Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#301 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by 512MB »

O'zone wrote:Evo ja sam jutros obradovao nekoga cenerom u ovaj visoki datum. :mrgreen:

Neko je danas sretan zbog mene :sretan:
Vjerujes li mi da se i ja bolje osjecam kad sam ovo procito? :thumbup: Idem za rucak prosetat kroz grad i tutnut ija nekome cenera il dva... izvestaj slijedi :)
Gojeni H

#302 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: Ja mislim i da su po samoubistvima u vrhu. Ali u globalu, ako se recimo iz statistike odstrane ti sto se ubiju, ipak se o promilima radi, kada uporedim Svedane sa gradanima BiH potonji su puno nezadovoljniji i neraspolozeniji. U nas je cool biti tabijasus i to uopste nije zdravo. E sad da li ovi ovde glume srecu, rekao bih da ima i toga ali kako god bolje i to nego mislit da si frajer kad si neraspolozen, daj mi kracu i okani me se itd
Nije ti ova budalasta, brato.
Generalno je medju zapadnim, posebno protestantskim svijetom, ta pozitivnost prema zivotu uopste dovedena na nivo jedne od Bozijih zapovijesti.
Cini mi se da je bio prvi Obamin govor nakon izbora. Frajer se naherio na pozitivnost, pa "pozitivan americki covjek", pa "pozitivizam u ekonomiji", pa "mi moramo biti pozitivni u drustvu", ... aman-zaman.
Prikaze americkog juznjaka, kapa na glavi ulojana sa 13 slojeva masti, znoja i male djece, ali kad frajer stane trubit' da je "americki biti pozitivan" ...
O'zone
Globalni moderator

#303 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by O'zone »

512MB wrote:
O'zone wrote:Evo ja sam jutros obradovao nekoga cenerom u ovaj visoki datum. :mrgreen:

Neko je danas sretan zbog mene :sretan:
Vjerujes li mi da se i ja bolje osjecam kad sam ovo procito? :thumbup: Idem za rucak prosetat kroz grad i tutnut ija nekome cenera il dva... izvestaj slijedi :)
Nemoj tutnuti samo izgubi kao i ja :lol: :lol: :lol:

Negdje ispalo usput dok sam se prebacivao iz džepa u džep....Ima se može se :mrgreen:
Gojeni H

#304 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Gojeni H »

Alfons Kauders wrote:
Ja danas kad kazem da mi je najljepse na selu, ljudi misle da ih jebem, jer znaju da mi je vazda bilo da sam sto blize centru, kafanama itd.

Vise nije, dopizdi. Bolje je slusati pticice neko supcine. :)
Ne znaju sta je dobro. Popnem se na brdo, sjedim, ljepse mi je nego na Baliju i Palmi de Majorki zajedno ... samo nek' nema cekulara, motorki, busilica.
Gdje sam nedavno zavrsio iduci od Muske vode u Kladnju prema gdje-su-me-noge-nosile ... ne znam se vratit', djeca placu :D

Sta cu slusat' nekog sto je promasio na kladari?
Boli ga ku.rac za ovim, boli ga za onim, a leksaurine trosi k'o ja Orbit.
Sanjarko

#305 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

muha_sa wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Da je. Ali nije. Poluotvorenog ko KPD ZE. Da je otvorenog ispalili bi se svi haman. Ja bi, ali ne mogu, a ispalilo mi se haman pola familije i komsija, poznanika itd.
sve se može kad se hoce
Ma razmisljao sam na par nacina, ali ne znam bas bil radilo, kako bi moji podnijeli to itd.
mehoxy

#306 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by mehoxy »

Alfons Kauders wrote:Ma nije to nista!

Sarajlije se samo boje da im SDA nece izgubiti vlast 2018.
Kako ti, hljeba ti, ne dosadi stalno jedna-te-ista prica ? Ponavljas se k'o pokvarena ploca, na svakoj temi. SDA ovo, SDA ono, narod ovce, narod glup bla bla...
Nije narod glup, nego si TI ako mislis da bi ista promijenilo dolazak druge stranke na vlast. Ili to, ili si sam uhljebljen u neku drugu stranku. Na kraju krajeva, narod je pokusavao mijenjati vlast, pa od tog ne bi nista, citave stranke propadose. Sto li Boze...

Za SDA glasaju njihovi uhljebi, kojih nije mali broj i par budala. Ostali su u totalnom beznadju i apatiji.
muha_sa

#307 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by muha_sa »

Vizionar 1985 wrote:
muha_sa wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Da je. Ali nije. Poluotvorenog ko KPD ZE. Da je otvorenog ispalili bi se svi haman. Ja bi, ali ne mogu, a ispalilo mi se haman pola familije i komsija, poznanika itd.
sve se može kad se hoce
Ma razmisljao sam na par nacina, ali ne znam bas bil radilo, kako bi moji podnijeli to itd.
reci svojima da im je MUha porucio :) bolje im je da te žele neg da te žale
huxley

#308 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by huxley »

Daleko od toga da zivimo u savrsenom drustvu, ali daleko je ovo od psihijatrije. A sad, Dodik, Bakir, Covic, cetnici, ustase, ne nedostaje ni toga, ali i to je do nas da promijenimo. Ima more indikatora koji ukazuju na to da se situacija popravlja svake godine. Ima i onih koji pokazuju da nije tako. Ako nam se non-stop servira da je situacija losa, onda vremenom pocinjemo da vjerujemo u to. A opet,

'I only believe in statistics that I doctored myself (The only statistics you can trust are those you falsified yourself)'
Vjerujem jedino u statistiku koju sam sam lazirao.

W. Churchill

Grad ili zemlja koja ima ove prirodne ljepote, odlicnu hranu i jeftine troskove zivota ostavlja malo prostora za mrak i strah, i do nas je da promijenimo ono sto ne valja - a ako iko nema cega da se boji jer je vec prosao pakao, onda su to Sarajlije i Bosanci.
dječak sa šibicama

#309 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dječak sa šibicama »

gledam sinoc neki americki film, par poznatih glumaca, tema IPTF u Bosni... i ko se nebi sjebao, mi smo vjecita asocijacija na jad, bijedu, rat, silovanja, divlja plemena, rasna i plemenska mrznja.

Tako nas svijet vidi. Logicno da mi sebe ne vidimo, mi smo ubjedjeni da smo nesto, "najljepsa zemlja na svijetu, najbolji ljudi", ali ostali nas ne vide tako. Ne moze biti da smo u pravu, a ostali svi u krivu.
peepeep

#310 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by peepeep »

dječak sa šibicama wrote:gledam sinoc neki americki film, par poznatih glumaca, tema IPTF u Bosni... i ko se nebi sjebao, mi smo vjecita asocijacija na jad, bijedu, rat, silovanja, divlja plemena, rasna i plemenska mrznja.

Tako nas svijet vidi. Logicno da mi sebe ne vidimo, mi smo ubjedjeni da smo nesto, "najljepsa zemlja na svijetu, najbolji ljudi", ali ostali nas ne vide tako. Ne moze biti da smo u pravu, a ostali svi u krivu.
Gledah tako, nekada "davno" - prije par mjeseci - nešto sa Milićem. Pita ljude u UK znaju li šta o Bosni i Hercegovini i tako to. Oni što su znali, znali su da je bio rat. Dobar ih dio ne zna ni da je isti završio... ej, mi smo u Europi, ni dva sata avionom... ma kao drugi svijet za taj neki "Zapad" a sve smo sebi nešto umislili da smo neko i nešto a njih libo taki za nas, doslovno ne znaju ni ko smo! Nisu znali ni '92. a kamoli sada.
Sanjarko

#311 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

muha_sa wrote: reci svojima da im je MUha porucio :) bolje im je da te žele neg da te žale
:kiss:
Alfons Kauders

#312 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Alfons Kauders »

mehoxy wrote:
Alfons Kauders wrote:Ma nije to nista!

Sarajlije se samo boje da im SDA nece izgubiti vlast 2018.
Kako ti, hljeba ti, ne dosadi stalno jedna-te-ista prica ? Ponavljas se k'o pokvarena ploca, na svakoj temi. SDA ovo, SDA ono, narod ovce, narod glup bla bla...
Nije narod glup, nego si TI ako mislis da bi ista promijenilo dolazak druge stranke na vlast. Ili to, ili si sam uhljebljen u neku drugu stranku. Na kraju krajeva, narod je pokusavao mijenjati vlast, pa od tog ne bi nista, citave stranke propadose. Sto li Boze...

Za SDA glasaju njihovi uhljebi, kojih nije mali broj i par budala. Ostali su u totalnom beznadju i apatiji.
Sto bi mi dosadilo?

Fino sam objasnio zasto to tvrdim u narednim postovima, pa bujrum citaj.
muha_sa

#313 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by muha_sa »

512MB wrote:Mora se malo diferencirat ovde, zajebancije oko posla il ljudi sto ti idu na kurac to nespada pod depresiju i njene nuspojave. Depresija se stvara godinama iz puno razloga, nju niti osjetis, cujes il primjetis. Kad krenu psihosomatske promjebe onda je vrag odnio salu. Kod mene naprimjer poprilicno sve ok u zivotu, svi zdravi u familiji, zena djeca ok, prilicno situiran, kuca+stan kupljeni i posao koji donosi love i vise nego trebam. I vazno reci nikakav stres na poslu (barem sam ja tako mislio). I onda jednog jutra na poslu osjetim kocenje vilice i lijeve ruke, panika, strah, kod doktora obilna kontrola nista sve ok, dobi valium i dvije sedmice bolovanje. U sljedece dvije sedmice pogorsanje, napadi panike, nesanica, sanjanje djecu bez udova i bez glave, poremecena tjelesna kordinacija, vrtoglavica, mucnina u stomaku, glavobolja i naravno ubitacne panicne misli da cu dobiti il mozdani udar il herciku jer simptomi su tu. To je dotle islo da sam i testament napisao i raspitivao se zbog procedura ukopa u lokalnim grobljima itd... Svaki dan 2 puta u bolnicu u napadu panike na kontrolu, jer mislim da umirem itd itd. I tako spirala uzima maha...
eh ovako :-D
prica mi moj prijatelj Hamdo :-D dragi Muha, odem ti ja na razgovor kod psihijatra u Omer Maslic :) imo nake nocne more, pao sam u depresiju :-) primi mene psihijatar i veli mi sjedi moj dobri Hamdo :) sjedem ja a on za isti sto preko puta mene :) hajd moj Hamdo pricaj koje tebe muke muce :) krenem ti ja pricat a doktor šuti i pažljivo sluša :thumbup: kad sam završio pita mene moj doktor--imal još šta Hamdo :? rekoh-nema doktore, to je sve :-D
sad doktor meni veli--sad ti mene Hamdo saslušaj :shock: krene doktor sa pricom i tolko se raskuko da umal nisam poceo ridat nad njegovom sudbinom :lol: u jednom momentu zavuce ruku u džep mantila, izvadi neku bocicu sa hapovima--uze hap i popi ga preda mnom :lol: :lol: jedva sam ceko da izadjem iz ordinacije :lol: :lol:
nikad više otišo nisam :lol:
stakasa

#314 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by stakasa »

huxley wrote: Daleko od toga da zivimo u savrsenom drustvu, ali daleko je ovo od psihijatrije. A sad, Dodik, Bakir, Covic, cetnici, ustase, ne nedostaje ni toga, ali i to je do nas da promijenimo. Ima more indikatora koji ukazuju na to da se situacija popravlja svake godine. Ima i onih koji pokazuju da nije tako. Ako nam se non-stop servira da je situacija losa, onda vremenom pocinjemo da vjerujemo u to. A opet,

'I only believe in statistics that I doctored myself (The only statistics you can trust are those you falsified yourself)'
Vjerujem jedino u statistiku koju sam sam lazirao.

W. Churchill

Grad ili zemlja koja ima ove prirodne ljepote, odlicnu hranu i jeftine troskove zivota ostavlja malo prostora za mrak i strah, i do nas je da promijenimo ono sto ne valja - a ako iko nema cega da se boji jer je vec prosao pakao, onda su to Sarajlije i Bosanci.
Tema se je u potpunosti odmakla od pocetnog posta, razvila se u konstruktivnu raspravu gdje forumasi jedni drugima pomazu dijeleci licna iskustva. Nema ovo sa dnevnom politikom nista
stakasa

#315 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by stakasa »

Vizionar 1985 wrote:
muha_sa wrote:
Vizionar 1985 wrote:
sve se može kad se hoce
Joj cuj kako bi njegovi podnjeli... Na pravoj si temi, nazalost. Karadzic bi rekao autostrada do burn out-a :D
Sanjarko

#316 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

muha_sa wrote: eh ovako :-D
prica mi moj prijatelj Hamdo :-D dragi Muha, odem ti ja na razgovor kod psihijatra u Omer Maslic :) imo nake nocne more, pao sam u depresiju :-) primi mene psihijatar i veli mi sjedi moj dobri Hamdo :) sjedem ja a on za isti sto preko puta mene :) hajd moj Hamdo pricaj koje tebe muke muce :) krenem ti ja pricat a doktor šuti i pažljivo sluša :thumbup: kad sam završio pita mene moj doktor--imal još šta Hamdo :? rekoh-nema doktore, to je sve :-D
sad doktor meni veli--sad ti mene Hamdo saslušaj :shock: krene doktor sa pricom i tolko se raskuko da umal nisam poceo ridat nad njegovom sudbinom :lol: u jednom momentu zavuce ruku u džep mantila, izvadi neku bocicu sa hapovima--uze hap i popi ga preda mnom :lol: :lol: jedva sam ceko da izadjem iz ordinacije :lol: :lol:
Ma znam. Imaju mnogi od njih i oni problema preko glave sa zdravljem itd.
stakasa

#317 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja danas kad kazem da mi je najljepse na selu, ljudi misle da ih jebem, jer znaju da mi je vazda bilo da sam sto blize centru, kafanama itd.

Vise nije, dopizdi. Bolje je slusati pticice neko supcine. :)
Ne znaju sta je dobro. Popnem se na brdo, sjedim, ljepse mi je nego na Baliju i Palmi de Majorki zajedno ... samo nek' nema cekulara, motorki, busilica.
Gdje sam nedavno zavrsio iduci od Muske vode u Kladnju prema gdje-su-me-noge-nosile ... ne znam se vratit', djeca placu :D

Sta cu slusat' nekog sto je promasio na kladari?
Boli ga ku.rac za ovim, boli ga za onim, a leksaurine trosi k'o ja Orbit.
E neces taj film gledat. Dosla roba iz Kine, ima svak mogucnost, ne moze mu onaj kolut na motoflexu do popodne. Kida pa vari, i zastitu za usi kupio, zena i djeca imaju osjecaj da zna sta radi a depresiji ne da u avliju :D
512MB

#318 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by 512MB »

muha_sa wrote:
512MB wrote:Mora se malo diferencirat ovde, zajebancije oko posla il ljudi sto ti idu na kurac to nespada pod depresiju i njene nuspojave. Depresija se stvara godinama iz puno razloga, nju niti osjetis, cujes il primjetis. Kad krenu psihosomatske promjebe onda je vrag odnio salu. Kod mene naprimjer poprilicno sve ok u zivotu, svi zdravi u familiji, zena djeca ok, prilicno situiran, kuca+stan kupljeni i posao koji donosi love i vise nego trebam. I vazno reci nikakav stres na poslu (barem sam ja tako mislio). I onda jednog jutra na poslu osjetim kocenje vilice i lijeve ruke, panika, strah, kod doktora obilna kontrola nista sve ok, dobi valium i dvije sedmice bolovanje. U sljedece dvije sedmice pogorsanje, napadi panike, nesanica, sanjanje djecu bez udova i bez glave, poremecena tjelesna kordinacija, vrtoglavica, mucnina u stomaku, glavobolja i naravno ubitacne panicne misli da cu dobiti il mozdani udar il herciku jer simptomi su tu. To je dotle islo da sam i testament napisao i raspitivao se zbog procedura ukopa u lokalnim grobljima itd... Svaki dan 2 puta u bolnicu u napadu panike na kontrolu, jer mislim da umirem itd itd. I tako spirala uzima maha...
eh ovako :-D
Pricam sa sefom mog sefa na nekoj veceri, inace nas covjek al rodjen u njemackoj, kaze mi kako je sve to proso i godinama borio uz tablete, sad je uspjesno preso na autegeni trening i kaze kad dobije napad onda kaze "e nes me sad jebat" :lol: i tako gura vec par godina i sve ok...
Sanjarko

#319 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

stakasa wrote: Joj cuj kako bi njegovi podnjeli... Na pravoj si temi, nazalost. Karadzic bi rekao autostrada do burn out-a :D
Ma zbog svega. Tesko stanje zdrastveno, financijsko itd. Jos imam dijagnozu itd. A i ja sam ne znam kako bi ista i igdje, jer sam takav ne znam sporiji malo, da se tako izrazim. Pa zbog toga svega nista ni ne pokusavam. Stojim u mjestu. Cak i nazadujem. Ne samo ja nego i porodica.
stakasa

#320 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by stakasa »

Vizionar 1985 wrote:
stakasa wrote: Joj cuj kako bi njegovi podnjeli... Na pravoj si temi, nazalost. Karadzic bi rekao autostrada do burn out-a :D
Ma zbog svega. Tesko stanje zdrastveno, financijsko itd. Jos imam dijagnozu itd. A i ja sam ne znam kako bi ista i igdje, jer sam takav ne znam sporiji malo, da se tako izrazim. Pa zbog toga svega nista ni ne pokusavam. Stojim u mjestu. Cak i nazadujem. Ne samo ja nego i porodica.
Ok, iskreno mi je zao sto je tako. Reagovao sam na tvoje obaziranje sta ce porodica reci a sam si u govnima. Tipovi kao ti i jesu tema ove emisije i zrtve svoje obzirnosti.
Mada, dobro je i biti dio porodice, to ocito jesi. Za mentalno zdravlje je dobro brinuti o nekome i da neko brine o tebi a reklo bi se da ti barem toga ne nedostaje. U svakome zlu nesto dobro :D . Sve najbolje statisticaru, cuvaj se!
muha_sa

#321 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by muha_sa »

Vizionar 1985 wrote:
trzni se :-) imaš li nekog vani :? ako imaš nek ti nadje šta na crno da rintaš pa ceš vidjet jesil sporaš il jok :-)
Sanjarko

#322 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

stakasa wrote: Sve najbolje statisticaru, cuvaj se!
I tebi takodze. Samo PS. Nisam statisticar. Laik sam.
stakasa

#323 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by stakasa »

Vizionar 1985 wrote:
Znam da nisi ali sam primjetio da volis to
Sanjarko

#324 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

muha_sa wrote: trzni se :-) imaš li nekog vani :? ako imaš nek ti nadje šta na crno da rintaš pa ceš vidjet jesil sporaš il jok :-)
Ma volio bi ali svjestan sam kakav sam. Prihvatio sam to. Nadam se samo da ce drugi bit sretniji od mene. Barem ove nove generacije, i ako Bog da, da budu. I drugi ljudi svi.
Sanjarko

#325 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

stakasa wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Znam da nisi ali sam primjetio da volis to
Ma zbog brojeva. Bio sam nekad veoma dobar u matematici, pa mi nazalost postale vremenom monotona, dosadna. Sad je slabo znam. Pratim pomalo amaterski.
Post Reply