Dijaspora Summer 2017

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
spreca

#301 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by spreca »

HAVANA wrote:
insomnia78 wrote:
HAVANA wrote:I naruce po 15 u cijeli u kajmaku.Sa 2 jogurta.
Poklopac se baci neoblizan
Nije valjda :shock:
ima se moze se :lol:
Haris.ba

#302 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Haris.ba »

I zube popravljaju po BiH. :D
HAVANA

#303 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

Ima ih i sto se ozene. :twisted:
Tomahawk11
Globalni moderator

#304 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

I sto se udaju :oops:
HAVANA

#305 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

Ciste turbine,farbaju auta,mijenjaju zube,jedu,piju,spavaju...pa dokle vise. :evil:
HAVANA

#306 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

Tomahawk11 wrote:I sto se udaju :oops:
Ti im ne smetaju,sto se zene i udaju. :lol: Problem je ako imas djecu,auto,nove zube i mos pojest 15 u cijeli s neoblizanim cepom jogurta.
meteorit135531

#307 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by meteorit135531 »

Ja nikoga ovdje ne prozivam. Niti sam ljubomoran na dijasporu, niti pišem gluposti.
Ja samo posmatram i znam da momci prilaze djevojci na klupi ispred BBI centra jer su čuli da cura priča stranim jezikom.
Kako su zaključili da je "naša"? Nosila je dres BH reprezentacije.
Zašto su prišli , cura nije nikakva fatalna ljepotica. Prisli su jer u njoj vide svoju vizu za budućnost. Švedska je ipak Švedska.

Čovjek se zatekne na nekim mjestima , i situacijama gdje može otprilike da skonta s kim ima posla. I kakav je naš mentalitet, što domaćih ljudi , što dijaspore.

Uvijek će domaći čovjek posmatrati dijasporu kao kravu muzilicu i uvijek će biti potajno ljubomorni jer oni žive tamo gdje on ne može živjeti. I uvijek će domaći ljudi za dijasporu pričati :
"Jao , kad sam mu tražio pare da mi posudi, posmatra me kao da mu dušu vadim."
I uvijek će dijaspora govoriti :
"Teško da ćete vi dole ikad krenuti naprijed , zaboravljajući da je i on nekad bio dole , a sad je gore.

I uvijek će dijaspora sa visoka gledati na domicilno stanovništvo i uvijek će biti prisutna ona jedna doza osornosti i arogancije spram lokalaca.
Neko se kurci, neko ne. Ne mozes sve ljude trpati u isti kos.Ali suptilno će uvijek biti prisutna ta podjela , na nas i na njih.
Na domaće i na dijasporu.

Samo šteta što BH dijaspora tako malo čini da njihovi potomci imaju dodira sa zemljom porijekla njihovih roditelja , pa tako postoje situacije gdje momci sa 15 godina koji su godinama tamo skoro da i ne znaju bosanski jezik.

Za ove sto su preko bare , ne treba ni trošiti riječi. Njihova djeca nisu Bosanci, nit to mogu biti. To su odvojene i otudjene generacije, osim što mogu nekad reci da su im roditelji iz male države u jugoistočnoj Europi, iz :bih:
Samo šteta što nam je ponos sto imamo milion i po dijasporaca van domovine, i još barem isti toliki broj koji bi s mjesta napustio BiH, me included.
Dovoljno je da shvatiš koliko je Bosna jadna. Jadna je toliko da treba izbjegavati da dolaziš na odmor ovdje.

Ja ne znam kakav vi "turistički" potencijal vidite u Bosni pa dolazite na odmor. Ili vam možda odmor služi za druge stvari , da pripremite teren za mirne penzionerske dane.
Možete vi pričati sta god hoćete , ali zna se otprilike kako stvari funkcionisu
Tomahawk11
Globalni moderator

#308 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:
Tomahawk11 wrote:I sto se udaju :oops:
Ti im ne smetaju,sto se zene i udaju. :lol: Problem je ako imas djecu,auto,nove zube i mos pojest 15 u cijeli s neoblizanim cepom jogurta.
Kako, bolan, odvedose mlade djevojke i momke vani, ostade samo starina :-)
HAVANA

#309 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

Insomnia se vazda slika kad jede janjetinu ,i metne na instagram. :evil: On,janje,zena i djeca.A u pozadini halid.
HAVANA

#310 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

meteorit135531 wrote:Ja nikoga ovdje ne prozivam. Niti sam ljubomoran na dijasporu, niti pišem gluposti.
Ja samo posmatram i znam da momci prilaze djevojci na klupi ispred BBI centra jer su čuli da cura priča stranim jezikom.
Zašto su prišli , cura nije nikakva fatalna ljepotica. Prisli su jer u njoj vide svoju vizu za budućnost. Švedska je ipak Švedska.

Čovjek se zatekne na nekim mjestima , i situacijama gdje može otprilike da skonta s kim ima posla. I kakav je naš mentalitet, što domaćih ljudi , što dijaspore.

Uvijek će domaći čovjek posmatrati dijasporu kao kravu muzilicu i uvijek će biti potajno ljubomorni jer oni žive tamo gdje on ne može živjeti. I uvijek će domaći ljudi za dijasporu pričati :
"Teško da ćete vi dole ikad krenuti naprijed , zaboravljajući da je i on nekad bio dole , a sad je gore.

I uvijek će dijaspora sa visoka gledati na domicilno stanovništvo i uvijek će biti prisutna ona jedna doza osornosti i arogancije spram lokalaca.
Neko se kurci, neko ne. Ne mozes sve ljude trpati u isti kos.Ali suptilno će uvijek biti prisutna ta podjela , na nas i na njih.

Samo šteta što BH dijaspora tako malo čini da njihovi potomci imaju dodira sa zemljom porijekla njihovih roditelja , pa tako postoje situacije gdje momci sa 15 godina koji su godinama tamo skoro da i ne znaju bosanski jezik.

Za ove sto su preko bare , ne treba ni trošiti riječi. Njihova djeca nisu Bosanci, nit to mogu biti. To su odvojene i otudjene generacije, osim što mogu nekad reci da su im roditelji iz male države u jugoistočnoj Europi, iz :bih:
Samo šteta što nam je ponos sto imamo milion i po dijasporaca van domovine, i još barem isti toliki broj koji bi s mjesta napustio BiH, me included.
Dovoljno je da shvatiš koliko je Bosna jadna. Jadna je toliko da treba izbjegavati da dolaziš na odmor ovdje.

Ja ne znam kakav vi "turistički" potencijal vidite u Bosni pa dolazite na odmor. Ili vam možda odmor služi za druge stvari , da pripremite teren za mirne penzionerske dane.
Ti ako ne vidis turisticki potencijal u bih,nisi dobre glave.Ako to ne vidis,neces vidjeti ni mnoge druge stvari od kojih se zivi.Ko gleda,uci.Ko uci,ima...
insomnia78

#311 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Insomnia se vazda slika kad jede janjetinu ,i metne na instagram. :evil: On,janje,zena i djeca.A u pozadini halid.
:thumbup: djete uzme glodje oko
nema me tamo

#312 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by nema me tamo »

HAVANA wrote:
meteorit135531 wrote:Ja nikoga ovdje ne prozivam. Niti sam ljubomoran na dijasporu, niti pišem gluposti.

Ti ako ne vidis turisticki potencijal u bih,nisi dobre glave.Ako to ne vidis,neces vidjeti ni mnoge druge stvari od kojih se zivi.Ko gleda,uci.Ko uci,ima...
Previše pametuje, al' što se tice turistickog potencijala mislim da može jos malo bolje od trenutnog..
Znaci mrvicu..

Na kraju dana i dalje smo BiH i uvijek ce im biti draža Hrvatska da budemo REALNI.
HAVANA

#313 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

Naravno da moze bolje.Uvijek moze bolje.
HAVANA

#314 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:
HAVANA wrote:Insomnia se vazda slika kad jede janjetinu ,i metne na instagram. :evil: On,janje,zena i djeca.A u pozadini halid.
:lol:
seln

#315 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by seln »

Haris.ba wrote:I zube popravljaju po BiH. :D
Kad mi hanuma prekuha kiku kod frizera na Brcanskoj...
a ja namah idem metnut zlatni zub.

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#316 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

Kad krenu nazad, ko sverceri.
Rakije, suhovine, tikve, boranije, paprike :oops:
insomnia78

#317 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:
insomnia78 wrote:
:lol:
Ta ce jadna. Cijelu godinu vamo jede pastetu i makarone
Tomahawk11
Globalni moderator

#318 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

Nemate vi Argete.
seln

#319 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by seln »

Tomahawk11 wrote:Kad krenu nazad, ko sverceri.
Obavezno zaustavljanje u Hrgovima da se kupe dva dzaka paprika i jedna lubenica, ona duguljasta....
i malo boranije za zamrzivaca.
insomnia78

#320 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

Tomahawk11 wrote:Nemate vi Argete.
Ima zato jeftina krmeca
nema me tamo

#321 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by nema me tamo »

HAVANA wrote:Naravno da moze bolje.Uvijek moze bolje.

Da legalizujemo marihuanu jedino, samo to.

Previše se tripujemo da imamo nesto sto nemaju mnogi drugi.
insomnia78

#322 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

seln wrote:
Obavezno zaustavljanje u Hrgovima da se kupe dva dzaka paprika i jedna lubenica, ona duguljasta....
Nekad se u Hrgove islo piti i jebavati
Tomahawk11
Globalni moderator

#323 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

seln wrote:
Dobro, i mi nosimo kad odemo vani....Nutelu (njemacku, jel), jeftinu garderobu, ako se zalomi kakvo jeftino auto (Passat, Golf, Audi, po mogucnosti)...i pricu kako je vani...
nema me tamo

#324 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by nema me tamo »

Nego insomnija kako ti upozna tu
Tomahawk11
Globalni moderator

#325 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

insomnia78 wrote:
Tomahawk11 wrote:Nemate vi Argete.
Ima zato jeftina krmeca
Nije to to.