Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Locked
LBVIEW

#301 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by LBVIEW »

kamberovica polje wrote:
Fudo387 wrote:
exliberal-ex wrote:
a sto se tice sarajeva....dobro je tunjo napisao ugusit ce se u svopstvenom dimu iz cibuka
Nece. Sarajevo danas blista, pici 300 na sat, i nikad u svojoj istoriji nije bilo ljepse i jace. Forumske drkadzije i besposlicari, kao ni njihovi bezvezni komentari nisu slika tog grada.
Polako, ali sigurno stvara se jedna mini metropola, uglavnom bosnjacka. Drugi su ga ili razvaljivali, ili digli ruke od njega kad mu je najteze bilo, tako da je malkice glupo sto se sad ljute.
Nisam znao da se definicija metropole promijenila. Sad izgleda obuhvaća urbane sredine bez stabilne vodoopskrbe.
Ja stvarno nekad pomislim da si balavac od 16 godina s obzirom na način na koji pišeš.
To s vodom je svakako dobro doslo ovoj bivsoj sarajevskoj "raji" jer potvrdjuje tezu kako "balije nisu sposobne ni za sto drugo osim za cibucenje".
No, dobro, zuc, frustracije i kmecanje o belosvetskoj nepravdi ce nastaviti prosipati svakako, s vodom ili bez nje, a Sarajevo ce se isto tako, svakako nastavljati razvijati bez njih, na njihovu zalost. :D
Novak20

#302 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Novak20 »

exliberal-ex wrote:
seln wrote:Molim moderatore da zatvore temu, vec je izgubila svrhu.
Na pocetku sam zamolio za ozbiljne i argumentirane postove, a dobio sam gomilu licnih predrasuda tipa " naravno da je Evropa sekularna, ali nije skroz" i "sta hoce ti muslimani, vidite da imaju sva prava".
Tema je bila o islamofobiji, odnosno, koliko je prisutna u Evropi i svijetu... nisam trazio opravdanja za islamofobiju. Takodje nisam trazio stavove polupismenih imigranata koji ne mogu naredati tri konzistentna posta, vec u svakom pise nesto drugacije.

Cek malo sta je po tebi trebala biti tema...dokazivat da islamofobija postoji....to netreba dokazivat postoji i to se vidi u svakodnevnom zivotu....sta je slijedece, samo kukat kako su svi protiv muslimana i islama ili raspravljat zasto postoji ta fobija, koliko je evropa i svijet spreman da zivi sa nekim ko hoce da zivi po islamskim zakonima, koliko su ljudi sa islamskih prostora spremni da se prilagode zapadu ili ne

a to o polupismenim imigrantima....mogli bi raspravljat o toj fobij prema ljudima koji su napustili bosanske predjele.....i naravno koliko su pismeni ovi sto su ostali :lol:
:thumbup: :thumbup:
Kejn

#303 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Kejn »

uglavnomja wrote:
ABH017 wrote: U čemu je razlika između onog koji kaže nek se arapi prilagode Evropi ili nek idu i onog koji kaže ako nisi musliman i hoćeš da piješ alkohol i jedeš svinjetinu odmakni od ferhadije?

.
razlika je u tome sto sarajevo nije samo muslimansko, nikad bilo i nadam se nikad nece biti!

oduvijek su ti zivjeli i pravoslavci i katolici-latini i jevreji i razni drugi

a na zapadu nikad nisu zivjeli arapi. dok se nisu poceli doseljavati, immigrirati ... prije nekoliko decenija
Pa i pravoslavci su se ovdje naselili nekad sa Turcima (pa i u tom Sarajevu) pa su postali starosjedioci. Šta to fali arapskim muslimanima u Evropi da i oni ne postanu starosjedioci na taj način?
Novak20

#304 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Novak20 »

seln wrote:
Aha... hajd dobro. Mislis li ovo pametovanje na nivou osnovne skole
Ja sam ti fino objasnio ali ti ne mijenjaš svoj stav. Francuska je sekularna država što je tekovina njene revolucije. U ostalim zapadnim zemljama sekularizam ima primjese istorijskog nasljeđa. U osnovi, večina zapadnih zemalja je sekularnog karaktera i vjera je odvojena od države. Istina je da čisti sekularizam ne bi trebao forsirati niti jednu religiju kroz institucije a pogotovo ne zloupotrebu religije. Burka se ukida iz praktičnih razloga identifikacije ili što nervira domicilne jer ne vole da ih se pravi budalama ako već počinju da shvataju razliku između islama i islamizma. Da je burka stvarno obavezna za sve muslimanke, onda bi sve nosile burku u svim zemljama gdje žive. Ovako se vidjelo da mogu i bez burke.
gdje tvoj licni filozof preispituje islamske dogme, a ne PRAVO nekoga da se nosi kako hoce i u koju picku materinu hoce. I ja smatram da burke nisu islamske, vec u islam inkorporina plemeski obicaji, ali kakve to veze ima se cijenom maslaca? Kakve to veze ima se zeljom neke zene da nosi burku, kao sto neka druga zeli da nosi dopicnjak ili piercing?
I naravno da se burka koristi i u propagandne svrhe, kao pokazno sredstvo "zaostalosti" muslimana, bez ikakavog diferenciranja.

Ili mislis ovaj "kvalitetni" protuargument
Osim toga, nekoliko paradžematlija je zaglavilo u Siriji ali ih se nekoliko vratilo. Živi, zdravi šetkaju ulicom. Niko ne bi rekao da su ekstremisti.
Za mene je kršenje zakona i to kad ne daš da ti dijete primi vakcinu ili kad mu ne daš da pohađa državnu osnovnu školu.
gdje implicira nesto tesko dokazivo, otprilike izvuceno iz guzice. Koliko znam, i u toj pizdi materinoj od drzave, zvanoj BiH, postoji sankcionisanje takvih povratnika. Dakle, ako tvoj "kvalitetni argumentator" poznaje takve ljude, duzan ih je prijaviti. Inace i sam postaje kriv za prikrivanje krivicnog djela.
Ali, dobro znam i ja, a znas i ti da je to izvuceno iz guzice, ad hominem argument kao iz bukvara..."vidio sam povratnike iz Sirije".
je li vidio mozda i neke povratnike iz Ukkrajine? Ili one cetnije iz Visegrada koji se i ne kriju?

Ne znam mislis li stvarno da su njegovi "argumenti" kvalitetni... ili iz tebe progovara porodicno i religijsko nasljedje, koje mozda samo po sebi nije zlonamjerno, ali nije i ne moze biti neutralno.
Seln, samo sam pokušao odgovoriti na tvoja pitanja i konstatacije. Nema potrebe za teškim riječima i optužbama.
Postoji sekularizam, a postoji i "zamazacemo oci" sekularizam.
Ako se npr. kompletno zabrane religijski simboli u javnosti, onda je to sekularizam. Ako se npr. zabrane nikabi i burke, a u svakoj ucionici na zidu krst, onda je to mazanje ociju. Ako se propagira sekularizam, a u sudnici pri zakletvi polaze ruka na Bibliju, onda je to sviranje kurcu.
Zasto moje dijete u jednoj "sekularnoj" drzavi mora sjediti u ucionici u kojoj na zidu visi krst?
Zasto se, dakle, pojedinci koji ugrozavaju sekularizam i sigurnost drzave ne izoluju, zatvore, protjeraju... sta god.
Zasto se tih 1% trpi, da ne kazem uzgaja u svrhu opravdavanja islamofobije?
Takodje je tesko pozvati paradzemate na odgovornost, jer bi takva pravda izgledala selektivno, s obzirom da se bez imalo ustrucavanja u BiH sepure ravnogorci i kojekakvi bastinici ustaske tradicije.
Prvo, Novak nema kredibilitet da poziva na rjesavanje problema paradzemata.
A da kerovi laju radi sela, a ne radi sebe, mogli bi se upitati: gdje je osnova za rjesenje "problema" paradzemata?
Glede paradzemata: smeta li tebi sama njihova egszistencija ili postoje realni problemi? Pokazuju li oni ekstremizam, napadaju li "kjafire"?
To što se neko šetka ulicom ne znači da se protiv njega ne vodi sudski postupak i da neće odslužiti kaznu poslije koje će opet šetkati ulicom. Nadam se da će se i protiv povratnika iz Ukrajine voditi sudski postupci samo što vidim da te ne mogu u to ubijediti.

Islamofobija, druge političke fobije, strah, ressentiment, populizam, oprez, mržnja....sve to postoji i postojaće u skoro svakom društvu na svijetu. U većoj ili manjoj mjeri sve to postoji u ljudima kao pojedincima. Političari to znaju i koriste da ostvare svoje ciljeve.

Tako je to od pojave monoteističkih religija. Protjerivani Jevreji, proganjani kršćani u Rimu, ratovali kršćani (katolici, pravoslavni, protestanti, anglikanci itd.) između sebe, ratovali katolici protiv islama, ratuju i proganjaju muslimani jedni druge.... U pozadini svega materijalni interes, vlast i moć. Ukratko, politika.

Problem islamofobije je danas globalni problem. Rješenje podrazumijeva popuštanje svih strana, a pošteno govoreći, nema volje u svijetu da se taj problem popuštanjem riješi.
seldzuk

#305 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seldzuk »

pasha078 wrote:
seldzuk wrote: Zar nema preko puta Ekonomomije prodavnica s alkoholm i slatkisima. Mislim da je previse ako ocekujes u Sarajevu prodavnicu sa sirokim asortimanom alkohola na svakom koraku. Kod nas jos djeca po selima kupuju alkohol roditeljima.
A ako se osjecas ugrozeno, otidji malo obidji nase Bosnjake u RS-u i daj im podrsku u vezi Bosanskog jezika. Vjeruj mi, proce te osjecaj ugrozenosti.
Hvala na odgovoru i savjetu. Procirah ga kao i ostalih 5-6 postova sto si napisao. Vidim da si jako zabrinut kako muslimane tretiraju u EU no odgovor mom problemu je snadji se ili idi negdje drugdje. Btw kao sto znas il ne znas ti mali ducani naplate 15-20% vise od konzuma za isto vino. Dakle tvoj savjet je da ja trebamplacat extra jer nisam vjernik. Hoces mi uves dziziju?

A taj tvoj argument, da ga prenesem u kontekt eu, bio bi, muslimanima se ne svidja europa, ima BI pa nek se vrate. Jel to fer?
Ja ti nisam rekao da igdje odlaziš. Samo sam rekao: obiđi Bošnjake u RS. Prečesto slušamo o sarajevskim problemima, a problema ima u cijeloj BiH. Pri tom ne kažem da sam protiv Sarajeva. Sam sam Sarajlija s adresom u Mostaru.
Ne mogu da shvatim kako se tema sa B/H/S-om u KS-u nametnula, a na popisu se izjasnilo tako samo nešto više od 1000 ljudi.
seldzuk

#306 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seldzuk »

ABH017 wrote:Znači @seldzuk i @animals slično razmišljaju, samo su u suprotstavljenim taborima.
Što će reć, baš ih briga za one druge i drugačije. A to nije dobro. To se zove uskogrudnost. Kakva islamofobija i islamofilija.
Nije tačno da me nije briga za druge i drugačije. Ovo je država svih nas i moramo naći načina da idemo naprijed na zadovoljstvo svih. Protiv uskogrudosti se nastojim boriti - i svoje i tuđe.
Banksy

#307 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Banksy »

ot,
Fudo387 wrote:
Sarajevo danas blista, pici 300 na sat, i nikad u svojoj istoriji nije bilo ljepse i jace.
Polako, ali sigurno stvara se jedna mini metropola
:lol: :kiss: :lol:
exliberal-ex

#308 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by exliberal-ex »

Novak20 wrote:
Problem islamofobije je danas globalni problem. Rješenje podrazumijeva popuštanje svih strana, a pošteno govoreći, nema volje u svijetu da se taj problem popuštanjem riješi.
Posto si ti jedini koji ima volje za raspravu da tebe pitam

ova recenica sto sam je izvukao iz tvog posta je sustina problema manjak zelje za kompromisom
sad po tebi sta bi trebao zapad da popusti sta ovi sto guraju taj ekstremni islam
ABH017

#309 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ABH017 »

Kejn wrote:
uglavnomja wrote:
ABH017 wrote: U čemu je razlika između onog koji kaže nek se arapi prilagode Evropi ili nek idu i onog koji kaže ako nisi musliman i hoćeš da piješ alkohol i jedeš svinjetinu odmakni od ferhadije?

.
razlika je u tome sto sarajevo nije samo muslimansko, nikad bilo i nadam se nikad nece biti!

oduvijek su ti zivjeli i pravoslavci i katolici-latini i jevreji i razni drugi

a na zapadu nikad nisu zivjeli arapi. dok se nisu poceli doseljavati, immigrirati ... prije nekoliko decenija
Pa i pravoslavci su se ovdje naselili nekad sa Turcima (pa i u tom Sarajevu) pa su postali starosjedioci. Šta to fali arapskim muslimanima u Evropi da i oni ne postanu starosjedioci na taj način?
Vala' u pravu si.
Fudo387

#310 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Fudo387 »

kamberovica polje wrote:
Fudo387 wrote:
exliberal-ex wrote:
a sto se tice sarajeva....dobro je tunjo napisao ugusit ce se u svopstvenom dimu iz cibuka
Nece. Sarajevo danas blista, pici 300 na sat, i nikad u svojoj istoriji nije bilo ljepse i jace. Forumske drkadzije i besposlicari, kao ni njihovi bezvezni komentari nisu slika tog grada.
Polako, ali sigurno stvara se jedna mini metropola, uglavnom bosnjacka. Drugi su ga ili razvaljivali, ili digli ruke od njega kad mu je najteze bilo, tako da je malkice glupo sto se sad ljute.
Nisam znao da se definicija metropole promijenila. Sad izgleda obuhvaća urbane sredine bez stabilne vodoopskrbe.
Ja stvarno nekad pomislim da si balavac od 16 godina s obzirom na način na koji pišeš.
To sa vodom su djecije bolesti, svaki grad koji se brzo razvija i siri susrece se sa slicnim problemima. Rijesice se to, bitno je da ima dovoljno izvorista, tolike rijeke okolo neko ce vec preusmjeriti u moderni vodovod, filtrirati i eto ga. Nece biti bas najbolja za pice, al’ to i nije problem. Uostalom, malo ko na svijetu vise pije vodu sa cesme, uglavnom se koristi za kupanje, wc, zalijevanje baste i cao. Ako si zedan uzmi sebi kiseljak, fantu...nesta. Dramite tu bezveze.
Jel’ ima moderan downtown? Ima.
Jel’ ima aerodrom koji non stop povecava kapacitete? Ima.
Jel’ se povezuje sa ostatkom svijeta autoputevima? Povezuje.
Malo to jos nasminkati, fin stadioncic, ukloniti one ruzne traJvane ( dje su ono majke ti nabavili)...i eto metropole.
Banksy

#311 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Banksy »

:lol:
Fudo387

#312 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Fudo387 »

Ja, zaboravio sam, onaj ciganluk kad izadjes sa aerodroma i skrenes lijevo, bagerima poravnati i zasaditi fino drvece.
Stvarno nema smisla, sad nam dodje Ronaldo da igra utakmicu i prolazi pored onih dascara, valjda je neki buvljak u pitanju.
Koji je majmun ono bas tu napravio?
Sara03

#313 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Sara03 »

pasha078 wrote:Ljudi, meni ne smeta ni krst ni kriz na zidu niti pokrivene zene. Meni smeta po kisi trazit supermarket koji prodaje vino.

De ba rijesite to, rascerajte arape, nikad takve restrikcije nisu u bosni bile.....
Ne smeta ni meni, al' ono što mi poprilično smeta jeste očita upotreba dvostrukih aršina.

Odluka o zabrani vjerskih obilježja u pravosuđu BiH, dočekana je sa "bravo, ovo je sekularna država, kući pa se motaj", sa akcentom na žene koje nose hidžab. No, kad malo promjenimo teren, sa pitanjem šta će vjerski simbol na zidu, u navodno sekularnom obrazovnom sistemu, slijedi odgovor "ne kmečite, to je samo naslijeđe, zašto smeta" i slično. Fakat, ne mogu na rende kora.
tranquil

#314 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by tranquil »

Sara03 wrote:
pasha078 wrote:Ljudi, meni ne smeta ni krst ni kriz na zidu niti pokrivene zene. Meni smeta po kisi trazit supermarket koji prodaje vino.

De ba rijesite to, rascerajte arape, nikad takve restrikcije nisu u bosni bile.....
Ne smeta ni meni, al' ono što mi poprilično smeta jeste očita upotreba dvostrukih aršina.

Odluka o zabrani vjerskih obilježja u pravosuđu BiH, dočekana je sa "bravo, ovo je sekularna država, kući pa se motaj", sa akcentom na žene koje nose hidžab. No, kad malo promjenimo teren, sa pitanjem šta će vjerski simbol na zidu, u navodno sekularnom obrazovnom sistemu, slijedi odgovor "ne kmečite, to je samo naslijeđe, zašto smeta" i slično. Fakat, ne mogu na rende kora.
Da budem iskren, nisam čuo sličnu reakciju, barem od istih ljudi. Naravno da smeta vjerski simbol na zidu obrazovne institucije.
Sara03

#315 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Sara03 »

tranquil wrote:
Sara03 wrote:

Da budem iskren, nisam čuo sličnu reakciju, barem od istih ljudi. Naravno da smeta vjerski simbol na zidu obrazovne institucije.
Nisam dugo na forumu, svakako ne mogu znati tačnu reakciju pojedinih. No, pretpostavljam da se ti isti, načelno slažu sa odlukom VSTV.

Evo, ako žele, imaju priliku da se izjasne. :)
ABH017

#316 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ABH017 »

Islamofobija i sve druge homofobije, prouzrokovane su od strane religijskih i svjetovnih vođa, lidera, stranaka, zarad vlasti i boljeg kontrolisanja masa putem straha. Posebno kod nepismene seljadije (ne seljaka, već seljadije).
Fobija može biti opravdana od neke ideologije ili pokreta, nikako od drugačijeg čovjeka.
No, na žalost, puni smo nepismene seljadije i polupismenog svijeta. Mi balkanci pogotovo.
tranquil

#317 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by tranquil »

ABH017 wrote:Islamofobija i sve druge homofobije
Šta ka'eš, sve druge homofobije. Nice.
ABH017

#318 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ABH017 »

tranquil wrote:
ABH017 wrote:Islamofobija i sve druge homofobije
Šta ka'eš, sve druge homofobije. Nice.
:lol:
Ma idi. Znaš na šta sam mislio.
hAZNADAR

#319 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

ABH017 wrote:Islamofobija i sve druge homofobije, prouzrokovane su od strane religijskih i svjetovnih vođa, lidera, stranaka, zarad vlasti i boljeg kontrolisanja masa putem straha. Posebno kod nepismene seljadije (ne seljaka, već seljadije).
Fobija može biti opravdana od neke ideologije ili pokreta, nikako od drugačijeg čovjeka.
No, na žalost, puni smo nepismene seljadije i polupismenog svijeta. Mi balkanci pogotovo.
Islamofobija je takodjer i dio kulture, tradicije,...
Mnoge nacije koje su nastajale u vrijeme ili rata protiv muslimana, ili tradicionalnog neprijateljstva, ili tradicionalnog ogradjivanja od toga.

Dakle mnoge vodje, mediji, stranke,... koje navodis - se prije koriste postojecom stigmatizacijom islama nego sto to fabrikuju.

Ne mora to biti obavezno neprijateljstvo. Moze biti i razlicin arsin pravde, razlicit klasni status, i naravno stereotipno vjerovanje.

U nasim krajevima je islamofobija imala razlicite faze. Prvo kao otpor okupatoru slobodarskog tipa, otpor nepravdi moralne prirode,... da bi poslije prerastao u diskriminaciju gdje muslimani nisu imali isti socijalni i politicki status,... i naposljetku - stereotip glupih, zaostalih, ... gdje u opcem shvatanju nemaju iste politicke atribute kao ostali ili kulturoloske osobine istog ranga.

Tako da je danas islamofobija uveliko i rezultat videdecenijskog i visegeneracijskog opceg vjerovanja. Mnoge crte danasnje islamofobije vode porijeklo iz gresaka YU.

Islamofobija takodjer ne mora biti namjerna, svjesna, ciljna,...... - u vecini slucajeva su ubjedjenja i stereotipi koji su naslijedjeni, steceni bez lose namjere,... i crte islamofobije vidis kod mnogih koji se ufuravaju na kosmopolitizam, liberalizam, anacionalizam, ateizam,...

Ponavljam - svi koji su plasirali tu fobiju kod nas nisu to izmislili - vec su samo zagrabili iz tradicije.
Novak20

#320 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Novak20 »

exliberal-ex wrote:
Novak20 wrote:
Posto si ti jedini koji ima volje za raspravu da tebe pitam

ova recenica sto sam je izvukao iz tvog posta je sustina problema manjak zelje za kompromisom
sad po tebi sta bi trebao zapad da popusti sta ovi sto guraju taj ekstremni islam

Preteško pitanje ali da probam odgovoriti.

Zapad se treba prestati intervencionistički petljati u unutrašnje stvari država sa muslimanskim stanovništvom jer su posljedice katastrofalne (Irak, Sirija, Libija). Prvenstveno po unesrećene ljude u tim državama. U međumuslimanskim sukobima zbog političkih i ekonomskih interesa i mešetarenja ne treba se svrstavati na jednu stranu, a pogotovo ne na stranu (vjerskih) radikala. U tom smislu, treba uskratiti bezrezervnu podršku saudijskoj (ljudska prava) i izraelskoj politici kojoj odgovara haos na Bliskom Istoku i među muslimanima generalno. Izraelu (ne generalizujem sa Jevrejima) ne bi bilo mrsko gledati ni sukob civilizacija samo da se njih ostavi na miru.

Zapadne društva su dostigla visok stepen demokratije, organizacije države, sekularizacije, prava i slobode pojedinca, nediskriminacije....Religija je postala skoro pa stvar tradicije a ne nasušne potrebe. U Norveškoj je već preko 50 % deklarisanih ateista ali se ne treba zavaravati da sve u državi treba biti prilagođeno isključivo takvoj većini.
Svoje tekovine zapadnjaci ne mogu vraćati unazad ali ih mogu izganjati (poput sekularizma) do kraja ne povlađujući većinskim ili manjinskim religijama. Dakle, uklonićemo križ iz institucija ali nećemo pustiti da policajka ili vojnikinja u uniformi ispod kape nosi maramu. (mada je sad pitanje kako obući vojne kapelane i imame :D ) Uklonićemo križ iz državnih škola ali nećemo dopustiti da se djeca ili profesori ističu po odjeći ili da se mole za vrijeme nastave.
Organizovanoj državi se nije problem, ako treba, boriti protiv ekstremizma ili islamofobije sa druge strane. Nažalost u toj borbi ima žrtava pa je u prvom planu javnosti. Zapadna društva već rade organizovano na dodatnoj edukaciji i upoznavanju imama sa državnim sistemom, drugim religijama, presjecaju se nekontrolisani tokovi novca, radi se na integraciji muslimana itd.

Uglavnom, ne sumnjam da će Zapad nači odgovore na pitanja koja ga muče jer nema nesavladivih prepreka u evoluciji svojih društava na ovom stepenu slobode i standarda pojedinaca i države. Besmisleno je vraćati se unazad radi težnje pojedinaca ili manjine da imaju potpunu religijsku ili uniformno vjersku slobodu.

Doduše, evolucija društva nije prava linija koja ide samo prema gore. Zato i postoje radikali, desničari, islamofobi, populisti, tradicionalisti koji sve pozitivne procese mogu u nekom trenutku obrnuti nadole, a imaju i oni svoja prava i slobode. Kao i svaki drugi, ovaj društveni problem se rješava otklanjanjem uzroka pri čemu ne mislim na uklanjanje islama i muslimana. :D

Ovi što guraju ekstremni islam (mislim na muslimanske države) neće popustiti svakako, a pogotovo dok imaju sredstava pa se tu može malo šta uraditi. :D
Promjene su procesi koji se moraju dogoditi u muslimanskim društvima kao što su se dogodili u zapadnoevropskim društvima od renesanse naovamo. Nije nužno da se ide istim putem sekularizacije koji je Zapad prošao. Svaka vlast u muslimanskim zemljama koja nema isključivo vjerski karakter ili ne podržava religiozni ekstremizam mora biti podržana, a ne uništena (opet Libija, Irak, Sirija) od strane Zapada. Cilj bi trebao biti oslobađanje države i pojedinca od stega religije i posrednika u vjeri.
Kao što se Zapad oslobodio inkvizicije, muslimanske države se trebaju osloboditi vjerske policije i učenjaka koje islam koriste poput ideologije za vladanje i ostvarenje političkih ciljeva.

Muslimanske zajednice na Zapadu uglavnom teže integraciji. Vjerski službenici se dobrim dijelom obrazuju u državama u kojim su rođeni (Njemačka, Austrija). Dosta zapadnih zemalja ima postdiplomske studije za imame koji dolaze sa raznih strana svijeta. Budući imami na Zapadu, trebali bi izbjegavati uticaje i školovanje na teologijama koje dokazano, direktno ili indirektno, potiču ekstremizam.

Muslimani koji žive i rade u Evropi trebali bi se možda dogovoriti o uspostavi jedinstvene evropske-američke islamske zajednice i pokušati "modernizirati" ili "reformisati" svoju religiju prema okruženju u kojem žive ako je takvo što moguće. Na primjeru katoličke crkve smo vidjeli da jeste.

E sad...šta je od ovoga što napisah realno/nerealno i koliko će vremena trebati da tenzije popuste ili da se problemi riješe, Bog zna.
John Cleese

#321 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by John Cleese »

Banksy wrote: :lol:
I ja sam pomislio da se coJek nasalio... dobar, dobar... :D :lol:
hAZNADAR

#322 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:
Kao što se Zapad oslobodio inkvizicije, muslimanske države se trebaju osloboditi vjerske policije i učenjaka koje islam koriste poput ideologije za vladanje i ostvarenje političkih ciljeva.

Muslimanske zajednice na Zapadu uglavnom teže integraciji. Vjerski službenici se dobrim dijelom obrazuju u državama u kojim su rođeni (Njemačka, Austrija). Dosta zapadnih zemalja ima postdiplomske studije za imame koji dolaze sa raznih strana svijeta. Budući imami na Zapadu, trebali bi izbjegavati uticaje i školovanje na teologijama koje dokazano, direktno ili indirektno, potiču ekstremizam.

Muslimani koji žive i rade u Evropi trebali bi se možda dogovoriti o uspostavi jedinstvene evropske-američke islamske zajednice i pokušati "modernizirati" ili "reformisati" svoju religiju prema okruženju u kojem žive ako je takvo što moguće. Na primjeru katoličke crkve smo vidjeli da jeste.

E sad...šta je od ovoga što napisah realno/nerealno i koliko će vremena trebati da tenzije popuste ili da se problemi riješe, Bog zna.
Nisam citirao ostatak posta jer se u biti slazem.
Medjutim - svi ti pozivi na reformaciu u islamu su corak. Islam i krscanstvo nije isto i nije nuzan isti proces. Ovo sto vidimo negativno po svijetu kod muslimana uglavnom nema veze sa vjerom.
Spominjane inkvizicije takodjer ima razlike.

Prije 1000 god su islam i krscanstvo bili sastavni dio zivota, zakonodavstva, politike,... u zemljama gdje su preovladavali. Pa govorimo o zlatnom dobu kod jednih i mracnom dobu kod drugih. Krscanstvo se oslobadja inkvizicije i zaostalosti onda kada pocinje odstupati od svojih normi, dogme,... a islam pocinje stagnirati tek onda kada isto pocinje odstupati od svojih normi, dogme,...
Zakljucak - islam ne treba nikakvu reformaciju jer sve moze savrseno funkcionisati ako se covjek samo drzi doslovno filozofije. Dokazano ucinkovito - a ove sve varijacije i eksperimenti novog doba gdje se po prvi put mnoge stvari desavaju je lutanje, kriza,... i politika.
Islam treba naravno da izbaci taj svoj kler jer toga nije nikada bilo prije. Najveci ucenjaci su bili zanatlije i nisu uopce zivjeli od vjere, bili funkcija,...

dalje - stvaranje neke evro-americke zajednice i modernizovanje isto nema logike. Ne postoji evropski islam ili azijski,... govorimo o necemu univerzalnom a nacin zivota je vise tradicije, kultura,.. Naravno da nisu istovjetni muslimani Somalije, Turske, BiH, Malezije,... ali to je kultura a ne vjera. A svaki narod mijesa i religiju i svoju kulturu, tradiciju,.. i to naziva samo vjerom. Islam moze savrseno funkcionisati u modernim drzavama a da se ne modernizuje. Jer muslimani koji nisu integrisani na zapadu i prave vjeciti problem - su takvi zbog kulture i tradicije koju nose sa sobom, tvrdoglavo zadrzavaju,,.. a ne vjere.

Islamofobija je na zapadu uvijek postojala na ovaj ili onaj nacin. Jednostavno su sve nacije od svog prvog kontakta sa islamom pa nadalje imale uglavnom politicki konflikt. I kako god odrastao covjek ima svoju osobenost na osnovu mnogih stavova, iskustava,... koje je stekao u tinejdzerskoj dobi - tako je i sa nacijama.
Novak20

#323 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Novak20 »

hAZNADAR wrote:
Nisam citirao ostatak posta jer se u biti slazem.
Medjutim - svi ti pozivi na reformaciu u islamu su corak. Islam i krscanstvo nije isto i nije nuzan isti proces. Ovo sto vidimo negativno po svijetu kod muslimana uglavnom nema veze sa vjerom.
Spominjane inkvizicije takodjer ima razlike.

Prije 1000 god su islam i krscanstvo bili sastavni dio zivota, zakonodavstva, politike,... u zemljama gdje su preovladavali. Pa govorimo o zlatnom dobu kod jednih i mracnom dobu kod drugih. Krscanstvo se oslobadja inkvizicije i zaostalosti onda kada pocinje odstupati od svojih normi, dogme,... a islam pocinje stagnirati tek onda kada isto pocinje odstupati od svojih normi, dogme,...
Zakljucak - islam ne treba nikakvu reformaciju jer sve moze savrseno funkcionisati ako se covjek samo drzi doslovno filozofije. Dokazano ucinkovito - a ove sve varijacije i eksperimenti novog doba gdje se po prvi put mnoge stvari desavaju je lutanje, kriza,... i politika.
Islam treba naravno da izbaci taj svoj kler jer toga nije nikada bilo prije. Najveci ucenjaci su bili zanatlije i nisu uopce zivjeli od vjere, bili funkcija
,...

dalje - stvaranje neke evro-americke zajednice i modernizovanje isto nema logike. Ne postoji evropski islam ili azijski,... govorimo o necemu univerzalnom a nacin zivota je vise tradicije, kultura,.. Naravno da nisu istovjetni muslimani Somalije, Turske, BiH, Malezije,... ali to je kultura a ne vjera. A svaki narod mijesa i religiju i svoju kulturu, tradiciju,.. i to naziva samo vjerom. Islam moze savrseno funkcionisati u modernim drzavama a da se ne modernizuje. Jer muslimani koji nisu integrisani na zapadu i prave vjeciti problem - su takvi zbog kulture i tradicije koju nose sa sobom, tvrdoglavo zadrzavaju,,.. a ne vjere.

Islamofobija je na zapadu uvijek postojala na ovaj ili onaj nacin. Jednostavno su sve nacije od svog prvog kontakta sa islamom pa nadalje imale uglavnom politicki konflikt. I kako god odrastao covjek ima svoju osobenost na osnovu mnogih stavova, iskustava,... koje je stekao u tinejdzerskoj dobi - tako je i sa nacijama.
Pisali smo o popuštanju svih strana koje pogađa islamofobija. Ja sam naveo gdje se može popustiti taman to bilo nerealno.

Ne mogu se u potpunosti složiti sa boldiranom konstatacijom. Da je politici i elitama zapadnih društva bilo stalo da kršćanstvo bude zakovano u dogmi ne bi se desila podjela na katoličanstvo i pravoslavlje. Ne bi se pojavio protestantski pokret i reformacija. Srednjovjekovna crkva, kao organizacija, sama od sebe ne bi promijenila ništa, pa ni inkviziciju, da se samo ona pitala. Dakle, pokazalo se da vjera i religija mogu evoluirati u skladu sa potrebama društva koje želi da se razvija i predvodi procese. Svoje unutrašnje i globalne svjetske. Prije svega u vlastitu korist.

Ispravio bih te u tvrdnji da islam stagnira od onda kad počinje napuštati norme i dogme. Pravilnije bi bilo reći da stagnira islamizam i teritorijalno širenje islama i njegovog uticaja slabljenjem i zaostajanjem društava koje ga praktikuju. Nije to samo zbog islama kao religije i vjere, naravno. Savršenstvo u svim društvenim odnosima je utopija a evolucija i prilagođavanje okolnostima radi preživljavanja je činjenica.

Islam možda ne treba reformaciju ali se i on podijelio na način slićan prvobitnoj podjeli kršćanstva na katolike i pravoslavne. Da li će doći u neku fazu reformacije, pitanje je za budućnost. Barem ja to tako vidim kao agnostik. Ne mora biti da sam u pravu.
Last edited by Novak20 on 24/10/2017 22:25, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#324 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote: Zakljucak - islam ne treba nikakvu reformaciju jer sve moze savrseno funkcionisati ako se covjek samo drzi doslovno filozofije. Dokazano ucinkovito - a ove sve varijacije i eksperimenti novog doba gdje se po prvi put mnoge stvari desavaju je lutanje, kriza,... i politika.
Islam treba naravno da izbaci taj svoj kler jer toga nije nikada bilo prije. Najveci ucenjaci su bili zanatlije i nisu uopce zivjeli od vjere, bili funkcija,...
to su upravo korijeni razvoja islamofobije,a koji su,kao sredstvo, iskosristeni od strane zapadne politike :thumbup:
exliberal-ex

#325 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by exliberal-ex »

Konacno se vracamo na konstruktivnu raspravu

slazem se sa zadnjim postovima I ja licno mislim koliko god da se pricalo o nekom strahu od islama evropa ( mislim na obicni narod) nisu toliko prestravljeni da bi postali radikalno orijentisani prema istom

problem koji je sad trenutno prisutan se javlja zbog tog nepopustanja sa islamske strane sto je novak vec napisao
nema odstupanja sto se tice islamskih zakona (sad dali zbog istinskog vjerovanja ili zbog straha da I on neskoncaju na drsci od metle ) I onda to radikalna desnica koristi da pozove na uspostavu istih pravila, ako npr kriscani moraju da postuju stroga pravila koja su im nametnuta u islamskim drzavama zasto muslimani u zapadnim nezele da se prilagode nego zele da natjeraju zapadnjake da se prilagode tim islamskim pravilima koje oni donose...

po pitanju uplitanja u svakdnevni zivot islamskih drzava ( ne samo islamskih vidimo kako amerika dijeli pravdu po juznoj americi ili rusi po ukrajini) ...to je vec visa politika
Locked