijem pravljenje drame :-)
kluz franjo

#309 Re: Ivo Andrić

Post by kluz franjo »

sarlo wrote:
Gdje?
- @ex tako nekako,
- @franjo kluz,
- drugi.
Kolega forumaš sarlo,
ljubazno bih zamolio da ispravite post. Ovako se stiče utisak da me nazivate ravnogorcem i da tvrdite da ja koristim meni potpuno nepoznatu riječ kasabAlija.
Hvala
Kejn

#310 Re: Ivo Andrić

Post by Kejn »

Bošnjaci su uglavnom živjeli u gradovima za vrijeme Turaka, tako da je vjerovatno pod kasablijama mislio na bosanske muslimane.

Otud i ona Rašina haiku pjesmica : "Siđimo u gradove da bijemo gadove"
Connaisseur Karlin

#311 Re: Ivo Andrić

Kejn wrote:Bošnjaci su uglavnom živjeli u gradovima za vrijeme Turaka, tako da je vjerovatno pod kasablijama mislio na bosanske muslimane.

:lol:
statixx

#312 Re: Ivo Andrić

Post by statixx »

„Ja bih Bosnu nazvao duhovnom domovinom, a kad nekom kraju date takvo ime, sve ste priznali! Bosanski ljudi su prema snazi svoga umeća stvorili svoje običaje, humor, igre, pesme, zagonetke i legende, svoj eglen – i to mnogo pre nekih drugih naroda koji se na sav glas hvale svojim dubokim duhovnim zaleđem“, reći će Andrić ispovjedno Ljubi Jandriću kao već star čovjek, i na drugom mjestu potvrditi zapečaćujućom izjavom: “Sve moje je iz Bosne.”
http://pescanik.net/ivo-andric-paradoks-o-sutnji/
Connaisseur Karlin

#313 Re: Ivo Andrić

kluz franjo wrote:potpuno nepoznatu riječ kasabAlija.
Hvala
kasablija-kasabalija-kasabelija

tri rijci,identicno znacenje

kasabelija je spomenuta : Enver Colakovic, "legenda o Ali-Pasi"
Drvosjeca iz Dejcica

#314 Re: Ivo Andrić

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ExNihilo wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Pa, šta kažeš?
Aha, pecn'o sam te je li tako, pa to mi je i bila namjera da te vratim na zemlju. :mrgreen: Sada je primitivno i malograđanski ali je ok koristi termin balijski i sa visoka omalovažavati ljude. Pa slušaš li ti sam sebe? Ne moraš ti meni ništa dokazivati samo te pitam kakve su tvoje reference da o profesoru Rizviću izneseš takve smjele ocjene? Gdje je problem, iznesi svoje obrazovanje ili barem naučne radove na kojima si radio i nema problema.
Tako sam i mislio, glede ponude. Ista ponuda ti stoji i po pitanju poznavaju Andrićevog opusa. Pa da vidimo ko i koliko je čitao istog, kada već umireš od smijeha.

Naravno da je OK koristiti termin balijski. Jer ta i takva hajka na ovog književnika, pokraj plejade Bošnjaka koji su nemjerljivo depresivnije pisali o Bosni, nije ništa drugo do balijski nacionalizam. Nazovimo stvari pravim imenom.

Stojim pri tvrdnji da ničije reference ne garantuju ispravnost stava. Pošto si ranije spominjao kvantnu mehaniku, da iskoristim primjer iz tog domena - Ajnštajn je vjerovatno čovjek sa najvećim referencama u historiji nauke pa je ipak bio u krivu glede kvantne mehanike. U tom smislu, to da li Rizvić ima više referenci od mene ili Jergovića ne znači apsolutno ništa.

Na kraju krajeva,ako ćemo već o referencama i ako ćemo uspoređivati na taj način, kakve reference Rizvić ima naspram Nobelovog komiteta koji je vrijednovao Andrićev život i djelo? Ili, niza akademika kojima je ispod časti uopće pričati o Rizvićevim nacional-šovinističkim tezama.
Pa ako je ispravno koristi termin balijski onda ne vidim potrebu da se ljutiš ako neko Andrićeve stavove nazove pravim imenom, fašizam i islamofobija. Jer kako ono ti reće sve sve je stvar subjektivne percepcije. Eto recimo tebi je Rizvić balija meni nije, meni je Andrić islamofob i fašista tebi nije i tu nema dogovora. Možda u tvom svijetu reference ništa ne znače ili su banalizirane na nivo pogrdnih naziva. U ozbiljnom akademskom svijetu reference su itekako bitne, a kakvo ti je stvarno obrazovanje govori i to da si doslovno poludio na moje namjerno peckanje za srednju školu pa tražiš da se nađeš sa mnom i da mi prezentiraš diplome i nudiš seljačkim i papanskim manirom desetine hiljada maraka ako je veće od mog. :lol: Pa care moj ja nisam ni tvrdio da imam elitne škole niti tvrdim da reference ne znače ništa kao ti. Svugdje, svugdje, zapamti to i ne lupaj više, reference su broj jedan pogotovo u naučnom i književnom svijetu. Samo skorojevićima i novopečenoj eliti su reference na zadnjem mjestu pa zato i imamo poplavu fakulteta i "akademskih" graDŽana koji se ne znaju potpisati.
ExNihilo wrote:Ne dao bog da je Andrić autor ovakve rečenice:
"Nisam jadan znao: čim Bošnjaka zovu, mora da je negdje u carkom računu prigustilo. Njih ne mame na svetkovine. Za svoju korist oni moraju ili da otmu ili da nametnu ili će ostati ono što su - budale koje daju da bi izgubili."
Kakva bi to galama bila. Ali, pošto se autor zove Derviš - ne pišu se knjige o tome.
Da, istina, Andrić je za Bošnjake u svom svijetu spremao deportacije po uzoru na Kristalne noći.

Nego da mi prekinemo ili da nastavimo na PP ovo lično prepucavanje koje ne vodi nigdje, tema su Adnrićevi politički stavovi. Usput Andrić je dobio Nobela za opus "bosanska trilogija" (valjda znaš šta je to) a ne za to što je je bio visokomoralna osoba i dobar čovjek tako da Nobel nije referenca za političke stavove Andrića.

P.S Naravno da je Anštajn griješio i pravio pogrešne procjene i sigurno je njegov doprinos razumijevanju kvantne mehanike velik ali tek iza Maxa Plancka de fakto oca kvantne mehanike i teorije. Za svoje djelo je 1918. godine dobio nobela za fiziku a danas poznata teorija "Planckova konstanta".
kluz franjo

#315 Re: Ivo Andrić

Post by kluz franjo »

Hvala

Cijenjena,
zahvaljujem na pojašnjenju. MENI je izraz kasabAlija potpuno nepoznat. Kolega forumaš sarlo je svojim postom ostavio utisak da JA koristim taj termin i ako sam dobro shvatio "počastio" MENE nazivom - ravnogorac.
Možda je naziv - ravnogorac - za kolegu forumaša ili nekog drugog čast i kompliment, ne ulazim u to. Za mene je to uvreda i ljubazno sam zamolio kolegu da ispravi svoj post.
Tito_i_Partija

#316 Re: Ivo Andrić

Post by Tito_i_Partija »

Kasabalija. :lol: :facepalm:
sarlo

#317 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

Da li je neko procitao roman "Na Drini cuprija"?
O njemu izmedju ostalog raspravljamo.
Oni koji brane poetski izracaj Ive Andrica, vrijedjaju kao sto je i on vrijedjao.
sarlo

#318 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

"...ali sutradan sve je opet bilo po starom jer kasabalije ne vole da pamte zlo i ne mare da brinu brigu unapred. U krvi im saznanje da se pravi zivot sastoji od retkih zatisja i da bi bilo ludo i uzaludno traziti neki cvrsci i stalniji zivot koga nema...."
Za ovo je valjda dobio Nobelovu nagradu.
Ovo je po sjecanju jer sam Andriceva djela citao prije i u toku odbrambeno - oslobodilackog rata.
Last edited by sarlo on 26/10/2017 19:33, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#319 Re: Ivo Andrić

kluz franjo wrote:
Hvala

Cijenjena,
zahvaljujem na pojašnjenju. MENI je izraz kasabAlija potpuno nepoznat. Kolega forumaš sarlo je svojim postom ostavio utisak da JA koristim taj termin i ako sam dobro shvatio "počastio" MENE nazivom - ravnogorac.
Možda je naziv - ravnogorac - za kolegu forumaša ili nekog drugog čast i kompliment, ne ulazim u to. Za mene je to uvreda i ljubazno sam zamolio kolegu da ispravi svoj post.
:thumbup:
sarlo

#320 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

ExNihilo wrote:
Naravno da ne piše. Preduslov za to je da se zapravo pročitaju djela istog. A kada bi to uradili, i vidjeli kako je često opisivao svoje likove muslimane, a kako Srbe, pobrisali bi postove od sramote. Al' lakše vjerovati Fatmiru na riječ.
Likovi Bosanski muslimani:
Alija Dzerzelez, po Andricu najveci turski junak. Kad sidje sa konja karikatularan, trijezan ne smije prici zenama. Pijan samo prostitutkama.
Mustafa Madzar, Andricev lik koji je u Boju pod Banja Lukom na konju prvi preplivao Vrbas...stalno je zalio sto nije podavio silovane djecake...
Travnicki muslimani....primitivizam.
Visegradski muslimani...simpaticni kao primjer orijentalnog duha.Neprirodan spoj istoka i zapada osudjeni na propast jer ne mogu da se prilagode zapadnoj kulturi. Alihodza. Kljucni elelment islamizacije je odvajanje djece od majki prilikom prelaska skelom preko Drine. Skeledzija Jamak bez ruke, bez oka. Apsolutno mracna licnost koja i ne odgovara kolika je cijena sklearine.
Mehmedpasa Sokolovic je pokusao da napravi most na tom mjestu. Ali je Most pravljen kulucenjem, nabijanjem na kolac Radisava, u Most je doslovno ugradjen graditelj Arapin. I Bosanski muslimani su tako nastali.
Osudjeni da nestanu.
Tako nas je vidio Andric. I on sam je bio slicne sudbine.
kluz franjo

#321 Re: Ivo Andrić

Post by kluz franjo »

sarlo wrote:...
Kolega sarlo,
jos jednom. Niti sam se u svom postu bavio Andrićevim književnim djelom, niti sam koristio izraz varošanin (od mađarskog - város), niti kasablija (od turskog - kasaba), a posebno ne arhaičnu varijantu kasabAlija.
Ako je ovo bio razlog da mene prozovete "ravnogorcem", onda vas najljubaznije molim da ispravite vaš upis.
Ako vas je pak nešto drugo izazvalo ili lično uvrijedilo u mom postu, rado stojim na raspolaganju da pojasnim i ako treba ispravim i uputim izvinjenje.
hAZNADAR

#322 Re: Ivo Andrić

Post by hAZNADAR »

sarlo wrote:
ExNihilo wrote:
Naravno da ne piše. Preduslov za to je da se zapravo pročitaju djela istog. A kada bi to uradili, i vidjeli kako je često opisivao svoje likove muslimane, a kako Srbe, pobrisali bi postove od sramote. Al' lakše vjerovati Fatmiru na riječ.
Alija Dzerzelez, po Andricu najveci turski junak. Kad sidje sa konja karikatularan, trijezan ne smije prici zenama. Pijan samo prostitutkama.
Mustafa Madzar, Andricev lik koji je u Boju pod Banja Lukom na konju prvi preplivao Vrbas...stalno je zalio sto nije podavio silovane djecake...
Visegradski muslimani...simpaticni kao primjer orijentalnog duha.Neprirodan spoj istoka i zapada osudjeni na propast jer ne mogu da se prilagode zapadnoj kulturi. Alihodza. Kljucni elelment islamizacije je odvajanje djece od majki prilikom prelaska skelom preko Drine. Skeledzija Jamak bez ruke, bez oka. Apsolutno mracna licnost koja i ne odgovara kolika je cijena sklearine.
Mehmedpasa Sokolovic je pokusao da napravi most na tom mjestu. Ali je Most pravljen kulucenjem, nabijanjem na kolac Radisava, u Most je doslovno ugradjen graditelj Arapin. I Bosanski muslimani su tako nastali.
Osudjeni da nestanu.
Andric je neosporna knjizevna velicina. Medjutim nebih rekao da je islamofob i da je pisao izricito protiv muslimana, islama,....
Ima i niz drugih pisaca koji su bili lektira i gdje se mogu izvuci negativnosti o Islamu ili muslimanima. Njegos, Senoa,..... Jednostavno je bio standard u obje YU i kraljevoj i komunistickoj da je osmanski dio historije najveca stagnacija, stradanje,.... a Islam nesto strano i zaostatak davne okupacije. Pisci su zivjeli i stvarali u takvom standardu. Medjutim ono sto Andrica izdvaja od plejade ostalih i stalno eksponira je Nobelova nagrada.

A tu je nagradu dobio tako sto je YU odlucila njega predloziti. A bili su u igri Krleza i Andric. Krleza je ipak bio malo manje poslusan, manje podoban komunistima i popusio. Bolji, jaci, umniji,.... knjizevnik od Andrica ali je Andric bio podobniji tadasnjim vlastima buduci da je Krleza iako sam komunist imao i mnoge sukobe sa komunistima. Zamjerali su mu da je trockist i da nije odbacio vjeru.
Da je tadasnja vlast slucajno odlucila da ipak predlozi Krlezu umjesto Andrica - Andric danas nebi bio toliko eksponiran i bio bi samo jedan u nizu knjizenika poput Copica, Colakovica,...

Taj hebeni Nobel svakoj njegovo rijeci daje vece znacenje danas. Srpski nacionalisti su ga poceli zloupotrebljavati i izdvajati njegove citate opravdavajuci svoju ideologiju - kod nas naravno kontra.
sinuhe

#323 Re: Ivo Andrić

Post by sinuhe »

Vise puta spominjes tu kandidaturu iako se Nobelova nagrada za knjizenost ne dodjeljuje na osnovu kandidature.
dale cooper

#324 Re: Ivo Andrić

Post by dale cooper »

hAZNADAR wrote:
sarlo wrote:
ExNihilo wrote:
Osudjeni da nestanu.
Andric je neosporna knjizevna velicina. Medjutim nebih rekao da je islamofob i da je pisao izricito protiv muslimana, islama,....
Ima i niz drugih pisaca koji su bili lektira i gdje se mogu izvuci negativnosti o Islamu ili muslimanima. Njegos, Senoa,..... Jednostavno je bio standard u obje YU i kraljevoj i komunistickoj da je osmanski dio historije najveca stagnacija, stradanje,.... a Islam nesto strano i zaostatak davne okupacije. Pisci su zivjeli i stvarali u takvom standardu. Medjutim ono sto Andrica izdvaja od plejade ostalih i stalno eksponira je Nobelova nagrada.

A tu je nagradu dobio tako sto je YU odlucila njega predloziti. A bili su u igri Krleza i Andric. Krleza je ipak bio malo manje poslusan, manje podoban komunistima i popusio. Bolji, jaci, umniji,.... knjizevnik od Andrica ali je Andric bio podobniji tadasnjim vlastima buduci da je Krleza iako sam komunist imao i mnoge sukobe sa komunistima. Zamjerali su mu da je trockist i da nije odbacio vjeru.
Da je tadasnja vlast slucajno odlucila da ipak predlozi Krlezu umjesto Andrica - Andric danas nebi bio toliko eksponiran i bio bi samo jedan u nizu knjizenika poput Copica, Colakovica,...

Taj hebeni Nobel svakoj njegovo rijeci daje vece znacenje danas. Srpski nacionalisti su ga poceli zloupotrebljavati i izdvajati njegove citate opravdavajuci svoju ideologiju - kod nas naravno kontra.
Ovo je tačno. Svako ga koristi u svoje, nažalost najčešće zlonamjerne, svrhe.
sarlo

#325 Re: Ivo Andrić

Post by sarlo »

Stanovnika kasabe mozemo nazvati kasablijom. Termin "kasabalija" je izmislio Andric i njime vrijedja bosanske muslimane. Isto kao i vi tzv franjo kluze.
Nikad, nikad na forumu, nikad u zivotu nisam uvrijedio nekog nacionalnoj osnovi. Uvrijedio bih svoju porodicu i to vise ne bih bio ja.
A provokacije sarkazam, cinizam... To koristim.

Vi u nedostatku argumenata upravo vrijedjate i pravite nas budalama.
Cega je to odraz. Vas?
Locked