Adis Arapovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
use your illusion

#301 Re: Adis Arapovic

Post by use your illusion »

Dzaba mi pametujemo ovde, opet ce nam u parlamentu sjediti amir zukic, mirsad kukic, amir sarajlic i ostala bagra...face koje su na budzetu i koje unistavaju drzavu jednako kao i covic i dodik...ovaj arapovic je vise ispao naivan sto se uvalio u politički cirkus...vrlo brzo ce zazaliti zbog tog poteza
Haris.ba

#302 Re: Adis Arapovic

Post by Haris.ba »

Kako to Usaid daje novce "nezavisnom analitičaru", i onda ko biva ne zna da on ima političke ambicije.

Hajde da ne glumimo. Ko god je dobijao pare od amerikanaca u tolikom iznosu vodi se kao američki "asset". I Amerika ne pušta tek tako da im ulaganje propadne.

Ako se postupak protiv Radončića završi tako da on ostane "vani", sve je jasno ko koga podržava. Ne znači da je to dovoljno da se uzmu izbori, ali može biti.
salik79

#303 Re: Adis Arapovic

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
salik79 wrote:
DaffyDuck wrote:
Jel ja dobro vidjeh neki dan da i on pise za Avaz ? :lol:
I to, ni manje ni vise, "UGLEDNI"! :mrgreen:

Image
:lol:
Nazalost, licemjerje i "dzon obraz" nemaju nikakvih ni granica, ni skrupula, ni etickih normi...Evo, danas me zatekla vijest da je na ahiret preselio ugledni prim.dr. Alija Azabagic :( , jedan od osnivaca SBB-a u TK i jedan od rijetkih ljudi kojem bih uvijek dao svoj glas. Naravno, kao takav, nije mogao opstati u stranci snishodljivih klimoglava. Da vidimo hoce li se Avaz udostojiti i barem objaviti vijest o njegovom odlasku...
Roccohljup

#304 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

salik79 wrote: Nazalost, licemjerje i "dzon obraz" nemaju nikakvih ni granica, ni skrupula, ni etickih normi...Evo, danas me zatekla vijest da je na ahiret preselio ugledni prim.dr. Alija Azabagic :( , jedan od osnivaca SBB-a u TK i jedan od rijetkih ljudi kojem bih uvijek dao svoj glas. Naravno, kao takav, nije mogao opstati u stranci snishodljivih klimoglava. Da vidimo hoce li se Avaz udostojiti i barem objaviti vijest o njegovom odlasku...
Nažalost, zavisi koliko se zamjerio Donu od Gusinja :sad:
Ned071

#305 Re: Adis Arapovic

Post by Ned071 »

ja ne kontam sta je u tim glavama. pises za novinu koja te je nazivala bezistančetom...
salik79

#306 Re: Adis Arapovic

Post by salik79 »

Ned071 wrote:ja ne kontam sta je u tim glavama. pises za novinu koja te je nazivala bezistančetom...
Sta ces, nikoga nisu vise ispljuvali (od "opsukurne biografije" do "dotaknutog dna bh. diplomacije" nakon sto je imenovan za ambasadora u Kamberi) od Damira Arnauta, a sada im je perjanica kojom se kite...Nije dzaba politika kurva.
salik79

#307 Re: Adis Arapovic

Post by salik79 »

Roccohljup wrote:
salik79 wrote: Nazalost, licemjerje i "dzon obraz" nemaju nikakvih ni granica, ni skrupula, ni etickih normi...Evo, danas me zatekla vijest da je na ahiret preselio ugledni prim.dr. Alija Azabagic :( , jedan od osnivaca SBB-a u TK i jedan od rijetkih ljudi kojem bih uvijek dao svoj glas. Naravno, kao takav, nije mogao opstati u stranci snishodljivih klimoglava. Da vidimo hoce li se Avaz udostojiti i barem objaviti vijest o njegovom odlasku...
ZamErio se, zamErio...i to dobro. Pogotovo jer je govorio i insistirao na istini.
Roccohljup

#308 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

salik79 wrote:
Roccohljup wrote:
ZamErio se, zamErio...i to dobro. Pogotovo jer je govorio i insistirao na istini.
Eh onda daj boze........ko se njemu zamjeri trajno je banaovan u avazu.......sem ako mu se opet ne sliže (tipa Bakir H, itd.).
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#309 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote:Podaci koje Novalić iznosi jesu tačni , i o zaposlenih 40.000 i o rastu bdp-a 3 % .
Vlast se nije promjenila na način da su prestali biti nacionalisti, nego se konkretno sda od narodnog pokreta uhljeba, počela definisati
u ozbiljnu desnu stranku . Evropom vladaju desničari, njima to nije ništa neobično ALI moraš sprovoditi neke realne ciljeve a ne parazitirati.
Isto tako bi trebalo biti sa sdp-om, koji je bio i još je izgleda, kopija sda na lijevom spektru uhljeba.

40.000 zaposlenih - U kojim sektorima?

Ozbiljnu desnu stranku? Ne znam šta mi teže pada od ove dvije kvalifikacije, što je "ozbiljna" ili što je desna.
u realnom sektoru, nevladinom
Ozbiljna u smislu da je za vrijeme Tihića to bio pokret uhljeba koji za potrebe izbora glumi desničare, a Izetbegović je pravi
desničar, konzervativac, skupa sa još par ljudi u vrhu tipa Šefik Džaferović .
Ja lično nisam konzervativan niti sam desnog svjetonazora, smatram se centrom nekim, ALI podržavam principijelnost u stavovima
koje sda pod Iztbegovićem pokazuje, odnosno namjera da se ne dolazi na vlast radi vlasti same, već radi toga što se ima neka vizija
i politika sa glavom i repom. Makar to bila politika sa kojom se ja ne slažem ali ako je ona principijelna i teži ka nekom redu i radu
onda je to drsatična razlika u odnosu na ono što je bila paradigma politike bilo koje stranke u BiH.
Da pojednostavim, meni je draže živjeti u društvu koje teži ka redu , bez obzira što ga vode demokršaćni kao Merkelova,
nego u nekom (našem npr) neuređenom društvu. Težnja ka redu mora postojati , makar taj red bio drugačijeg tipa od našeg svjetonazora
ipak je to daleko bolje nego pompezne priče za javnost, a na terenu nema nikakve ideologije osim lične.
Bloo
Globalna šefica

#310 Re: Adis Arapovic

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Bloo wrote:
Nurudin wrote:Podaci koje Novalić iznosi jesu tačni , i o zaposlenih 40.000 i o rastu bdp-a 3 % .
Vlast se nije promjenila na način da su prestali biti nacionalisti, nego se konkretno sda od narodnog pokreta uhljeba, počela definisati
u ozbiljnu desnu stranku . Evropom vladaju desničari, njima to nije ništa neobično ALI moraš sprovoditi neke realne ciljeve a ne parazitirati.
Isto tako bi trebalo biti sa sdp-om, koji je bio i još je izgleda, kopija sda na lijevom spektru uhljeba.

40.000 zaposlenih - U kojim sektorima?

Ozbiljnu desnu stranku? Ne znam šta mi teže pada od ove dvije kvalifikacije, što je "ozbiljna" ili što je desna.
u realnom sektoru, nevladinom
Gdje ja kao građanin mogu da provjerim te podatke?
Npr. da li je zapošljavanje bilo rezultat poticaja koje je vlada dala poslodavcima, odnosno koliko para toliko muzike i trajanje ugovora ili koji je procenat od 40.000 KM stvarno zapošljavanje uslijed povećanja posla?

CDU nije krajnje i isključivo desna stranka, već više centar-desnica.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#311 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

valjda na birou za zapošljavvanje, a da li je rezultat zaposlenosti poticaj koju je vlast davala privrednicima ....pa to je
kombinacija svega, koliko sam ja mogao čuti od stručnjaka (u koje ne spada Adis).
Dakle, jednom djelom jeste rezultat toga ali manjim djelom, a većinom je riječ o stvarnoj potrebi za radnicima i povećanju izvoza,
što je odraz dobrih ekonomskih kretanja u Evropi , pa koja se onda preljevaju i na nas. Rast bdp-a se ne može izmisliti niti frizirati,
brojke ne lažu , a dostupne su svim analitičarima i niko ih nije osporio.
Također taj potez sa stimulisanjem privrednika od strane vlade, da zaposle nove radnike nije u startu pogrešan i uopšte ne znači da
će ti ljudi nakon 1-2 g koliko traje poticaj, prestati raditi . Malim privrednicima treba ohrabrenje tog tipa i ako budu dobre dvije godine
oni će nastaviti da rade jer postoji potreba za tim radnicima .
putokaz1

#312 Re: Adis Arapovic

Post by putokaz1 »

Ja sam iznenađen al i Uvređen što je A.A. prešao u SBB
-Stranka u vlasti kritikuje vlast-Budalaština
-Propadaju svakako
Roccohljup

#313 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

Nurudin wrote:valjda na birou za zapošljavvanje, a da li je rezultat zaposlenosti poticaj koju je vlast davala privrednicima ....pa to je
kombinacija svega, koliko sam ja mogao čuti od stručnjaka (u koje ne spada Adis).
Dakle, jednom djelom jeste rezultat toga ali manjim djelom, a većinom je riječ o stvarnoj potrebi za radnicima i povećanju izvoza,
što je odraz dobrih ekonomskih kretanja u Evropi , pa koja se onda preljevaju i na nas. Rast bdp-a se ne može izmisliti niti frizirati,
Također taj potez sa stimulisanjem privrednika od strane vlade, da zaposle nove radnike nije u startu pogrešan i uopšte ne znači da
će ti ljudi nakon 1-2 g koliko traje poticaj, prestati raditi . Malim privrednicima treba ohrabrenje tog tipa i ako budu dobre dvije godine
naravno da se GDP ne moze osporiti, srećom imaju drugi izvori mimo dilfaša da se to prati. Ono sto dilfaš vješto izbjegava da kaze i objasni je kako to da je projekcija rasta GDP znatno umanjenja, te daje i projekcija za 2018 spustena na 2.6% od inicijalnim 3.5%? Što ne kaže mudri naš expert da nam je potreban godišnji rast GDP od najmanje 6% da bi do 2037 stigli nivo EU i stigli ostale "tranzicione ekonomije"? Ovo su zvanične procjene SB, IMF, I EC i lako se mogu provjeriti kod dotičnih kao i podaci koji su koristeni za analize.
GDP raste, i ove godine je najvise rastao radi rasta izvoza: Eh jako je upitno koliko je to zasluga dilfaša i ostalih mudonja (tj nas samih) a koliko neminovnost radi rasta potražnje U EU zoni pa ljudi radi rasta njihove ekonomije i standarda tamo traze i vise nasih proizvoda (između oslatog). Šta je sa domaćom potrošnjom ili sto bi ti ekonomisti ili analitičari (poput Adisa :)) rekli domestic demand? Šta je sa dodatnim vrijednostima koje smo sami napravili) Koliko je novih firmi/bbiznisa otvoreno a koliko je zatvoreno/propalo? 40 milja je jako velika cifra, te ako dilfas hoce da mu neko povjeruje to treba argumentima potkrjepiti a ne samo se pozivati na zavod za statistiku. Taj isti zavod ima sve jednog poslodavca pa nek javno iznese koje su to firme koje su zapoislile tolike ljude i koliko pa da vide svi jel to fakat ili je dim i magla? Koliko je od tog broja stvarno novih radnih mjesta (koja do tada nisu postojala a što je kljuc u cijeloj prici) a koliko je kombinacija zapošljavanja za zamjenu ljudi koji su digli sidro i otišli trbuhom za kruhom (znaci nije novo radno mjesto) a koliko je zato sto je smanjen broj registrovanih nezaposlenih? Dilfas ne prica o tome da se masa ljudi skida sa biroa zato sto više neki ne ispunjavaju uslove a neki se sami ispisuju (ili ne registruju opet) jer su već otišli vani. Milion je rupa u toj svoj njegovoj priči da mu ja nikako ne mogu povjerovati bez dodatnih dokaza.
Dasi

#314 Re: Adis Arapovic

Post by Dasi »

Nurudin wrote:valjda na birou za zapošljavvanje, a da li je rezultat zaposlenosti poticaj koju je vlast davala privrednicima ....pa to je
:lol: :lol:
I haj ti dalje citaj :-)
Stari_demagog

#315 Re: Adis Arapovic

Post by Stari_demagog »

cadburry wrote:
Stari_demagog wrote:SBB kao politicka stranka CCI, ona spodoba Darko Brkan i mnostvo drugih nevladinih organizacija su djelo istih ljudi. Sve to iz jednog tanjira jede i po uputama stranaca pokusava razjebati ovu drzavu.
Ta priča ti je pravo bezveze. Od svih bh. političara, jedino možda (i to u nekim situacijama) Milorad Dodik nije spreman kleknuti na koljena i pošteno ga poglobati svakom strancu koji prođe kroz BiH. Vrhunac servilnosti su Fadil Novalić i SDA bagra koji su spremni i Bosnu i vjeru i Aliju i rođenu mater prodati za MMFovu lovu.

Mislim da u pokušaju da ocrniš Arapovića preuzimaš teze neke četničke paradigme o zlim strancima koji su ovdje napravili rat da porobe srpsko življe preko Bošnjaka i Albanaca. Ovu zemlju više voli Hoyt Yee nego 99% naših političara.
Vidi jarane, specifično da se ovakvi likovi uvijek pojavljuju među Bošnjacima, priče su konstantno iste, bošnjački političari korumpirani, ovaj bošnjački političar izdao ovo, ovaj ono, u Bosni dolazi do radikalizacije muslimana i slične stvari. Uvijek likovi na isti kalup, sa istom pričom, a mi jedva čekamo takve da bace kost među nas da se između sebe optužujemo i koljemo. I ne može uvijek biti da ti likovi dolaze kao predstavnici nekih NVO organizacija koje direktno finansiraju stranci. Sve više sam ubijeđen u to da je strance strah što su muslimani u BiH većina i što se sve više udaljavaju od njihovog kursa "evropskih muslimana". Mi takve objeručke prihvatimo, najbolji primjer je ona ex četnikuša Cenićka.
Stari_demagog

#316 Re: Adis Arapovic

Post by Stari_demagog »

Roccohljup wrote:
naravno da se GDP ne moze osporiti, srećom imaju drugi izvori mimo dilfaša da se to prati. Ono sto dilfaš vješto izbjegava da kaze i objasni je kako to da je projekcija rasta GDP znatno umanjenja, te daje i projekcija za 2018 spustena na 2.6% od inicijalnim 3.5%? Što ne kaže mudri naš expert da nam je potreban godišnji rast GDP od najmanje 6% da bi do 2037 stigli nivo EU i stigli ostale "tranzicione ekonomije"? Ovo su zvanične procjene SB, IMF, I EC i lako se mogu provjeriti kod dotičnih kao i podaci koji su koristeni za analize.
GDP raste, i ove godine je najvise rastao radi rasta izvoza: Eh jako je upitno koliko je to zasluga dilfaša i ostalih mudonja (tj nas samih) a koliko neminovnost radi rasta potražnje U EU zoni pa ljudi radi rasta njihove ekonomije i standarda tamo traze i vise nasih proizvoda (između oslatog). Šta je sa domaćom potrošnjom ili sto bi ti ekonomisti ili analitičari (poput Adisa :)) rekli domestic demand? Šta je sa dodatnim vrijednostima koje smo sami napravili) Koliko je novih firmi/bbiznisa otvoreno a koliko je zatvoreno/propalo? 40 milja je jako velika cifra, te ako dilfas hoce da mu neko povjeruje to treba argumentima potkrjepiti a ne samo se pozivati na zavod za statistiku. Taj isti zavod ima sve jednog poslodavca pa nek javno iznese koje su to firme koje su zapoislile tolike ljude i koliko pa da vide svi jel to fakat ili je dim i magla? Koliko je od tog broja stvarno novih radnih mjesta (koja do tada nisu postojala a što je kljuc u cijeloj prici) a koliko je kombinacija zapošljavanja za zamjenu ljudi koji su digli sidro i otišli trbuhom za kruhom (znaci nije novo radno mjesto) a koliko je zato sto je smanjen broj registrovanih nezaposlenih? Dilfas ne prica o tome da se masa ljudi skida sa biroa zato sto više neki ne ispunjavaju uslove a neki se sami ispisuju (ili ne registruju opet) jer su već otišli vani. Milion je rupa u toj svoj njegovoj priči da mu ja nikako ne mogu povjerovati bez dodatnih dokaza.
To je to, ne može se osporiti da su prisutni pomaci u razvoju privrede, ali su oni previše spori i najvećim su dijelom posljedica globalnog razvoja, a ne povoljne političke i ekonomske situacije u BiH. Kada bi iduće godine započeli sa implementacijom svih planiranih infrastrukturnih projekata možda bi se mogao očekivati neki izraziti rast, ovako...
Roccohljup

#317 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

Nurudin wrote: Također taj potez sa stimulisanjem privrednika od strane vlade, da zaposle nove radnike nije u startu pogrešan i uopšte ne znači da
Nije potez pogrešan ali je nedovoljan. Ne mozes ti bazirati veliki rast upošljavanja (bilo novih radnika bilo prijavljivanja postojećih i to na stvarnu platu) samo na osnovu poticaja. Ono sto je neophodno da dilfaš i njegovi partneri iz vlade urade je da pod hitno promjene prijedlog zakona o doprinosima u kojem će iste dodatno smanjiti na 25% ili manje te na taj način stimulisati privredu da zapošljava nove radnike, otvara nova radna mjesta, i one koji ne prijavljuju radnike da to pocnu ciniti.
Bolan po sadašnjem sistemu, da bi nekom dao platu od npr. 1000 KM i uredno platio TO i prevoz, poslodavac mora izdvojiti preko 2 milje. I onda se pitaju sto ima nerpijavljenih radnik aili onih prijavljenih na minimalac? Paralelno sa tim, moraju se obracunati sa najvećim duznicima a to su firme gdje je drzava (navodno a u stvari su stranke u pitanju koje upravljaju tim JP) vlasnik da pokazu da je zakon jednak za sve i privuku strane i nov einvestitore koji se boje kad vide sta se sve dešava. A da ne kazem da je poslovni ambijent medju najgorim na svijetu, da imamo uzasnu i nepotrebnu birokratiju, a o korupciji, krinimalu i nepotizmu da ne govorim.
Nurudin

#318 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Nije milion rupa , nego je 3600 i nešto bilo zaposlenih više u odnosu na prije 4 godine.
Evo sve trčim da ti serviram link po link , a da se ti onda po klasičnom habitusu forumaškom, ne udostojiš ni osvrnuti na argumente.
It_is_a_Leclerc

#319 Re: Adis Arapovic

Post by It_is_a_Leclerc »

Ne vidim ništa sporno.

Svugdje u svijetu analitičari se angažuju u kampanjama, kao savjetnici, vođe štaba i sl. bez obzira na stranačku pripadnost. Tako to ide. Pogledajte Trumpovu kampanju i sve će vam biti jasno.
rizibizi

#320 Re: Adis Arapovic

Post by rizibizi »

Kucamo na vrata zaboravljenih NVO asova, gdje je onaj Demir? Ovo je isto kao onaj studentski protest u nadrealistima kad prestavnici studenata odu na pregovore uhljebe se a levati nose transparente. Kako god jeftina reklama je najbolja reklama, poeni idu SBB-u ovaj put. Mada i SDA se trudi eno pogurali mlade do 35 godina sa 2 milje maraka da se uvale u stan od cca 150 i vise milja maraka. Ove ostale opstine ko jebe levate.A ovi ostali gradovi po BiH isto ko ih jebe oni su vec svi u Njemackoj.

Nek se celo brada nafurao na politiku samo nije lijepo pljunuti pa lizati, nije ti ovo fudba pa danas jesi sutra nisi a onda te oni drugi gadjaju plasticnim flasama k'o Luis Figa birvaktile kad je pao transfer Barca-Real. Sto je najtuznije ovo ce se vrtiti danas sutra i prekosutra eto njega lagano oko pola 11 na novo uhljebljenje, a narod ako nije otisao u Njemacku ko ga jebe.
Roccohljup

#321 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

Stari_demagog wrote: To je to, ne može se osporiti da su prisutni pomaci u razvoju privrede, ali su oni previše spori i najvećim su dijelom posljedica globalnog razvoja, a ne povoljne političke i ekonomske situacije u BiH. Kada bi iduće godine započeli sa implementacijom svih planiranih infrastrukturnih projekata možda bi se mogao očekivati neki izraziti rast, ovako...
Ma ti projekti su nedovoljni za rast koji je potreban. Moraju se zestoke reforme uraditi u birokratiji, upravljanju i vlasništvom nad JP, unaprjeđenju pravnog i poslovnog ambijenta kako bi se stimulisale nove investicije (kako dolace tako i strane), većim relaksiranjem poreza i odtalih opterećenja biznisima, a da ne kazem borbi protiv kriminala, korpucije i nepotizma. Što je najgore, dilfas i ti oko njega sve to vrlo dobro znaju (ako nisu sami skontali sve su im stranci fino napisali) samo nemaju damu d ato pokrenu jer to iziskuje jako bolne procese (smanjivanje administracije, prodaju JP, otpuštanja u javnom sektoru, naplate poreza od JP prodajom imovine i preko sudova, itd.) a oni to ne zele raditi jer udaraju na svoje glasačko tijelo i dovode u pitanje svoje guzice za izbore. Infrastrukt. projekti su itekako potrebni ali bez ovog ostalog oni nece dovesti do nekog značajnog rasta BDP i zaposšljavanja. Ali oni su najlakši i najbezbolniji pa dilfas i ostali samo s anjima mašu....eto napravit cemo ceste i autošpoteve i poteci ce med i mlijeko a investitori ce pohrliti.....hoce ali u racku....
Roccohljup

#322 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

Nurudin wrote:Nije milion rupa , nego je 3600 i nešto bilo zaposlenih više u odnosu na prije 4 godine.
Evo sve trčim da ti serviram link po link , a da se ti onda po klasičnom habitusu forumaškom, ne udostojiš ni osvrnuti na argumente.
Koje ba argumente? Gdje su te firme? I 3600 novih radnih mjesta za 4 godine je nesto cime se treba pohvaliti kao aman-zaman uspjeh kad godišnje preko 40 hiljada ljudi pobjegne iz zemlje? :? :? :? :? :?
GandalfSivi

#323 Re: Adis Arapovic

Post by GandalfSivi »

arzuhal wrote:A pajz ovih hahara iz SB:

ADIS ARAPOVIĆ IZBAČEN IZ CCI: Prelazi u SBB, za čije interese je frizirao izvještaje ove nevladine organizacije!?
Sreca otvorih ovu temu u junu prosle godine, da bi mi i Adis par dana poslije potvrdio da ide u politiku, sto je znacilo da mora izaci iz CCI-a. Sada, ili ga izbacuju iz CCI-a 7 mjeseci, ili ovo SDA glasilo jede govna kao i obicno...
Stari_demagog

#324 Re: Adis Arapovic

Post by Stari_demagog »

Roccohljup wrote:
Nurudin wrote:Nije milion rupa , nego je 3600 i nešto bilo zaposlenih više u odnosu na prije 4 godine.
Koje ba argumente? Gdje su te firme? I 3600 novih radnih mjesta za 4 godine je nesto cime se treba pohvaliti kao aman-zaman uspjeh kad godišnje preko 40 hiljada ljudi pobjegne iz zemlje? :? :? :? :? :?
Mislim da je htio reći 36.000.
Nurudin

#325 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Roccohljup wrote:
Nurudin wrote: Također taj potez sa stimulisanjem privrednika od strane vlade, da zaposle nove radnike nije u startu pogrešan i uopšte ne znači da
Nije potez pogrešan ali je nedovoljan. Ne mozes ti bazirati veliki rast upošljavanja (bilo novih radnika bilo prijavljivanja postojećih i to na stvarnu platu) samo na osnovu poticaja. Ono sto je neophodno da dilfaš i njegovi partneri iz vlade urade je da pod hitno promjene prijedlog zakona o doprinosima u kojem će iste dodatno smanjiti na 25% ili manje te na taj način stimulisati privredu da zapošljava nove radnike, otvara nova radna mjesta, i one koji ne prijavljuju radnike da to pocnu ciniti.
Bolan po sadašnjem sistemu, da bi nekom dao platu od npr. 1000 KM i uredno platio TO i prevoz, poslodavac mora izdvojiti preko 2 milje. I onda se pitaju sto ima nerpijavljenih radnik aili onih prijavljenih na minimalac? Paralelno sa tim, moraju se obracunati sa najvećim duznicima a to su firme gdje je drzava (navodno a u stvari su stranke u pitanju koje upravljaju tim JP) vlasnik da pokazu da je zakon jednak za sve i privuku strane i nov einvestitore koji se boje kad vide sta se sve dešava. A da ne kazem da je poslovni ambijent medju najgorim na svijetu, da imamo uzasnu i nepotrebnu birokratiju, a o korupciji, krinimalu i nepotizmu da ne govorim.
Ti bi da se smanje doprinosi , a da se povećaju penzije , jel da. E pa ne može, neda matematika
Ostale stvari stoje ALI se bar počelo raditi nešto na tome.

Druga stvar je ambijent i zakonski okviri , koji su po defaultu uslovljeni Dejtonom ali opet ima ALI.
Na lokalnim nivoima stvari su puno bolje nego na kantonalnim i državnim, odnosno funkcionišu, i taj nivo je u stvari onaj najbitniji
nivo "na terenu" . I dalje smo jako dobar potencijal jer nismo zaduženi u poređenju sa okolnim državama ni blizu.
Dakle, ipak je postojao neki nivo odgovornosti .
Također, ljudima i dalje nije jasno da država nije i ne može biti direktno upletena u ekonomiju, ona je samo korektivni faktor,
država ne zapošljava u relanom sektoru. Ovi što su zaposleni na budžetu također treba da se smanjuju ALI jbg ne može i zadržati
ljekare i veća plata policiji i školstvu i manji izdaci . Ne može i jare i pare.
Osim toga, mi nismo nikad ni bili bogato društvo ALI trenutno smo vjerovatno u najboljem ekonomskom polažaju u zadnjih 200godina.
Samo što mi nismo zadovoljni i ne treba da budemo, a još ćemo manje biti zadovoljni a više čemo imati kad uđemo u EU.
Kapitalizam i demokratija su takvi sistemi u kojem je kriza i konstantno nezadovoljstvo trenutnim, faktor koji gura naprijed.
Dakle, da ponovim , ovom društvu , dakle u ekonomskom smislu i to onom koji obuhvata široke mase, a ne samo mali uski sloj
kao za vrijeme socijalizma koji je i kreirao javno mijenje, dakle oovm društvu u ekonomskom smislu nije bilo bolje u zadnjih 200 godina.
Locked