Kejn wrote:Kockakockica, možeš li nam molim te nešto više reći o Pomacima u Bugarskoj koji su se počeli izjašnajvati kao Bošnjaci? Jako bi me obradovalo kada bih znao nešto više o tome je je to pravi pravcati fenomen na Balkanskom prostoru.
Mogu ti samo napisati ono sto sam procitao. Postoji nekoliko verzija, ali vecina njih tvrdi da su Pomaci, Goranci i Torbesi jedan narod. Kasnije emigracije su ih razbacale sirom Balkana, pa su se oni prilagodili nacinu zivota u krajevima u kojima su ostali. Ako se pogledaju obicaji, nacin zivota, pa cak i odjeca moze se primjetiti da su slicnosti vise nego ocigledne. Posto je govora o manjim grupama naroda, gdje god su dosli naletili su na agresivne metode asimilacije. Najgori su bili Srbijanci, a njihove metode su poznate i mnogim Bosnjacima iz BiH. Danas smo svjedoci svojevrsnog fenomena gdje se te grupacije ljudi masovno izjasnjavaju Bosnjacima, znaci dobrovoljno, ne prisilno kao sto su to radili Bugari, Srbijanci i ostali prema njima. Znam da je jedna grupa Pomaka pratila Gorance sa Kosova u namjeri da se u potpunosti stopi sa bosnjackim narodom, Torbesi su to vec uradili i Torbesa skoro da nema vise.
Oni su jednostavno trazili svoje mjesto, centar prema kome ce moci pokazivati svoje osjecaje, ljubav i pripadnost. To je neka posebna pobjeda bosnjastva jer su ti ljudi to uradili dobrovoljno, bez da je neko lobirao, ulagao novac, i vrsio druge vrste pritiska prema njima. Srbijanci su recimo imali posebne timove, i jos uvijek imaju koji se bave propagandom i asimilacijom svih mogucih grupacija u Srbe jer tako povecavaju svoju ekonomsku, politicku i geopoliticku moc. Mnogi su prepoznali Sarajevo i nasu IZ kao strogi duhovni i politicki centar Bosnjaka Balkana i sire, pa ce se taj trend bosnjastva siriti, a uticaj, brend samog imena jacati i rasti. Dokaz za to je i delegacija muslimana Madjarske, koji su prije neke dvije godine bili kod reisa Kavazovica izrazivski zelju da pristupe pod okrilje nase IZ, iako su u Madjarskoj i Arapi, Turci, Albanci.
Sto se tice ovih parazita koji dolaze na ove temu negirati, pljuvati i plasirati lazi, mogu samo kazati da nije vrijedno pomena, a niti jedan pametan covjek se nece upustati u diskusije koje nikuda ne vode sa dokonim mahalusama i ostalim pilecim mozgovima. Jednom sam vec napisao da volim procitati nekoliko likova na ovom forumu, koji razmisljaju dubinski, sami stvaraju zakljucke, i ima neki smisao u onom sto napisu. Ova buranija me ne zanima.
Svaki buduci popis ce donositi hiljade novih Bosnjaka sirom svijeta, i to je nesto sto vise niko nece moci promijeniti.Mi smo pred popis BiH 2013. godine mogli vlastitim ocima vidjeti sta su sve ti ljudi pokusali da minimiziraju Bosnjake i bosanski jezik, a rezultat te propagande smo vidjeli
Normalno da im padne mrak na oci kad vide kako se bosnjastvo i bosanski jezik sire i jacaju. Nema sumnje da cemo u godinama koje dolaze biti svjedoci priblizavanja broju Bosnjaka od 3 miliona na potezu od Maribora do Atine, a gdje je Turska, gdje je ostali svijet!?
Mogu samo jos reci da sam prije nekoliko godina citao jednu analizu jednog stranog lika, gdje se meni licno digla kosa na glavi. Nekoliko puta kasnije sam se vracao da vidim jesam li dobro procitao, jedan mjesec kasnije jos jednom, ali je ona tad vec bila nestala i ja je nikad nigdje vise nisam uspio pronaci. Analiza sa izvora sto se kaze, sa imenima, mjestima i opisima.
Uglavnom, sam nekoliko godina kasnije vidim da se sve desava onako kako je pisao, a ovi pomaci nekih nasih firmi su samo lagani povjetarac pred buru koja dolazi, vec se vidi na radaru.
Da skratim, za nekih 50 godina aBd, bez dozvole Bosnjaka se nece moci ni trafika pokrenuti.
Ova tema sa rasutim Bosnjacima je zamisljena kao poticaj na razmisljanje, a nikako kao predmet rasprava sa nekim pacenicima koji kruze po ovoj virtualnoj javnoj kuci.
Ja sam ovim zavrsio sve diskusije na ovoj temi